Door Sim Kranenburg

Samsung QN900A-8k-tv Review

Topmodel met miniledbacklight

10-10-2021 • 06:00

165

Singlepage-opmaak

Energiegebruik en geluid

EnergielabelSinds 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen almaar zuiniger apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat bijna alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is het energielabel op dit moment een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder is teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

De Samsung QN900A draagt net als de meeste andere televisies energielabel G. In vergelijking met de meeste andere televisies in dezelfde maat valt het verbruik echter nog een flink stuk hoger uit. Dat komt doordat het energiegebruik van een 8k-tv hoger is dan dat van een 4k-tv met dezelfde maat en helderheid. Het probleem is dat het gedeelte van het beeldscherm waar daadwerkelijk licht uitkomt niet het volledige oppervlak beslaat. Als je met een vergrootglas naar een willekeurig scherm kijkt, zie je dat rond elke pixel en subpixel een donkere rand zit. Als het aantal pixels per vierkante centimeter hoger wordt, zal het percentage van het scherm dat donker blijft, toenemen. Als je wil dat de helderheid gelijk blijft, zul je dus meer energie moeten toevoeren en neemt het energiegebruik toe.

Daarnaast is de QN900A voorzien van een miniled-backlicht met veel zones. Dit vereist een gecompliceerde aansturing en ook dat levert een flink lager rendement op dan bij een simpele backlight met een klein aantal zones. Ons 65-inchtestmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 243 watt gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 301cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², daalt het verbruik naar 226 watt. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddelde opgenomen vermogen naar 176 watt. Dat is nog altijd een hoog verbruik voor de hoeveelheid licht die het scherm produceert.

Daarmee is de QN900A in vergelijking met andere oled- en lcd-tv's bepaald niet zuinig. Als je de QN900A in de bioscoopmodus zet - de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt - loopt het verbruik op naar gemiddeld 211 watt, waarbij het scherm een helderheid van 197cd/m² heeft. De QN900A is voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Het verbruik van de QN900A is flink hoger dan dat van de gemiddelde televisie en dat is ook duidelijk te merken aan de warmte die deze tv uitstraalt als hij een tijd heeft aangestaan. Het scherm voelt na een tijd kijken erg warm aan en dat zou weleens nadelig kunnen zijn voor de levensduur; warmte is een van de belangrijkste vijanden van elektronica.

Geluid

Samsung heeft de QN900A voorzien van een, op papier indrukwekkend, audiosysteem met Object Tracking Sound. Volgens de opgave van de fabrikant betreft het een 6.2.2-systeem met een totaalvermogen van 80 watt. Dit impliceert dat er maar liefst tien afzonderlijke kanalen zijn, maar deze opgave lijkt ons wat overdreven. Om te laten lijken dat het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt, zijn op de achterkant van de tv aan alle zijden luidsprekers geplaatst.

Aan de zijkanten zitten twee luidsprekers voor de middentonen en twee tweeters voor het hoog. Onderaan zitten aan weerskanten twee 7cm-woofers die worden vergezeld door drie passieve resonators voor een betere laagweergave. Deze zien er net zo uit als de daadwerkelijke woofers, waardoor je zou kunnen denken dat er acht basluidsprekers zijn.

Samsung QN900A
LuidsprekersLuidsprekers

Bovenaan zitten nog twee luidsprekers om ervoor te zorgen dat het geluid hoger uit het scherm lijkt te komen. Daarin slagen ze ook, want als je naar de tv kijkt heb je daadwerkelijk het idee dat het geluid uit het beeld komt en niet uit de randen waar de luidsprekers zitten. De Object Tracking waar Samsung hoog over opgeeft, weet minder te imponeren. We horen geluiden soms wat meer van links of van rechts komen, maal al het geluid lijkt gewoon uit de luidsprekers in de tv te komen. Erg ruimtelijk klinkt het allemaal niet. Het stereobeeld blijft beperkt tot de afmetingen van de tv en diepte zit er al helemaal niet in.

Ook valt op dat het maximale volume niet al te hoog is. Het geluid kan hard genoeg voor normaal televisie kijken, maar gezien het hoge opgegeven vermogen en de vele luidsprekers hadden we veel meer verwacht. Ook is de laagweergave, ondanks de twee woofers en zes passieve drivers, flink aan de magere kant. De bassen zijn niet al te diep en klinken bovendien niet strak. De ontwerpers van de basluidsprekers lijken zich meer op uiterlijk vertoon te hebben gefocust dan op de kwaliteit van de weergave.

Samsung prijst de mogelijkheid om de tv-luidsprekers samen te laten werken met een compatibele Q-Symphony-soundbar. Dat levert ongetwijfeld een beter geluid op, maar wij vinden dat je van de ingebouwde luidsprekers bij een tv in deze prijsklasse meer mag verwachten. Daarnaast is er geen ondersteuning voor DTS-geluid, wat erg onhandig kan zijn als je films wil afspelen via de ingebouwde mediaspeler. Bovendien is er geen ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid, wat op een tv in deze prijsklasse toch echt niet mag ontbreken. Al met al valt het audiosysteem voor een tv met deze winkelprijs enorm tegen. Het is niet slecht, maar gezien de erg hoge prijs van de QN900A hadden wij veel meer verwacht.