Door Guido Hoogvorst

Samsung SGH-G810: navigeren met je camphone

15-10-2008 • 12:43

32

Multipage-opmaak

Introductie

Met de SGH-G810 brengt Samsung opnieuw een toestel op de markt dat draait op het Symbian 60-besturingssysteem. Met een geïntegreerde gps-ontvanger en het standaard meegeleverde Route66 Mobile8 wil Samsung dit toestel profileren als een navigatietelefoon.

*Uitpakken

De SGH-G810 is standaard voorzien van voldoende accessoires. Uiteraard wordt er een netstroomoplader meegeleverd en daarnaast is de verpakking waarin de G810 kwam voorzien van een usb-kabel met micro-usb-aansluiting, een in-ear-headset met 3,5mm-jackaansluiting, een tv-out-kabel en een fraai vormgegeven houder voor in de auto. Hoe deze houder bevestigd moet worden, is echter totaal onduidelijk. Er wordt geen bevestigingmateriaal of handleiding meegeleverd.

Samsung SGH-G810 1

Bij de in-ear-headset is helaas maar één formaat rubbertjes geleverd, zodat de pasvorm afhankelijk is van de vorm van je oor. Een fabrikant als Sony Ericsson levert bij toestellen uit de Walkman-serie altijd drie verschillende formaten rubbertjes mee, zodat de gebruiker zelf het beste formaat kan kiezen. De in-ear-headset sluit de gehoorgang af voor overige geluiden, wat de geluidskwaliteit positief beïnvloedt ten opzichte van het gemiddelde hoofdtelefoontje. Hiermee scoort Samsung dus weer een plusje. Verder wordt er een video-out-kabel meegeleverd, waarmee media vanaf de telefoon op een televisie of een audio-installatie kan worden afgespeeld.

Ondanks de afspraak van de grote fabrikanten om micro-usb als standaardaansluiting voor mobiele telefoons te gaan gebruiken, is Nokia vooralsnog het enige bedrijf dat serieus werk maakt van de implementatie van die aansluiting. Met de micro-usb-aansluiting in de G810 zet ook Samsung een stap in de goede richting.

Samsung SGH-G810 2

Specificaties en prijzen

*Specificaties

Behuizing
Lengte103mm
Breedte53mm
Dikte18mm
Gewicht138 gram
KleurAluminium
FormfacorSlider
Hardware
CpuARM 1136, 330MHz (ti omap 2430 chipset)
RadiochipQualcomm MSM6260
Intern ram64MB
Intern rom96MB
Scherm
Afmeting2,6"
Kleuren262.144
Resolutie240x320
Besturingssysteem
BesturingssysteemSymbian S60
Versie3de editie, Feature pack 1
Interface
Draadloze interfacesgsm, edge, gprs, umts, hsdpa, gps, bluetooth 2.0 + edr, wifi (b)
Bedrade interfaces3,5mm jack plug tv-out, 3,5mm jack plug-audio, micro-usb-aansluiting en usb 2.0-datakabel-aansluiting
Frequenties900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz en 2100Mhz (laatste alleen umts)
GeheugenslotMicro-sd (2GB bijgeleverd)
GpsSirf Star III
Camera
Hoofdcamera5 megapixel
Optische zoom3x
Digitale zoom4,5x
FlitserJa, xenon
FunctiesAutofocus, macro, timer, handmatige iso-instellingen
Additionele cameraVga (640 x 480)

*Prijzen

Samsung SGH-G810 productfoto

Behuizing, software en gps

De behuizing van de G810 heeft een aluminium uiterlijk, waardoor deze Samsung duidelijk anders oogt dan de gemiddelde telefoon van deze fabrikant. Het display en de lenscover zijn voorzien van een echte laag aluminium. De rest van het toestel bestaat uit stevig, hard plastic, dat door de kleur en het reliëf ook redelijk op aluminium lijkt. Al met al heeft de G810 een degelijke uitstraling.

De bediening van het toestel verloopt via het numerieke gedeelte, dat achter het display kan worden verborgen. Onder het display bevinden zich de functietoetsen, die ook te bedienen zijn als het toestel dichtgeschoven is. De functies en positionering van de toetsen hadden iets logischer gekund.

De 'bel'- en de ' ophang'-knop zitten beide op het numerieke gedeelte van het toetsenbord, terwijl die mogelijk beter op het functie-toetsenbord hadden kunnen worden geplaatst. Daar treffen we dan wel weer de 'menu'-knop aan. Het toestel is redelijk groot, wat ervoor zorgt dat het lekker in de hand ligt. Ook zorgt het grote display ervoor dat de informatie duidelijk leesbaar is.

*Software

Samsung is niet eenkennig wat besturingssystemen betreft en heeft naast de Symbian S60-modellen al toestellen met onder meer Windows Mobile en Linux uitgebracht. Het bedrijf zou bovendien binnenkort met een op Google Android gebaseerde mobiele telefoon op de proppen komen.

Samsung SGH-G810 3 Samsung SGH-G810 4

Hoewel de SGH-G810, zoals gezegd, een Symbian S60-model is, heeft Samsung het besturingssysteem toch duidelijk onder handen genomen. De indeling van het menu is ongeveer hetzelfde als bij de Nokia N93, maar de icoontjes zijn door Samsung opnieuw vormgegeven. Het navigeren door het menu gaat snel en soepel. Bij Nokia's uit het verleden wilde de snelheid van het menu nog weleens voor ergernis onder de gebruikers zorgen, maar Samsung heeft ervoor gezorgd dat dit bij de G810 geen problemen oplevert.

Samsung SGH-G810 5 Samsung SGH-G810 6

Met de geïntegreerde browser van de G810 kunnen veel sites goed bekeken worden; een bezoekje aan Tweakers.net levert bijvoorbeeld geen problemen op. De telefoon kan bovendien ook 90 graden gedraaid worden, zodat websites in landscape-modus kunnen worden bekeken. Hoewel de geïntegreerde browser zich goed staande weet te houden, is het ook mogelijk om Opera Mini op het toestel te installeren. Een voordeel van Opera Mini is bijvoorbeeld dat hij de volledige webpagina verkleind kan weergeven. Zodra er ergens met de cursor op wordt geklikt, vergroot Opera de pagina, zodat de onderdelen van de pagina goed leesbaar zijn.

Samsung SGH-G810 8 Samsung SGH-G810 7

Hoewel dit toestel hetzelfde besturingssysteem als Nokia-telefoons heeft, is het niet mogelijk om Nokia-software als Sportstracker, Mail for Exchange, Maps of andere applicaties te installeren. Met zulke applicaties kan een toestel zich onderscheiden van de massa, maar de G810 laat deze kans liggen. Ook kan een gebruiker de G810 niet zelf van een nieuwe firmware voorzien. Als er softwareproblemen zijn, zal de eigenaar dus zijn weg naar een Samsung Premium Point moeten vinden.

Route66 Mobile8
Samsung SGH-G810 9Bij de G810 wordt standaard Route66 Mobile8 op de bijgeleverde 2GB grote micro-sd-kaart meegeleverd. Ook gedetailleerde kaarten van heel West-Europa zijn standaard op de geheugenkaart opgeslagen.

Als Route66 wordt gestart, heeft de gps-module van de G810 vrijwel meteen een fix te pakken. Dat lijkt echter vooral slim programmeerwerk: als de gps van het toestel langer dan twee uur niet wordt gebruikt en het toestel ondertussen wordt verplaatst, loopt de wachttijd voor een fix rap op. In voorkomende gevallen kan het tot liefst tien minuten duren voordat de telefoon weet waar hij is.

Er zijn mensen die Tomtom gebruiksvriendelijker vinden, maar de bediening van Route66 is niet moeilijk. Het programma geeft verder duidelijk de weg aan en geeft tijdig instructies door. Ook het bepalen van een nieuwe route verloopt probleemloos: als van de door Route66 gegeven weg wordt afgeweken, calculeert het toestel snel een alternatieve route.

Samsung SGH-G810 10 Samsung SGH-G810 11

Pc-software

Samsungs PC Suite is een kopie van Nokia's PC Suite. Niet alleen het uiterlijk is identiek, de techniek achter de communicatie lijkt ook hetzelfde te zijn. Het is echter niet mogelijk om Nokia's PC Suite met de G810 te gebruiken.

Samsung SGH-G810 12

Tijdens het installeren van de PC Suite van Samsung meldt het programma dat het problemen kan opleveren als Nokia's en Samsungs PC Suite tegelijk op 1 pc worden gebruikt. Het beste is dan ook om de PC Suite van Nokia te verwijderen, alvorens die van Samsung wordt geïnstalleerd. Het bewerken van contacten, het synchroniseren met Microsoft Outlook, het maken van mms-berichten en andere features die we van andere Samsungs en Nokia's gewend zijn, kunnen ook nu weer vlekkeloos worden uitgevoerd.

Zodra het toestel met een usb-kabel aan de pc gekoppeld wordt, vraagt het toestel in welke modus USB-modus het toestel gezet moet worden. Er kan gekozen worden tussen 'Afbeeldingen afdrukken', 'Mediaspeler', 'PC Studio' en 'Gegevensoverdracht'. De modus 'Afbeeldingen afdrukken' is gebaseerd op de Pictbridge-standaard. Deze modus moet gekozen worden als het toestel direct op een printer wordt aangesloten. Hiermee kan het toestel zonder tussenkomst van een pc direct foto's uitprinten. De modus 'PC Studio' is voor het gebruik van Samsungs PC Suite en als 'Gegevensoverdracht' wordt geselecteerd, is het mogelijk om gegevens van de pc via 'Mijn Computer' in Windows naar het toestel over te zetten.

Camera

Hoewel Samsung dit toestel profileert als een echt navigatietoestel, heeft de 810 toch een flinke camera aan boord, waarmee hij redelijk met andere cameratelefoons kan concurreren. Het toestel beschikt over een resolutie van vijf megapixels. Het toestel beschikt over drievoudige optische zoom, een xenon-flitser en autofocus. Dit alles zou voor schitterende foto's moeten zorgen, maar Samsung heeft geen sterke reputatie op het gebied van fotografie en de G810 verandert daar niet veel aan. Ondanks de specificaties spatten de gemaakte foto's bepaald niet van het scherm af. Bij daglicht gemaakte foto's zijn desondanks gewoon goed te noemen; de camera is te vergelijken met foto's van de wat goedkopere middenklasse-camera's.

De macrofunctie van de camera doet het erg redelijk. Een object is zelfs op een paar centimeter afstand van de lens nog scherp in beeld te krijgen. Verder valt op dat er redelijk wat handmatig in te stellen is: de gebruiker heeft onder andere controle over de belichting, de iso-waarde en de zelftimer. De lens is voorzien van een aluminium lenscover, waardoor beschadigingen aan de lens een stuk minder vaak zullen voorkomen dan bij bijvoorbeeld de SonyEricsson K850i. Die heeft alleen een interne lenscover, waardoor de bovenkant van de lens nog steeds kan beschadigen.

Samsung SGH-G810 3

De xenonflitser zou mooiere foto's moeten opleveren dan een gewone flits, maar dat valt enigszins tegen: de flits heeft slechts een klein bereik, waardoor hij eigenlijk alleen geschikt is voor gebruik in kleine ruimtes. Ten slotte kunnen er met deze camera filmpjes worden gemaakt. De maximale kwaliteit is vga (640 x 480) met 30 frames per seconde. Qvga-filmpjes, die een kwart van die resolutie hebben, kunnen met de respectabele framerate van 120fps worden vastgelegd.

Conclusie

Op zowel het uiterlijk als het binnenwerk van de Samsung G810 hebben we weinig aan te merken. Het menu is snel genoeg, het scherm is duidelijk en de behuizing is stevig. Een minpuntje is de locatie van sommige knoppen: de bel-, ophang- en menuknoppen hadden een wat logischer plek kunnen krijgen.

Aangezien Samsung zich niet vastlegt op één besturingssysteem, is het logisch dat het bedrijf geen applicaties ontwikkelt zoals Nokia dat doet met Nokia Maps, Sportstracker of Mail for Exchange. Dit zorgt bij Nokia-toestellen echter voor een meerwaarde die dit model van Samsung mist. Het standaard meeleveren van Route66 Mobile 8 is wat ons betreft wel een goede keuze. Hoewel er wellicht betere applicaties zijn, gaat het hier om een fijn navigatieprogramma, waar weinig op is aan te merken.

De camera van de G810 maakt redelijk mooie foto's, maar gezien de specificaties zou je er meer van verwachten. De 5-megapixelmodule is niet vergelijkbaar met de 5-megapixelcamera's van Sony Ericsson of Nokia.

Hoewel er weinig met het toestel mis is, ontbreken de kleine extra's die van een smartphone een topapparaat kunnen maken. De conclusie is dan ook dat het hier om een leuk en degelijk toestel gaat, dat helaas op geen enkel punt boven zijn concurrenten uitstijgt.

Pluspunten

  • Solide behuizing.
  • Snel en soepel menu
  • Veel accessoires
  • Route66 Mobile8 standaard meegeleverd
  • Gps onthoudt locatie

Minpunten

  • Layout knoppen discutabel
  • Geen eigen applicaties
  • Slechts één formaat oordopjes
  • Firmware kan niet zelf bijgewerkt worden
  • Kwaliteit van foto's valt tegen
Samsung G810 Navi smartphone

Reacties (32)

32
26
7
5
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het zelf een prima toestel (heb hem sinds de introductie in NL). Ik heb tot nu toe geen technische problemen (geen gps fix etc gehad). Wel is de fix wat trager dan bij mijn E90.

Daar dan meteen het volgende probleem: ik heb een Nokia en een Samsung, en kan dus niet voor allebei tegelijk de software geinstalleerd hebben, dat vind ik een serieuze tekortkoming (van beide partijen overigens) :(

Het feit dat de opname/ophang toetsen aan de 'binnenkant' zitten vind ik juist een voordeel, dan kan je niet per ongeluk al opnemen (of ophangen) als je je telefoon uit je broekzak haalt ofso.

Ook de kwaliteit van de foto's is prima, maar heb geen N95 ofso om het mee te vergelijken. Wel is de kwaliteit 's nachts (met name in grote ruimtes of buiten) bagger (maar dat had ik ook niet echt anders verwacht). Ik gebruik de foto functie vrij veel overigens, het is zo makkelijk als je een 'kodak momentje' hebt om even 'slider open, foto, slider dicht' te doen (en geen gehannes in een menu ofso)
Ik ben het met maardein eens dat de op- en afneem knoppen beter onder het display geplaatst kunnen worden. Met mijn U600 heb ik geregeld dat ik per ongeluk iemand weg druk of al te vroeg opneem als ik mijn telefoon uit een krappe broekzak probeer te peuteren.

Daarbij gebruik ik die knoppen nu nauwelijks, want het is immers een slider. Opnemen en ophangen doe je dus door het toestel open en dicht te schuiven. Wel heb je soms dat als je het toestel al open hebt (je bent met de telefoon bezig, smsje tikken ofzo), dan dus de knoppen moet gebruiken om op te nemen. Maar omdat je meestal de telefoon dan toch al open hebt, zijn die gewoon beschikbaar.

In mijn ogen is deze nieuwe layout dus juist een verbetering in plaats van een tekortkoming! :-)
Een review van een telefoon, zonder aandacht te besteden aan het... telefoongedeelte! Geluidskwaliteit, gespreksopties, ontvangst, ik mis het allemaal helaas. Wel de camera uitlichten in een apart hoofdstuk, terwijl je die in de praktijk toch zelden gebruikt.

Over het toestel: het ziet er in elk geval goed uit. Doet me denken aan de touch dual, met dat uitschuif toetsenbordje. Die vond ik niet mooi, Samsung lost dat eleganter op. Ik vraag me alleen af hoe je een dergelijk toestel in een carkit krijgt zonder de bediening ervan te hinderen.

Samsung is schijnbaar ver gekomen, van producent van budget apparatuur (heb ooit een stereoset van ze gehad, meer plastic dan wat anders maar wel goedkoop) tot all-round fabrikant van o.a. hardware en telefoons. Dit toestel is goedkoper dan de gemiddelde HTC en daarmee wel een goede deal denk ik.
lees maar eens de gebruikers ervaringen dan zul je lezen dat het GEEN goede deal is
pricewatch: Samsung G810 Grijs

1 Review, overall score ca. een 8.

Kreten hebben we niets aan, stellingen a.u.b. onderbouwen met gegevens, bijvoorbeeld reviews of gebruikerservaringen van deze of andere sites.
Anoniem: 268916 @Nelissuh15 oktober 2008 16:43
http://www.nieuwemobiel.nl/Samsung-G810-Navi/Meningen

tellen klanten verhalen en real life ervaringen met het toestel ook ?
heb iets van 10 van die dingen verkocht heb ze alle 10 teruggezien met klachten dus dat zegt wel iets over het product
Wanneer je zegt dat je ze veel terug hebt gezien zegt dat meer dan die klantenverhalen achter de link je die geeft. En wanneer iets teruggebracht wordt, wil dat overigens ook niet perse iets te zeggen over het product. Doorgaans komt het wel overeen met de kwaliteit van het betreffende product. Nee, dan vertrouw ik toch wat meer op de berichten van mede-tweakers:
productreview: Samsung G810 Grijs review door onzam met reacties

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 20:52]

Heeft hij een motief om te liegen? Ik heb het mee gemaakt dat ik een Razer Lachsis heb gekocht omdat de revieuws van tweakers erg positief waren. Zij hebben een aankoop van €70 te verantwoorden tegenover zichzelf. Nu koop ik hem en krijg ik gigantische problemen met de optische sensor, stuur ik een mailtje naar razer en krijg ik terug dat de hele lachsis serie problemen heeft.

De reviews zijn leuk maar ze zijn leuker van een objectief persoon.
deze telefoon kwam bij me vorige werkgever maand of 2/3 in assortiment.

toen had deze een HUGE bug in de gps software zitten.
waardoor de telefoon geen signaal kon op pikken.
als dat al gebeurde was dat na >45min. mits in de open lucht en opengeschoven (anders ging sowieso niet)

is dat inmiddels verholpen?

op gebied van fotokwaliteit stelt samsung de telefoon standaard in op 3MP ipv 5MP misschien dat je dat dient te wijzigen?
ik heb deze telefoon zelf en vind hem enigzins tegenvallen, maar andere punten erg goed.

- samsung pc studio explorer integratie werkt niet in vista 64bit.
- de navigatie is kut
- het symbian os is soms alsof je websites zit te bezoeken (de manier waarop dingen laden)
- de navigatie is brak, ligt aan gps-chip of aan route66.
- snel van toetsenblokkering per ongeluk
- camera lensbeschermkapje zit te lost
- brushed metal is eerder brushed plastic (telefoon is echt lelijk).

+ kwaliteiten op gebied van telefonie; ruim in orde, smsen en bellen is goed uitgewerkt, ook het adresboek
+ geluidskwaliteit is uitstekend, zowel van de oordopjes/line out als de speaker
+ camera is echt goed, alleen het knopje klik je niet makkelijk in, wat mij ergert.
+ fatsoenlijke bluetoothmanager (nog nooit op mijn oude telefoons gezien), waarmee je meer dan 1 tegelijk kan versturen/ontvangen

raar genoeg ben ik het totaal niet eens met de reviewer zijn minpunten:
- Layout knoppen discutabel, als het discutabel is, waarom dan als minpunt? Ik vind ze aardig fijn en logisch geplaatst.
- Slechts een formaat oordopjes: Maar verdomme wel mini-jack, hoe kan je dat nou als negatief bestempelen? Sluit dat ding echt overal op aan!

[Reactie gewijzigd door poepkop op 23 juli 2024 20:52]

Waarom bij het reviewen van een telefoon met camerafunctionalteit niet een aantal afbeeldingen plaatsen in volledige resolutie, zodat men daar ook zelf een oordeel over kan vormen.

Eerst spreekt men van tegenvallende kwaliteit, vervolgens wordt het vergeleken met middenklasse camera's. De eerste telefoon die betere foto's maakt dan een gemiddelde middelklasse camera moet ik nog tegenkomen... Zoals het nu gesteld word in de review kan je geen waarde hechten aan de gebruikte klassificaties. Dat is toch jammer.
Ziet er goed uit, maar deze phone koop je natuurlijk voor de camera. Aangezien deze niet al te best is volgens dit artikel vind ik het erg zonde.
Ziet er goed uit, maar deze phone koop je natuurlijk voor de camera. Aangezien deze niet al te best is volgens dit artikel vind ik het erg zonde.
Voor 350 euro koop je niet een telefoon om de camera. Voor € 350 koop je een échte camera. Met volgens de specificaties 8 megapixels, en (niet genoemd in specificaties) veel scherpere foto's, betere focus, meer zoom, meer kleur (zodat je foto's ook daadwerkelijk iets uitstralen) etc. Telefoneren kan ook wel voor €100.

Deze telefoon koop je om te bellen. Misschien ook als je dik meer bereid bent te betalen voor design (nou ja, design, op strak aluminium na is er een behoorlijke overdaad aan lijnen wat zeer afbruik doet aan het design).
Ziet er goed uit, maar deze phone koop je natuurlijk voor de camera. Aangezien deze niet al te best is volgens dit artikel vind ik het erg zonde.
Als de camera niet al te best is, waarom koop je em dan daarvoor :?
Met mijn supergoedkope Ericsson K530i kan ik ook een foto maken als dat nodig is (bij ongelukken of boeiende rare dingen die je tegenkomt) en prima navigeren. Ik vind het zo onzin dat toestellen die geprofileerd worden als navigatietoestel zo in de belangstelling worden gezet.

Ik zou zelf geen toestel met ingebouwde gps willen. Je gebruikt de gps zelden, want de meeste mensen rijden meestal dezelfde routes, dus na een paar keer een nieuwe route gereden te hebben weet je het wel. Ook bij het rondwandelen is dit zo.
Ik heb mn gps headset dus gewoon in de auto en mis hem niet daarbuiten. En in de auto gebruik ik hem ook 1x in de zoveel weken. Verder is het meer een gadget dus.
Ik zou niet meer anders willen :) Heb de HTC Diamond met TomTom en dat is gewoon echt superhandig imho. Geen gekloot meer met losse Tomtom, en met een bluetooth carkit werkt alles perfect.
Anoniem: 268916 15 oktober 2008 16:45
en dan nog ik snap niet dat Tweakers een review uitbrengt nu het toestel al enkele maanden op de markt is
veel sites hebben na een paar weken al een uitgebreide review klaar
dit is een beetje achter de feiten aan lopen
Hoe draai je nou eigenlijk een nummer? Moet je daarvoor eerst helemaal een applicatie opstarten zoals op iPhone(-achtigen), of werkt het telefoon-gedeelte nog gewoon als een telefoon?..

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 20:52]

Wel apart, heb deze telefoon nu in gebruik sinds ie uit is (denk zo'n 3 maanden?) en heb er werkelijk waar nog geen enkel probleem mee gehad. GPS fix weet ie altijd te vinden, ongeacht of ik thuis ben of ergens anders. Verder moet ik ook zeggen dat de fotokwaliteit gewoon goed is voor een mobiele telefoon, heb op vakantie echt aardige snapshots weten te maken. De macro modus werkt ook echt goed. Heb ook nog nooit vastlopers gehad, dit in tegenstelling tot mijn Nokia N91 (ook Symbian) die ik hiervoor had. Design is niet echt apart, maar wel strak. Dus ondanks alle redelijk tegenvallende berichten, ben ik blijkbaar een van de lucky few die echt blij is met deze telefoon.

En Thanatos, nee je hoeft geen applicatie te starten, er zit een doodgewoon numeriek toetsenbord op! Jaja, en dat anno 2008. Het kan nog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.