Verhaal
De Metroid-serie is een van de oudste series uit de stal van Nintendo en draait rond premiejager Samus Aran, de jacht op de kwalachtige Metroids en de eeuwige vijanden van Samus: de Space Pirates. De allereerste game kwam in 1986 uit in Japan op het Famicom Disk System, kreeg een vervolg in 1991 en de serie leek afgesloten in 1994 met de release van Super Metroid op de Super Nintendo. Flink wat jaren later werd het stof van de franchise afgeblazen toen Metroid Prime in 2002 werd uitgebracht, gevolgd door Metroid Prime 2: Echoes in 2004.
Met Prime werd de serie met succes naar een driedimensionale omgeving gebracht op de Gamecube, en werd de verhaallijn verder uitgediept. Dit eerste deel speelde zich af op de wereld Tallon IV, waar een komeet met het radioactieve materiaal Phazon was neergestort. Gaandeweg leerde Samus Aran wat er was gebeurd: de buitenaardse Chozo die op de planeet leefden voor de inslag hebben het uiteindelijk niet overleefd en een deel van de planeet is al gecorrumpeerd door Phazon. De aanwezigheid van Phazon heeft ook de aandacht van de Space Pirates getrokken, die het goedje en de aanwezige Metroids voor experimenten gebruiken.

Aan het einde van het spel moet de 'Metroid Prime' uit de titel verslagen worden. Het gemuteerde monster neemt de Phazon Suit-upgrade, die Samus beschermt tegen Phazon, mee zijn graf in en Samus ontsnapt van de planeet. Indien de speler het spel voor de volle honderd procent heeft uitgespeeld - dus alle voorwerpen en wezens heeft gescand en alle upgrades heeft verzameld - is te zien hoe uit de overblijfselen van Metroid Prime een duistere variant van Samus opstaat.
Deze Dark Samus maakt in Metroid Prime 2: Echoes haar opwachting. Er is een komeet, inmiddels bekend als een Leviathan Seed, neergestort op de planeet Aether waar de Luminoth leven. Door de werking van Phazon is de planeet verscheurd in twee dimensies: een duistere kant waar de Ing leven, en de oorspronkelijke wereld van de Luminoth. Samus Aran redt de planeet en verslaat de keizer van de Ing en Dark Samus, maar in een vergelijkbaar unlockable eindfilmpje is te zien dat laatstgenoemde wederom terug zal keren.
Na deze geschiedenisles kunnen we beginnen aan het derde en laatste deel. Samus is samen met haar collega's Ghor, Rundas en Gandrayda aan boord van een schip in de vloot van de Galactic Federation. Het duurt niet lang voordat de vloot wordt aangevallen, en nadat de aanval is afgeslagen moeten de premiejagers naar Norion omdat een Leviathan Seed dreigt neer te storten op deze planeet. Vlak voordat deze dreiging kan worden afgewend, duikt Dark Samus op en takelt ze de premiejagers flink toe. Een gewonde Samus kan nog net op tijd de planetaire lasers activeren en de Leviathan vernietigen voordat ze bewusteloos raakt.
Zodra Samus ontwaakt, krijgt ze te horen dat zij en de andere premiejagers door Dark Samus zijn geïnfecteerd met Phazon. De Federation heeft daarom een Phazon Enhancement Device ontwikkeld en geïnstalleerd op Samus en haar collega's, zodat ze niet alleen in leven blijven maar zelfs de infectie in hun voordeel kunnen gebruiken met een 'hypermode'. Er zijn nog meer Leviathan Seeds neergestort op andere planeten, en Ghor, Rundas en Gandrayda worden erop uit gestuurd om deze onschadelijk te maken. Sindsdien is er niets meer van ze vernomen, dus is het aan mevrouw Aran om orde op zaken te stellen.
Gameplay en presentatie
Metroid Prime 3 breekt met een aantal typische tradities van de serie. Samus Aran verliest voor de verandering niet in het begin alle upgrades van haar pak en is niet altijd in haar eentje in het gevecht tegen de bad guys. Ook speelt de game zich niet af op een enkele planeet: met Samus' ruimteschip kunnen verschillende planeten bezocht worden. Gelukkig zijn kernelementen van de gameplay wel behouden: de wereld dient verkend te worden, puzzels moeten worden opgelost en vijanden en eindbazen worden verslagen.
Naast schieten, springen, rondrollen in de morphball en het scannen van elk hoekje en gaatje om meer informatie te vergaren met de scan visor, kan Samus dit keer ook nieuwe speeltje gebruiken. De hypermode zet haar wapen op standje zesentwintig op een schaal van een tot tien, maar dient voorzichtig gebruikt te worden omdat het een energietank kost om te activeren. Vervolgens is er een balk die de hoeveelheid Phazon aangeeft en met elk schot een beetje leegloopt en uit zichzelf weer volloopt. Zodra de balk leeg is keert Samus terug naar haar normale staat, maar als de balk vol loopt is het spel ook voorbij. Verder kan Samus door middel van de command visor nu ook haar ruimteschip commanderen om zware objecten te tillen, bombardementen uit te voeren en ergens anders te landen om de voortgang te bewaren.

Een belangrijk beoordelingscriterium van een consoleshooter zijn de controls. In theorie is de Wii remote de beste kandidaat na een muis, maar het is gebleken dat developers de bediening met deze nieuwe controller nog niet optimaal konden implementeren, getuige games als Red Steel. Tijdens het ontwikkelen van Prime 3 heeft Retro Studios kennelijk de magische formule ontdekt, zodat mikken met de Wiimote natuurlijk aanvoelt en vijanden met dodelijke precisie kunnen worden beschoten. Gecombineerd met het indrukken van Z om op vijanden te locken, zodat Samus naar ze blijft kijken, maakt dit spel de theorie eindelijk tot praktijk.

De bewegingsgevoeligheid van de Wii remote en de nunchuck worden ook slim gebruikt tijdens de rest van de game. Door middel van het draaien en het vooruit of achteruit bewegen van de Wiimote ten opzichte van het scherm kan je als speler apparaten bedienen of sloten openen. De bewegingen van de nunchuck is gekoppeld aan de grapple lasso, waarmee Samus over afgronden kan slingeren en voorwerpen naar zich toe kan trekken.

Op grafisch gebied weet het spel ons ook te overtuigen van het feit dat de hoeveelheid polygonen en shaders op het scherm niet alles hoeven te zeggen. De extra rekenkracht van de Wii ten opzichte van de Gamecube zorgt voor scherper en gedetailleerder beeld. Elke planeet heeft een herkenbare eigen stijl en is gevuld met allerlei details, zoals begroeiing en muurdecoratie, en komt tot leven ondanks dat deze niet in high definition ten tonele wordt gebracht.
Ook op het gebied van geluid en muziek heeft Prime 3 de zaken prima op orde. De muziek varieert van episch voor eindbaasgevechten en bepaalde cutscenes tot sfeervolle muziek als je de omgeving aan het verkennen bent. De voiceacting voldoet en doet gelukkig geen afbreuk aan de sfeer.
Conclusie
Retro Studios heeft een waardige afsluiter weten te maken voor deze reeks. De besturing met de Wii remote is uitstekend te noemen en de afwerking van de game is ook in orde. Verder is de noodzaak om te backtracken, het teruglopen naar al verkende gebieden omdat eerst onbereikbare plekken later wel toegankelijk worden, sterk verminderd. De kenmerkende gameplay is uitgebreid met een aantal frisse nieuwe elementen zoals hypermode en het gebruik van het schip van Samus. De vijanden zijn helaas berekend op de kracht van hypermode en zorgen - bij gebruik van het normale kanon - soms voor een lamme duim van het schieten.
Zeker het vlottere tempo en de aanwezigheid van bevriende karakters zullen ervoor zorgen dat Metroid Prime 3 zeker een groter publiek aan kan spreken dan de vorige twee delen. Hier zit echter wel een klein addertje onder het gras: het spel is op sommige momenten wat aan de makkelijke kant. Al snel heb je veel raketten en een gezonde voorraad energietanks en dan vormen de vijanden en meeste eindbazen eigenlijk geen echte uitdaging meer.
Pluspunten
+ Grafisch sterk
+ Een levende spelwereld door interactie met NPCs
+ Zeer goede controls
Minpunten
- Wat lage moeilijkheidsgraad
Cijfer: 9
Titel | Metroid Prime 3: Corruption |  |
Platform | Wii |
Ontwikkelaar | Retro Studios |
Uitgever | Nintendo
|
Releasedatum | 16 november 2007 |