Inleiding
- Samsung Galaxy Tab S7+
- Samsung Galaxy Tab S7
Samengevat
De Galaxy Tab S7+ heeft een 12,4" oledscherm. Dat is erg groot voor een Android-tablet en het is eenvoudigweg het mooiste scherm op een Android- of Apple-tablet. Ook heeft hij de snelste soc die voor Android beschikbaar is ten tijde van release. De software draait dan ook soepel en hij is geschikt voor zware taken. Slechts weinigen zullen hun laptop er echter mee willen of kunnen vervangen, ook al is het Book Cover Keyboard op zichzelf een fijn - zij het prijzig - accessoire en krijg je er een handige stylus bij. Voor onderweg en als tablet naast een pc of laptop is hij echter ideaal, maar wel duur. Het is dan ook veruit de beste Android-tablet die je kunt krijgen.
Pluspunten
-
Bijzonder mooi 120Hz-oledscherm
-
Zeer soepele gebruikservaring
-
Vier prima luidsprekers
-
Stylus inbegrepen
-
DeX-modus heeft meerwaarde met aanwijzer
Minpunten
-
Prijzig, zeker met Book Cover Keyboard
-
Trage lader meegeleverd met te kort snoer
-
Voor de meesten geen laptopvervanger
-
Buigzamer dan gewenst
-
Matige accuduur
Samengevat
De Galaxy Tab S7 heeft een 11 inch groot scherm met 120Hz-verversingsfrequentie. Dat zorgt voor een soepele ervaring, wat mede mogelijk wordt gemaakt door de snelste soc die voor Android beschikbaar was ten tijde van release. De software draait dan ook soepel en hij is geschikt voor zware taken. Slechts weinigen zullen hun laptop er echter mee willen of kunnen vervangen, ook al is het Book Cover Keyboard op zichzelf een fijn - zij het prijzig - accessoire en krijg je er een handige stylus bij. Voor onderweg en als tablet naast een pc of laptop is hij echter ideaal, maar wel duur.
Pluspunten
-
120Hz-scherm
-
Zeer soepele gebruikservaring
-
Vier prima luidsprekers
-
Stylus inbegrepen
-
DeX-modus heeft meerwaarde met aanwijzer
-
Prima accuduur
Minpunten
-
Prijzig, zeker met Book Cover Keyboard
-
Trage lader meegeleverd met te kort snoer
-
Voor de meesten geen laptopvervanger
-
Buigzamer dan gewenst
Van de tabletmarkt is niet veel over ten opzichte van een aantal jaar terug. Veel huishoudens hebben er wel eentje liggen, vergeten in een laatje, in gebruik door de kinderen of toch nog altijd op regelmatige basis als bankmaatje. Toch worden er niet zo veel van verkocht dat er ruimte is voor veel fabrikanten. Eigenlijk waren het de afgelopen jaren voornamelijk slechts Lenovo, Huawei en Samsung die Android-tablets uitbrachten. En dan heb je natuurlijk nog Apple met de iPads, de Windows-tablets van Lenovo en Microsoft zelf, en een Chromebook dat hier en daar ook als tablet dient. Als we echter in de Pricewatch kijken welke tablets populair zijn, staat er bijna geen andere fabrikant in het rijtje dan Samsung en Apple.
De Samsung Galaxy Tab S7 en S7+ staan er ook tussen, al vinden we ze in tegenstelling tot de iPad Pro 2020 niet terug in de top 3, en ook al niet in de top 10. Apple heeft een stevige greep op de markt, zeker als we naar high-end tablets kijken. Deze tablets moeten het echter wel opnemen tegen de iPad Pro, gezien de specificaties en manier waarop deze Tabs in de markt worden gezet. Ze hebben onder meer een 120Hz-schermverversing, een Snapdragon 865+, vier luidsprekers, 45W-snelladen en een vingerafdrukscanner onder het scherm, en je krijgt er meteen een stylus bij, in tegenstelling tot bij de iPad Pro 2020. Ook kun je er een toetsenbordcover op aansluiten, wat de productiviteit moet verhogen. Het vernieuwde DeX moet daarbij helpen.
De laatste jaren is iOS, dat nu op tablets iPadOS heet, echter bijzonder goed doorontwikkeld voor tablets. Dat kunnen we niet echt zeggen van Android. Samsung begint wat dat betreft dus met een 1-0 achterstand. Kan de Koreaanse techreus dit zelf oplossen en een tablet neerzetten waarmee je productiviteit in de buurt komt van het niveau dat een laptop zoals de iPad Pro in zekere, zij het beperkte, mate biedt? Dat proberen we uit te vinden in deze review.
:strip_exif()/i/2003872386.jpeg?f=imagenormal)
Behuizing
Aan de behuizing van de Galaxy Tab S7(+) is duidelijk te zien dat Samsung voor inspiratie naar Apple heeft gekeken. Wij vinden dat stom. Natuurlijk is een tablet niet veel meer dan een scherm, in die zin zullen tablets onderling nooit enorm van elkaar verschillen. Maar er zijn altijd ontwerpdetails die een tablet karakter geven. En als je een high-end tablet maakt, mag hij best een beetje eigenzinnig zijn om wat cachet te hebben. Begrijp ons niet verkeerd, de Galaxy Tab S7(+) ziet er prachtig uit, maar de vorm ervan heeft veel weg van die van de iPad Pro. Die vorm is op zich prima, alleen snijden de hoekige zijkanten meer in je handen dan de afgeronde zijkanten van de meeste tablets van een paar jaar geleden.
Toch is de Galaxy Tab S7(+) geen kopie van Apples beestachtige tablet. Zo is de achterkant van de tablet gemaakt van gespoten aluminium, net als bij de iPad Pro, maar de zijkanten zijn van geborsteld aluminium. Ook onderscheidend is de zwarte glazen balk op de achterkant. Waar de iPad Pro op de zijkant een capacitief vlakje heeft om de Apple Pencil op te laden, heeft de Tab S7(+) dit magnetische vlak. De meegeleverde S Pen wordt hiermee opgeladen. Bij Apple moet je de Pencil overigens los kopen. Als je een stylus belangrijk vindt, is dat wel iets om rekening mee te houden bij het vergelijken van de twee.
:strip_exif()/i/2003872380.jpeg?f=imagenormal)
De achterzijde is geen enorm handige plek als je de tablet vaak neerlegt, want dan ligt hij dus op de S Pen en die blijft dan niet lekker op zijn plek. Wanneer je in de markt bent voor de bijpassende toetsenbordcover genaamd Keyboard Cover, zit de pen in een handig vakje op die plek. Dat is handiger gedaan dan bij de iPad met Magic Keyboard. Die S Pen is overigens binnen een luttele vijf minuten volledig opgeladen, als hij leeg is.
Verder is er weinig bijzonder aan het uiterlijk van de tablet, maar hij oogt wel mooi strak. Een belangrijk verschil met de iPad Pro is dat hij veel smaller is. Dat komt uiteraard door zijn 16:10-schermverhouding, waar de iPad Pro het bij de oude vertrouwde 4:3 houdt. Ook is de Tab S7+ net even dunner dan de iPad Pro. Dat scheelt slechts 0,2mm, maar vreemd genoeg is het duidelijk te zien. De Tab S7 is 0,6mm dikker dan de Tab S7+. Een tablet buigt meer mee dan een gemiddelde smartphone, maar met name de Tab S7+ buigt wel heel makkelijk, zeker als we hem naar achteren buigen. Als je hem met het scherm naar beneden op de bank hebt liggen en je gaat er vol op zitten, durven we niet te zeggen of hij het overleeft.
Bij de Tab S7(+) zit de connector met de pogopins die contact maken met het optionele toetsenbord aan de onderkant van de tablet, en aan weerskanten zitten gaten waarmee hij op zijn plek wordt gehouden in dat accessoire. De luidsprekergaten zijn overigens iets subtieler vormgegeven dan bij de iPad Pro. Ze zijn een stuk smaller, waardoor je de gaatjes makkelijker allemaal bedekt met je vinger, als je niet uitkijkt.
De bezels zijn even dik als bij de iPad Pro. We hoeven ze ook niet nog dunner te hebben, want dan zijn ongewenste aanrakingen een dagelijkse gang van zaken en dat willen we uiteraard niet. Een grappig detail is dat de afgeronde hoeken van de behuizing van de iPad Pro net wat meer corresponderen met de afgeronde hoeken van het scherm. Bij de Tab S7+ zijn de schermhoeken wat hoekiger. De camera zit bij beide apparaten in de bezel, maar bij de Tab S7+ zit hij op een fijnere plek, zeker wanneer je de tablet ook gebruikt in een toetsenbordstandaard. Hij zit dan namelijk boven het scherm in het midden, waar hij bij de iPad Pro aan de linkerkant naast het scherm zit.
Het geringe gewicht is een voordeel van de Galaxy Tab S7(+). Zelfs de grote variant is met zijn 575 gram lichter dan een iPad Pro 2020 (643 gram) en Surface Pro 7 (775 gram, weliswaar met ingebouwde standaard). De Keyboard Cover van 505 gram maakt hem wel ongeveer dubbel zo zwaar. Het is in de praktijk een flink verschil of je de Galaxy Tab S7+ met Keyboard Cover vasthoudt of een iPad Pro 2020 met Magic Keyboard.
Scherm
Het scherm van de Samsung Galaxy Tab S7+ is een 12,4 inch grote oled met een resolutie van 2800x1752 pixels, HDR10+-ondersteuning en een NTSC-kleurbereik. Dit scherm is wat de tablet positief onderscheidt van een iPad Pro en zijn kleinere broertje. De pixeldichtheid is hoog voor een tablet: 266ppi, wat correspondeert met die van de iPad Pro. We kunnen alvast verklappen dat dit scherm ontzettend mooi is, en fijn om naar kijken. Op een smartphone ziet een Samsung-oledscherm er al mooi uit, maar op dit formaat is het helemaal een feest, ondanks dat we best verwend zijn. Als we één reden moeten noemen om een Galaxy Tab S7+ te kopen in plaats van een iPad Pro, is het zonder twijfel het scherm.
De reguliere Tab S7 heeft een lcd van 11 inch met een resolutie van 2560x1600 pixels, een pixeldichtheid van 276ppi en een kleurbereik van DCI-P3, wat iets nauwer is dan NTSC en vooral iets minder verschillende groentinten geeft. Het scherm is scherp en oogt mooi, maar kan niet op tegen het oledscherm van de Tab S7+
Beide schermen hebben een 120Hz-verversingssnelheid. Je kunt dit instellen zonder de resolutie omlaag te gooien, in tegenstelling tot bij de Galaxy S20-toestellen. Ook past de verversingsfrequentie zich, net als bij de Note 20 Ultra, aan de content aan. Wanneer je een game speelt of een video bekijkt die maar 60 beelden per seconde levert, zorgt de software ervoor dat het scherm ook maar 60 beelden per seconde weergeeft. Dat bespaart uiteraard accuduur.
Beide tablets hebben een schermverhouding van 16:10. Die verhouding is prettig voor het kijken naar videocontent, omdat er geen grote zwarte balken aan de zijkanten zichtbaar zijn. Die zie je bij zulke content wel bij de iPad Pro. Voor browsen en het lezen van digitale magazines werkt een 4:3-verhouding zoals bij de iPad Pro echter wel beter, is onze ervaring.
Het scherm van de Tab S7 en S7+ is beschermd door Gorilla Glass 3. Dat is wat minder sterk dan de Gorilla Glass-varianten die we op smartphones terugvinden. We adviseren om de Galaxy Tab S7-tablets niet buiten op de straatstenen of binnen op de plavuizen te laten vallen.
Uiteraard zijn de schermen ook getest in ons testlab. We hebben ze doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software.
- Max. Helderheid
- Min. helderheid
- Kleurtemp.
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
De Tab S7-tablets zijn wat minder goed afleesbaar in direct zonlicht dan de recente iPad Pro-tablets. Alsnog konden we redelijk goed buiten werken met de tablets, zolang we niet al te veel reflecties in het scherm hadden. De tablets lijken iets meer te spiegelen dan de iPad Pro's. De minimale helderheid van de Tab S7+ is prima, maar als je in een geheel verduisterde ruimte zit met de Tab S7 is het scherm op minimale helderheid net wat fel aan de ogen. Echt storend is anders, maar het mag wat minder. Verder is het oledscherm van de Tab S7+ iets kleurechter ingesteld dan dat van de Tab S7. Zonder referentie zul je niet veel verschil zien, maar er zijn momenten dat kleurechtheid van belang is, zeker bij bepaalde beroepen.
Book Cover Keyboard en S Pen
De iPad Pro heeft een Magic Keyboard, waarbij de tablet boven het toetsenbord ‘zweeft’ doordat het aan de achterkant met sterke magneten vastzit. Het toetsenbord van de Samsung Galaxy Tab S7 en S7+ is iets minder sexy, maar wel een stuk goedkoper. Waar je voor het fijne toetsenbord van Apple 400 euro betaalt, hoef je maar 230 euro af te rekenen voor het Keyboard Cover voor de Tab S7+ en 200 voor het toetsenbord met standaard voor de Tab S7.
Laten we beginnen met het slechte nieuws: de toetsen hebben geen backlight. Dat is toch jammer voor een toetsenbord van 200 tot 230 euro, hoe veel dat ook scheelt met wat je voor het toetsenbord van de iPad Pro betaalt. Ook voelt het toetsenbord iets minder stevig aan dan dat van Apple. Je kunt het veel makkelijker buigen en we denken dat het makkelijker breekt als je je best doet. Het touchpad van Apple is verder overal in te drukken, maar bij de Keyboard Cover kun je bovenin niet klikken. Tot slot glijdt de touchpad wat minder fijn dan dat van de Magic Keyboard, al kunnen we prima wennen aan dit materiaal.
Er zijn echter ook voordelen ten opzichte van de Magic Keyboard. Zo is de touchpad net iets groter. Het grootste voordeel is echter dat je de Keyboard Cover in veel meer verschillende hoeken kunt zetten. Waar je het bord bij Apple niet ver achterover kunt klappen, kun je het bij de Keyboard Cover bijna helemaal plat neerzetten. Dat gebruiken we niet heel vaak, maar als je erg rechtop zit en op de tablet wilt kijken, is het best handig dat hij bijna vlak is neer te zetten zodat je er van bovenaf op kunt kijken. Ook bestaat de Book Cover Keyboard uit twee delen, dus je kunt hem in een gewenste hoek neerzetten en het toetsenbord eraf halen. Er is goed nagedacht over dit apparaat en het is zeker geen kopie van het toetsenbord van Apple. Dat valt te prijzen.
Het toetsenbord zelf is lekker compleet. Hij heeft in tegenstelling tot de Magic Keyboard functietoetsen en daarmee kun je eigenlijk alles doen wat je wil, zoals de helderheid aanpassen, de app-lade tevoorschijn halen, het touchpad uitschakelen, de instellingen snel openen, een zoekvenster openen en de DeX-modus starten. Ook is er een specifieke toets voor het wisselen van taal, wat erg handig is.
De travel van de toetsen doet niet onder voor die van de Magic Keyboard van Apple en dat is positief, want dat typt ook prima. Ook kunnen we er even goed mee uit de voeten als met onze Dell XPS13 van een paar jaar terug.
S Pen
De S Pen wordt standaard meegeleverd bij de Galaxy Tab S7(+). Ook krijg je de apps Clip Studio, Noteshelf en Canva erbij. We hebben natuurlijk weer uitgebreid getekend en ontworpen met die apps, maar zijn niet bepaald de doelgroep, gezien de resultaten. Of dit de apps zijn die je moet gebruiken als ontwerpgenie weten we dus niet, maar ze zien er uitgebreid en professioneel uit. Waar we wel meer over kunnen zeggen, is het gebruik van de S Pen zelf, de implementatie in de software en het steeds beter wordende Samsung Notes.
De S Pen is een stuk groter dan het pennetje dat in een Galaxy Note-telefoon zit. Hij houdt daardoor een stuk prettiger vast, veel meer zoals een echte balpen. De afwerking is mat en er zit één platte kant aan in de lengte, en dat is de kant die automatisch aan de tabletzijde komt wanneer je hem aan het magnetische vlak van de Tab S7(+) klikt. Dat kan overigens maar op één manier, met de punt naar links als je naar het scherm kijkt. Er zit één knop op de S Pen, dus dat is hetzelfde als bij de Note-toestellen.
Wanneer je de pen gebruikt, zie je rechts in beeld het S Pen-menu. Dat is eveneens gelijk aan dat van de Note-smartphones. Je kunt er snel een notitie maken, op een schermafdruk schrijven, een tekening maken op een foto of bijvoorbeeld iets vertalen. Zelf kun je nog allerlei shortcuts toevoegen, waaronder een best handige vergrootglasfunctie. De functies op zich zul je wellicht niet enorm vaak gebruiken, maar er zijn dermate veel mogelijkheden dat we er toch regelmatig een hebben toegepast. Al is het maar om iets uit te lichten wat je in een video ziet, zelf een video te maken en daar wat bij te schrijven of zelfs op iemands hoofd te schrijven, waarbij die toevoeging redelijk op zijn plek blijft.
De Notes-app werkt goed en is uitgebreid maar toch overzichtelijk. De vertraging van de S Pen is bij apps die het ondersteunen erg laag, namelijk 9ms. De vertraging is zo klein dat we ook bij snel schrijven niet door hebben dat hij er is. Helaas is de ondersteuning op dit moment beperkt tot de Samsung Notes-app en de Agenda-app. De kleine vertraging lijkt ons erg fijn wanneer je de S Pen met een tablet gebruikt in de plaats van echt papier met een schrijf-, verf-, of tekenstokje.
We hebben de handgeschreven tekstherkenning geprobeerd en dit gaat over het algemeen behoorlijk goed. Niet altijd, maar dat zal ongetwijfeld aan ons handschrift liggen, zoals je in het voorbeeld ziet. Je kunt je notities erg eenvoudig omzetten in een pdf-, docx- of bijvoorbeeld PowerPoint-bestand. De integratie met Microsoft Office is dan ook een van de sterke punten van dit tablet.
Een handige functie is verder Air View. Wanneer je met de S Pen boven een afbeelding of tekst zweeft, krijg je een voorvertoning daarvan. In de Album-app geeft dat bijvoorbeeld een grotere voorbeeldafbeelding. Wel zou de voorvertoning iets sneller naar voren mogen komen, en het is dan ook jammer dat je de snelheid hier niet van in kunt stellen.
Laten we de nieuwe Air Gestures niet vergeten. Deze komen wat ons betreft hier meer van pas dan bij de Note-serie over het algemeen. De reden is dat we dit tablet veelal gebruiken wanneer het op tafel of schoot staat. Zeker met het toetsenbord eraan is het dan niet fijn om de hele tijd het scherm aan te raken. Het staat dan immers verder weg dan als je je smartphone zou vasthouden.
Een Air Gesture maak je door de knop in te drukken en dan een beweging te maken met de S Pen. Een rondje en alle vier de windrichtingen zijn de gebruikelijke gebaren binnen apps. Het mooie is dat je per app alle gebaren kunt instellen, dus je kunt het helemaal naar je eigen hand zetten. Ook zijn er algemene gebaren voor Android-navigatie, zoals terug, start, recente app, slimme selectie en schrijven op een schermafdruk. Het duurt even voor je eraan gewend bent, maar er zijn zeker momenten waarop het handig is. Bovendien werken de gebaren ook nog op een meter op vijf afstand, dus bij presentaties kunnen ze ook goed van pas komen.
Hardware
De Tab S7 en S7+ draaien beide op de meest krachtige soc die beschikbaar is in Android-land: de Snapdragon 865+. Dat is goed nieuws, want een paar jaar geleden stopte Samsung de soc van het jaar ervoor vaak in de high-end tablets. De Tab S6 kreeg gelukkig de courante Snapdragon 855 en dit jaar krijgt de S7(+) dus zelfs de geüpgradede versie van de snelste Snapdragon-soc. Dat staat in schril contrast tot de smartphones van het merk, die hier uitkomen met de Samsung Exynos 990-socs. Deze zijn minder snel en energie-efficiënt dan de Snapdragon 865-chips, laat staan de plusversies.
De soc heeft acht kernen, waarvan één snelle 3,09GHz Kryo 585 Prime-core en drie iets minder snelle 2,42GHz Kryo 585 Gold-cores, die gebaseerd zijn op de Cortex A77-architectuur. De vier zuinige Kryo 585 Silver-cores zijn gebaseerd op de Cortex A55-architectuur en draaien op maximaal 1,8GHz. Ook de Adreno 650 is geklokt op 645MHz, zo'n tien procent sneller dan de Adreno 650 in de reguliere Snapdragon 865. Hoewel de Samsung Galaxy Tab S7(+) de snelste Android-tablet is, wint de iPad Pro het met de A12Z en de twee jaar oude A12X nog altijd wat betreft rauwe processorsnelheid en gpu-snelheid. Dat is op zich geen verrassing en voor de meeste mensen waarschijnlijk ook niet belangrijk, omdat het besturingssysteem meer leidend zal zijn in het keuzeproces. Maar het is wel opmerkelijk.
Ook in de praktijk hebben we niets te klagen over de prestaties van de Tab S7(+). Alle Android-games die we speelden draaien vloeiend, zeker als ze 120Hz-ondersteuning hebben. Maar ook de navigatie door Android heen is stottervrij en nog soepeler dan bij een Galaxy S20-smartphone. We zien daar meer framedrops dan op deze tablets. Ook op dit vlak hebben we dus niets te klagen.
Ontgrendeling is mogelijk via je vingerafdruk. Dat werkt op de Tab S7+ met een scanner achter het scherm en bij de Tab S7 via een scanner in de powerknop. Bij die laatste zit hij een beetje op een rare plek voor rechtshandigen, namelijk links bovenop. We gebruiken vaak onze linker wijsvinger voor ontgrendeling, maar dat voelt enigszins onnatuurlijk. Wel gaat het sneller dan de ontgrendeling via de scanner in het scherm van de Tab S7+. Die is wat snelheid en accuratesse betreft vergelijkbaar met de scanner die op de S20-smartphones zit. Heel soms wil hij onze vinger even helemaal niet registreren en ontgrendelen we maar met onze code. Een andere optie is gezichtsontgrendeling, wat prima werkt bij redelijke lichtomstandigheden, maar niet met de veiligheid van een infraroodscanner, want een van de frontcamera's wordt hiervoor gebruikt.
De Tab S7(+) heeft WiFi 6, ofwel 802.11ax, net als de iPad Pro 2020. Dat is fijn, want deze tablet zal wellicht langer meegaan dan een smartphone en mocht je overstappen op een router met WiFi 6-ondersteuning, dan is de Tab S7(+) al geschikt voor de maximale snelheid.
Wat opslag betreft is de eigen Galaxy Note20 Ultra sneller, want deze heeft UFS 3.1-opslag, waar de Tab S7(+) het met versie 3.0 moet doen. We denken niet dat je het verschil zult merken, maar toch. Je kunt beide tablets in de Benelux krijgen met 128GB of 256GB opslag en 6GB of 8GB werkgeheugen.
De luidsprekers vinden we bij een tablet nog belangrijker dan die bij een telefoon. Sowieso omdat ze in potentie beter kunnen klinken door de grotere klankkast, uiteraard vooral wat de lage tonen betreft. Maar ook omdat er waarschijnlijk meer mensen zijn die zonder oordopjes video's zullen kijken op een tablet zoals deze. Je kunt naar zo'n groter scherm immers ook met meer mensen tegelijk kijken.
De Samsung Galaxy Tab S7-tablets hebben beide vier luidsprekers, links en rechts, bovenin en onderin. Dat heeft de iPad Pro ook. We hebben die tablet ernaast gezet en van verschillende nummers hetzelfde stuk op beide tablets afgespeeld. Ook hebben we op beide dezelfde video's gekeken. De Galaxy Tab S7(+) heeft een mooi ruimtelijk geluid dat erg vergelijkbaar is met dat van de iPad Pro 2020. Dolby Atmos geeft de illusie dat geluid soms van achteren komt met deze vier luidsprekertjes, en dat is indrukwekkend. Wat geluidskwaliteit betreft hebben we een lichte voorkeur voor de iPad Pro, die net wat ‘gedefinieerder’ klinkt en een strakker basgeluid heeft.
Accuduur en laden
De Galaxy Tab S7+ en S7 hebben respectievelijk een accucapaciteit van 10090mAh en 8000mAh. Dat is in lijn der verwachting, maar aan de hoge kant als je het vergelijkt met die van de iPads. De iPad Pro 2020, die een groter scherm heeft dan de Tab S7+, heeft bijvoorbeeld een accucapaciteit van 9720mAh. We hebben onze accutests uitgevoerd op de nieuwe Samsung-tablets. De resultaten zijn interessant en divers.
- Browsetest wifi
- Videotest
Dat komt vooral doordat de tablets een verschillend schermtype hebben. De Tab S7 houdt het met zijn lcd lang uit in de browsetest, maar doet het ook in de videotest prima tussen de andere tablets met een lcd. De Tab S7+ valt door de mand in de browsetest. Zijn oledscherm helpt hem daar niet bij en het scherm blijkt behoorlijk wat energie te verstoken. In de videotest is een oledscherm aanzienlijk in het voordeel, omdat zwartweergave veel minder stroom kost bij zo'n scherm. De pixels kunnen namelijk helemaal uit worden gezet. Toch is er een aantal tablets met lcd die het langer uithouden. Misschien had Samsung de Tab S7+ dus beter net even iets dikker kunnen maken om er een grotere accu in te kunnen stoppen. In de praktijk kunnen we geen hele werkdag volmaken zonder de tablet op te laden, en dat is natuurlijk jammer.
Opladen
Het goede nieuws is dat je de Tab S7(+) kunt opladen met 45W. Het slechte nieuws is echter dat je er maar een schamele 15W-lader bij krijgt. Dat kennen we van Apple, maar we hadden zeker meer gehoopt van Samsung. Hier had de fabrikant zich kunnen onderscheiden, en het is ronduit zonde dat dit niet gebeurt. De 45W-lader kost tegen de 50 euro, dus dat is niet niks.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Bij de laadtests blijkt ook dat de Samsung-tablets zich op dit vlak niet onderscheiden. Vooral de Tab S7+ moet je lang aan de lader leggen om hem weer vol te krijgen, en in die tijd kan het lastig zijn om ermee te werken. Het snoer van de bijgeleverde lader is namelijk erg kort, waardoor je het verlengsnoer waarschijnlijk op je bureau zult moeten leggen.
Software en DeX
De Galaxy Tab S7(+) draait op Android 10 met daar overheen gedrapeerd One UI 2.5. Op het moment van schrijven, half september, stond de beveiligingspatch van september al op de tablet. One UI draait als een zonnetje op de Tab S7(+), in onze beleving beter dan op de Galaxy S20-smartphones. Dat kan natuurlijk komen door de snellere soc of door optimalisaties. Hoe dan ook, het is de beste software-ervaring die we in jaren hebben gehad van Samsung. Natuurlijk is het nog steeds een flinke skin en zeker geen stock-Android, en Samsung probeert je over te halen zijn clouddiensten en allerlei apps te gebruiken die niet per se nodig zijn. Helaas kun je die ook niet altijd makkelijk uitschakelen, zoals de obligate Galaxy Store.
Alsnog is het beter dan wat het geweest is. De integratie van Microsoft-apps werkt goed, de Game Launcher zit goed in elkaar, Samsung Notes is een mooie toevoeging als je de S Pen gebruikt en het is fijn dat je vier maanden gratis YouTube Premium krijgt bij deze tablets. Ook de donkere modus werkt goed bij One UI, al is de Samsung Browser er niet echt overzichtelijker op geworden met de grayed out tabs die niet actief zijn. Verder lijkt de software wat uiterlijk en functies betreft gewoon erg veel op de S20- en Note20 Ultra-software. Maar dan is er natuurlijk nog wel DeX, dat je Tab S7(+) in een desktopcomputer moet veranderen.
Waar Samsung voorheen een garantie gaf op twee jaar Android-upgrades, is dat nu gelukkig naar drie jaar verhoogd. Toch is dat helaas nog altijd minder dan de vijf jaar die Apple geeft.
DeX
Voor veel mensen staat of valt het professioneel of productief gebruik van deze Galaxy Tab S7(+) met de mogelijkheid om er alles op te doen wat ze willen. Natuurlijk verschilt dat voor iedereen, want niet iedereen heeft meer desktopprogramma's nodig om te kunnen functioneren en bovendien wordt die desktopomgeving in elk geval gesimuleerd met DeX, ook al zit er een doodnormale Android-app achter. We hebben zelf regelmatig gewerkt met de iPad Pro en daarbij bleek eens te meer dat de compatibiliteit van apps de belangrijkste factor is bij de vraag of je voldoende kunt hebben aan een tablet met toetsenbord en trackpad, zonder ook nog een laptop achter de hand te hebben.
Om maar met de deur in huis te vallen: waar de iPad Pro met zijn ecosysteem langzamerhand in de buurt komt, zouden wij absoluut niet willen en kunnen werken met alleen een Samsung Galaxy Tab S7(+) met Keyboard Cover, ook niet als we er een muis bij zouden hebben. Dat maakt dit wat ons betreft dus nog altijd een apparaat ‘voor erbij’. We zullen wat voorbeelden geven.
Zo is het een struikelblok dat veel apps moeite hebben met volledige schermweergave. Samsung-apps en diverse populaire apps als Spotify kun je zonder problemen schermvullend laten weergeven, maar er zijn er ook genoeg die niet lekker schalen. Waar er op het platform van Apple door ontwikkelaars rekening wordt gehouden met tablets, is dat bij Android niet standaard zo, en dat werkt hierin door. Zo laat de Volkskrant-app een smalle strook tekst zien. Bij NU.nl zie je het beeld boven een artikel op zeer lage kwaliteit omdat er geen rekening mee is gehouden dat het op zo'n groot scherm wordt bekeken in de gehele breedte. Datzelfde geldt bij de foto's van accommodaties bij Booking.com. Zelfs Twitter schaalt niet lekker en laat enorme plaatjes zien. Op deze schermgrootte zijn die bepaald niet scherp. Dit is overigens ook in de normale tabletmodus het geval, maar het probleem is dat je de tablet in landschapsmodus hebt wanneer je hem met toetsenbord gebruikt. In de lengte heb je er geen last van, aangezien smartphones in principe ook zo worden gebruikt. Overigens werken Gmail, Slack en Microsoft Office wel weer prima op deze manier.
Sowieso moet je de DeX Labs-functie aanzetten als je een app die het standaard niet ondersteunt groot wilt weergeven. Daardoor wordt de volledige schermweergave geforceerd, waarmee Samsung eigenlijk al zegt: dit werkt niet altijd even lekker. En dat klopt. Veel apps moeten opnieuw starten als je ze volledig wilt laten weergeven, wat soms onhandig is. Ze starten altijd in een klein venster, wat eigenlijk voor elke app te klein is. Aangezien er geen knop voor volledige schermweergave op het toetsenbord zit, moet je altijd op de maximaliserenknop tikken, en dat is best vermoeiend. We zagen het al bij de iPad Pro in 2018: veelvuldig je scherm moeten aanraken is vervelend als je een tablet als laptop, en dus met toetsenbord, wilt gebruiken. Dit is ook het geval in de browsers van Samsung zelf en in Chrome. Als je een nieuw tabblad opent, kun je niet direct tikken. Je zult eerst het adresbalkje moeten aanraken om dit actief te maken.
Kortom, wanneer je de Samsung Galaxy Tab S7(+) naast een laptop of pc gebruikt, is DeX voor sommigen een handige toevoeging. Een desktopmodus is voor sommige taken gewoon fijner en die heb je binnen handbereik, met de zo belangrijke muisondersteuning. Wij blijven meestal toch gewoon in tabletmodus en pakken in de praktijk veel liever onze laptop erbij als we productief moeten zijn.
Camera's
Camera's zijn voor de meeste mensen misschien belangrijker op smartphones dan op tablets, tenzij je natuurlijk iemand bent die zijn of haar tablet meeneemt om de Keukenhof te fotograferen. Op papier stellen de camera's van de Tab S7(+) niet veel voor als je het met smartphones vergelijkt, en ook in vergelijking met de iPad Pro 2020 is het allemaal een stapje minder. De Samsung-tablets hebben een primaire sensor van slechts 1/3,4" en pixels van 1,0µm. Er zit een ultragroothoekcamera op de tablet, wat leuk is, maar die is niet erg lichtsterk en de foto's zijn maar 5MP groot. De iPad Pro heeft een 10MP-ultragroothoekcamera en heeft daarnaast nog een time-of-flight-sensor. Bovendien kan hij in 4K filmen met 60fps, waar de Tab S7(+) maximaal 30fps haalt.
Hoewel we vinden dat de camera's goed maar niet per se uitmuntend moeten zijn, hebben we toch een fotovergelijking met de iPad Pro op touw gezet. Die laatste is natuurlijk wel wat duurder, maar het leek ons de meest interessante vergelijking.
Foto's bij goede lichtomstandigheden zien er bij beide tablets prima uit. Soms missen we wat contrast bij de iPad Pro en de Galaxy Tab S7 maakt ze bijvoorbeeld soms iets overbelicht, maar over het algemeen is het detail, dynamisch bereik en ruisniveau goed. Wanneer er minder licht is om mee te werken, laat de iPad Pro soms wat donkerder foto's zien, maar hij heeft een betere automatische witbalans en weet vooral ook meer detail te behouden.
We vroegen ons vervolgens af hoe de tablets zich verhouden tot een smartphone die niet bekendstaat om zijn prestaties bij weinig licht: de Poco F2 Pro. De tablets scoren daarbij niet bijzonder goed. Wel prefereren we de iPad Pro-foto boven die van de Poco F2 Pro-foto. De Galaxy Tab S7-foto valt ons qua scherpte tegen; we hebben hem meerdere keren genomen en de scherpste gekozen. Gelukkig zit er een nachtmodus op de Galaxy Tab S7, in tegenstelling tot op de iPad Pro.
Specificaties
Merk en productserie |
Samsung Galaxy Tab |
Samsung Galaxy Tab |
Type |
S7 Wi-Fi (6GB, 128GB intern) |
S7+ Wi-Fi (6GB, 128GB intern) |
|
:strip_exif()/i/2003769296.png?f=thumb) |
:fill(white):strip_exif()/i/2003769308.jpeg?f=thumb) |
Prijs en waardering |
Prijs |
Onbekend (13 winkels) |
€ 898,95 (9 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
vrijdag 7 augustus 2020 |
vrijdag 7 augustus 2020 |
Waardering |
4 van 5 sterren
|
4.5 van 5 sterren
|
Besturingssysteem |
Besturingssysteem |
Google Android 10.0 |
Google Android 10.0 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
11" |
12,4" |
Resolutie |
2560x1600 (WQXGA) |
2800x1752 |
Refresh rate |
120Hz |
120Hz |
Beeldverhouding |
16:10 |
Onbekend |
Dots per inch |
274dpi |
266dpi |
Schermtype |
Lcd |
Oled |
Camera |
Cameraresolutie |
13MP |
13MP |
Cameraresolutie (voor) |
8MP |
8MP |
Processor / Soc |
CPU/Soc |
Qualcomm Snapdragon 865 Plus |
Qualcomm Snapdragon 865 Plus |
Aantal cores |
|
8 |
Werkgeheugen |
Werkgeheugen |
6GB |
6GB |
Opslag |
Opslagtype |
Flash |
Flash |
Opslagcapaciteit |
128GB |
128GB |
Videokaart |
Videochip |
|
Adreno 650 |
Opslag |
Geheugenkaart (mobiel) |
microSD, microSDHC, microSDXC |
microSD, microSDHC, microSDXC |
Accu en lader |
Accucapaciteit (mAh) |
8000mAh |
10.900mAh |
Draadloze verbindingen |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (Bluetooth) |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.0 |
Mobiel internet (3G/4G) |
Nee |
Nee |
GPS |
Ja |
Ja |
Overige draadloze verbindingen |
|
ANT+ |
Aansluitingen |
Video uit |
|
USB type-C |
Aansluitingen (Usb/FW) |
USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-c |
USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-c |
Overige specificaties |
Tablet extra's |
Incl. stylus, Vingerafdrukscanner |
Bewegingssensor, Gyroscoop, Incl. stylus, Kompas, Vingerafdrukscanner |
Geschikt voor stylus |
Ja (actief) |
Ja (actief) |
Besturingssysteem |
Serie besturingssysteem |
Android 10 |
Android 10 |
Afmetingen |
Lengte |
163,5mm |
185mm |
Breedte |
253,8mm |
285mm |
Diepte |
6,3mm |
5,7mm |
Gewicht en kleur |
Gewicht |
498g |
575g |
Kleur |
Zilver |
Zwart |
Conclusie
Bij gebrek aan concurrentie is het makkelijk om te stellen dat dit de beste Android-tablets zijn die je kunt krijgen. Als je in de markt bent voor een high-end tablet, is het zaak om te kijken wat je precies van zo'n tablet verwacht. Als je een laptopvervanger zoekt, zul je net als bij de iPad Pro nog wat dieper in de portemonnee moeten tasten om ook het Keyboard Cover aan te schaffen, tenzij je een bluetooth-toetsenbord met trackpad of muis een optie vindt. Als je er een hebt, vermoeden we eerlijk gezegd nog steeds niet dat je je computer hiermee kunt of wilt vervangen. DeX werkt in dat kader zeker beter dan voorheen, maar voor de meeste mensen zitten er simpelweg te veel haken en ogen aan om alle taken met Android en DeX uit te voeren.
Als je echter ruimte in je budget hebt om de Tab S7(+) te gebruiken naast een laptop of pc en je vergeeft het apparaat dat bepaalde apps niet geweldig schalen en bijvoorbeeld dat je in de DeX-modus apps continu moet maximaliseren en soms moet herstarten om dat te doen, heb je wel degelijk een hele fijne tabletervaring op veel andere vlakken. We kijken met liefde een Netflix-video in hdr, met name op de Tab S7+ met zijn oledscherm natuurlijk, en ook voor productiviteit is de Tab S7(+) tot op zekere hoogte geschikt. In documenten werken gaat bijvoorbeeld meer dan prima, ook door de goede Microsoft Office-integratie. En daar komt ook het voordeel van de S Pen ten opzichte van een normale laptop om de hoek kijken, als je aantekeningen wil maken of documenten wil bewerken met de pen en vervolgens wil doorsturen.
De draagbaarheid is hierbij ook een belangrijke factor. Zelfs de grotere Tab S7+ is met een Keyboard Cover een stuk lichter dan een iPad Pro 2020 met Magic Keyboard of een Microsoft Surface Pro 7 met Surface Keyboard. Als je veel onderweg bent, is een Galaxy Tab S7(+) dus een interessante optie.
Daarnaast is de keuze welke high-end tablet je gaat kopen natuurlijk afhankelijk van het besturingssysteem. Wanneer je een iPhone hebt, is het in principe logischer om voor een iPad te kiezen. En natuurlijk is de Windows-optie er ook nog, een platform waarmee de meeste mensen toch nog altijd het meest productief zijn.
Als je echter het ultieme Android-tablet zoekt, al dan niet met toetsenbord, dan is de prijzige Tab S7+ de beste keuze. Natuurlijk kun je voor minder geld ook voor de kleinere Tab S7 gaan, maar als je al zoveel geld uitgeeft voor een high-end tablet, neigen wij er toch naar om net iets dieper in de buidel te tasten en ook voor het enorm mooie oledscherm te kiezen. De accuduur van de Tab S7+ is echter een doorn in het oog als je een hele werkdag wil volmaken met de tablet. Je zult dus moeten kiezen voor het mooie scherm en iets meer moeten uitgeven, of voor een aanzienlijk betere accuduur moeten gaan en genoegen nemen met een prima lcd-scherm.
Los van dit alles buigen de tablets wat ons betreft iets te makkelijk. De meegeleverde trage lader met kort snoertje is ook een misser. De tablets werken enorm soepel en hebben tophardware, een strak uiterlijk, vier goede luidsprekers en een meegeleverde S Pen, en bieden over het algeheel een high-end gebruikservaring, maar zijn beide niet helemaal ideaal.
- Samsung Galaxy Tab S7+
- Samsung Galaxy Tab S7
Pluspunten
-
Bijzonder mooi 120Hz-oledscherm
-
Zeer soepele gebruikservaring
-
Vier prima luidsprekers
-
Stylus inbegrepen
-
DeX-modus heeft meerwaarde met aanwijzer
Minpunten
-
Prijzig, zeker met Book Cover Keyboard
-
Trage lader meegeleverd met te kort snoer
-
Voor de meesten geen laptopvervanger
-
Buigzamer dan gewenst
-
Matige accuduur
Pluspunten
-
120Hz-scherm
-
Zeer soepele gebruikservaring
-
Vier prima luidsprekers
-
Stylus inbegrepen
-
DeX-modus heeft meerwaarde met aanwijzer
-
Prima accuduur
Minpunten
-
Prijzig, zeker met Book Cover Keyboard
-
Trage lader meegeleverd met te kort snoer
-
Voor de meesten geen laptopvervanger
-
Buigzamer dan gewenst
- S7 Wi-Fi, 6GB, 128GB
- S7 LTE, 6GB, 128GB
- S7 Wi-Fi, 8GB, 256GB
- S7 LTE, 8GB, 256GB
- S7+ Wi-Fi, 6GB, 128GB
- S7+ 5G, 6GB, 128GB
- S7+ Wi-Fi, 8GB, 256GB
- S7+ 5G, 8GB, 256GB