Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach en Wout Funnekotter

Custom watergekoelde pc van 7200 euro

De ultieme droom-pc met één onvolkomenheid

29-07-2021 • 06:00

295 Linkedin

Redux Glacial-EK Gamer i600

Pc-bouwer Redux Gaming en ASUS beweren de ultieme watergekoelde game-pc te hebben gebouwd. De uitvoering van de Redux Glacial-EK Gamer i600 zoals wij die hebben getest, kost dan ook bijna 7200 euro. Krijg je daarvoor niet alleen superstrak geassembleerde custom waterkoeling met hardline-tubing, maar ook een configuratie waarop niets valt aan te merken?

Bekijk onze volledige testresultaten van de Redux Glacial-EK Gamer i600 in de Pricewatch, of vergelijk hem met eerder geteste game-pc's.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (295)

Wijzig sortering
Wat noem je de "Ultieme PC" ? Ultiem in wat er op de markt te halen is ? Ultiem in wat je zelf nodig hebt of Ultiem op andere gebieden.. Het ligt volledig aan de vraag die ik iedereen stel, wat wil je met je pc... Wil je gamen... op welke resolutie ? 1080p, 1440p, of nog hoger ? Doe je veel aan beeld, video en geluid bewerken heb je weer heel wat anders nodig. Wil je gewoon een beetje browsen, beetje office werk doen en boeit het je verder niet... dan heb je weer heel andere specificaties wat voor jou de "Ultieme pc" maken. Wil je een zover mogelijk energie vriendelijke server dan heb je ook weer andere ideeën dus wat is "Ultiem" ? Dit geval lijkt me meer een advertorial dan een serieus artikel waar je als pc liefhebber wat aan hebt, het is simpelweg flikker de dikste componenten op een hoop, of eigenlijk net niet want de CPU kan nog net ff wat gekker en vraag aan een bedrijf om die boel in 1 kast te smijten, er wat leuks van te maken en floep 7k armer....

Ik heb voor mezelf bijna de "Ultieme PC" in elkaar gezet om maar even een voorbeeld te noemen. Ik game op 1080p, ik hoef echt geen 1440p of hoger scherm want... dat boeit me to_taal niet. Ik heb een 2e hands Asrock moederbord, een 2e hands Ryzen 5 2600 gekoeld door een 2e hands SilentiumPC Navis RGB 120 V2, een 2e hands 16 GB kit RGB Gskill geheugen, een 2e hands Samsung PCIe 3 x4 SSD van 256 GB, een 2e hands 2 TB Toshiba HDD voor games, een 2e hands 650W Seasonic Snow Silent voeding, een 2e hands Antec kast met RGB en een nieuw gekochte Gigabyte GTX 1660 Super, gecombineerd met een 2e hands 27" Iiyama 1080p scherm, een Cherry toetsenbord om wat te tikken en een Sharkoon Skiller SGM2 muis... afgerond met een setje Edifier R1280DB speakers... Is dit de "Ultieme PC" ? Nee, voor de meeste mensen niet, maar die hebben ook iets meer te besteden dan ik heb en dat is prima. Is dit voor mij de "Ultieme PC" ? Ik denk dat ik heel dicht in de buurt kom van wat ik wil en wat mijn wensen zijn. Dus ja, ik heb (bijna) de "Ultieme PC", maar dat zal niet iedereen met mij eens zijn.
Sorry, maar je post op een site die van oorsprong een "PC Enthousiastelingen" site is, voor mensen die van techniek houden, maar met een primaire focus op PC technologie. Er is een forum topic waar we deze hobby die we allemaal hebben eigenlijk vieren, zoals: Het Show je Build! Topic

En hoewel we daar echt absurd mooie PC's die soms wel meer dan dat kosten showen, showen we daar ook goedkopere PC's. En we zijn doorgaans voor iedereen blij. Van de raspberry pi in een zelfgemaakte case, tot inderdaad de €10.000 full custom loop threadripper dubbel 3090 machine. Op een site die dit soort prachtige hobbies viert: hoe is egoïstisch? Is het ook egoïstisch om bij een oldtimer club je oldtimer te laten zien? Of bij een filatelistenclub een zeldzame postzegel? Is het zo lastig om voor iemand anders blij te zijn?

Anyhow: hier is mijn PC: https://tweakers.net/i/pg...zYJUe2m9.jpg?f=user_large

Kostte me zeker net zoiets, en ik ben er best trots op. Aanschouw!!!
Ik vind het veel gedoe op tweakers om je systeem te plaatsen.
De post is nagenoeg niet te vinden? Gelukkig had jij er een link van geplaatst.
Oude systemen eerst? Nieuwste build op laatste pagina?
Webserver voor images te kunnen plaatsen, Karma geneuzel, weet je, dan ben ik alweer klaar met Tweakers.

Dus bij deze de vertrouwde, werkbare, overzichtelijke en eenvoudig te plaatsen build van mij.

https://nl.hardware.info/usersystemen/39634/covid21

1e Build met hardtubing en zeer tevreden over het eindresultaat. Looks en prestaties zeer tevreden over.

WebWolf

[Reactie gewijzigd door WebWolf op 29 juli 2021 10:47]

Misschien een goeie voor een .plan! @boenkeijer -- lees je mee?
Wow, superstrak gedaan. Ik had tot vandaag nog nooit een losse chipsetwaterblok gezien.

Ook een leuk artikel om door te kijken. Dit soort dingen mis ik een beetje op Tweakers.
Mooie buildlog en mooie build!
Nice! Plan je nog om er harde leidingen in te zetten? Ik vind het persoonlijk net even wat gelikter uit zien.
Jazeker! Maar niet om de redenen die je verwacht. Waterkoelen is voor mij niet alleen looks namelijk, maar ook hoe praktisch het is. Ik kan met deze setup eigenlijk zonder drain een GPU of CPU-swap (hoop nog steeds op een 5000-series threadripper...) uitvoeren, zo heb ik ook de 3090 op de foto geplaatst. Lastige van flex is dat het na een tijd verkleurt. Ik ben dus wat aan het experimenteren met PETG-gebaseerde schranieren/telescopen. Als dat niet lukt (bewegende dingen = lek kans) dan denk ik dat ik eerder voor dichte, zwarte flex ga. Als ik nooit iets zou vervangen, dan zal puur vast iets zijn.

Maar goed, ik moet ook nog een nieuw CPU blok, want wat @unf0rg0tt3n al aangaf -- in mijn geval is een horizontale uitlijning op het TR40 CPU blok niet bepaald ideaal met de distro plate :D
Zeer mooie pc heb je gebouwd! Bovenste buis die je distro blok in gaat vanaf je CPU is het enige waarvan ik zeg "misschien anders".

Voor de rest heb je helemaal gelijk, als je iets maakt mag je daar trots op zijn, zeker in een daarvoor bestemd topic
Bedankt voor het delen van dat topic. Ik heb er gelijk gebruik van gemaakt en mijn eigen build toegevoegd.
Idee voor de redactie: Laat deze 'show je build' tweakers eens op kantoor komen en laat ze hun pc showen, benchmarks maken etc.
Helemaal mee eens. Ik kan het dus ook niet laten om mijn fotoalbum hier even te posten: gallery: A_Trouwborst

Specs:
I9 9900k @5.2GHz
MSI RTX2080Ti Gaming X Trio met EKWB blok
MSI MEG Z390 GODLIKE moederbord met bijbehorend EKWB blok
32GB DDR4 @3200MHz Corsair Vengeance RGB
2 TB Samsung 970 EVO plus
Lian Li Dynamic XL
Lian Li Distro plate
Raijintek Pelias Chrome RGB fittings
Corsair 360x50 mm radiator
Corsair 360x25 mm radiator
6x Corsair SP120 Pro fans
Dat de specs "dringend" een update nodig hebben is natuurlijk ongefundeerde onzin, dat ligt volledig aan het gebruiksdoel en de specs zijn alsnog jaloersmakend voor velen. De build is zeker nice en de bouwer mag hier met recht trots op zijn. Dat is waar het hier om ging.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 29 juli 2021 09:44]

Je hebt blijkbaar de smiley niet gezien.
Smileys gebruiken als goedmakertje voor nodeloze onvriendelijkheid is te gemakkelijk.
Ik wacht nog even een paar generaties Intel of AMD. Ik wil namelijk wel cores voor mn geld :) Mijn I9 heeft er evenveel als het huidige flagship en de 11900k kwam niet bepaald goed uit de performance per watt test. https://youtu.be/mxiuvQPL_qs

En zolang mn 2080Ti nog binnen de garantie valt vind ik het nog wel even best zo. Ik sla deze serie AMD en NVIDIA even over. En de 2080Ti is natuurlijk ook vandaag de dag nog best wel een powerhouse. Ik game ook alleen maar op 2560x1080 dus 144fps is nog steeds vrijwel overal haalbaar. Behalve in Cyberpunk en BFV met raytracing dan.
Laat je niet gek maken door die comments. Super dikke PC heb je!
En als je een paar generaties gewacht hebt kun je daarna nog wel even een paar generaties wachten, enz.
Wat heb je te melden behalve het overduidelijke.
Wat een afgunst weer, bah bah.
Dit topic ontwijk ik vaak, omdat ik me dan heel slecht ga voelen over mijn eigen bouwkwaliteiten hahaha. maar het zijn vaak wel echt zieke builds, zoals die van jou en @A_Trouwborst dus :-) Jaloers hoor!
Helemaal niet mijn smaak maar wel heel netjes gebouwd! Blij voor je ;)
Geweldig :) mooie build man
Waanzinnig vet systeem, chapeau! _/-\o_
Er zijn mensen die in Ferrari's rijden. Zijn ze automatisch allemaal slechte mensen? Nee!

Heb je wel eens over nagedacht dat we ook hiervoor sparen? Je hoeft niet rijke persoon zijn. Mensen met minder inkomens gaan sparen en over paar jaar hebben ze genoeg geld om iets groots en leuks te kunnen kopen. Dat maakt jouw helemaal geen slechte persoon.

Ik weet zeker dat veel mensen hier sparen voor een mooie computer upgrade, en sommige computer projecten zijn ook om deze reden niet binnen een week klaar, maar paar maanden tot zelfs paar jaar. Langzaam aan kun je wat kopen en toevoegen aan je computer project. En je kan trots zijn op het eind resultaat!

7200 euro kun je dus wel halen na lang sparen. Het hoeft niet op 1 dag. Je vergeet de emotionele kant van de project als iemand heel lang aan werkt tot een prachtig product! En als het eindelijk áf is, ben je echt blij en wil je graag aan anderen laten zien wat je hebt gemaakt. Zou je dat niet hetzelfde doen?
Kan ik nog bij inkomen als je het zelf bouwt. Als je het als kant en klaar object koopt dan zie ik er het punt een stuk minder van in. Kunst is ook leuk, maar dit is na 3-5 jaar out of date.
Als je 7200 euro uitgeeft voor een PC ben je best een egoïst, vooral als je er mee gaat pronken.
Je beseft blijkbaar niet hoe veel geld mensen uitgeven aan auto's om er mee te pronken?
Een Audi is veel duurder dan een Skoda, terwijl het onderhuids dezelfde auto is…
Of gewoon als jongens droom. Ik koop geen Lamborghini om gezien te worden, ik koop hem omdat ik er als kleine jongen altijd eentje wilde hebben. Iemand anders koopt een caravan en gaat elke vakantie naar Italië en de volgende een boot. Geld en een product heeft de waarde die je er zelf aangeeft. Ik haat water dus iemand die een sloepje/jacht/bootreis boekt is niet goed bij zijn hoofd voor mij. Als iemand graag een pc wil van 7200 euro en zich daar prettig bij voelt, veel plezier ermee.
Ik heb ook 1 x een jongensdroom kunnen waarmaken. Dat zijn dingen die de meeste mensen maar af en toe kunnen en dan nog jaren van genieten. Ik ben er dan ook iedere dag blij mee.
jongens droom mag wezen maar en lambo kost zomaar 1 miljoen euro. Voor dat soort objecten ben ik het wel eens dat het egoïstisch is en decadent. Ieder mag doen natuurlijk wat hij wil voor zijn geld en een heilig boontje is niemand. Ik koop ook genoeg rotzooi wat niet hoeft, maar als we echt naar dat soort bedragen gaan kijken vind ik wel dat je ook bewust mag zijn van de wereld om je heen. Tuurlijk is het leuk om dingen te kopen waar je van droomt, maar een beetje in proportie is ook mooi. Denk dat je namelijk prima tevreden mag zijn met een dikke wagen van 30/40 K dan kan je de overige 960K wat mooie nuttige dingen mee doen, paar mensen gelukkig maken, wat levens redden.

Uiteindelijk heeft iedereen een eigen levensstijl waar ze op mikken, maar een comment van het is egoïstisch is natuurlijk niet helemaal ongefundeerd, het is namelijk precies wat het woord zegt. We doen het vooral voor ons eigen Ego, wij willen dat graag en offeren er veel voor op, zo dus ook de mogelijkheid andere te helpen voor dat geld.

(even op de lambo he, 7200 voor een pc zou ik zelf nooit doen, maar egoistisch vind ik in dit geval wel een groot woord gezien het geen life altering bedragen zijn.)
De nieuwe Urus nu kost net geen 280k dus zeker geen miljoen. Sure de limited modellen zijn duur(der) maar dat is met huizen ook. Je hebt villa’s en vrijstaande huizen, wereld van verschil. Iemand anders koopt een huis in Frankrijk voor 250k ik een Lamborghini Huracan. En de volgende weer een bootje. Ik kan met 250k niet de wereld veranderen maar wel mijzelf belonen en blij maken. Ben ik dan egoïst? Misschien wel. Maar met die logica is iedereen die een duur huis koopt met meer kamers of ruimte dan nodig egoïst. Of iemand die niet naar Tenerife gaat voor 500 all in maar naar de Seychelle voor 10.000. Mijn punt is dat ieder vrij is om uit te geven wat ze willen waarvoor ze willen. En dat ik een vakantie huis in Frankrijk minder waarde vond hebben dan een jongens droom is natuurlijk eigen keus. Ik werk hard en heb elke maand grof gespaard zodat ik na 10 jaar een droom kon kopen. Als jij mij dan een egoïst vind of daar en mening over hebt als je mij ziet rijden, wens ik je daar veel plezier mee ;)
Ik heb er geen spijt van dat ik 10 jaar spaargeld voor mijzelf heb gebruikt. En hetzelfde geld voor de pc. Als iemand lekker gespaard heeft en zichzelf een pc van 7200 euro cadeau wil doen… geniet ervan!

[Reactie gewijzigd door DarkMagician op 29 juli 2021 23:28]

Ik snap je wel hoor! Het gaat meer om de definitie, ik zeg niet dat ik het oneens met je ben. Maar hoe je het wend of keert is het een keuze voor jezelf maken (wat inherent iedereen doet, maar is dus egoïstisch per definitie). Voor mij gaat een auto van 250K echt veel te ver, een huis wat een primaire levensbehoefte is, een eerste huis dus vooral, waar jij 250K voor betaald vind ik heel wat anders.

Nogmaals ik gun het je van harte, maar ik snap als we kijken naar de wereld om ons heen, dat veel mensen (waaronder ikzelf) wel een beetje afgunst hebben als je een auto hebt van 250K, gewoon omdat ik dan denk, was 200K goedkoper niet ook ok en had je dan niet ook wat moois voor de omgeving kunnen doen?

Maar goed het is gezever en zeker niet de bedoeling om je soort van een schuldgevoel aan te praten, soms denk ik gewoon dat we allemaal iets bewuster mogen zijn hoe groot het contrast is met andere. 10 jaar sparen is natuurlijk ook wel echt iets anders dan ik verdien het in 2 maanden en koop 3 lambo's
En je hebt er dus hard voor gewerkt en een doel gehad en zo uiteindelijk iets bijzonders voor jezelf kunnen kopen. Maar dan denk ik soms ook, was het niet nog mooier om dat met wat mensen te delen.
Maar goed ik ben er niet om jouw of iemands guru te zijn ;)!

Maar hopelijk gaan we in de toekomst iets meer naar een wereld waar dit soort dingen wat minder standaard worden. Voor jou is het een auto, maar de andere koopt een jacht van 10 miljoen, dat gaat voor mij echt buiten alle perken en vind ik dus persoonlijk een stukje weerzinwekkend, niet omdat ik het iemand niet gun, maar het klopt gewoon niet in mijn optiek. Je komt dan in een wereld van superlatieven en ook gelijk wat er fout is met de verdeling op aarde nu, je hebt weinig mensen die alles hebben en veel mensen die niets hebben.
Nogmaals ik gun het je van harte, maar ik snap als we kijken naar de wereld om ons heen, dat veel mensen (waaronder ikzelf) wel een beetje afgunst hebben als je een auto hebt van 250K, gewoon omdat ik dan denk, was 200K goedkoper niet ook ok en had je dan niet ook wat moois voor de omgeving kunnen doen?
Voor die 250k kunnen dan heel wat gezinnen weer geld uitgeven in supermarkten, aan goede doelen, en auto's. Ik heb eerder een hekel aan die lui die miljoenen hebben staan en dat alleen maar willen zien groeien zonder er iets mee te doen...
En waarom ben je dan een egoist? Omdat je geld uit geeft aan je hobbie waar je keihard voor gewerkt hebt? Mag je niet trots zijn op je eigen verdiensten?

Sinds mijn 12de toen ik mijn eerste eigen PC kreeg (Dell Dimension P120mhz welke ik toen overclockte naar 133mhz) tot nu toe zijn PC's altijd mijn grote hobby geweest. Altijd de boel zelf daarna in elkaar gezet, upgrade boel zodra er weer iets moois uit is. De ene haalt zijn plezier uit elk weekend uit te gaan in een techno club onder het genot van een drankje voor 100 euro per weekend en de andere steekt het in hardware.

Het is juist ook leuk om te zien dat elke tweaker weer zijn niche heeft. De ene houdt van mega bakken met meerdere radiatoren en RGB. De ander weer van small form factor efficiente builds welke in je rugzak passen (ik doe vooral het laatste).

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 29 juli 2021 15:46]

Mee eens, de grens is erg arbitrair, maar vanaf een bepaald punt wordt het pervers.
Ik was in 1999 als jonkie in Senegal voor een paar weken, toen ik op een papier tekende en er niet tevreden mee was, het verfrommelde en een nieuw papaier pakte om opnieuw te proberen werd ik daar flink op aangesproken door onze kennisen daar. Er was nog veel wit om iets anders op te schrijven en te doen. Mijn gedrag daarin werd pervers bevonden, maar ik was me van geen kwaad bewust.
7200 euro uitgeven uit aan een hobby kan als pervers worden ervaren voor iemand die amper rond komt, voor een rijke is het een kwestie van doen, en voor een harde werker met een middeninkomen is het iets waar je bewust voor spaart en iets anders voor laat. Allemaal kwestie van standpunt.
Maar ieder mens mag zich best een beetje bewust zijn van de eigen positie, moet je maar klakkeloos geld uitgeven aan iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is, puur omdat je het hebt? Het is ieders goed recht om dat te doen, maar anderen mogen daar ook wat van vinden natuurlijk. We leven in een heel op kapitaal gerichte economie, niet zo zeer meer gebaseerd op eerlijke ruil, maar op slimme manieren om makkelijk aan geld te komen. Daar zitten heel veel wrange kanten aan, zoals hoe hedgefunds geld kunnen verdienen door bedrijven failliet te verhandelen met slinkse aandelentrucjes en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van hoe scheef het kapitale stelsel is gegroeid. Ik vind dat men daar wel een beetje bewust van mag zijn, en niet met oogkleppen op klakkeloos de route van het geld kiest, maar bewust nadenkt over impact van hoe je met je geld omgaat.
Als je dan dermate welvarend bent dat je een factor 6 keer meer geld kan uitgeven aan een PC, gewoon omdat het kan, dan zou mijn voorstel zijn: denk ook na hoe je een gelijk bedrag kan investeren in een duurzaam doel waar ook anderen iets aan hebben. Dat lijkt me in deze tijd wel een gepast compromis. Het geeft eerlijk gezegd ook best voldoening om actief na te denken over je uitgaven in relatie tot je omgeving en hoe je weloverwogen besluiten kan maken. Daar kan ook jezelf af en toe belonen prima bij horen. Op een dergelijke gebalanceerde manier raak je ook niet zo snel in de onverzadigbare modus van: nu heb ik dat hebbeding, wat is het volgende?
Mee eens, de grens is erg arbitrair, maar vanaf een bepaald punt wordt het pervers.
Ik was in 1999 als jonkie in Senegal voor een paar weken, toen ik op een papier tekende en er niet tevreden mee was, het verfrommelde en een nieuw papaier pakte om opnieuw te proberen werd ik daar flink op aangesproken door onze kennisen daar. Er was nog veel wit om iets anders op te schrijven en te doen. Mijn gedrag daarin werd pervers bevonden, maar ik was me van geen kwaad bewust.
7200 euro uitgeven uit aan een hobby kan als pervers worden ervaren voor iemand die amper rond komt, voor een rijke is het een kwestie van doen, en voor een harde werker met een middeninkomen is het iets waar je bewust voor spaart en iets anders voor laat. Allemaal kwestie van standpunt.
Maar ieder mens mag zich best een beetje bewust zijn van de eigen positie, moet je maar klakkeloos geld uitgeven aan iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is, puur omdat je het hebt? Het is ieders goed recht om dat te doen, maar anderen mogen daar ook wat van vinden natuurlijk.
Anderen morgen er inderdaad wat vinden, en wij hebben het in Nederland super goed. Maar het is niet altijd onze verantwoordellijkheid om dit wereldwijd gelijk te trekken.

