Door Femme Taken

UX Designer

Cebit 2008: Storage en servers

17-03-2008 • 13:07

22

Multipage-opmaak

Amcc Storage

De Cebit van dit jaar bracht weer diverse interessante nieuwe storage- en serverproducten. De vernieuwingen vormden voornamelijk een voortzetting van eerdere trends zoals de opkomst van serial attached scsi, de verhoging van de dichtheid van processors en harde schijven in server- en opslagsystemen en het streven naar een efficiënter gebruik van energie. Opmerkelijk was de komst van opslagsystemen met pci-express als externe interface. Verder waren er diverse geheugenfabrikanten die solid state disks in vele vormen en smaken lieten zien.

Amcc Storage

Amcc Storage toonde op zijn stand de reeds langer verkrijgbare 3ware 9690SA-serie, die bestaat uit modellen met acht sas-poorten. De varianten verschillen in de samenstelling van het aantal interne en externe poorten. Amcc gebruikt op deze kaarten de laatste versie van zijn huiseigen StorSwitch-architectuur, waarover je meer hebt kunnen lezen in het Cebit-verslag van vorig jaar. Op de specslijst worden onder andere ondersteuning voor raid 6 en de aanwezigheid van 512MB ddr2-geheugen genoemd.

AMCC Storage 3ware 9690SA

Het belangrijkste Cebit-nieuws van het Amcc-front was de aankondiging van een nieuwe firmwareversie die de compatibliteit met sas-expanders verbetert. Volgens Amcc biedt de nieuwe firmware tevens een prestatieverbetering 'tot 40 procent'. Wat daar in de praktijk van verwacht mag worden, zullen we zelf moeten vaststellen.

Sas-expanders worden gebruikt in onder andere de backplanes van serverbehuizingen en externe opslagbehuizingen en bieden functionaliteit die vergelijkbaar is met een switch voor netwerkomgevingen. Met behulp van sas-expanders kan een upstreamverbinding bestaande uit één of meerdere poorten vertakt worden naar een groter aantal downstreampoorten. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om zestien harde schijven via de sas-expander in een externe behuizing aan te sluiten op een sas raid-adapter met vier externe poorten. Hoewel sas-expanders prachtige mogelijkheden bieden ten aanzien van flexibiliteit en schaalbaarheid, is het momenteel nog problematisch gesteld met de compatibiliteit van de controllers, expanders en harde schijven van de verschillende fabrikanten. Met name de combinatie sas-expander en sata-hardeschijf zorgt voor problemen. Volgens Amcc Storage zijn vooral de harde schijven van Western Digital notoire brokkenmakers. Het gevolg is dat compatibiliteit tussen een willekeurige sas-controller, opslagbehuizing en harde schijf lang niet altijd verzekerd is.

In eigen tests van de 3ware 9690SA in combinatie met een Promise VTrak VTJ610Sd jbod-behuizing en Western Digital Raptor Wd740adfd-hardeschijven hebben we de moeizame samenwerking van de 3ware 9690SA met bepaalde sas-expanders en sata-harde schijven uit eerste hand kunnen vaststellen. De door ons getest combinatie had regelmatig last van wegvallende harde schijven. De nieuwe firmware moeten dergelijke problemen verhelpen.

Informatie over de volgende generatie raid-controllers van Amcc Storage is op dit moment nog vertrouwelijk. Amcc Storage zal de rest van het jaar uitzitten met de 9690SA-serie, waarvan later dit jaar versies met minder dan acht poorten zullen verschijnen. Tevens is er voor halverwege dit jaar een firmware-update gepland die de prestaties door nieuwe cachingstrategieën dramatisch moet verbeteren. Amcc werkt aan optimalisatie van de cachingalgortimen voor een aantal real world gebruiksscenario's, waaronder het wegschrijven en inlezen van grote aantal videostreams van bewakingscamera's. De verbeteringen zijn hard nodig. In de afgelopen jaren leverden de raid-adapters van Amcc Storage consequent de slechtste prestaties in onze benchmarks en de oorzaak lijkt voor een belangrijk deel te schuilen in het ontbreken van enige zinvolle vorm van caching. De firmware update met verbeterde prestaties zal kosteloos beschikbaar komen voor huidige gebruikers van de 3ware 9690SA. De firmware werd gedemonstreerd op het onderstaande systeem.

Cebit 2008: Demonstratie prestatieverbeterden Amcc firmware

Amcc Storage ziet de toekomst rooskleurig tegemoet nu Intel heeft aangekondigd de ontwikkeling van zijn I/O-processors te zullen staken. De iop's van Intel worden gebruikt in het merendeel van de intelligente raid-controllers en Amcc Storage is één van de weinige fabrikanten die een zelf ontwikkelde oplossing gebruikt. Het is denkbaar dat de iop-portfolio van Intel zal verhuizen naar een ander bedrijf zoals Marvell, dat eerder de Xscale-processors van Intel kocht. De onzekerheid over de toekomst van Intel's iop-programma kan andere fabrikanten van raid-adapters parten spelen.

Areca

Areca presenteerde op de Cebit een forse uitbreiding van zijn range van serial attached scsi raid-adapters. De achtpoorts ARC-1680, die vorig jaar op de Cebit werd geïntroduceerd, kreeg opvolging van de ARC-1680ix. Deze nieuwe serie zal geleverd worden in versies met acht, twaalf, zestien en 24 interne poorten. Alle modellen beschikken over vier externe poorten in de vorm van een mini-sas-aansluiting. Voor de onderkant van het programma werden er twee low-profile sas raid-adapters aangekondigd, genaamd ARC-1212 en ARC-1222. Deze kaarten beschikken over respectievelijk vier en acht poorten.

Cebit 2008: Areca ARC-1212

Cebit 2008: Areca ARC-1222

De ARC-1680ix-serie is gebaseerd op de single-chip Intel IOP348-processor. De IOP348 is Intel's eerste I/O-processor waarin de processor en de I/O-controller, in dit geval een achtpoorts sas-controller van Emulex, op een enkele chip zijn geïntegreerd. Dankzij een verhoging van de kloksnelheid van 800MHz in de oude ARC-1680 naar 1,2GHz in de ARC-1680ix kan er van de nieuwe serie een betere performance scaling verwacht worden. De maximale hoeveelheid geheugen nam toe van 2GB naar een indrukwekkende 4GB. Geheugenuitbreiding is mogelijk via een DDR2-geheugenslot dat standaard met een reepje van 512MB is gevuld. Voor het opwerken van het aantal poorten zijn de modellen met twaalf of meer poorten voorzien van een sas-expander.

Areca zal tevens een low-profile versie met acht poorten en 256MB onboard geheugen leveren. Deze ARC-1680i verschilt van de ARC-1222 door de aanwezigheid van een externe mini-sas-aansluiting en door de ondersteuning van sas-expanders. De ARC-1222 beschikt enkel over interne poorten en ondersteunt geen expanders. De I/O-processor draait in de ARC-1680i, ARC-1222 en ARC-1212 op een lagere kloksnelheid van 800MHz.

Cebit 2008: Areca ARC-1680ix

Niet helemaal vers maar wel noemenswaardig zijn de ARC-1200 en ARC-1202. Deze tweepoorts sata raid-adapters zijn gebaseerd op een Marvell I/O-processor en beschikken over 128MB geheugen en een pci express x1-interface. De kaartjes bieden respectievelijk twee interne en twee externe poorten. Met behulp van port multipliers kan de ARC-1202 maximaal acht harde schijven aansturen. De ARC-1200 wordt in de Pricewatch aangeboden voor een prijs van ongeveer 150 euro en kan daarmee interessant zijn als ssd-accelerator. De schrijfprestaties zijn momenteel nog een (kleine) zwakte van veel ssd's en dit kan in veel gebruikscenario's gemaskeerd worden door een raid-controller met een flinke hoeveelheid cache te gebruiken. De raid-controllers van Areca hebben uitgesproken goede cachingprestaties.

Cebit 2008: Areca ARC-1200

De tweede introductie van Areca op de Cebit was de ARC-5020 externe raid-behuizing voor vier harde schijven. Dit kastje kan via eSata en usb op een gastheer aangesloten worden en via ethernet of een seriële verbinding geconfigureerd worden. De webbased management interface kennen we van de pci raid-adapters en externe raid-controllers van Areca. Op de behuizing is tevens een lcd-scherm aanwezig waarmee de status van de raid-controller uitgelezen kan worden en het systeem op een spartaanse wijze geconfigureerd kan worden. De ARC-5020 kan dankzij de eSata-interface in verbinding treden met een willekeurig systeem dat over een eSata-aansluiting beschikt. Er zijn geen drivers nodig om gebruik te kunnen maken van de raid. De vormgeving en de bouwkwaliteit van de ARC-5020 zijn niet indrukwekkend, maar dat is helaas de regel in deze markt.

Cebit 2008: Areca ARC-5020 box

Cebit 2008: Areca ARC-5020 connectors

Cebit 2008: Areca ARC-5020 lcd-scherm

Cebit 2008: Areca ARC-5020 webbased management

Areca verwacht weinig hinder te ondervinden van de onduidelijkheid omtrent de toekomstige ontwikkelingen van Intel's I/O-processors. Areca heeft al raid-controllers ontwikkeld op basis van iop's van Amcc en Marvell en kan zijn raid software stack dus snel naar een andere architectuur porteren.

Accusys & Arena

Het Taiwanese Accusys timmert al enige tijd aan de weg als fabrikant van externe raid-controllers. Het bedrijf leverde enkele jaren geleden al een sata raid-adapter gebaseerd op de verouderde Intel IOP303. Op veel belangstelling van het publiek kon dit product echter niet rekenen. In Hannover toonde het bedrijf een reeks sata raid-adapters bestaande uit modellen met acht, twaalf, zestien en 24 poorten. Het topmodel uit de serie is de ACS-61100-24. Deze wordt van rekenkracht voorzien door een 800MHz Intel IOP341-processor en beschikt over een ddr2-geheugenslot waar een module van maximaal 2GB in geprikt kan worden.

Lager op de ladder staan de acht-, twaalf- en zestienpoorts ACS-61100, ACS-61010-12 en ACS-61010-16. Deze kaarten zijn gebaseerd op de oudere Intel IOP333 met een kloksnelheid van 500MHz. In de praktijk is de rekenkracht van een 800MHz Intel IOP341 voldoende voor een leessnelheid van maximaal 750MB/s, terwijl een 500MHz IOP333 maximaal ongeveer 350MB/s haalt. De modellen met twaalf en zestien poorten kunnen via een so-dimm-slot voorzien worden van maximaal 1GB geheugen.

Cebit 2008: Accusys ACS-61100-24

Cebit 2008: Accusys sata raid-adapter achtpoorts extern

Accusys deelde zijn stand met Arena, een producent van opslagsystemen. Arena maakt in zijn producten gebruik van de raid-controllers van Accusys. Interessante innovaties van beide partijen zijn de Accusys ACS-62000-controller en de Arena SA-4278S-, SA-8808S- en SA-3378S-externe behuizingen. De eerste twee kasten zijn rackmountable opslagsystemen met respectievelijk acht en 24 drive-bays voor serial ata-harde schijven. De SA-3378S is een towermodel met ruimte voor acht sata-schijven. Bijzonder aan deze opslagsystemen is het gebruik van pci express als externe interface. Met behulp van een zogeheten pci express redrive-kaart worden de opslagbehuizingen direct aangesloten op de pci express-poorten van het moederbord. De interface gebruikt vier lanes en heeft dus een bandbreedte van 1GB/s in beide richtingen. Volgens Accusys kunnen er afstanden tot dertig meter overbrugd worden.

De basis van de drie behuizingen is de Accusys ACS-62000-raidcontroller, die wordt aangestuurd door een Intel IOP333 met een kloksnelheid van 500MHz. In de demo op de stand haalde het systeem verrassend hoge sequentiële transfer rates van 551MB/s schrijven en 701MB/s lezen. Voor grotere opstellingen kan er gebruikgemaakt worden van een pci express-switch met negen poorten.

Cebit 2008: Accusys pci express redrive-kaarten
Pci express redrive-kaarten

Cebit 2008: Arena SA-3378S en SA-8808S
Arena SA-3378S towermodel en SA-8808S rackmount

Cebit 2008: Drive bays in Arena SA-3378S
Arena SA-3378S drive bays

Cebit 2008: Arena SA-8808S pci express connector
Pci express-connector op Arena SA-8808S

Cebit 2008: Accusys / Arena pci express switch
Pci express-switch

Cebit 2008: Accusys / Arena pci express performance benchmark

Adaptec

Adaptec toonde op de vorige Cebit een uitgebreide lineup van mainstream sas raid-adapters. Hoewel deze adapters serial attached scsi ondersteunen, werden ze in de eerste plaats in de markt gezet als oplossing voor serial ata-harde schijven. Dit jaar introduceerde het bedrijf een nieuwe lijn high-end raid-adapters, die allen gebruikmaken van een Intel IOP348 met een kloksnelheid van 1,2GHz. De Adaptec Raid 5-serie bestaat uit zeven modellen met vier, acht, zestien, twintig en 28 poorten. De vier- en achtpoorts modellen worden geleverd in varianten met uitsluitend interne poorten en varianten met vier externe poorten. Met uitzondering van het vierpoorts basismodel, dat over 256MB geheugen beschikt, zijn alle modellen voorzien van 512MB geheugen. De modellen met meer dan acht poorten zijn uitgerust met een onboard sas-expander en beschikken over vier externe poorten. De bijzondere poortaantallen komen tot stand doordat de vier externe poorten geen overlap hebben met de interne poorten, zoals gebruikelijk is. Intern bieden deze kaarten dus respectievelijk twaalf, zestien en 24 poorten. Met de 28 poorten op het topmodel is Adaptec momenteel recordhouder. In een testopstelling op de stand leverde de 5-serie een zeer respectabele sequentiële lees transferrate van 1005MB/s.

Cebit 2008: Adaptec Raid 5405
Adaptec Raid 5405

Cebit 2008: Adaptec Raid 5445
Adaptec Raid 5445

Cebit 2008: Adaptec Raid 51245
Adaptec Raid 52445

Cebit 2008: Adaptec Raid 51645
Adaptec Raid 51645

Cebit 2008: Adaptec benchmark demo

Adaptec heeft besloten om de nieuwe serie raid-adapters niet langer in versies van zijn Duitse dochterbedrijf ICP Vortex op de markt te brengen. Alle exclusieve features van ICP's raid software stack zijn inmiddels geporteerd naar Adaptec's architectuur. Gebleken is dat de klanten van Adaptec en ICP Vortex niet bereid zijn de meerprijs te betalen voor ICP-modellen die zich onderscheiden door een blauwe pcb en wat meer geheugen. Tevens speelt mee dat ICP alleen in Duitsland nog enig marktaandeel van betekenis had.

Ciprico / Raidcore

Een aantal tweakers zal zich de software raid-controllers van Raidcore kunnen herinneren. Raidcore bracht als start-up eind 2003 een vier- en achtpoorts sata raidcontroller op de markt. De functionaliteit van de controllers was gebaseerd op een raid software stack die volledig door de cpu werd uitgevoerd. De performance scaling van de Raidcore-controllers was daardoor uitstekend, hoewel de processorbelasting in extreme situaties hoog kon oplopen. Ook ontbrak de snelheidswinst die goed presterende hardware raidcontrollers uit hun cache halen.

Raidcore werd begin 2004 ingelijfd door Broadcom. Daarna bleef het lange tijd stil rond de producten van het bedrijf. Halverwege 2006 werd Raidcore weer door Broadcom van de hand gedaan en werden de activiteiten overgenomen door Ciprico, een fabrikant van opslagsystemen. Ciprico heeft recentelijk een aantal sas raid-controllers op de markt gebracht, te weten de RC5110, RC5152, RC5210 en RC5252 met respectievelijk vier, acht, twaalf en zestien poorten. Het hardwareontwerp van deze controllers is gelijk aan dat van een simpele sas-hostbus-adapter. Het bestaat uit een Marvell-controller met een extra pci-bridge op de twaalf- en zestienpoorts modellen om twee sas-controllers over een enkele pci express-interface te laten praten.

Cebit 2008: Ciprico sas-controller met 4 interne poorten

Cebit 2008: Ciprico sas-controller met 4 externe poorten

Cebit 2008: Ciprico sas-controller met 16 interne poorten

De intelligentie en flexibiliteit bevindt zich in de software en op dat gebied heeft Ciprico een origineel concept neergezet. Het bedrijf gaat zijn 'virtual storage technology'-software voor 39 euro verkopen. Wat de software bijzonder maakt is dat deze niet alleen geschikt is voor de sas-controllers van Cipricio maar tevens gebruikt kan worden op alle recente onboard Intel-raidcontrollers. Heeft de gebruiker voldoende aan de poorten op het moederbord, dan is alleen de VST-software voldoende om raid-arrays van maximaal zes schijven te creeëren. Voeg er een achtpoorts Raidcore-controller aan toe en je kunt raid-arrays van maximaal veertien schijven bouwen. Naast het spreiden van raid-arrays over de onboard Intel-controller is het mogelijk om arrays te spannen over meerdere Ciprico-controllers. De software is dus bijzonder schaalbaar en flexibel.

Ciprico's VST-software biedt een featureset die vergelijkbaar is met de hardware raid-controllers van andere bekende fabrikanten zoals Areca en LSI Logic. Het grootste gemis is momenteel het ontbreken van ondersteuning voor raid 6. De software is beschikbaar voor Linux en Windows.

Promise

Promise presenteerde op de Cebit twee aanvullingen op zijn recent geïntroduceerde programma van sas raid-adapters. De SuperTrak EX8658 is een achtpoorts adapter met uitsluitend externe poorten. De EX8654 heeft vier externe en vier interne poorten. Eind januari werden de SuperTrak EX4650 en EX8650 met respectievelijk vier en acht interne poorten aangekondigd. Alle kaarten zijn gebaseerd op de Intel IOP348-processor en worden naast het aantal interne en externe poorten gedifferentieerd door de kloksnelheid van de processor en de hoeveelheid geheugen. Het vierpoorts model draait op 667MHz en heeft 128MB geheugen en de EX8650 heeft een 800MHz iop met 256MB RAM. De twee nieuwe kaarten maken gebruik van de snelste variant van de IOP348 met een kloksnelheid van 1,2GHz. Het geheugen op deze kaarten heeft een omvang van 512MB.

Cebit 2008: Promise SuperTrak EX8654
Promise SuperTrak EX8654

Cebit 2008: Promise SuperTrak EX8658
Promise SuperTrak EX8658

De derde nieuwkomer op de Promise-stand was de SmartStor NS2300N, een nas-apparaat met twee hotswappable drive bays voor serial ata-harde schijven. De NS2300N is het kleinere broertje van de reeds langer verkrijgbare SmartStor NS4300N met vier bays. Het apparaat is voorzien van gigabit ethernet en een usb-connectie.

Cebit 2008: Promise SmartStor NS2300N

Solid state disk

Flashgebaseerde solid state disks staan op het punt om een revolutie te ontketenen in de markt voor harde schijven. De extreem lage toegangstijd van ssd's en de schaalbaarheid maken het mogelijk om prestatieniveau's te bereiken die voorheen onbereikbaar waren met harde schijven. In de komende jaren zal er een ontwikkeling plaatsvinden naar een toenemend gebruik van ssd's in servers, notebooks en desktops, waarbij ssd's in de laatste groep voornamelijk als boot- en applicatiedisk toegepast zullen worden. Het gebruik van harde schijven zal zich gaan beperken tot massaopslag, waarvoor ssd's te duur zijn.

De markt voor ssd's is in handen van enkele nieuwkomers, zoals Mtron, en de bekende fabrikanten van geheugenproducten, zoals SanDisk en Samsung. Een aantal van hen waren aanwezig op de Cebit.

AData

Adata toonde een breed arsenaal van ssd's in verschillende form factors, zoals 2,5 inch sata, 1,8 inch pata, 1,8 inch zif, 1,8 inch micro sata en ExpressCard. Op de stand werd een sample getoond van een 128GB 'sata raid ssd' die leesdoorvoersnelheid van 190MB/s en schrijfssnelheid van 110MB/s belooft. Adata verwacht dit product vanaf de zomer te kunnen leveren.

Cebit 2008: Adata ssd's

Cebit 2008: Adata sata raid ssd

De solid state disks van Adata en andere fabrikanten van professionele ssd's maken gebruik van SLC-flashchips. Deze single level cell-chips bieden betere prestaties en een hogere duurzaamheid dan de aanzienlijk goedkopere multi-level cell-chips, die per geheugencel twee in plaats van één bit kunnen opslaan. De hogere kosten van SLC-chips zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het prijsverschil tussen ssd's en flashkaarten van dezelfde capaciteit.

Op de vraag of de Adata ssd's over een vorm van (RAM)-caching beschikken werd negatief geantwoord. De ssd's van Mtron en SanDisk zouden wel over iets dergelijks beschikken, maar de controllers die Mtron en SanDisk hiervoor hebben ontwikkeld zijn niet beschikbaar voor derde partijen zoals Adata. Het bedrijf betrekt zijn ssd-controllers van andere fabrikanten en doet geen eigen ontwikkeling op dit gebied.

SanDisk

SanDisk liet op zijn stand diverse toepassingen van zijn solid state-producten zien. Hieronder een tablet pc voor medische doeleinden, een Acer-notebook, een zakelijke desktop van HP en een IBM Blade Server HS21. Deze machine is één van de eerste servers waarin ssd's worden geleverd. De Acer-notebook met ssd voelde zeer responsief aan bij het starten van applicaties en het uitvoeren van zoekopdrachten naar bestanden in Explorer.

Cebit 2008: SanDisk ssd in Acer notebook

Cebit 2008: SanDisk ssd in Motion tablet pc

Cebit 2008: SanDisk ssd in medische tablet pc

Cebit 2008: SanDisk ssd in HP business desktop

Cebit 2008: SanDisk ssd in IBM bladeserver

Ssd's waren verder te zien bij onder andere Super Talent, Transcend en Samsung.

Cebit 2008: Super Talent externe ssd

Cebit 2008: Super Talent 1,8 inch micro sata ssd

Cebit 2008: Super Talent ssd's

Cebit 2008: Transcend ssd's

Cebit 2008: Transcend ssd's

Cebit 2008: Samsung ssd's

Raidon

Raidon liet een aantal aardige opslagproducten zien voor de thuisgebruiker. De eerste is het Stardom Deck dat onder een monitor geplaatst kan worden en waarmee een systeem uitgebreid kan worden met cardreader en een raid-array van vier schijven.

Cebit 2008: Stardom Deck voor iMac

De Staray R-series en J-series zijn hotswapbehuizingen voor respectievelijk twee en vier 2,5 inch sata-schijfjes. De kastjes kunnen met behulp van USB of eSata op een computer aangesloten worden. Een port multiplier zorgt voor het opsplitsen van de eSata-poort.

Cebit 2008: Stardom externe behuizing voor 2,5 inch schijven

Met de Raid Ready ssd-behuizing en één of twee compactflashkaartjes kunnen tweakers hun eigen sata-ssd bouwen. De behuizing heeft het formaat van een 2,5 inch harde schijf.

Cebit 2008: Stardom ssd enclosure gesloten

Cebit 2008: Stardom dual CF ssd enclosure open

Cebit 2008: Stardom single CF ssd enclosure

Voor het opbergen van notebookschijven en 2,5 inch ssd's in een desktopbehuizing levert Raidon een 3,5 inch hotswapbay.

Cebit 2008: Stardom 3,5 inch hotswap bay voor 2,5 inch schijven

Supermicro

Supermicro demonstreerde op zijn stand twee bladesystemen die volgens de fabrikant energiezuinig en geluidsarm functioneren. De DatacenterBlade is bedoeld voor datacenters en high performance computing en biedt de mogelijkheid om maximaal veertien blades in een 7U-behuizing onder te brengen. Elk blade kan acht cores huisvesten, zodat er maximaal 672 cores in een standaardrack van 42U geplaatst kunnen worden. Klanten hebben de keuze uit acht verschillende blademodules. Er zijn modules verkrijgbaar voor Opteron- en Xeon-processors en modules met twee 3,5 inch sata-bays, drie 2,5 inch sas-bays of zes 2,5 inch sas-bays. Het laatste type module is wat breder en kan per tien stuks in het chassis geplaatst worden. Supermicro heeft een aantal nieuwe type modules geïntroduceerd die gebaseerd zijn op de Intel 5100-chipset en gebruikmaken van energiezuinige DDR2-geheugenmodules. Ook de voedingen met een efficiency van 93 procent dragen bij aan een lager energieverbruik.

Cebit 2008: Supermicro office blade

De OfficeBlade wordt in de markt gezet als personal supercomputer en oplossing voor kantoortoepassingen. Per chassis kunnen tien blades geplaatst worden die elk van twee Xeon-processors en drie sas- of sata-schijven voorzien kunnen worden. Volgens Supermicro zijn de systemen bijzonder stil en is de geluidsdruk van een rack gevuld met tien blades minder dan vijftig decibel. De demo op de Cebit was inderdaad stil, maar omdat het systeem van slechts twee blades was voorzien, was het moeilijk oordelen hoeveel herrie een volgeladen chassis zal produceren.

Cebit 2008: Supermicro OfficeBlade demo

Aandacht voor energieverbruik en geluidsontwikkeling was er ook in het SuperWorkstation 7045-C3 towermodel. Supermicro claimt een geluidsdruk van 28 decibel. Verder werden er onder andere systemen getoond met energiezuinige 1,5V fdb-geheugenslots, diverse rackmounts met 2,5 inch drive bays en een aantal systemen gebaseerd op de Intel San Clemente-chipset met energiezuinig DDR2-geheugen.

Cebit 2008: Supermicro stil workstation

Cebit 2008: Supermicro 1u twin server efficiënte voeding

Cebit 2008: Supermicro 24-bay enclosure van 2,5 inch harde schijven

Vloeistofgekoelde servers

Twee partners van Supermicro toonden vloeistofgekoelde servers op basis van Supermicro-systemen. Het Duitse CPI demonstreerde een systeem gebaseerd op waterkoeling met een non-rackmountable warmtewisselaar die voor deze gelegenheid op een plank in het demonstratierack was geplaatst. CPI gebruikt vloeistofleidingen met een diameter van 6mm waar het water met hoge druk doorheen wordt gepompt. Het koppelingssysteem is volgens CPI afkomstig uit de luchtvaartindustrie en maakt het mogelijk om de leidingen zonder verlies van vloeistof te koppelen en ontkoppelen. De leidingen worden via de voorzijde van server naar buiten geleid en daar aangesloten op een grotere slang die in verbinding staat met de warmtewisselaar. De warmtewisselaar kan buiten de serverruimte geplaatst worden zodat de warmte die door de processors wordt geproduceerd uit de serverruimte verwijderd kan worden.

Cebit 2008: CPI vloeistofkoeling - gesloten koppeling

Cebit 2008: CPI vloeistofkoeling - open koppeling

Boston Limited, een Engelse distributeur van Supermicro-producten, demonstreerde een 1U Twin-server met waterkoelingselementen van Koolance. De leidingen in dit systeem zijn grover en het koppelingsmechanisme minder geavanceerd. Bij het afkoppelen van de leidingen op de achterzijde van de server gaan er enkele druppels koelvloeistof verloren. Omdat Boston gebruikmaakt van de Fluorinert-vloeistof zou er echter geen risico moeten zijn voor schade aan de apparatuur. Fluorinert is niet geleidend en verdampt snel. Een nadeel van deze vloeistof is de hoge prijs.

Cebit 2008: Bosten vloeistofgekoelde Supermicro-server

Cebit 2008: Boston vloeistofgekoelde heatsinks

Cebit 2008: Bosten vloeistofleiding koppeling

Cebit 2008: Boston warmtewisselaar

Cebit 2008: Boston warmtewisselaar

Tyan

Tyan was aanwezig met zijn eigen dual node 1U servers, geïnspireerd op de 1U Twin van Supermicro. De machines zijn leverbaar in twee smaken; de ene met twee Opteron-sockets per moederbord en de andere met een enkel Xeon-socket per mobo. De layout is vergelijkbaar met de systemen van Supermicro met in het midden van de behuizing een voeding die door beide moederborden wordt gedeeld. De Opteron-versie is het zwaarst uitgevoerd en heeft zestien dimmslots per moederbord. In de voorzijde van het systeem is plaats voor vier serial ata of serial attached scsi harde schijven. Tyan biedt hiermee betere specs dan Supermicro, dat acht geheugenslots per node en uitsluitend sata-ondersteuning levert.

Cebit 2008: Tyan dual node 1U Opteron-moederbord
1U Dual node Opteron-moederbord

Cebit 2008: Tyan dual node 1U Opteron
Tyan Transport GT28-D2935 dual node 1U dual Opteron

Cebit 2008: Tyan dual node 1U Xeon
Tyan Transport GT24-B5377 dual node 1U single Xeon

Eind januari kondigde Tyan zijn Opteron-gebaseerde FlexBlade-systeem aan. De FlexBlade is bedoeld als hpc-platform voor technische werkgroepen, r&d-teams en mkb's. Het systeem kan als tower en rackmount gebruikt worden en heeft vijf blades waar elk twee Opteron-processors en maximaal 64GB geheugen op geprikt kunnen worden. Vier blades zijn toegankelijk vanaf de bovenzijde van het apparaat en het vijfde blade bevindt zich onderin het chassis. Er kunnen maximaal veertien 3,5 inch sata-schijven in de behuizing opgeborgen worden, waarvan er per node maximaal zes toegankelijk zijn.

Cebit 2008: Tyan Flexblade blade (bovenzijde chassis)

Cebit 2008: Tyan Flexblade blade (onderzijde chassis)

Overigen

Axus toonde een opslagsysteem gebaseerd op een externe raidcontroller van Areca, waarin een PowerPC I/O-processor van Amcc wordt gebruikt. De onderstaande opstelling met extra jbod-behuizing biedt plaats aan in totaal 32 harde schijven. Het bedrijf levert tevens 2U, 3U en 4U rackmounts met een externe pci express x4-interface. De processor in deze machines is een Intel IOP341 op 800MHz.

Cebit 2008: Axus raid enclosure met Areca-controller

Cebit 2008: Axus raid enclosure met Areca-controller (display)

Cebit 2008: Axus raid tower met pci express interface

Chenbro nam een behuizing mee waar het indrukwekkende aantal van vijftig 3,5 inch sas-harde schijven in weggestopt kan worden. Het nettogewicht van de machine is 51kg en de voedingen leveren een vermogen van 1800 watt.

Cebit 2008: Chenbro RM912 behuizing voor 50 harde schijven

Cebit 2008: Chenbro RM912 behuizing voor 50 harde schijven (achterzijde)

IBM liet een doorsnede zien van de printplaat in een System p-server. De printplaat bestaat uit maar liefst 27 lagen.

Cebit 2008: IBM System p printplaat doorsnede

Epica showde zijn externe opslagbehuizingen voor 2,5 inch sas-harde schijven. De behuizingen zijn verkrijgbaar met enkel- of dubbelvoudige raidcontrollers en als jbod-kist zonder raid. In de hoogtes 2U, 3U en 4U is er plaats voor respectievelijk twaalf, 24 en 42 schijfjes.

Cebit 2008: Epica opslagbehuizingen voor 2,5 inch harde schijven

Cebit 2008: Epica opslagbehuizingen voor 2,5 inch harde schijven

Uniwide demonstreerde zijn Xtreme-X1- en Xtreme-X2-bladesystemen voor het Xeon- en Opteron-platform. De systemen bieden ruimte aan zestien blades per chassis en kunnen in een rack van 44U maximaal 128 processors huisvesten. De machines worden onder gelijke naam door Appro op de markt gebracht.

Cebit 2008: Uniwide blade chassis

Cebit 2008: Uniwide blades

MSI liet een compacte half-length 1U-server zien waar twee quadcore Opterons 23xx-processors en acht geheugenmodules in geplaatst kunnen worden.

Cebit 2008: MSI half-length 1U Opteron server

Reacties (22)

22
22
11
6
0
1
Wijzig sortering
Ziet er allemaal mooi uit, vooral die PCI-E switch lijkt mij interessant. Ben deze zelf niet tegengekomen om het in actie te kunnen bekijken.

Ben wel een heleboel stands tegengekomen met SSD's, ook van "het onbekende merk" uit azië. Het lijkt wel dat wat vroeger de "net even iets anders uitziende" usbstick was nu de SSD wordt. Kennelijk kunnen deze (in de westerse wereld) kleine bedrijfjes ze het al goedkoop genoeg produceren om te kunnen verkopen. Of misschien is de marge op SSD's veel beter dan op usbsticks, wat ik me goed kan voorstellen.
Hopelijk heb ik gelijk en krijgen we meer concurentie zodat de prijzen van SSD's omlaag gaan en beter betaalbaar worden.
Het ontwerpen/produceren van SSD's is een stuk eenvoudiger dan normale HDD's. Ik verwacht dan ook een hoop kleinere fabrikanten die hun kans schoon zien in deze markt, wat de marge op deze producten waarschijnlijk niet ten goede komen. Voor consumenten is dit over het algemeen positief :)
Hoe werkt die software van Ciprico nu precies? Afgezien van je bootschijf kan je softwarematig een RAID (0/1/5) array maken van de overgebleven disks?
AuteurFemme UX Designer @Ruudjah17 maart 2008 16:22
Op de website wordt het volgende gemeld:

"Unless your motherboard has VST BIOS boot support, a RAIDCore HBA or a legacy drive is required for boot support."

Je hebt dus een Raidcore-controller nodig om te kunnen booten van een raid-array. Ik neem aan dat je dan ook meteen kunt booten van een array dat is gespanned over een Raidcore-controller en een Intel-controller.
Ik vraag me dat ook af. Volgens mij is dat niets nieuws, zelfs over meerdere controllers kan dat dacht ik al. Echter er vervolgens van booten is iets anders.

Verder vind ik de meeste nieuwe producten niet zo heel spannend. Ik miste eigenlijk highpoint in het verhaal, die zal wel geen stand gehad hebben dan. Op dit moment lijkt mij de Highpoint RocketRaid 3520 namelijk wel interessant voor thuis. Het is geen echte SAS controller maar bied wel hele mooie prestaties.
Software raid 5-arrays kun je inderdaad ook wel maken in Windows of in Linux. Ik ben niet bekend met de prestaties van software raid 5 in Linux maar die van raid 5 in Windows weten we dat het waardeloos is. De Raidcore BC4852 deed het destijds best wel goed in raid 5. De featureset is bovendien een stuk completer dan wat Windows biedt.

HighPoint was inderdaad niet aanwezig op de Cebit. Ik heb de oudere RocketRaid 3220 enige tijd geleden getest en de prestaties waren behoorlijk goed. Ik denk dat de RocketRaid 3520 het erg goed zal doen dankzij z'n 800MHz processor.

[Reactie gewijzigd door Femme op 24 juli 2024 01:58]

Ik zou niet kunnen vergelijken met Windows software RAID-5, maar ik weet uit ervaring dat Linux software raid prima mee kan; het zal nooit de high-end kaarten vervangen, maar zelfs met een klein beetje vuurkracht in je server (ala dual p3 1ghz+ en vergelijkbare bakken waar ik mee werkte) krijg je er prima prestaties uit. Daarnaast zijn software raid array's wat makkelijker te fixen als er iets kaduuk gaat, en je kan zonder problemen naar een andere pc met andere hardware porten.
Anoniem: 190503 17 maart 2008 16:33
Ergens stond er een stukje over de raidon.
Met de Raid Ready ssd-behuizing en één of twee compactflashkaartjes kunnen tweakers hun eigen sata-ssd bouwen. De behuizingen heeft het formaat van een 2,5 inch harde schijf.

Misschien eens een testje doen :-) ben wel eens benieuwd wat 2x 40mb lezen en schrijven haalt. ( en of het nut heeft om twee van die dingetjes in raid0 te zetten :P )
Je kan ook gewoon een CF => IDE convertor nemen, denk ik goedkoper en je hebt ze ook in een 2 CF => 1 IDE aansluiting.
Kost verder volgens mij ook bijna geen stroom, omdat CF zelf een ingebouwde IDE controller heeft en de convertor dus niet veel te doen heeft.
Heb ik weleens geprobeerd, maar dat werkte voor geen meter. M'n pc startte 5 keer trager op.
Alleen was die kaart niet zo zuinig.
Zal wel aan die controller liggen.
Nergens meer voor nodig om te knutselen met CF kaartjes Mtron heeft nu een super snelle SSD 16GB voor 289 euro. Dat ben je ook kwijt als je zit te knutselen met twee high speed 8GB kaartjes.
Anoniem: 135756 18 maart 2008 20:55
Die SSD's zijn nu natuurlijk wel prijzig.
Maar als ze inderdaad zoveel sneller zijn...
Misschien een idee voor tweakers nu om een goedkope versie te nemen (zeer beperkte opslag) en daar je page file op te knallen ?
Heb je ook geen geratel meer van je HDD (toch altijd wel -al is het heel stil- hoorbaar), want paging lijkt altijd te gebeuren onder windows, ook als je een sloot geheugen hebt.
De activiteit van de pagefile zou op een modern systeem niet zodanig groot moeten zijn dat je er hinder van ondervindt. Als dit wel zo is kun je beter meer RAM in je machine stoppen. Voor het booten van het besturingssysteem en het starten van applicaties zijn ssd's wel bijzonder nuttig. In deze activiteiten zijn de prestaties een factor drie tot zes beter dan van een snelle harde schijf. Voor Windows XP kun je met een ssd van 32GB al een aardig eind komen, voor Vista is dat al snel net te krap en heb je 64GB of 3x 16GB nodig voor besturingssysteem en apps.
Prachtige review weer Femme! :)
Vooral vloeistofgekoelde server vindt ik wel interesting... zeker voor mensen die bijv. een server thuis hebben staan.
Grappige ontwikkeling, waarschijnlijk ook mede ingegeven door klimaatverandering, gezamenlijke koeling is immers zuiniger.
Echter brengt het wel risico's met zich mee voor hardware en mensen. Zeker als er fluor in de leidingen zit.
Die Chenbro kast met ruimte voor 50 3.5" schijven vind ik dus niet indrukwekkend. Ben zelf een stand tegenkomen ginder van PCIcase, welke een reseller is voor AIC. Die hadden onder andere dit ding te toon staan:

http://www.aicipc.com/ProductDetail.aspx?ref=RSC-5D-2Q1
48x 3.5" in 5U. En dit ding is dan al een paar jaar op de markt. Ze wisten me daar te vertellen dat deze rond de 3000€ kostte... (slik)

[Reactie gewijzigd door VTOLfreak op 24 juli 2024 01:58]

Wellicht is de chenbro iets goedkoper (kaal)...
Die koppelingen voor de waterkoeling zijn echt geniaal. Heb 9 weken door verschillende hangaren van KLM mogen rond hobbelen en dergelijke koppelingen worden heel veel gebruikt, zelfs voor systemen die onder zeer hoge druk moeten functioneren.

Heb er wel eens over nagedacht om zelf iets dergelijks te gebruiken bij waterkoeling in me pc, maar nooit echt wat van gekomen.

Nette review verder, lekker uitgebreid:)
Leuk om te lezen, het zou leuk zijn dat erwat meer entreprise reviews komen in de toekomst!

[Reactie gewijzigd door tc982 op 24 juli 2024 01:58]

Inderdaad.

Toen ik de titel van dit artikel zag, dacht ik dat o.a. Lefthand Networks SAN ook behandeld zou worden. Iets wat ook vernieuwend is (zeker in Europa, waar ze nog niet zo bekend zijn).
Maar misschien ben ik meer IT-er dan Tweaker :)
Altijd leuk Femme! Je merkt dat het geen generieke review is omdat je altijd me je aars bovenop de ontwikkelingen zit, zelf ook veel aan testen doet en dus wat meer marketing babbel kan nuanceren en je eigen mening kan geven.

Zo'n areca 1200 met 2 SSD's lijkt me ook een toppertje.

Ik mis LSI wel een beetje,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.