Door Robert Scholtens

Videostagiair

2012: Games, wachten op de hardware

26-12-2012 • 08:00

51 Linkedin

Binnen games was geen ontwikkeling in 2012 zo vaak in het nieuws als de wel of niet op handen zijnde komst van de nieuwe generatie consoles. Het hele jaar door gingen er geruchten over de hardware en eventuele aankondigingen door Microsoft en Sony over hun nieuwe consoles. De aankondigingen bleven echter uit, en staan dus op stapel voor 2013. Toch begon de opmars van de nieuwe generatie consoles wel degelijk al in 2012. Nintendo zette eind november namelijk de Nintendo Wii U in de markt. Deze nieuwe console zit wat betreft de hardware ongeveer op het niveau van de Xbox 360 en de PlayStation 3, maar heeft daarbij diverse features die het toch een heel andere console maken.

Eerder in 2012 verscheen er ook een andere console. In februari presenteerde Sony Computer Entertainment de nieuwe handheld console PlayStation Vita. Hoewel ook wij lovend waren over de mogelijkheden van de Vita, mag de conclusie aan het einde van 2012 toch luiden dat de Vita het nog niet helemaal gemaakt heeft. Dat ligt vooral aan de games die er voor beschikbaar zijn. Assassin's Creed III: Liberation was een van de weinige echt grote titels die dit najaar werd toegevoegd aan de line-up van de Vita.

Net als 2011 zagen we in 2012 weer veel nieuwe delen in al bekende franchises, zoals Assassin's Creed III, FIFA 13, Call of Duty: Black Ops II, Medal of Honor: Warfighter, enzovoort. Toch verschenen er ook enkele leuke, originele games zoals Dishonored en Journey. In algemenere zin viel op dat uitgevers en ontwikkelaars meer alternatieve manieren van het distribueren van games onderzoeken en gebruiken. Zo zagen we meer free-to-play-titels dan ooit voorbij komen, en verzamelden veel ontwikkelstudio's budget voor nieuwe project via crowdsourcing initiatieven als Kickstarter. Dat is geen wonder, want ook in de game-indsutrie groeien de bomen allang niet meer tot in de hemel. Verschillende uitgevers kwamen dit jaar immers in zwaar weer terecht, en diverse ontwikkelstudio's moesten hun deuren sluiten.

Reacties (51)

Wijzig sortering
playstation vita grootste teleurstelling van het jaar. Daar ben ik heel erg op tegen. Ik heb hem sinds de release en ik game er zeker nog elke dag op. Kijk ook eens naar de spelletjes die erop uit zijn uncharted, gravity rush, cod, ragnarok odessy, persona 4, mortal kombat, wipeout, silent hill, resistence, rayman, unit 13, alle lego games en dan nog een berg nostalgia games van psp en ps1. Dit is nog ruim niet alles, maar dan nog zeiken voor te weinig games ja kom op zeg. Er komen 3 android spelletjes uit die redelijk populair zijn en dan is android ineens de beste handheld zeker. Jammer weer dit.
Maar ik ben het er zeker wel mee eens. Mijn PS Vita ligt alleen maar nog stof te verzamelen. Beide Assassins creed en LBP spreken mij niet aan. En die paar andere games die er zijn, zijn mij geen 50 euro waard.
Verder is er al maanden geen game meer uitgekomen en ook Sony hoor je amper nog spreken over de Vita. Denk dat we rustig kunnen stellen dan hun inmiddels ook wel geaccepteerd hebben dat de Vita geflopt is.

Als ik mijn geld nog terug kon krijgen zou ik dat zonder ook maar 1 seconden na te denken doen. Helaas moet ik het maar stellen met een miskoop.
bwa, in België is toch bij elke reclame weer die ps vita reclame te zien waar ze AC, fifa13 en black ops (liberation) aanprijzen voor de ps vita.
Was een redelijk saai jaar in de game industrie. Ik zit te wachten op goede innoverende pc games en een nieuwe handheld.
Quicktime events en simplificatie vind je teveel terug in games tegenwoordig. Hopelijk worden de producers ook eens verstandig en make ze alle games DRM free. Dan naai je de mensen die spellen kopen niet meer.
En mag 2013 ook het einde betekenen aan first day DLC daar heb ik echt een schijt hekel aan.
Innoverend. Mooi woord. Ergens heb je wel gelijk. Alles is al verzonnen, uitkauwt en uitgemolken. Ben wel benieuwd wat je dan innoverend zou vinden. Ik vond zelf Portal innoverend (en de Wii maar dat was een console). Dat was echt anders maar dat is alweer wat jaartjes geleden. Portal2 bracht wel leuke nieuwe dingen maar de innovatie was er wel vanaf. Ik denk ook niet dat veel mens zitten te wachten op fifa 5000 of modern warfare deeltje tig. En als iets dan innoverend is slikt niemand het... Niet mainstream genoeg. Niet casual genoeg en dan haken veel mensen af.

