Door Jeffrey van Maurik

Welkom op het nieuwe Tweakers

18-10-2012 • 12:30

119 Linkedin

Bij de ontwikkeling van het nieuwe Tweakers stonden we voor de uitdaging om een vervolg te creëren op een site die dagelijks door honderdduizenden mensen wordt gebruikt en meerdere keren is uitgeroepen tot Website van het Jaar. Een team van vijftien ontwerpers en ontwikkelaars heeft twee jaar gewerkt om deze en talloze andere verbeteringen te realiseren.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Gefeliciteerd met de nieuwe layout! Wel een stuk frisser en passend bij hoe steeds meer websites het doen.

Toch 1 puntje van kritiek en een voor mij toch eigenlijk wel belangrijk verzoek:

De 'blokken' op de website (bv. lijsten met nieuwsberichten, trackers maar ook venster secties in het foruM) zijn nu nauwelijks meer van elkaar gescheiden. Voorheen zag je dat terug in de background of kaders. Zo bv. ook de scheidingslijnen tussen de reacties in.

Maw: Ik vind het contrast van de website te laag. Dat zal ongetwijfeld aan mij liggen (ben slechtziend) maar het maakt snel over de pagina's scannen met m'n ogen wel lastiger.

Het zou fijn zijn als er (zonder zelf stylesheets te moeten gaan maken) een optie kwam om meer scheidingslijnen te plaatsen en deze wat donkerder tint grijs te geven, of om bv. de 'blokken' van afwisselende achtergronden te voorzien.

Nog een voorbeeld: De "wijzig" link onder je eigen reactie heeft precies hetzelfde font en dezelfde kleur als de reactie zelf. Hetzelfde geldt voor de "reageer" knop.

Nee..... hier kan ik niet aan gaan wennen, denk ik

[Reactie gewijzigd door eymey op 18 oktober 2012 20:43]

Lichte grijstinten zijn lastig om te finetunen omdat de weergave op verschillende beeldschermen enorm uiteen loopt. Op sommige beeldschermen vallen lichte tinten bijna weg, op andere zijn ze weer vrij donker. Als het een veel voorkomende klacht is zullen we tinten wat donkerder moeten maken. Ze zijn overigens al donkerder gemaakt dan in eerdere versies en ik heb vrij veel tijd besteed aan het vinden van een compromis.
*reactie op verkeerde post*

[Reactie gewijzigd door Mental op 19 oktober 2012 11:15]

Gefeliciteerd met de nieuwe layout!
Het ziet er heerlijk strak uit en is een lust voor het oog; de nieuwe functies mbt zoeken en de pricewatch bijvoorbeeld zijn echt ideaal.
Ook de aanpasbaarheid van de Tracker is erg fijn :)

Maargoed, jullie zullen genoeg positieve berichten gaan krijgen dus bij deze een paar puntjes van kritiek:

Frontpage: wat een verspilling van ruimte :(
Breedbeeldschermen kunnen absoluut niet beter benut worden met deze nieuwe layout, zelfs slechter.
De tabel met artikeltitels is niet alleen te breed maar ook staat er geen tijd van posten meer bij maar een tekstuele omschrijving, sowieso niet mijn voorkeur maar ook ruimtetechnisch gezien niet handig:

Als je namelijk Tweakers.net bezoekt op een half scherm vallen dingen aan de rechterkant gewoon uit beeld (en dat op een resolutie van 1920x1200, dus effectief zou tweakers.net daar tegen de 960 pixels kunnen gebruiken.. ruimschoots voldoende om de toch al beperkte informatie op de frontpage (tracker niet meegerekend!) weer te geven.

Het forum lijkt bedoeld voor mensen die hun breedbeeldscherm gekanteld gebruiken want de ruimte per post in verticale zin is ook toegenomen, veel te ruim opgezet en ongetwijfeld prettig op een tablet maar niet in een standaard browser op een pc.

Aantal kliks per actie is voor een aantal zaken omhoog gegaan dus de reductie van het aantal queries per pagina mag misschien wel omlaag zijn gegaan maar het aantal pageloads voor navigatie naar posthistory bijvoorbeeld is omhoog gegaan, erg jammer.


Ik ben groot fan van Tweakers.net maar ik geef deze layout tot nu toe een mager zesje.

ps. tijdens het typen van deze reactie ben ik maar verder gegaan in notepad omdat de textarea waarin ik op de site aan het typen ben heel panisch heen en weer scrollt tijdens het typen.
Breedbeeldschermen zijn bedoeld om foto's, video's en games in een mooiere verhouding te kunnen weergeven, niet om schermvullend tekst weer te geven. De regellengte wordt dan te groot of er zou een lettergrootte gebruikt moeten worden die ongepast is voor de kijkafstand waarop het beeldscherm wordt gebruikt. Je moet dus accepteren dat er veel ongebruikte ruimte is of het window wat smaller maken.

Een breedte van ongeveer 1000 pixels is nodig om alles weer te kunnen geven. Dat is de conventie voor websites. Op 960 breed zullen ook veel andere websites niet optimaal weergegeven kunnen worden. We willen de layout in de toekomst responsive maken zodat hij beter wordt weergeven op kleine beeldschermen of in dit geval windows die erg smal zijn gemaakt.
Ben het met het grootste gedeelte helemaal eens, echter op het moment dat een website wel ruimte heeft om alles te laten zien maar het niet doet (kijk maar naar de zwarte balk bovenin op een half scherm, is dat gewoon doodzonde.
De grotere nieuwssites (telegraaf, nu.nl, spitsnieuws e.d.) zijn allemaal goed te bekijken op een half scherm, de enige categorie nieuwssites die zich daarvan structureel uitzonderd lijken de IT sites te zijn: zowel Tweakers, Webwereld als Computable laten dingen uit beeld vallen die vrij essentieel zijn, beetje het verhaal van de schoenmaker met afgetrapte schoenen (zwaar overdreven vergelijking uiteraard).
Maar, zoals je zelf al zegt, een breedbeeldscherm heb je niet om een website te laten zien; daarom heb je die vaak op een half scherm of iets groter, zeker na introductie van de 'dock' feature in Windows 7 zijn dat meer en meer mensen geworden.

Schermvullend tekst is inderdaad niet heel zinvol, de ruimte aan de linker- en rechterkant gebruiken voor andere dingen is dan wel weer nuttig.
De tracker bijvoorbeeld is erg prettig maar dan zit je alsnog met loze ruimte aan de linker- of rechterkant; maar daar valt overheen te komen door je venster wat minder breed te maken.
Wat me daarin dan wel weer wat tegenstaat is het feit dat op het moment dat je de tracker aan de linkerkant fixeert en je gaat de breedte van je venster aanpassen dat hij resized en uiteindelijk zelfs verdwijnt terwijl als je de ruimte links en rechts bij elkaar optelt er 1,5 tracker zou kunnen staan.
Wellicht dat dat nog interessant is om eens naar te kijken, je moet nu wel zowat fullscreen de website bekijken omdat anders de tracker wegvalt; dat is wat gek bij een horizontale resolutie van 1920 pixels.
Sterker nog, als je het window resized naar 1575(!) pixels breed dan valt de tracker al weg, volgens de filosofie (1000 pixels is genoeg) heb je dus 575 pixels over om dat 'extraatje' te kunnen laten zien, wat niet gebeurt.
Tweakers is op dit moment dus niet echt breedbeeld vriendelijk, wat op zijn minst merkwaardig is voor een beeldscherm formaat wat meer en meer mainstream geworden is.

Maar nogmaals, het design is fantastisch alleen het functionele aspect van Tweakers 7 doet daar een beetje afbreuk aan in mijn geval.

ps. Op ie8 is de textarea waarin je een reactie moet typen een drama, op het moment dat dat ding moet gaan meescrollen met de tekst word je helemaal gek.
Ik moet ook nog wennen. Ik mis het menu toch wel. ik keek daar altijd graag even wat het nieuws was (fok). Of de active onderwerpen op GoT. Nu moet ik dat mogelijk weer ergens aan gaan zetten.

Niet dat ik dat echt mis, maar het is wel iets waar ik gebruik van maakte.

Nu zal het uiteindelijk een kwestie van wennen zijn.

Ook ik vind het wel erg wit (20" breedbeeld). Daarom mogen van mij de menu's ook wel gewoon terug. Het oogt nu erg clinisch. net of je aan de eisen van een ziekenhuis moet voldoen. Waar de mod scores dan weer eruit springen.
Kan het iets minder wit? Het doet echt zeer aan me ogen :/

De instellingen van me monitor kunnen niet aangepast worden ;(

De website ziet er geweldig uit en de vernieuwingen zijn mooi en handig maar het extreem witte maakt de beleving niet optimaal.

[Reactie gewijzigd door Mentox op 18 oktober 2012 12:44]

Te wit? Ik denk dat veel andere sites die je gebruikt net zo wit zijn (Facebook, Google, Engadget, Reddit). Het is wel een wijziging t.o.v. de donkergrijze achtergrond eerst.
Misschien wel een idee om de achtergrondkleur aan te kunnen passen (bijv. lichtgrijs als bij YouTube, voor gebruikers die er last van hebben).
Hij bedoelt dat er weinig invulling is waardoor veel 'leeg' wit op het scherm overblijft. Dat is met Facebook minder.
Ik gebruik geen Facebook, Google en Reddit :P

En Engadget heeft veel wit maar iets meer content op mijn scherm waardoor het iets beter is. Ik ben er nog steeds niet blij mee maar met Tweakers 7 en vooral nu ik dit bericht type is 90% van het scherm wit :|
Het is niet te vergelijken met google. Je blijft maximaal 10 seconden op de google start pagina. De resultaatpagina is al een stuk minder wit ;)
Ja heb ik ook zeker met een full HD nogal grote witte vlakken. Was ook het eerste wat ik vond. Wel extreem wit voor je ogen.
mee eens, verder echt prachtig :)
IE 9 -> Internetopties -> Algemeen -> Kleuren -> "Windows kleuren gebruiken" uitschakelen en kies je achtergrond kleur ;)
sorry, maar vind de site totaal NIET meer aantrekkelijk om iets te zoeken of nieuws te lezen.
lijkt wel een website uit het jaar 0.
ook filtering in de pricewatch werkt (niet, nauwelijks,langzaam of slecht)

zelfs tijdens het typen van deze reactie werkt niet lekker. als ik bv ergens in een zin klik om iets te wijzigen, dan komt er geen cursor oid. je moet maar hopen dat je goed zit.

zal wel wennen zijn, maar goed.
Die cursor in de reactievakken miste ik de afgelopen paar maand, maar nu zie ik toch echt weer een cursor knipperen.

Wel vind ik de layout ook iets teveel voor tablets gemaakt qua marges iets te breed opgezet voor mijn smaak. Maar, alles went.

De cursor in de invulvelden van de filters werkt minder lekker trouwens.

PS: Cursor werkt ook niet goed op Telegraaf site Gelderlander.nl (en dus NIET op Telegraaf, daar gaat het wel goed) dus zal wel aan mijn PC liggen of gewoon iets in Internet Explorer 9 op Vista / Win7.

[Reactie gewijzigd door moreasy op 19 oktober 2012 11:36]

Er waren wat prestatieproblemen. Ik denk dat die de oorzaak waren van het niet werken van de filtering in de Pricewatch. Het probleem met de cursor heb ik nog niet eerder gelezen. We zullen er op letten of het bij meer gebruikers voorkomt.
Vond de oude website altijd prima te bedienen op de smartphone, nooit klachten over gehad.
Ik vind de regelafstanden in de artikels te groot en er is te veel wit in het algemeen, zit achter een full hd scherm en tweakers.net is dan niet echt schermvullend :(

Ik vond het juist altijd zo mooi dat je scherm lekker vol staat als de site opende. En ik klikte bijna nooit ergens anders op als waar ik heen wilde, net als het klikonderzoek aangaf. Maar ik las het wel. En dat mis ik nu.

Tevens was er een mobiele variant van de site in ontwikkeling en is er ook nog een app... beetje jammer dat ik nu op de desktop niet meer de ervaring had die het was.

Ik ben ook veel meer aan het scrollen en aan het zoeken, de vorige site gaf mij veel meer informatie heb ik het idee, zonder overbodig te worden.

Ik snap ook het kopje 'video' niet in het hoofdmenu. De video's werden altijd zo goed mogelijk geintegreerd in de artikelen etc, er nu een aparte kop voor maken is een stap in de verkeerde richting.

Waar kan ik de oude layout weer aanzetten?
"Waar kan ik de oude layout weer aanzetten?"

die knop zoek ik ook.:)

zelfs de header ziet er niet uit. dit kan je echt niet mooi vinden sorry tweakers.
wie heeft dit knutsel project gemaakt joh....blehh
als jullie die knop vinden pls pls pls let me know!!
With all due respect, ik ben een groot fan en dagelijks bezoeker, maar ik vind dit absoluut geen verbetering ten opzichte van de oude layout. Een overdaad aan less is more, en veel te veel wit, zeker voor op de ipad in bed 's avonds.

Ik ben een fan van veel informatie tegelijkertijd op het scherm, en als er een site goed was in het ovezichtelijk indelen van veel informatie dan was het het oude Tweakers.net.

Kunnen we als geregistreerde gebruikers niet een aantal kleurenschema's krijgen waar we tussen kunnen kiezen? Iets in de trant van fifty shades of gray, niet het boek?
same here... ik moet er zeker nog aan wennen, maar op t eerste gezicht vindt ik de stijl te koud..
Als jullie dan een andere layout gebruiken waarom dan niet met responsive design, ( bijv http://adapt.960.gs/ voorbeeld : http://www.greygoose.com/ ) dan ziet t er tenminste mooi uit op alle platforms (phone tablet pc van 320x240 tot 4096x1080 :P )

Verder is t een mooie actie, gedurft, en zoals met veel veranderingen : veel kritiek
Sorry maar ik vind de nieuwe tweakers.net site helemaal niks. Is een lege boel hier nu. Snap niet waarom jullie dit hebben gedaan. Het is helemaal niet meer praktisch. ook niet echt functioneel. zo kunnen jullie vergeten straks weer een award te winnen. heel erg jammer.
Nou inderdaad, het is dat ik al gestemd heb, maar met deze layout wil ik alledrie de stemmen het liefst intrekken.

Hoe kan je nou zo hard 2 jaar hier naartoe werken?
Had aub niks gedaan, 2 jaar lekker gerelaxed en het was nog steeds de beste tech-site.

Ik kan er niet naar kijken door al het wit, het is leger dan leeg en why in the world zou je alles door elkaar heen mikken terwijl de helft me niet boeit.

Als ik het nieuws aan het lezen ben, hoef ik niet al die meukprogrammatjes ertussen en vice versa.
Het was zooo overzichtelijk eerst en nu moeten we door alle dunbezaaide meuk heen zoeken om wat nuttigs te vinden...

ARGH wat een gekkenwerk, wie had dat gedacht, we zitten hier toch nog op tweakers, of is de site stiekem gehacked en probeerd een evilminded persoon de trouwe tweakers weg te jagen om...

Nee, het is een 1 april grap die ietwat te vroeg is getriggerd!

Zou het?

Geef ons aub snel de optie om de site terug te veranderen, want jullie raken mensen hierdoor kwijt. Sta er echt van te kijken! En lang ernaar kijken ga ik niet meer doen.
nieuwe layout zal wel gewoon wennen zijn maar de site is zo wel heel erg wit kunnen we niet terug naar de oude kleuren. leest iig een stuk prettiger
Anoniem: 453374
18 oktober 2012 15:09
Echt slechte layout geworden. Veel te veel ongebruikte ruimte en te grote marges. Dit werkt voor een site waar slechts heel spaarzaam geupdate/gepost wordt, maar op zo'n drukke site als dit, werkt het voor geen meter! nu moet je 200x scrollen om naar eerdere berichten te gaan, staan downloads temidden van gewone posts en "eigenlijk" is de strakke web 2.0 layout een beetje passé vind ik.
Ik begrijp niet dat Tweakers twee jaar lang grafische ontwerpers in dienst had die blijkbaar iets riepen over dat inhoud centraal moet staan en die dan aankomen met een soort homeopatisch ontwerp.
Een gemiddelde Jip en Janneke heeft een hogere informatiedichtheid !!!
Wat met dit ontwerp centraal staat zijn witte pixels, voor de inhoud moet je nog even doorscrollen.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee