Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Campzone 2012: De opbouw

26-07-2012 • 08:00

119 Linkedin

Voordat de bezoekers van Campzone hun tent kunnen inrichten en computers kunnen aansluiten, moeten eerst alle faciliteiten en voorzieningen uit de grond worden gestampt. Een groot team vrijwilligers werkt zich hier ieder jaar voor in het zweet.

Tweakers.net nam een kijkje tijdens de opbouw om te zien hoe dat eraan toegaat. Hoe anders is de voorbereiding voor Campzone bijvoorbeeld ten opzichte van een doorsnee lan-party in een gymzaal? Hoe wordt de stroom geregeld en wat voor netwerk ligt er? Dat, en meer, zie je in deze videoreportage.

CampZone start 27 juli 00:01 uur en duurt tot en met 6 augustus 12:00 uur.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Niet om als een gier over te komen, maar op de website van Campzone is een code te vinden waarmee je vanaf morgen tot en met 17 augustus 35% korting krijgt op het gaming assortiment op http://logitech.com , da's natuurlijk altijd mooi meegenomen (vooral als je nog een nieuw toetsenbord nodig hebt zoals ik momenteel), de code is: CAMPZONE35
Oh nee! Nu gaat iedereen die code gebruiken om spullen te bestellen bij Logitech! Dat zal Logitech VERSCHRIKKELIJK ERG vinden. :P

X-D Kopen, kopen, kopen!!! X-D

P.S. Ik ga zelf wel naar Campzone, en ik ga denk ik ook wel even gebruik maken van deze actie. Even een muis en misschien een headset kopen die ik toch al wilde hebben.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 26 juli 2012 10:11]

Hmm, Logitech is zelf altijd erg duur, maar met 35% korting komen ze toch net onder de goedkoopsten in de pricewatch uit dus het is toch wel interessant.

Steekt toch wel een klein beetje om CZ te zien nu, heb er vrij voor omdat ik zomerverlof al in november of zo aan moet vragen, maar uiteindelijk wouden/konden mijn coconspirators dit jaar niet. Misschien volgend jaar!
Ik heb net maar gewoon de Logitech G510 in een winkel gekocht. Wel een paar euro duurder dan met die korting. Maar nu heb ik hem tenminste OP CampZone. Bovendien kon ik eindelijke al die VVV-bonnen (bij deze winkel iig) inleveren.

Cadeautje pak ik pas op CZ uit :)
Cadeautje pak ik pas op CZ uit :)
Shit, DOA :).
Voor de geïnteresseerden is er dit jaar ook weer een live stream!

http://www.ustream.tv/channel/campzone-live

Hierop kun je een beetje volgen wat er op het veld gebeurt en krijg je ook een indruk van hoe het er op het veld uitziet!
Mag ik dan de 1e comment hier plaatsen vanaf Campzone 2012 ?! Wat een eer !

Aan alle Campzoners, veel plezier deze komende dagen !! ;)
Jij en alle andere CZers ook!
Nog nooit naar zon grote lan party geweest. Ik ga het volgend jaar eens proberen.
Mijn vraag

Welke games worden er gespeeld?
Hoe zorgen ze ervoor dat iedereen dezelfe versie heeft?
Hoe vind je iemand om mee te spelen?
etc etc?

mn laatse lan was 30 man, Moest je gewoon even RED ALREEEERT!!! schreeuwen endan was je klaar haha
Games die er gespeeld worden is helemaal aan jezelf. De games waar echter prijzen voor gewonnen kunnen worden zijn op de site te vinden. De compo-crew heeft dit allemaal goed op orde. Men kan zich voor een compo inschrijven op de intranet-site binnen campzone. Op die intranetsite staat ook direct welke versie er gebruikt wordt. Wanneer hier echter niet aan voldaan wordt, zal het na een kwartier proberen automatisch een forfeit opleveren.

Op campzone gebruikt iedereen ook het mooie chat protocol IRC. Hierin komt iedereen gewoon samen binnen 1 "kanaal" en communiceert iedereen. Iedereen verbindt op Campzone overigens altijd op een IRC-server op het intranet.

Tenslotte zitten er ook een aantal mensen standaard in een irc-kanaal op de quakenet-server >> irc.quakenet.org/#campzone.
Het heeft wel een klein beetje af gedaan aan de LAN-ervaring dat alle spelen nu (via) online gespeeld (moeten) worden. De hoeveelheid (grote) LANparties is natuurlijk niet voor niets minder geworden.

Twee(?) jaar geleden was er nog een bekende Nederlandse gameserver hoster die een mooie flight case vol servers op CampZone had staan. Dat was toen o.a. nog voor Battlefield Bad Company 2. Maar op zich kun je best goed op internet spelen met de verbinding die we nu hebben.

Maar goed, nu toch maar echt beginnen in te pakken. Over een paar uurtjes rijden/verder inpakken, om dan zo rond 1uur vannacht aan te komen. (Wel even opschieten en die rij voor die tijd afgewerkt hebben, ok?! :)
Alhoewel er voldoende internet is heeft het wel nog steeds de voorkeur om dit soort services in het eigen netwerk aan te kunnen bieden, dat is altijd sneller, en scheelt belasting op de internetlijn, die is immers niet onbeperkt.
Zullen wel de bekende games als BF3 zijn. Diablo verwacht ik ook wel, gewoon wat er populair is. Dezelfde versie moet je zelf meenemen, dat is een juiste versie en dat is de meest recente. Gelukkig is het met een gigabit redelijk rap te updaten. Zelfs met 50 man tegelijk heb je nog 20 mbit :)

En iemand vinden om te spelen gaat via forum, irc of de servers op de LAN zelf indien ze zelf gehost kunnen worden.

Ik vind het altijd mooi om te zien, maar ik zou graag met de clan heen gaan. Helaas zitten daar ook mensen tussen die wat ouder zijn en dus niet meer weg kunnen omdat ze met de kids op pad zijn. De paar jongeren zijn nog erg schaars...
Dat vindt ik een leuke manier om LAN's zoals CampZone weer eens onder de aandacht te brengen :) Doet me achtereind kriebelen om ook weer eens te gaan :P

De uitleg van het werk wat erin gaat zitten doet mensen ook weer eens realiseren hoeveel werk het wel niet is om dit soort LAN's te regelen! Mag je best respect voor hebben, of deel voor uitmaken van de crew om te helpen ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 348143 op 26 juli 2012 08:10]

Er is ook dit jaar weer een livestream mocht je er nog meer van willen volgen: http://www.ustream.tv/channel/campzone-live
Na het openen van deze link kreeg ik het KLPD (politie) virus op mijn pc. Omdat alleen tweakers.net open stond vind ik het de moeite om dit te vermelden.

Ik zeg niet dat door op die link te klikken je het virus op loopt.
Dit is echter wat ik constateerde. Wellicht was het virus al aanwezig en presenteerde het zich toevallig op dat moment pas.
De meeste mensen trekken de 1G niet eens vol, ook tijdens LAN's als campzone. 10G moet ruim voldoende zijn. En als je een server hebt draaien met pr0n en die word leeg gesleurd dan nog, slechts 1Gbit.

Wel mooi om te zien dat sommige switches ook met hun SFP slot compleet verbogen zijn :+


'...IPv4 zit vol...'

Eh.. RIPE begint binnenkort aan de laatste /8 voor hun om uit te delen. Volgens mij nog ruimte zat en daarnaast, ik neem aan dat ze iets van NAT ofzo gaan doen, je gaat niet 1500+ IP's uitdelen in public ip space ;)

[Reactie gewijzigd door Barreljan op 26 juli 2012 17:33]

Het bedrade netwerk word niet geNAT, iedereen krijgt een publiek IPv4 / IPv6 adres. Het wifi netwerk word echter weer wel geNAT.

Bron: http://www.campzone.nl/2012/07/11/network-information/

[Reactie gewijzigd door Vizor op 26 juli 2012 19:56]

Ah helder, dat wist ik niet. Dank voor de link!

Wel vraag ik me af wat het nut er van is om iedereen dit te geven. Je kan ook per tent 2 uplinks geven; 1 voor public en beperkt gebruik (dus 1 a 2 servers oid) en de andere uplink peer interne ip space. Scheelt enorm in IPv4 gebruik. Het beheer is ook redelijk te doen, je kan (althans bij Cisco) inregelen dat er slechts 2 of 3 mac-addressen geleerd mogen worden. Bij meer blokt de switch de poort.

Maar daar zal de organisatie vast wel goed over nagedacht hebben. Ik weet niet exact hoe het is om op zo'n schaal een LAN party te organiseren. Voor 50+ nog wel :)
De reden dat we dit doen is vooral om er voor te zorgen dat iedereen zijn games goed kan draaien. Bij veel games is het tegenwoordig zo dat je zelf als server dient, doet je dat achter NAT, uPNP of niet, dat is gewoon niet te doen op de schaal van CampZone. Daarom krijgt iedereen een public IP, dan heb je geen problemen mee en kan iedereen doen wat hij wil met het internet!

Daarnaast is NAT op een dergelijke schaal ook erg erg zwaar. Hoewel de apparatuur tegenwoordig beter begint te worden, is dat een redelijke opgave. Ook word je niet zo vrolijk van 1 IP met daarachter 1500 mensen tegelijk.

Hoewel ik het voorstel snapt wat je doet, is dat in een setting als CampZone never nooit praktisch haalbaar. Er gaan dan ook maanden aan netwerk planning door het CCN team aan vooraf! :)
CAMPZONE35 werkt niet op logitech site als promotiecode
Werkt prima, alleen het is enkel geldig voor GAMING. Dus goed je filters instellen. Er blijven 6 tot 8 producten over oid wat met korting besteld kan worden.
Altijd leuk, alleen balen dat het weer dit weekend slechter wordt. Regen wil je niet op Campzone.
25 graden in een tent is anders ook niet helemaal ideaal hoor. Je moet er bovendien toch altijd vanuit gaan dat het KAN gaan regenen, en flink ook.

Campzone 2007 stond bekend als Swampzone. Man, wat hebben we toen een regen over ons heen gekregen. Aan een kant van de tent stond het water meer dan 10cm hoog. We bleken een beetje in een kuil te staan en het water van een deel van het veld stroomde daar naartoe.

Maar dankzij het goed geplaatste/gehangen grondzeil hadden we er in de tent weinig last van. ... totdat 's ochtends een 'tafel' omviel (twee 'adoptiekindjes' hadden op een onhandige manier de zware spullen erop gezet, samen met de onbalans van de waterdruk van onderen) en het water naar binnen stroomde. Gelukkig had het verder weinig impact door snel handelen. Maar twee man konden eerder naar huis.

Zo beleef je nog eens wat.

Oh, op m'n trage servertje thuis, een (engels) verslagje met veel foto's van dat jaar: http://armeagle.nl/cz7/

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 26 juli 2012 10:12]

In 2007 was het eerste jaar dat Campzone op de huidige locatie werd gehouden. Het veld was toen een knollenveld met absoluut geen drainage. Dat heeft toen ook bijgedragen aan het gevoel dat het de hele tijd aan het regenen was. I
Na 2008 heeft de org. van Campzone dit aangepakt en het hele veld laten omploegen e.d.
Sinds toen is het veld een echte spons. Zelfs met al die regen een paar weken geleden lag er nog geen plasje water op.
Waarom is CZ eigenlijk verhuisd? Ben op alle edities in Biddinghuizen geweest en vond het een fijne locatie.
Centjes? Kan me voorstellen dat het terrein bij Biddinghuizen niet de goedkoopste was.
Tegelijkertijd hebben ze ooit gezegd dat Oirschot centraler ligt dan Biddinghuizen (voor de Duitsers en Belgen).
De hoofdreden zit inderdaad wel in die hoek, we huurden het veld van Lowlands en dat was niet alleen niet heel goedkoop, maar het bracht ook aardig wat beperkingen met zich mee zoals een verplichte catering afname enzovoorts. Het veld in Oirschot is geheel in eigen beheer, en alhoewel het onder de streep niet goedkoper is (totaal geen voorzieningen, in biddinghuizen hadden we een riool en wegen) kunnen we het wel flexibeler inzetten.. En als je kijkt dat de organisatie uit Oss, Heesch, Utrecht, Gorichem en Dordrecht komt (en ons magazijn in Utrecht is) kunnen we stellen dat dit voor ons qua ligging niet de meest praktische locatie is :P
En praktisch de hele crew natuurlijk uit brabant komt/kwam
Oh ja, dat is inderdaad wel een goed punt om te noemen. Het veld is door die drainage niet meer te vergelijken met toen.
Ach probeer een 15 bij 5? ofzo te huren met een lekkend dak :'( gewoon de hele tent he.

En die knakker van die Rent an Army tent -> kwam 3 dagen later pas. juist dus wij hadden de eerste 2 dagen de pc's onder gebracht bij de buren..want ik wil niet dat me apparatuur nat wordt :(

Uiteindelijk hebben we bij toffe mede campzoners verderop een zeil voor over de tent gekregen :).

Maar op die RentanArmyTent gasten moesten we echt te lang wachten.

Het beste is een goed grondzeil en als het moet 1 voor over de tent als die lek is :P

Als je geld teveel hebt, neem je houten vloer :P
* Powermage liep de eerste keer campzone de legertent in en ontdekte dat er nogal wat licht door de gaatjes kwam...
daarom elk jaar, zijltjes mee, en gewoon altijd over de tent heen, zijlen hoefden ook niet 100% waterdicht te zijn, de gaten gewoon dicht plakken met ductape en op die tent ermee, daarna eigenlijk nooit problemen gehad.
Of je doet het goed en neemt een grote De Waard mee! Kost wel wat meer, maar je kunt hem je leven lang gebruiken en je hebt een windhoos niet eens meer in de gaten. Je past er alleen niet met 50 man in.
Kost wat meer zegt ie... Ik ben eens gaan kijken, 1600 euro voor een tent waar je als je er in slaapt en gamet misschien met 2 of 3 man in kan, en dat gaat al krap zijn. Nee dan doe toch maar een zeiltje voor over een legertent :P
Wel goed om te lezen dat het veld tegenwoordig veel beter is, mijn laatste keer campzone is ook swampzone 2007 geweest en dat heeft toch meegespeeld met dat ik het toen minder leuk vond (dat en we waren maar met zijn 2en, je moet eigenlijk met een groep gaan).

edit: Ok, voor 2000 euro een tent die wat beter geschikt is en waar je wel met een man of 4 in kunt, maar het blijft duur tenzij je nu al weet dat je de komende 20 jaar ook naar campzone gaat (of een campeernut bent).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 26 juli 2012 16:28]

Het weer "in Nederland" is nou niet echt bepaald specifiek te noemen. Hier de weersverwachting voor Eindhoven. Dat ziet er al een stuk beter uit.
Zaterdag 85% kans op regen en 9,5 mm neerslag noem ik niet beter. ;)
Oh, ik keek bij morgen/zaterdag ipv zaterdag/zondag 8)7. Komt omdat ik morgen al vertrek :)
Niet zo mieten man, met WAN Null zaten we met zn allen onder wat landbouwzeiltjes en dat ging prima met onweer

Jaar ervoor niet echt met WAN 99, maar dat kwam meer omdat de zeiltjes meer gatengaas waren :)
Campzone..., leuk dat jullie hier ook aandacht aan geven, want wat heb ik daar toch leuke herinneringen aan.
En ohhhhwwww, waarom zijn de meeste games niet meer te spelen met een eigen servertje, dat breekt het LANNEN wel op, zonder internet kun je tegenwoordig maar weinig games spelen.
COD MW2 en Battlefield 3..., gelukkig heeft onze vaste LAN-locatie internet...
Ehm... Op campzone ligt dit jaar een 1Gbit internet verbinding :+ . Andere jaren lag er ook altijd een prima internet verbinding vorig jaar een 500MB verbinding van ziggo geloof ik.

"OnsBrabantNet and Edutel Business Solutions therefor provided us with a dedicated 1 Gigabit per second fiberglass connection."

http://www.campzone.nl/2012/07/11/internet-at-its-best/

[Reactie gewijzigd door sbmuc op 26 juli 2012 09:10]

*knip*

Maar dan nog, 1GBit lijkt meer dan genoeg, maar wordt er QOS aangeboden? Word verkeer geregeld zodat iedereen een minimale bandbreedte krijgt?

Bij mijn laatste Campzone bezoek (dat is dan nog wel even geleden), was internet zo ongelooflijk traag.
Toen waren dedicated servers door jezelf op te zetten en was de noodzaak van een gedegen internet verbinding niet hoog.
Tegenwoordig is een internet verbinding een must om zelfs single player te spelen.

Mogelijk werkt alles prima op campzone, maar mijn ervaring was dat niet.
Daarnaast werd er veel gekloot op het netwerk, veel aanvallen op systemen.
Zorg iig voor een goede beveiliging.

Ik weet niet of Campzone dit nu beter regeld en pc's afsluit.
Er was iig altijd wel een veld admin die serieus aandacht schonk aan dit soort problemen.
Het is alleen jammer dat je eerst een tijd aan het klooien bent om alles weer aan de gang te krijgen.
We hebben meerdere PC's gehad die kampte met aanvallen, maar de firewall met ids greep in en melde wat er aan de hand was, waarop we een veld admin hebben ingelicht.

Maar gebeurd het niet op mijn PC dan wel op een ander, allemaal overhead.
Campzone zit vol "nerdies" (no offense) die niet alleen komen om te gamen...

[Reactie gewijzigd door Cloud op 26 juli 2012 10:49]

Waarschijnlijk in jou tijd was het nog biddinghuizen, internet was volgens mij altijd een vrij simpele ADSL op een nabij gelegen boerderij die met een wifi straalverbinding gekoppeld werd.... nu ligt er gewoon 1gbit glas voor de deur, zie je het verschil :P
Nou, nou, voor de deur, ze hebben een mooi fibertje moeten trekken vanaf het nabijgelegen industrieterrein hoor. Dwars door het bos heen :P
Klopt ik heb hem 2 jaar geleden gelegd ook daar hangt hij hoog in de lucht, ivm knaggende dieren.Op de laaste dag, eind van de dag lag het internet er uit (konijn (klein stukje over de grond :( ))

Ik heb veel jaren geholpen en ook een keer FA geweest, volgend jaar weer Full event, dit jaar helaas alleen het laaste weekend.

Leuk filmpje, met voor mij veel bekende gezichten.
zowel in Biddinghuizen als op deze locatie geweest.
zojuist even opgezocht wat mijn laatste bezoek was... :o 2007...

Dus ja dat er zaken veranderen is wel duidelijk.
Veel plezier aan iedereen die gaat!!

(PS cloud, waarom modereer je mijn tekst?, ik irriteer me aan de "ehm"-reacties, zal wel een generatie koof zijn)
Ik ben vorig jaar nog geweest, toen hadden ze geloof ik 500mbit (dit jaar dus het dubbele als ik het goed begreep), en toen was er al niks van vertraging in games etc meer te merken. Was echt super geregeld. "Vroeger" zaten ze nog met adsl lijntjes, via wireless straalverbindingen, die dan met 2000 man moesten worden gedeeld. Tegenwoordig is het gelukkig beter :)
Dit is echt alweer jaren geleden geweest, misschien nog in de Windows XP blaster virus pre SP1 periode? Het is sindsdien echt VELE malen beter geregeld.

Er waren prutsers die Windows XP (zonder SP1) installeerde en wanneer je dan je netwerkabel in je pc laat zitten heb je gelijk internet maar nog geen firewall en kreeg je het blaster virus...

Even voor de duidelijkheid, het is een LAN he... Local Area Network... ;)
Maar inderdaad sinds een jaar of 3 kan je ook niet meer lannen zonder fatsoenlijk internet, ze maken het ons iig steeds lastiger :). Maar dat heeft Campzone prima voor elkaar tegenwoordig.
800 gbit full duplex jonguh! en idd van ziggo jah ;)
800 Mbit neem ik aan? Met 800Gbit kan je bijna je eigen DC gaan spelen.
Bijna? Ik betwijfel of er überhaupt datacenters zijn die zo ziekelijk veel bandbreedte hebben. De meeste DC's hebben hebben tussen de 10 en 80 Gbit. En nee, AMS-IX is geen DC.
+1Anoniem: 210716
26 juli 2012 18:29
weet iemand of ze daar ook een bliksemafleider hebben ? groot open veld allemaal tentjes dure apparatuur ik vind dat wel een groot risico
Ja volgens mij wel her en der in het veld. Verder wordt er als het echt recht boven het veld gaat onweren ook de stroom uitgeschakeld (nadat eerst de sirene gaat :P ) maar dit heb ik persoonlijk sinds 2007 niet meegemaakt.
Er zitten zoals Lucky hierboven ook al zei over het hele veld afleiders in de grond.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee