Door Danijel Dercksen

Touch Pro: het werkpaard van HTC

Snel, praktisch en vrij prijzig

De HTC Touch Pro is feitelijk een HTC Touch Diamond waaraan een toetsenbord is toegevoegd: niet eerder lagen twee toestellen zo dicht bij elkaar als het gaat om uiterlijk en specificaties. Het toetsenbord werkt prima, de toetsen zijn mooi afgerond en laten zich makkelijk indrukken. Het uitschuifmechanisme is goed ontworpen en ook over het menu dat ontstaat als het toetsenbord is uitgeschoven, is duidelijk goed nagedacht. Verder oogt het toestel prima en ligt het goed in de hand, al voelt het in vergelijking met veel andere pda's iets dikker en zwaarder aan.

Het toestel is erg snel en stabiel. Opmerkelijk is dat de Touch Diamond sneller uit de benchmarktests komt dan de Touch Pro, terwijl in het dagelijks gebruik juist de Touch Pro sneller aanvoelt: het toestel toont bijvoorbeeld geen merkbare vertragingen bij het gebruik van Touchflo 3D, waar de Diamond dat soms wel had. De tv-out-functionaliteit is een leuke extra, die waarschijnlijk vooral zakelijkegebruikers zal aanspreken; wel is het jammer dat de daartoe benodigde kabel niet standaard meegeleverd wordt. Veel gebruikers zullen het prettig vinden dat de Touch Pro over een slot voor een micro-sd-kaart beschikt; toch blijft de vraag of HTC bij de Touch Diamond niet een betere keuze heeft gemaakt door dat toestel standaard van 4GB intern achtergrondgeheugen te voorzien en het slot voor een micro-sd-kaart achterwege te laten. Gezien het gebruiksdoel van een pda lijkt 4GB ruimschoots genoeg.

De Touch Pro is zo'n honderd euro duurder dan de Touch Diamond. Voor die meerprijs krijgt de gebruiker een uitschuifbaar toetsenbord en wat extra ram. Het prijsverschil lijkt aan de hoge kant, zeker omdat de Touch Diamond nog iets mooier is afgewerkt dan de Touch Pro, met name wat betreft de achterzijde. De Pro zal zijn weg vooral vinden naar zakelijke gebruikers en naar andere mensen die verwachten vaak teksten in te voeren, bijvoorbeeld voor het opstellen van e-mails en het werken met MSN. Voor die groepen is de Touch Pro zeker een prima toestel, dat de concurrentie het nakijken geeft.

HTC Touch Pro afmetingenPluspunten:
+ Erg prettig toetsenbord
+ Snel in het dagelijks gebruik
+ Complete en mooi afgewerkte set accessoires
+ Leuke software meegeleverd
+ Mooi strak en compact uiterlijk
+ Tv out-optie.

Minpunten:
- Weinig vernieuwend
- Achterzijde slecht afgewerkt
- Relatief zwaar
- Hoog prijskaartje
- Extra ram wordt te weinig benut
- Liever 4GB intern geheugen gehad.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ik heb de telefoon ook en heb ook al eens zitten denken om hem te reviewen en dan te vergelijken met de Tytn2 en MDA Vario die ik eerst had.

Blijft een geweldige telefoon moet ik zeggen. Daarbij is het de eerste mobile telefoon met qwerty toetsenbord die ik ken, die makkelijk is mee te nemen. De Tytn2 en Vario waren net te groot voor de broekzak, die moest je met een riemclip meenemen. Dat vond ik zelf het grootste nadeel aan deze modellen. Deze Touch Pro past prima in mijn broekzak dankzij zijn handbare formaat. Hij is zelfs een stuk platter dan mijn Nokia 6110 Navigator. Super formaatje.

Wat ook apart is, hij gebruikt ook de GSM masten voor positiebepaling als je GPS geen fix krijgt. Dit zie ik tenminste bij de Google Maps applicatie die standaard erop staat. Dit is een feature die ik overigens nergens gedocumenteerd zie. Overigens heb ik met mijn telefoon altijd heel snel een fix op de GPS, zelfs in mijn Volvo waar een TomTom Go zelf continu problemen heeft met de gewapende voorruit, dus daarover geen klachten.

Verder vind ik het apart dat de stylus vastgehouden wordt door een magneet die hem 'naar binnen slurpt' als je de stylus erin doet. Stylus zit dus goed vast en kun je niet per ongeluk verliezen. Daarbij heeft de Touch Pro een sensor die kan detecteren of je de stylus erin hebt zitten. Dit lijkt redelijk nutteloos. Maar als je bijvoorbeeld aan het bellen bent en de stylus eruit trekt, start automatisch een applicatie om notities te maken. Toch wel weer een vernuftige feature.

Ik lees in de reacties ook dat mensen weinig nut zien in de bewegingssensor die in de Touch Pro zit. Er zijn wel andere spellen voor te krijgen die hier gebruik van maken, maar ik denk dat deze feature voornamelijk belangrijk is als Windows Mobile 7 uitkomt. Deze schijnt volgens de gelekte features veel gebruik te maken van deze sensor voor de bediening van de telefoon.

Ik vind wel dat in de review het beeldscherm onderbelicht blijft. Misschien is dit bij de Diamond al verwoord, maar het scherm van deze telefoon is gewoonweg waanzinnig goed. 640x480 resolutie is zeker bij zo'n formaat scherm buitengewoon scherp, de kleuren zijn heel fel met goed contrast, en het scherm is helder genoeg om ook in vol zonlicht fatsoenlijk te bekijken. Hoge kwaliteit video loopt perfect en is haarscherp, maar juist met normale functies zoals het surfen op het web merk je pas echt de meerwaarde van deze hoge resolutie.

Toch zijn er een paar nadelen in mijn optiek:
- het scherm is helaas niet kantelbaar zoals dat bij de Tytn2 is (beetje vreemd dat dat nu opeens weer weg is);
- de achterkant inderdaad. De tytn kon je lekker neerzetten op een tafel en makkelijk typen, dit kan niet dankzij de vorm van de Touch Pro omdat hij dan steeds kanteld en sowieso al achterover ligt met het toetsenbord uitgeklapt. Lijkt mij dat er wel losse achterkant covers uit gaan komen die wel recht zijn (het is tenslotte gewoon een plastik kapje), dan haal ik er gelijk een;
- geen vergrendelingsfunctie (althans, ik kan hem niet vinden). Door de uit knop in te drukken schakelt hij in standby, maar omdat de uit-knop uitsteekt druk je hier vaak onbedoeld op in je broekzak, met als resultaat dat de Touch aanspringt, allerlei programma's opstart doordat je beweegt en ook nog eens daardoor de batterij extra snel leegtrekt; EDIT: heeft blijkbaar toch een vergrendelingsfunctie, dus is dit geen minpunt ;)
- scherm klapt redelijk snel een beetje open als je met je vinger over het beeld beweegt (bijv. voor de TouchFlo interface). Dit had van mij wat steviger gemogen, zoals bij zijn voorlopers;
- scherm zit bij mij beetje scheef t.o.v. de basis. Als je de rand voelt, voel je dat deze circa 1 mm verspringt;
- Toetsen zijn wat kleiner dan van de Tytn2. Hierdoor wordt blind typen wat lastiger omdat je vaker een verkeerde toets ertussen hebt zitten. Ik had de toetsen toch graag ietsje groter gezien (dan maar niet het complete qwerty layout);
- Verlichting van het keyboard gaat te snel uit. Als je slechts enkele seconden wacht gaat de backlight verlichting van het toetsenbord alweer uit. Dit is best vervelend als je in een donkere omgeving wilt typen (bijvoorbeeld in bed even snel nog een smsje sturen). Pas nadat je op een toets gedrukt hebt gaat het scherm weer aan, maar dan heb je dankzij de kleine toetsen dus vaak de verkeerde letter te pakken. Lijkt mij softwarematig aan te passen, dus als iemand weet hoe, dan hoor ik het graag.


Dit is eigenlijk de ideale telefoon en dat wat ik altijd gewild heb. Enige wat beter zou zijn, zijn de bovengenoemde minpunten en misschien nog een groter scherm (datvan de Touch HD).

Overigens zie ik deze telefoon ook als een goede device als polscomputer zoals je vaker in sci-fi films en tv-series ziet. Deze telefoon is veel meer dan dat, dit is een device waar je eigenlijk alles mee kunt. Nu nog in een gebouwde mini-beamer en we lopen voor op star trek :).

[Reactie gewijzigd door ThunderStrike op 3 december 2008 19:03]

i320, i600, i780,... kan je anders nog veel makkelijker meenemen ;-)
Ik weet niet of dit sarcastisch bedoeld is, maar de door jou genoemde toestellen zijn nog een klap groter.

Zie de Samsung i600 i.v.t. een oude HTC:
http://x.msmobiles.com/po...06/samsung-sgh-i600-5.jpg

Nee, de Touch Pro heeft een mooi formaatje.

[Reactie gewijzigd door ThunderStrike op 2 december 2008 20:47]

Wat ook apart is, hij gebruikt ook de GSM masten voor positiebepaling als je GPS geen fix krijgt. Dit zie ik tenminste bij de Google Maps applicatie die standaard erop staat. Dit is een feature die ik overigens nergens gedocumenteerd zie.
Dat is een functie van google maps, dat doet maps op elke telefoon dus zo apart is dat niet
- geen vergrendelingsfunctie (althans, ik kan hem niet vinden). Door de uit knop in te drukken schakelt hij in standby, maar omdat de uit-knop uitsteekt druk je hier vaak onbedoeld op in je broekzak, met als resultaat dat de Touch aanspringt, allerlei programma's opstart doordat je beweegt en ook nog eens daardoor de batterij extra snel leegtrekt;
Deze kan je bereiken door de "ophangen" knop een aantal seconden ingedrukt te houden, dat is overigens een functie die bij mij soms ook nog wel wil "stotteren". Dat wil zeggen, dat hij eerst niet vergrendeld, en dan na een aantal pogingen opeens wel.
Ah super, dat lijkt inderdaad te werken :). Minpuntje minder
Ik heb deze telefoon nu sinds eind augustus, en hij bevalt redelijk. Waarom redelijk?

Anders dan in het artikel gesuggereerd is de telefoon wel degelijk soms traag, zelfs als er geen applicaties openstaan. Touchflo 3d heeft dan bijvoorbeeld erg veel moeite om een smsje te laten zien. Met touchflo 3d uitgeschakeld is hij inderdaad altijd snel, maar dan mis je de voordelen van deze interface.

Een groot minpunt van touchflo 3d vind ik ook dat je vanuit de gekantelde variant geen programma's kan openen, je moet dan weer eerst rechtop en dan naar het programma's gedeelte.

Ook is het gebruik van de g-sensor niet goed uitgewerkt, ja, opera kantelt soms automatisch als je de telefoon een kwartslag draait (zonder het toetsenbord uit te schuiven), maar soms wordt dit ook wel "vergeten". Verder draait er niks mee, zelfs touchflo 3d draait niet mee. Er is alleen 1 spelletje met een balletje naar een gaatje leiden wat hier gebruik van maakt.

Ook is er inderdaad een gps sensor ingebouwd, maar deze doet er vaak toch wel erg lang over om een gps-fix te krijgen.

Verder vind ik zoals hierboven ook al een aantal maal gezegd, deze review ietwat aan de late kant, de telefoon is nu al ruim 3 maanden op de markt, een review iets eerder had best gekund.
Bij mij bevalt hij ook redelijk. Ik heb namelijk ook nog wel wat minpunten:

- Toestel loopt regelmatig vast, kijk in het touch pro forum dan zie je dat veel mensen hier last van hebben. Batterij eruit halen is dan noodzakelijk
- Ontvanst is matig, mijn SE had veel beter bereik in dezelfde regio
- Overschakelen van UMTS naar GSM band resulteert in een verbroken verbinding. Verder is 1 streepje UMTS niet voldoende om te bellen. Ik woon en werk precies in een gebied waar weinig UMTS ontvangst is en hij constant blijft switchen. De helft van mijn gesprekken wordt voortijdig beindigd. Probleem is dat het toetsel toch continu naar UMTS schakelt ondanks de te lage ontvangst.
- Achterkant is niet vlak daardoor wiebelt hij soms op tafel(slechte afwerking dus, staat ook in de review)
- Standaard geen haptic feedback
- Foto's matig maar dat is ook niet de essentie van het toestel.
- Onscreen toetsenbord komt nogal willekeurig in beeld en onthoudt bij mij geen instellingen. (Ook met uitgeschoven toetsenbord)
- Vaak erg traag, dit is zeer lastig zonder haptic feedback. Zo verstuur ik vaak lege smsjes omdat ik 2 keer op beantwoorden druk. Het lijkt 1e keer dat het niet werkt maar daarna veranderd die knop in verzenden, de rest kun je wel raden.
- Batterijduur is om te huilen, bij normaal gebruik max 2 dagen.
- Edit: Ik was nog het lage belvolume vergeten, dat is toch wel een groot minpunt.

Overigens is dit geen kritiek op de reviewer, dit zijn namelijk veelal zaken die pas aan het licht komen met langdurig gebruik.

Verder ben ik wel tevreden over het tweakgehalte van de telefoon. Je kunt werkelijk alles zelf tweaken. Ook zijn veel tekortkomingen die ik beschrijf gewoon tekortkomingen van Windows Mobile, niet iets waar HTC wat aan kan doen.

Het is een prima toestel maar vele gebruikers zoals ik zitten toch echt op de eerste Rom-update te wachten die hem stabieler en sneller maakt. (hopelijk)

[Reactie gewijzigd door wiene op 2 december 2008 12:44]

Vastlopen. Heb 'm sinds september en nog nooit last van gehad (lucky)
Bereik, beter dan al mijn Nokia's.
UMTS inderdaad wat minder, maar tja zit bij T-Mobile dus zal daar aan liggen.
Gesprekken altijd duidelijk en nog nooit 1 wegvallende gehad.
Afwerking is zoals bedoeld, diamand shape. Zelf heb ik de T-Mobile uitvoering, vindt die toch wat fijner in de hand liggen dan de native Pro.
Toetsenbord popup inderdaad een beetje vreemd af en toe, misschien een WM probleem?
Die van mij verzend geen lege sms'jes.
Baterijduur is zeer goed, alleen wel ff wifi uitzetten want dat vreet energie, normaal gebruik zit ik op de 4 á 5 dagen (5 was record).
Belvolume is juist zeer goed, zelfs navigatie in auto is goed te verstaan.

Maar minput is wel dat af en toe de reactie eventjes wat traag is op het scherm. Opnemen met telefoon toets is ook sneller dan via de groene knop op het scherm. Daarnaast valt het toestel flink in performance op te voeren door Advanced Config tool te gebruiken. Vooral het instellen van de FS Cache maakt toestel veel reactiever en sneller. Op 1 of andere wijze staat de cache op 0 terwijl waarden van 8 of 16 MB veel goed doen.

Overigens is het gebruik onder TomTom 7 een verademing, en met de hoge resolutie is Google Maps ook fantastisch om info te vinden binnen een gebried buiten tt om. Verder is het is het scherm gewoon een verademing.
- Die van mij loopt dus wel regelmatig vast en ik ben niet de enige. Het maakt niet uit hoeveel er wel of niet last van hebben. Ik had er out of the box last van zonder tweaks, dat mag niet kunnen.
- Ik heb nog nooit WIFI gebruikt, heb wel altijd bluetooth aanstaan vanwege mijn carkit. 2 dagen is bij normaal gebruik, als je dus van meer functies gebruik maakt zoals internet of zo haal ik 2 dagen bij lange na niet. Dat vind ik slecht voor een multimediatelefoon.
- Lege smsjes verstuur ik door de traagheid en gebrek aan feedback zoals ik al zei. Dat ligt dan misschien aan mij omdat ik te haastig ben, maar ben gewoon gewend ergens op te duwen en dat ik in ieder geval kan zien dat ik er op geduwd heb, of dat nou met een zandlopertje is, een trillinkje of iets anders maakt me niks uit.
- Belvolume is erg brak als je een nokia of SE gewend bent, hier hebben al zoveel mensen over geklaagd. Ik kon voorheen in een rustige kroeg bellen, zelfs daar moet ik nu op het toilet gaan staan. Lijkt me niet dat jou toestel dat wel kan. Belvolume met de navigatie werkt bij mij ook prima maar dat kan ik gewoon op mijn carkit instellen.

Ik gebruik nu al een tijdje advanced config, dat werkt wel iets beter maar nog niet hoe het moet zijn. Verder kom ik nog op wat minpunten, alle minpunten die ik beschrijf daar hebben anderen ook last van.

- Als ik opneem gaat regelmatig mijn ringtone/trilfunctie nog enkele seconden door??
- Ik kan ondanks advanced config er niet voor zorgen dat hij sim contacten standaard verbergd.
- Regelmatig kan ik niet meer in mijn sms/mailbox komen, een reset is dan nodig.
- Soms gaat het toestel opeens heel erg traag, en dat blijft zo tot een reset, geen idee heo het komt.

Dan nog over de ontvangst. Al heb ik 1 streepje ontvangst, dan wordt mijn gesprek zeker binnen een minuut verbroken. Het lijkt erop dat ik in standby meer ontvangste heb als dat ik aan het bellen ben. Bovendien heb ik nooit last van een slechte verbinding zoals vroeger en dat je dan zei, wacht ik ga even buiten staan. Nee bij de de minste hapering in de connectie wordt er meteen verbroken.

Ik moet per week minsten 2 keer mijn touch pro herstarten om wisselende redenen.

Een telefoon moet in de basis goed zijn om mee te bellen maar zelfs op dat vlak doet de TP mij te kort, dat vind ik jammer. Ik blijf over veel punten postief maar als ik nog een keer de keus had gehad een toestel te kopen weet ik niet of dit een TP was geweest.

[Reactie gewijzigd door wiene op 4 december 2008 09:41]

vastlopen gebeurt bij mij nu NIET meer
ik had er in het begin elke week wel een paar keer last van, soms meermaals per dag

de oplossing hiervoor was (bij mij toch), in je taskmanager, het programma "activesync" niet meer af te sluiten
wanneer dit gesloten werd (ik deed dit bijna altyd), resulteerde dit in het opnieuw openen van dit programma (automatisch)
en om de een of andere bizarre reden kreeg ik de volgende ochtend geen signaal van een aflopende wekker: de hele telefoon zat vast, niemand kon mij nog bellen, ...

misschien dat dit je helpt?
ik had veel gezocht op XDA-developers en nergens een goed antwoord gevonden,
maar uiteindelijk ben ik zelf op deze (bizarre) oplossing gekomen, door eens logisch na te denken wat ik altijd deed de avond voordat ik een vastloper had

[Reactie gewijzigd door Ali3nSt0rmz op 8 december 2008 00:34]

Zo is de snelheid opvallend. Het instellen van het toestel duurde nog geen tien minuten, en dankzij de 528MHz-processor en de 288MB ram reageert de Pro soepel op gebruikersinput en heeft hij geen moeite met de door HTC voorgeïnstalleerde applicaties.
Onzin.

Inderdaad, zoals ook trippelb al aangeeft is deze smartphone af en toe gewoon erg traag. Soms dan pakt hij de slide menu beweging niet, of pas na ettelijke seconden. Omdat je geen haptic feedback hebt, weet je niet of hij jouw beweging geregistreert heeft, en doe je het nogmaals. Dit heeft dan weer als effect dat het verkeerde commando word geinterepreteert door de TP.

Als de g-sensor al werkt, dan leidt dat tot een schermflip die zo ongeveer 3-4 seconden duurt. Totaal onacceptabel gezien vanuit usability.

Ook browsen is af en toe tergend langzaam. Leuk dat ze zo een fuill fledged rendering engine hebben geintegreert, maar je moet er wel geduld mee opbrengen. Sites kunnen traag zijn (20 seconden _rendertijd_) en/of totaal onbruikbaar. Je hebt namelijk geen mousehover op een touchscreen. Naar de MyReact link surfen van Tweakers.net kan daarbij al een hele operatie zijn. Feedback krijg je niet als de rendering voltooid is, dus het is gokken wanneer je op knopjes mag drukken. Opera heeft vaak de neiging om als het renderen is afgelopen het beeld nog even uit te lijnen. Dan hebt je dus op het verkeerde knopje gedrukt.

Het is jammer dat HTC&MS er na 6 jaa nog steeds niet in geslaagd zijn een responsief toestel te fabriceren. Alle andere grote telefoonfabrikanten kunnen dat namelijk wél.
Sensor werk perfect, tijden van 3 tot 4 seconden nog nooit mee gemaakt. Maar 1 ding is wel lastig, soms lijkt het of de foon eventjes niet reageert. Maar dat is echt sporadisch. Gebruik het toestel heel veel en dan soms zonder enige aanwijsbare reden heeft hij het Symbian probleem, niet lijken te reageren. Maar dat is 1 a 2 keer per week.

Wat wel opvalt is dat bij heel veel gebruik (je gaat het toestel vanzelf steeds meer gebruiken) de baterijtijd flink achteruit gaat. Eerste maanden was het 4 a 5 dagen maar hoe meer agenda, voice recorder, mobile office etc, hoe korter de tijdsduur.

Daarnaast is de camera even werken. De foto's zijn heel scherp, maar tussen snap en fotomoment zit vaak meer dan een halve seconde.
Ik begrijp trouwens ook niet waarom SPB benchmark wordt gebruikt voor de benchmarks. Het is een erg out-of-date applicatie. Daarbij maakt SPB voor zover ik weet geen gebruik van de gebruikte OGLES in de HTC's. Dit is een mobiele versie van OpenGL en daar draait de TouchFlo3D interface dan weer op.
Dit is wat in oudere toestellen niet was geactiveerd waardoor 3D niet mogelijk was op bijvoorbeeld de TYTNII en Touch Cruise.

Ikzelf gebruik GLBenchmark (www.glbenchmark.com) voor het benchmarken van (vooral grafische) performance op mijn Cruise en HD.
Het lastig om een applicatie te vinden waaruit je voldoende gegevens krijgt om een pagina vol over te schrijven en aan het tweakers publiek te voldoen. SPB geeft van verschillende segmenten van de pda een resultaat en daarover kan je dan ook prima schrijven. We zijn naarstig opzoek naar applicaties die up to date zijn en die tevens meer dan 1 of 2 cijfers eruit geven en het liefst over verschillende onderdelen. Het zou al helemaal mooi zijn als ze ook crossplatform waren want dan kan je ook andere toestellen naast elkaar neerleggen :)
Zou het misschien een idee zijn om er een T.net programmeeropdracht oid voor te maken? Of evt er een stagiair ofzo op te zetten? Zijn vast genoeg kandidaten daarvoor.
De touch pro gekocht voor mn ouders. Is een prima toestel en werkt vlot. In mn beleving is het scherm kleiner dan die van mn TytnII, maar dat is niet zo. Hij werkt vlot, Touchflo werkt prima en moeiteloos. Voor mij was de stap te klein om mn tytnII aan de kant te zetten voor deze touchpro die toch eigenlijk de directe opvolger is. Mn tytnIi werkt dan ook nog prima maar er zal altijd een nieuwe telefoon komen met volwaardig toetsenbord. Ik ben dit gaan waarderen voor alle functies die ik gebruik, het wordt een soort micro-laptopje. Mn ouders waren hier ook door gecharmeerd en zijn mede daarom overgegaan op een Touch pro. Zeker mn vader heeft geen zin in stylus werk met typen, en lompe vingers werken niet goed met de toetsenborden (fouten maak je veel te snel). Hij is inderdaad veel dikker/lomper dan de diamond, en is dan ook niet een blingbling modelletje. Het is een werkpaard en wat dat betreft beter vergelijkbaar met de lompe TYTNII. Die was voor zn doen ook vrij lomp.

De gps werkt uitermate goed en zelfs in huis is er prima bereik, beter dan de tytnII. De preciesie heb ik nog niet gemeten. Bjj mn tytnII was de preciesie niet altijd optimaal, en lag ongeveer 4 meter uit de werkelijke locatie. Ik werk beroepsmatig met gps, dus weet dat er ook standaard afwijkingen zitten in gps, dit is echter verschillend per andere chipsets. (test met 5 verschillende chipsets en je hebt vijf verschillende locaties, elke chipset heeft echter wel een gemiddeld beter of slechtere inschatting van de locatie door factoren als ontvangst en verwerking van signalen). Ik heb het idee dat de touch pro hier prima gaat scoren, omdat de visualgpsCE een goede ontvangst registreerd en ook het aantal hoog is.
Een paar punten zijn naar mijn mening gemist. De Touch Pro maakt gebruik van een 1340mAh batterij terwijl de Diamond het moet doen met een 900mAh batterij. Met het minpunt "Liever 4GB intern geheugen gehad" ben ik het niet eens. Zelf heb ik een TomTomkaart (bijna 2 GB) op de externe opslagkaart staan en samen met een paar gigabyte aan muziek is het heel fijn om er een kaartje van 8 GB in te kunnen prikken. :)

De TouchFlo 3D vond ik, al was het zonder schokken, traag aanvoelen (ik maakte gebruik van de laatste ROM van HTC, die tot nu toe nog niet is vernieuwd). Later heb ik een custom ROM geïnstalleerd op de telefoon geïnstalleerd en nu heb ik hier geen last meer van. Hierbij kom ik meteen op een groot pluspunt van de Touch Pro: de software is eindeloos aan te passen en er is een zeer grote community (XDA-forums) die zich hiermee bezighoud. Er zijn talloze programmaatjes voor bijvoorbeeld de G-sensor en veranderingen op de TouchFlo 3D te vinden, ook zijn er zeer goede alternatieve ROMs te vinden.

Nu ik de Touch Pro helemaal heb aan kunnen passen aan m'n wensen (wat overigens niet heel moeilijk is, laat je niet afschrikken) ben ik erg tevreden met de telefoon.
Heerlijk XDA. Vooral om van je branding af te komen en andere thema's op te zetten.

Overigens een waarschuwing voor mensen die een 8GB kaartje kopen. Een aantal telecom winkels smeren je een dure HTC compatible kaartje aan, prijs dussen de 45 en 55 euro. Ben o.a. bij Bel Company geweest, de 8GB kingston zou niet goed zijn volgens hun. Toen eventjes naar de BCC geweest en toch maar dat 8GB kingston kaartje gekocht voor 28,95. En werken als een tierelier (tja bij T-Mobile krijg je een 2GB en die is te klein voor Tom Tom 7 en een zwik MP3's).

En voor de auto, zeer tevreden over Trust setje van 9,95 :-)
Beetje jammer dat er niet echt vergeleken is met een touch diamond.. Dan was er namelijk gelij opgevallen dat er wel degelijk een ander scherm is gebruikt bij de Touch Pro.. Ik heb een TP en mijn broer de tocuh diamond.. en bij de Diamond is wit meer geel, en bij de Pro is het een stuk witter..

Overigens wordt er wéér een Iphone naast gelegt, maar de benchmarks worden niet gedraaid op de IPhone..
Ik weet dat het niet kan, maar vergelijk dan ook het uiterlijk met een ASUS of een XPeria..

Ook vind ik het raar dat jullie de achterkant slecht afgewerkt vinden.. Ik zie hier bij die van mij helemaal niets van terug,.. Alles sluit goed aan en af.. :/

@Trippleb:
De gekantelde viariant lijkt inderdaad even snel toegevoegd, en heeft geen meerwaarde aan de touch interface..
De internet knop heeft zelfs een andere startpagina (slordig)

De smsjes laat de TF zonder problemen zien, en GPS heeft bij mij vaak binnen 1 min een fix..


@ de redactie: de review is inderdaad veelste laat.. jammer...
Heb zelf sinds September de Touch Pro en ik moet zeggen dat toen ik het toestel net had ik nogal ontevreden was over de snelheid etc.
(Met name omdat ik een unlocked/unbranded model had gekocht en vrij veel geld kwijt was).
Kijkend naar de specs vewachtte ik echt een dijk van een telefoon en dat viel me _toen_ tegen.

Ik weet niet wat HTC inmiddels voor aanpassingen heeft gedaan aan de Stock ROM, ik ben namelijk sinds vorige maand overgestapt naar de nieuwe ROMs van Team Elite (xda-dev).
Deze maken de Touch Pro echt belachelijk veel sneller in alles wat je er mee doet.
(En de development fase van deze ROM is nog lang niet over).

Sindsdien ben ik eindelijk gerustgesteld en heb ik het idee dat hij zijn geld toch wel waard was.
Ik kan namelijk echt alles met deze telefoon, het toetsenbord vind ik inderdaad superprettig werken en met de 'nullkb.cab' springt er ook geen enkel software tobo meer spontaan in het scherm.
(Ik wil tenslotte het hardware tobo gebruiken anders had ik wel een Diamond gekocht).
Ook de applicaties beschreven in de review als Opera Mini en de native Youtube applicatie werken erg goed en maken de MDA echt goed bruikbaar.

De nieuwe TouchFLO3D werkt onwijs goed... ik gebruik icm het hardware tobo gewoon eigenlijk nooit de stylus en dat laat wel even zien hoe goed men daar bij HTC mee bezig is geweest.
De TouchFLO applicatie is ook echt ontzettend verbeterd ten opzichte van mijn vorige toestel de HTC Touch.
Heb je die XDA rom ook in een Nederlandse versie? Of gebruik je de Engelse WWE versie? Als je een Nederlandse versie hebt, waar heb je die vandaan, ben wel geïnteresseerd.
Als je een Engelse versie hebt, merk je het taalverschil erg in dagelijks gebruik?
Aangezien de ROM in development is zijn de huidige releases alleen in het Engels.
Als het goed iskomen ze straks ook uit voor andere talen.
Ik gebruik nu Engels en ondervind er zelf totaal geen ongemak aan.
Diamond Pro? Nooit eerder van gehoord!
Bij de Diamond Pro klaagden gebruikers nog wel eens over traagheid bij het verwerken van gebruikersinput, al was dat probleem grotendeels achter de rug nadat HTC de rom had aangepast. Blijkbaar heeft HTC daarvan geleerd, want van traagheid is bij de Touch Pro niets te merken.
Ik heb het toestel sinds het begin en ben er zeer tevreden over. Alleen de GPS loopt achter op de werkelijkheid maar er zijn diverse manieren om dit op te lossen. De review komt wel erg laat, aangezien het toestel al maanden op de markt is. TV-out niet te leveren? Ik heb em al en het werkt goed voor de standaard applicaties. Verwacht alleen geen vloeiende weergave van films (bijvoorbeeld via CorePlayer)
Dat CorePlayer niet goed films weergeeft is een bekend gebrek. Maar dit is vooral te wijten aan het feit dat CorePlayer niet goed gebruik maakt van de hardwareondersteuning van de chipset. Windows Media Player kan, mits je het goede bestandsformaat weet te vinden, vloeiend video afspelen in de native resolutie (640x480) van de Touch Pro.
Heb de Typo aangepast.
GPS loopt achter bij Google Maps, maar we hebben in de auto een Tom Tom HD en Tom Tom 7 op de pro naast elkaar gehad en de route berekening was even snel alleen kwamen de berichten van de HTC ongeveer een halve seconde later. Meting was frapant op de snelweg was het "Over 800 meter" en de HTC riep pas op het moment dat de Tom Tom HD al bij de a van achthonderd was. Dit was een constante factor.
Zoals gewoonlijk wordt SPB benchmark weer eens gebruikt voor het benchmarken. En zoals er al zo vaak gezegt is, is dit een programma wat meer dan 3 jaar oud is en ook totaal niet bedoelt is voor Windows Mobiel 6/6.1.

Dit schetst ook een totaal verkeerd beeld aangezien SPB benchmark erg gevoelig is voor snelle lees en schrijf acties. Vaak loopt deze ook vast bij de word en PIE tests.
Beetje jammer, dit toestel is nu al een aantal maanden op de markt, en ondertussen is er al de HTC Touch HD.
Ja, en die heeft geen qwerty en is niet gericht op de zakelijke gebruiker, maar op de fröbelaar. Leuk hoor, zo'n scherm, maar doe mij toch maar gebruiksgemak.

Ik ben zelf tevreden met m'n Touch Pro. De enige minpunten die ik er aan zou kunnen toekennen zijn services die vastlopen nu en dan (niet vaak) en het feit dat de telefoon niet vanuit 'uit'-stand kan opstarten voor de wekker. Verder heb ik er zelf nog geen problemen mee ondervonden.
Dat is jouw mening, en ik ben het er niet mee eens.

Ik ben een zakelijke gebruiker met een Touch HD en hij bevalt meer dan prima. Verbinding maken, draadloos, met Exchange is enorm simpel, en via Bluetooth verbinding maken met mijn laptop om bestandjes heen en weer te sturen is net zo simpel.

Gmail, zakelijke mail en dan nog een pop3 mailbox.. het werkt allemaal prima. Mijn afspraken worden automatisch gesynchroniseerd en er is ruim voldoende opslag om al mijn Word en Powerpoint documenten kwijt te kunnen.

Het enige "gemis" is het toetsenbord, en als je geen onmogelijk dikke vingers hebt kan je met het aanraak scherm prima uit de voeten. Je mist alleen de "klik" feedback van een echt toetsenbord, maar je hebt wel een telefoon die vele malen dunner is.

Ik heb jaren geleden een Qtek 9100 gekocht juist voor het toetsenbord dus ik weet waar ik het over heb. Nu ik de Touch HD gebruik (sinds een maand) hoef ik nooit meer een toetsenbord op mijn GSM.
Same here. Voeg daar dan nog bij dat het grote scherm vrij goed werkt voor remote desktop. Servers op afstand bedienen zonder je laptop te openen, zalig toch?

Het on-screen keyboard is ook praktisch doordat het scherm juist zo groot is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee