Het is nogal lastig om de MateView te beoordelen, aangezien het een vrij uniek en nicheproduct is. Er zijn immers geen 3:2-schermen beschikbaar om mee te vergelijken, en als we puur naar 27"- of 28"-schermen zouden kijken ter vergelijking, dan zou de MateView er bekaaid vanaf komen. Het scherm is immers een stuk duurder dan de meeste andere monitoren in het 27"- of 28"-segment. Ook als we de beelddiagonaal van vergelijkingsmateriaal verhogen naar 32", om een vergelijkbare schermhoogte te krijgen, zijn de meeste schermen goedkoper.
Op prijs moet de MateView de concurrentie dus voor laten gaan, al moeten we dat niet te zwaar laten wegen, aangezien er geen concurrentie is van schermen met hetzelfde ips-paneel. Een nicheproduct is nu eenmaal duurder dan een model dat niet aan te slepen valt. Helaas streven de meeste monitoren de MateView ook voorbij wat schermeigenschappen betreft. De responstijden lijken redelijk, maar, onzichtbaar voor de eindgebruiker, gaat dat met flinke overdrive gepaard. En de inputlag is niet vervelend hoog, maar toch hoger dan bij de concurrentie. Voor gaming koop je dit scherm dan ook niet. In de DCI-P3-modus waarin het scherm standaard staat, is de afstelling niet al te best. De kleurfout en vooral de grijsafwijking is behoorlijk, en de kleurtemperatuur te warm. In sRGB-modus komt het scherm iets beter voor de dag, hoewel vooral de warme afstelling ook dan speelt.
Op twee vlakken scoort de MateView wel prima. Een is de hdr-weergave, waarbij de kleurfouten aanmerkelijk kleiner zijn en het scherm een stuk beter presteert dan zijn concurrenten. Let wel, de geteste schermen zijn allemaal HDR10-schermen, met hoogstens DisplayHDR 400, dus hoogvliegers op dit vlak zijn het niet. Daarnaast zijn we erg te spreken over de lage minimale helderheid en het redelijke contrast. De uniformiteit is dan jammer genoeg niet al te best.
Van de drie factoren die voor eerherstel moeten zorgen, zijn er maar twee daadwerkelijk bruikbaar. Ten eerste is er namelijk het design, dat niet alleen opvallend is, maar ook functioneel. De MateView heeft een strak ontwerp, met een functionele voet die het scherm in hoogte verstelbaar maakt en veel functionaliteit biedt. Zo zitten er luidsprekers in, die redelijk dienst doen zolang je het volume niet voorbij 60 procent zet. En de poorten zijn lekker makkelijk bereikbaar via de voet, zodat je niet blind achter het scherm hoeft te rommelen op zoek naar poortjes. De tweede factor volgt uit het ontwerp, of andersom, en betreft de unieke beeldverhouding van het scherm. Waar 4k-schermen 2160 verticale pixels tellen, beschik je met de MateView over 2560 pixels. Dat levert zo'n 18 procent meer werkruimte op, al is het voor mediacomsumptie niet erg aantrekkelijk wegens de dan onvermijdelijke zwarte balken.
De laatste unieke feature blijkt helaas niet zo bruikbaar als gehoopt. Je kunt in theorie je smartphone koppelen en het scherm als 'desktop' voor je telefoon gebruiken. Met een muis en toetsenbord aan het beeldscherm gekoppeld zou je dan geen pc of laptop meer nodig hebben. Helaas werkt dat alleen als je een compatibele Huawei-telefoon hebt. En door het ontbreken van een Google Android-licentie zijn er maar weinig Huawei-telefoons in handen van gebruikers. Wel kun je eenvoudig je laptop via USB-C verbinden met het scherm. Ook een draadloze cast-optie is beschikbaar, maar geen van beide neemt de teleurstelling weg dat je een geschikte telefoon moet hebben.
Wegens zijn unieke beeldverhouding, eenvoudige bediening en gebruikersvriendelijke aansluitmogelijkheden verdient de MateView een Innovation-award. De matige beeldkwaliteit nemen we in dit geval voor lief, en de hoge prijs is inherent aan een niche-product. Er is immers geen enorme prijsconcurrentie op 3:2-panelen.