In Nederland is het met gezonde inzet het zeer goed mogelijk een welvarend bestaan op te bouwen. Ik kom zelf uit een single ouder gezin waar er vroeger echt niet veel geld was. Maar met hard werken uiteindelijk zelf een bevoorrecht bestaan kunnen opbouwen (goede baan en parttime een eigen zaak). Als iemand er iets van vindt zoals dat het pervers zou zijn, heb ik maar 1 comment op, werk harder. Want hier in Nederland krijgen wij alle tools aangereikt om er iets goeds van te maken.

Het is niet klakkeloos geld uitgeven zodat je iets hebt, het is de reis binnen een hobbie om iets te bouwen waar jij heel erg blij mee bent, de wereld eromheen, de beleving etc. Uiteindelijk is het een hobby welke hij/haar leven iets positiefs brengt zonder een ander daarmee tot last te zijn. Daar is niks mis mee.
We leven in een heel op kapitaal gerichte economie, niet zo zeer meer gebaseerd op eerlijke ruil, maar op slimme manieren om makkelijk aan geld te komen. Daar zitten heel veel wrange kanten aan, zoals hoe hedgefunds geld kunnen verdienen door bedrijven failliet te verhandelen met slinkse aandelentrucjes en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van hoe scheef het kapitale stelsel is gegroeid. Ik vind dat men daar wel een beetje bewust van mag zijn, en niet met oogkleppen op klakkeloos de route van het geld kiest, maar bewust nadenkt over impact van hoe je met je geld omgaat.
Deze connectie snap ik eerlijk gezegd niet zo, maar ben het er wel mee eens dat ons financieel stelsel een herziening nodig heeft.
Als je dan dermate welvarend bent dat je een factor 6 keer meer geld kan uitgeven aan een PC, gewoon omdat het kan, dan zou mijn voorstel zijn: denk ook na hoe je een gelijk bedrag kan investeren in een duurzaam doel waar ook anderen iets aan hebben. Dat lijkt me in deze tijd wel een gepast compromis. Het geeft eerlijk gezegd ook best voldoening om actief na te denken over je uitgaven in relatie tot je omgeving en hoe je weloverwogen besluiten kan maken. Daar kan ook jezelf af en toe belonen prima bij horen. Op een dergelijke gebalanceerde manier raak je ook niet zo snel in de onverzadigbare modus van: nu heb ik dat hebbeding, wat is het volgende?
Waarom zou ik alle energie die ik in iets steek, wat meer is dan het gemiddelde persoon in iets steek meteen weg gaan geven?
Je hebt het goed voor elkaar en daar heb je hard voor gewerkt. Vooropgesteld is dat iets om trots op te zijn en daar mag je jezelf ook zeker voor belonen. Ik denk wel dat er mensen zijn die niet hetzelfde zouden kunnen bereiken met alleen maar harder werken. Het hangt toch ook af van hoe je bent, waar je vandaan komt en welke capaciteiten je hebt en welke kansen er zich voordoen (kansen doen zich meestal meer voor als je je meer inzet, dus meer kansen betekent sowieso ook meer kans op goede kansen).
Vanuit die optiek denk ik dat het nadat je jezelf hebt beloond ook goed is om je in te zetten voor andere doelen die niet met jezelf te maken hebben, om iets meer kans te geven voor die mensen die vanuit hun achtergrond wat minder kans hebben. Als je bijvoorbeeld in de klas van je kinderen hulpbehoevende ouders ziet daar iets aan proberen bij te dragen bijvoorbeeld met andere ouders geld bij elkaar harken voor een degelijke fiets, of je kennis met je belastingaangifte inzetten om de aangifte voor iemand te doen die dat zelf eigenlijk niet kan.
Helpen gaat niet bij iedereen werken, en je moet ook niet iemand proberen er helemaal bovenop te helpen. Je doet een handreiking en laat ermee zien: je staat er niet alleen voor en ik help een klein beetje in de hoop dat het voor jou wat meer gelegenheid schept om kansen te creeeren.
[...]
Deze connectie snap ik eerlijk gezegd niet zo, maar ben het er wel mee eens dat ons financieel stelsel een herziening nodig heeft.
Die connectie ging over dat er hardwerkende mensen zijn die echt hun best doen, maar wiens uitzicht op werk wordt verwoest door financiele instellingen die er belang bij hebben dat bedrijven op de schop gaan. Die mensen belanden dan in de werkloosheid. Het is lastig om je vanuit zo'n positie op te werken naar een kansrijke positie. Daartegenover staan de msenen die enorm veel geld verdienen met het ongeluk dat ze bij anderen creeeren. Het is een extreem voorbeeld ter illustratie van het onrecht wat er kan bestaan tussen arm en rijk. Ik ben wel voorstander van het biologische principe van recht van de sterkste, maar in dergelijke gevallen is het een heel erg ongelijk, oneerlijk speelveld omdat het is geent op een heel kunstmatig in stand gehouden financieel wereldje en niet op natuurlijke principes. De kloon tussen arm en rijk neemt sinds jaren weer enorm toe, en dit voedt de onvrede bij de niet-rijken.
[...]
Waarom zou ik alle energie die ik in iets steek, wat meer is dan het gemiddelde persoon in iets steek meteen weg gaan geven?
Kortom: nee, zeker niet alle energie. En ook niet je extraatje wat je hebt verworven volledig weggeven. Maar ik geloof dat er iets zit om ook wat van je bezit te investeren in andere doelen dan jezelf, en niet alleen voor die ander, maar dat er voor jezelf ook wat inzit door actief bezig te zijn met de mensen in je leefomgeving en hoe je kan bijdragen zodat de kansen breder verdeeld worden. En dan zoeken ze zelf maar uit wie welke kansen pakt.

Tot slot, dit topic begon met iemand die het egoistisch vindt om dergelijk geld aan een pc uit te geven. Met die uitspraak ben ik het ook niet eens, maar ik snap wel waar het vandaag komt. Ik vind het jammer om te zien dat zoveel mensen daar direct zo negatief op reageren zonder een seconde de tijd te nemen waarom iemand zoiets zou benoemen.
Je hebt het goed voor elkaar en daar heb je hard voor gewerkt. Vooropgesteld is dat iets om trots op te zijn en daar mag je jezelf ook zeker voor belonen. Ik denk wel dat er mensen zijn die niet hetzelfde zouden kunnen bereiken met alleen maar harder werken. Het hangt toch ook af van hoe je bent, waar je vandaan komt en welke capaciteiten je hebt en welke kansen er zich voordoen (kansen doen zich meestal meer voor als je je meer inzet, dus meer kansen betekent sowieso ook meer kans op goede kansen).
Vanuit die optiek denk ik dat het nadat je jezelf hebt beloond ook goed is om je in te zetten voor andere doelen die niet met jezelf te maken hebben, om iets meer kans te geven voor die mensen die vanuit hun achtergrond wat minder kans hebben. Als je bijvoorbeeld in de klas van je kinderen hulpbehoevende ouders ziet daar iets aan proberen bij te dragen bijvoorbeeld met andere ouders geld bij elkaar harken voor een degelijke fiets, of je kennis met je belastingaangifte inzetten om de aangifte voor iemand te doen die dat zelf eigenlijk niet kan.
Helpen gaat niet bij iedereen werken, en je moet ook niet iemand proberen er helemaal bovenop te helpen. Je doet een handreiking en laat ermee zien: je staat er niet alleen voor en ik help een klein beetje in de hoop dat het voor jou wat meer gelegenheid schept om kansen te creeeren.
Mijn gevoel is hedendaags vooral dat een hoop mensen in een soort van slachtoffer rol kruipen en zo kansen verspillen. Hier in Nederland hebben we het eigenlijk zo mega goed. Natuurlijk zijn er altijd mensen die hier en daar benadeeld worden maar daar is uit te komen. Nadeel is, er worden hier heel veel handvaten aangeboden, teveel eigenlijk daardoor blijven mensen vaak in een bepaalde rol zitten. Zet iemand vanuit bijvoorbeeld Azie met die werkmentaliteit hier neer en diegene zal gigantisch floreren.
Tot slot, dit topic begon met iemand die het egoistisch vindt om dergelijk geld aan een pc uit te geven. Met die uitspraak ben ik het ook niet eens, maar ik snap wel waar het vandaag komt. Ik vind het jammer om te zien dat zoveel mensen daar direct zo negatief op reageren zonder een seconde de tijd te nemen waarom iemand zoiets zou benoemen.
Dit zou je ook om kunnen draaien, het is schoppen op andermans harde werken enigzins en of pure interesses. NIet iedereen ehcht dezelfde waardes aan dezelfde onderwerpen.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 29 juli 2021 22:38]

Zet iemand vanuit bijvoorbeeld Azie met die werkmentaliteit hier neer en diegene zal gigantisch floreren.
Als iemand die toch wel een lange tijd als recruiter heeft gewerkt (en getrouwd is met een hardwerkende asiatische dame). Dit is een fabeltje, ergens waar het mss handarbeid is (of in een luxe winkel waar veel Chinezen komen en je Chinees kan spreken) en toevallig op de juiste locatie woont komt dat goed, maar in de service sector (tech, financiële sector) is het al vaak noodzaak om een meer westerse naam te gebruiken want hier wordt gewoon keihard op gediscrimineerd. En niet alleen door bedrijven maar ook door de bekende recruitment bureaus in nederland
Mijn vrouw is Japans en accountant, zelf deels Indonesisch en 70% van mijn vriendenkring is Aziatisch en zijn allen succesvol in de maatschappij, op medisch gebied, financieel gebied, IT gebied etc. Geen van hun neemt een Westerse naam aan. Het is zeer anekdotisch wat jij zegt.
dus iemand die in recruitment gewerkt heeft, zeker met 100den bedrijven gewerkt waar de HR afdelingen, op een directe en indirecte manier, het duidelijk maakte dat ze niet zouden kijken naar bepaalde CVs, maar als er een westerse naam op plakte, dan werden meteen bekeken.
maar wat ik zeg is anekdotisch, maar wat jij zegt over jou en jouw vrienden kring is wel emperisch bewijs?

het is natuurlijk zeer locatie afhankelijk, maar dit was inclusief amsterdam, utrecht, den haag en rotterdam
Ik geef alleen tegengeluid om het punt dat het anekdotisch is te bekrachtigen.

Ik woon voerigens ook in de randstad. Mijn gehele kenniskring die in Nederland wonen, wonen ook in de randstad.
Leuk om te lezen.

Zelf ben in juist opgevoed met het idee dat werk maar werk is. En dat er echt veel belangrijkere dingen in het leven zijn dan het nastreven van financieel geluk :)
Het is maar wat je belangrijk vind. Wij hebben, en willen, geen kinderen. Ik hoef dus niet te sparen voor een eventuele toekomstige generatie en ik kan het geld ook niet meenemen. Ons financieel plan is/was dus uitgestippeld op een bepaalde manier. Echter omdat ik een bepaald doel voor ogen had en niet pas op mijn 75ste deze droom wil halen heb ik de keuze gemaakt om hard en veel te werken. Nu is de droom bereikt en zijn we aan het sparen om eerder te stoppen met werken. Doel is rond de 50-55 “klaar” te zijn. Mooie leeftijd om nog leuke dingen te doen, huis is dan afbetaald en ik heb er 35-40 jaar werken opzitten. Er is inderdaad meer dan werk en dat is waar we naartoe werken. Het is alleen een verschil in mening van tijd indelen. Sommige mensen willen 2-3x per jaar op vakantie en 3-4 dagen per week werken tot 67. Andere willen met 50 jaar stoppen. Dan zijn er ook nog mensen als mijn vader die tot zijn 73ste bleef werken omdat hij het zo leuk vond :’)
En dan heb je zo als mijn vader, altijd hard werken zodat die op reis kan gaan als hij met pensioen is.... Plotseling doodgegaan 4 dagen nadat hij 60 werd.. Kon totaal niet genieten van zen pensioen, de overheid die alles wat hij opgebouwd had in eigen zak heeft gepleurd en mag men moeder nog niet eens genieten van zen harde werk.

Dus liever als jou, nu hard werken en vroeger genieten. Of doorheen de jaren genieten, maar niet uit stellen tot de wettelijke pensioen leeftijd 🙂.
En ook tussentijds gewoon wat gelukkig zijn in het geval van.
Het geluk koop ik van het geld, het is nou eenmaal zo dat je in de huidige maatschappij geld nodig hebt om leuke dingen te doen. Maar ik heb er zelf vooral naar gestreefd om van mijn hobbies werk te maken. Daarom is dat extra tijd in bijvoorbeeld een eigen zaak naast werk te steken geen werk, maar het tikt wel lekker bij. Daarmee voedt ik weer mijn andere hobbies zoals gaming en muziek.
Och, ik ken ook genoeg mensen die meer dan 10k voor een auto uitgeven, dat is ook nergens voor nodig.

Where your heart is, there will your treasure be also. 8-)
Het is gewoon een keuze. 7K is echt niet veel hoor. Badkamer / Keuken / Tuin / Auto en andere zaken zijn velen malen duurder. En dat is ineens normaal.
Ben nu ook bezig met een PC van 5 a 6K. Maar deels ook investering want hij gaat zichzelf een beetje terug verdienen met dingen die ik erop doe. (ik ben geen gamer)
Sorry ik ga echt stuk hier, ik heb gewoon de tranen in m'n ogen,
deze gozer hierboven heeft gewoon 260 -1 reacties!
Waar ik stuk over ga is dat er nog eens 9 mensen het er mee eens zijn 8)7
Of misschien uit medelijden een plusje :+
???

Wat een bijzondere redenatie. Zullen we huizen, auto’s en Rolexen ook maar gelijk in het verdomhoekje stoppen?

Als ik 7200 uitgeef voor een PC laat ik ‘m overal en altijd zien! En is het anders als je voor iemand ánders een PC van €7200 koopt dan?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 29 juli 2021 08:45]

offtopic:
Mensen die een huis kopen om er niet zelf in te gaan wonen mogen best wel in het verdomhoekje geplaatst worden anno 2021 :Y)
Zozo... majesteitsschennis :+
Hmmm ja dat laatste is zeker waar!
Hetzelfde zou je kunnen zeggen over dure auto's, telefoons, enz. En je zou het verder kunnen doortrekken naar de hele maatschappij, maar hier gaat het om een mooi staaltje techniek, waar je ook gewoon bewondering voor zou kunnen hebben.
Ach, als iemand dat nou leuk vindt? Moet diegene zelf weten. Kan ook lui die dit uitgeven aan een racefiets, waar ze maar 1x per week op zitten. Is dat ook egoïstisch of snap ik je niet?
Mag ik vragen waarom dat egoïstisch is? Zelfs als je met een "dikke BMW" rustig door straten gaat rijden of met een Ferrari. Of iemand geeft zijn vriendin een ring met diamanten. Het kan, het kan nog duurder en dat is ook bij Personal Computers. Met die gedachte, dan mag je ook je gordijnen dicht gaan houden. Mensen kunnen bij je langs-komen.

-Verder: Windows 10 Home? "11900k snelste van Intel, wat er is"? Is er een TPM-module aanwezig?
Ten opzichte van wat? Het geld op de bank laten staan is eigenlijk veel asocialer want dat is slecht voor de economie, geld moet rollen!
Ok een aanzienlijk deel van dit geld vertrekt naar het buitenland, maar net met dit systeem zet je ook weer mensen in Nederland aan het werk voor de assemblage en ondersteuning.
Verwacht je dat mensen dit geld anders aan goede doelen zouden geven of zo? :? Ik denk dat je niet echt al te goed na had gedacht over deze opmerking... Of anders lees ik graag je onderbouwing :)
Tja geld moet rollen maar 7000 uitgeven aan iets wat na 2 jaar nog 2000 waard is is wel wat extreem.. zelfs met auto's is ontwaarding niet zo groot.. je moet het maar net nodig hebben dan..
Een auto die in verhouding (want zo moet je dat dan bekijken) net zo duur is schrijft ook hetzelfde af, maakt echt niet uit.
Waarom dat dan?
Standaard gezever van jaloerse mensen die altijd zeiken over het spendeer gedrag van mensen die meer geld dan zijzelf verdienen. Die vinden dat alles wat andere meer verdienen dan zijzelf dat behoort toe aan de maatschappij ofzo. Maar op het moment dat zij een salaris verhoging krijgen dan hoor je ze anders kraaien.
Ik snap dat je dan inderdaad aan jezelf denkt als je 7200 euro uitgeeft.. ik bedoel het is net iets meer dan ik voor mijn vriendin/vrouw over heb als verjaardagscadeautje en vrienden mogen in hun handjes wrijven als het in de buurt komt van 1/10 van dat bedrag. Dus als ik 7200 euro uit geeft aan een PC dan is het inderdaad voor mijzelf, egoïstisch hè? 8)7
Ook niet iedereen rijdt in een Dacia, en ik kan je beloven dat de meeste mensen op deze site meer tijd doorbrengen achter hun PC dan in hun auto. In dat opzicht is het niet raar om hier je portemonnee voor uit te trekken.
Wat een zure reactie. Wat doe je hier überhaupt?
Wat een zielige reactie zeg, sommige mensen hebben nou eenmaal wat meer geld en die kunnen zich dit prima veroorloven, daar moet je niet boos op zijn.
Ik denk dat ie zelf het geld wel heeft maar een woke type is 8)7 Woke, hipsters, gevalletje vega wrap op festivals toen der tijd :P
Wouw, je bent een egoïst als je zelf weet wat je met je eigen verdiende centen doet. Ik nap de logica niet.

Ontopic.

Als ik geld te veel had kocht ik zeker deze kant en klare PC. Ik vind de PC erg mooi en de componenten lijken mij ook goed voor 4k.

[Reactie gewijzigd door Tincahunter op 29 juli 2021 14:15]

Als je 7200 euro uitgeeft voor een PC ben je best een egoïst
??
Mensen mogen toch geld uitgeven aan wat ze willen? Kijk, ik snap het als je gaat klagen voer Bezos die voor de lol even de ruimte in gaat (en daarbij sloten aan geld uitgeeft, maar vooral ook nog eens tonnen CO2 uitstoot) terwijl hij ook nuttige dingen met zo belachelijk veel geld kan doen. Bij zulke belahcelijke bedragen wordt dat relevant.

Maar 7200€, terwijl het echt heul veul geld is voor een gaming PC, dat mogen mensen toch uitgeven aan wat ze willen? Genoeg gezinnen die dat even over de balk gooien om met het hele gezin naar Amerika te reizen. Genoeg mensen die een Audi kopen ipv een tweedehands Renault.

Als je deze PC onacceptabel vind, moet je iedereen die een gloednieuwe auto koopt of met het vliegtuig op reis gaat ook egoïstisch noemen, just saying.
En als je dat dan ook nog vindt, dan is dat inderdaad gewoon jouw mening, maar dan moet je wel beseffen dat je dat echt aan de extreem-linske kant van het spectrum zit en je kan niet verwachten dat je radicale mening zonder kritiek ontvangen wordt.
Jij mag wel een mening hebben maar die van andere doen er niet toe, want spreken jouw mening tegen.
Jij bent egoïstisch EN hypocriet tegelijk, netjes :X
Jij bent er zeker ook zo eentje die op Autoweek.nl gaat lopen zaniken over vervuiling en lawaai?
Ik mag een mening hebben over iets en dat ik dan vol -1 krijg laat genoeg weer genoeg zien.
Je mag best een mening over iets hebben, maar probeer die dan ook te voorzien van een onderbouwing. Nu kom je, zeker met je toevoeging dat je doof bent voor reacties, gewoon over als een jaloerse iemand.
"Ik mag een mening hebben" is ook echt zo'n drogreden. Ja, nou, en? Niemand zegt hier dat je geen mening hierover mag hebben.

Het moge overduidelijk zijn dat jouw mening compleet ongewenst is (letterlijk waar een -1 mod voor beschreven staat). Dat is het resultaat van dat je een mening mag hebben.
Hoe kom je überhaupt aan €7200 voor een dergelijk systeem... €3500 voor een ASUS sticker?
Waarom reageer je hier als je de video niet gekeken hebt? Of je hebt wel gekeken maar niet geluisterd, niet veel beter...

Als je alle onderdelen van dit systeem los zou kopen blijft er nog +/- €1000 over. En dan is de PC dus nog niet geassembleerd, wat bij een systeem met hard tubing geen 'eitje'/'zo gedaan' is.
Tja als je de Asus EKWB 3090 voor een absurde prijs koopt gaat er veel van je budget die kant op. Prijstechnisch is het dan ook veel interessanter om een 'standaard' model te kopen en daar als 'fabrikant' zelf een blok op te monteren.

Ook het moederbord is suboptimaal voor deze configuratie. Ding heeft veel meer uitbreidingsmogelijkheden maar wordt allemaal niet gebruikt. Qua prestaties levert het vrijwel niks op t.o.v. een ander 'gaming' moederbord met een custom CPU blok erop.

En dan nog bijvoorbeeld de 3200mhz RAM. Voor 7200 euro verwacht ik toch minimaal 3600 of zelfs >4000.

En watercooling is 'zo gedaan' als je het vaker gedaan hebt. Zelfs hardtubing. En het lijkt me niet dat ze amateurs inzetten om het te bouwen.

Onder de streep is het gewoon een 'kijk mij geld uitgeven voor een bakbeest' zonder direct te kijken naar optimalisatie etc.
Beweer ik dat het 'goede prijs/prestatie verhouding is' dan? Nee... Ik zeg dat als je precies dit zelf zou bouwen je niet heel veel goedkoper uit bent.

Ook heeft, zelfs hier op Tweakers, zeker 95% nog nooit een hard tubing systeem geassembleerd, dus doen alsof dat zo ongeveer 'de normaalste zaak van de wereld is' en/of "zo gedaan" getuigd van flinke oogkleppen voor wat nog onder 'normaal en/of makkelijk' valt.

Dan de keuze voor het geheugen. Je kan als zelfbouwer prima hoger gaan, maar dat is door Intel dan niet officieel ondersteund en voor een bedrijf (dat de werking moet garanderen) logischerwijs niet heel vaak de gemaakte keuze, ark.intel.com:
Maximum supported memory DDR4-3200

Natuurlijk kan het optimaler! Maar wat 'optimaler' precies is natuurlijk alweer verschillend per geval (te spelen games, pro of enthousiast plus nog de vele andere mogelijke eisen, wensen en voorkeuren).
Voor sommigen zal dit prima tot perfect voldoen en is de prijs geen obstakel, dat is een feit, anders was dit systeem überhaupt nooit aangeboden namelijk. Er zijn zoveel 'kijk mij eens' producten tegenwoordig, zeker in de gaming wereld, niet heel verbazingwekkend meer dus. En ik zou het ook nooit kopen, maar alleen al om het feit dat het bestaat zo kritisch zijn gaat mij een stapje te ver. Ook hier gaat 'to each his own' op!
Als je precies ditzelfde systeem gaat bouwen wellicht, maar geen enkel iemand gaat dat doen omdat het gewoon NIET logisch is.

Hard tubing is echt niet het moeilijkste wat er is. Het is goed plannen en de juiste materialen hebben om het goed te kunnen doen. Daarnaast zijn er legio tutorials waarmee je een perfecte loop kunt maken. Het kost je alleen wat extra voorbereiding.

Dat het officieel niet ondersteund wordt, prima dat had ik zelf ook wel door. Maar als 'extreme' pc bouwer ga ik er toch vanuit dat er zelf intern getest wordt en dat sneller geheugen dan uiteindelijk ook goed en betrouwbaar uit de test kan komen. En ja dit is wellicht een te voorbarige conclusie, maar iets meer research in je systeem duwen levert ook iets meer op.

Voor sub 4500 (en dan met de huidige GPU prijzen) heb je een systeem (zonder de waterkoeling) met een 5950x, X570, 32GB, 3090, 2TB NVME, O11. Tel je daar 1000 bij op voor het waterkoeling gedeelte heb je voor ongeveer 5500 een superieur systeem en nog geld over. Stel je betaald iemand 500 euro voor het in elkaar zetten en het hard tuben heb je nog ruim geld over.

Ik denk dat je zeker wel kritisch mag zijn op het feit dat dit bestaat, want de samenstelling is zoals al gezegd gewoon echt niet optimaal. En je mag van een bedrijf wat 'ultieme' custom pc's in elkaar zet wel verwachten dat het allemaal wat meer in verhouding staat.
Dit systeem is gewoon ultiem in de zin van showbak, dat mag duidelijk zijn lijkt mij. Er is niet gekeken naar wat logisch is maar naar wat mooi bij elkaar past en dan nog wat voor een bedrijf enigszins makkelijk in elkaar te zetten is. Moederbord en GPU met al een waterblok er vast op maakt alles al een stuk makkelijker. Ook alles van EK, dan heb je maar 1 leverancier voor de waterkoeling.

Hard tubing en waterkoeling op zich gaat al best wel wat onderzoektijd in zitten en wat ervaring is zeker ook niet verkeerd. Dit is voor de fervente tweaker natuurlijk goed te doen, maar voor de gemiddelde persoon zeker niet. Ik heb dik 10 jaar geleden ook een custom loop PC in elkaar gezet en het was zeker tof om te doen, maar tijdens mijn onderzoek veel gelezen over (domme) fouten die gemaakt worden. Meestal door puur ongeduld, want men wil die PC zo snel mogelijk klaar hebben en denken het even snel te doen.

Dan met deze dure onderdelen en zelf gaan bouwen geeft risico's en vele willen daar gewoon niet aan beginnen. Al met al vind ik de1000 euro meerprijs best meevallen met dit systeem als je dat vergelijkt met dure luchtgekoelde systemen. Vergeet de 2 jaar volledige garantie ook niet. En die garantie geeft die vriend van je ook niet die hem voor jou in elkaar zet voor een x bedrag!
Haha ja.. het begint met definiëren wat optimaal is. Optimale; maximale FLOP/watt? Of per euro? Max hash, snelste render, snelste benchmark van het een of het ander? Ben benieuwd wat de optimale video-editing bak is.. dat lijkt vrij specifiek maar ook dan ontkom je niet aan zaken als: resolutie, budget, opslagvraag, gebruikte software, moet het portable zijn etc 😂
Dan de keuze voor het geheugen. Je kan als zelfbouwer prima hoger gaan, maar dat is door Intel dan niet officieel ondersteund en voor een bedrijf (dat de werking moet garanderen) logischerwijs niet heel vaak de gemaakte keuze, ark.intel.com: Maximum supported memory DDR4-3200
Je kan er altijd sneller geheugen inzetten en dan op 3200 MT/s klokken. Dan kan je consument het aan- of uitzetten naar believen. Sorry, daardoor een beetje een drogredenering naar mijn smaak.
Er zijn mensen die het gewoon niet boeit. Ik game niet maar er zijn best wel wat dingen die je wellicht goedkoper kunt krijgen wanneer je je er een beetje voor inzet. Echter als geld het probleem is, of je het graag zelf wilt doen, dan ben je helemaal niet de doelgroep waar ze voor gaan. Ze gaan geen miljoenen verkopen, maar ze gaan er zeker wel wat van verkopen plus het levert veel reclame voor weinig op.
Maar als het mensen niet boeit, dan kun je nog veel beter wat goedkopere hardware erin zetten om je marge te vergroten. Nu is het gewoon een grote show-off met extreem dure hardware wat het gewoon niet waard is.

Er is gewoon letterlijk niks wat de prijs rechtvaardigt op de veel te dure onderdelen na. Voor hetzelfde geld kun je met gemak een AMD systeem met een 5900x / 5950x samenstellen en nog geld overhouden..
Dit is gewoon niet relevant, je hebt een berg geld, je gaat naar de website van Asus en je zoekt het duurste wat het maar geeft. Asus heeft hier gewoon een mooi marketing item waar iedereen over spreekt, en voor diegene die het geld hebben lezen dit artikel en zien dat dit 'het beste' is, ja natuurlijk er zijn alternatieven maar dat is niet de vraag bij het samenstellen van dit apparaat.

Neem mezelf, ik ben geen PC mens maar ik heb wel behoefte aan goed geluid thuis dat zich makkelijk laat opzetten. Dus heb ik een Sonos installatie. Ja er zijn technisch betere alternatieven maar ik wil gewoon iets beta wat makkelijk werkt. Ik heb geen zin om te onderzoeken welke versterkers, tweeters enz. Ik heb een zak met centen en daar heb ik een half dozijn nette speakers voor. Een hifi fanatiekeling heeft hier niets mee, maar dat is bij Sonos helemaal niet de target en net zo min bij Asus. Die wilt gewoon iemand zoals mezelf die het snelste wilt, wat er leuk uitziet en geen zin heeft om uren/dagen te knoeien.
Voor dit geld is 32GB ook veel te weinig, had minimaal 64 moeten zijn en liefst 128. 128GB zit rond de €700, dat past beter bij deze prijs.

Systeem van €7200 en dan €150 voor het geheugen.

Typisch gevalletje van geld uitgeven aan de randzaken en dan pas aan de primaire onderdelen in plaats van andersom.
Het ligt er helemaal aan waarvoor die bedoeld is. Dit lijkt bedoeld als gameblik. Ik heb een 8 jaar oude compu met 256GB geheugen er in, maar een budget GPU van een paar tientjes, want het is een rekenbak.
Het is maar net waar je de focus op legt.
Staat er bij he, game-pc.
En precies welke game heeft 64GB nodig dan?
Precies, geen enkele...
Zelfs 32GB is voor verreweg de meeste games al overkill.

Een PC waar 64GB geheugen of meer nuttig is zal een 'werkpaard' zijn voor video editing, post-prod rendering, 3D werk, dat soort dingen.
Dat is niet relevant.

Wat jij noemt is hetzelfde als een Ferrari kopen met een 1L 3 cilinder met 75PK. Je hebt toch niet meer nodig.

Bij dit bedrag moet er gewoon minimaal 64 in zitten.

Om je vraag te beantwoorden, ik weet dat bijvoorbeeld Anno 1800 als je heel ver bent behoorlijk geheugen kan opsnoepen waarbij je minimaal 32 nodig hebt.
Om je vraag te beantwoorden, ik weet dat bijvoorbeeld Anno 1800 als je heel ver bent behoorlijk geheugen kan opsnoepen waarbij je minimaal 32 nodig hebt.
Dat is niet een passend antwoord op mijn vraag, die was:
En precies welke game heeft 64GB nodig dan?
En het antwoord is nog steeds:
Precies, geen enkele...

Anno 1800 heeft maximaal 'ergens tussen de 16GB en 32GB nodig', nooit meer dan dat en dus geen 64GB. Met de 32GB van de PC uit het artikel is er altijd nog behoorlijk wat ruimte over om andere dingen in het geheugen te houden.

Dit simpel afdoen als "niet relevant" in een comment bij een artikel over een PC gericht op gamers en dan een voorbeeld dat mijn punt juist onderstreept, niet heel sterk... :?

edit:
Hierboven ergens post @WebWolf zijn zelfgebouwde top systeem, met hierbij de vermelding; "Deze keer 64Gb gedaan. Niet voor de games maar voor rendering en Photoshop speed."
Dat dus!

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 29 juli 2021 19:07]

Oké dan zijn we het er over eens dat je voor Anno minimaal 32 moet hebben. Dan zit je met een PC van 7200€ dus aan het minimale, niet echt toekomst proef dus, iets wat je wel mag verwachten voor dit geld.

Het is simpelweg ook niet relevant of het wel of niet voldoende is voor bepaalde games. Het gaat erover wat je voor je geld krijgt. Dan is dit gewoon matig. Denk dat je me voorbeeld ook verkeerd leest. Met 'Je hebt toch niet meer nodig' bedoelde ik volgens jou dan. Je koopt die Ferrari juist om zijn V12 en 650PK.

@WebWolf heeft idd 64GB en is iets meer dan 4k kwijt als ik alleen even de 1TB SSD reken wat ook in dit systeem zit. Tel daar nog 300 bij op ivm 2090 vs 3090 verschil en laten we het afronden naar boven, kom je op 5k. Alsnog een verschil van €2200

Het punt is dat 32GB op 3200Mhz gewoon te weinig is in een systeem van €7200.
tja, 7200 euro en dan draai je windows home, beetje zelfde dingtje,

Hoe kan men nu zeggen droom pc als ie o slecht is afgesteld op de onderliggende onderdelen, wat je al aan geeft traag en weinig ram, Dit ding kan niet eens fatsoenlijk unreal editor laten draaien zonder enorm te lopen swappen op disk.
unreal editor is dan ook niet bedoeld voor deze PC. Deze PC is om op te gamen, niet om games op te ontwikkelen.
op een game pc van 7K droom je van iets beter geheugen dan dit daarnaast zijn er ook betere andere onderdelen,

Veel gamers maken ook mods voor hun favorieten pc games dus editors zijn een onderdeel van een game pc, sterker nog de games die mods bieden zijn de games die 5-10 jaar na dato nog leven met een active comunity
Het ram geheugen dat er in zit is echt te belachelijk voor woorden. Dat was enkele jaren geleden zelfs niet meer top-of-the-line (32g op 3200mhz) en dat steken ze nu in configuratie van meer dan 7000 euro...
Ben bezig met een PC die kost 5 tot 6K en daar zit gewoon 128GB 3600mhz in.
Wat mij betreft spot on. Het mag dan wel hardtubing zijn, maar het zijn allemaal simpele loops.
En dan nog bijvoorbeeld de 3200mhz RAM. Voor 7200 euro verwacht ik toch minimaal 3600 of zelfs >4000.
daar zou ik me niet direct blind op staren, ik heb het filmpje niet gekeken, dus ik weet niet welk 3200 kitje hier gebruikt is, echter is het niet zo dat 3600 of zelfs >4000 altijd beter is dan 3200MT/s.

Bepaalde workload zullen 'sneller' ram (hogere MT/s waarde) prefereren, terwijl andere weer beter draaien met met ram met een lagere latency.

Zo kan het dus best zijn dat een 'goed' 3200MT/s setje (met zeer strakke timings) beter presteert dan een 3600MT/s of 4000MT/s kitje met minder strakke timings.

daarnaast zit je ook nog eens met het feit dat zowel op AMD als Intel ram sneller dan 3200MT/s een overclock is, aangezien deze PC (volgens de specificaties bij de verkoper) standaard niet overklokt geleverd wordt is wat dat betreft een keuze voor 3200MT/s ram dus vrij logisch, dit is iets dat de meeste Prebuild verkopers trouwens doen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 29 juli 2021 12:25]

En niet te vergeten, als je deze bij Redux bestelt krijg je er een gratis XXL muismat bij! (ja, echt).

Persoonlijk zou ik ook liever zelf eentje bouwen, vooral ook omdat ik het wel leuk werk vind, maar ik kan me voorstellen dat de koper met deze portomonee ook graag die moeite wil uit laten besteden.
Voor 1000 euro maak ik ook wel een hardtube build voor je :9
Bedankt, maar nee... ;)
Dit is ook helemaal niks voor mij namelijk, maar het feit dat je dit kan kopen, met garantie en ondersteuning bij 1 partij, daar lijkt mij op zich niets mis mee.
Zelfbouw of 'door een kennis laten bouwen' is simpelweg niet voor iedereen even aantrekkelijk.
manuren misschien?
€1000-, voor het bij elkaar klikken van een paar stukjes plastic en koper?
Zelf al ooit eens een Hardtubing PC in elkaar gezet net zo netjes als deze? Zo te lezen niet. Daarnaast nog 2 jaar volledige garantie/ondersteuning geven en wat winst is ook wel fijn.
Als ook het hele bend proces erbij komt kijken ben je wel even bezig.

Ik hoop dat ze hier machines voor hebben die op bepaalde afmetingen de boel voorbereiden.
Ja dat gevoel kreeg ik ook een beetje, die intel processor en 32gb. Misschien voor de laatste threadripper met 128gb intern en 4 tb m2 drives maar dit voelt voor mij wel een beetje uit verhouding. Alhoewel de waterkoeling en de grafische kaart waarschijnlijk de helft van de prijs is.
Die sticker(s) krijg je toch al als je een van hun componenten koopt. :+
Nee, dat is niet waar. Advertorials worden bij ons altijd netjes zo aangeduid, daar zijn we transparant over.
OK, dus jullie hebben het systeem gekregen ter bruikleen en zonder dat er iets tegenover de review staat?
Klopt. Net zoals we hele jaar door allerlei soorten reviewsamples in bruikleen krijgen. Fabrikanten krijgen nooit inspraak op de inhoud van een review.
Er wordt iedere keer gezegd in de video dat de losse onderdelen 5000 euro kosten. Als ik ze de opsomming hoor van de componenten moet dat volgens mij een stuk lager zijn.

Voor een custom computer had ik toch wel wat meer verwacht
Zie hier een wenslijstje met alle losse componenten: wenslijst: redux

Die prijs van de videokaart is uiteraard weinig realistisch, die zal eerder rond de 2000 euro kosten. Maar dan kom je nog altijd dicht bij 5000 euro uit (en da's nog exclusief de koeling-componenten).

Dat je praktisch hetzelfde prestatieniveau ook kunt behalen met veel minder exorbitante keuzes klopt natuurlijk, maar dat was het punt ook niet.
3090 FE kun je krijgen sealed voor 1800 euro wel + 300 euro koelblok.
Yeah, en deze ASUS-kaart wordt incl koelblok geleverd. Dus dan is 2k een redelijke schatting voor de 'waarde' toch?
Jazeker. Daarnaast zullen alle kaart prijzen ook instorten binnenkort. Want Ethereum krijgt ASIC's op de markt. In china al, en nu komen ze in het westen te koop. Ethereum is 80% van alle GPU mining, en daarnaast gaat Ethereum over op Proof of Stake in plaats van Proof of Work.
Gewoon nog eventjes wachten als je dat kunt, en ze worden stukken goedkoper. Straks kun je gewoon de 3090 weer voor 1500 krijgen.
Tomas,

Je mist nog het een en ander op je lijstje (wat ik zo snel zag).
Dus minimaal: radiator + pomp + reservoir
Ja dat bedoelde ik met exclusief de koeling-componenten ;). Als je dat nog eens bij elkaar telt, plus de tubing, flowmeter etc, zit je op nog eens 700-800 euro. En 'betaal' je dus een dikke duizend euro voor de assemblage/garantie/winst van Redux.
We zijn weer op de tweakers website... "ultieme droom pc" met een Intel I9 van de huidige generatie |:(
Volgens deze tweakers website is Intel de beste keuze van CPU op alle niveau van te kopen |:(
Alle retailers die zelfbouw verkopen melden een 60-70% CPU verkoop van AMD tov Intel... er is geen enkele high end intel cpu die in de top verkoop staat, de eerste mid range intels kom je tegen regio top 5-10....

en je moet al 15min verder scrollen alvorens ze het minpunt "intel cpu" vermelden... ik zou zeggen zoek dan een ultieme droom pc met amd cpu om hier te tonen:)

ultieme droom pc, ik denk dat Linus tech al andere beestjes op zijn desk staan had O-) https://www.youtube.com/watch?v=Qa0jZnrQrIA

[Reactie gewijzigd door d3x op 29 juli 2021 09:13]

Als ik je reactie zo lees vraag ik me serieus af of je het filmpje hebt gekeken, of dat je er random doorheen hebt geklikt en op 15 minuten toevallig 'Intel CPU' hoorde en besloot daar dan maar een negatieve reactie omheen te schrijven. Er word namelijk echt tot iets van 10 keer toe, ook vroeg in het filmpje (eerste keer rond 1:15), genoemd dat de Intel CPU niet de beste keuze is. Sterker nog, ik vind ze behoorlijk kritisch op het gehele systeem en de prijs. In de conclusie lichten ze dit ook ruimschoots toe.

Ik vind het jammer dat zo'n reactie als dit met een beoordeling +3 bovenin de comments staat. Zegt m.i. veel over de Tweakers-bashing mentaliteit die momenteel de boventoon lijkt te voeren in de comments sectie van de frontpage.

Zelf vond ik het een heel vermakelijke, lichthartige review in de categorie: toffe dingen die je met een onbeperkt budget kan bouwen met de semi-allerbeste componenten van het moment. Leuk uitgebalanceerd en ook nog informatief, wist zelf weinig van custom waterloops met hardtubes. Van mij mogen jullie, zeker in de vakantie, lekker met zulke filmpjes doorgaan :) 👍

(edit: typo's)

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 29 juli 2021 13:16]

Heb je überhaupt de video gekeken? Ze zijn juist kritisch over die keuze.
Waarom noemen ze het dan nota bene in de titel de "ultieme droom pc"?
Omdat dat het doel was van dit product, en afgezien van de CPU is dat dus behoorlijk gelukt. Dat levert in de review een behoorlijke kanttekening op.
Het is gewoon een suboptimaal systeem met rare keuzes (mobo, ram, cpu, retedure gpu). Het is meer een 'kijk-wat-ik-kan-kopen-etc' systeem dan een optimale keuze. Voor een beginneling is het hardtube buigen een uitdaging, maar zeker niet eentje die je niet kunt overwinnen (zeker met de juiste tutorials).

Het is dan ook meer een advertorial. En aangezien ze in het filmpje ook zeker wel kritiek geven op de keuzes die Redux gemaakt heeft denk ik inderdaad dat de titelkeuze gewoon ongelukkig is.
Het hangt er natuurlijk vanaf over wiens droom je het hebt.
edit: sloeg zelfs de plank mis.

[Reactie gewijzigd door Nakaltzen op 29 juli 2021 12:06]

Ben ook met zoiets bezig te bouwen. De 3090 is al binnen, echter de Gigabyte X570 AORUS XTREME moederbord & MSI MEG X570 GODLIKE moederbord is gewoon NIET te verkrijgen. :'(
Verder gewoon 128gb geheugen, 5950X AMD natuurlijk.... waarom zou je ooit voor Intel nu kiezen.
En mijn budget zit tussen 5 en 6K en heeft veel dikkere specs.

Maar die moederborden zijn niet leverbaar. Beetje irritant, wil het liefst de AORUS extreme omdat die 3x M2 heeft, en passief gekoelde chipset heeft. Majha

[Reactie gewijzigd door Immutable op 29 juli 2021 13:14]

In het filmpje meldt men dat men dit toestel opgestuurd heeft gekregen om te reviewen. Tweakers is zelf niet op zoek gegaan naar de 'ultieme' pc. Ik vindt het wel raar dat men die woorden wel kiest voor de titel...

[Reactie gewijzigd door THA_ErAsEr op 29 juli 2021 11:25]

De vorige keer werd ik persoonlijk aangevallen op mijn kritiek door de redactie. Maar dit is toch weer om te janken hoor met uitspraken als 'Daar krijg je natuurlijk wel op elk onderdeel de meest ultieme keuze voor' en bijna 5000 punten minder (niet eens in vergelijking met een 5950x!) in multi score Cinebench wordt afgedaan als 'zeer nette score'. Single core niet vergeleken met een 5950X op een soortgelijk getuned systeem.

Vervolgens de GPU: 'En dan zien we gewoon, de 3090 is gewoon het snelste wat je hier kunt krijgen'
'Past gewoon in het systeem als je zegt we gaan het dikste systeem bouwen' - 'Dan moet daar gewoon een 3090 in'.

'videokaart kun je gewoon niet beter krijgen'.

Ja, alleen AMD heeft geen 6900XT natuurlijk, niet vergelijken en bizar genoeg gewoon helemaal niet eens noemen 8)7

3200Mt/s geheugen, ook echt ultiem..

En dan mij aanvallen op kritiek op deze waardeloze items 8)7 :z _/-\o_

[Reactie gewijzigd door hrichard op 29 juli 2021 12:25]

Ik vind je inhoudelijke kritiek prima, maar de manier waarop je het bracht en brengt - met uitspraken als 'om te janken', 'waardeloos item' en voorzien van de nodige smileys met negatieve connotatie - is niet erg productief.

Anyway, volgens mij hoor je een beetje wat je wil horen in dezen. De zin die je citeert zeg ik op 0:58, en vanaf 1:19 beginnen we over dat AMD veel meer cores biedt en waarschijnlijk een betere keuze was geweest. Op die exacte quote kom ik bij het bespreken van de cpu-prestaties ook nog eens terug en zeg ik dat juist voor een van de belangrijkste onderdelen (de cpu) niet de ultieme keuze is gemaakt. Daar noem ik bovendien expliciet dat AMD nog een duurdere cpu heeft met nog meer cores in de vorm van de 5950X. Wat de toegevoegde waarde zou zijn geweest van specifiek de singlethreaded prestaties vergelijken met de 5950X snap ik niet, want die zijn vrijwel identiek aan die van de 5900X. De keuze voor een Intel-processor staat expliciet als nadeel op de scorekaart aan het einde van de video en is als je het mij vraagt zelfs de primaire reden waarom we geen award uitreiken. Kortom, ik begrijp echt niet hoe je deze video kunt kijken om aan het einde te denken dat we die Intel-cpu een goed idee vinden?

De videokaart vind ik inderdaad geen gekke keuze als je naar de rest van het systeem kijkt. De 6900 XT is natuurlijk wat goedkoper, maar dat zal voor deze configuratie weinig uitmaken, en de RTX 3090 is op 4k-resolutie wel gewoon sneller. Bovendien heeft ASUS geen RX 6900 XT-kaart in zijn assortiment die wordt geleverd met een blok voor custom waterkoeling, en is de supply van RX 6000-kaarten richting winkels nog altijd een fractie van de aanvoer van RTX-kaarten. Dat je er als consument inmiddels met wat moeite en geluk aan een (luchtgekoelde) kaart kunt komen via AMD.com, daar heeft een winkel als Redux weinig aan.

Je lijkt erop aan te sturen dat je liever een afzeikvideo had gezien met een American-style titel als 'Je gelooft nooit welke OERDOMME keuzes zijn gemaakt voor deze PC'. Dat is alleen niet wat we op Tweakers doen. Bij Tweakers meten en benchmarken we, analyseren we de resultaten en geven we op basis daarvan ons oordeel, zonder te vervallen in negatieve superlatieven om het lekker entertainend te maken.
Maar daarom een "ultieme machine"? Nee dus, titel is gewoon clickbait, niks meer en niks minder.
Dat het een goed systeem is, daar hoor je mij niet over, maar wel over die clickbaittitel en dat is nu 100% DPG, want zelfs weten jullie het ook donders goed dat dit geen ultieme machine is.
Ik zou graag een item zien waarin de volledige informatie wordt gegeven en vergeleken. Je zegt: 'Bij Tweakers meten en benchmarken we, analyseren we de resultaten en geven we op basis daarvan ons oordeel, zonder te vervallen in negatieve superlatieven om het lekker entertainend te maken.'

Toch staat er in de titel 'Ultieme droom pc met 1 onvoorkomendheid' en worden de zaken genoemd zoals ik eerder aan gaf. Dat is geen mening, dat noemen jullie zelf of juist niet, want AMD gpu's worden niet vergeleken of genoemd. Maar o, o, o, wat benchmarken en analyseren we de boel toch goed op Tweakers.

Als je dat deed, dan had je een systeem er naast gezet met 5950X, vergeleken met de 6900XT en het geheugen opgekrikt aangezien het al lang bekend is dat ook Intel profiteert van sneller geheugen. Maar nee, alle onderdelen zijn ultiem. Trouwens, het niet noemen van AMD gpu's bij de resultaten is natuurlijk gewoon bewust, want jullie zijn competent genoeg om te begrijpen welke gpu aanbieders er zijn op de markt.

Ja, het is om te janken.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 29 juli 2021 13:30]

Ik vraag mij wel een beetje af wat de meerwaarde zou moeten zijn van een voorgemonteerd waterblok.
Want als je de situatie omdraait; de 3090 is de énige kaart van de meest recente generatie waar ASUS een van uitbrengt met een voorgemonteerd waterblok bedoeld voor customloops.

Ik kan daarom moeilijk meegaan met het indirecte argument dat het blok voorgemonteerd zou moeten zijn; we hebben het immers wel over een partij die een custom watergekoeld product aanbiedt, hun kennis en kunde zal vast ruim afdoende zijn om ook zelf een blok van EK te kunnen monteren ;) edit3;al verandert dat helaas zoals je terecht benoemd nog niets aan de beschikbaarheid/verkrijgbaarheid van de 6900xt, wat voor een partij als Redux idd vervelend zou zijn.

Daarnaast viel mij 1 2 3 op in het artikel waar je naar verwijst van benches dat iig de TimeSpy scores wat lager uitvallen dan bij mijn eigen 6900xt en bovendien daar een 3rd party 3090 met 10% overclock (en tevens hogere boostclock dan de variant van asus met EKWB) vergeleken wordt tegen stock/referencemodellen. Ondanks dat; op de preset die ik zelf draai op mijn 6900xt haalde ik gisternacht toen ik uit nieuwsgierigheid een extra timespy-test runde het volgende resultaat;
https://www.3dmark.com/3dm/64319627? (gebruik hoofdzakelijk een undervolt en heb de core boostclock opgeschopt naar 2600mhz, memory opgeschopt naar 2100mhz, wat redelijk overeen lijkt te komen met de 3rd party varianten)
Edit; ook op stock ("Automatic - default" in wattman) haal ik ook al een wat hogere score dan in het verwezen artikel; https://www.3dmark.com/3dm/64319767?
Edit2; ik heb de reference-variant van de 6900xt met de standaard koeler, ik zou verwachten dat met een EKWB de resultaten nog beter zouden kunnen zijn, echter gebruik ik momenteel geen custom waterloop meer omdat ik tegenwoordig vrij vaak mijn pc verplaats en de gewichtsbesparing is mij tot dusver het verschil waard :)

Veel van de andere games in die test heb ik helaas zelf niet en daarnaast is het moeilijk vergelijken met enkel mijn eigen systeem (inventaris: Annihlation-MKV) vanwege de andere configuratieverschillen. Wel is het eigenlijk jammer dat in die test wel FireStrike Ultra is uitgevoerd, maar niet TimeSpy Extreme (welke toch beter is voor een onderscheid op 4k).

Bovendien; in het verwezen artikel zijn de verschillen tussen de 3090 en 6900xt overwegend kleiner dan 5%, terwijl het verschil in aanschafprijs, verbruik en de grootte van die 3rd party factory OC gróter lijken te zijn dan dat verschil; vanuit nieuwsgierigheid ga ik proberen wat meer benches te draaien :)

Edit4; Ik zal het filmpje zelf nog even later/rustig bekijken, maar moet eerlijk bekennen dat ik dat nog niet heb gedaan vanwege de verwijzing naar het zijn van een ultiem systeem in combinatie met de punten die ik ook al benoem in deze reactie; Annihlator in 'reviews: Custom watergekoelde pc van 7200 euro - Ultieme droom... )

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 30 juli 2021 12:14]

De vorige keer werd ik persoonlijk hard aangevallen op mijn kritiek door de redactie. Maar dit is toch weer om te janken hoor met uitspraken als 'Daar krijg je natuurlijk wel op elk onderdeel de meest ultieme keuze voor' en bijna 5000 punten minder in multi score Cinebench wordt afgedaan als 'zeer nette score'. Single core niet vergeleken met een 5950X op een soortgelijk getuned systeem
de cinebench scores kloppen niet eens. de 5900X behoord 1670 punten te behalen in ST en de I9 11900K 1671.

[Reactie gewijzigd door Nakaltzen op 29 juli 2021 11:53]

Op de Cinebench-score hebben veel meer factoren invloed dan alleen de processor: Cinebench schaalt onder andere ook vrij goed met de geheugensnelheid. Ik heb geen idee waarmee is getest op de link die jij deelt, want dat staat er niet bij, maar gezien de scores vermoed ik met flink snel geheugen. In de video vergelijken we met andere geteste complete systemen, en als daarin bepaalde keuzes zijn gemaakt qua hardware of bios-settings, dan heeft dat natuurlijk invloed op de scores.

Overigens varieert de Cinebench-score vaak ook duidelijk van run tot run. Wij draaien de test een paar keer en nemen het gemiddelde, maar als je juist steeds de hoogste score noteert, kom je natuurlijk ook hoger uit :)
Beste is natuurlijk dat je het 10 of 20 keer draait. En daarvan een probability density plot van maakt.
Welke "vorige keer" ?

Ze hebben zich wél netjes ingedekt met : "maar ook een configuratie waarop niets valt aan te merken?" :X
Het zou tweakers goed doen om eens te kijken waarom Jayz2cents, Linus tech tips en hardware unboxed het zo goed doen. Dat zijn vaak leuke video's om naar te kijken. Niet het voor opgezette vraaggesprek waarbij de interviewer graag zelf ook alles verteld.

Aan de redacteuren ligt het niet. Bij Linus Tech Tips zijn zelfs de grootste techneuten waaronder Anthony, leuk en vlot in beeld.

Zet die kast op de tafel, doe 'm open en ontdek wat er in zit.
Welke reacties kreeg je, heb je een link naar een van jouw posts?
Heel herkenbaar. Het begint een patroon te worden bij T.net. Alsof het speelse niet mogelijk is.

Een stuk humor had en (zelf)spot had het Ti artikel een stuk gemaakt.
Zo ook met deze € 7200 'ultieme droom'. Saai en droog alsof het de ultieme PC is. Terwijl het gewoon een hele flashy prebuild is met goede specs, (waarom geen 5950x). Dat vraagt om een andere benadering.

Heb met het schrijven van deze comment nog weer een stukje van de review gezien. Het verhaal gaat gewoon te traag. Als het een podcast was geweest was het prima. Dit zou een video moeten zijn waarbij eerst het onderzoek gedaan is en daarna een tekstschrijver er een goed lopend verhaal van maakt.

Concreet: Vergelijk de cinebench score niet met de andere prebuilds in een lang verhaal. Geef aan wat de CPU zou moeten scoren in vergelijking met de concurentie, een 5950x. Ga daarna dieper op in of deze PC beter of slechter scoort dan een stock 11900K.
Het doet me denken aan mijn reactie over de review van de nieuwe Ipad Pro 2021. Daarin word ik gedownmod omdat ik het niveau van T.net in vraag stel.
Waarom staan de Cinebench scores niet naast de 8-core variant van AMD in het filmpje (Lees: 5800X)? Ik vind het een beetje vreemd om 8-core Intel met een 6-Core AMD en een 12-Core AMD te vergelijken...
In de grafiek zie je andere recent geteste complete systemen; daar zat toevallig geen systeem met een 5800X bij. In de Pricewatch kun je eenvoudig elke vergelijking maken die je zou willen, bijvoorbeeld tussen deze pc en een 5800X (scroll naar Cinebench).
Omdat Intel daar voor betaalt uiteraard :)
Hoe zit dat met het energieverbruik? Is een watergekoelde pc voordeliger in de zin van lagere energiekosten.
Je stroomverbruik is amper afhankelijk van de koeling. Over het algemeen heeft een watergekoeld meer headroom om te overclocken, met een hoger verbruik tot gevolg. Met waterkoeling heb je een pomp en een berg extra fans (afhankelijk van het radiatoroppervlak). Hierdoor zal het totale verbruik iets hoger zijn dan een luchtgekoeld systeem, maar zal amper te merken zijn (10 a 20 watt) tov het totale stroomverbruik.
Nee het verbruikt (marginaal) meer, je hebt nog steeds dezelfde fans nodig om de warmte af te voeren maar dan met een waterpomp extra :)

Maar op een systeem als dit heb je het over 0.01% van het verbruik oid...
Hoe zie je dat voor je? Je hebt nog steeds evenveel warmteproductie bij de componenten, alleen betere afvoer van die warmte richting radiator. Daarbij komt nog wat extra verbruik voor de pomp.
Nee, je moet een pomp draaien om het water te circuleren. En het ligt er aan hoe je jouw build doet maar meestal heb je met waterkoeling ook extra fans voor de radiator in je kast hangen. Voor stroomverbruik zal het weinig schelen

Hoe je het moet zien is met waterkoeling blaas je de warmte rechtstreeks je kast uit. In tegenstelling tot een heatsink waar je de warmte in principe je kast in pompt(waar je dus ook andere componenten warmer mee maakt). Beide produceren nog even veel warmte maar ze gaan er anders mee om.
Daar zat ik net aan te denken inderdaad. Het is wachten tot we een perilex aansluiting nodig gaan hebben voor onze pc.
Met een idle verbruik van >100W is dit systeem wel eentje die je niet dag en nacht aan laat staan...
Precies! @watercoolertje: onder load is de extra belasting van de watercooling en RGB niet zo hoog, maar idle 100W is echt gestoord! Als mensen dat ding niet volledig uitschakelen als ze niet gamen, en hij dan 24/7 100W trekt is het waarschijnlijk de grootste verbruiker in je huishouden! Het gemiddelde verbruik in NL is zo'n 400 W (gerekend over de week), dat dit ding dus 1/4 ervan in idle haalt ... maar goed dit is duidelijk geen gemiddelde PC.
7200 euro, en je moet er zelf nog fatsoenlijke storage bij hangen. 1TB is veel te weinig.
Waar voor? Los van de prijs lijkt me dit geen PC om je 4K films op op te slaan.
Games, die 1TB zit zo vol.
Ik denk niet dat een pro gamer die dit kan betalen en ook koopt 25 games op zijn PC heeft staan.

Ik heb een 500GB SSD en daar staat PUBG, CSGO, GTAV, BF, Tomb Raider, 3D Studio, Adobe Premiere en nog veel meer op.

Daarnaast 2x 3TB aan opslag voor films, series, eigen projecten, maar die hoeven niet per se op de PC zelf te staan, beter niet zelfs.
Een "pro" gamer heeft wss maar 1 spel.

Maar je hebt tegenwoordig games van 150 en 200 GB, voor deze prijs had ik 4TB verwacht.
Ik heb een 1TB SSD voor OS/apps/games, en die zit goed vol. Ik heb 610GB aan steam games geinstalleerd, de grootste zijn Doom Eternal (75GB), Half-Life Alyx (68GB), Horizon Zero dawn (67GB), Cyberpunk (62GB) en jedi Fallen Order (52GB).

Met 500GB zou ik vaker dingen moeten de-installeren. Kan natuurlijk, maar 1TB is echt niet meer ruim hoor tegenwoordig ;)
Hier ook maar 1 game, battlefield 5.
PC word gebruikt om alléén die game mee te spelen, verder niets.

In oktober komt BF2042 er dan wél bij.
Ik speel maar 1 game tegelijk. En in Nederland is het internet goed genoeg dat het downloaden van een nieuwe zo gedaan is.
De meeste mensen spelen maar 1 game tegelijk (letterlijk geinterpreteerd ;) ) maar sommige mensen wisselen binnen een week/maand/jaar tijd nog wel eens of willen tussendoor ook andere dingen spelen; om op dat moment een of meerdere uren te moeten wachten tot de betreffende game binnen is, wordt al héél snel vermoeiend.
*huilt in 50Mbps (oldschool KPN)*
Hopelijk volgend jaar eindelijk glasvezel :+
Huilt in 300 KB/s

Daarom heb ik een 4 tb ssd gehaald dan kan ik alle gedownloadde ga.es op de pc laten staan
300KB/s? Is dat twee blikjes en een touwtje ofzo? Dat is voor grotere games meerdere dagen downloaden. Arme jij!
ja met 300 zou je 18 en halve dag 1 AAA game (60gb)kunnen downloaden lijkt mij ook echt 2 blikjes en een touw
Nee oude asdl kabel op (vermoedelijk) grote afstand van de centrale


Ja ik vind het ook niet leuk maar hopelijk 2025 glasvezel hier
Nee oude asdl kabel op (vermoedelijk) grote afstand van de centrale

[Reactie gewijzigd door atthias op 29 juli 2021 18:22]

Lijkt me wel erg weinig. In 2000 kreeg ik ADSL van 512 down en 64 up kB/s.
Ja, kiloBIT, vriend,. Niet kiloBYTE ;)
Have fun als je bijvoorbeeld MS Flight Sim steeds opnieuw moet installeren. Maakt niet uit wat je internet snelheid is. Upload snelheid van waar je download moet er ook wat van kunnen.
Spectechnisch is het sowieso wel magertjes. Ik had meer storage, meer geheugen en meer processorcores verwacht voor die prijs.

Een threadripper, 3090, 128GB geheugen en een quad-M.2 kaart voor 4TB aan raid0 NVME storage bijvoorbeeld.

Maargoed, al die hardtubing kost natuurlijk ook wat :)
Threadripper. Ligt aan wat je ermee doet. Ryzen 9 met 16 cores verslaat menig threadripper in allerlei applicaties. En dan heb ik het over workstation zaken. Voor veel minder geld.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 29 juli 2021 12:56]

Meer lanes, meer & quad channel memory met ECC support?
En dan deze alleen te gebruiken om mailtjes te versturen!
Dat zou pas ruig zijn. :)
Vind de prijs idd ook wel erg fors. Wat zou de winstmarge zijn, 100%? Zelfs als ze de 3090 van een scalper gekocht hebben?

Misschien ben ik niet purist genoeg, maar voor dit bedrag verwacht ik een volledig systeem, dwz naast idd meer opslag ook incl alle accessoires/benodigdheden zoals monitor, mechanisch toetsenbord, muis, speakers, headset, camera etc.

Maar ja, bij een Ferrari moet je waarschijnlijk ook 10K betalen voor een reservewiel wat bij een normale middenklasser inclusief is.
Maar ja, bij een Ferrari moet je waarschijnlijk ook 10K betalen voor een reservewiel wat bij een normale middenklasser inclusief is.
ik vind een RTX 3090 nou niet echt een middenklasser
Dit is gewoon te duur voor wat de eindgebruiker krijgt
Je betaalt ongeveer voor 60% aan looks en 40% voor hardware

Edit: Het ziet er goed uit! maar niet mijn keuze, ook zijn sommige onderdelen extra duur vanwege de looks

[Reactie gewijzigd door Shizukana08 op 29 juli 2021 13:56]

Ik bedoelde de 3090 als de Ferrari, die ook veel te duur is als je enkel naar de prestatie/prijs verhouding kijkt. Het reserve wiel is dan de hard-line tubing - idd niet de beste vergelijking nu ik het zo terug lees. My bad
Zoals in de video ook kort genoemd word: dit is de "basisvariant" voor de "miljonair met kleine beurs" als je even belt hangen ze er vast wel een grotere in.
Stelletje azijnpissers hier, dit is toch puur een geval "omdat het kan"? Wat een bruut systeem. Smaken verschillen, en zelf ben ik wat meer van wat neutralere set-ups maar dit is wel erg gaaf!!
Helemaal mee eens! Ik vind het een erg leuke review van een extreem systeem, dat inderdaad zeen echt kunstwerk is geworden. Goed, prijs-prestatie is belachelijk, maar daarvoor is hij niet bedacht.

Ik vind eerlijk gezegd @d3x @Tomas Hochstenbach dat jullie de Intel processor teveel afkammen! Ja het zou ook niet mijn keuze zijn, maar kijk even naar de prestaties: hij veegt de andere systemen in de vergelijking gewoon glashard van tafel! Goed, dat hangt meer aan de GPU en ja, jammer dan dat hij zo weinig cores heeft en niet erg zuinig en zo, voor de gaming prestatie heeft het kennelijk geen negatief gevolg, waarschijnlijk zou je met een mindere CPU ook nog weinig merken, maar sommige games zijn nog sterk single-core, daar is deze CPU dus kennelijk nog zo slecht niet...

Ik heb ook sympathie voor AMD en ze timmeren geweldig aan de weg - Go Su Go! Maar de anti-Intel stemming hier vind ik wat overdreven.
Anti of niet, het gaat hem vooral over de overdreven koptekst...
En je moet appels met appels vergelijken... (zelfde gpu om al zeker mee te starten....)
Tuurlijk en ik had in mijn "ultieme droom PC" ook liever een AMD 5950X gezien.
Maar... het is de vraag of je daar met gamen nog echt wat mee zou halen, de benchmarks die ik gezien heb laten daar nauwelijks verschil zien b.v https://www.tomshardware.com/reviews/best-cpus,3986.html 179 fps i.p.v. 175....
Dan kan ik me mensen voorstellen die liever liever een mooi MB met watercooler hebben, dat dat niet te krijgen is voor AMD.
Waarschijnlijk word er azijn gepist omdat er weinig "omdat het kan" en bruut is aan de PC :?

Ja de dikste GPU verkrijgbaar en full custom WC loop maar verder een prima CPU maar niet heel speciaal ofzo, 32GB geheugen is weinig speciaal en 3200Mhz vrij standaard, 1TB SSD als enige opslag ronduit weinig.

Dus ja leuk systeem maar voor het geld 8)7
Dat ding had niet meer dan 4000 euro moeten kosten. Zo speciaal zijn de componenten niet. Maar dat mobo kost 1400 euro en de videokaart 4000. Maar als je een vergelijkbaar mobo koopt en je eigen koelblokken ben je voor 500 euro klaar (maar dan heb je geen extreme variant), en hetzelfde met de videokaart. 2000 voor de kaart en 200 voor het koelblok. Je betaald dus voor de integratie en exclusiviteit.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 29 juli 2021 10:01]

Inderdaad die tubing ziet er echt super strak uit. Ik ben zelf ook niet van het rgb kleuren geweld maar ik kan mij deze setup in een two-tone kleur echt wel waarderen dacht ik zo.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True