Als een echt ingeweide in de mediawereld heb ik aandachtig geluisterd naar jullie discussie over live performances van artiesten waar men nadien nog aan sleutelt zodat de herinnering anders is dan de mensen die er live bij waren.
Ik werk inmiddels zo'n 20 jaar in de media en ik kan uit ervaring spreken dat niets is wat het lijkt.
Bijna overal KAN achteraf nog aangesleuteld worden, wil niet zeggen dat het altijd gebeurt.
Zowel aan gewone programma's als aan
NPO start is zo'n platform waar de makers achteraf nog opnieuw hun programma nog kunnen aanpassen. Ik denk dat in 98% van de gevallen wel de originele versie er op staan, maar ik kan er zeker wat aanwijzen de afgelopen jaar waar achteraf nog een hermontage van is gemaakt. Het kan soms om een klein dingetje gaan dat mis ging, maar ik heb ook voorbeelden waar een hele opening van een programma compleet opnieuw in elkaar is gezet.
Concertregistraties van artiesten zijn echt extremen. Daar kan ik in bijna 100% van de gevallen zeggen dat er aan gesleuteld is. Een goed voorbeeld is de Toppers in Concert en vroeger Symphonica In Rosso.
Alle artiesten zingen alles achteraf compleet opnieuw in. Daar wordt bijna niets van de live registratie gebruikt. Vaak hebben bands ook multitrack opnames op de achtergrond meelopen en word de hele muziekmix achteraf opnieuw gedaan. De artiesten en het management (Maar soms ook de technische ploeg) willen graag de beste versie aan de kijkers en luisteraars "verkopen". Dan gaat het eindproduct voor de live performance
De Passion is ook een voorbeeld. Ongeveer de helft van de gezongen nummers is van te voren opgenomen (meestal een maand van te voren). Deze opnames worden helemaal bewerkt zodat ook die de mooiste versies zijn. Die worden dan ingestart, alsof het live is. Je kunt het vaak zien doordat ze op bijzondere plekken staan in de stad waar het plaats vindt en het fysiek onmogelijk is om daar zo snel te komen
Nog een laatste extreme voorbeeld. Ik heb ooit meegemaakt dat over de hele wereld "Live" een concert van de Red Hot Chili Peppers werd uitgezonden in Bioscopen. Dit was een live concert en werd overal naar toe gestreamed. Dit concert was echter 30minuten in vertraging voor de kijker. Terwijl het ene deel werd uitgespeeld, werd aan het andere deel door audiotechnischie keihard gesleuteld om alles tiptop in orde te maken. Dat was dus ook soms Autotune, of zelfs stukken zang vervangen als het niet helemaal zuiver was.
Vaak is live wel echt live ook, maar in feite kun je daar nooit 100% van uit gaan. Terugkijken en VOD (Dus ook YouTube) is echt vogelvrij. Daar gaat imago en ego bijna altijd voor acuratie. YouTube heeft namelijk ook een functie om dingen op de achtergrond kunt vervangen (Wat dacht je van de 4K versie van Last Christmas, die url is altijd hetzelfde gebleven, maar de content vervangen)