Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

2012: Besturingssystemen

25-12-2012 • 08:00

50 Linkedin

Het jaar 2012 was met name voor Microsoft een belangrijk jaar. De softwaregigant bracht in oktober Windows 8 uit. Dit besturingsssyteem is niet alleen gericht op de desktopgebruiker, maar met de Modern UI poogt Microsoft ook de gebruikers van touchscreen-devices voor zich te winnen. Daarnaast heeft Microsoft zelfs een versie ontwikkeld voor ARM-hardware, waarmee Windows niet langer uitsluitend op x86-chips draait. Verder kwam Microsoft ook met eigen Windows 8-hardware in de vorm van de Surface-tablet.

Ook in de Linux-wereld waren er de nodige ontwikkelingen: Canonical kwam bijvoorbeeld met een Ubuntu LTS-versie uit en poogde met Ubuntu 12.10 verder te innoveren in onder andere de Unity-interface. De integratie van Amazon zorgde echter voor een relletje. Ook zien we bij Linux-distributies de trend om touchinterfaces beter te gaan ondersteunen.

Apple bracht in 2012 OS X 10.8 Mountain Lion uit. Het besturingssyteem voor Macs was voor enkele tientjes aan te schaffen en bevat geen grote veranderingen. Wel is er een Notification Center in OS X opgenomen, evenals een Game Center. Verder is iChat vervangen door Messages.

Reacties (50)

50
48
38
2
0
2
Wijzig sortering
Ik denk dat veel mensen onderschatten wat voor gigantisch jaar dit voor Microsoft is geweest
Ze zetten hun hele bedrijfsfilosofie op de kop, (van software gigant naar devices and services), brengen hun eerste eigen PC hardware uit en gooien het roer compleet om voor hun Windows product. Daarnaast trekken ze 3 platformen in UI gelijk, profileren ze Skydrive als de cloud oplossing over alle mobile systemen (middels apps voor iOS, Android en WP , XBOX en windows 8.) en herdefinieren ze Office als een dienst ipv een vast product.
Vergeet ook niet Outlook.com waarmee hun hele email filosofie gelijk getrokken wordt met die van Windows 8. Niet te vergeten een nieuw logo. En dan heb ik het nog niet eens over alle wijzigingen op zakelijk gebied (Azure, SQL, Sharepoint, etc. etc.) Kortom, zo ongeveer een herstart van het bedrijf.

Gigantisch dus. Vergelijk dit nu even met wat Apple dit jaar heeft gedaan: iPad n en iPhone n met een regel extra icoontjes. Briljant. Ja ik kies even flink kant en hoop dat Apple ons in 2013 wat meer laat zien van hun motto : 'Think different'.
Microsoft is wel een beetje de verliezer van de drie. Aangezien apple toch ook een hardware bedrijf is, hebben ze naast de nieuwe OS X ook de retina MacBooks gelanceerd. Wat i.c.m. Mountain Lion het OS toch wel echt naar een hoger niveau tilt.
Linux heeft Valve aan zijn kant gekregen, wat zonder meer een briljant bedrijf is en Linux groeit ook nog eens.. moet je na gaan wat het OS kan gaan worden als er 2x zoveel mensen als nu mee bezig zijn.
Microsoft daarentegen ziet het aantal verkopen niet gigantisch toenemen rond de feestdagen, en krijgt veel kritiek van her en der. Voor hun was 2012 denk ik wel apocalyptisch te noemen :)
De verliezer, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Microsoft zet z'n hele produkt op de kop. Gaat als eerste voor een OS wat ook met Touch werkt omdat zij een toekomst zien van PC's met touchscreens. Geen gekke gedachte aangezien we allemaal opgroeien met touchsceens.
Ik zou daarom Microsoft allesbehalve als verliezer willen aantekenen. Verandering is moeilijk, vooral in een grote markt als Windows.

2013 zal het jaar moeten zijn van de OEMs. Zij zullen moeten laten zien waarom de keuze voor touch een goeie is geweest. Nieuwe hardware, lichte hardware en bovenal, functionele hardware. Windows 8 is wat mij betreft een gigantische stap naar voren, maar door het moeten ontsluiten van de traditionele desktop nog een flinke stap naar achteren. Windows Blue zal hopelijk nog meer afscheid nemen van de desktop en een aantal aanpassingen maken voor keyboard en muis.

MS heeft daarnaast een relaunch gedaan van Office, (as a service!), Windows Phone 8, Xbox dashboard en al hun websites. Nieuwe logo's voor hun grootste product lijnen.

Nee, je kunt alles zeggen van Microsoft in 2012 maar het was hun grootste jaar sinds windows 95 qua verandering. Ik zie dus ook echt niet waarom je dit als reden ziet om daarom Microsoft als verliezer aan te kaarten.
Als je naar de toekomst kijkt, met o.a. Windows Blue, tja.. dan kan het mss best wat worden met Windows 8. Tuurlijk, het systeem is nieuw, er zijn nogal wat verbeteringen mogelijk en al met al zal het best een aardig OS zijn/worden. Dit is echter een verhaal van 2013, niet van 2012.

Dus nu zijn de verkoopcijfers niet fantastisch. Het schijnt meer te lopen als bij vista dan als bij windows 7... Ik denk terecht, de generatie met geld heeft geen behoefte om 'een heel nieuw OS' aan te leren, de jonge generatie is windows moe. En techneuten, tja mijn desktop werd met windows 8 in ieder geval niet ineens meer efficiënt. Integendeel. Maar dat is toch veelal persoonlijk. De zogenaamde hipster campagne rondom W8 is iig uitermate treurig en slaat de plank volledig mis imho. De verkoopcijfers ondersteunen blijkbaar die mening.

Dus het is maar hoe je er naar kijkt. Jij vind W8 blijkbaar heel goed. Ik denk dat het veel te veel een trendfollower is en totaal niet een trendsetter. Een tablet UI is uiteindelijk een nieuwe beperking en daarmee gewoon een onnodige en gehypete stap terug. De innovatie zou moeten liggen in consumenten leren programmeren, in nieuwsgierigheid bevorderen. De developers developers developers strategie lijkt microsoft met het afkappen van Expression juist te laten schieten. Een gigantische knieval van MS, slaaf van de hypercultuur.

Office als een service is misschien in eerste instantie handig voor bedrijven/systeembeheer, maar uiteindelijk is cloudcomputing gewoon weer een nieuwe economische bubbel... je data en software outsourcen heeft veel onwenselijke bijwerkingen wat nu wordt weggewuifd en zometeen, misschien wel in 2013 al, toch wel weer backfired. Ff geen internet en je kan niet werken, some service..

En wat is er dan zo revolutionair aan de updates voor xbox dashboard? Das toch van alle tijden? Internet explorer? Dan beconcurreren ze toch hun eigen tablet/OS? Als je graag wil couchsurfen pak je die lijkt me... De Microsoft ID is wel een grote vooruitgang, maar het mag een keer tijd worden ook zeg..

En WP8, wie zegt dat dat niet WP7 achterna gaat? Daag, support! MS heeft tot nog toe alleen maar gefaald op mobiele platforms, ook al lijkt het nu wel serieuzer te worden. Als je het ff geprobeerd hebt ben je er zo weer voor een paar jaar van genezen. Bovendien nog geen significant marktaandeel, alleen in de prognose. Ik zie alleen niet hoe ze mogelijke iteraties op iOS7/8/9, laat staan 'open-source' Android, willen gaan bijhouden. Tis nog allemaal net nieuw en nu al standaard.

Als je het succes van een bedrijf dan ophangt aan een nieuw logo ipv aan de verkoopcijfers snap ik dan +2 verder ook totaal niet. Tenzij je Nostradamus bent. Toekomst muziek.. ja, misschien, maar 2012 een goed MS jaar? nah..
Ik vind het jammer dat het filmpje impliceert dat linux geen volwaardig OS is, dit is het namelijk wel. Je kunt alleen niet alle programma's die je bij windows gewend bent kunnen gebruiken, maar de alternative software is over het algemeen erg goed (op video- en fotobewerking na). Met een beetje moeite kun je er tegenwoordig met WINE heel veel games op spelen (wat met steam alleen nog maar makkelijker gaat)
Anoniem: 26447
@Gropah25 december 2012 11:00
Je spreekt jezelf wat tegen natuurlijk, (je kunt niet alle programma's gebruiken, die je bij windows kan gebruiken, Dat zijn dus Games en de meeste desktops worden gebruikt voor games bij de consumenten), dan video en grafisch gebied, vooral dat vind ik zeer belangrijk om groot te worden zoals windows. Ik denk dat je met deze twee opmerkingen 70% van de Linux markt buiten schot zet, op het moment dat Games en vooral Grafische software zeer goed ondersteund gaat worden in Linux (ook qua kleurprofielen) dat dat het moment van doorbraak gaat worden, mits men ook even niet vergeet printer en goede beeldschermdrivers bij te leveren, zolang dat niet gebeurd zal Linux een zeer kleine speler in de markt blijven alleen geschikt voor e-mailen en surfen want ook de compatibiliteit met Office is nog lang niet goed. :)
wat dacht je van de server side markt? Linux is daar gewoon baas zeer stabiel en snel

om Linux niet een volwaardig OS te noemen vind ik ook erg ver gaan misschien niet volwaardig voor een bepaald persoon maar dat hoeft niet voor andere zo te zijn

voor de een is dat windows die vind dat maar niks

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 25 december 2012 11:41]

Tja, wat beschouw jij de "server-side" markt? Die miljoenen machines bij Amazon? Ja, dan heb je gelijk. Die miljoenen servers bij bedrijven? Ja, die zijn nog steeds Windows dus daar heb je ongelijk.

Linux is een volwaardig OS dat is zeker. Meer consumenten werken tegenwoordig dagelijks meer met Android dan met Windows dus het overheerst maar de server markt is erg verdeeld. Bij bedrijven hier in Nederland zie ik voornamelijk Windows nog baas zijn.
Je zou er nog van opkijken hoeveel linuxen je tegenkomt in bedrijven.

Niet enkel file servers en internet-sided servers, maar linux is ook het primaire platform voor professionele databases (oa. Oracle).
Je legt je eigen definitie van een volwaardig OS op aan Linux en concludeert vervolgens dat ze er nog niet zijn. Voor jou is volwaardig dat een OS alle WIndows-games ondersteunt, evenals foto- en videobewerkingssoftware en Microsoft Office. Guess what: ik game niet, doe niet aan videobewerking, bewerk nauwelijks foto's (en voor die paar keer bevat GIMP alles wat ik nodig heb), en Microsoft Office gebruik ik ook niet, omdat ik Latex gebruik voor tekstverwerking en LibreOffice voor de rest. Dat het OS voor jou nog niet aan alle eisen voldoet is goed mogelijk, maar dat is geen rechtvaardiging om te stellen dat het geen volwaardig OS is.
Anoniem: 26447
@jealma25 december 2012 13:16
Daar heb je volkomen gelijk in, het is ook persoonlijk want ik werk wel met Photoshop (toevallig nog eens betaalt ook wat een rip uit mijn lijf was na al die jaren illegaal gebruik) ;) en hetzelfde geldt minder voor video, dus wat dat betreft mag het vervallen in Linux, ik heb gewerkt met Openoffice en Libre in het verleden, maar kreeg problemen met grafieken en tabellen naar Office te vertalen want dat was bagger.

Verder vind ik het ontzettend belangrijk dar er kleurprofielen komen voor de Gimp, want hoe je het ook draait, de grafische industrie vraagt ernaar als men topkwaliteit afdrukken wil, dat wil ik dus en kan het niet voor elkaar krijgen in Linux (Gimp)

Voor games is hetzelfde laken een pak, ik ben persoonlijk een FPS fan en nu ook een beetje aangestoken door The Elders Scroll edities, maar dat wil nog niet werken op Linux.

Maar nogmaals het zijn persoonlijke ervaringen met verschillende Linux Distro's in de afgelopen jaren en ik moest steeds terug naar Windows. :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 25 december 2012 13:17]

Je hebt "OS", "software verzameling" die samen leiden tot een "gebruikerservaring".

Als OS is Linux veel volwassener en flexibeler dan Windows.

Maar populaire commerciële bedrijven maken er nauwelijks software voor en in die zin leidt dit tot een mindere gebruikerservaring voor mensen die deze commerciële software belangrijk vinden.

Er is overigens wel goede grafische software voor Linux, maar die wordt gebruikt om bioscoop films mee te renderen. Dat is dan weer niet iets wat de meeste mensen thuis doen.

Op het gebied van professionele (studio) audio is Linux trouwens een serieuze kandidaat. Alleen: wat de boer niet kent gebruikt ie niet, dus het zal nog even duren.

Op het gebied van software ontwikkeling is Linux zo'n beetje het Walhalla, tenzij je natuurlijk software voor Windows moet schrijven ;-)
Volgens jouw uitleg is macosx ook geen volwaardig os.

De office van mac is eveneens niet compatibeler dan libreoffice.
Microsoft office draait ook perfect via wine.

Games op windows pc begint nu stillaan te minderen. Ik zie terug meer toekomst in de consoles, en vooral dan in tablets/telefoons.
Je geeft zelf al aan waarom Linux dus geen volwaardig OS: op een volwaardig OS moet je ALLES kunnen doen, dus ook video- en fotobewerking...
Daarnaast: enkel mensen als Tweakers gaan uren besteden aan het uitvogelen van een OS en bijbehorende programma's, een Jan Modaal gaat vanzelfsprekend met Windows 7 aan de slag en weet alles te vinden, al zijn gebruikelijke programma's te gebruiken en is klaar.
Als Linux geen volwaardig OS is omdat je er geen Windows Games op kan spelen, is dan ook MacOS geen volwaardig OS. Want op MacOS kan je ook geen Windows Games spelen.

Mensen die Windows Games spelen op een MAC installeren ook Windows naast MacOS via een oplossing als Bootcamp, vmware of parallels. Maar dat kan je ook met Linux door een dual-boot systeem op te zeten.

Je kan dus ook op Mac OS niet "ALLES" doen.
Het gaat niet om games. Video- en fotobewerking daarentegen zijn onder linux "ruk", en dat zijn wel belangrijke componenten die onder Mac OS ook top zijn.
Misschien ligt het iets genuanceerder, de kernel is linux en zal het wel aankunnen, helaas de fabrikanten die alles moeten schrijven in hun programma's laten het afweten. Ik denk dat ik het zo moet betitelen . :)
Jannie mondaal weet ook gewoon alles prima op b.v. OSX of Ubuntu te vinden.

"oh icoontje voor internet" en nu gaat ze internetten. Klaar. Meer doen ze echt niet. E-mail, internet, skype. Kan allemaal met alle OSen tegenwoordig.
Ik vind het jammer dat het filmpje impliceert dat linux geen volwaardig OS is, dit is het namelijk wel.
Strikt genomen is Linux alleen de kernel. De naam Linux wordt tegenwoordig ook gebruikt om aan te geven dat het anders is als BSD (OS X inclusief) en Windows en al die andere varianten die er zijn. Eigenlijk zou Linux dus GNU moeten zijn, maar omdat weinig mensen dan nog begrijpen wat er bedoeld wordt, gebruikt men Linux.
Met een beetje moeite kun je er tegenwoordig met WINE heel veel games op spelen (wat met steam alleen nog maar makkelijker gaat)
Voor Steam is WINE binnenkort overbodig, momenteel loopt er een open beta voor Steam for GNU ehh... Linux. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 december 2012 16:13]

Anoniem: 233094
25 december 2012 09:48
dus microsoft heeft vernieuwing (of deze goed is zullen we binne een paar jaar wel weten zeker?)
linux heeft redelijke vernieuwing maar vooral ondersteuning (hoewel steam al behoorlijk werkt via wine)
mac daarintege blijft zowat waar ze staan, of zit ik hier verkeerd?
Apple is meer van de kleinere stappen. Ikzelf vond de 10.8 wel een paar aardigheden hebben. Apple zal niet snel zo'n grote overstap maken zoals Microsoft dat gedaan heeft met Windows 7 naar 8. We zullen inderdaad met een (paar) jaar wel zien of dat een slimme zet is geweest.
Zijn we Mac OS 9 naar Mac OS X vergeten? En PPC naar x86(_64)? Dat zijn twee extreem grote stappen geweest hoor!

Daarnaast heeft 10.8 inderdaad wel wat nette toevoegingen, vooral die system-wide dictation functie zien veel mensen over het hoofd, en het betere vensterbeheer. Waar Microsoft vensters weglaat, en Linux qua vensterbeheer nog niet echt extreem grote stappen gemaakt heeft naar een compleet verstorende update, gaan ze bij Apple wel gewoon steeds verder, ook al zijn de stappen minder groot.

Het probleem met grote stappen is dat de bijna nooit echt 'beter' zijn. Windows 8 is niet 'beter', maar vooral veel 'anders' van Windows 7. Voor veel desktop gebruikers die met een nieuwe PC Windows 8 krijgen is het helemaal niet 'beter'. Bij Linux is het wat anders, daar zijn alle veranderingen wel 'beter' te noemen, hoewel er steeds zwaarder op graphics geleund wordt en daar door goede hardware ondersteuning opeens een stuk belangrijker wordt (op GPU gebied). En daar schort het soms nog wel eens aan.

Al met al vind ik het filmpje toch vrij biased, er wordt gesteld dat Microsoft supergoed bezig is Linux ook goed en Mac niet. Lijkt me toch dat Microsoft vooral verstorend bezig is, Linux hetzelfde als altijd doet, en OSX gaat gewoon wel vooruit op een bewezen weg, en ik zie niet waarom dat niet 'goed genoeg' is voor Tweakers.
Zijn we Mac OS 9 naar Mac OS X vergeten? En PPC naar x86(_64)? Dat zijn twee extreem grote stappen geweest hoor!


Wat betreft de userinterface viel de overstap wel mee. De overstap van PowerPC naar Intel heb je gelijk ook al gold dit niet voor de UI. Bovendien had Apple geen keus met die laatste want de ontwikkeling van de PowerPC bleef achter.
Ik less net wat van Wine, ook dar hetzelfde, of gebruik Linux of gebuik Windows maar ga niet windows simuleren op Linux met wine want dat is de achterdeur uit omdat wine absoluut geen volledige ondersteuning aan windows api's kan geven en dus nooit perfect kan werken.
Liever vermijd ik het ook, maar voor sommige applicaties werkt het dusdanig vlekkeloos dat het zeker het bekijken waard is. Ze hebben een AppDB (winehq.org) en als je daar naar de apps met status "platinum" kijkt zie je grote titels als world of warcraft. 3450 apps momenteel platinum, en zelfs iets als Photoshop werkt met z'n silver status met een trucje ook uitstekend.
Wat ik een beetje vreemd vindt is dat het filmpje afsluit met de zin "de markt wordt er niet overzichtelijk op" dan vraag ik mij af waar die uitspraak op gebaseerd is. 3 operating systemen, 3 eco systemen waarvan er al twee naadloos samenwerken met hun mobiele tegenhanger (wp8 & ios6). Hoe overzichtelijk wil je het hebben. 3 traditionele os platformen en 3 mobiele platformen.
Het enige echte verwarrende is de 854 verschillende Linux versies. Bij elkaar hebben ze misschien iets van 1,5%, van die 1,5% heeft geen enkele meer dan 50%, als ik de download statistieken van een website mag geloven die ze allemaal op hun site hebben staan, dan is er niet eens 1 met 20% van die 1,5%.

Ik zou het geweldig vinden als Linux groter zou worden, want ik vind keuze voor de consument altijd goed, maar gezien ze niet eens zich kunnen richten op 1 versie groot te maken, zullen ze nooit meer worden dan een alternatief die alleen bekend is bij mensen die zich verdiepen in PC's.
Waarom zou er één versie van linux moeten zijn? Het is open source, dus ze kunnen allemaal profiteren van elkaars succes. De competitie is daardoor ook zeer eerlijk: degene met de beste gebruikservaring wint. Dat is een enorme stimulans voor innovatie. En dat wil jij weg gooien alleen zodat het dan net iets duidelijker is voor consumenten? De grote keuze op het gebied van Windows pc's en Android telefoons heeft de consument er ook niet van weerhouden om die twee platformen het grootste te maken, dus voor Linux is dat ook geen vereiste om een succes te worden. Wellicht helpt het een beetje, maar het is de keuze, de concurrentie en de innovatie die opgeofferd moeten worden gewoon niet waard.
Als je al jaren gewend bent dat de enige echte keuze windows is, dan is 3 besturings systemen opeens heel verwarrend mischien? Ik vroeg het mij ook al af.
Ik denk in 2013 dat Microsoft de grote verliezer gaat worden. Windows 8 op een desktop gaat niet echt lekker. Moet zelf te vaak weer terug vallen op die andere 'UI' binnen windows 8. Heb zelf Mint geïnstalleerd op mijn desktop en dat bevalt top.
Hoeveel % van de markt gebruikt volgend jaar volgens jou nog een desktop? Juist, en dat is nu juist de reden waarom Microsoft deze stap maakt. OEMs zullen aan de slag moeten om te bewijzen dat ze recht van bestaan hebben naast Microsoft's eigen producten. Zodra Surface breder beschikbaar is gaan ze hier de pijn keihard van voelen.

Ik denk dat juist 2013 een Microsoft jaar gaat worden mits Apple een reboot doet van Mac OS of iOS.

[Reactie gewijzigd door FoggyFreek op 26 december 2012 10:55]

Leuk overzicht. Microsoft is van de 3 de meest revolutionaire (verassend)
Ik zet mn geld op windows 8. Zeker als je de krimp van desk en laptops ziet gaan de touch laptops en tablets zeker domineren.

Misch ook leuk om een report te maken met de mobile OSen
Alhoewel ik vooralsnog een grote hekel aan Windows 8 (op de desktop) ben, vind ik het absoluut niet verrassend dat Microsoft het meest revolutionair is. Dat zijn ze wat mij betreft namelijk al vanaf de oprichting. Soms zijn ze zelfs te vroeg (tablet pc) en onbegrepen.
Chrome OS van een van de grootste bedrijven op technologiegebied had dit jaar ook een grote stap gemaakt met de Aura update.. Jammer
MS heeft me weer een leuk jaar bezig weten te houden, Apple ook omdat ik me ook gewaagd heb aan de Ipad, want we die een gratis kregen, maar wat een onding (geen apple gebruiker).

Windows 8 heb ik niks op tegen, alleen blijf ik als fanatiek (windows) '5 fysieke desktops' gebruiker trouw aan het startmenu die klein ontop in een hoek verschijnt zonder men desktop volledig over te nemen.
Op win7 is het start menu icm Ultramon in deze situatie best te doen geweest maar wil nu niet meer terug.
Gelukkig is het op 8 niet meer nodig is, door na mijn mening een erg goed beheer van bureaubladen en meerdere monitoren. Ook bij de uac meldingen verliest men gpu in win8 niet de verbinding met de HDMI interface (beeld opnieuw detecteren voor die sec), alle eerdere versies van windows deden dit niet goed.

Voor men gevoel is men desktop nu meer een app in de windows omgeving, maar dat is te tweaken met andere startmenu varianten. (alhoewel ze het menu er ook nog bij hadden kennen doen).
Uiteindelijk werk ik toch met programma's in windows, of linux of, of, (want 'en' is lastig).
Ik kan niet stellen dat windows 8 slechter is. Kan er nog steeds ongeveer het zelfde mee.

Het is een vervelend dat windows 8 niet is zaols windows 7..
[persoonlijke mening]
Net zo vervelend als Windows XP ineens die mickey mouse interface t.o.v. win 98 had.
Schijven groter dan 128GB het ineens niet deden zonder goede formattering (4 partities voor een 500 gb schijf anders maar een kleinere kopen of SP1 installeren die er nog niet was.
Ooit eerder gebeurt -> een ander start menu (van klassiek naar modern).
Of bij vista die gadgetbalk, rilling.
Owja, meer dan 3.15GB -> X64? Bah!!?!... Wat is deze ....
Ineens heel traag omdat de hardware van 10 jaar oud het niet aan kon. (driver issue's daargelaten)
[/persoonlijke mening]

offtopic:
Haha, die vrouw bij ''What A year for Linux"
Tik tikkerde tik tik, enter -> rats die monitor deraf ipv de next line op een typewriter met die handeling.


Fijne dagen iedereen en houd de vingertjes aan de handen want dat is wat makkelijker om posts maken hier!

//typo 4daagse

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 26 december 2012 15:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee