Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Video: Googles Nexus 7-tablet met Android 4.1 Jelly Bean

28-06-2012 • 10:30

68 Linkedin

De Nexus-naam is niet meer voorbehouden aan smartphones van Google, sinds deze week is er ook een tablet in de Nexus-lijn. De Nexus 7 werd in samenwerking met Asus ontwikkeld en moet slechts 199 dollar gaan kosten. Voor dat geld krijg je een 7"-tablet met ips-scherm, een Tegra 3 quadcore-processor en 8GB oplaggeheugen. Aan de softwarekant krijg je Android Jelly Bean, de allernieuwste editie van het mobiele besturingssysteem.

Wij kregen op Google I/O een Nexus 7 in handen en gingen ermee aan de slag. Er is uiteraard ook een geschreven hands-on van de Nexus 7 en Android 4.1 Jelly Bean.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (68)

Wijzig sortering
0Anoniem: 2479
28 juni 2012 10:51
Leuke impressie. Kleine bug: je merkt op dat de tablet in de VS 199 dollar kost, enkele momenten later zeg je dat de tablet 199 euro zal kosten bij introductie in Europa.
Wat is daar een bug aan? Ondanks dat de officiele prijs in Europa nog niet bekend is (behalve in de UK dan) gebeurt het bij bedrijven uit de VS vaker dat ze een 1 op 1 wisselkoers aanhouden voor de Dollar - Euro verhouding. Er voor het gemak van uit gan dat de tablet in Nederland daarom 199 euro zou gaan kosten is helemaal geen gekke gedachte..
Gesteld dat je gelijk hebt, is een voorbehoud hier nog steeds op zijn plaats. Ga er verder niet over in discussie.
Het is mijn persoonlijke mening, maar ik geloof persoonlijk niet dat dit soort producten zullen slagen. De prijs is natuurlijk de grote catcher hier, maar ik geloof niet dat de mensen die in de markt zijn voor tablet niet primair hier op letten maar vooral naar veelzijdigheid kijken.
Waarom zou dit een niet veelzijdig product zijn dan? Deze Nexus 7 tablet kan exact het zelfde als alle andere Android tablets en de concurrenten van andere OS omgevingen zoals iOS en Windows.

Juist wanneer dit apparaat op de Nederlandse markt komt + de Google Play + Now diensten e.d. is het een heel compleet product. Het is alleen niet te hopen dat Google heel veel tijd nodig heeft om alles naar onze taal om te zetten. Stel dit duurt meer dan een jaar tot 1.5 jaar, dan is de Nexus 7 wel aan het eind van z'n houdbaarheidsdatum (als nieuw gekocht apparaat)

Maar op dit moment is het een 7 inch Tablet die zich eigenlijk met al z'n concurrenten kan vergelijken.....
Maar op dit moment is het een 7 inch Tablet die zich eigenlijk met al z'n concurrenten kan vergelijken.....
Noem mij 7 inch 1 tablet met deze specificaties voor de zelfde prijs, alsjeblieft? Ik denk dat deze er (ruim) boven staat. Onderschat de features van deze tablet niet, die vaak op goedkopere apparaten achterwege gelaten (deze heeft: Bluetooth, NFC, WiFi, (micro)USB, GPS, accelerometer, gyroscoop en een magnetometer).

Bovendien wat houdbaarheid betreft, de Nexus S is december 2010 uitgebracht en viel tot een maand of wat geleden nog gewoon te bestellen. Qua hardware is deze dus redelijk "verouderd" (elke tablet die je vandaag koopt is morgen sowieso alweer oud, zo is het nu eenmaal) maar deze telefoon krijgt nog wel de zelfde Android update. Met andere woorden, ik verwacht dat deze tablet, en zeker omdat het een Google Experience device is, nog wel een tijdje mee draait.
Dat vertalen zal wel meevallen, het is gewoon Android. En als de vertaling nog niet perfect is, is dat voor Google geen reden om te wachten. Voor ICS had Android nog niet eens een Nederlands woordenboek (de fabrikanten voegden dat wel toe, maar op een Nexus S had je dat dus niet). De Play Store staat bol van de kromme vertalingen. Dat is wel omdat apps waar alleen een Engelse vertaling voor is, software-matig vertaald worden, wat je natuurlijk direct merkt.
Veel mensen zien een tablet als "iets erbij" aangezien er totaal geen nieuwe functies zijn op een tablet. Alleen de gebruikerservaring is anders. Alle functies op een tablet kunnen al op een smartphone, pc, laptop of tv. Hierdoor willen mensen er minder snel geld voor uitgeven, het is tenslotte niet meer dan een gadget voor de meeste mensen.
 • boeken lezen daarvoor koopt men zeker ook nog
 • het gemak van geen laptop op de schoot te moeten hebben
 • een surfje doen, een mailtje checken, een filmpje of muziekje beluisteren
 • agenda raadplegen, als gps gebruiken, leuk spelletje tussendoor, kan je het kookrecept naast je hebben in de keuken, etc
Als je een boek wil lezen moet je een eReader kopen. Dat leest zoveel fijner, vooral op plekken waar je met dit weer graag een boek leest: buiten, waar de zon schijnt. Daar is zelfs het felste tabletscherm nog waardeloos vergeleken met een eReader :) Zelfde geldt voor muziek luisteren of als gps gebruiken. Ik zie me nog geen houder kopen in de auto zodat ik met mijn tablet kan navigeren :X En muziek luistert iedereen tegenwoordig toch met z'n telefoon?

Het is inderdaad een geinig apparaatje erbij, vooral vanwege even snel iets opzoeken op internet en dan weer wegleggen. Een laptop moet je toch vaak weer opstarten / openklappen en uit standby halen... En een laptop is relatief zwaar.

Als deze hardware idd zo snel is als ze zeggen en hij idd rond de 199 dollar gaat kosten (dat zal wel kloppen) zal het net zo'n succes worden als de Kindle tablet :)
Als je een boek wil lezen moet je een eReader kopen. Dat leest zoveel fijner, vooral op plekken waar je met dit weer graag een boek leest: buiten, waar de zon schijnt.
Die enkele keer in het jaar dat de zon schijnt? Daar ga ik geen aparte eReader voor kopen. Gebruik m'n tablet juist grotendeels voor boeken lezen. Thuis op de bank of in m'n nest, in de trein, in het vliegtuig, etc. Even switchen naar de browser voor Internet, al m'n muziek er op, navigatie indien nodig, astronomie, afstandsbediening en streaming voor het mediacenter, alles in 1 apparaat. Ideaal.
Inderdaad, en als het donkerder wordt is een tablet/foon zelfs in het voordeel omdat je bij een e-ink device altijd een externe lichtbron nodig hebt (of je moet behelpen met zo'n clip-on lichtje, ook niet ideaal). Ook kun je makkelijk even dingen opzoeken tussen het lezen door, bv door het woordenboek te gebruiken (maar die zitten soms ook op ereaders) maar ook even op google zoeken op een bepaalde uitdrukking bv die je niet in een woordenboek gaat vinden.
Bedankt voor de bevestiging :)

Ik heb zelf ook een tablet en vind het heerlijk om erbij te hebben, maar de tablet is tevens het enige apparaat waar ik wel zonder kan. Aangezien ik dan nog steeds alles goed kan doen op een ander apparaat.
bwa,
net hetzelfde kan je zeggen van een laptop als je een tablet en een desktop pc hebt.
Er is niets dat je niet ofwel op tablet ofwel op je desktop kan doen dus laptop is nutteloos.

PC, laptop en tablet bedienen elk een ander segment van de markt. In principe heb je aan één van die drie voldoende. Maar twee of drie maken het leven wat aangenamer.
precies, er gingen ook geruchten rond dat apple zou komen met een goedkopere tablet en dus zet google ook een apparaat op de markt nog voor dit gerucht al dan niet waar of onwaar is op de markt, vandaar de aangename prijs ook wel denkik

ben benieuwd naar de verkoop cijfers alleziens, k'denk dat deze ga verkopen
Laptop=Portable, desktop niet. Tablet kan geen volwaardige programma's draaien. Ik ben van mening dat de tablet het meest nutteloze is van de 3.
Maar maakt het leven wel aangenamer zoals je al zei.
bwa, ook dat hangt af van je manier van werken.
Laptop is dan wel portable maar lang niet zo portable als een tablet.
Mensen die vaak in de auto even iets moeten opzoeken of zelfs op de trein vinden het vaak veel handiger met een tablet dan een laptop. Zelfs in mijn luie zetel vloek ik vaak op mijn laptop (heb geen tablet) dat deze toch niet zo portable is dan ik wens.

Een laptop is dan weer handiger om op te typen maar minder portable dan een tablet. Desktop is dan weer het ander uiterste.

Ook de smartphone past van mij in het rijtje en dan als het meest portable (maar minst 'typbare') van allemaal.
PC > Laptop > tablet > smartphone

[Reactie gewijzigd door varkenspester op 29 juni 2012 13:31]

check, check, check, check... yep, doe ik allemaal al met mijn smartphone.

edit @varkenspester: Ik lees al een aantal jaar alleen nog op mijn telefoon, volledige boeken ja. Daar gebruik ik de kindle app voor, betaal zelfs gewoon voor mijn boeken. Dat je ogen pijn doen van de kleine letters, tja, misschien is dat zo voor sommige mensen, maar volgens mij is het voor een groot deel ook een misvatting. Op mijn One X (die wel een groot scherm heeft, toegegeven) heb ik de tekst in de kindle app op het kleinst ingesteld. Als ik mijn telefoon op een normale afstand voor mij houdt dan zijn de letters ongeveer even groot als op het 19" 1280x1024 scherm hiervoor me met het t.net scherm zelfs 1 stapje ingezoomd (waargenomen grootte, gecorrigeerd voor afstand dus, niet de werkelijke grootte natuurlijk).
Laat ik dan ook nog even demonstreren hoeveel er in een keer op het scherm van mijn telefoon past met deze niet te kleine lettergrootte:
them. The one on the right - the youngest of the Lawes boys - went up for a high pass. The ball ticked off his fingers and bounced onto Polly's lawn. He saw her looking out the window as he went after it and waved to her. Polly raised her own hand in return... and felt the pain flare sullenly, like a thick bed of coals in an errant gust of wind. Then it was gone again and there was only that eerie tingling. It felt to her the way the air sometimes felt before a violent electrical storm.
The pain would come in its own time; she could do nothing about it. The lies she had told Alan about Kelton though... that was quite another thing. And, she thought, it's not as though the truth is so awful, so glaring, so shocking... and it's not as though he doesn't already suspect or even know that you've lied. He does. I've seen it in his face. So why is this so hard, Polly? Why?
Partially because of the arthritis, she supposed, and partially because of the pain medication she had come to rely on more and more heavily - the two things together had a way of blurring rational thought, of making the clearest and cleanest of right angles look queerly skewed. Then there was the fact of Alan's own pain... and the honesty with which he had disclosed it. He had laid it out for her inspection without a single hesitation.
His feelings in the wake of the peculiar accident which had taken Annie's and Todd's lives were confused and ugly, surrounded by an unpleasant (and frightening) swirl of negative emotions, but he had laid them out for her just the same. he had
(Stephen King - Needful Things)
Dat is toch een behoorlijke lap tekst, het is echt niet zo dat ik elke 10 seconden de pagina moet omslaan of zo (en dan nog, omslaan doe ik door het volume knopje in te drukken, zoveel moeite is dat niet).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 juni 2012 13:44]

Volledige boeken lezen op je smartphone is niet echt comfortabel te noemen, ofwel doe je niets dan scrollen ofwel doen je ogen pjin van de kleine letters.
Maar wat mist deze tablet dan aan veelzijdigheid, tegenover zijn concurrentie? Alle 'tablet-dingen' kan je hier gewoon op doen volgens mij.
En waarom zou deze tablet niet veelzijdig zijn? Het lijkt mij een nette tablet voor een goede prijs. Afgezien van het formaat van het scherm lijkt hij qua specificaties niet onder te doen voor een iPad 2, maar hij kost $150 minder bij een gelijke opslagcapaciteit.

Zeker binnen de markt voor Androidtablets zou dit een succesvol apparaat moeten worden: Androidgebruikers houden nou eenmaal van het concept 'veel voor weinig' ;)
't Is niet voor iedereen misschien, maar ik heb een tijd geleden heel bewust gezocht naar een Huawei mediapad met bijna dezelfde specs. Ik wilde een 7" (groter en dan heb ik liever een laptop), met 1280x768 resolutie, minimaal dual core, minimaal 1GB ram en microSD slot.
Voor mij is de 7" maat (met hoog genoege resolutie) echt perfect voor browsen, mailen, fotosharing, portfolio en wat spelletjes.
Wat mis je aan veelzijdigheid op dit apparaat dan? Mijns inziens is de nexus 7 toch echt net zo volwaardig als een galaxy tab. Het enige punt wat ik zou kunnen zien is het formaat, maar dat is ook vrij persoonlijk. Ik zou zelf voor on-the-go gebruik eerder een 7 inch tablet gebruiken dan een 10 inch.

Ik zit al een tijdje te denken aan een tablet rond de 200 euro, doordat google/asus nu dit alternatief biedt voor de wat twijfelachtigere apparaten van archos/arnova/yarvik, wordt het toch wel interessant om er eentje te kopen.
+1Anoniem: 452252
28 juni 2012 11:35
Het valt me op dat de Nexus7 de smartphone interface van Android 4.x draait. Met die balk met icoontjes onderin. Wordt de smartphone interface in Jellybean ook naar de tablets gebracht of vindt Google het 7" formaat nog klein genoeg voor de smartphone interface? :) Wel een gave tablet met een leuk prijsje!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 452252 op 28 juni 2012 11:39]

Beste gewoonrick

vanaf icecream sandwich is google alleen maar gaan ontwikkelen aan een interface die overal op draait, dus wat je zegt dat de nexus 7 op een smartphone interface draait is incorrect deze interface is gebouwd voor zowel smartphone / tablet
+1Anoniem: 452252
@just_nos28 juni 2012 11:51
Bedankt voor je reactie

Maar In Android 4.0.x hebben zowel de smartphone als de tablet versie een iets andere interface. Op Android 4.0.x voor tablets draait een interface die sterk lijkt op die van Honeycomb (3.x). Bijvoorbeeld op de Asus Transformer Pads en de Acer Iconia A200/510/700 die Android 4.0.x draaien zie je die interface nog terug.Vandaar mijn reactie op deze review. Maar ik zie dat ze nu de smartphone interface ook voor tablets aan het gereedmaken zijn. Een goede zaak dus! :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 452252 op 28 juni 2012 11:53]

dat zijn de branded versies van bijvoorbeeld acer.
als je een normale(kale) android ICS installeert ziet die er exact hetzelfde uit als op je smartphone (mits een nexus)

OT: in september naar amerika, dus meteen maar 2 meenemen voor 199 dollar.
alleen wel erg jammer van die dikke rand, die had wel iets meer als de galaxy tab gekund. maar ja, voor 200 dollar hoor je mij niet klagen :+
Wel raar om 7 achter de naam te zetten, alles tot nu toe wat ik ken wat met een 7 begint zijn Windows Phones...

HTC 7 Trophy, 7 Pro
Samsung Omnia 7, LG Optimus 7

OT: Wat raar dat ze de terug, home en recent apps knoppen weer hebben gecentreerd onderin. Linksonder was toch geen succes? Ook de Apps knop op je homescreen zit nu middenonder, al moet ik zeggen dat ik het wel een betere plek vind dan rechtsboven.

Leuks wel dat ze woorden voorspellen op basis van je vorige woorden. Swiftkey doet dit al een tijdje, dus ik vraag me of hoe deze in vergelijking zal zijn.
die knoppen in het midden, zal dat niet te maken hebben met het gegeven dat ze uitermate benadrukken in hun presentatie, namelijk dat het toestel met één hand vast te houden, en daardoor met de andere hand vrijelijk te bedienen is? (en je dus niet, zoals op een 10 inch tablet met de duimen van één van de vasthoudende handen in een hoekje hoeft te klooien)

Ja, Swiftkey doet dit al een tijdje, maar zit niet standaard op android en volgens mij willen ze de hele ervaring van de nieuwe versie android nou juist zo maken dat het hele apparaat "vooruit denkt", dus zullen ze met het toetsenbord ook iets moeten.

Bovendien zal het wel op een andere manier van voorspellen gebaseerd zijn dan bij Swiftkey, ik denk dat ze het bij Google in de rechtbank al druk genoeg hebben...
Hmm, Dit is al het derde ding over deze tablet. Er was al een review geschreven en gisteren avond is het ook al een artikel over verschenen.

Deze tablet lijkt me zeker interessant en de maat voldoet ook gewoon. Heb al een 10.1 dus dit maatje is makkelijker mee te nemen. Volgde de Asus M370t ook al, maar daar was in eens niets meer over te horen en toen kwamen de geruchten inderdaad al. Heerlijk dat het nu een Nexus tablet is. Helaas was de telefoon de afgelopen keer van Samsung, anders was ik ook voor de Nexus telefoon gegaan!

Nu maar duimen dat hij snel beschikbaar is in Nederland.
Kate Upton ziet er ook op tablets leuk uit gelukkig \o/
Persoonlijk vind ik 7" gewoon te klein, zeker in 1280x720. De tablet is dan enkel in landscape te gebruiken en is maar een slagje groter dan de Note. Aan de andere kant is €200 natuurlijk geen geld, zeker aangezien ze gaan concurreren met de Archos tablets die nou niet bepaald bekend staan om hun kwaliteit en snelheid.

Het gemis van 3G is verstandig, elke smartphone kan tegenwoordig wifi tetheren waarmee je een extra simkaart inclusief €120-€240/jaar abonnement en €100 extra aanschafkosten kan besparen.
Eind augustus op vakantie naar New York, erg verleidelijk om deze daar mee te nemen.
Ik was eerst geen fan van 7inch tablets, maar vor 199USD wordt het opeens een heel ander verhaal.
Zo op het eerste gezicht een zeer goede deal die Google voorschotelt; $199. Mijninziens goed dat er voor de "7 is gekozen; zoals ook al aangegeven wordt is "7 handzamer en daarmee gebruiksvriendelijker.
Beschik zelf over een "10 Android en merk inderdaad dat je die moet ondersteunen.

De sleutel tot succes hier in Nederland ligt toch wel in het totaalplaatje en dan vooral de integratie. Niet alleen de Tablet fysiek is interessant, de diensten er omheen zijn minstens zo interessant. Naadloze integratie van entertainment op alle vlakken (muziek, papers, video) is zeer waardevol.
De Kindle 3 (e-reader) heeft een dergelijke integratie op Paper gebied. Kranten, tijdschriften en boeken zijn via de bijgeleverde software zeer eenvoudig aan te kopen. Kranten worden 's ochtends automatisch op de Kindle gezet en die lezen verassend eenvoudig. Een genot om over te beschikken. Echter; nadeel is dat Nederland niet vertegenwoordigd is bij Amazon. Ik lees nu de International Herald Tribune die wel beschikbaar is en kijk met smart uit op het moment dat Nederland ook vertegenwoordigd zal zijn.

Datzelfde probleem zie ik eigenlijk ook voor Google in Nederland. Om de tablet echt te laten slagen (buiten het feit dat het bang-for-bucks is die $199) zoals die bedoeld is, zul je toch heel wat partijen moeten meekrijgen.
Ik heb het idee dat "entertainment" Nederland hier nog weinig happig op is. Enkele uitgevers hebben nu wel (vaak iPad) Apps voor hun papers, maar van integratie op andere platformen zie ik nog weinig tot niets gebeuren.
Ideaalbeeld zou zijn dat de uitgever aan de voeten van Google ligt om hun papers, muziek en video ook beschikbaar te krijgen in de Play Store. Vooral voor de Papers met hun teruglopende aantallen zou dit logisch zijn.
Conservatieve uitgangspunten? Bang voor het uitgeven van macht aan Google? Kan het nog weinig duiden. Maar voor zowel Google als de uitgevers zou een integratie zoals in de VS voordelig zijn mijninziens. De Nederlanders snakken om meer gebruikersgemak; biedt ze dit dan ook!
Zelf ben in ik het bezit van de HTC Flyer en heb er veel plezier van.
Zelf ben ik van mening dat de 7" meer dan genoeg is het is makkelijk vast te houden (past soms nog in je broekzak :+ ) en weegt niet veel t.o.v de "nieuwe ipad" 10" die ik zelf veel te zwaar vind en soms genoodzaakt bent om hem op een tafel te leggen. veder is de ipad een prachtig apparaat en ben zeker te spreken over het beeldscherm.

De nieuwe update (jelly bean) van google lijkt mij een hele grootte verbetering zeker voor tablet's omdat je bij de htc flyer nu en dan nog wel een hapering hebt. Zelf hoop ik dat HTC eindelijk eens een update geeft voor de htc flyer (de custom roms zijn het nog niet helemaal) het zal een hele grootte verbetering zijn. En tegen over de klanten een ode van waardering.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee