Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Apple iPhone XR - De brug tussen vernieuwd en vertrouwd

23-10-2018 • 12:00

14

De iPhone XS kost 1159 euro en de XS Max 1259 euro. Het voordeel van die prijzen boven de 1000 euro is dat een toestel als de iPhone XR ineens redelijk geprijsd lijkt, hoewel hij met zijn 859 euro duurder is dan de iPhone 8 van vorig jaar. Wat ook opvalt, is het grote verschil met de XS: 300 euro. De 5c bleek een iPhone 5 in een kunststof jasje, maar de XR is dat niet; hij heeft, in tegenstelling tot de 5c van weleer, de nieuwste hardware aan boord. Hoe verklaart Apple dan het prijsverschil van 300 euro? Je krijgt een toestel met een lcd in plaats van een oledscherm, grotere bezels, een camera minder en… dat is het wel ongeveer. Daarmee is de XR op papier de aantrekkelijkste iPhone van dit jaar. In deze review proberen we uit te vinden of dat inderdaad zo is.

Deze video hoort bij een geschreven review.

Reacties (14)

14
14
3
2
0
10
Wijzig sortering
Mijn mening: Wie gaat er met deze prijsverschillen nu nog een Apple kopen?
Ik was na mijn Samsung S6 Edge Plus van mening om nooit meer een Android toestel te kopen.
Maar met deze prijzen worden de goedkopere Android toestellen van circa €400,- toch wel heel interessant.

Bovendien is mijn SE al een stuk minder aantrekkelijk geworden door de opslag capaciteit die voor een groot deel opgeslokt wordt door iOS.

Ik weet het, het is geen iPhone 8, 10 of XR/XS maar met deze prijsverschillen ga ik weer naar Android kijken.
Eens, ik heb nu een S7 edge en hiervoor een iPhone 4 gehad voor bijna 5jr.
Nu na 3jr erger ik me helemaal dood aan mijn S7 edge erg jammer dit.
Zit er dus aan te denken om de XS Max te halen vanwege batterij en technische levensduur maar is zooo duur.

De Huawei Mate 20 Pro is amazing, daar zie ik op zich wel wat in, echter weer klote android!
En nu de XR er bij is gekomen en ik eigenlijk perse die Apple Watch series 4 wil ben ik nu gewoon verplicht een iPhone te kopen :(

RIP wallet
Beetje vreemd om eerst jezelf op te leggen dat je perse een apple watch 4 wilt gebruiken en dan stelt dat je daarbij verplicht een nieuwe iPhone moet kopen. Duidelijk moet je dan andere keuzen maken als je niet blij kan worden van iets wat je gaat kopen, Apple vraagt nu eenmaal veel geld voor hun spullen en dat is nooit anders geweest. Overigens heb je voor een Apple watch series 4 minimaal een iPhone 5s nodig.
Jullie hebben allebei ervaring met een Samsung. Ik zou eens naar een toestel kijken met Android one, Samsung verpest de hele Android ervaring.
Dan kan ik helaas geen Apple Watch series 4 gebruiken en heeft android momenteel gewoon geen goede smartwatches helaas. Dus ik ben forced om een iPhone te kopen als ik een goede smartwatch wil helaas.
Ik heb na jaren LG's hebben gehad nu een Samsung en ben juist zeer tevreden. M'n S7 is nog altijd even snel als toen ik hem nieuw kocht. Hoe anders was het bij m'n verschillende LG's die ik na een jaar al vervloekte.
Ik weet niet welke opslag jij heb van de se, als je de 16gb heb ja oke maar goed dat doe je zelf.
de Se is er ook in 32,64,128 gb varianten, als je dan voor de goedkoopste ben gegaan tja(Zeg ik niet dat je dit gedaan heb).

IOS neemt op mijn se 7,88gb in en ik doe alle updates OTA, zoiets zal android ook wel gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 02:20]

Wie zou er nu nog een high-end Samsung kopen? Als we puur naar prijs gaan kijken, dan zit Samsung, zeker in dat segment, nauwelijks anders.

Is het niet ook zo dat het gros van de verkopen van dure toestellen gebeurt icm een abonnement?

Zelf weet ik dat ik er geen moeite mee heb om 2de hands te shoppen, en dan is het allemaal weer wat betaalbaarder (ja, 2de hands Apple toestellen zijn wel wat duurder dan hun Android concurrenten, maar toch). Bovendien zijn dit niet de enige iPhones die Apple verkoopt. Ze bieden o.a. ook nog een iPhone 7 aan voor €530(toch?) Voor de meeste mensen (meer niet-tweakers daarbij) zal deze nog zeker voldoen aan wat ze van een telefoon verwachten.

Ik kijk al sinds dat ik 2 jaar geleden ben overgestapt naar iPhone vanaf Windows Phone niet meer naar de specificaties van een telefoon. En zeker bij een iPhone hoef ik me niet druk te maken hierom.
Apple rommelt er op los met alweer een nieuwe iTunes, busturingssysteem en iOS. Wil ik mijn iPhone weer werkend krijgen, de batterij werkt maar een halve dag, dan heb ik de nieuwste versie van iTunes nodig. Ik was net gewend aan 10.11 en heb de boel redelijk stabiel of ik moet weer over naar een volgende OS. 16 OS'en in 18 jaar! Ik kan de hyperloop van MAC niet meer bijhouden. Dan zit er maar een ding op. Terug naar Windows om mijn iPhone te repareren.

Wat maakt het eigenlijk aantrekkelijk om nog een MAC/iOS te gebruiken?
Grappig dat je denkt dat het in het Windows kamp veel beter is. Windows rommelt ook als jaren met versies en update strategieën met veel hobbels en kuilen, inmiddels is het Windows kamp ook overgestapt op updaten middels builds en worden deze semi jaarlijks uitgebracht. Recentelijk was een groep mensen nog persoonlijke bestanden kwijt door een Windows update.

Als je het nog niet door hebt, anno nu maakt het voor dat soort problemen niet meer zoveel uit op welk platform je werkt. Het gaat er gewoon om wat jij prettig vind werken.
Het verschil tussen Windows en Mac/Ios is wel dat ook al loop je 10 builds van Windows achter, het functioneert nog prima. Als je 2 builds van Mac/ios achterloopt bugt je telefoon/computer aan alle kanten.
Ik weet niet of je te door hebt, buig, dat ik recentelijk Word 2003 op Windows 8.1 heb geïnstalleerd en verdomd het werkt().Probeer dat eens bij een MAC. Linux Mint heeft een LTS van ongeveer vijf jaar en dat is al stukken beter.

Leg mij eens uit waarom macos elk jaar nog nieuwer, slomer groter extra toeters en bellen, moet zijn?

Ik kan maar één ding verzinnen...

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 23 juli 2024 02:20]

Ik snap dat oude besturingssystemen heel leuk zijn en geweldig kunnen werken - ik zette zojuist nog even macOS 9.1 aan met Classilla en dat werkt ook prima. Het wordt wel een beetje appels en peren als je oude besturing systemen erbij gaat halen - die in de meeste gevallen niet meer ondersteund worden geen bug-fixes of security fixes meer ontvangen. Windows 8.1 zit in de extended support, dus dat zal nog gaan, Word 2003 daarin tegen niet, verwacht niet dat deze software veilig te gebruiken is in dagelijkse toepassingen wanneer je pc aan het internet hangt.

Ik heb het over mainstream, ondersteunde systemen welke de meeste mensen gebruiken. Linux is inderdaad ook een steeds beter alternatief, of een chrome book kan ook een uitkomst zijn voor veel mensen. Oude software zou ik aan niemand aanbevelen alleen vanuit een nostalgie / hobby standpunt is het zeker leuk.

Over je standpunt van de toeters en bellen - kan je de ophef nog herinneren op het internet over alle onnodige toeters en bellen in Windows XP? precies, dat argument gaat op voor alle mainstream commerciële OS-en en iedere keer als er iets nieuws uitkomt klaagt een groep mensen hierover.
Tevens groeit Windows ook al jaren. Windows 2000 had nog iets van 1GB nodig, dit is bij iedere release meer geworden en ligt nu op ongeveer 16GB required voor Windows 10.

Misschien betekend het gewoon dat jij veel gelukkiger wordt van een ouder systeem of een alternatief open source variant - maar dat is niet voor iedereen.
Ik snap niet waarom er bijna elk jaar een nieuw OS moet komen. Vanwege update's. Ik zie het als een geldmachine die honger heeft. Ik ga toch voor meer circulaire producten. En ik weet dat er geen recente updates zijn voor Office 2003 maar het werkt in ieder geval wel. Bedrijven zouden de updates moeten blijven aanbieden voor een x (20 jaar) bepaalde duur zonder verdere winstoogmerk. Ik denk na over een huidige Office met een meer jaren plan.

Windows XP was net al Windows 95C een behoorlijke vooruitgang. De latere Windows ME is een heel ander verhaal. XP, de basis kwam van 2000, heeft het nogal wat jaren vol gehouden trouwens.

Linux Mint komt al een heel eind trouwens met 5 jaar ondersteuning, maar nog geen mainstream.

Voor mij ben ik afhankelijk van het OS en hardware, als ik elk jaar moet schakelen naar het nieuwste dan valt het niet bij te benen. Vandaar blijft ik bij oudere systemen die op zich werken.

Valt mee betreft specs voor Windows 10 toch.
Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller of SoC
RAM: 1 gigabyte (GB) voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits
Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits OS of 20 GB voor 64-bits OS
Grafische kaart: DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
Beeldscherm: 800x600

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.