Door Mark van der Kruit en Wout Funnekotter

Zo maken wij onze video's - Achter de schermen bij Tweakers!

20-10-2024 • 06:00

81

We maken bij Tweakers elk jaar honderden video’s waarin we de nieuwste producten bespreken, technologieën uitleggen en jullie meenemen naar beurzen en productlaunches. Een groot deel van die video’s maken we vanuit onze eigen studio op het Tweakers HQ. In deze tour neemt Wout je mee achter de schermen bij hoe een video tot stand komt. Van het eerste idee tot de uiteindelijke montage. Je krijgt te zien hoe de studio er vanbinnen uitziet, welke camera’s we gebruiken, hoe we audio opnemen, hoe we een teleprompter gebruiken en ook geeft hij een kleine showcase van de apparatuur die we de laatste vijftien jaar gebruikt hebben.

00:00 - Tweakers studiotour! Met deze hardware maken we video’s
00:20 - Het script
00:40 - Geluidsdichte studio
01:28 - Twee sets
01:55 - Lichtinstallatie
04:06 - Camera’s
07:15 - Audio
09:47 - Autocue
10:32 - Editing

Reacties (81)

81
80
68
6
0
8
Wijzig sortering
Een paar vraagjes ivm de video setup?
- Filmen jullie in S-Log?
- Is er een reden dat jullie niet recorden naar een externe SSD? Dan zou de file transfer naar de Mac toch een pak sneller gaan tegenover een traag sd kaartje dat je moet uitlezen.
Goede vragen!
- Nee op dit moment niet, we schieten met de FX3 alles in XAVC-S in een kleurprofiel waarbij minimale nabewerking nodig is.
- In de studio zou dit zeker kunnen, maar we schieten ook veel op locatie en daarbij hebben we gewoon de keuze gemaakt om de setup zo licht en simpel mogelijk te houden. Dit werkt voor ons gewoon het snelst. Verder schieten we alles op snelle Kingston SDXC-kaarten (300MB/s - 260MB/s) dus dat is snel zat voor een paar GB per opname.

[Reactie gewijzigd door LukevanDrie op 20 oktober 2024 13:22]

En hoe zit het met opslag voor de langere termijn? Hebben jullie al het materiaal dat ooit is geschoten, vanaf het begin van Tweakers, nog tot jullie beschikking? Hoe is het video- en fotoarchief bij jullie georganiseerd en zijn zaken goed terug te vinden (welke software)?

Ondanks het iets bredere scherm, is het niet prettiger en effectiever om meer schermruimte te hebben voor bewerkingen? Ik zie op de meeste werkplekken maar één scherm staan welke vast 4k is. De laptop geeft natuurlijk een tweede scherm maar dat is naar mijn mening toch minder productief dan een extra dedicated scherm.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 20 oktober 2024 16:25]

Het complete archief vanaf 2012 is beschikbaar. De afgelopen jaren werken we bij DPG Media sowieso vanuit Google Drive zodat we projecten en bestanden makkelijk kunnen uitwisselen. Maar daarnaast beheren we zelf ook een simpele Synology NAS met ons complete archief. Deze maakt ook automatisch een backup naar onze Tweakers-servers op een externe locatie.
Of je nou 5 of 10 seconden moet wachten tot je aan een edit van een hele werkdag kan beginnen maakt ook niet veel meer uit.
Rechtstreeks naar SSD is met hun huidige camera's niet nodig zonder een externe recorder zoals een Ninja V te gebruiken. De kaartjes in een FX3 kunnen ook heel snel zijn. Er kan gebruik gemaakt worden van CFexpress type A en die lezen met 700 MB/s. Ja, een SSD is sneller, maar in de praktijk zijn deze kaartjes snel genoeg voor de meeste workflows.
S-Log heeft pas zin als je het dynamisch bereik niet kunt vangen in REC 709. Daarvan is bij dit type productie geen sprake. Het is TV-like, niet film like.

In de studio zorg je voor zacht licht, zowel voor presentatoren als bij het uitlichten van producten. Denk aan een bereik van pakweg 4 stops, misschien wel minder.
Leuke video! Kunnen jullie de hardware misschien nog ergens opsommen?
Alle hardware...oei ;) De belangrijkste zaken die we op dit moment gebruiken (en ik vergeet vast iets):

Video
- Sony ILME-FX3
- Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS
- Sony FE 16-35mm f/4.0
- Sony FE 70-200mm f/4.0 G OSS
- Sigma 105mm F/2.8 DG DN Macro ART Sony FE
- Sigma 35mm f/1.4 DG DN
- Manfrotto + Sachtler videostatieven
- DJI Osmo Pocket 3

Audio:
- DJI Mic 2
- Rode Wireless GO II

Foto:
- Sony ILCE-7M4
- Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS (+ bovenstaande lenzen uiteraard)

Licht:
- Swit Fango RGBW soft-lights
- Nanlite PavoSlim Bicolour LED Panels
- ProLights EclFresnel
- Amaran 200d's + softboxes

En nog en heleboel kleine accessoires die onmisbaar zijn :)

[Reactie gewijzigd door LukevanDrie op 20 oktober 2024 13:21]

Ik neem aan dat de camera genoemd op 3:55 de laatstgenoemde Sony FX3?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Sebazzz20 oktober 2024 16:59
Yep :)
Kleine mini tip: De makkelijkste manier om de functie van een ND filter uit te leggen is om gewoon simpelweg te zeggen dat het een zonnebril is voor de camera, want uiteindelijk is dat het ook :)

Klein vraagje over de camera combinatie, schieten jullie regelmatig met de Osmo Pocket i.c.m. bijvoorbeeld de FX3 en de Rode/DJI audio zenders? Zo ja, hoe wordt de audio hiervan sync gelegd? Werken jullie met tijdcode of wordt de audio van de Osmo gewoon op het oog sync gelegd?
Het komt niet vaak voor dat er FX3 en Osmo beelden worden gemixt in een edit. En als dat zo is dan is de a-cam altijd al sync met bijvoorbeeld de presentatie. Als er audio moet worden gesynchroniseerd dan doen we dit of op het oog door de waveforms gelijk te leggen, of door de audio sync optie in Premiere. Wat we ook vaak doen bij het schieten met meerdere camera's is heel simpel even in beeld een handklap doen zodat we een mooie punt hebben om te syncen.
Zou je dan niet overwegen om simpelweg een paar Tentacle Sync E’s aan te schaffen? Dit zijn kleine tijdcode kastjes die je in de camera prikt om ze te locken aan de tijdcode waardoor je dus in de montage niks meer sync hoeft te leggen.

Zeker als je met meerdere camera’s draait zou dit een hoop tijd schelen, en het is ook een wereldwijde standaard voor film en video.
Bedankt voor de suggestie, dit zou zeker een toevoeging kunnen zijn als we altijd met meerdere camera's zouden schieten. Op dit moment komt dit weinig voor en is het opnameproces redelijk "simpel" en is een simpele sync zo gefixt in de montage. Het gaat ons nu niet zoveel tijdswinst opleveren dat ik een investering in een setje Tentacle Sync E's kan verantwoorden ;)
Toffe video! Ik vraag mij af welke AutoCue software/app jullie op de iPad draaien?
Je hebt een app die "Teleprompter" heet op de App Store, dus ik denk dat het die app wel zal zijn. Tenzij ze een betaalde versie gebruiken.
De focus lag op video maar zou ook eens graag willen weten waar de Tweakers Podcast wordt opgenomen, welk audio opname apparatuur en software er worden gebruikt, waarom Devine studio headphones ipv de populaire Beyerdynamic DT770 Pro worden gebruikt.
Mooie kantoor, maar zag er erg leeg uit. Ik hoop dat Tomas de welverdiende salarisverhoging heeft gekregen. Bij BNR zijn ze dol op hem. Just saying...

[Reactie gewijzigd door Master Chieftec op 20 oktober 2024 20:09]

Dat doen we in onze vergaderruimte met een Rodecaster Pro, vier Rode Podmics, vier oude Sony HDV-cams en een zelfbouw-pc met OBS waar alles op binnenkomt :) Waarom Devine? die zijn lekker betaalbaar ;)
Leuk om weer eens wat van het kantoor/de studio te zien.

Wout merkt rond de edit-sectie specifiek op dat er gewerkt wordt met Macbooks. Is daar een specifieke reden voor? Première werkt immers ook op een Windows-bak?

En waarom eigenlijk zoveel notebooks ipv systeemkasten? Is dat zodat er ook op locatie gewerkt kan worden?

Je zou zeggen dat ze gewoon een leverancier hebben in de vorm van een fabrikant die alles levert en daar de support voor verzorgt. Is Tweakers een sectie binnen DPG die meer vrijheden krijgt in dit opzicht? (niet onbegrijpelijk)
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Kenju20 oktober 2024 07:51
Mac is de persoonlijke voorkeur van ons mediateam, bijna vijftien jaar geleden op begonnen en aangehouden.

We werken met notebooks en docks zodat er idd op meerdere plekken gewerkt kan worden, zowel op kantoor als er buiten. Zoals bij veel bedrijven is niet iedereen elke dag op kantoor, dus nogal zonde om dan een bureau de hele week bezet te houden als iemand er niet is.

De aanschaf van de notebooks loopt via DPG en hun contract met Dell, we beheren de systemen zelf.
Als systeembeheerder vind ik het spijtig en erger ik me aan kleinte teams die moeten afwijken van de standaard. Je hebt heel je beheersprocess ingericht om honderden of duizenden werkplekken uniform te kunnen beheren en dan zit daar zo in een hoekje een klein team waar je geen controle over hebt, waar je disproportioneel veel tijd in moet investeren om te zorgen dat ook zij zo goed mogelijk kunnen voldoen aan alle policies in je firma, wat dan weer bijna onmogelijk gemaakt wordt omdat het platform een totaal andere insteek heeft en beperkingen kent.
Als designer en design manager heb ik vaak met systeembeheerders in corporate omgevingen gewerkt om te zorgen dat ik en mijn teamleden hun werk fatsoenlijk kunnen doen. In alle gevallen moest ik de systeembeheerders daarbij ook uitleggen waarom dat nou eenmaal anders is dan de gepoogde universele standaard, die nergens echt universeel is. Dat uitleggen is prima natuurlijk. Regelmatig moest ik ze echter ook helpen herinneren dat systeembeheer niet als doel heeft om iedereen in hetzelfde hokje te krijgen, maar om te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk hun werk kan doen waarbij de risico’s beheersbaar blijven. Voor dat laatste zijn er meer mogelijkheden dan alles hetzelfde maken en dichttimmeren. Uit ervaring weet ik dat een te starre opstelling van systeembeheer er alleen maar toe leidt dat mensen buiten de systemen om gaan werken. Mag ik geen Mac? Dan neem ik mijn eigen Mac van thuis mee totdat ik met afdelingsbudget een Mac kan kopen die dan maar onzichtbaar is voor IT. De afdeling gaat daar altijd mee akkoord, want die willen dat ik mijn werk wel kan doen, terwijl IT alleen maar vertelt wat er allemaal niet kan.
De meeste systeembeheerders blijven hangen in één systeem wat ze kennen en dat is Windows. Mac werkt in bepaalde branches lekkerder, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het team en wat de core van het bedrijf is maar de meeste systeembeheerders zien één scenario en dat is Windows. Dit vind ik zo spijtig terwijl er tientallen wegen zijn tegenwoordig maar vooral de erkenning dat Mac op bepaalde vlakken veel stabieler en veel lekkerder werkt. Vooral overzichtelijk en logisch.
Meestal is het niet het probleem van de systeembeheerder dat er niet van een standaard mag worden afgeweken. Maar dit komt vaak door management. Die willen vaak 1 standaard waar iedereen zich aan moet conformeren. Daarnaast krijgen systeembeheerders vaak ook niet het budget om andere beheer software te gebruiken.
Je krijgt inderdaad vaak schaduw IT omdat afdelingen dan zelf hardware gaan aanschaffen, omdat het management daar dan niet naar kijkt.
Dit is meer kop in het zand steken van management dan IT.
Ben ik 't niet mee eens. Je kan je hier als systeembeheerder inderdaad enorm aan gaan zitten ergeren, maar je kan die energie ook gebruiken door te investeren in een bijpassende MDM, zoals JAMF of als 't echt klein is: Intune of zelfs Kandji. Daarmee hoef je niet perse de controle te overhandigen aan je eindgebruikers maar kan je zelf bepalen wat je policies en de bijbehorende settings zijn.

Sowieso heb je bij ieder bedrijf natuurlijk het streven voor uniformiteit maar dat is niet altijd realistisch. Ook al zouden we dat als IT'ers heel graag willen.

En in alle eerlijkheid: De softwarepakketten voor media-editing zijn op een Mac platform inmiddels ongekend.
Dat is toch juist de uitdaging? Als ik al mijn opdrachten met een druk op de knop kan regelen dan wordt het snel saai.
Dat het teveel tijd kost is een kwestie van onderhandelen. Je kan niet de bakkerij draaien en dan ook nog kroeg open houden. Je kan wel allebei bezitten en delegeren.
En in de praktijk valt het enorm mee. Is er een bijzondere reden dan zijn het ook doorgaans gebruikers met een goed kennisniveau. Die voeren de updates wel door.

Er zijn use cases die niet door standaard systeembeheer worden afgedekt. Vaak wordt er niet verder gedacht dan de standaard KA werkplek.

Maar als ik op reis ben voor het bedrijf dan wil ik in de avond een film kunnen kijken, met m'n gezin facetimen en de presentatie geef ik graag vanaf een eigen Mac. Zodat ik niet afhankelijk ben van een verbinding en een remote server. En o ja, op die avond daarvoor worden er dus even geen updates geïnstalleerd die de boel in de war kunnen schoppen.
Ik snap het van beide kanten. Ik snap dat een systeembeheerder liever één gebruikersprofiel ondersteunt en alles onder één standaard schaart, maar bijvoorbeeld een webdesigner heeft nou eenmaal andere eisen aan een internetverbinding, gebruiken andere software, belasten hun hardware anders dan iemand die er alleen licht administratief werk op doet.

Ik gebruik bijvoorbeeld een programmaatje waarmee je, op het moment van bewaren/openen van een bestand, door de laatste 10 mappen kunt stappen, met een toetsenbordcombinatie. Ook kun je met één klik naar een in de achtergrond openstaande folder. Dit bespaart tijd, afleiding van het echt werk en veel gezoek als je desktop publisher bent. Maar zo'n appje mag je niet zelf installeren en de rest heeft er niets aan. Dus ja, dat
Ik ben wel benieuwd hoever dat zelfbeheer dan gaat. Ik neem gemakshalve aan dat jullie iets van Intune en endpointdetectie hebben. Is dat ook allemaal in eigen beheer of is dat toch ondergebracht bij DPG?
Ik denk dat zeker sinds het Corona tijdperk enorm veel bedrijven bijna exclusief met notebooks werken. Bij de werkgever waar ik toen werkte hebben we ook alle desktops toen vervangen door laptops. Ja, er is een meerkost, maar de flexibiliteit die je krijgt is ook iets waard.
Als je afschrijft over 36 maanden is dat maandelijks tientjeswerk, de personeelslasten voor degene die er mee werkt in de tonnen loopt over die periode. Ik werk sinds 2017 op een notebook en wil niet meer terug naar een desktop.
Leuke video! Vooral de door de jaren heen videocamera's is leuk. En die DJI camera is er eentje om in de gaten te houden.

Wel een kleine opmerking (sorry haha). Over de autocue, het is helaas heel duidelijk op de video's dat jullie van een autocue aflezen. Dat merk je doordat het 'spontane' veel te snel gaat en de armbewegingen erbij te gemaakt zijn, zeg maar. Dit is vooral duidelijk te zien bij Eric (sorry man :). Maar dat maken de video's niet minder leuk hoor. Maar wellicht de autocue wat langzamer laten draaien zodat de presentator wat natuurlijker over komt qua spraaksnelheid.

Nog een fijne zondag :)
Nog over die autocue: ik zag dat dit op een iPad gedaan wordt, maar ik vraag me af hoe ze dit dan bedienen? Kan dit vanop afstand dan en hoe dan? @WoutF
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Robinho9620 oktober 2024 10:25
Als de snelheid goed staat kun je aan een stuk door :) Lukt dat niet, dan scrollen we stukje terug en doen we de take opnieuw
No offense taken. ;) Ik heb sowieso de neiging om veel te snel te praten, de autocue zorgt er voor een flinke rem, maar het kan soms nog een tandje minder.
Waarom heeft elke werkplek bij jullie maar één monitor? Zelf ben ik op mijn werk gewend dat iedereen gewoon 2 monitoren heeft. Wel helaas wat oude 24" schermpjes. Met de laptop erbij werk ik dan op 3 schermen en dan kom je soms nog wel een scherm te kort. |:(

Mijn thuis setup is qua alles trouwens wel beter dan op mijn werk.
Ik kan alleen voor het mediateam spreken, maar voor ons is een laptopscherm + een 32" 4K scherm genoeg. Meestal heb ik op de monitor alles openstaan wat ik nodig heb voor een productie (Premiere, Photoshop, After Effects etc.) en op mijn laptop (MacBook Pro) scherm staan mijn mail en Slack. Genoeg werkruimte op die manier :)
Je geeft het zelf al aan, jij had twee kleinere schermen. Plus veel mensen gebruiken het scherm van hun laptop ook.
Leuk kijkje achter de schermen, kan setup en denkwijze achter de productie erg waarderen.

Ook de manier van presenteren kijkt erg prettig. Door de ruimte lopen als een rondleiding met wat leuke weetjes, wat highlights hoe de kamera's door de jaren heen geselecteerd zijn, de licht setup. Tot m'n verbazing de hele video gekeken.

Zat hier nog veel teleprompter werk in? Verhaal voelde consistent maar ook natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Banshax op 20 oktober 2024 08:48]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @Banshax20 oktober 2024 09:24
Behalve het stukje waar ik de teleprompter demonstreer, is het zonder prompter. Wel met een vooraf geschreven script, wat oefenen en een paar takes die over moesten :)
Snap de noodzaak van de prompter, maar in dit geval is de extra moeite het waard geweest , lekker informeel. Toffe presentie en script 👍
Het gehele verhaal / tour voelde als 1 shot. Fantastisch gedaan Wout!
Interessant! Leuk om te zien. En ook wel indrukwekkend.
Ik moest wel een omweg maken om een like op YouTube te geven. Via firefox mobiel, clipboard, zoeken op YouTube, openen, like... kan je daar geen linkjes voor bijplaatsen?
Als je op het Youtubelogo onderaan de player klikt opent de video toch direct in YouTube, of snap ik niet wat je bedoelt?
Nee want ik ben niet ingelogd op Google diensten in Firefox. Niet bewust, eigenlijk heb ik dat nooit nodig en daarom hou ik dat liever apart.

Edit: oja ik zie het, ik moet dan van embedded video naar 'open op m.youtube.com' klikken en dan 'open in app'.. ik denk toch dat je een flink deel van de likes & subscribes mist.

[Reactie gewijzigd door jnr24 op 20 oktober 2024 11:09]

AuteurTradeMarkNL Videoredacteur @jnr2420 oktober 2024 12:17
Vergeet niet dat ook veel mensen direct op YouTube kijken, dan heb je dat natuurlijk niet :)
De 60D is natuurlijk al wat oud maar de 80D en 90D is toch veel gebruikt onder de youtubers. Er is ook een EOS 18-135 lens waar een stille zoommotor op te zetten is. Deze modellen zijn best populair als filmcamera.
En ja, ik weet dat er genoeg Tweakers zijn die graag alles in "32k video met 128 bit kleuren" willen hebben maar uiteindelijk gaat het om de inhoud van de video en ik denk dat daar ook een grote rol speelt waarom mensen niets over de kwaliteit van de gimball camera klaagt, zolang het geen "SD met 8 bit kleuren" is maar gelijkwaardig aan de grotere camera's zal niemand klagen over de kwaliteit.
Eens! De tijd dat je 'oude' camera's, na drie jaar, moest afschrijven ligt al lang achter ons. Ik denk dat als je nu die C100 pakt je het verschil niet ziet, en ook die 80D en 90D gaan voor YT doeleinden nog prima mee. Vooral wanneer het toch shots zijn die binnen zijn gemaakt, of in de chaos van een beurs en waar het onderwerp meestal een talking head is, of een still van een voorwerp.
Die 60D had als ik me herinner wel wat oververhitting-issues met witte pixels tot gevolg. Maar ja, dat was ook de eerste.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @vrije_vogel20 oktober 2024 17:02
De winst zit ook niet enkel in beeldkwaliteit - al is de output van een FX3 natuurlijk een stuk beter dan van een 60D of C100 - maar ook in zaken als de bediening, autofocus en audiomogelijkheden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.