Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Jailbreaken en rooten anno 2020

Waarom zou je?

15-06-2020 • 06:00

333

Multipage-opmaak

Inleiding

Een lichte paniek bekroop me. Wie ooit zijn telefoon heeft laten vallen, kent het gevoel van de tijd tussen het moment dat hij plat op de grond is terechtgekomen en het moment dat je hem oppakt. Het is een soort Schrödingers kat; zolang je hem niet oppakt, is hij niet stuk. Dat is natuurlijk een illusie; misschien is de telefoon stuk en is dat je eigen stomme fout. Een soortgelijk gevoel maakte zich van mij meester nadat ik een iPhone, nieuwprijs meer dan 1250 euro, had proberen te jailbreaken. Er gebeurde niets; welke knoppen ik ook indrukte, het scherm bleef zwart. Wat nu?

Een minuutje later deed ik een nieuwe poging. Op zo'n moment probeer je gewoon knoppencombinaties uit: aan-uitknop en volume omhoog, aan-uit en volume omlaag, of alle knoppen tegelijk. En ja hoor: de Taptic Engine trilde wat en er verscheen een wit appeltje in beeld. Het gevaar was voor nu geweken.

Alle handleidingen die je online tegenkomt ten spijt, het leven van iemand die zijn iPhone wil jailbreaken of zijn Android-telefoon wil rooten, gaat niet over rozen. Smartphonemakers maken het steeds moeilijker of zelfs onmogelijk, terwijl de winst die je eruit haalt, steeds minder lijkt te worden. Desondanks zijn veel tweakers er nog steeds verzot op, gezien de aandacht voor nieuwsberichten over het onderwerp en de forumtopics die erover worden volgeschreven.

Dit is geen handleiding hoe je root of jailbreakt; voor een how-to kun je elders op internet terecht. Wel is dit een beschouwing waarom je zou willen rooten of jailbreaken, en wat de voor- en nadelen zijn.

Voor hulp bij de zoektocht naar antwoorden, heb ik een aantal tweakers benaderd die actief zijn onder nieuwsberichten en in forumtopics over jailbreaken en rooten. Dat zijn crypt0rr (iPhone), s1h4d0w (iPhone), Greatsword (iPhone), nino_070 (iPhone), ComputerHoed (Android), KaiseRRuby (Android) en MertijnW (Android). Zij delen in dit verhaal hun expertise met de rest van de Tweakers-lezers. Veel dank voor alle antwoorden en hulp!

Jailbreaken en rooten

Waarom je zou rooten of jailbreaken

Het credo van reparatiewebsite iFixit is: "If you can't fix it, you don't own it." In het Nederlands: "Als je het niet kunt repareren, is het niet van jou." De reparatiesite heeft het uiteraard over hardware: het verwisselen van de accu van je smartphone of het vervangen van een kapot scherm. Maar hoe zit het met software? Daarmee is de situatie complexer. Software is uiteraard niet je bezit, je bent slechts de gebruiker, maar mogen fabrikanten daarom dicteren wat je precies wel en niet mag? Niet iedereen is het daarmee eens.

Ik ben een van hen. Google heeft in zijn oneindige wijsheid besloten dat het niet mogelijk is om gesprekken op te nemen onder Android. De mogelijkheid die apps daarvoor hadden, verdween enkele jaren geleden. Dat is in mijn werk niet handig; ik wil juist kunnen citeren en mensen kunnen nu eenmaal sneller praten dan ik kan schrijven. Een opnamefunctie is dus essentieel en dat kan alleen door te rooten.

Toen ik de tweakers vroeg waarom ze rooten of jailbreaken, kwamen ze veelal niet met een ideologische reden. Het is niet om vrijheid te krijgen, iets wat de term jailbreaken wel impliceert, of om beperkingen op te heffen. Ze doen het vanwege specialistische tools die, net als mijn opnamefunctie voor telefoontjes, alleen mogelijk zijn met jailbreaken of rooten.

Greatsword, iOS-gebruiker, noemt extra functionaliteit en de mogelijkheid om je telefoon er totaal anders uit te laten zien als redenen om te jailbreaken. Dat geldt voor meer iPhone-gebruikers, zoals crypt0rr: "Ik gebruik het om de extra vrijheid in de iconlay-out, om meer gebruik te kunnen maken van het oledscherm en voor wat tweaks om de animatiesnelheid aan te passen." Die extra functionaliteit zit bijvoorbeeld in tweaks om auto-interface CarPlay met meer apps te laten werken of om emulators te kunnen installeren om zo oude games te spelen: dingen die standaard niet kunnen met iOS.

CarBridge, jailbreak-tweak voor iOS
Een van de redenen om te jailbreaken: CarBridge, om in CarPlay-modus elke app te kunnen gebruiken

ComputerHoed, Android-gebruiker, wil vooral rooten vanwege aanpassingen aan de kernel. "Waar ik in 2014, met mijn OnePlus One, mijn telefoon nog rootte omdat ik er een AdBlocker op wilde hebben, en LuckyPatcher om in goedkoop ogende games gems of coins te unlocken, mis ik dat de afgelopen jaren steeds minder. De reden waarom ik vandaag de dag nog mijn telefoon root, is voor het gebruik van een kernelmanager, een applicatie waarmee je de instellingen voor je kernel kunt aanpassen. Daarvoor is root vereist. Het voordeel van een aangepaste kernel is dat je je processor naar jouw smaak kunt instellen, om zo bijvoorbeeld de accuduur te verlengen of de gameprestaties van je telefoon te verbeteren."

MertijnW heeft een wat ideologischer klinkende reden om zijn Android-telefoon te rooten. "Je device wordt echt jouw device. Eigenlijk heb je oneindig veel mogelijkheden. Ook op het gebied van privacy is het mogelijk om veel meer beperkingen op te leggen aan apps dan het besturingssysteem standaard kan. Er zijn daarnaast tools om veel accustroom te kunnen besparen."

Hij hecht er bovendien aan om onderscheid te maken tussen rooten en custom roms. Rooten is het kunnen aanpassen van zaken in de firmware die je al draait op een manier die niet mag van de fabrikant, custom roms zijn aangepaste of zelfs compleet andere firmware. Ze gaan vaak hand in hand, zegt MertijnW. Hij draait graag custom roms die de gebruikservaring bieden van Android zonder de skin van een fabrikant: stock Android. "Stock-Android-ervaring is dé reden om een custom rom te flashen. Ik ben vaak niet blij met de schil die de fabrikant van een smartphone meelevert met de telefoon. Samsung OneUI en Xiaomi MIUI zitten vol met apps die ik niet gebruik. Daarnaast vind ik het uiterlijk van die schillen niet mooi."

De online handleidingen

Wie heeft besloten te rooten of jailbreaken, moet een paar dingen weten. Ten eerste: wat een fabrikant ook zegt, het doet niets met de garantie. Alleen als een defect een gevolg is van je acties rondom rooten of jailbreaken, geldt garantie niet meer. Maar als je luidspreker het begeeft en het heeft niets te maken met de jailbreak- of rootsoftware, dan moet het gewoon onder de garantie vallen. Aan de andere kant kunnen retailers en fabrikanten wel tegensputteren als ze doorhebben dat je hebt geroot of gejailbreakt.

Ten tweede: zoals je uit de inleiding kon opmaken, zijn de handleidingen die je online kunt vinden, niet altijd voldoende. Ja, de stappen kloppen op zich, maar vaak doen zich complicaties voor die je niet ziet aankomen, en voor je het weet zit je urenlang online te zoeken naar allerlei obscure foutmeldingen. Wees daarop voorbereid. Het hoeft niet te gebeuren, maar het kan wel.

Zoals crypt0rr zegt: "Handleidingen online zijn handig, maar vele zijn misleidend en verzoeken je gebruik te maken van services die niet van de developer afkomstig zijn. Vertrouwen op deze services is dan ook niet aan te raden." Hij doelt daarmee mede op iOS-jailbreak unc0ver, die vertrouwt op de AltStore, maar hij volgt zijn eigen advies niet altijd op. "Momenteel draai ik unc0ver op de iPhone X met iOS 13.5. Puur om het feit dat na een reboot de jailbreak weer actief gemaakt kan worden zonder pc."

JailbreakMe.com 3.0Nino_070 merkt ook op dat jailbreaks voor iPhones zijn veranderd. "Vroeger waren iPhones vaak untethered jailbreakbaar via een executable op je pc of Mac en dan was de iPhone echt permanent gejailbreakt, totdat je iOS een update had gegeven. Die tijden zijn helaas voorbij. Een van de beroemdste jailbreaks was natuurlijk de 'JailbreakMe' -website, waarmee je op je iPhone via een website kon jailbreaken. Hier hebben veel Apple Store-telefoons een Cydia-installatie aan te danken gehad." De jailbreak waarover hij het heeft, werkte via de site JailbreakMe.com, die via een lek in de manier waarop de browser met pdf's omsprong, een permanente jailbreak kon maken in iOS 4 in 2010.

Hoe jailbreaken en rooten werken

Unc0ver-jailbreak voor iOS
Unc0ver voor iOS

Jailbreaken en rooten lijken verschillende werkwoorden, maar zijn in feite hetzelfde. Het is de macht krijgen om in de software van je telefoon zaken te doen die van de maker van de software niet mogen. Bij iOS gaat het daarbij om Apple, bij Android om de fabrikant van de telefoon, zoals Samsung of Huawei.

Om te beginnen bij een jailbreak van een iPhone: die maakt in principe gebruik van kwetsbaarheden in iOS om beveiligingsmaatregelen in het besturingssysteem te omzeilen. De recentste is unc0ver en er is weinig technische uitleg over, maar tegenover Wired zei een van de ontwikkelaars hoe het grofweg werkt: het maakt gebruik van een niet nader genoemde zeroday-kwetsbaarheid in iOS.

Dat gebeurde tot tien jaar geleden heel vaak, maar is steeds zeldzamer geworden en dat is ook logisch. Als je nu immers als ontwikkelaar een zeroday vindt, heb je meer keuzes dan er een jailbreak omheen bouwen. Je kunt hem bijvoorbeeld aan Apple doorspelen en hopen op erkenning en wellicht een baan of vindersloon: bug bounty.

Magisk voor Android, juni 2020
Magisk voor Android

Een andere optie is om hem te verkopen aan een beveiligingsbedrijf dat zerodays opkoopt. Dat is misschien de minder nette optie, maar lucratief is die wel. De prijs voor een enkele zeroday kan oplopen tot boven een miljoen euro en in sommige gevallen nog meer. Een jailbreak eromheen bouwen en uitbrengen is niet voor iedereen de aantrekkelijkste optie.

Cydia voor iOS, juni 2020Na het jailbreaken verschijnt veelal Cydia op de telefoon, een packagemanager voor iOS-tweaks. Die hoef je niet te gebruiken; er zijn alternatieven als Zebra, maar die installeer je weer via Cydia. Cydia ziet er in eerste instantie niet alleen ouderwets uit, zeker voor beginnelingen is het iets anders dan wat ze van Apple gewend zijn. Dat komt door de manier waarop het installeren van tweaks gaat, soms met onduidelijke knoppen en een zwarte interface met in witte letters een log van wat er gebeurt.

Bij rooten op Android-telefoons ligt het iets genuanceerder. Omdat de software op elke telefoon nét anders is, moet de rootmethode er ook op worden aangepast. Daardoor is een telefoon vaak vlak na de release nog niet te rooten.

Voor root moeten gebruikers vaak eerst de bootloader ontgrendelen. Bij sommige telefoons is dat een eitje, bij andere is het onmogelijk, en is root dus onmogelijk. Hieronder staat een opsommig van hoe gemakkelijk het is om de bootloader te ontgrendelen bij diverse fabrikanten. Bedenk dat de bootloader ontgrendelen nodig is voor root, maar dat je de bootloader kunt ontgrendelen, betekent niet dat root mogelijk is. In elk geval verlies je al je gebruikersdata op een apparaat na het ontgrendelen van de bootloader en ga je terug naar de fabrieksinstellingen.

Bootloader ontgrendelen Samsung Huawei Xiaomi OnePlus Google Oppo Sony LG
Hoe Relatief gemakkelijk Onmogelijk Mogelijk na inloggen
en wachttijd
Relatief gemakkelijk Relatief gemakkelijk Onmogelijk Mogelijk na krijgen ontgrendelcode Mogelijk na registratie

Superuser-verzoek MagiskDe meest gebruikte rootmethode van nu is Magisk. Die patcht in veel gevallen het boot.img-bestand van een telefoon om root mogelijk te maken. Apps hebben standaard geen roottoegang, maar ze kunnen dat vragen. Dan verschijnt een pop-up in beeld van Magisk of een andere root-app. Vervolgens is die toegang te weigeren, toe te staan voor een bepaalde tijd of toe te staan voor altijd. Elke keer dat een app die toegang krijgt, verschijnt er nog wel een melding met een balk onder in beeld dat de app superuserrechten heeft gekregen.

De gevaren van jailbreaken en rooten

Jailbreaken op iPhones is een kat-en-muisspel. Een jailbreak maakt gebruik van kwetsbaarheden in iOS, dus Apple zal die snel willen repareren. Elke update kan een jailbreak dus weer onmogelijk maken. Daardoor werken jailbreaks vaak alleen op iOS-apparaten met oudere versies, omdat die vaak geen updates meer krijgen.

Dat bleek ook met unc0ver. Apple bracht prompt een update uit, iOS 13.5.1, om de kwetsbaarheid waarvan de jailbreak gebruikmaakt, te fiksen. Als je wilt jailbreaken, draai je daarom vaak een oudere versie van iOS. Dat is niet verstandig het op gebied van beveiliging. In oudere versies zitten kwetsbaarheden, waarvan cybercriminelen graag gebruikmaken. Vaak komt in de releasenotes ook naar voren welke kwetsbaarheden dat zijn, waardoor kwaadwillenden een exploit daarvoor kunnen maken en gebruiken. Zoals Greatsword zegt: "Je moet dus accepteren dat je niet altijd op de recentste versie van iOS kunt zitten, omdat een jailbreak (met uitzondering van Checkra!n) altijd aan specifieke versies van iOS gekoppeld is."

Ziggo Go na jailbreak: doet niets (juni 2020)
Ziggo Go-app doet niets na jailbreak

Jailbreaken heeft nog een groot nadeel, zo zeiden alle tweakers die het graag doen, en volgens Nino_070 is dat een steeds groter probleem. "Een ander belangrijk nadeel is jailbreakdetectie, niet alleen games, tv-kijk- en bankapps vallen hieraan ten prooi, maar tegenwoordig zelfs tandenborstelapps." De volgende keer dat je in de tandartsstoel zit en blijkt dat je veel tandsteen hebt, kun je dus als excuus opvoeren dat je je telefoon hebt gejailbreakt. Nu is tandenpoetsen al belangrijk, maar dat apps als ZiggoGo of die van je bank niet werken, kan écht heel vervelend zijn en een dealbreaker voor het jailbreaken.

Toch zijn er ook oplossingen, zegt Greatsword. "Vanuit de jailbreakcommunity worden er dan ook weer zogenoemde bypass tweaks gemaakt, om ervoor te zorgen dat je deze apps toch kunt gebruiken. Het is echter geen garantie." S1h4d0w sluit zich daarbij aan. "Daarmee kom je in een kat-en-muisspel met de ontwikkelaar terecht om de app te kunnen blijven gebruiken."

Magisk Hide

Op Android spelen min of meer dezelfde problemen, zegt ComputerHoed. "Rooten is niet ideaal als je je telefoon ook voor je werk of bankzaken gebruikt. Rooten vermindert namelijk de beveiliging van je Android-telefoon."

En hoewel bankapps veelal wel werken met root, geldt dat voor sommige andere apps niet. De bekendste is misschien wel Netflix, maar er zijn veel meer apps met rootdetectie. Op Android zijn echter geen aparte tweaks nodig; rootmethode Magisk heeft de functie Magisk Hide. "Die moet per app verbergen dat je root hebt", aldus ComputerHoed. Maar werkt dat altijd? Helaas niet. Ook hier is het een wedstrijd met ontwikkelaars van apps geworden.

MertijnW bevestigt dat en drukt mensen op het hart om zich goed in te lezen. "Je kunt gemakkelijk rooten, maar je kunt het net zo gemakkelijk verpesten. Het vereist een learning curve om echt te begrijpen wat je doet. Zelf raad ik mensen niet aan om te rooten of een custom rom te flashen als ze niet helemaal begrijpen wat ze doen." Wat bijvoorbeeld kan helpen, is als je nog een oude telefoon hebt liggen die je niet dagelijks meer gebruikt. Daarop is het dan mogelijk om te experimenteren zonder dat het grote gevolgen heeft.

Tot slot

Als je wilt gaan rooten of jailbreaken, hoe kun je dan het best beginnen? ComputerHoed, Android-gebruiker, heeft goede tips. "Ten eerste zou je moeten nagaan of de telefoon die je wilt rooten, wel geroot mag en kan worden. Voor het rooten van je telefoon moet je de bootloader unlocken, wat op sommige telefoons een probleem kan zijn. En mocht je uiteindelijk de knoop hebben doorgehakt en willen rooten, kijk dan eerst even naar het topic op het Forum van Tweakers of XDA-developers dat over jouw telefoonmodel gaat, om verrassingen te voorkomen."

Je oriënteren is in elk geval een tip die alle geraadpleegde tweakers hun medetweakers willen meegeven. Greatsword heeft ook nog een tip die hij ergens op de cover van een bepaald boek had gelezen. "Don't panic. Net zoals Apple kleine iOS-updates uitbrengt, is dat ook zo bij jailbreakversies en tweaks. Vaak wordt er gesleuteld aan compatibiliteit en stabiliteit. Het kan dus gebeuren dat je telefoon een keer crasht of niet aangaat. In het ergste geval moet je de telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen en opnieuw jailbreaken. Wil je dus honderd procent stabiliteit, dan is jailbreaken niet voor jou weggelegd."

En, zo benadrukt crypt0rr, mensen om hulp vragen is belangrijk als je er niet uitkomt. "Vraag in het jailbreaktopic op Tweakers naar ervaringen, tweaks en de juiste repo's. Voeg niet zomaar dingen toe zonder even kort onderzoek te doen. Op Reddit zitten veel trollen in de /r/jailbreak; die moet je er uitfilteren om bij de echte informatie te komen."

De ervaringen van deze tweakers sluiten aan bij die van mij. Rooten en jailbreaken moet je doen met een reden, je moet de zin en tijd hebben om je erin te verdiepen en niet bang zijn om vragen te stellen als je ergens niet uitkomt. Daarmee klinkt het misschien als een uitdaging en voor veel mensen zal het dat ook zijn; niemand raadt rooten en jailbreaken aan iedereen aan. Maar als je uiteindelijk een telefoon precies eruit laat zien of laat werken zoals jij dat wilt, dan geeft dat een enorme kick. Je duikt dieper in de technologie en de interfaces die voor zoveel mensen dagelijkse kost zijn, en dat is, voor degenen die er plezier aan beleven, een fantastische hobby.

Reacties (333)

333
328
244
18
0
48
Wijzig sortering
Voor mij heb ik het wel gedaan, why?:

- Backups van apps en app data
- Weg met Google spyware
- BACKUPS van apps en app data
- Kan opnames maken van mijn gesprekken
- *BACKUPS* van apps en app data
- SSH toegang, handig voor rsync enzv (Nogmaals: Backups)
- Selectief data van apps terug zetten
- Batterij-slurpende zooi uitschakelen in mijn systeem, kan nu makkelijk 2 dagen doen op een 2 jaar oud toestel
- BTW ik raad het aan om Shelter (te vinden op F-Droid) te gebruiken om meerdere keren dezelfde apps te draaien als je 2 sim kaarten hebt (2x whatsapp, 2x e-mail client, en helpt met afschermen van je persoonlijke data, kunt niet vertrouwde apps erin installeren), heel veel apps kunnen binnen "Shelter" niet detecteren dat je root hebt (b.v. de MacDonalds app)
- Greenify (niet echt meer nodig maar nog wel eens handig)
- AUTOMATE!:
-- Ik stap in mijn auto, mijn navigatie gaat aan, Spotify gaat aan, Flitsmeister wordt "geinstalleerd" (alleen virtueel), volume wordt netjes gezet, telefoon unlocked
-- Ik stap uit mijn auto: Flitsmeister wordt ge-deinstalleerd zodat die geen batterij slurpt, Spotify gaat uit, navi app gaat uit, telefoon locked
- Apps compleet weggooien (niet alleen maar verbergen)
- Apps patchen, netwerk blokkeren, tracking eruit gooien, ads blokkeren, noem maar op...
- Services in apps uitschakelen, bijvoorbeeld tracking, reclame, of (video) bellen via whatsapp. Iedereen kan met mij chatten maar niemand kan mij via whatsapp bellen. Dan moet je maar op mijn SIM bellen. Ik bepaal zelf waar ik welke app voor gebruik - in plaats van dat Whatsapp bepaald dat hun heel mijn scherm gaan vullen met "iemand belt je, neem op", opdringerige bs, lekker uitgeschakeld.

Veel van deze dingen kunnen ondertussen zonder root, maar ik was iedereen voor met al die features.

Als iets ruk is met stock-non-root-Android is het wel selectief backups maken en terug zetten. Hoe vaak mensen rondom mij wel niet hun app data kwijt zijn omdat ze een nieuwe telefoon hebben en alleen foto's en video's over kunnen zetten.. maar alle app data? scores? alles wat niet op de interne opslag beschikbaar is om te kopieren? Weg, permanent, voor altijd.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 14:11]

Dat je AdAway niet vermeld!
https://adaway.org/

AdAway is een systeemlevel firewall, welke via Hosts bestanden er voor kan zorgen dat jouw telefoon geen verbinding meer kan maken met bekende tracking en malware servers.

Alleen al die root-toevoeging aan Android maakt het dat ik mijn geroote telefoon een stuk meer vertrouw dan een niet-geroote telefoon. Natuurlijk zou mijn Netflix en Bank app graag lullen met een third-party tracker... gaan we niet doen en root geeft mij de controle om dat te doen.

Ook over die veiligheid... ik kan er niet bij dat sommige banken hun apps niet laten werken op geroote telefoons, maar dat zulke banken wel een browser-portal hebben! Elke PC (de P staat voor Personal) geeft de gebruiker root-rechten. Het is pas sinds de komst van Smartphones dat fabrikanten liever de touwtjes in handen houden. Naast alle maatschappelijke en economische risico's die zulke misplaatste macht meebrengt, is het beveiligingsprobleem niet anders dan op de desktop.

Edit.
Begrijp vanuit Tweakers overigens wel dat AdAway, en diens privacy voordelen, niet in het artikel voorkomen. De grove privacy schending van apps is ook waarom bedrijven zoals een Facebook en en een Google apps pushen: Er zijn vele meer persoonsgegevens te verkopen via apps dan via browsers.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 14:11]

Ik gebruik https://blokada.org/ geen root voor nodig en erg effectief :)
Ik gebruik https://blokada.org/ geen root voor nodig en erg effectief :)
Totdat je ook nog wil verbinden met de VPN van je werk omdat je wat nodig hebt, ik gebruik nu al jaren AdAway. Het aanpassen van de host file is ook nog eens zuiniger dan een app die constant op de achtergrond draait.
13art Moderator Mobile @Sleejuhr15 juni 2020 08:45
Heb ook jaren AdAway gedraaid. Grootste nadeel vond ik dat het niet even snel uit te schakelen was. Dat is dan weer het voordeel van een app als Blokada. Zonder reboot in en uit te schakelen.

Beide hebben zo hun voor en tegens. Maar heb je root dan ligt AdAway wat meer voor de hand. Heb je geen root kom je automatisch uit bij een programma als Blokada (of een alternatief).
Ook altijd Adaway gebruikt en dat vond ik ook het grootste nadeel. Als ik even online wilde shoppen ofzo werden sommige sites gewoon hard geblokkeerd en moest ik rebooten om Adaway tijdelijk uit te schakelen.

Verovlgens kwam ik in de problemen met bank apps en moest ik gaan root hiden met Magisk enzo en dat ging me op een gegeven moment wel tegenstaan. Het zit dan meer in de weg dan dat het iets oplost. Ook het constant opnieuw rooten en Magisk weer flashen na elke systeemupdate werd irritant.

Nu heb ik gewoon een Adguard subscription (bevalt me toch beter dan Blokada) en dat werkt perfect en is ook eenvoudig in -en uit te schakelen indien nodig en om geen meuk te hebben heb ik gewoon een Pixel gekocht.
Als je met Adaway toch een advertentiesite wilt bezoeken, kun je dat toch via een gewone, gratis VPN doen?

Welke bank-apps gaven je problemen? ABN heeft voor mij altijd gewerkt, en heb nog nooit een telefoon zonder root gebruikt.
Belfius blacklist je device wanneer hij root detecteert. Normaal ging dat goed met Magisk tot je een keer update en Magisk vergeet te flashen. Open je Belfius en oeps, blacklisted. Kun je heel je device ID weer resetten enzo.

Hoe dan ook teveel gezeik, Het is het niet waard.
Wat irritant, zou voor mij een reden zijn om mijn betaalrekening in elk geval bij een andere bank onder te brengen.
Tja ik heb 4 bankrekeningen.
Dat zegt natuurlijk vrij weinig. Alternatieven zijn er denk ik voor elke soort bank ruim te vinden. Vooral nu je in principe bij banken in heel europa rekeningen kan openen. Ik zit bij een Duitse, een Nederlandse en een Engelse bank. Elk heeft zo zijn voordelen.
OK dan zou ik mijn normale betaalrekening niet bij Belfius stallen. De rest maakt minder uit, want die gebruik je minder vaak, dus die kun je gewoon via de computer bedienen.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 14:11]

Ik ben persoonlijk gewoon van bank verandert als ze te ingrijpend op root reageerden. Ze hebben wat mij betreft het recht niet om je voor te schrijven hoe met je telefoon om te gaan. En ik doe al 10 jaar mobiel bankieren op geroote smartphones en er is nog nooit wat gebeurt terwijl er ondertussen wel stuk of 3 keer door zwaktes in hun infra (magneetstreep op CC dat ze maar niet willen verwijderen ed) fraude is gepleegd. Onbegrijpelijk.
Klinkt leuk van bank veranderen. Neem je dan meteen een hypotheek mee als je die hebt ?
Dat is natuurlijk wat ingewikkelder. Maar je kunt alles behalve de hypotheek wel meenemen en dan is de app niet echt meer nodig want aan je hypotheek verandert niet dagelijks of maandelijks iets. Persoonlijk zou ik trouwens wel kijken of ik de hypotheek mee kan nemen. Het is voor mij dan meer een principe kwestie en ik wil dat ze van mij als klant niet meer kunnen profiteren.
En hoe ga je dan om met je betaalrente korting, die ben je kwijt....? (voorwaarden bij ING)
scheelt toch 0,25%
Specifieke voorwaarden hangen erg af van je bank. Ik ben geen fan van dat soort constructies (maar ik snap wel waarom het zinvol is uit perspectief van de bank). Maar er zal ook wel in de voorwaarden staan wat je precies moet doen om die korting te houden. Dan kun je alsnog het bare minimum doen. Vaak is het dat je salaris daar moet binnenkomt. Dat is een vrij constant bedrag dus je kunt wat overblijft na rente/aflossing geautomatiseerd naar je echte rekening doorsturen en dan ben je er ook vanaf. Maar iets dergelijks had je ook gewoon zelf kunnen verzinnen dus volgende keer wellicht eerst nadenken voordat je maar "probleem" post alleen om een probleem te posten.
Ik vind dit een hele rare reactie op een normale vraag.
Ik post geen probleem want ik heb dit probleem niet, ik stel een vraag waar de rest van tweakers wellicht zijn voordeel mee kan doen. 0,25% is vrij veel korting in de huidige markt.

Ik val je niet af, gewoon pure interesse.
Ja ik denk er ook wel zo over maarja, stel dat ik een keer slachtoffer wordt van fraude en ze zeggen ja je telefoon was geroot je krijgt niks terug. Dat risico wil ik niet lopen.
Dat kunnen ze alleen doen als de schade door die root-toegang mogelijk werd. Dat risico is miniem omdat de apps zelf nooit in hun eentje betalingen kunnen uitvoeren aan onbekenden. Er moet (als je bank ten minste iets beveiligd is) altijd een TAN van buiten je telefoon komen. Een bank die betalingen met alleen een mobile app (of twee apps op dezelfde telefoon of app+sms oid) toelaat zou ik baseline al niet vertrouwen want dat is geen fatsoenlijk beveiligingsconcept. En een goed beveiligde bank heeft zoals Rabo bijvoorbeeld een TAN-generator die jouw laat zien wat voor betaling jij aan het autoriseren bent. Dan kan een crimineel ook niet stiekem de betaling veranderen. 2FA is voor veel dingen overbodige luxe maar juist bij je bankieren app kun je dat beter wel hebben.

En ik heb bij die drie fraudegevallen altijd netjes mijn geld terug gekregen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 14:11]

Klopt, en dan moest je je Android id veranderen om dat terug in orde te krijgen.

Ik ben gewoon van bank veranderd.
Blokada werkt voor de meeste mensen natuurlijk goed en zonder root. Genoeg mensen die niet met vpn naar hun werk moeten verbinden. Daarnaast veel werktelefoons zullen ook geen root hebben als ze centraal beheerd worden.
Maar wel via een VPN waardoor je feitelijk gewoon een vrijwillge man in the middle hebt.
Liever advertenties dan.
Dat klopt niet het is gewoon een lokale VPN dus je verkeer gaat niet extern. Het is meer een soort fake VPN om te kunnen filteren zonder root toegang.

En liever advertenties en tracking? Nee dank je.
Probleem is dat je dan geen echte VPN meer kan gebruiken, wat een must is als je 't geld niet hebt voor een grote internet bundel en je dus openbare hotspots nodig hebt.

M.i. is het dan toch de moeite waard om te rooten, zodat je een adblocker kan gebruiken die zich als proxy instelt, maar dan ook alles op je apparaat kan filteren. De enige adblocker voor Android die dit kan is jammer genoeg Adguard. Russische adblocker en closed source. Voor zover mij bekent is er geen opensource adblocker die hetzelfde doet. Je kan Adaway gebruiken, maar ads blokkeren via hostsfile is ~. De elementen waar de ads zouden horen te staan zijn dan blank.
Nou ik ken maar heel weinig mensen hoor die afhankelijk zijn van publieke hotspots. Niemand eigenlijk :)
Vreemde opmerking gezien de wildgroei aan artikelen over het adviseren van gebruik van VPN voor openbare hotspots. Jouw sociale cirkel != rest van 't land.
Pure interesse: in jouw sociale cirkel wordt er nog wel veel gebruik gemaakt van openbare hotspots? In de mijne namelijk ook niet. En ik ken mevrouw/mijnheer/nonbinary mkools24 niet, voor zover ik weet.
Het merendeel van werkend Nederland gebruikt gewoon de wifi op 't werk.
Ja ik ook, maar dat is geen openbaar netwerk. dwz ik heb een password nodig voor mijn werknetwerk, dat maakt het voor mij geen openbaar netwerk. Of verschilt onze definitie van openbaar netwerk?
Wat maakt een wachtwoord uit? Het is nog steeds iemand anders zijn netwerk. Iemand met een pineapple gaat echt geen rekening houden met definities. Die plaatst zijn toegangspunt tussen jou en het netwerk waar je mee wilt verbinden.
Juist dan heb je VPN nodig. Ik vertrouw juist het netwerk van de werkgever niet.
Blokada gebruikt VPN api om verkeer om te leiden zodat het kan filteren. Veel andere manieren (zonder root) zijn er niet om verkeer te inspecteren. Het is geen VPN in de zin dat er verkeer over een externe tunnel gaat (bovendien is het opensource, te installeren via apk, fdroid, xda labs of play store.
Blokada via de Playstore? Dat is dan zeker nieuw? Staat er inderdaad wel in. Al is dat de dns-changer volgens de comments en niet de volledige versie

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 14:11]

De volledige versie (met adblocker) kan idd niet via de play store, wel via de andere bronnen.
Grappig dat dit artikel juist net geschreven is terwijl ik ermee bezig ben mijn telefoon te rooten. Het enige waar ik nog tegenop zie is dat de telefoon dan geheel terug wordt gezet naar de fabrieksinstellingen. Het is voor mij belangrijk om dus backups te maken. Ik vind mijn authenticator backup nog het meest belangrijk en hoop dat dat me lukt, hier zie ik het meest tegenop. En waarom ik root? Nou ten eerste omdat ik een xiaomi heb en deze dus chinees is. Ten 2e omdat ik gebruik wil maken van apps die de camera verbeteren en het 3e punt is dat ik reclames wil blokkeren in apps.
.

[Reactie gewijzigd door davidruissen op 22 juli 2024 14:11]

Ik stond op het punt om een ouder toestel als testcase te gebruiken (ben een newbie wat betreft jailbreaken). Na het lezen hiervan zie ik er toch van af. Ik dacht dat het de beveiliging juist ten goede kwam, maar dat valt behoorlijk tegen en blijkbaar heb je met elke update de kans opnieuw te beginnen.
Updates kun je makkelijk uitschakelen met andere tweaks en ik merk er persoonlijk eigenlijk niks van. Ik ben meteen gejailbreakd zodra unc0ver hem uitbracht. Ik wil u maar al te graag assisteren in het process, zeer simpel en zo gedaan.
Gebruik voor 2FA "Authy". Het is multi device supported en cloud backup mogelijk. Ik ben benieuwd wat je ervan vind. :9~
En waarom ik root? Nou ten eerste omdat ik een xiaomi heb en deze dus chinees is.
"Ik root omdat mijn telefoon Amerikaans/Chinees/Fins/Koreaans is", is volgens mij nog geen volledige redenatie. :p
In elk geval niet als de redenering eindigt op '...en we moeten alles uit China wantrouwen omdat westerse media bij voortduring roepen dat China slecht is.' Voor China mag je ook Rusland invullen. Zelfde propaganda.
Waarschijnlijk niet de reden, maar soms kun je een chinese rom aantreffen, die niet alle frequenties ondersteund van de nederlandse netwerken. Europese rom erop kan dan een oplossing bieden. Ok, niet direct een reden om te rooten, meestal alleen bootloader unlock maar vooruit 🤨
Ah, "verdiep je maar in het onderwerp". Een uitstekend argument dat je standpunt goed uitlegt. :)
Nationaliteit van je telefoon maakt niet uit wat betreft rooten. Imo is rooten een algemeen goed, want waarom wil je geen volledige controle over je eigendom?
Inderdaad. Zoals het artikel ook al suggereert
Daarom installeer ik geen apps van zaken die je ook via de browser kunt benaderen. Ook geen bank apps. Rabobank op Android gewoon via de (adblocked) browser.
Voor het grootste deel is dat gewoon spyware, de ene erger dan de andere (met als topper Facebook). Niet voor niks pushen bedrijven overal op hun site "Google Play" en "App Store". Als je op je Android standaard 'Desktop' site aan zet, heb je daar ook meestal geen last meer van.
En welk "enorm risico" schuilt er dan in wanneer Netflix en ABN Amro een 3p tracker gebruiken? En weegt het wegnemen van dat "risico" op tegen de mogelijke risico's die je introduceert met het rooten?
Verkeerde vraag:

Waarom heeft een bedrijf als Netflix 3p trackers nodig? Laat staan je bank?!
Kosten dekken van services? Apps ontwikkelen en onderhouden is niet gratis voor je bank
- Geld lenen is voor hun gratis, het geld wat zij uitlenen zit meer dan 10% rente op.
- Ze besparen een shitload door alle kantoren te sluiten en de klant zelf het leeuwendeel te laten doen via de app.
- Al het "talent" want excessieve bonussen krijgt, kan wel wat minder bonussen en salarissen krijgen
- klap op de vuurpijl: ze lopen geen risico als ze verlies lopen. Want als ze dreigen om te vallen, krijgen ze toch een bailout.
Overdrijven is een vak.
- Een gemiddelde hypotheek is momenteel 1-1,5% rente en de bank betaalt een boete rente van ±0.5% over het geld wat ze niet uit kunnen lenen (voor buffers).
- klopt, en daardoor hoeven de tarieven niet omhoog.
- zo hoog zijn de Nederlandse bankbonussen niet, max 20% of 100% in het geval van het allerhoogste management. Klinkt veel, maar is een fractie van buitenlandse banken + salarissen zijn lager.
- kun je de SNS bank affaire nog herinneren? Alle aandeelhouders zijn onteigend. Hoe bedoel je geen risico?

Wil niet zeggen dat de banken op zwart zaad zitten, maar een beetje realisme kan geen kwaad.

On topic: ik zou liever zien dat een bank geen trackers etc. gebruikt. Waarschijnlijk gebruiken ze die ook helemaal niet voor reclamedoeleinden maar juist voor security: als bank moet je je ook indekken tegen valse diefstal claims, etc.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 22 juli 2024 14:11]

Anoniem: 710428 @jhnddy16 juni 2020 09:21
banken kunnen nu voor -1% lenen.
Dan moeten ze maar een realistische prijs vragen voor de dienst.
En wie houd dan zijn rekening nog open als je de echte kosten moet betalen?
De mensen die de dienst dermate waardevol vinden dat ze hiervoor willen betalen. Je weet wel, conform marktwerking. De enige reden dat de gemiddelde consument graag haar privacy opgeeft is omdat ze geen directe gevolgen ervaren, en de lange termijn gevolgen uberhaubt niet in verband weten te brengen met die ene app/enquete/sociale medium.
Met een goede app kunnen ze een boel mensen ontslaan... Het betaalt zichzelf.
De machtigste man op aarde zou nog wel eens gekozen kunnen worden door middel van zulke data. Zoals in 2012 of 2016. Als jij denkt dat jouw privédata niet tegen jou wordt gebruikt...
Ik heb gewoon Firefox met een ublock op mn telefoon. Zelfde bookmarks en history als op de pc en het is per website in te stellen. Aan apps doe ik niet. Is tegenwoordig toch vaak een schil om een chrome tab met een mobile website heen... Dan kan ik net zo goed een bookmark aan m'n homescreen toevoegen. Aan mobile gaming (lees micropayments) doe ik niet.
Allemaal goede punten. Maar er is nog een goed (algemeen) punt dat deels bouwt op jouw punten:
  • Het toestel is van mij. Tijdens de aanschaf heb ik geen licentievoorwaarden geaccepteerd, en die kreeg ik enkel achteraf onder mijn neus (wat het vanuit een juridisch perspectief twijfelachtig maakt hoe geldig het is). Door te 'rooten' neem ik directe controle over wat van mij is.
Overigens is 'rooten' zelf niet het enige doel, maar ook een unlock van de bootloader. Daarmee kan ik het spywareprutje van de fabrikant en van Google (zoals jij ook aangeeft) verwijderen door een andere ROM met enkel opensource software te installeren. Via die ROM krijg ik ook vaker, sneller en langer upgrades en security updates aangeboden.

Toegang tot F-Droid? Aurora Droid integreert het als een store in de ROM. Toegang tot de Play Store? Aurora Store geeft dit zonder Google rond te laten snuffelen in mijn toestel. Missende delen van Google Play Services nodig? microG heeft het. Dit alles heeft een unlocked boot loader nodig, waar vaak root rechten voor nodig zijn om het te verkrijgen.

Nee, dit is niet voor non-tweakers en zelfs niet voor elke tweaker. Het is wel essentieel voor iemand die controle wil over zijn eigen hardware. Voor een apparaat dat zoveel persoonlijke gegevens bevat is dat ook wel nodig. Ter contrast, voor iets als een Nvidia Shield TV doe ik dit niet. Een dergelijk apparaat draait in een apart netwerk met enkel een internetverbinding over een door de router opgezette uitgaande VPN, zonder het gebruik van de meegeleverde afstandsbediening met microfoon. Verder wordt een apart Google account gebruikt dat is aangemaakt met een prepaid telefoonnummer. In tegenstelling tot bij een smartphone wordt er geen diep persoonlijke informatie verwerkt door de Shield TV, dus de neiging om die te rooten is afwezig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:11]

Ik vind het allemaal zo'n wij-zij verhaal. Wij zijn goed, zij zijn slecht. Hoe weet je nou of die custom ROM's te vertrouwen zijn. Wie heeft microG geschreven. Daar wordt driftig in geplakt, gekopieerd en bijgeschreven, je weet niet eens wat er alsnog naar Google gaat aan informatie. Het wachten is op cybercriminelen die zich hier inwerken, waarschijnlijk tot nu toe niet zo interessant vanwege een te kleine markt maar het gaat een keer gebeuren.
Anoniem: 85014 @ExManolo15 juni 2020 12:32
Hoe weet je of de officiële ROMs te vertrouwen zijn?

microG is geschreven door deze mensen. Je kan weten wat microG doet door haar source code te lezen. Je kan microG zelf compileren als je de uitgegeven binaries niet vertrouwt.

Dat kan je niet met de officiële ROMs.

Ik zeg niet dat jij dat gaat doen, ik zeg niet dat jij wil source code lezen. Ik zeg dat jij het kan. En ik zeg dat je het niet kan bij de officiële ROMs.

Het is niet wachten op cybercriminelen voor de officiële ROMs. Die zijn er namelijk al. Je kan de fouten in microG zelf patchen als je niet wil wachten op cybercriminelen die zich inwerken op problemen in microG.
Het toestel is van mij. Tijdens de aanschaf heb ik geen licentievoorwaarden geaccepteerd, en die kreeg ik enkel achteraf onder mijn neus (wat het vanuit een juridisch perspectief twijfelachtig maakt hoe geldig het is). Door te 'rooten' neem ik directe controle over wat van mij is.
Dit is voor mij ook een van de redenen om te rooten. Als ik honderden euro's betaal voor een telefoon, mag ik toch op z'n minst verwachten dat ik daar mee kan doen wat ik wil. Daarbij accepteer ik zonder problemen dat de garantie vervalt. Het is m.i. bijvoorbeeld van de zotte dat een fabrikant voor mij bepaalt welke apps ik wel en niet mag gebruiken. Op mijn pc mag ik (binnen de technische mogelijkheden, uiteraard) ook zelf weten welk OS ik installeer. Waarom dan niet op mijn telefoon? Ja, ongetwijfeld krijg ik dan een verhaal over 'veiligheid', maar laten we wel wezen: de echte reden heeft natuurlijk te maken met het feit dat men je op alle mogelijke manieren wil kunnen volgen. Daar bedank ik voor.

[Reactie gewijzigd door Cosmic Toad op 22 juli 2024 14:11]

De garantie vervalt praktisch gezien inderdaad, zelfs als dat juridisch gezien niet zo dient te zijn.

Vanaf 6 maanden na levering is het aan de klant om aan te tonen dat de gemelde schade niet is veroorzaakt door of dankzij (in mijn geval) rooten.

Bij mijn motorola werkte de gps niet meer. Op dat moment stond coolblue nog op een torenhoge sokkel en heb ik het toestel inclusief geroote custom rom teruggestuurd, net als ik met een eerder toestel had gedaan.

Al vlot bleek dat de claim door de reparateur was afgewezen wegens "bootloader gevonden" (letterlijke reden).
Als ik mijn toestel terug wilde dan mocht ik eu 40,--+ betalen aan onderzoekskosten.
Het enige verweer dat ik van coolblue kreeg was
" Bootloader gevonden, garantie afgewezen."
Dus niet "Unlockte bootloader gevonden" maar "bootloader gevonden", die op elk android toestel dus te vinden is.

Ga ik voor een toestel van 6+ maanden een rechtzaak beginnen? Neueu.
Had ik sterk gestaan?????

coolblue is van mijn meest betrouwbare leverancier naar een volledig onbetrouwbare geworden.
Ik stem met mijn portemonnee.
Ja je had ijzersterk gestaan Een garantieclaim afwijzen op rooten mag niet punt CB overtreedt ook nog eens de geldende richtlijnen als ze je niet de kans geven erover te klagen

Dus de onderzoekskosten se gerechtelijke kosten en de kosten coor een vervangend toestel zijn voor hen

Als jij kon bewijzen dat het niet jouw schuld was

Beste bewijs is stock rom en dat was je enige fout
Die 'veiligheid' is ook vaak een goede smoes van de leverancier om hun beperkingen door te drukken. Natuurlijk moet je updates bijhouden, maar daar zit het hem nu juist, de originele ROM heeft meestal maar twee jaar updates en als je een custom ROM er op zet heb je langere updates. Ze willen gewoon dat je een nieuwe koopt. Planned obsolescense dus.
Kun je in Developer Mode zonder je telefoon te root-en niet gewoon een kopie/backup trekken van je telefoon?

Het script dat je draait als je in je auto stapt, kun je dat wellicht ook met ifttt.com ?

Met een Android One telefoon (= stock Android) met twee Sims kun je out-of-the-box elke app meerdere keren naast elkaar installeren. WhatsApp ook: voor elke sim een eigen install bijvoorbeeld. Zonder root dus.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:11]

Het script dat je draait als je in je auto stapt, kun je dat wellicht ook met ifttt.com ?
Of IFTTT het kan weet ik niet (plus dat is dan weer zo'n externe dienst, waar je maar net trek in moet hebben). Met Tasker zou het wel moeten kunnen, denk ik.
Met Tasker kan dat inderdaad ook. Voor veel dingen heb je geen root meer nodig bij Tasker. Hooguit wat permissies geven via ADB.
Klopt, bijna alle dingen waar ik vroeger root voor nodig had, doe ik nu éénmalig met een ADB commando met een USB kabel. Ook bij Tasker, waar ik alles mee kan doen zonder root.
Het enige wat ik mis is Titanium backup, want de backuptool van de fabrikant is meestal erg brak.
Het is dat ik met een telefoon van de zaak niet meer mag/kan rooten, maar mis het wel.
Dingen zoals adaway, substratrum, titanium backup zijn wel dingen die ik mis. Maar het is gelukkig wel zo dat je het steeds minder nodig hebt.
Dit klinkt wel interessant.
Ik wil gesprekken kunnen opnemen maar zoals ik het nu lees is rooten de enige mogelijkheid om dit te doen. Werkt dit met Tasker?
Zijn er dan apps die ik kan downloaden en werkt het gewoon of zijn er specifieke apps die dan werken?
Ik gebruik de app "Gespreksopname" uit de playstore, zonder jailbreak.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om de maker te noemen. Ik vind er 3 met dezelfde naam. App nummer 1 doet het in ieder geval niet.
Ik denk dat mijn S20 het tegenhoud ergens.
Staat geen maker bij.
De link eindigt op:
id=com.callrecord.auto&hl=nl
Logo is een rood vierkant met afgeronde hoeken, met daarin een grijze cirkel, en daarbinnen een groen telefoontje en een spreekballon met microfoon.

Ik zie in de laatste reactie trouwens dat het niet meer werkt vanaf Android 9. Ik heb nog een oudere telefoon. Wellicht is dat de oorzaak dat het bij jou niet werkt en bij mij wel.
Bedankt voor je reactie.
helaas :( doet hier niets.
Je kunt ook heel ouderwets de mini-jack jack verdubbelen en op de 2e gewoon de opname doen. Idem met bluetooth, gewoon virtueel tweede headset koppelen welke de audio wegschrijft. Je kunt zelfs netjes je eigen audio in een parte track gooien. Zodat als je per ongeluk door iemand geen praatte, je achteraf toch beter kunt horen wat ie zei.
mijn telefoon heb geen mini jack 8)7
met bluetooth is nog wel een goeie idd. daar ga ik eens in verdiepen. Thanks!
Geen idee, aangezien OnePlus dialer ingebouwde recorder heeft :)
ifttt kan niet Flitsmeister de-installeren en weer installeren tenzij je root gebruikt, maar Automate is geweldig en vziw niet dependend op een 3rd party website om te werken, of werkt ifttt zonder web? en met root? Anyway - nooit geprobeerd. Verder is er wel ADB maar uit mijn ervaring is een brakke kabel of wifi verbinding al genoeg om je backups corrupt te maken (jup, this shit did happen to me, herleid naar een kapotte kabel). SSH/rsync werkt veel veiliger, robuuster en beter.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 14:11]

SSH en rsync kun je zonder root gebruiken. Termux kan dat gewoon, zolang je niet buiten /data/data/com.termux of /sdcard komt. Ik gebruik het actief, ook met rsync. En in de /data/data/com.termux heb je gewoon ext4 file system, dus alle linux operaties werken gewoon. En heb je wel root, dan kun je dat in Termux aanzetten.
Ik kan dus heel makkelijk met een SSH client vanaf de computer bestanden uitwisselen met Android op de sdcard en de Termux data folder. En werkt veel beter en sneller dan andere SSH servers voor Android, die vaak nog betaald zijn.
Het is ook heel raar dat een veilig en goed werkend protocol als SSH niet standaard in Android (en Windows) zit, maar weer allerlei proprietary data transfer protocols. Windows heeft dan nog wel SMB / CIFS, maar dat is veel trager en minder veilig (niet gecrypt).

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 22 juli 2024 14:11]

Met een Android One telefoon (= stock Android)
Nee, dat is het niet. Stock Android is AOSP.
Mijn telefoon is niet geroot maar ik kan gewoon opnames maken van alle gesprekken.
watvoor telefoon en app precies?
Mijn Oneplus (7), kan het standaard. Ik weet niet precies welke Oneplus het voor het eerst er in is gekomen, maar volgens mij zit het er al een tijdje in.

Bij het bellen is er gewoon een "record" optie in het belschermpje, via de app "Recorder" wat volgens mij een standaard Oneplus app is (gok ik?).

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 22 juli 2024 14:11]

Had ik toch een Oneplus moeten kopen...ik twijfelde tussen de s20 en oneplus (niet de 7 dan natuurlijk)....
UMIDIGI X op android 9 met Truephone
Voor mij werkt "Cube ACR" perfect (merk Doogee met Android). Zonder rooten dus.
Same here met een Pocophone F1 gewoon standaard als ik bel kan je alles opnemen, en werkt erg goed.
De mogelijkheid voor een tweede Whatsapp etc zit gewoon ingebouwd bij Samsung.
Ik weet niet hoe het bij Samsung zit maar bij OnePluss zijn het alleen sommige apps, ik wil _alle_ apps. Verder heeft OnePlus ervoor gekozen om de opslag van contacten te delen (dat is wat ik juist niet wil, met Shelter heb ik een aparte contacten lijst voor mijn 2e whatsapp). Verder worden er ook nog andere gegevens beschikbaar gesteld. Met Shelter is het gewoon een afgebakende 2e telefoon, in je eigen telefoon :)

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 14:11]

Bij Samsung heb je twee mogelijkheden: dual messenger voor apps als whatsapp, en "veilige map" om alle apps die je wil in een apart profiel te draaien. Beide profielen draaien volledig los van elkaar, maar kunnen net zo bij elkaar komen als de rest van de apps buiten de veilige map volgens mij. Die veilige map lijkt dus wat ik zo uit jouw beschrijving begrijp het meest op Shelter.
Als jenalle apps account gebonden wil hebben, is het niet een idee om een 2de account ofzo te maken op je apparaat?
Ik mis ook vooral de mogelijkheid om Titanium backup te kunnen gebruiken en zeker maken dat ik al mijn data weer terug krijg en alle instellingen van alle apps mocht ik beslissen om de telefoon te resetten.

Het restoren van de apps zelf werkt nu wel aardig, maar de data nog steeds niet (Galaxy).

Wat ik ook heel erg mis is de app om je telefoon te laten stoppen met laden bij de x%.
Hiermee voorkom je dat die steeds tot de max oplaad wat de levensduur van de batterij verlengt.
Overigens zag ik afgelopen week in een review dat de OnePlus 8 dat nu in de software heeft ingebouwd!
Welke app stopt het laden bij een bepaald percentage?
- Kan opnames maken van mijn gesprekken
Ik heb een Samsung, en daar zit gewoon een gespreksrecorder op (die heet Spraakrecorder).

Of mis ik nu een functionaliteit in die app die jij niet beschrijft maar wel wil?

Edit: Toegevoegde vraag

[Reactie gewijzigd door bed76 op 22 juli 2024 14:11]

Hij bedoelt waarschijnlijk telefoongesprekken opnemen.
Ik ken die Samsung app niet, maar ik vermoed dat die alleen geluid van de microfoon opneemt, niet wat je telefoongesprekspartner zegt.
Dat is inderdaad gewoon een dictafoon app. Elke telefoon heeft die.
Super goeie uitleg van mogelijkheden voor Android!

Ik wil ook even benadrukken dat ook voor de iPhone er super veel voordelen uit te halen zijn bij een jailbreak.
  • Cydia (appstore voor jailbroken telefoons met super veel functies)
  • Het kunnen uitschakelen of spoofen van je locatie in systeem of per app basis
  • Meerdere app icons op je homepage, ikzelf word gek van de kleine grid en ik had vroeger een iPhone 6S Plus welke zowel horizontaal als verticaal een rij extra toe liet, gek genoeg heeft de iPhone X welke kwa display meer ruimte heeft gezien het edge to edge is minder icons toelaat. Hier werd ik altijd gek van dus ook het eerste wat ik installeer zodra er een jailbreak komt op een nieuwe iPhone
  • Widgets
  • Aanpassen van taakbalk icons
  • Aanpassingen aan keyboard
  • VERSNELLEN VAN ANIMATIES TOT x10 Je iPhone word instant! Met alles. Openen van apps sluiten naar home gaan. LETTERLIJK ALLES VERSNELD! Het is super gek om te weten dat iPhone sneller zijn dan de nieuwste Android toestellen met 3 keer zoveel ram maar toch door lange animaties zoveel trager werken.
  • Aanpassen van icoontjes & Thema's
  • Apple apps verwijderen of hiden die je niet wilt
  • Een werkend bestandbeheer
  • Het afspelen en openen van bestanden en documenten die normaal niet gesupport zijn
  • Downloaden en torrenten
  • Jailbreak versie van tasker, al moet ik zeggen dat iOS dit op zichzelf al heeft toegevoegd dus de jailbreak variant niet altijd meer nodig is. Je hebt nu de officiele app van Apple zelf "shortcuts" if "opdrachten"(in het nederlands)
  • Aanpassingen aan de dock (van meer icoontjes tot functies tot thema's)
  • 3D touch of longpress touch opties wijzigen of toevoegen
  • Darkmode(dit kon al lang voordat de officiele variant op iOS kwam maar gaat zelfs dieper door ook webpagina's met een witte achtergrond zwart te maken of Whatsapp chats en kan per app of setting worden toggled. Ook kleur correcties waar dat toch niet goed blijkt te gaan.
  • Het aanpassen van de opstart logo(geavanceerde tweak en zou ik niet snel aanbevelen tenzij je weet wat je doet, wel heel vet)
  • Aanpassen van animaties
  • Aanpassen van apps behavior of toevoegen van functies. Bijvoorbeeld tweak waarbij Spotify ook de album art laat zien naast liedjes bij het zoeken of scrollen in playlists of albums. Of aangepaste versies van Whatsapp, Snapchat of Instagram etc... Bijvoorbeeld Insta zonder advertenties(DANKJEWEL) tot wat privacy issue gevoelige dingen als het kunnen opslaan van foto's in Snapchat zonder dat de ander ziet dat je een screenshot maakt of bij whatsapp het zien van blauwe vinkjes maar anderen dat niet bij jou kunnen zien of dat anderen kunnen zien dat je aan het typen bent. Ook dingen als een offline mode in deze apps waarbij mensen niet zien dat je online bent maar jij hun wel of je locatie spoofen.
  • Het aanpassen van control settings of quick gestures of toevoegen van opties en functies en het aanpassen van volgorde.
  • Homescreen en lockscreen aanpassingen
  • Batterij kleuren aanpassen gebasseerd op hoe laag je percentage is.
Jullie snappen het idee, ik kan eindeloos doorgaan aangezien er veel developers zijn die voor de cydia appstore(jailbreak appstore) apps en tweaks maken en de lijst en opties worden als maar groter. Enkele jaren terug was het wel een must eigenlijk om een jailbreak te hebben gezien vrijwel elke optie en functie die pas recent is toegevoegd aan iOS al mogelijk was bij jailbreaks sinds zelfs iOS 5 en 6. Maar tegenwoordig is het grotendeels een het aanpassen van de look en feel van je device en minder op echt nodige functies. Voor mij wel nog veel meerwaarde voor anderen misschien minder.
Als ik deze lijst lees dan spreekt me werkelijk niets aan. Ik denk dat 99.9999% van de iPhone gebruikers hier ook geen behoefte aan zal hebben.
Cydia (appstore voor jailbroken telefoons met super veel functies)
Lekker de veiligheid van je telefoon opofferen om semi-malware of gestolen apps op je telefoon te zetten?

Ik vind het jailbreaken van iPhones mal en zelfs gevaarlijk qua security, ik zou het niemand aanraden.

[Reactie gewijzigd door Q op 22 juli 2024 14:11]

Beste Q,

Ik weet niet waarom jij zo aanvallend tegen bent. Jailbreaken en Rooten is niet voor 99% van de mensen. ABSOLUUT NIET. Maar dat geeft jouw mening geen geldige reden waarom het voor anderen niet juist geweldig is. Ikzelf jailbreak en root altijd mijn telefoons. Ik flash nieuwe roms, ik maak custom launchers en personalizeer mijn telefoon volledig. Dusdanig ver dat jij waarschijnlijk niet snapt hoe mijn lockscreen of apps werken maar ikzelf wel.

Dat vind ik heerlijk, en daar zijn velen van. Jou mening hierin is simpelweg nutteloos gezien dit ook enkel een keuze is voor de mensen die juist hier naar opzoek zijn of juist niet willen vast zitten aan de Apple eco systeem.

Ik wil je er ook aan herinneren dat je nu op een website zit wat TWEAKERS heet. Dus als jij Tweaken niet waardeerd zit je wellicht op de verkeerde site te zoeken.

Ik geef enkel een aantal voordelen van Jailbreaken waar ik even uit m'n hoofd op kwam, maar er zijn zo'n 5000 dingen die ik had kunnen opnoemen waarvan misschien ook enkele dingen die jij fijn zou vinden. Het is niet voor jou weg gelegd dat is duidelijk, maar ga niet jou prioriteiten voor privacy als reden gebruiken waarom het wellicht voor mij of een ander niet interessant zou zijn. Ik geef vrij weinig om privacy dat geef ik toe maar heb alsnog een telefoon waar niemand in komt met hoe zwaar beveiligd die is met tweaks en passwords. Ik heb individuele apps met verschillende passwords zoals whatsapp op social media iets wat juist de security omhoog gooit. Ik heb een eigen manier om de lockscreen te unlocken met tweaks waarbij juist de gebruikelijke methode waarbij je naar rechts veegt op op de knop drukt mijn telefoon een signaal geeft om de huidige locatie van de telefoon naar mijn computer te sturen. Dus juist bij diefstal weet ik de dief te vinden. Ook dat door middel van Jailbreaken. Dus aub volgende keer hou je argument op een neutraal niveau en bedenk dat anderen hier wellicht wel waarde in zien en dat je wellicht hier ook te weinig vanaf weet om te oordelen op basis van enkele dingen die ik heb opgenoemd. Zoek het op, jailbreaken is absoluut niet zo onveilig als jij nu denkt.
Met root kun je jezelf juist beter beveiligen tegen inbreuken op je privacy door allerlei apps, inclusief die welke al voorgeïnstalleerd staan op je telefoon.
Dat is zeker waar! Op android toestellen wordt overal en constant je locatie en persoonlijke data verzameld. Vooral als je een chinees merk gebruikt is het flashen van een andere rom en/of rooten een geweldige manier om jezelf rust te geven. Ook samsungs en Google's eigen telefoons zijn vaak schuldig van ongevraagde privacy inbreuken. Daarin is rooten juist een verbetering, zeker waar!
Precies, maar het geldt net toch zozeer voor IOS en b.v. de Facebook-app? Die maakt ook contact met allerlei domeinen en zendt allerlei informatie derwaarts.
Leuke aanname maar ik denk dat als Apple een of meer van deze functies zou implementeren in IOS dat heel wat mensen ze zouden gebruiken.

Zo moeilijk is het toch niet om een paar dingen aan te passen. Zoals widgets in je homescreen, de optie om icoontjes neer te zetten waar je wil zonder dat ze achter elkaar hoeven te staan. Animaties versnellen... en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En als het met een jailbreak moet dan doe ik dat eerst wel :)
Anoniem: 88872 @PearZeaL16 juni 2020 14:05
Animaties versnellen op de iphone zonder jailbreak:
instellingen/Toegankelijkheid/beweging/verminder beweging. En je iPhone voelt direct een stuk snappier. Ik werd altijd een beetje misselijkachtig van al die bewegingen op het scherm.
Letterlijk al deze dingen spreken mij aan. Ik snap echt niet hoe iemand zonder de meeste van deze zaken zijn telefoon zou willen gebruiken.
Wie maakt zich druk?
Kan prima gesprekken opnemen met Cube ACR, te vinden op mijn play store. Mijn telefoon is een Motorola G3 met een ongewijzgde Android.
Overigens is voor mij een belangrijke reden om te rooten de beveiliging. Ik heb een Samsung Note 2014 die het nog prima doet met een prachtig 2560 x 1600 scherm. Alleen is de Android blijven steken op Lollipop, versie 5 dus. Samsung brengt geen updates meer uit vor deze tablet, dus de enige manier om qua beveiliging bij te blijven is te rooten.
Dat je niet bij de opslag van veel games of apps kunt is mij inderdaad een doorn in het oog. Dat is waarom ik op mijn tablet veelal root draai. Op de telefoon vind ik het wat trickier, zeker omdat je bij het bootloader unlocken vaak ook je hele telefoon reset, en ik met een nieuwe telefoon nooit meteen met root begin.

Vroeger jarenlang een gejailbreakte iPhone gehad. Zelfs noodzakelijk voor mijn softwarematige sim-unlock. Dan moest je nog handmatig met bepaalde keys in de weer om toch de push-service van Apple-servers te kunnen gebruiken voor notificaties.

Ook SBSettings was destijds super handig. Gelukkig is dat later door Apple zelf ook ontdekt.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 14:11]

SBsettings was wel echt heel fijn ja. Wat was ik jaloers op de android gebruikers toen. Zeker ook gezien het brakke notificatie systeem dat IOS toen had.
Ja, ik zou ook graag, zoals Grasmanek94, WhatsApp-bellen onmogelijk willen maken, maar dan op mijn iPhone. Maar ik begrijp dat dat dus niet kan in de reguliere software. Of heeft iemand daar andere ideeën over?
BTW ik raad het aan om Shelter (te vinden op F-Droid) te gebruiken om meerdere keren dezelfde apps te draaien als je 2 sim kaarten hebt
Heb zelf geen Android, maar kan dit niet gewoon door WhatsApp business te installeren voor je tweede sim-kaart? Dat is wat ik doe op iPhone.

Ik Root/JB al jaren niet meer. Zoals je zelf aangeeft kunnen veel dingen tegenwoordig standaard al. Het automation gebeuren mis ik wel een beetje.

Het is voor mij simpelweg niet mogelijk omdat mijn werkgever e-mail blokkeerd wanneer ik niet binnen een aantal weken naar de laatste iOS versie ga. Voor Android is MDM verplicht en de laatste security update verplict en daar heb ik al helemaal geen behoefte aan. Mijn enige alternatief zou twee telefoons nemen zijn, maar dan kies ik toch liever voor dual-sim ;-).
Qua MDM ben ik altijd van mening: Jij (de werkgever) eist, dan lever je ook (een 2e toestel voor mijn werk).
Dat doet mijn werkgever ook (iPhone). Ik kies er zelf voor om mijn prive sim daar ook in te stoppen omdat ik niet met 2 telefoons wil slepen.
Allemaal leuk en aardig zo veel apps verwijderen en dergelijke. Totdat er een systeem update komt en je de helft van je werk kwijt bent.

Het is denk ik voor jou de moeite waard om een Magisk module voor jezelf te maken (is helemaal niet zo moeilijk) die alle apps (de APKs) die je weg wil hebben vervangt voor lege bestanden

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door keranoz op 22 juli 2024 14:11]

Ik stap in mijn auto, mijn navigatie gaat aan, Spotify gaat aan,
Bizar hoe dat niet standaard is. Ik heb recentelijk de overstap gedaan van een OnePlus3 met root, naar een Redmi Note 8 Pro.
Op de Oneplus3 had ik greenify, titanium backup, automate, adaway en een hele reeks andere meuk. Ik dacht van hm, ik probeer het eens zonder root.
En ik heb gelijk spijt, zo veel dingen die nog steeds niet automatisch werken. Niet automatisch muziek als je een oortje er in drukt of met bluetooth verbindt - of het "doet" het wel, maar de muziek app moet eerst "gestart" worden.

Geen idee wanneer ik de nieuwe telefoon ga rooten. Greenify is niet nodig op de nieuwe, maar Adaway, Automate en Titanium Backup zeker wel.
Vooral de laatste, alle apps werden "verplaatst" naar de nieuwe telefoon. Meer dan de helft is gewoon geinstalleerd als nieuwe app, geen enkele data van de oude staat er op.
Bizar hoe dat in 2020 nog steeds gang van zaken is.
Het automatisch opstarten van alle auto-apps lijkt mij ook handig, hoe heb je dit ingesteld en is hier nog steeds een root voor nodig?
Je kan volgensmij ook zoiets doen met Automate (heb het zelf nooit geprobeerd)

[Reactie gewijzigd door SKBotNL op 22 juli 2024 14:11]

Voor mij heb ik het wel gedaan, why?:

- Backups van apps en app data
- BACKUPS van apps en app data
- *BACKUPS* van apps en app data
Is dat nog steeds niet normaal mogelijk bij Android zonder dat soort capriolen? Dit is dus waarom ik mijn moeder hier liever niet mee opzadel.
Termux is een top terminal (werkt ook zonder root, maar dan niet alles) voor de hardcore linux poweruser
Mag ik vragen met welke functie (root of nonroot) je het Whatsapp bellen hebt uitgezet?
Het blokkeren van mensen op de SIM kan namelijk nu, maar dan kan men mij nog steeds via Whatsapp bellen. Dat wil ik dus uitzetten.
Voor zover het bij mij werkt kun je waarschijnlijk enkel de AlarmService uitschakelen wanneer whatsapp niet is geopend. En anders pak je iets wat de alarm permissies binnen android kan blokkeren (daar heb ik nog niks voor gevonden)

Ik heb een app die heet DisableService maar die is al jaren nergens meer beschikbaar om te downloaden.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 14:11]

Kan je eens uitleggen waarom je flitsmeister steeds "installeert"?
Slurpt batterij, continu GPS aan.
Anoniem: 63072 @Zackito15 juni 2020 10:27
Ik snap de reactie niet helemaal.

Al die dingen kan je namelijk op een iPhone ook niet zonder te jailbreaken. Dat geef je zelf al toe en dat vind je prima. Dan hoef je dus al die dingen op een Android telefoon ook niet te doen, dus welk gedoe heb je het dan over?
Je kunt toch ook een Android nemen en die helemaal stock laten...? Denk dat de verschillen ios/Android intussen vrij klein zijn. Je reactie snap ik dus niet helemaal.
Onder 'gevaren' mis ik het in mijn ogen grootste gevaar: je laat je telefoon op een heel diep niveau aanpassen door software van hackers(-groepen) die vaak anoniem zijn. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat er zaken mee-geïnstalleerd worden die onderhuids hele vervelende dingen met je telefoon of data kunnen doen.
Het is dus zeker niet ondenkbaar dat er zaken mee-geïnstalleerd worden die onderhuids hele vervelende dingen met je telefoon of data kunnen doen.
...ik bedoel, met Android One en de varianten van fabrikanten heb je gewoon de garantie dat dit gebeurd.
Ik vind de 'kleurcodes' van de fabrikanten niet helemaal terecht. Samsung is groen, maar daarbij is het wel zo dat je als je de bootloader ontgrendelt, je garantie kwijt bent en ook functies als Samsung Pay, doordat de "knox bit" gereset wordt, die je nooit meer terug kan zetten.

Bij andere leveranciers zoals OnePlus en Sony kan je nog terug. Echter is Sony oranje omdat je een code aan moet vragen, wat echter een kleine moeite is? Ik zou daarom liever een Sony toestel unlocken dan een Samsung.

Wat voor mij meestal de reden is, is alternatieve firmware. Ik was vooral een fan van de lineage-microG fork ( https://lineage.microg.org/ ) omdat die helemaal gebruik maakt van Google alternatieven, maar helaas is de MicroG ontwikkelaar tijdelijk gestopt vanwege persoonlijke problemen en is die niet Android 10 compatible. Jammer, want met MicroG heb je meer flexibiliteit dan met een telefoon helemaal zonder de google services, het is het beste compromis wat mij betreft.

Overigens maak ik me wel zorgen over de trend. Het wordt steeds minder makkelijk om met je eigen apparaat te doen wat je wil. Zoals in het artikel gezegd wordt, ben je op zich niet de eigenaar van de software maar ik vind dat vooral een typisch Amerikaanse "bedrijven boven alles" gedachtengang. We zouden dit tot een recht moeten omvormen net zoals de "right to repair".

Het probleem is bovendien dat deze praktijk zich uitbreidt tot meer apparaatcategorieen. Op telefoons heb ik het nooit zo erg gevonden omdat ik dat niet zie als een zeer belangrijk apparaat voor me. Op de computer vind ik het veel storender als ik beperkt word door de leverancier en vooral Apple begint steeds meer in die richting te gaan met macOS (denk aan de T2 chip, notarisatie van software e.d.). Er zitten bovendien veel te vaak commerciele gedachten achter, zoals DRM en de klant insluiten tot hun eigen cloud diensten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:11]

Ik had gehoord dat NanoDroid soms wat verder was dan officiele microg. Die lijkt iig ook Android 10 te ondersteunen.
Met 10 geen ervaring, maar ikzelf heb hiermee (signature spoofing en) microg geinstalleerd op een "gewone" maar onofficiele LineageOS 9 (16?) ROM.
Voor zover ik weet zijn er nog enkele problemen rondom Android 10 met MicroG. Hier zijn ook al door derden maanden geleden al pull requests voor gegeven om dit op te lossen, maar de enige ontwikkelaar (Mar-v-in) heeft sinds December geen enkele commit meer gedaan, helaas. En er is niemand anders die de toegang heeft. Hij zei eind April dat hij na 1 a 2 weken weer terug zou zijn maar dat is helaas ook niet gebeurd.

De Lineage builds worden door iemand anders beheerd, maar die kan momenteel niet verder omdat Lineage geen Android 9 builds meer maakt en MicroG dus nog niet werkt op Android 10 :'(

Maar ik hoop dat het een en ander toch weer een keer uit deze impasse komt, want MicroG is op zich geweldig.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:11]

Overigens maak ik me wel zorgen over de trend. Het wordt steeds minder makkelijk om met je eigen apparaat te doen wat je wil. Zoals in het artikel gezegd wordt, ben je op zich niet de eigenaar van de software maar ik vind dat vooral een typisch Amerikaanse "bedrijven boven alles" gedachtengang. We zouden dit tot een recht moeten omvormen net zoals de "right to repair".
Je hebt in de EU het recht om software te reverse engineeren:
Vraag: Hoe legaal is het reverse engineeren van software? Mag ik bijvoorbeeld proberen te achterhalen hoe software werkt, of zelfs daarvan de functionaliteit veranderen?

Antwoord: Het reverse engineeren van software is onder omstandigheden legaal. Software is beschermd door het auteursrecht, en het bewerken (wijzigen, aanpassen en uitbreiden daarvan) wordt gezien als een vorm van verveelvoudigen. Je hebt daar normaal dus toestemming voor nodig van de rechthebbende.
Dit artikel werd geschreven door Arnoud Engelfriet, Arnoud reageert hier op Tweakers ook regelmatig.
Ja, maar het is niet alleen software natuurlijk. Apple doet dit bijvoorbeeld met strikte hardware beveiliging. Denk aan de T2 chip en het gesloten karakter van de A chips in de iPhone. Ook de Knox Bit van de Samsungs is zo'n hardware beveiliging die je niet kan omzeilen.

Bovendien: reverse engineering betekent niet meteen dat je er ook echt iets aan kan veranderen. En die 'toestemming van de rechthebbende' zal je natuurlijk ook vaak niet krijgen.
Ik vind de 'kleurcodes' van de fabrikanten niet helemaal terecht. Samsung is groen, maar daarbij is het wel zo dat je als je de bootloader ontgrendelt, je garantie kwijt bent en ook functies als Samsung Pay, doordat de "knox bit" gereset wordt, die je nooit meer terug kan zetten.
Dat klopt niet helemaal. Rooten blaast niet de e-fuse op (waar jij het over hebt), maar het installeren van een custom rom wel. Ik heb mijn Samsung A3 geroot en Knox werkt nog steeds. Maar er is een kans dat als je het verkeerd doet, je inderdaad Knox tript en dan kan je geen gebruik meer maken van bepaalde functies, zoals Samsung Pay. Aan de andere kant, als je dat soort zaken niet gebruikt, is er ook weinig aan de hand. Gewoon goed xda-developers lezen en dan kom je er wel aan uit.
Laat maar, dat klopt niet, mijn knox is wel tripped zie ik nu. Maar goed dat ik gewacht heb met rooten tot na de garantie periode.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 14:11]

Ook voor mij is rooten een echte must, vroeger voor zaken als LBE security (Heb ik helaas geen vervanger voor) welke je liet zien wanneer een app permissies wilde gebruiken en liet je dat toestaan of weigeren in real time. En dat praat ik zo ver teeug als Android 4.0. Zelfs in de huidige versies van android komt het permissie beheer niet in de buurt van wat lbe toen kon.

Tegenwoordig gebruik ik zowel custom roms als root om de telefoon naar smaak in te stellen. Zo heb ik het recents scherm van Android Go met close all knop in beeld. En heb ik het geweldige LiveDisplay welke automatisch mijn scherm aanpast naar de omstandigheden. Extra vel in de zon, automatische helderheid aan zich maar ook kleur tinten en contrast wordt automatisch geregeld. Tot slot heb ik ingebouwde call recording en proximity speakerphone waarbij de telefoon automatisch op speaker gaat als deze niet bij mijn oor is. Maar ook het uit kunnen zetten van het oplaadlample is snachts prettig. De rom kan veel en veel meer en is beter dan de officiele software van oneplus. En als ik wil kan ik overstappen naar nieuwere roms met beveiligings updates voor mijn normaal niet langer ondersteunde telefoon.

Dan heb je de custom recovery kant waarmee ik backups kan maken van unieke systeem partities mocht er ooit iets bricken. Maar mijn custom recovery kan ook magisk modules herstellen en maakt zelfs automatisch de partities aan voor GSI images. Iets dat de oneplys 3t normaliter niet ondersteund. Veel meer beheer dan een standaard recovery dus.

En dan het echte root stuk. Of in mijn geval Magisk want dat gaat toch echt iets verder. Ik kan niet meer zonder vooral door de ongelovelijk goede audio van Viper4Android. Met de juiste goedkope in ears krijg je onwijs mooi geluid als ze goed reageren op EQ en je ze goed weet af te stellen. Ik heb nog nooit zo veel opties gehad voor EQ op een telefoon. En het werkt systeem breed maar heeft dus wel een eigen driver nodig. Dan is root en magisk handig. Gezien Magisk modules over je systeem heen gemount worden is dit (meestal) veilig en eenvoudig ongedaan te maken. Een nieuwe driver is dan ook met 1 druk op de knop geinstalleerd. Maar daar houdt het niet bij op. DriveDroid is erg handig als ITer gezien get .img en .iso bestanden kan mounten als usb stick. Zo heb ik altijd een toolkit bij de hand mocht iemand mijn hulp nodig hebben. Dan heb je nog substratum voor custom themes die net even verder gaan dan andere icoontjes of een andere launcher.

Als laatste wilde ik meer los breken van google, zeker met de potentie van het introduceren van een contact tracking api via de play services. Dus ik gebruik MicroG een beperkt maar open alternatief voor essentiele google api's.

Kortom, veel meer vrijheid en mogelijkheden die voor mij echt het verschil maken met een vleugje idealogie.
EQ aanpassen kan tegenwoordig ook heel goed met https://play.google.com/s...com.pittvandewitt.wavelet Heeft zelfs ingebouwde profielen voor veel koptelefoons om ze naar een neutraal geluid aan te passen op basis van metingen.
Interresant gezien pittvandewitt ok de onofficiele Viper4Android heeft gemaakt. Als het dezelfde featureset heeft die ik nodig heb is dat een mooie doorontwikkeling. Ik heb van hem al een dergelijk neutraal profiel voor mijn siberia headset gekocht welke ik daarna weer verder heb getweakt.

Update: Ik heb hem even getest, en het toont aan dat de non root apps niet in de buurt komen van wat Viper4Android mij kan bieden. Wavelet lijkt gebruik te maken van de effecten die de chipset van een telefoon biedt. In mijn (custom rom) geval resulteert dit in zeer beperkte mogelijkheden. De legacy mode komt niet verder dan een simpel EQ venster. De uitgebreidere features werken enkel met sommige apps en dan krijg ik niet de AutoEQ en bass enhancement opties die ze in de screenshots tonen. Niet een erg betrouwbare ervaring dus.

Uiteraard heb ik het bovenstaande getest met een volledig verwijderde Viper4Android driver, die inmiddels weer zijn vaste plek op mijn telefoon heeft teruggekregen.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 22 juli 2024 14:11]

Er moeten bepaalde libraries aanwezig zijn inderdaad. Je hebt echter nogal eens dat de fabrikant die negeert en alleen een eigen oplossing biedt. Bij Sony heb je standaard alleen een Dolby Atmos equalizer en die bevalt me niet erg. Perfect is wavelet nog niet bepaald, omdat het corrigeren regelmatig tot hoorbare vervormingen leid.
Ook voor mij is rooten een echte must, vroeger voor zaken als LBE security (Heb ik helaas geen vervanger voor) welke je liet zien wanneer een app permissies wilde gebruiken en liet je dat toestaan of weigeren in real time. En dat praat ik zo ver teeug als Android 4.0. Zelfs in de huidige versies van android komt het permissie beheer niet in de buurt van wat lbe toen kon.
Is Bouncer misschien iets, of begrijp ik dan verkeerd wat je zoekt?
Komt in de buurt maar is niet zo realtime als LBE was en is afhankelijk van het nieuwere permissie systeen in android. Het mooie van LBE was juist dat het op elke app werkte ook als deze nog op de oude manier permissies vraagt en het echt altijd vroeg als je dat wilde. Dus je kon real time zien wanneer een app gegevens op vroeg en dit per keer blokkeren. Zelfs op zaken als de google play services.
Graag zou ik ook nog even een stukje toevoegen met wat meer technische achtergrond over Android en root en een klein stukje geschiedenis :)

Tegenwoordig is het rooten van Android telefoons (tenminste, als je een merk hebt dat het toelaat) niet meer heel moeilijk. Vroegah in de tijd toen HTC nog erg groot was, wilde je eigenlijk altijd een telefoon met Qualcomm processor. Je kon toen de bootloader nog niet echt unlocken zoals nu. HTC stond het een beetje toe, maar je mocht niet de boot image flashen. Om dat te kunnen doen moest je de boot loader S-OFF maken en dat kon alleen middels een exploit in de Qualcomm CPU code end dat was heel erg tricky, de scriptjes die door ontwikkelaars op XDA werden gemaakt bevatten loops om dingen vaker te proberen totdat het werkte en dergelijke, er moest een heel specifieke situatie worden gecreerd.

Het _goed_ rooten van je Android telefoon kan een grote uitdaging zijn, tegenwoordig ook nog. Ik heb zelf een OnePlus 7 Pro op dit moment, en als je daarvan de bootloader unlocked verlies je je Widevine L1 certificering (uitleg). Dus dat is geen HD Netflix meer op je telefoon.

Dit is ook onderdeel van het kat en muis spel tussen Google en fabrikanten (Widevine is van Google). Ook onderdeel daarvan (wat wel in het artikel genoemt hat mogen worden wmb) is SafetyNet. SafetyNet bestaat uit twee onderdelen, 1tje die de integriteit van de systeemsoftware verifieerd en 1tje die verifivieerd met de Google servers. Die laatste is moeilijker te omzeilen en wordt in de toekomst nog moeilijker).

SafetyNet is bedoeld om de voor apps de mogelijkheid te bieden om te controleren of een telefoon integer is. Magisk Hide kan, zoals in het artikel vermeld is, root verbergen, maar niet SafetyNet. Je moet SafetyNet passen voor sommige apps. Grappig detail hier is dat de ING app geen bal om safetynet geeft, maar de stomme McDonalds app het niet doet zonder safetynet.

Magisk kan in veel gevallen SafetyNet voor je fixen, maar als Google hun kracht toont kunnen ze Magisk in 1 klap wegvegen. De enige reden dat Magisk nu nog SafetyNet kan passeren is omdat Google de implementatie van hun nieuwe kat in het kat en muisspel nog niet af heeft.

Dit kat en muisspel maakt het ook voor Android erg lastig om goede informatie te vinden omdat er zo ontiegelijk veel informatie is. Duizenden websites die erover berichten, duizenden posts en threads op XDA, en maar een paar zijn er fatsoenlijk up-to-date en bruikbaar.

Zelf root ik eigenlijk alleen maar voor het idee omdat ik van de vrijheid geniet, en vanwege AdAway en Viper4Android.

Trouwens een heel ander leuk project, en om over de geschiedenis hiervan te praten, Viper4Android. Het is een audio equalizer die een eigen driver installeert (dus root nodig). Beter dan elke andere concurrent ook.

Oneplus heeft trouwens een call recording optie toegevoegd aan Oxygen OS :D

[Reactie gewijzigd door keranoz op 22 juli 2024 14:11]

Backups, backups, backups, en ad away.

Moest laatst mijn apps + data overzetten van een oneplus one naar een onplus 7t. Eerst de oneplus migratie tool gebruikt, die keurig de phone calls en sms, wifi, etc. overzette, maar jammerlijke faalde bij data van apps. Toen maar weer titanium backup erbij gepakt met root.

Na een update van de 7T was root verdwenen. Ik schrok van de hoeveelheid advertenties die ineens in allerlei apps verschenen. Zelfs apps die ik al jaren gebruik.

Zit nu ook met een Nokia 2.2 zonder unlocked bootloader, waarbij 13 van de 16gb intern wordt ingenomen door het 'systeem' en de 'systeem apps', en hetzelfde systeem wat continu klaagt over te weinig ruimte. Lekker dan, maak je 15 foto's en installeer je twee apps, zit je mobiel vol. Ik dacht het op te lossen met een SD card, maar nog geen opties gevonden om apps naar de SD card te verplaatsen. Had ik nu maar de mogelijkheid voor custom roms...
Wat ik altijd bij zulke dingen afvraag is hoe weet je dat het veilig is? Hoe weet je bijvoorbeeld dat hun niet stiekem de data niet stiekem opslaan ergens of door verkopen? Ze kunnen natuurlijk makkelijk iets inbouwen dat hun data verbergt. Dan denk ik aan dat bijvoorbeeld tijdens het controleren op updates dat er dan extra dingen worden meegestuurd. Of dat als je via wifi verbonden ben en geen dns of vpn ingesteld heb dat ze dan hun verzonden data niet laten zien in de verbruikte data.

Ik heb het trouwens nog nooit gedaan vanwege het feit dat als het verkeerd gaat dat ik weinig geld had om de telefoon te vervangen. En nu is het een werk telefoon dus is het ook niet handig.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 22 juli 2024 14:11]

Wat ik altijd bij zulke dingen afvraag is hoe weet je dat het veilig is? Hoe weet je bijvoorbeeld dat hun niet stiekem de data niet stiekem opslaan ergens of door verkopen? Ze kunnen natuurlijk makkelijk iets inbouwen dat hun data verbergt. Dan denk ik aan dat bijvoorbeeld tijdens het controleren op updates dat er dan extra dingen worden meegestuurd. Of dat als je via wifi verbonden ben en geen dns of vpn ingesteld heb dat ze dan hun verzonden data niet laten zien in de verbruikte data.
Dat is voor mij juist de reden om zelf een custom rom te installeren. Daar heb ik nog een beetje inzicht in wat er in gaat, kan ik alle broncode en veranderingen controleren (niet dat ik daar de tijd voor heb, maar er zijn geen gesloten deuren), en als ik dat echt wil kan ik m'n eigen image samenstellen.

De grote fabrikanten zijn mijn vertrouwen kwijt, in de loop der jaren zijn ze zo'n beetje allemaal betrapt op minder frisse praktijken die je reclame of spionage kunt noemen. Nu zijn er vast wel die nog niet betrapt zijn en zelfs fabrikanten die niks verkeerd doen, maar ik vertrouw het hele model niet. Ik vind het namelijk nogal voor de hand liggen dat achter gesloten deuren wordt gerommeld en geknoeid omdat "de klant" het toch niet kan zien. Dat heeft niks met software te maken maar is gewoon menselijk. Als we weten dat anderen ons werk bekijken doen we extra ons best, en als we weten dat niemand het ooit zal zien dan worden we slordiger en luier*.

Als ik het verschil zie tussen LineagOS en de versies van Android die de fabrikanten bij hun telefoons leveren krijg ik de indruk dat die fabrikanten vooral met cosmetica bezig zijn. Nuttige functionaliteit toevoegen is maar zeldzaam. Effectief draai je voor 99% dezelfde software, maar dan met een paar maanden vertraging omdat alle veranderingen door software-departementen van de fabrikanten moeten gaan.

* trek deze conclusie aub niet te ver door, mensen op de vingers kijken heeft ook nadelen, je moet niet je hele maatschappij zo gaan inrichten want dan eindigen we met camera's in onze woonkamer.
Je kunt zelf de code inzien, of je moet vertrouwen op andere mensen binnen de community die dit soort dingen merken.

Aan de andere kant: hoe weet je dat je iPhone/Samsung of whatever veilig is? Die bedrijven vertrouwen veel mensen ook op de blauwe ogen.
Is voor elke versie dan de code te zien? Misschien zie ik het verkeerd maar dat lijkt me juist ook niet handig. Dan lijkt het juist dat Apple en Samsung sneller kunnen vinden hoe ze het moeten tegenhouden.

En nee die bedrijven zullen ook niet veilig zijn. Maar die hebben wel meer te verliezen dan een groep mensen die er (zo ver ik weet) niet betaald voor krijgen. Dan komt toch de gezegde "if you haven't paid for it you're the product" nu in me hoofd.
Veel mensen doneren dan ook een kopje koffie aan bijvoorbeeld een ROM ontwikkelaar.
Soms treden jonge ontwikkelaars van dit soort jailbreaks, ook gewoon in dienst bij Apple of Google. Dat hebben ze op jonge leeftijd al mooi laten zien wat ze kunnen.
Totdat die jonge ontwikkelaar een zak geld van criminelen krijgt om er een backdoor in te maken. Custom Roms blijft een risico als je zelf geen ontwikkelaar bent en de code kunt doorgronden. En daarbij wie gaat heel die code dan doorspitten?
Blijkbaar genoeg mensen?

https://www.reddit.com/r/...connect_to_these_ips_and/

https://www.xda-developer...nformation-for-analytics/

https://www.androidauthor...sung-data-breach-1086638/

https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T

Je komt als bedrijf/individu niet zo makkelijk weg met fouten/bugs/slechte intenties. En zeker niet alleen custom ROM's bevatten soms fouten. Daarnaast is een custom ROM draaien niet hetzelfde als een geroot toestel hebben.
nee ik ken het verschil en heb zat Galaxy's een custom rom gegeven maar wel altijd in mijn achterhoofd gehad dat het een risico is
Een kopje koffie is niet echt een incentive om lange termijn support te blijven geven... Een kopje koffie geef je aan een dakloze voor de Albert Heijn.
Wat Jeroenneman bedoelt is dat je na de download een knop krijgt met "Donate a cup of coffee". Oftewel een paar euro voor al het werk wat is verzet. Is een leuke incentive om toch door te gaan als de meeste mensen dat zouden doen en voor een hobby toch aardig wat opbrengen als je ziet dat de meeste ROM's toch duizenden keren wordt gedownload per maintainer.
Inmiddels werk ik dit niet meer bij, maar je kunt hier een overzicht vinden van recente jailbreak tools (tot ik stopte met bijhouden dan) met licentietype en link naar de repo. Sinds de Chinese teams die door grote Chinese bedrijven werden gesponsord de jailbreak-scene betraden is closed-source helaas heel erg in. Door onnodige community drama zijn recente versies van jailbreaks die voorheen open-source waren inmiddels ook closed-source.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 14:11]

Excuses als dit dubbel is, ik dacht dat ik al gereageerd had.
Is voor elke versie dan de code te zien? Misschien zie ik het verkeerd maar dat lijkt me juist ook niet handig.
Ja, zie https://github.com/LineageOS
Het is misschien wat puzzelen om de juiste code te vinden, maar alles zou er moeten zijn.
Dan lijkt het juist dat Apple en Samsung sneller kunnen vinden hoe ze het moeten tegenhouden.
Zowel de aanvallers als verdedigers kunnen er gebruik van maken. Uit onderzoek blijkt dat aanvallers er niet zo veel last van hebben als ze de code niet hebben, maar dat verdedigers veel efficienter zijn als ze de code wel hebben. Daarom zijn we tegenwoordig van mening dat het maar beter is om de code beschikbaar te hebben.
Maar die hebben wel meer te verliezen dan een groep mensen die er (zo ver ik weet) niet betaald voor krijgen.
Dat is ook een misverstand. De meeste van die mensen krijgen wel degelijk betaald voor hun werk. Die werken voor bedrijven die telefoons en andere aparaten maken waarbij ze gebruik van Android. Google is uiteraard het bekendste. Ze werken samen (en delen gratis hun code) omdat dit niet is waar ze op willen concurreren. Ze willen hun geld verdienen met hardware bouwen of diensten verkopen, de software is een noodzakelijk kwaad.
Dan komt toch de gezegde "if you haven't paid for it you're the product" nu in me hoofd.
Dat is terecht, maar de vraag die er achter aan moet komen is "Waar betaal je eigenlijk voor?".
Als je (bijvoorbeeld) Windows "koopt", dan koop je eigenlijk een licentie. Het schijfje met de bits of de download krijg je er praktisch gratis bij. Als je download mislukt en je het nog een keer wil downloaden is dat geen enkel probleem. Als je schijfje een kras heeft krijg je tegen verzendkosten een nieuw.
Je betaalt niet voor het maken van de kopie, die kosten zijn verwaarloosbaar, je betaalt voor het ontwikkelen van de software.

Bij LineageOS betaal je niet voor de ontwikkeling (tenzij je zelf iets wil laten aanpassen), de software bestaat immers al en is grotendeels betaald door Google en andere leveranciers en inderdaad door hobbyisten die voor de lol meewerken. De enige kosten die er zijn om jouw een kopie te geven, zijn de kosten van die kopie zelf. Die kosten zijn zo laag dat je ze makkelijk kan dekken met wat advertenties of sponsoren.
Magisk is een populair methode om Android te rooten, de code hiervoor staat gewoon op Github :) https://github.com/topjohnwu/Magisk
Het blijft altijd een risico.

Alle telefoons die ik gehad heb met android heb ik geroot, geen een is gebricked, maar toch wel regelmatig met zwetende handjes gezeten als een telefoon niet op start en niet meer reageert op commando's via usb.

Er zijn automatische rooters die wel spyware kunnen installeren, het kan geen kwaad om het ge googlen voor je aan de slag gaat. en ook de moeilijkheidsgraad verschilt per telefoon en hoe ver gevorderd de developer is van de root. bij de enne telefoon is het een kwestie van tooltje runnen en knop je drukken, bij de andere moet je veel meer doen.

Ik heb een firewall draaien op mijn telefoon, (dat zou er standaard in moeten zitten!) de hoeveelheid applicaties die ik nu blokkeer van het internet wegen voor mij op tegen het risico van dat de rooter een phone home functie heeft.
Ik vertrouw Apple (in mijn geval) een stuk meer dan welke root-oplossing dan ook.

[Reactie gewijzigd door Q op 22 juli 2024 14:11]

Belangrijke reden om een custom rom te installeren is ook dat deze vaak langere ondersteuning geven dan de fabriek. En als je root nodig hebt om dat te kunnen, dan maar rooten.
Custom roms zal ik nooit iemand aanraden. Ik gebruikte dit vroeger en alles leek te werken, behalve 112, en dat vond ik uit op een niet zo leuke manier. En dan sta je dus in je eentje bij een noodgeval.

Op de fora kreeg ik een ontzettend grote bek, implicerende dat het mijn schuld was omdat ik een custom rom (de grootste toentertijd, CyanogenMod) op mijn daily driver had en dan ben je een amateur, noob, dumb, idiot etc. Het bestaat dus wel, maar je mag het vooral niet gebruiken van de gemeenschap. Dat advies neem ik sindsdien van harte.

[Reactie gewijzigd door Vincent Roos op 22 juli 2024 14:11]

Custom roms zal ik nooit iemand aanraden. Ik gebruikte dit vroeger en alles leek te werken, behalve 112, en dat vond ik uit op een niet zo leuke manier. En dan sta je dus in je eentje bij een noodgeval.
Andere anekdote: heb meerdere malen in mijn Android custom ROM jaren 112 moeten bellen voor daadwerkelijke noodgevallen. Werkte gewoon. Zoals in dat topic omschreven wordt betrof dat een oudere bug die opgelost zou moeten zijn.
Op de fora kreeg ik een ontzettend grote bek, implicerende dat het mijn schuld was omdat ik een custom rom (de grootste toentertijd, CyanogenMod) op mijn daily driver had en dan ben je een amateur, noob, dumb, idiot etc.
Wat je ook publiceert op het Internet en hoe goed het ook iedereen helpt zonder iemand in de weg te zitten, er is altijd wel iemand die tegen je tekeer zal gaan of die jou wilt gebruiken als pispaal. De eerste keer is dat even wennen, daarna leer je om de trollen te negeren. Zolang je je in redelijkheid en billijkheid houdt aan de regels van de online diensten die je gebruikt hoef je aan niemand verantwoording af te leggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:11]

Ook zoals in dat topic omschreven wordt betrof dat een oudere bug die opgelost zou moeten zijn.
@Anoniem: 14842, je moet me vergeven dat ik de tijd niet meer precies weet, maar ik denk dat mij dit overkwam in 2015. Dat wordt bevestigd door de reacties, dit gebeurde "eerder" ook al. Dit topic is op 1 januari 2017 gemaakt en twee weken later was er in het topic nog iemand die zei dat dit hem "net" was overkomen dus ik denk dat het nog steeds niet helemaal opgelost was. Gezien de ernst van de situatie vond ik het raar dat ik uitgefoeterd werd en ik dacht dat CyanogenMod het op de officiële fora serieus zou nemen.

Uiteindelijk sta je er helemaal alleen voor, worden deze distro's matig getest en is niemand verantwoordelijk. Dat is prima als mensen daar doelbewust voor kiezen. Daarom dat ik toch altijd waarschuw dat ik er niet op kon vertrouwen toen ik het erg hard nodig had. (In mijn geval tijdens een brand, gelukkig geen medische noodgeval.)
Uiteindelijk sta je er helemaal alleen voor, worden deze distro's matig getest en is niemand verantwoordelijk. Dat is prima als mensen daar doelbewust voor kiezen.
Dit is natuurlijk wel een punt, nog los van het probleem met 112 (wat eigenlijk onvergeeflijk is zelfs voor een onbezoldigde OS ontwikkelaar). Ik heb me al een paar keer flink vergist in de verwachte populariteit van het toestel dat ik kocht. De meeste activiteit, toen met Cyano maar nu ook met Lineage, gaat naar de meest interessante hippe sexy toestellen, de Pixels, One+, de dure Samsung. En dan de Samsung met Snapdragon, snap je wel, niet de Exynos die je hier koopt... Anders ben je al snel overgeleverd aan een vrijwilliger die nog tig andere modelletjes onderhoudt.

Dus ik heb nu bedacht, ik begin pas aan Lineage als de support van de fabriek ophoudt.
De meeste activiteit, toen met Cyano maar nu ook met Lineage, gaat naar de meest interessante hippe sexy toestellen, de Pixels, One+, de dure Samsung.
* The Zep Man lacht met het 'meest interessante hippe sexy toestel' Xiaomi Redmi Note 7, die officieel door LineageOS ondersteund wordt. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:11]

Om welk toppic hebben we het? De gelinkte aan 112 komt uit op een 911 post op reddit.
En daar moet je net niet zijn met problemen in een rom. Op https://forum.xda-developers.com en dan jou toestel\rom geeft veel meer reactie op een normale manier. Wel wordt er verwacht dat je dan ook zo veel mogelijk info incl logfiles beschikbaar stelt. Want enkel met een mededeling "noodnummer" werkt niet kan niemand wat mee. De glazen bol werkt helaas nog steeds niet.
Dat is schrikken, gelukkig werkte 112 wel op mijn LineageOS telefoon toen ik het nodig had.
Uiteindelijk sta je er helemaal alleen voor, worden deze distro's matig getest en is niemand verantwoordelijk.
Is het echt anders op telefoons met een gesloten OS?
Ik weet niet beter dan dat je als gebruiker volledig afhankelijk bent van de goede wil van de leverancier, en dat de meeste leveranciers standaard alle problemen downplayen en nooit harde beloftes doen. Je kan je probleem melden en dan alleen maar hopen dat ze het voor je op lossen.
Anoniem: 1350842 @The Zep Man15 juni 2020 15:13
Maar dat het om een oudere bug gaat is natuurlijk niet het punt. Het feit is gewoon dat custom ROMS niet zo actief worden gemonitord vergeleken met een Samsung skin. Als in die laatste een bug zit dat je geen 112 kan bellen, dan staat dat binnen een dag op Tweakers en is het de grootste schande en moeten ze iedereen daar afschieten want ze hebben een foutje gemaakt. Maar als het een custom rom is sta je daar en gaat er iemand dood omdat de ROM niet goed is onderhouden om vervolgens dan een jaar later te zien dat die bug meer gemeld is en is verholpen, maarja daar heb je weinig aan.
Dus voor het hobby'en kan het leuk zijn, maar een custom ROM is niet aan te raden voor alleen die mensen die er echt heel veel tijd in stoppen.
Dat 112 niet werkte moet echt heel lang geleden zijn geweest, meer dan 10 jaar ofzo. Ik ken geen enkele rom waarbij die functionaliteit het nu niet doet. Is soms nog wel zo met NL-Alert.

En dat je zo bent afgebekt kan ik me niet in vinden. Ik zit voornamelijk op XDA voor de custom roms en daar zijn ze over het algemeen heel vriendelijk. Soms zit er een hork tussen die vind dat je eerst 500 posts en een Google diploma moet hebben voordat je iets mag vragen, maar die negeer ik maar gewoon.

Ik zou het gewoon nog een keer proberen. Gemiddeld genomen is het nu makkelijker dan wat jaartjes terug, met de juiste phone. En 112 kun je desnoods altijd eerst even proberen. Als je op je pin scherm 112 tikt en hij accepteert dat als noodnummer dan zit je al bijna zeker goed.
"Als je op je pin scherm 112 tikt en hij accepteert dat als noodnummer dan zit je al bijna zeker goed."
Hij kon op zijn eigen telefoon geen 112 bellen. Ik denk niet dat jou test goed genoeg is. Echt 112 bellen is óók niet de bedoeling, die is voor, wait for it, noodgevallen.
Anoniem: 14842 @Deleon7815 juni 2020 09:38
Hij kon op zijn eigen telefoon geen 112 bellen. Ik denk niet dat jou test goed genoeg is.
Als je met een telefoon geen 112 kunt bellen dan komt (kwam) dat meestal doordat 112 niet bekend was als noodnummer en ook niet werd herkend als telefoonnummer. Dit gebeurde nog wel eens met telefoons (niet alleen custom roms) die in landen als India, Amerika of China werden verkocht voordat 112 binnen Europa goed bekend was. Dan kon je dus alleen 911 of 999 of whatever bellen als noodnummer.

Als jij op je pin scherm via "noodoproep" (of soms direct, heel irritant als je pin begint met 112 :P ) 112 kunt bellen zonder de melding dat dit geen noodnummer is dan kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het gewoon werkt. En dat is dus nog vóór de verbinding tot stand is gekomen. Je belast 112 er dus niet mee. Alhoewel ik 1 testtelefoontje wel een valide reden vind, gewoon niet testen als er net masale rellen zijn uitgebroken.

Probeer maar eens op je pin scherm "115" te draaien. Dan krijg je een error omdat dat geen noodnummer is. Bij 112 krijg je die niet (maar je kunt nog wel ophangen voordat de verbinding tot stand is gebracht, alhoewel je bij 4G wel snel moet zijn dan).
Nogmaals, het was zijn eigen telefoon. Ik neem even aan dat hij zn telefoon kon unlocken.
Ik mag toch hopen dat de telefoon gewoon belt wat je intypt (na unlocken) en niet zelf bepaalt of een nr geldig is of niet.
Anoniem: 14842 @Deleon7815 juni 2020 10:22
Je hebt er denk ik niet zoveel kaas van gegeten.

Ik zeg al de hele tijd: 112 bellen vanaf je pin scherm. Je hoeft je telefoon niet te ontgrendelen om 112 te bellen. Misschien moet ik zeggen: 112 bellen vanaf het vergrendel scherm zonder je telefoon te ontgrendelen.

En nee, een telefoon belt niet per definitie elk nummer. Er zijn internationale en nationale conventies betreffende telefoonnummers. Ook kan het zijn dat een bepaald nummer wordt opgepakt als een "code" in plaats van een tel.nr.. Als de standaarden nog niet helemaal helder zijn gaat het soms niet goed.

De enige telefoons die jouw DTMF tonen gewoon de open lijn op gooien zijn voor zover ik weet vaste toestellen met druktoetsen. Als je daar 1 intikt verstuurt 'ie ook gewoon "1". Met mobiele telefoons zit er altijd een laagje tussen die een vorm van logica loslaat op die nummers omdat het ook iets anders kan zijn dan een tel.nr. Daar kun je wat van vinden, maar zo werkt het nu eenmaal.
Je laatste paragraaf is nuttig, dank je.
Mijn telefoon lijkt wel elk nummer te bellen wat ik intoets, waarna de centrale een antwoord geeft. 1cijferig, 2cijferig, 3cijferig, etc.

Niet echt handig om verificatie in de tel software te stoppen imho, maar zoals je zegt: dat kan ik niet veranderen als dat ook echt zo is.
Anoniem: 100047 @Deleon7815 juni 2020 09:13
Zoals hij al zei: dat is inmiddels al een tijdje terug. Ik ondersteun @Anoniem: 14842 hierin, ik doe het pas een jaar of 5/6, maar ik ben nog niet tegengekomen dat 112, of welk ander noodnummer dan ook, niet lukte.
Ik werd het beu dat de custom roms altijd een slechtere implementatie hadden van de camera. Die was nooit zo goed als de stock camera, wat ze ook beweerden. Overigens gebruik ik geen custom roms meer sinds de LG G3. Ben daarna overgestapt op de S7 en heb die alleen nog maar geroot.
Als het bellen van 112 (of andere, voor jou kritieke dienst) je zorg is, dan moet je natuurlijk helemaal niet gaan expirementeren. Of je zorgt voor plan B (bijv. een EUR10 toestelletje van de Media Markt met pre-paid SIM).

*Als* je dan gaat modificeren, dan zou je ook een testplan (inclusief roll-back) op kunnen stellen en uitvoeren, zodat je weet dat de voor jou belangrijke dingen werken. Volgens mij werken kleine en grote bedrijven op deze wijze bij het uitvoeren van wijzigingen aan de (IT-) infrastructuur.
Wat een onzin. Je moet altijd 1-1-2 kunnen bellen. Ik heb de afgelopen jaren meermaals 1-1-2 gebeld nadat ik als eerste was gestopt bij een ongeval. Aan het begin van de corona crisis nog, toen iemand op de weg ging liggen met suïcidale gedachten.
Je moet altijd 112 kunnen bellen. Uit ervaring (inclusief mijn persoonlijke) blijkt dat dat bij Custom ROMs weleens fout gaat, vaker dan bij standaard software. Wat dat betreft hebben beau-key en VIncent gewoon gelijk.
Je moet wilt altijd 1-1-2 kunnen bellen. Als dat een harde eis is, moet je zelf maatregelen nemen, vooral als je aan de functionaliteit van een (in dit geval: kritiek) apparaat gaat sleutelen.
Dus wordt je toestel netto een stuk veiliger. Ik heb ruim twee jaar lang beveiligingsupdates kunnen installeren zonder dat de fabrikant (Google zelf in dit geval) dat ondersteunde.
Dat is maar ten dele waar. Kwetsbaarheden in drivers worden lastig te verhelpen als de fabrikant die niet meer bijwerkt.

Dat is tenminste de caveat die ik een tijd terug las op de site van LineageOS (of een afgeleide, weet ik niet precies meer).
Geen software en geen firmware updates is nog altijd minder veiig dan wel software en geen firmware updates.

Maar je hebt wel een punt. Firmware is de grootste zwakte in de software keten. De hacks van de Intel Management Engine zijn hier een goed voorbeeld van.
Dat ligt gedeeltelijk aan de drivers zelf. Ik geloof dat voor sommige toestellen de drivers van andere toestellen werden gebruikt om nieuwere Android-versies te draaien op telefoons die zelf niet bijgewerkt werden, waarmee er ook een stukje driver kwetsbaarheden verholpen zijn.

Veel proprietary binaries zijn inderdaad nog steeds kwetsbaar, maar je telefoon wordt met de Android security updates wel over het algemeen veiliger, ook al krijg je niet alle updates mee. LineageOS gaf dat ten tijde van mijn OPO ook gewoon aan. Dat is toch een fijne toevoeging.
Dat is maar ten dele waar. Kwetsbaarheden in drivers worden lastig te verhelpen als de fabrikant die niet meer bijwerkt.
Dat klopt, onder Android ben je afhankelijk van de fabrikant. Gelukkig (of helaas) zijn firmware updates nogal zeldzaam en kun je vaak jaren vooruit met een set drivers.

Maar uiteindelijk is het maar onhandig en in mijn ogen het verkeerde model.
De relatie tussen hardware, firmware, driver en OS is erg nauw en gebaseerd op Linux dat er van uit gaat dat drivers en firmwares open source zijn en gemoderniseerd kunnen worden. De mobiele markt is (was?) echter in de eerste plaats een wegwerpmarkt met hardwarde die sneuvelt voor de software verouderd is.

Nu die wereld een beetje uitgecristallisseerd is gaat de betrouwbaarheid omhoog en doen mensen jaren met een telefoon. Daarom wordt steeds belangrijker dat we de software kunnen updaten.
Ooit gedaan op Xperia S, dat was toen een one click actue, zo gemakkelijk. Daarna op de galaxy s4 omdat die zo slechte software had.

Nu kriebelt het weer op de Redmi note 5:

- levensduur batterij verbeteren
- Gcam
- de phone home acties in MiUI en Spyware van Xiaomi en Google.

Wat me wel tegenhoudt zijn bank apps die nu root detecteren en de tijd die je kwijt bent als er weer een issue is.
Gcam heeft toch geen root nodig? Bij mij werkt hij in elk geval zonder.
Yep, je triggerde mij om dat ook te doen met mij Oneplus 5T.
En.......inderdaad weer diverse workarounds nodig om het aan de loopt te krijgen op Android 10.

Dat is dus de reden dat ik niet meer root, geen andere ROM en geen sideload meer doe.
De vrijheid zoek ik wel, maar de nadelen zijn steeds groter als je 210 goed werkende apps hebt op een telefoon die alles kan op elke plek en elke tijd.
O ja, was bij mij ook een enorme zoektocht om werkende gcam te krijgen. Maar aan root ligt het niet.
gcam kan je zonder root installeren, en de rest kan je gemakkelijker via een custom rom doen (xiaomi.eu is een aanrader indien je bij miui wil blijven)
Wat me wel tegenhoudt zijn bank apps die nu root detecteren en de tijd die je kwijt bent als er weer een issue is.
Zijn die er al dan? In Nederland? Met mijn banken heb ik nooit problemen gehad.
Al vanaf het prille begin al mijn telefoons geroot en gejailbreaked, maar nu voor het eerst mijn telefoon (Lenovo K5 Pro) ongeroot geflashed omdat (ik het voor elkaar heb gekregen dat) play store en play services niet goed meer functioneerden en zo een hoop apps, waaronder play store niet meer wilden starten (mogelijk ook door LuckyPatcher) en zelfs na een factory reset bleef het probleem bestaan. En dat is slechts een van de problemen die ik de afgelopen jaren ben tegen gekomen. Het enige wat ik nu mis is het aanpassen van de hosts file (AdBlock), kernel aanpassingen (L Speed) en software als WPS WPA tester.

Mijn inziens is rooten anno nu niet echt meer noodzakelijk (ten tijden van Android 2.3 - 4 was dat een ander verhaal) om maar te zwijgen over brakke TWRP's, costum ROMs, en dubieuze rooting methods (zo viel deze telefoon alleen te rooten door boot.img te patchen met magisk en deze te gebruiken bij de officiële flash software van Qualcomm).

Nog een laatste tip: wil je je device rooten, doe dit dan meteen als je je telefoon net hebt, het irriteert mij mateloos dat je anders weer je userdata (bankapps, DigiD) kwijt bent en alles opnieuw moet gaan doen.
Toen ik nog rootte ben ik op den duur maar gestopt met bankapps op mijn telefoon. Ik ben benieuwd wanneer de eerste rechtzaak gaat komen van iemand die van de bank geen fraude vergoed krijgt omdat zijn telefoon geroot was.
Ik heb geen problemen met bankapps op mijn geroote toestellen, in elk geval niet als ik Magisk hide gebruik. Het lijkt ook wel of de bankapps hun policy hebben aangepast en geroote toestellen nu wel accepteren.

(Ik bedoelde dat je je bankapps dan weer opnieuw moet installeren, omdat na root je fabrieksinstellingen weer terug gezet zijn)
Nog een laatste tip: wil je je device rooten, doe dit dan meteen als je je telefoon net hebt, het irriteert mij mateloos dat je anders weer je userdata (bankapps, DigiD) kwijt bent en alles opnieuw moet gaan doen.
Ja, als het ding nieuw is, is de tijd om er mee te experimenteren.
Zodra ik geroot heb begin ik met backup software te installeren zodat ik m'n data niet hoef te verliezen als ik ooit wil reflashen, bv voor een major upgrade voor andere ROM.
Rooten is nog net zo noodzakelijk maar simpelweg het risico niet meer waard.

Het geheugen management is nog steeds ruk, Apps zijn nog altijd actief op de achtergrond, apps gebruiken mijn beperkte data op de achtergrond (300 mb van mijn 1gb...), Veel apps zorgen voor idle drain van de accu ondanks ik die apps nooit gebruikt heb en nooit ga gebruiken en ga zo maar door.

Android stock uit de fabriek is verre van oprimaal. Of je nou sony,lg, Samsung,asus,xiaomi, Huawei of htc heb alle merken zijn stuck voor stuk verre van optimaal omdat je geen controle heb en apps zichzelf in het geheugen blijven laden in de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 14:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.