Edit: ben het roerend eens met je opmerking over drm en zeker die dlc. Release een game als die klaar is en maak er geen melkkoe van (CoD anyone???)

[Reactie gewijzigd door shades op 26 december 2012 08:47]

Alleen vergeet jij dan weer dat die melkkoe het enige is wat de gameindustrie vandaag nog recht houd. Zonder zulke titels zouden ook de grote studios het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Maar bij zo een franchise zien de mensen wel de megawinsten, maar dat er voor de rest zware verliezen worden gedraaid, dat merkt niemand op. En dat dan die winsten van titel A gebruikt worden om de putten van B, C en D te vullen daar staat ook bijna niemand bij stil.
Beetje flauwekul. Als je je bedenkt dat sommige DLC al ontwikkeld zijn als het main-spel nog op de markt moet verschijnen. De kosten voor die ontwikkelingen zijn er dus al uit op het moment dat het main-spel wordt uitgebracht en een hit blijkt te zijn. Dat hierna de DLC in 1, 2 ,3,4 of 5 delen wordt uitgebracht brengt enkel meer geld in het laatje, maar kost de uitgever dus nagenoeg niets extra. Daarnaast is die DLC vaak niet meer dan een paar extra maps en wat pistooltjes. M.a.w. een melkkoe, met zure melk.

COD BO bijvoorbeeld. Enige oplossing, wachten tot het spel een jaar oud is en in de Steam sale voorbij komt. Gevolg, je speelt alleen, want iedereen speelt 'the next big game' . DLC is een hele slechte uitvinding. Financieel interessant, maar voor gamers heeft het weinig meerwaarde.

Ik maak trouwens wel een uitzondering voor de uitgebreide reeks DLC die voor BF3 is uitgebracht. Deze hebben zeker meerwaarde maar bestaan dan ook uit meer dan alleen wat extra maps en wapens.
Anoniem: 241942
@moreasy26 december 2012 10:33
Ik snap niet helemaal waarom je zegt dat het niets extra kost? Als ze de resources al inzetten voordat het main-spel gereleased is, betekent dat niet dat er geen extra kosten worden gemaakt.

Natuurlijk kan je vinden dat het de prijs niet waard is, of dat het te duur is.
Ik snap niet helemaal waarom je zegt dat het niets extra kost? Als ze de resources al inzetten voordat het main-spel gereleased is, betekent dat niet dat er geen extra kosten worden gemaakt.
Het klopt niet dat het niets extra's kost, maar ik begrijp moreasy's punt wel. Als je iets vroegtijdig ontwikkelt in plaats van achteraf, dan is het vele malen goedkoper om te ontwikkelen. Content die vroeger gewoon bij een spel zat wordt nu vaak afgesplitst en apart verkocht, ondanks dat het ontwikkeld werd tijdens de ontwikkeling van het spel zelf. Met bepaalde DLC is dit hierom gewoon een melkkoe.

Battlefield 3 is een aardige uitzondering, maar ook sommige DLC voor Fallout 3 en New Vegas. Dit is wat vroeger 'expansion packs' werd genoemd, en heeft voor die paar euro echt meerwaarde. Het tegenovergestelde is de horse armor van Oblivion of enkele maps en wapens voor je favoriete ADHD-shooter in de CoD-lijn tegen een belachelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 december 2012 11:17]

Beter toch? Als men kosten kan drukken door het vroegtijdig te ontwikkelen dan is dat toch juist iets dat we met z'n allen moeten aanmoedigen. Uiteindelijk is het ons geld dat ze besteden om de games te ontwikkelen.

Ook vind ik de vergelijking met vroeger niet helemaal meer juist. Er is inderdaad gekozen voor een ander verdienmodel. Neem nou even het voorbeeld van de horse armor in Oblivion. Ik ben het met je eens dat het natuurlijk idioot is om zoiets te gaan kopen, omdat het ook niks echt toevoegt aan de game (je kan het ook zonder enkel effect op je gameplay links laten liggen).

Maar mijn reactie ging ook niet zozeer om de nutteloze DLC, maar meer over het feit dat de DLC vroegtijdig werd ontwikkeld en daardoor geen extra kosten heeft. Mijn standpunt is dan ook:

Zorg ervoor dat je de DLC zo goedkoop mogelijk kan maken, als dat betekent dat dit parallel aan de ontwikkeling van de main-game gedaan wordt, so be it. Dit is geen uitbuiting van de consument, maar alleen efficiënt omgaan met resources.
Meh, ik vond het best een goed jaar kwa games hoor.

Journey
Dishonored
ME3
AC3
The Walking Dead..

Hier nog even een zeer mooi recap filmpje onder de epische muziek van ME3 (must see!):
http://www.youtube.com/watch?v=clmxatK9P3k
Anoniem: 466860
@moreasy26 december 2012 13:19
Battlefield vond ik het wel waard, maar niet verbluffende meerwaarde vergeleken met andere "pasjes"

Daar in tegen vond ik dat gta iv hele leuke dlc heeft. Maarja dat is 1: geen day one en 2: ze maken 2 pakketten waar alles in zit en je niet je extra autorje moet kopen voor 160 punten zoals bij saints row... (Of noem maar iets anders)
En een kleine punt 3: rockstar games voelt voor mij nog steeds als bijna een van de enige aan waar ik ze het echt gun.
Ik kan niet echt akkoord gaan, de meeste mensen zitten helemaal niet te wachten op "innovatie".
Volgens mij zitten mensen dus wel degelijk te wachten op fifa 5000 of modern warfare deeltje tig! Dit zie je ook duidelijk in de verkoopcijfers.

Het grote verschil is dat de massa enkele games per jaar speelt (en blijkbaar bijna altijd dezelfde games speelt) en dat jij misschien een tiental games speelt per jaar (of nog veel meer) en op zoek is naar afwisseling.
Anoniem: 115433
@HaX0r26 december 2012 10:51
Je kan Innovatie rustig op je buik schrijven, de games Industrie gaat over sequels .
Dat ligt vooral aan de games die er voor beschikbaar zijn. Assassin's Creed III: Liberation was een van de weinige echt grote titels die dit najaar werd toegevoegd aan de line-up van de Vita.
Het gaat hier niet eens om grote titels, een sequel van een spel wat lang niet zo slecht was vergeleken met andere.

Men ziet alleen nog maar kans van slagen als het een naamplaatje heeft en het strak in een hokje zit.

Wanneer er enkelt geld in het spel moet omgaan krijg je van die halfslachtige dingen zoals wat EA doet met Dragon's Age, je mag dan zelf je gameplay ideeën insturen, geweldig toch.
Slecht jaar voor games?

Dishonored, Far Cry 3, Hitman, Sleeping Dogs, Spec Ops: The Line, Assassin's Creed III, Borderlands 2, Diablo III, Black Ops 2, X-Com, Fifa 13, Max Payne 3, Halo 4, Mass Effect 3, Guild Wars 2,

En dan heb je het nog niet gehad over mods en indie games. (DayZ/Chivalry/Journey/Dear Esther/Orcs Must Die 2/Walking Dead Series/Fez/etc.)

Het was niet het beste jaar ooit qua games, maar ook geen slecht jaar. De meeste hierboven genoemde games waren goed of fantastisch, sommige slecht. Maar ik kan makkelijk 5 games aanwijzen die me echt zijn bijgebleven.

Kan ook niet wachten op volgend jaar, net zoals ik vorig jaar kerst dat ook had. Nu kan ik niet wachten op Tomb Raider!

[Reactie gewijzigd door Giku op 26 december 2012 11:27]

Slecht jaar voor games?

Dishonored, Far Cry 3, Hitman, Sleeping Dogs, Spec Ops: The Line, Assassin's Creed III, Borderlands 2, Diablo III, Black Ops 2, X-Com, Fifa 13, Max Payne 3, Halo 4, Mass Effect 3, Guild Wars 2,
Dan heb je het punt gemist. Kijk eens in jouw opsomming naar games die géén vervolg zijn op eerdere games. Als je games die vanuit een bestaande franchise komen niet meetelt, blijven er misschien 2 games over. ;)

Tomb Raider wordt wat dat betreft ook weer een 'zoveelste' release in de franchise. Het is dus slecht in die zin dat er weinig origineels / nieuws uit is gekomen en dat men vooral heeft gekozen voor uitmelken van bestaande franchises.
Inderdaad Dishonored en Sleeping Dogs en Spec Ops: The Line blijven dan over al kan je je afvragen of X-com niet ook nieuw is gezien de vorige versie wel erg oud was.
Dat de naam tomb raider al uit halve wege 90 bestaat wil niet zeggen dat deze nieuwe Tomb Raider daar ook bij hoort.

Ze hadden het net zo goed een andere naam kunnen geven en lara een ander uiterlijk waarna het ineens een heel nieuw spel is in een bestaande genre.

Denk ook dat de huidige genres die worden gebruikt sowieso een beetje allemaal hetzelfde is alleen de besturingen zijn net een beetje anders. Dat hier wordt gezecht dat FIFA 13 een vervolg is op FIFA 12 ja dat klopt.. Maar vertel mij dan eens hoe men het anders had moeten doen?? Ja ze borduren voort op de huidige engine. Maar veel meer zou je niet uit de huidige consoles kunnen halen. over 5 tot 10 jaar hebben we hier weer dezelfde gesprekken..

En een jaar na de nieuwe console zullen we ook wel weer zuren over slechte grapics op de console.
En dat wordt anders met nieuwe hardware? Denk het niet hoor. Nieuwe hardware zorgt er hoogstens voor dat er bij elke franchise nog een extra deel komt om zo snel op de wagen te springen. Zoveel 'nieuwe' titels zullen er heus niet komen hoor.

Bovendien sla je achteloos dat tweede rijtje over, terwijl die toch echt wel meetellen ;)
Anoniem: 146790
@Giku26 december 2012 12:03
Je vergeet WOW: Pandaria. (?)
Pandaria was nou niet echt fantastisch...
Enige nieuwe PC game die me dit jaar een beetje kon boeien was BF3. Maar zelfs die heb ik maar weinig gespeeld, dat zegt op zich al genoeg. Het is idd wachten op nieuwe console hardware willen games weer een stap vooruit maken que tech. Tot die tijd hou ik mezelf zoet met World of Tanks, een gave tank schooter game die je als je wilt gratis kan spelen, aanrader.
BF3 kwam in 2011 uit ik neem aan dat je de expansion packs bedoeld...
Je hebt gelijk, was me niet eens bewust dat BF3 ook alweer ruim een jaar oud is.. Nou, dan blijft er dus niks over..

En dat alles omdat bijna alles tegenwoordig wordt gedomineerd door de consoles.. Vooral het FPS genre heeft er flink onder geleden.. Je ziet het goed aan series zoals CoD, er zat flink verschil tussen versies toen het nog PC exclusive was, maar na CoD4:MW (de laatste echte PC CoD) is dat afgelopen.. Weinig tot geen vooruitgang meer..
Ik ben de laatste jaren minder en minder gaan gamen. En ik ben een echte pc gamer. Consoles en hun games hebben mij nooit getrokken, alhoewel ik de Dreamcast nog wel eens tevoorschijn haal.

Er komen gewoon weinig boeiende games uit. Far Cry 3 heb ik een paar dagen terug uitgespeeld. Leuk, maar op den duur wel repetetief, m.u.v. de leuke main questline.
Grootste ergernis is bij mij de console gerichte interface. Dat was ook mijn struikelblok bij Skyrim.

Het loont al jaren niet meer om een dure pc in elkaar te schroeven. Ik draai alles op max. op hardware van dik 3 jaar oud. Dit omdat met name de graphics achterblijven, met dank aan die $#$consoles.
PC gaming is niet meer wat het geweest is... En ik doe dit al 25 jaar.
Ik ga ook geen nieuwe game-pc meer kopen, en ik vrees dat ik over een paar jaar geen spel meer aanraak. Het boeit mij allemaal niet meer. Ik speel wel casual games op mijn telefoon of tablet. De innovatie is er ook wel uit.
Ik vind het erg knap voor iemand uit 1979 al 25 jaar zijn pc's bouwt en erop gamed.
Dan zou je 8 jaar oud zijn geweest .... gezien ik wel wat jaartjes ouder ben maar in die tijd had amper iemand een eigen zelfbouw pc in huis en de gemiddelde pc was destijds ook flink wat duurder.
Ik zeg niet dat ik al 25 jaar pc's bouw. Dat zou inderdaad gek zijn. Mijn eerste pc was een Tulip, met 2 5.25" bays voor 360Kb floppy's. Mijn eerste games waren Leisure Suit Larry, Space Quest en dat soort spellen.
Games zijn geëvolueerd, maar not for the better. De markt is zo uitgehold. Vervolg op vervolg, lekker safe. De markt wordt gedomineerd door shooters en multiplayer games.
Ach, ik word oud...
Games zijn geëvolueerd, maar not for the better.
Grappig, dat soort geluiden hoorde je een een goede 25 jaar geleden ook al toen tekst adventures voor het eerst van graphics voorzien werden.
Ach, ik word oud...
Anders ik wel :+
Toen was er anders wel een evolutie gaande, waarbij gameplay nog belangrijker was dan graphics in tegenstelling tot nu waar de markt stil lijkt te staan en een grafisch goede game met slechte gameplay (en dus weinig replay value) kennelijk belangrijker wordt gevonden dan een game met misschien iets mindere graphics maar deste meer en betere gameplay, waar het uiteindelijk toch echt meer om draait.

Weet je wat het is? Ik kom ook uit die tijd, ben namelijk ook met dergelijke games begonnen... T probleem is dat men tegenwoordig te verwend is en nergens meer van opkijkt. Toendertijd was alles (zowat) leuk maar nu lijkt t alleen op de graphics te draaien. Zolang ze die fout maken worden games nooit beter....

En dat heeft verder niks met leeftijd te maken, hoewel ik wel blij ben ook opgegroeid te zijn in een tijd waarin pc games op diskettes stonden en men commando's achter de c-prompt moest tikken in afwachting wat er vervolgens op het scherm gebeurde....
De Tulip ken ik al te goed, veel geassembleerd destijds met daarbij posters van Katja.

Ben het mee eens de spellen brengen weinig complete vernieuwingen.
Met uitzondering van Nintendo die nog wel telkens wat in een nieuw jasje probeert te steken.

Maar als ik kijk naar Kinect en xbox 360, er is geen enkel fatsoenlijk spel ervoor ... waste of money.

Het probleem is vaak als een fabrikant eenmaal succesvol zijn producten kan verkopen dat het stopt met innovatie. Tot het moment dat een nieuwe concurrent met alle klanten van de haal gaat. En dan is er geen keuze meer dat ze wel mee moeten. Helaas lijkt het dan nog al te vaak op kopieer gedrag i.p.v. iets vernieuwend uit een eigen visie.

Het heeft niks met je leeftijd te maken, iedereen kan het wel inzien dat er weinig gebeurd.
Waarom zouden we ook nog shooter 1,2,3 .... x kopen terwijl ze bijna allemaal lijken op shooter 1.
Kijk ook even naar Indie games, met name dat lijstje dat ik in de post hierboven heb. Die zijn vaak wel innoverend en uitdagend.
Anoniem: 412275
26 december 2012 12:33
Het zou fijn zijn als er bij game design eens een keer niet zoveel ingehouden wordt omdat spellen anders niet voor de consoles speelbaar zouden zijn...
PC Gamers moeten het maar slikken als er PS3 of XBOX360 only games uitkomen maar als er een PC only game op de markt komt is het een schande...
Ook heb ik het idee (and correct me if i'm wrong) dat als er van de huidige PC hardware niet zoveel meer gevraagd wordt de need voor nieuwe hardware ontwikkeling ook kleiner is.
Dit komt omdat ze op de PS3 en de XBOX 360 veel meer zekerheid hebt op goede verkoopresultaten. Er zijn vele malen minder omgebouwde PS3's en XBOX 360's dan dat er illegale games op de PC worden gespeeld. De installed base van de PC is natuurlijk hoog, maar om een beetje spectaculaire games te sperleb heb je gauw een grafische kaart nodig van honderd tot driehonderd euro, dit maakt het ook lastiger voor de 'spektakel' games die dit vereisen. Bij veel publishers moeten de console versies de game 'betalen' en het meeste geld opleveren, alles wat men dan op de PC binnenhaald is pure winst.
Gewoon consoles voorzien van muis en toetsenbord naar de gamepads.
Console is een fijnere ervaring dan elke keer je windows bak moeten opstarten.

Enne de xbox mikker ik de deur uit meest bagger console ooit gehad heb, maakt teveel herrie. optische drive is er nog steeds niet op orde ook niet met nieuwe model.
Wii U bevalt al 10x zo goed ... gameplay is daarop zeer fijn
Ik ben erg actief op Kickstarter, vooral in de categorie Video Games. Voor mij wordt 2013 dan ook een ontzettend spannend jaar, heb momenteel 12 projecten gefund waarvan 10 games.

Een aantal titels die in 2013 gaan komen en waar ik op zit te wachten zijn:

Castle Story,
Carmageddon Reincarnation,
War for the Overworld,
Nekro,
Planetary Annihilation.

De eerste Beta builds en games komen al in Maart! :D
Zelfde, en de Ouya ook in Maart voor mij, alleen heb ik die vooral gebacked voor game development, verwacht in het begin daar nog niet zo veel van qua games.
Als ik het filmpje zo hoor, "jaar van de uitgebleven consoles" en "jaar van de mindere games" lijkt het wel of dit filmpje uit 2011 komt. Zijn we tegenwoordig minder snel tevreden oid? Kan me namelijk nog herinneren dat 2011 als een half rampjaar voor games werd beschouwd, maar nu is het ineens goed?
weet echt niet waar jij het overhebt 2011 was een top jaar wat betreft game releases
BF3, Crysis 2, Assasins creed 2, CoD MW3, (ja die hoort er helaas ook bij) shogun 2 total war,
Dota 2 er zijn heel wat triple A games uit gekomen in dat jaar nee 2011 was zeker geen slecht jaar
en deze games deden het redelijk goed op de pc (behalve dan CoD)

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 26 december 2012 09:20]

Er zijn dit jaar een paar mooie titels uitgekomen maar het zijn voornamelijk spellen geweest uit een bestaande reeks.
Dit levert meer diepgang op in een verhaallijn maar een keer wat anders is ook leuk, het is nu eigenlijk teveel van hetzelfde.
En dat laatst genoemde maken de games van de laatste tijd een beetje vervelend omdat er te weinig dynamiek/verandering in zit of dat er content in wordt gezet met weinig toegevoegde waarde (waardoor het spel slomer wordt, bijv. FC 3 met het jagen en de overkill aan animaties etc.).

Ik zou het bijvoorbeeld interessanter vinden dat een game in de toekomst meerdere genres 'kan' vervullen en dat de speler daar de keuze in heeft natuurlijk.
Neem nu bijvoorbeeld Skyrim, de mainquest bestond uit een burgeroorlog in het hele land.
De gevechten maakten totaal geen indruk op mij want het was een beetje dom meppen op een 'paar' npc's die op je afrennen.
Het concept, de burgeroorlog, is spannend maar de uitvoering lachwekkend.
Om weer aan te haken waar ik begon, de burgeroorlog in Skyrim zou zo veel interessanter geweest zijn als het spel overging in een RTS modus á la Total War en dat je het commando hebt over 1.000+ units.

Al met al ben ik dus van mening dat games van de afgelopen paar jaar minder boeiend zijn geworden.
Al was 1.000+ soldaten belachelijk geweest aangezien er in heel skyrim iets van 200 npc's rondlopen en er niet genoeg agricultuur is om zelfs die te voorzien van voedsel.
Ik vind het nogal frappant dat er blijkbaar sprake is van weinig vernieuwing, maar waarom vinden we dat dan niet terug in de cijfers van de reviews? Kan me genoeg games herinneren die een 9 of zelfs een 9,5 kregen dit jaar. Verder valt me op dat er met geen woord gerept wordt over Rome 2 Total War, toch wel de PC game van de volgende generatie die volgend jaar moet uitkomen.
Verder valt me op dat er met geen woord gerept wordt over Rome 2 Total War, toch wel de PC game van de volgende generatie die volgend jaar moet uitkomen.
Dat lijkt me tevens een goede verklaring waarom betreffende game niet in een overzicht van het afgelopen jaar opgenomen is.

Op gamespot is er zelfs nog geen releasedatum bekend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee