Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Zakelijke laptops Round-up - Wat is het beste werkpaard?

03-10-2017 • 06:00

48 Linkedin

Op Tweakers reviewen we laptops in allerlei soorten en maten, maar vaak zijn ze gericht op consumenten en zijn het dus geen specifieke zakelijke laptops. Toch kunnen die zogenaamde zakelijke laptops best interessant zijn voor de gewone consument. Ze zien er misschien wat saai uit, maar zitten over het algemeen stevig in elkaar en zijn vaak voorzien van praktische zaken als een vingerafdrukscanner.

Hoog tijd om dus een aantal van die zakelijke laptops te vergelijken. Daarvoor hebben we vijf laptops verzameld van bekende merken, maar wellicht onbekende types, die je meestal niet bij de computerwinkel op de hoek tegenkomt, zoals de Travelmate, de ThinkPad en de Tecra. Deze video hoort bij een geschreven review.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Wij hebben jaren met een verscheidenheid aan zakelijke windows laptops gewerkt binnen ons bedrijf. Altijd gezeur met drivers / hardware die snel slechter wordt, laptops die vastlopen veel lawaai maken weet ik wat allemaal nog meer. Sinds we allemaal overgestapt zijn op Macbooks kan iedereen gewoon aan het werk en hoor je niemand meer....Office365 migratie :) Op een Mac binnen 3 minuten, op een Lenovo 30 minuten per laptop minimaal met 6 keer rebooten, register tweaks etc. etc.. Had graag ook Mac hierin meegenomen zien worden.
Als het gaat om zakelijk tellen ook zaken als support (als de hardware stuk is). Mijn MBP uit 2015 is inmiddels al 3x gerepareerd (gelukkig Apple Care erbij genomen). De procedure is ongeveer als volgt:

Apple bellen om door te geven dat er iets stuk is
Gebruikelijke riedel door (PRAM en NVRAM reset)
Oh is echt stuk -> ga langs Apple store of support punt
Laat MBP daar achter (want parts hebben ze niet)
Minimaal week wachten
Dan weer terug om op te halen.

Als je zo'n ding voor je werk nodig hebt dan kun je niet een week wachten!

Ook een keer gehad dat het Magsafe naar Magsafe2 verloopje stuk was, daar moet je dan ook mee naar Apple en zelfs daar willen ze het niet om ruilen (kost maar liefst 7,99). Moet opgestuurd worden en pas na toestemming Apple mag er een nieuwe geleverd worden. Dus koop je er maar 1.

Nu gelukkig terug naar Windows machine met Dell support die dezelfde dag nog langs komt.
Nu gelukkig terug naar Windows machine met Dell support die dezelfde dag nog langs komt.
Natuurlijk is niet iedere omstandigheid hetzelfde. Wij hadden dat vroeger op ons bedrijf ook next business day support op Dell en dat beviel best goed. Maar met duizenden laptops is men hier toch vanaf gestapt. Wij hebben nu een mannetje bij de support desk zitten en die heeft twee of 3 reserve laptops (we hebben allemaal dezelfde) heb je binnen 20 min een replacement en lever je gewoon je defecte laptop in. Aan de achterkant gaat dan een proces lopen dat de laptop terug gaat naar Dell. Goedkoper als je dus heel veel laptops hebt van Dell om daar zelf ook iets in te faciliteren. Ik kan me zo voorstellen als je een hip bedrijf bent en iedereen op een Apple MacBook standaardiseert je ook best een paar machines reserve kunt betalen waarbij het vervangen dan ook heel snel kan.

Ik heb overigens totaal andere ervaringen met Apple. Wat het verschil maakt is dat je een Apple ook bij Apple moet kopen. Ik had een MacBook waar de macsafe adapter volledig dood was na 25 maanden. Ik was toen in Frankrijk maar had gelukkig de nota op mijn mobiel staan van Apple Nederland. Ik kreeg gewoon zonder moeilijk te doen een nieuwe mee zonder applecare en zonder garantie want die was verlopen. Ook heb ik een iMac kapot gehad die ik idd moest wegbrengen. Ik kon overigens wel wachten op de reparatie en 'm daarna weer mee terug naar huis nemen gerepareerd en wel. Dit werd overigens door een apple authorized repair centre gedaan.

Ik vind zakelijk zeuren als je PC/ laptop of MacBook kapot gaat altijd een beetje raar. Als je er van afhankelijk bent dan dien je gewoon een middel te hebben om op terug te vallen zodat je vooruit kunt in geval van een probleem. Ik maak altijd om de zoveel tijd buiten een backup om ook een Physical to Virtual backup zodat ik op een andere computer met VMware player weer heel snel kan doorwerken als het echt fout gaat. Dat heeft me al vaak gered.
Dit is wel echt een ongelukkig verhaal. Ik heb totaal andere ervaringen met apple producten. Mijn Macbook (zakelijk gekocht) ging na 1,5 kapot. Ofwel ik had geen garantie meer aangezien hij zakelijk was gekocht. Spatiebalk werkte niet goed meer en hij werd warm. Op zaterdag langs de appel store gebracht. Ik kreeg zondagavond een mail dat mijn mac gerepareerd onder coulance.

Daarnaast loof ik Apple om de geweldige online support die er te vinden is via een apple support communities. Dit is een gigantische database waarin je makkelijk problemen met je mac kan opsporen en waar vaak de problemen in klare taal staan uitgelegd met een oplossing. Dat is voor mij de kracht van Apple.

Verder kan ik beamen dat mijn macbook uit eind 2013 nog steeds snel is en zonder problemen functioneert.
Ja, en dit soort afwegingen mis ik dus.

Maar Windows beheer (zoals die driver-shit en reboot gedoe) is iets wat voor Windows mensen niet meer "gezien" wordt. Dat merk je pas als je Mac gebruikt hoeveel tijd je kwijt was daarmee.

Ik heb zelf heel lang op Windows gewerkt en op m'n gamebak draait het nog steeds. Maar no-way dat ik nog zou willen werken op Windows omdat ik daar gewoon niet meer het geduld voor op kan brengen.
Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat Windows foutloos is, maar het bezig zijn met drivers? En dat dat zoveel tijd kost?
Nieuwe machine in elkaar gezet, Windows erop, nVidia driver erop en dat was het. Moederbord, nVME en de rest is allemaal Windows 10 eigen.

Voor de rest weet ik niet waar zoveel tijd in zit om eerlijk te zijn. Macs werken ook mooi, maar dat die zo'n verademing zijn ten opzichte van een Windows machine, ik zie het niet echt.
Wanneer heb je voor het laatst Windows gebruikt, wilde ik bijna vragen. Een keer ingesteld heb ik er nauwelijks gedoe meer mee eigenlijk. En de MBP die ik heb moet net zo goed rebooten bij OS updates, waar hij best een paar minuten mee bezig is.
Zakelijk gezien is een mac best te doen als je niet teveel bijzondere enterprise tools nodig hebt, want die zijn vaak windows only.
Qua usability vind ik mijn mac de mindere: ik mis essentiele toetsen op mijn toetsenbord, verschillende sneltoetsen zijn logischer onder windows en de multimonitor settings vind ik onder Windows prettiger werken.
Klopt, zakelijk was het laatst in 2013, zo uit m'n herinnering was het minimaal wekelijks dat je een update-reboot voor je kiezen kreeg waarvoor je moest wachten.

Met macOS is dat idd per OS update, 1x per jaar ongeveer ;)
hihi Office 365 in de cloud, goed bezig.
Ja @boner inderdaad raar. Dat er geen Apple laptops tussen zit. Veel organisaties geven hun werknemers een Apple laptop mee. Veel organisaties stappen ook over op MacOs.
Ik zie juist meer en meer mensen terug keren naar Windows. Idem met Iphones. Ja, er zullen er best nog wat mensen zijn die Apple gebruiken op de werkvloer. Maar het is inkrimping. Verouderde technologie, beperkte varieteit, ... .

[Reactie gewijzigd door edmunt op 3 oktober 2017 13:38]

Interessant. Mijn observatie is juist het tegenovergestelde - en dan met name bij niet-technische bedrijven.
Ik zit in de ontwikeling en heb de afgelopen acht jaar Macbook Pro's gehad. Nu sinds een klein jaar de XPS15 van Dell. De Macbooks komen qua performance niet meer mee voor het bedrag dat ze kosten.

Heb een tijd Linux gehad en dat werkte op zich goed, maar het gemis aan Photoshop en fatsoenlijke support voor programma's was uiteindelijk toch te beperkend. Nu Windows 10 erop en dat werkt prima. Het enige echt nadeel is dat NodeJS en PHP voelbaar langzamer zijn dan op Linux en OSX.
Ik zie juist meer en meer mensen terug keren naar Windows. Idem met Iphones.
Wat bedoel je precies met "Idem met Iphones"? Is snap de relevantie hier niet.

(Naar Windows Mobile zullen de iPhone gebruikers in ieder geval niet overstappen want dat is een dead end street.)
Wat ik bedoelde "idem met Iphones" is dat men ook Iphones laat linksliggen. Weliswaar voor Android.
Ah, bedoelde je dat.
Je wist heus wel wat ik bedoelde :O
Wow, bedankt voor deze waardevolle toevoeging. _/-\o_
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet 100% zeker was dat je een migratie van iOS naar Android bedoelde. Het had voor mij waarschijnlijk te maken met het feit dat ik om me heen veel meer mensen naar iOS zie gaan (weliswaar niet in de zakelijk omgeving).
Wanneer je iets vergelijkt moet dat enigszins gelijkwaardig zijn. Een Mac is dus niet mee te vergelijken (noch in posi- of negatieve zin).
Dan zou je ook chromebooks en alle linux varianten mee moeten nemen.
Tja, 't merk roept het op zichzelf af. Alles gesloten, alle verkoop kanalen en opstelling in winkels apart.
Dan moet de review ook apart...
Ik zie geen APPLE. Wel raar. Als je zo maar in ZZP-land rondkijkt, dus mensen die geen IT-organisatie achter zich hebben, maar een laptop die het zonder problemen doet, dan zie je niet voor niets veel macbook-pro's. Ook ikzelf ben overgestapt van jaren lang windows gebruiken naar een MBP.
IT organisatie ben je zelf, toch? Als tweaker?
Wellicht een onnozele vraag, maar wat bedoelen ze eigenlijk als ze praten over "travel" in toestenborden?
Dit is de afstand die tussen een toets zit op het moment van indrukken tot het moment van aanslag(dat je letter/teken verschijnt). Nieuwe MacBooks hebben bijv een hele lichte/korte travel, dit zorgt ervoor dat het keyboard nagenoeg plat is waardoor de toetsaanslag zo licht is.
Een mechanisch toetsenbord heeft bijv. een flinke travel omdat je die knoppen toch wel vaak bijna helemaal moet indrukken om de aanslag te kunnen krijgen.

https://mechanicalkeyboar...s.php?t=Travel%20Distance
Ah, heel duidelijk, bedankt! :)
Heb sinds 1995 met MSDOS en Windows laptops gewerkt, kon daar blindelings mee werken.
De afgelopen drie jaar met een Macbook gewerkt, was super stabiel, en heb daar redelijk mee leren omgaan. Niet perfect, met name omdat sommige software niet beschikbaar is.

Sinds 2 weken terug op een Dell laptop en Windows 10, wat een teleurstelling. Windows 10 kan me niet bekoren, maar ook de hardware werkt niet zonder problemen (USB toetsenbord/muis hapert cq blijft hangen). Hoe ongelooflijk ruw is dat touchpad op een Dell, het lijkt wel schuurpapier !

Begin ondertussen spijt te krijgen van die Dell machine, verlang steeds meer terug naar die oude Macbook...
Wat de toetsenborden betreft...

Het is tegenwoordig een trend om de pijltjes toetsen Up/Down te halveren.
Vreselijk irritant natuurlijk. Zeker wanneer je ook wel af en toe in code zit te harken!
In code harken doe je toevallig met hjkl in vi. Of ben ik er te lang uit?
Veel problemen met windows, op uw werk ? Slecht geconfigureerd zou ik zeggen. Vat het niet verkeerd op, maar ik zie bedrijven met 20.000 personeel waar het alles netjes en perfect werkt en bedrijven met maar liefst 10 man die elke dag klagen. Waar ligt het probleem dan ?

Nou, meestal ligt het gewoon bij het apparatuur dat je koopt. Bij een KMO koopt m'n vaak consumer tot midrange producten en dat is voor problemen vragen. Uiteraard kosten enterprise producten veel meer en het IT afdeling wordt altijd als een kost gezien, eerder dan een investering op lange termijn.

Je krijgt wat je voor betaald. Tegenwoordig denkt m'n heel vaak van "de goedkoopste switch/accespoint/etc... doet ook zijn werk goed". Neen... ze zijn inderdaad beter tegenover vroeger, ze kunnen inderdaad hogere snelheden halen, ze kunnen inderdaad iets steviger gebouwd zijn, maar ze blijven voor consumers! Als je de o-zo populaire Unify accespoint van 89 euro koopt en hoopt dat die 200 man op wi-fi aankan omdat die "Ubuquity" heet... Tjah, sorry. Hoe ver we ook zitten met technologische wereld, het basis principe van marketing blijft het zelfde, namelijk;

Goedkoop = duurkoop. Alles wat goedkoop is, zal waarschijnlijk wel bij uw thuis goedwerken, maar in een enterprise omgeving niet.
Op de Utwente is de Lenovo Thinkpad T470 ook degene die zij aanbieden, naast de P51. En die heb ik dan :D ! Ik had de extra power nodig ivm Solidworks, anders had ik ook de T470 gehaald.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee