Spielberg maakt een game
Filmregisseur Steven Spielberg belde ooit aan bij uitgever Electronic Arts, met een idee voor een Wii-game. EA pakte het concept op en betrok Spielberg vervolgens bij de ontwikkeling van het spel, dat 'Boom Blox' werd gedoopt. Een gevalletje 'schoenmaker blijf bij je leest'? Of gaat de man die Hollywood veranderde ook geschiedenis schrijven in de gamesindustrie?
De films van Spielberg worden gekenmerkt door veel actie, snelle montages en grote hoeveelheden special effects. Zijn recept staat prominent in het kookboek van menig regisseur. Ook Boom Blox zit vol actie, maar het spel is toch beduidend minder spectaculair dan de films van Spielberg. Misschien is dat ook iets teveel gevraagd, van een game met een vette 3+ op de doos. Gezien deze leeftijdsaanduiding is het spel bedoeld voor de kleintjes. Maar is het ook geschikt voor groteren?

Jenga
Voor alle duidelijkheid: Boom Blox is vooral een puzzelspel en geen volbloed actietitel. Er moet veel worden bewogen, maar om het een actiespel te noemen, dat gaat wat ver. Boom Blox heeft nog het meeste weg van Jenga, het spel waarin met houten blokjes een toren wordt gebouwd en spelers één voor één een blokje uit de stapel trekken tot de toren omvalt. Alleen gaat het verwijderen van de blokjes in Boom Blox met iets meer geweld gepaard, en zijn niet alle blokjes van hout gemaakt.

De puzzels in Boom Blox kennen grofweg twee varianten: die waarin je de toren moet laten instorten, en die waarin je de toren juist overeind moet zien te houden. Je wapen in de blokkenstrijd is de Wiimote. Hiermee beweeg en lock je een cursor op het scherm, waarna je een gooibeweging met de controller maakt. Bij dat gooien blijken de verfoeide polsbandjes die Nintendo bij de Wii levert bijzonder nuttig. Je raakt de blokken op het punt waarop je hebt gelockt, en de snelheid waarmee je de Wiimote naar voren beweegt bepaalt de kracht waarmee je de stapel raakt. In het begin lijkt het of de cursor overgevoelig reageert, en is het lastig om de gewenste plek te locken. Maar oefening baart kunst, en na verloop van tijd maakt die gevoeligheid het juist mogelijk om heel nauwkeurig aan te geven waar je een blok wilt raken.
Blokkendoos
Het knappe van Boom Blox schuilt in de technische kant van het spel. Er is een perfect verband tussen de snelheid waarmee je uithaalt met je Wiimote en de kracht van de inslag. Ook de manier waarop de blokken reageren op de zwaartekracht is indrukwekkend. Hierdoor kun je het blok van je keuze zonder al teveel moeite precies laten doen wat je wilt.

Verschillende blokken
In de puzzels waarbij een toren moet worden omgekegeld, wordt steeds aangegeven binnen hoeveel worpen dat moet gebeuren. Doorgaans is een worp of twee goed voor een gouden medaille, een worp of vier goed voor zilver en een worp of zes goed voor brons. Wie meer worpen nodig heeft, moet de puzzel - ongestraft - overdoen. Sommige puzzels zijn heel makkelijk, maar bij andere is het lastig om de juiste blokken te vinden die de toren laten instorten. Er zijn ook puzzels die bestaan uit verschillende torens, die allemaal tegen de grond moeten. Daarbij is het een uitdaging om een toren zó te laten vallen dat hij een andere in zijn val meesleurt. Bij dit alles spelen de speciale blokken een cruciale rol. Zo zijn er blokken die in het niets verdwijnen als ze worden geraakt, waardoor het bovenliggende deel van de toren naar beneden zakt. Leuker zijn de blokken die ontploffen, waardoor omliggende blokken in de rondte worden geslingerd. Ook leuk is de groene variant, die pas ontploft als hij tegen een ander groen blok wordt geschoten.

Variatie
Al die variatie is goed voor een grote hoeveelheid interessante puzzels. Het spel bevat er ongeveer driehonderd. Na het eerste puzzelhoofdstuk worden de rollen omgedraaid. Er moet een bouwwerk worden verdedigd tegen waggelende wezentjes, die de toren, of torens, aanvallen. De wezentjes stelen delen van de toren en nemen die mee naar hun bases aan de rand van het scherm. Je kunt je tegen deze diefstal verzetten door de waggelaars van het scherm te kegelen, wederom met behulp van de Wiimote. De verdediging moet ongeveer een minuut worden volgehouden, wat veel meer inspanning vergt dan het slopen van torens. In het derde hoofdstuk verandert de gameplay opnieuw, hier moet je blokken in een bepaalde richting schuiven, wat weer een heel nieuw arsenaal aan puzzels oplevert. Het maakt het singleplay-gedeelte van Boom Blox opvallend onderhoudend. Het lijkt wat veel van het goede, driehonderd verschillende puzzels, maar het verveelt geen moment en er zit een prettige opbouw in de moeilijkheidsgraad. Bovendien is het prettig dat het spel is opgedeeld in hoofdstukken. Laat je niet teveel afleiden door de leeftijdsaanduiding. De 3+ op de doos lijkt te betekenen dat het spel kinderlijk eenvoudig is, maar dat is zeker niet het geval. Mikken en gooien krijg je gemakkelijk onder de knie, maar de puzzels zijn absoluut niet simpel.
Multiplay
Om het allemaal nog mooier te maken: Boom Blox heeft multiplay en ook dat onderdeel is goed verzorgd. Multiplay is mogelijk in co-op, maar je kunt ook tegen maximaal drie anderen spelen. Deze modus is goed doordacht. Zo zijn alle puzzels turn-based, zowel in co-op als in het competitieve gedeelte. Dat wil zeggen dat je aan één Wiimote genoeg hebt om samen te kunnen spelen. Je hebt zelfs geen nunchuck nodig. Beide vormen van multiplay zijn de moeite waard. Samen overleggen over de te volgen strategie is leuk, maar het is ook heel vermakelijk om elkaar dwars te zitten. Dat doe je bijvoorbeeld door een blok weg te schieten dat de toren zo wankel maakt, dat hij bij een volgende beurt geheid instort. Gelukkig hoeft er voor multiplay niets vrijgespeeld te worden in singleplay. Er zijn zelfs voorbeeldpuzzels waarin je kunt testen welke vorm - omgooien of beschermen - je het leukst vindt. Daarna kun je aan de slag en zijn alle multiplay-puzzels meteen beschikbaar.

Zelfbouw
Tot slot is er nog de mogelijkheid om zelf puzzels te maken. Daarbij spelen de medailles die je in singleplay hebt gewonnen een centrale rol. Bij medaillewinst speel je onderdelen vrij die je kunt gebruiken om puzzels te maken, die je kunt delen met vrienden uit je vriendenlijst. Bij het maken van puzzels blijkt de gevoeligheid van de Wiimote wel een probleem. In het spel ben je er snel aan gewend en dan is de gevoeligheid zelfs prettig. Bij het bouwen van puzzels is - en blijft - het echter lastig om blokken op de juiste plaats te zetten.
Conclusie
Het concept van Boom Blox lijkt kinderachtig en de leeftijdsaanduiding versterkt dat idee, maar kinderlijk is het spel allerminst. Boom Blox is verrassend origineel en erg goed uitgewerkt. De moeilijkheidsgraad van de puzzels is goed opgebouwd en door de verdeling in hoofdstukken is er voldoende afwisseling. De puzzels bieden bovendien voldoende uitdaging, ook voor een volwassen speler. Aangezien er nog steeds verdacht weinig interessante games verschijnen voor zo'n vernieuwend platform als de Wii, is Boom Blox een interessante aanvulling. De game maakt op een goede manier gebruik van de Wiimote en het is prettig dat de bediening tot die Wiimote beperkt blijft. Het uiterlijk van het spel is wat kinderlijk, met als uitschieter de waggelende figuurtjes die je toren willen slopen, maar laat dat je vooral niet afschrikken.
Pluspunten:
+ Afwisseling
+ Goed gebruik mogelijkheden Wii
Minpunten:
- Kinderachtig uiterlijk
- Bouwen lastig
Cijfer: 8,5
Titel | Boom Blox |  |
Platform | Wii |
Ontwikkelaar | Electronic Arts |
Uitgever | Electronic Arts |
Releasedatum | mei 2008 |