Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Samsung S9-serie - 4k-scherm met een beelddiagonaal van 110"

10-01-2013 • 16:00

41 Linkedin

Vorig jaar waren de 'Super Oled'-schermen de publiekstrekker op de CES-stand van Samsung. Deze waren dan ook niet te missen doordat ze bij de ingang van de stand stonden. Iets verder weggestopt was een prototype te zien van een 70"-4k-tv, maar het leek erop alsof Samsung er niet al te veel aandacht aan wilde besteden.

Dat is dit jaar wel anders. Op de stand van Samsung is flink ruimte gemaakt voor de nieuwe S9 UGD-serie van Samsung. Dat moet ook wel, want het 110"-model doet met een breedte van zo'n 2,5 meter niet onder voor die van een vrachtwagen. Naast de 110"-versie toonde Samsung ook een 85"-model. Beide modellen zijn uhd-tv's, of 4k-tv's in de volksmond. Tweakers kon niet wachten om een glimp op te vangen van deze S9 UHD-serie, die in Nederland waarschijnlijk door het leven zal gaan als S9000.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (41)

Wijzig sortering
4K is natuurlijk grote onzin. Op THX-aanbevolen kijkafstand zijn hogere scherptes dan 1080p niet waar te nemen door menselijke ogen.

Laat de industrie zich maar eerst eens focussen op creeren van betere zwartwaardes en kleurechtheid. Dat zijn namelijk veel belangrijkere factoren dan meer en meer pixels (zeker aangezien het optimum hier al bereikt is).

Zie ook: http://www.blogcdn.com/ww...6/12/resolution_chart.jpg

Bij een kijkafstand van 3 meter moet je scherm al groter dan 80" zijn, wil je uberhaupt een resolutie hoger dan 1080p waar kunnen nemen. Het scherm wordt echter dan al zo groot dat het simpelweg niet meer prettig kijken is.

[Reactie gewijzigd door FaceDown op 10 januari 2013 16:13]

4K is natuurlijk grote onzin. Op THX-aanbevolen kijkafstand zijn hogere scherptes dan 1080p niet waar te nemen door menselijke ogen.
Jij praat onzin.
 • Op THX-aanbevolen afstand zitten we volgens dat grafiekje aan het paarse lijntje (full benefit of 1440p is visible). Voor 85" is dat 8.4 feet en voor 110" is dat 10.8 feet.
 • Je zegt het zelf: het is een aanbevolen afstand door THX. Er bestaan ook andere aanbevelingen en dit zijn geen verplichtingen. In de praktijk kijkt ook zo goed als niemand naar die aanbevelingen.
 • Dat grafiekje gaat alleen maar op voor bewegende beelden (film of games). Voor statische content (foto(slideshow)'s, output van desktop/laptop/tablet,..) is een hogere resolutie veel sneller een merkbaar voordeel.
 • 1080p is gewoon een standaard waarvoor men ooit eens gekozen heeft. Het is niet gekozen omdat het 'het optimum' zou zijn en we in de toekomst toch niets meer nodig gingen hebben.
Lees je eens in want het klopt van geen kanten wat je zegt. Die grafiek gaat over afstanden waarop individuele pixels niet meer te zien zijn en waarop je optimale scherpte bereikt. Of dat nu om bewegende beelden gaat of foto's dat doet er niet toe.

Verder is de THX aanbeveling een heel goede. Ga je dichterbij je scherm zitten dan is het simpelweg niet meer prettig kijken. Alsof je op de voorste rij zit in een megabioscoop.

Maar goed in elk topic over 4k zijn er wel weer mensen die me niet willen geloven en die overgevoelig zijn voor de marketingbullshit. Ik ben blij dat ik iets meer verstand heb en me laat leiden door factoren die wel tot betere beeldkwaliteit leiden. Kom anders eens hier kijken, dan zul je zien wat ik bedoel, en tegen mijn setup kan geen 4k tv tegenop kan ik je garanderen.
Bij een kijkafstand van 3 meter moet je scherm al groter dan 80" zijn, wil je uberhaupt een resolutie hoger dan 1080p waar kunnen nemen.
En laat het artikel nu over een 110" scherm gaan... volgens mij is dat groter dan 80"
Je lijkt de roddelpers wel, die lezen ook alleen wat ze willen lezen. Er staat toch echt nog een regeltje achter; "Het scherm wordt echter dan al zo groot dat het simpelweg niet meer prettig kijken is.".
Ik weet niet waar ik dat zou moeten lezen, maar het is inderdaad zo. Dus je zult verderaf moeten gaan zitten, waardoor dat nut van 4K verdwijnt.

Kortom; Op een comfortabele kijkafstand is 1080P al optimaal en is elke hogere resolutie zinloos.
Iedereen die een 4k gezien heeft, roept erover hoe mooi het is.

"Alsof je door een raam kijkt, zo scherp".

Dus de "THX-standaard" is gelul.
Om gelijk een einde te maken aan dit gezever over kijkafstand. Ervanuit gaande dat je 100% ziet, zie je 1 boogminuut, oftewel 1/60 van een graden. Dit betekent dat je op 4 meter afstand tan(1/60)=2,91*10^-4 meter van mekaar kan onderscheiden, ofwel 0,291mm.
Een beeld van 110" met een 4k resolutie heeft een breedte van 95,87" ofwel 2435mm. Dit betekent dat een pixel een afmeting heeft van 1,577mm 0,634mm.

Edit: Je kunt op die afstand dus nog een resolutie van 8368x4707 onderscheiden, ofwel 8K.

Met andere woorden poster2011: je hebt helemaal gelijk!

[Reactie gewijzigd door masser120 op 10 januari 2013 23:05]

Volgens mij maak je een rekenfout (je berekening is voor een kijkafstand van 1 meter)

minimaal waarneembare pixelgrootte in mm = P
kijkafstand = D = 4000mm

tan(1/60) = P/D

2,91 * 10^-4 = P/4000
P= 1,16 mm

Ook de grootte van een pixel bij 4K op 110" is volgens mij niet 0,634mm maar 0,594mm. Een stuk kleiner dan 1,16 en dus niet waar te nemen, zelfs voor iemand met bijna 200% zicht. Op vier meter is de maximaal waarneembare resolutie bij 110" ongeveer 2100*1180, dus je kan een upgrade van FullHD naar 4K met een beetje goede wil verantwoorden ;)

Maar misschien ben ik niet helemaal scherp op vrijdagmiddag...
Dat wil zeggen, als je perfecte ogen hebt en je ook daadwerkelijk op 4 meter kijkt. In werkelijkheid ga je dat verschil dus gewoon niet zien. En daarom is 4K dus onzin.
De THX standaard zal gewoon worden aangepast aan wat gaanbaar is op de markt. :+
Dat gevoel heb ik ook bij mijn 50'' full hd met goede content, die daar heb je geen 4k voor nodig hoor.
En de optimale kijkafstand bij een 110" scherm is (volgens de THX-standaard) zo'n 4 meter. Dus ook dan heeft 4K nauwelijks zin.
Niet mee eens. 4K is de toekomst. Op mijn 50" 1080p Plasma kan ik de afzonderlijke pixels duidelijk zien in sommige gevallen. Op een smartphone of tablet is het toch ook prettig om geen pixels te zien? Jaren geleden hoorden we mensen waarom je een HD scherm nodig zou hebben in je hand. Ze zouden beter meteen werken aan 8K dan 4K.
hey als je er eenmaal inzit in de serie/film dan maakt het niet uit of je sd of hd kijkt toch??? :S
Wat denk je van fps (=frames per second) daar is nog heel wat winst te behalen.
De Tv's kunnen dat allemaal meer dan aan (60Hz en hoger). Daar ligt het probleem niet.
Heb jij ooit een 4K tv gezien naast een full HD-tv? Waarschijnlijk niet.

Als je zegt dat 4K op een 84 inch tv onzin is, dan zeg je ook dat full hd op een 42 inch onzin is, want de pixels per inch zijn dan evenveel. Daarnaast is dit scherm 110 inch zoals gezegd. Met die instelling komen we natuurlijk nooit ergens.

Als ik nu dicht langs mijn 42 inch full hd tv loop,dan zie ik de pixels al vrij goed. Ik moet er niet aan denken dat ik pixels zou zien die vier keer zo groot zijn op een 84 inch tv.
ik wil inderdaad weleens een soort mythbuster review met 2 80" schermen side by side zien waarbij de linker 1080 en de rechter 4k
Als je 1080p projecteert op een 100inch scherm en je gaat op een metertje of 4 zitten heb je haarscherp beeld. En ja ik zie ook pixels als ik met m'n neus op m'n 50'' ga zitten. Kijk ik zo ook tv? Nou nee.

Laat je niet leiden door die 4k hysterie want je wordt genaaid waar je bij staat.
+1Anoniem: 494770
10 januari 2013 16:08
En hoeveel gaat zoiets kosten? 8)7 Ongeveer evenveel als een middenklasse auto... :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 494770 op 10 januari 2013 16:09]

5 jaar geleden waren 60" tv's ook onbetaalbaar en binnen nu en 5 jaar is het gewoon de standaardmaat.
Bij de vrijgezele man zeker of mensen die in een zeer groot huis wonen.
60 inch is al voor 750 euro in de aanbieding bij de Saturn. Ik heb geen idee of dat een goed exemplaar is, maar te duur zou ik het niet willen noemen, hooguit tweehonderd euro duurder dan een goede middenklasse (kleinere) TV.
Ik denk dat hij het eerder over de WAF (Wife acceptance factor) heeft. Dat het goedkoop is betekend nog niet dat je dat ding ook mee naar huis mag nemen :)
Echt niet normaal dit. Dit scherm is nog groter dan mijn Beamer Scherm, die is 92". Ben benieuwd wat deze apparaten aan stroom gaan verbruiken... Oftewel, TV aan, verwarming niet meer nodig...? :+
Die haal je niet even zelf bij de winkel op. En postorder wordt ook best precair, lijkt mij?
Ik denk dat de doelgroep van deze TV ook niet de standaard consument is, maar bedrijven of erg rijke mensen. Het is een niche product.

Ik wil wel even kwijt dat ik het design erg mooi vind, lekker modern, mooi, strak. Bij de meeste samsung TV's van de laatste tijd vind ik het voetstuk echt afschuwelijk lelijk, ronde vormen en chroom vind ik sowieso niet oogverblindend mooi, en daarbij past het echt niet in de meeste huishoudens. Dit design is stukken mooier, al past dit qua formaat waarschijnlijk niet overal naar binnen, en deze constructie werkt alleen bij grote TV's, op kleinere TV's zou het lomp zijn.
Dit doet me een beetje denken aan de introductie van Barney zijn insane TV in How I met your mother.
110" is duw inderdaad wel duidelijk een niche product.
Mensen met een home cinema hebben vaak een beamer en dat is ook een stuk goedkoper dan.

Ik ben heel benieuwd wat voor mensen dit kopen (ben er zeker van dat het verkocht gaat worden), maar ik ben gewoon heel benieuwd waar het terecht gaat komen.

Toekomstige kopers mogen altjid eens een pic van de tv kamer posten :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 10 januari 2013 17:00]

Hoe krijg je dat ding eigenlijk je woning in? door de voordeur gaat bijna niet meer passen.
ik neem aan dat je weet wat een diagonale maat is?
Door de voordeur gaat ie makkelijk, hoogte komt denk niet boven de 1.50m
Heb je dat frame wel gezien? een heel stuk groter als de tv, daarnaast moet zo'n tv nog in een doos wat het erg krap zal maken voor de gemiddelde Nederlandse huisdeur.
Hij woont in the shire :p
Het hele 4K-gebeuren is te ridicuul voor woorden. Het is een grote markeringmachine aan het werk. In werkelijkheid zullen consumenten het verschil tussen 1080p en 4K gewoon NIET zien.

En vraag jezelf af waarom 4K zo enorm gehyped wordt, en bijv HD audio niet? Nee, we moeten pixels, pixels en nog eens pixels hebben, en het feit dat op de meeste LCD's zwartwaardes en kleurechtheid om te huilen zijn, en het geluid uit een of ander blikken speakertje komt, daar lijkt niemand zich druk over te maken.
Het probleem met 4k is alleen wel de content. Bij m'n huidige stagebureau zien ze er nu ook al tegenop (maken dingen voor tv en film) Over een tijdje willen producenten alles afgewerkt hebben op 4k, maar meer budget als voor HD is er niet voor, terwijl het wel veel meer werk kost. Meer detail = minder ruimte voor fouten, meer rendertijd, etc.. etc..

Ook worden processoren per generatie niet exponentieel veel sneller, terwijl van HD van 4k toch echt een verveelvoudiging van de hoeveelheid pixels, en dus de rendertijd is.
Dat zal wel meevallen denk ik.
Als je bedenkt dat de Nederlandse omroepen nog steeds de meeste programma's (DWDD, P&W, Nieuwsuur, enz.) met SD camera's opnemen zal het met 1080 HD materiaal nog niet zo'n vaart lopen laat staan met 4k.

Er wordt in NL op alle zenders al tijden in 1080 HD uitgezonden en vooral reclame's zijn haarscherp, maar de programma's zelf zijn nog steeds SD lelijk... Kijk eens naar Duitsland, bijna alles in HD...
ter correctie, hier is WEL een artikel over een 16K LG TV van 84 inch:

http://www.current.com.au...t-channel/AEMTKJZYWY.html

:+
Daar heb ik niet van terug. Vooral de beoordeling. Ik heb al stempel blaataap.
Zoals iemand mij vorig jaar adviseerde, kan ik beter mijn smoel houden in deze maatschappij met zoooveeel slimmere mensen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee