Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy S10 Lite en Note 10 Lite

Verwarrend, maar interessant

09-01-2020 • 06:00

101 Linkedin

Artikel

Voordat Samsung vanaf begin februari zijn pijlen volledig richt op de aankomende Galaxy S11-serie, greep het eerst CES aan om twee goedkopere telefoons aan te kondigen: de S10 Lite en de Note 10 Lite. Onze eerste reactie was er eentje van verbazing, en getuige de reacties onder het nieuwsbericht ging dat voor velen van jullie ook op. Want wat voor telefoons zijn dit? De namen doen vermoeden dat het high-end-modellen zijn - anders zouden ze geen S10 en Note 10 heten - maar de specificaties en prijs vertellen een ander verhaal. En hoe verhoudt een S10 Lite zich tot een S10e, die toch ook al een soort lite-versie was? En dat formaat dan: 6,7", groter dan welke huidige S10 dan ook en vrijwel even groot als de grootste Note 10. Kortom: genoeg reden voor ons om op CES bij Samsung langs te gaan om deze toestellen van dichtbij te bekijken en een beetje opheldering te krijgen.

 

Galaxy S10 Lite

Galaxy Note10 Lite

Scherm

6,7 inch 2400x1080 (394ppi)

Super Amoled Plus Infinity-O Display

6,7 inch 2400x1080 (394ppi)

Super Amoled Infinity-O Display

Camera

Macro: 5MP F2.4
Wide angle: 48MP Super Steady OIS AF F2.0
Ultrawide: 12MP F2.2
Front: 32MP F2.2

Ultrawide: 12MP F2.2
Wide angle: 12MP Dual Pixel AF F1.7 OIS
Telephoto: 12MP AF F2.4 OIS
Front: 32Mp F2.2

Afmetingen en gewicht

75,6x162,5x8,1mm, 186g

76,1x163,7x8,7mm, 199g

Soc

Snapdragon 855

Exynos 9810

Geheugen

8GB ram, 128GB opslag

6GB ram, 128GB opslag

Accu

4500mAh

4500mAh

OS

Android 10

Android 10

Welcome devices

Samsung heeft door de jaren heen flink gespeeld met de line-up van zijn smartphones, waarbij verschillende typeaanduidingen de revue passeerden. Op dit moment zijn de high-end-telefoons de S- en Note-serie, met daaronder de Galaxy A-lijn. Daar tussenin zit echter een té ruim gat, aldus de Zuid-Koreaanse fabrikant, en voor dat gat zijn de S10 Lite en Note 10 Lite bedoeld. Daar zijn de prijzen dan ook naar, met respectievelijk 659 en 599 euro.

Volgens een Samsung-medewerker die we spraken, zijn deze telefoons bedoeld voor gebruikers die gecharmeerd zijn van high-end-telefoons en een deel van de features willen, maar niet de volle mep willen betalen. Samsung noemt ze daarom dan ook 'welcome devices' omdat ze mensen die normaliter een midrange-telefoon zouden kopen 'verwelkomen' in het hogere segment. We waren er zelf nooit op gekomen, maar Samsung heeft er duidelijk over nagedacht.

De Galaxy Note 10 Lite (links) en S10 Lite

Een semi-high-end speeltuin

Waar de fabrikant ook over heeft nagedacht, is het duidelijke onderscheid tussen de twee nieuwe telefoons. De Galaxy S10 Lite is bedoeld als telefoon die tegen het high-end-segment aanschurkt en met zijn Snapdragon 855-soc, 8GB ram en 128GB opslag doet hij inderdaad niet onder voor veel high-end-toestellen die het afgelopen jaar uitkwamen. Bijzonder is dat hij op bepaalde vlakken zelfs beter is dan de S10-telefoons die al op de markt zijn. Zo heeft hij een accu van 4500mAh - dat is 400mAh meer dan de S10+ - en kan hij snelladen met maar liefst 45W. Ook beschikt hij over een aangepaste cameraopstelling met een 32megapixelsensor aan de voorzijde, een macrolens achterop (in plaats van een telelens) en een vernieuwde vorm van beeldstabilisatie die niet alleen naar boven en beneden kan bewegen, maar ook naar voren en achter kan kantelen.

Volgens Samsung moet dat een flink betere stabilisatie opleveren, zeker bij video. We hebben dat ter plekke getest door te filmen en gelijktijdig flink te schudden met de camera, en het mag gezegd worden dat het beeld opvallend stabiel bleef. In de verte dan, want de mensen die in de voorgrond stonden leken wel op een dansfeest te staan, zo enthousiast gingen ze op en neer. Hier ging duidelijk iets niet lekker met de combinatie van de optische en elektronische stabilisatie. De Samsung-medewerker die over de schouder meekeek herinnerde ons er nog maar eens aan dat het hier om preproductie-toestellen ging, met bijbehorende software. Hier komen we dus nog op terug in een review.

Macrofoto genomen met de S10 Lite

Met de macrolens lukte het inderdaad om heel dicht bij een object te komen, in ons geval een horloge. De focusafstand ligt ergens tussen 3 en 5cm, veel dichterbij dan je met een normale smartphonecamera komt. Het is wellicht niet een functie die je elke dag zult gebruiken, maar de werking en kwaliteit viel ons niet tegen.

De Super Steady OIS is een voorbeeld van een high-end-feature die Samsung eerst op een goedkoper model wil uittesten. De S10 Lite is voor de engineers van Samsung dan ook een soort speeltuin, zo werd het bijna omschreven. Het zou dan ook heel goed kunnen dat zaken als Super Steady OIS en laden met 45W in de toekomst ook naar duurdere modellen komt, wellicht zelfs naar de S11-serie.

Die nieuwe stabilisatie is voor Samsung zo belangrijk dat de fabrikant de rest van de telefoon er bijna omheen heeft gebouwd. Zo zorgt de grotere cameraconstructie ervoor dat er geen ruimte is voor een 3,5mm-aansluiting, die op de andere S10-toestellen wel is te vinden. Om zoveel mogelijk ruimte in de dikte te besparen, beschikt de telefoon in tegenstelling tot de Note 10 Lite over een Super Amoled Plus-paneel dat net een slagje dunner is. Dat 6,7"-paneel heeft een resolutie van 2400x1080 pixels en ziet er strak uit, zoals we van Samsung-oleds gewend zijn.

Een goedkopere stylus-telefoon

Het verhaal rondom de nieuwe Note 10 Lite is minder spannend. Hier gaat het Samsung vooral om het beschikbaar maken van de S Pen aan een breder publiek, dus met een goedkopere telefoon. De kostenbesparing zit in het feit dat de fabrikant voor de S10 Lite en Note 10 Lite vrijwel een identieke behuizing gebruikt, een meer traditionele camera-setup van de plank heeft gehaald en een Exynos-soc van eigen makelij gebruikt. De overeenkomsten met de eerder aangekondigde A51 en A71 zijn ook duidelijk te zien. De Exynos 9810 is wat minder krachtig dan de Snapdragon 855 in de S10 Lite en werd eerder gebruikt in de S9- en Note 9-series. Ook heeft de Note 10 Lite slechts 6GB ram.

Ook hier vinden we weer een 6,7"-amoledpaneel, volgens Samsung omdat gebruikers simpelweg steeds grotere schermen willen. We kunnen ons ook voorstellen dat het makkelijker is om een grotere telefoon voor een relatief laag bedrag te maken, omdat er wat meer speelruimte is bij de plaatsing van de componenten. Het gaat overigens om een plat scherm, in tegenstelling tot de gekromde panelen van de duurdere Notes. De S Pen die met de Note 10 Lite wordt geleverd is niet dezelfde als bij de duurdere Notes, maar vergelijkbaar met die van de Note 9. Je hebt dus wel de beschikking over bluetooth, waardoor je de pen bijvoorbeeld ook als afstandsbediening kunt gebruiken, maar hij biedt geen ondersteuning voor gebaren.

Samsung zei specifiek dat de 3,5mm-jack bij de S10 Lite was weggelaten vanwege de extra ruimte die Super Steady OIS inneemt. Waarom bij het goedkopere model, waar ook nog eens een stylus in moet passen, dan wel een 3,5mm-jack plaatsen? De reden is minder doordacht dan je wellicht zou denken: dan onderscheiden de telefoons zich wat meer van elkaar, aldus Samsung.

Tot slot

Hoewel de S10 Lite en Note 10 Lite nog steeds geen heel logische plek innemen binnen de S- en Note-series, begrijpen we de bedoeling achter deze telefoons nu beter. En ze hebben genoeg interessante aspecten als je van grote schermen houdt. Vooral de S10 Lite bevat interessante wijzigingen ten opzichte van de eerdere S10's, en de Note 10 Lite brengt de S Pen naar een nieuw, lager prijspunt. Voor de consument die een winkel binnenstapt is er dus meer keuzemogelijkheid, maar de verkoper heeft er een uitdaging bij om alles goed uit te leggen.

Reacties (101)

Wijzig sortering
Ik graag willen horen waarom een S10 lite voor +- 599 euro zou kopen i.p.v. een S10 voor 622 euro (product: Samsung Galaxy S10)
Grotere batterij en snapdragon in de S10 lite. De batterij is bij de S10 onderbemeten. De S10 lite is eigenlijk geen echte lite, maar heeft prima specs. Met de snapdragon kun je later een alternatieve rom installeren en kun je langer met het toestel doen.
Maar de s10 lite is dan ook wel echt een enorm toestel, mensen die een s10 kopen doen dat voor het formaat, dat was de reden van mijn zus in elk geval
Ja, het is mijn ding ook niet. Ik vind de S10e al groot genoeg.
Sterker nog, die €599 is de adviesprijs voor de Note 10 Lite. De S10 Lite heeft als adviesprijs €649, waardoor de S10 dus zelfs goedkoper is dan de S10 Lite. T.o.v. die telefoon zie ik alleen de grotere batterij van de S10 Lite als echt voordeel. Ik zou dan dus altijd voor de S10 gaan.

Voordelen S10:
Hogere resolutie scherm
Headphone jack
Kleinere telefoon, dus makkelijker vast te houden
Wifi 6 t.o.v. wifi 5
Waarschijnlijk betere camera's (aanname vanwege het feit dat het het huidige topmodel is)
USB 3.1 type c t.ov. USB 2 type c in de S10 Lite

Voordelen S10 Lite:
Groter scherm
Grotere telefoon
Macro camera
1100 mAh grotere batterij. 4500 mAh tov 3400 mAh
Iets snellere processor (hoe dat in de praktijk uitpakt, geen idee)
Hoogstwaarschijnlijk bijna een jaar langer updates dan de S10 (gezien deze al bijna een jaar oud is.)

Verder is het natuurlijk afwachten wat reviews en vergelijkingen uitwijzen.
Het kan best zijn dat ze op meer punten sterk afwijken, maar die je in de specs gewoonweg niet terug ziet.
Zoals bijvoorbeeld betere speakers, betere camera (specs zeggen bijna niks meer tegenwoordig), gebruikservaring en nog talloze andere factoren die het voordeel in het een of het ander kunnen zwaaien.

Dit is wat ik zo snel kan bedenken. Aanvullingen zijn altijd welkom.

[Reactie gewijzigd door Solidgamez op 9 januari 2020 12:09]

Om het nog complexer te maken, de aangekondigde A71 heeft een gelijkaardige camera setup als de S10 Lite en dezelfde batterijcapaciteit (maar wel snelladen aan 25W ipv 45W) maar dan aan 470 euro.
Die twee lijken inderdaad veel op elkaar spec wise, maar ook qua uiterlijk.
Nou zal de S10 Lite waarschijnlijk wel wat beter aanvoelen, gezien het er uit ziet dat de A71 een plastic achterkant heeft (lijkt teminste heel erg op de A51 die plastic is). Daarnaast zal de S855 wel wat sneller zijn dan de E980 die in de A71 zit. Al zal dit voor de meeste mensen niet uitmaken, zeker als je er €200 mee bespaart. Ik zou het wel weten.
Plastic lijkt me een voordeel boven glas? Hoeveel mensen willen er nou een glazen achterkant, zodat je telefoon overal breekt en scherpe scherven krijgt als je hem een keer laat vallen.
Dank voor de aanvullingen. Inderaad erg lastig om de verschillen te ontdekken voor de gemiddelde consument.

Ik ben benieuwd of de S10 lite binnen 6 maanden +- 450e kost.
Dan moeten ze met de S10e ook nog gaan zakken, omdat die anders ook met elkaar in het vaarwater zit. Verlaag je die vervolgens weer, kom je in de knel met telefoons als de A71 en de A51.
Samsung heeft zo’n rommeltje van de lineup gemaakt dat ik als enthusiast ook de bomen door het bos niet meer zie.
Verschil met de S10 is waarschijnlijk ook dat de lite nog bijna een jaar langer updates zal krijgen
Sterker nog, die €599 is de adviesprijs voor de Note 10 Lite. De S10 Lite heeft als adviesprijs €649, waardoor de S10 dus zelfs goedkoper is dan de S10 Lite. T.o.v. die telefoon zie ik alleen de grotere batterij van de S10 Lite als echt voordeel. Ik zou dan dus altijd voor de S10 gaan.

Voordelen S10:
Hogere resolutie scherm
Headphone jack
Kleinere telefoon, dus makkelijker vast te houden
Wifi 6 t.o.v. wifi 5
Waarschijnlijk betere camera's (aanname vanwege het feit dat het het huidige topmodel is)
USB 3.1 type c t.ov. USB 2 type c in de S10 Lite

Voordelen S10 Lite:
Groter scherm
Grotere telefoon
Macro camera
1100 mAh grotere batterij. 4500 mAh tov 3400 mAh
Iets snellere processor (hoe dat in de praktijk uitpakt, geen idee)
Hoogstwaarschijnlijk bijna een jaar langer updates dan de S10 (gezien deze al bijna een jaar oud is.)

Verder is het natuurlijk afwachten wat reviews en vergelijkingen uitwijzen.
Het kan best zijn dat ze op meer punten sterk afwijken, maar die je in de specs gewoonweg niet terug ziet.
Zoals bijvoorbeeld betere speakers, betere camera (specs zeggen bijna niks meer tegenwoordig), gebruikservaring en nog talloze andere factoren die het voordeel in het een of het ander kunnen zwaaien.

Dit is wat ik zo snel kan bedenken. Aanvullingen zijn altijd welkom.
Nu is het zo dat dat adviesprijzen zijn, verwacht maar dat die sterk gaan dalen, een beetje hetzelfde verhaal als de a8 tov de s8 destijds, die was bij release net zo duur als een s8 een paar maanden later was die opeens 150-200 euro goedkoper, ook moet je het niet alleen bekijken voor de europese markt, in ontwikkelingslanden wordt de groep van mensen die het wat breder hebben steeds groter, en daar is er volgens mij markt voor high end telefoons die geen flagship zijn.

Nu zou Samsung ook perfect kunnen doen wat Apple doet en oude modellen her verkopen, dat bespaart r&d en je kunt ook groter inkopen bij leveranciers, daardoor kun je oude modellen goedkoper aanbieden, en de inkomsten in het latere leven van de telefoon gebruiken om de telefoon verder updaten, zo beloon je ook nog eens de early adopters met een paar jaar aan extra updates.
Omdat het niet eerlijk is om de adviesprijs van de één met de winkelprijs van de ander te vergelijken.
Omdat deze toestellen met Android 10 in de markt worden gezet (Wat ik zeer begroet!) gaan we de straks de situatie krijgen dat de S10 geen OS update meer krijgt, maar de S10 Lite wel.. Ik ben benieuwd hoe Samsung dit gaat oplossen.
Ik heb een S10 met Android 10.
Bedoel je dat de S10 lite versie op gegeven moment wel naar Android 11 gaat en de S10 niet?
Het lijkt mij sterk dat ze de high end versie niet meenemen.
Samsung levert over het algemeen 2 upgrades, dus jou S10 wam met Android 9, en heeft de upgrade naar 10 gehad, en krijgt 11, en dan stopt het met upgrades (niet met beveiligingsupdates overigens die lopen nog zeker een jaar langer door).
Voor de lite versies die met Android 10 komen is de verwachting dus 11 en 12 te krijgen voordat de versie upgrades stoppen en er alleen nog beveiligingsupdates zijn.
Ik krijg nog steeds security updates voor mijn Galaxy S7, dus support voor security is zeker langer dan een jaar (Update naar 8.0.0 was de laatste major update).

Dit is een interessant artikel op de SamMobile site over de (security) update policy van Samsung:

https://www.sammobile.com...g-galaxy-security-updates
Ik krijg nog steeds security updates voor mijn Galaxy S4 active en mijn galaxy S5 (+/LTE).

Edit:
Foutje, ik dacht dat het tandwieltje de beveiliging was, maar dit blijkt Android System Webview te zijn wat iets heel anders is. Na wat zoeken zie ik dat de laatste Android beveiligingspatch van 1 april 2017 is. Ik gebruik wel antivirus software.
Oeps, sorry foutje.

[Reactie gewijzigd door krauser op 9 januari 2020 17:43]

Dat is beter dan bij 99% vd de telefoon merken..
Ja, de wat oudere Galaxy smartphones krijgen inderdaad geen security updates meer. Met mijn Galaxy S3 ben ik op een gegeven moment ook maar overgestapt op een Custom ROm om up to date te blijven. Echter dat wordt op een gegeven moment ook lastig omdat de benodigde drivers niet meer geupdate worden en daarmee het bij blijven met de nieuwste Android releases erg lastig wordt.

Dat was voor mij de reden om destijds over te stappen op een Galaxy S7. Het volgende mobieltje zal gekozen moeten worden zodra de S7 in de obsolence gaat wat security updates betreft (of er moet een aantrekkelijk alternatief opduiken voor die tijd).
Ja, op de site van Samsung zelf garanderen ze 3 jaar na release voor de S serie, maar S7 zit dus al in 4de jaar nu met beveiligingsupdates, dus het kan langer zijn dan 3 jaar, alleen daar is geen gedocumenteerde bron voor met garanties.
Het is inderdaad een interessante situatie, ben ook wel benieuwd wat Samsung hiermee gaat doen.
Voor mij maakt het in ieder geval niet veel uit, er zitten tegenwoordig niet veel grote verschillen tussen de OS versies. De security updates lopen wel door en na 2 tot 3 jaar wissel ik weer van toestel.
Behalve dat snap ik de timing van het uitbrengen van deze modellen niet vanwege de prijs:

Ze willen een toestel uitbrengen in de prijsklasse tussen de S10 modellen en de A series. Maar gevolg is dat de S10e nu ~€500 kost en deze nieuwe S10 lite €659 moet gaan kosten. Je hebt zelfs al een S10 vanaf €622 volgens de pricewatch. Er was dus al een toestel in dat prijsgat: het toestel wat je 2 à 3 maanden na release koopt.
Deze nieuwe toestellen zakken ook weer in prijs natuurlijk, maar tegen die tijd zijn er alweer S11 toestellen verwacht ik. En dan kun je weer 2 maanden wachten tot die wat betaalbaarder worden. Het zit allemaal veel te dicht op elkaar als je de releasedata zo over het jaar heen verspreidt.

Als er nou een S11 lite tegelijk met- of niet lang na de S11e S11 en S11+ gaat komen dan snap ik het wel. Nu niet echt.

[Reactie gewijzigd door grasnek op 9 januari 2020 12:37]

Wat ik verwacht is dat de nieuwe line-up gaat bestaan uit de volgende modellen, vanaf de A51, op volgorde van prijs en specs. Hier kan je goed door zien dat zeker met acties en tijd de prijzen heel interessant gaan worden. Zeker als hier nog een A90 tussen komt oid.

A51
A71
Note10 Lite
S11e/S20e
S10 Lite
S11/S20
S11+/S20+
Note11/Note20
Note11+/Note20+

[Reactie gewijzigd door Samuel_NL op 9 januari 2020 21:56]

Je vergelijkt adviesprijzen/originele prijzen met winkelprijzen. De S10 is een €850 adviesprijs telefoon, dit een €650 adviesprijs telefoon. Dat is een gat van meer dan 20% en deze telefoons zullen wss gewoon dezelfde prijsdaling als alle Samsung telefoons laten zien. Waardoor dat gat gewoon in stand blijft.
Tegen die tijd draai ik wel een Custom ROM. Ging tot voorkort met mijn S7 ook prima.
Voor de consument komt de smartphone line-up van Samsung inmiddels net zo warrig over als de gemiddelde website van een Aziatische webshop.
Het is wel hilarisch dat de door mij gewenste combinatie van features niet geleverd wordt:

- compact toestel zoals de S10e
- vlak scherm
- snapdragon processor
- headphone jack
- 8 GB werkgeheugen
- 256 GB opslag
Bestel een S10e in de Hong Kong uitvoering en je hebt bijna alles wat je wilt :) heb ik ook gedaan, waarbij de telefoon uit Duitsland verstuurd werd. Verder geen moeilijkheden gehad.
Wat ik uit een ander topic gekopieerd heb:

Je hebt met deze toestellen ook geen VoLTE en VoWifi, dus bellen gaat dan bij KPN en Vodafone binnenkort over 2G.

Uit dit topic: [Samsung Galaxy S10e] Snapdragon 855 versie importeren

Heb je hier dan geen last van? Of is de Snapdragon uitvoering met Hong Kong specs anders dan die met USA specs?
En waar koop je zo'n toestel dan in Duitsland? Ik heb nog niks kunnen vinden.
Bij mij is nu in elk geval VoLTE automatisch aan, maar ik zit nu in Singapore. Heb er toen ik in Duitsland woonde niet naar gekeken, maar ik zou niet zien waarom het niet zou werken. In elk geval in Singapore is er geen 2g dus het moet wel op een andere manier.

Ik heb hem bij de Duitse eBay gekocht, de verkoper was gentinghotel2. Via "normale" webwinkels had ik bot gevangen.
Je beschrijft nu toch gewoon de S10e of ligt dat nou aan mij?
Nee, die heeft hier een Samsung processor....
Maar ik lees hierboven dat de juiste versie in Hong Kong besteld kan worden!
Is dat zo'n verschil dan?
In prestaties is de Snapdragon iets beter dan de Exynos. Maar omdat de gegevens van de Snapdragon vrij beschikbaar zijn, worden daar ook nog alternatieve roms voor gemaakt. Op het moment dat Samsung stopt met nieuwe versies van Android uitbrengen, kun je bijvoorbeeld LineageOS installeren. Dan kun je weer jaren vooruit.
Het is ook een Aziatisch bedrijf ;)
6,7".... Nee, gewoon nee. Ik wil het niet en komt er niet. 6 of 6,1" afhankelijk van bezels en formaat is de max voor een toestel wat comfortabel met 1 hand te gebruiken is. Helaas worden zelfs deze toestellen schaars!
En ook weer ouderwets 16:9 zonder gebogen randen en ronde hoeken en gaten graag. Heb nu 5,7 inch met 1440x2560, en vind dat wel prima eigenlijk. Je ziet hierboven bij de foto's dat Samsung het eigenlijk ook niet weet met die langelummel trend. Wat doen we met bovenkant scherm? Nou gewoon, veel paarse en roze wolken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 9 januari 2020 08:12]

Je beseft je wel dat een toestel van 5,7 inch met een 16:9 verhouding breder is dan deze S10 Lite met een 6,7 inch scherm en een 20:9 verhouding?
Anoniem: 498327
@BCage9 januari 2020 13:36
Jazeker, dus bij een filmpje ook meer nuttig oppervlak.
breedte heb ik ook geen moeite mee, lengte wel, daar kan ik niet bij. En om nou steeds de homeknop ingedrukt te houden zodat bovenste helft omlaag komt....
Inderdaad de Samsung S10E is in mijn ogen nu de telefoon die ik wil en ook ga nemen wanneer m'n abbonnement afloopt. Helaas bied Samsung waarschijnlijk niet die optie met de volgende generatie.
Blijkbaar hebben ze nooit van vrouwenhanden en vrouwenbroekzakken gehoord 😂. Hier heb ik ook besloten om nog een generatie te wachten, de opvolger van mijn toestel is ook minimaal 6.7 inch. Wil niet zo'n breed toestel, want alles boven de 73 mm breed valt uit mijn handen.

Maar troostje, ik hoop nog steeds op een opvolger voor mijn s4 mini (inmiddels allang ene groter toestel helaas)
Anoniem: 498327
9 januari 2020 08:06
Ik snap die Macrolens niet. Als je met 48 MP zo dicht bij als mogelijk knipt, en dan tot 5MP cropt, heb je dan niet meer detail van dichtbij? Je hebt dan immers 3x zoom voor closeup.
De 48mp moet je door 4 rgb pixels delen. Is een verkoop truc heb een a50 met een nog slechtere lens ergens rond de 24mp volgens mij en die foto's zijn om te huilen.
Ik ben op de hoogte van drama A-serie, maar weet ook dat quad bayer mits goed verwerkt, nagenoeg geen onderscheid heeft in beeldkwaliteit met normale bayer. Lees de paper hierover van de universiteit van Gent.
Misschien zijn er situaties dat je weinig ruimte hebt. Dan is de macro-optie wel handig.

Bijvoorbeeld: een foto maken van componenten in een apparaat.
Anoniem: 498327
@andreetje9 januari 2020 11:48
Ik knip nu ook heel regelmatig foto's van componenten omdat mijn menselijk oog faalt in het lezen van de opdruk van een TSOP chip, en daar volstaat dichtbij scherpstellen met 20MP meer dan voldoende.
Eindelijk een recht scherm voor de note, jammer dat er geen snapdragon in de note komt en wel in de S10.
Blijkbaar is de combi "snapdragon" en "headphonejack" een no-go voor Samsung.

Dan is Samsung een no-go voor mij. De headphonejack was nog een reden om voor Samsung te kiezen. Maar die vervalt nu. |:(
De stelling dat de cameraconstructie op de S10 Lite een jack verhindert slaat (imho) ook helemaal nergens op, dan plaats je 'm toch aan de onderkant? |:( Samsung kan mij niet wijsmaken dat er op een 'telefoon' van 16,3x7,5 centimeter geen ruimte is voor een 3,5mm jackplug. Dit is gewoon gedaan om de verkoop van Bluetooth audioproducten, waarop de marges véél groter zijn, te stimuleren.
Inderdaad, net als bij Apple. Ik heb al eerder de vele redenen genoemd waarom ik de draadloze koptelefoon inferieur vind. Het wordt ons door de strot geduwd.
De trend naar draadloos was er al. Buiten 4G, thuis wifi, BT in de auto. Een bedraad toetsenbord kan nog net, een muis met een draadje is lastig.

Wat ik helemaal lastig vind, is een koptelefoon met een draadje. Ik heb op m'n werk wel koppen koffie omgegooid met een koptelefoonsnoertje. Ik ben dan ook zeer content dat BT koptelefoons steeds beter worden!

De trend naar BT koptelefoons was er al voordat Apple de Airpods uitbracht. Het weglaten van de oude vertrouwde analoge 3,5mm audioaansluiting is daar een logisch gevolg van. Eerst vond ik het jammer, want wat is er mis met een oude vertrouwde aansluiting die het altijd doet, maar zelf wil ik niet meer terug naar een bedrade koptelefoon, en ik denk velen met mij.

Ik denk niet dat BT ons door de strot wordt geduwd, ik denk dat het een logische stap is.
Het mag een logische stap zijn, maar het weghalen van de jack aansluiting is dat niet. Het haalt een keuze weg, waar de bluetooth koptelefoon al tijden een optie was. Het zit elkaar absoluut niet in de weg en de excuses om de poort weg te halen zijn dubieus. Ik heb al een paar keer gehad dat ik dat stomme verloopje niet bij me had en ik in een auto van iemand anders een AUX kabel erin had willen stoppen. Of dat ik wil opladen/navigeren en muziek luisteren tegelijk in de auto.
Twee jaar geleden was ik het met je eens, maar nu niet meer, ik ben van mening veranderd.

Tablets en telefoons hebben geen ethernetaansluiting, en de meeste laptops hebben ook alleen wifi. Dat heet vooruitgang. Centronics printerpoorten zijn er ook al enige tijd niet meer, en floppy drives ook niet. Dan kun je zeggen dat ze goede opvolgers hebben (USB poorten en USB sticks), en dat klopt. Maar ethernet heeft (voor 99% van de gevallen) met wifi ook een goede opvolger.

Een koptelefoon als de Sony 1000 (de grote over ear versie, niet de dopjes) doet niet hoorbaar onder voor bedrade varianten, behalve dan misschien voor echte audiofielen. Maar voor die doelgroep volstaat een telefoon als audiobron ook niet. Die moet een echte muziekspeler hebben, muziek als FLAC opslaan is al vloeken in de kerk, en de koptelefoonkabel moet van zilver zijn en de stekker van goud.

Ik denk dat voor het gros van de mensen BT zal volstaan.

Iets wat ik niet zie zitten is draadloos laden. In tegenstelling tot draadloos internet is draadloos laden met veel beperkingen: je moet je telefoon op een vaste plek leggen, een cm ernaast en er wordt niet geladen. Daarbij duurt het dradaloos laden langer dan laden met een draad, en gaat er meer energie verloren. In een wereld waar "groen" steeds belangrijker wordt, geef je met draadloos laden een verkeerd signaal af.

Toch denk ik dat het niet lang meer duurt dat er telefoons uitkomen zonder aansluitingen. Alles gaat daar draadloos. Je kunt je verzetten, maar dat is een zinloze strijd. Accepteer het en ga verder met je leven. That's life!
Ik heb werkelijk 0 reden in jouw post gezien voor het weghalen van de jack aansluiting. En nee, 'leg je erbij neer, het is een zinloze strijd' is geen reden. Waar Bluetooth volstaat voor heel veel mensen is de tijd absoluut nog niet daar om de poort weg te halen.

Mensen hebben nog veel apparatuur die wel gebruik maakt van de jack plug en BT audio apparatuur is vooralsnog veel duurder dan bedrade versies (met degelijke geluidskwaliteit). Verder hebben we het over trade-offs: het nadeel van het weglaten van de jackplug is groter dan het laten zitten. De redenen die fabrikanten aanvoeren zijn bewezen arbitrair, waarom zit de plug er nog wel op goedkopere toestellen of prijsvechters? Keuze elimineren is nooit positief tenzij het de trade-off daadwerkelijk waard kan zijn. In het geval van de audio aansluiting heeft elke telefoon nu al BT om de fancy audio apparatuur te gebruiken dus is het niet zinvol om de jackplug weg te laten.

Uiteraard 'accepteer' ik de verandering als ik moet, maar het ermee eens zijn kan ik nu nog niet. Verder een beetje een dooddoener in een discussie: 'Je kunt er toch niets aan doen, dus accepteer het maar'. Tweakers zou een ernstig dood platform zijn als iedereen dat zou doen.
Eerst begon ik met BT in de auto, daarna volgde de BT koptelefoon. Sindsdien heb ik geen koffie meer omgegooid met een draadje, en ik geniet nog van dezelfde geluidskwaliteit. Ik gebruik de 3,5mm aansluiting op mijn telefoon niet meer.

Thuis heb ik een goede geluidsinstallatie, met een 6,3mm koptelefoonaansluiting. Ook heb ik een goede koptelefoon met een plug die daarin past. Zo kan ik nog van zeer goed geluid genieten als anderen bv tv kijken; anders gaat het geluid wel via de speakers.

Ik ben een tweaker, ben altijd bezig mijn (digitale) leven te optimaliseren. En ik heb liever meer opties dan minder opties. Alleen ik kan zeer goed leven met alleen BT koptelefoons op mijn telefoon, sterker nog, ik wil daar geen bedrade koptelefoon meer, dus een eventuele 3,5mm aansluiting zit er dan voor Jan Doedel. Dat geldt voor mij, maar blijkbaar niet voor jou. Prima, dan koop je geen Apple of Samsung telefoon maar een ander merk, er zijn nog genoeg over. 100 mensen 100 wensen.
Mijn hele punt is dan ook dat die keuze er bijna niet meer is. Ik snap niet echt waar je me van probeert te overtuigen. Ik heb een BT koptelefoon en wil wel bedrade apparatuur aan kunnen sluiten. Jij hebt er (hoop ik) geen last van als er een ongebruikte jack plug aansluiting op zit, maar ik heb er wel last van als deze er niet zit. De huidige opties zijn (enkele zeldzame uitzonderingen daargelaten):

- Koop een budget telefoon
- Koop een unicorn (die er wellicht binnenkort helemaal niet meer zijn)
- Accepteer dat je geen jack aansluiting hebt

Dus wat mij betreft mag ik het absoluut jammer vinden dat de plug verdwijnt zonder dat daar echt een goede reden voor gegeven wordt.

Kun je me uitleggen wat je probeert te bereiken? Want ik heb geen idee wat je punt is.
Ik snap niet echt waar je me van probeert te overtuigen.
Ik probeer jou nergens van te overtuigen! Jij reageerde in eerste instantie op mij, niet andersom. Dus waar probeer jij mij van te overtuigen???

Ik ben het met je eens dat het jammer is dat een audiostandaard die al 50 jaar bestaat van de meeste telefoons verdwenen is.

Tegelijk moet ik toegeven dat ik de 3,5mm aansluiting op mijn telefoon al 2 jaar niet meer gebruik (sinds een half jaar "gedwongen" omdat mijn telefoon die aansluiting niet meer heeft). Ik mis de aansluiting dus niet, en ik denk dat die groep die 'm niet mist steeds groter wordt.
Dus wat mij betreft mag ik het absoluut jammer vinden dat de plug verdwijnt...
Mooi dat je jezelf die vrijheid geeft! ;)
...zonder dat daar echt een goede reden voor gegeven wordt.
Ik kan maar één reden bedenken, en dat is dat de aansluiting steeds minder gebruikt wordt. En dan kun je discussieren over wat er eerder was, mensen die BT prefereren over bedraad, en mensen die noodgedwongen overstappen op BT. En hoe goed die reden is, als er gewoon plek is en de meerkosten verwaarloosbaar zijn? Bij Apple is het vaak gewoon een statement, de tijd van 3,5mm plugjes is voorbij. Wat het bij Samsung is weet ik niet.
Ik ben het met je eens. Toch ga ik het tegenovergestelde beargumenteren omdat aan die kant wel degelijk argumenten zijn.

Stroom en ruimte besparing:
Extra port neemt ruimte in beslag, niet alleen voor de port maar ook voor de ADC en of DSP. Deze componenten kosten ook extra stroom, dus je accu gaat langer mee als je de componenten er uit haalt. De ruimte kan beter gebruikt worden voor het vergroten van de accu. Dus een win win, minder chips die stroom gebruiken en een grotere accu.

IP Rating? Water / Stofdichtheid rating:
Daarnaast is het engineering technisch lastig om een jack plug zo te integreren dat het apparaat stof en spat water dicht is dus met jack gaat je rating op dit gebied gaat omlaag. Deze rating is vaak een verkoop argument.

Product Duurzaamheid:
Daarnaast gaat het product minder snel kapot om dat je geen potentieel point of failure heb. Elk onderdeeltje dat je in een product stopt heeft invloed op je mtbf. Een onderdeel minder dat stuk kan gaan maakt daardoor dat de telefoon langer mee gaat. Daarnaast heb je ook de grondstoffen niet nodig voor een fysieke aansluiting wat ook nog eens beter voor het milieu is.

Goedkoper product:
Financiële besparing van een paar euro (chips/connector)op een telefoon van tientallen miljoenen telefoons tot een aanzienlijke besparing. Door deze besparing bereik je sneller het breakeven point en daardoor kan je meer geld en ontwikkeling stoppen in andere producten.

Hogere kwaliteit van het product:
Het niet hoeven testen, je hebt test machines nodig die valideren dat je producten een fixed aantal cycles van oordopjes in en uit de telefoon stoppen overleeft. Dit brengt kosten met zich mee maar nog belangrijker andere functionaliteit kan minder uitvoerig getest worden omdat hier test tijd in zit. Dus dingen die onvoorzien zijn (zoals bij de galaxy fold of de note van een paar jaar terug) komen minder snel naar boven.
offtopic:
Een onnodige opmerking weg gehaald en het leesbaar geprobeerd te maken, en waarschijnlijk gefaald

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 9 januari 2020 18:13]

"Stroom en ruimte besparing:"

Dat is minimaal te noemen. Zelfs in een bestaande iPhone zonder aansluiting is het gelukt om deze achteraf nog in te bouwen. Bluetooth gebruikt ook stroom.
En de accu-koptelefoon ook.

"IP Rating?"
Samsung maak prima waterdichte telefoons met hoofdtelefoon aansluiting.

"Product Duurzaamheid:"
De koptelefoonaansluiting kan inderdaad stuk gaan.
Maar qua duurzaamheid valt een accu-koptelefoon compleet door de mand.

"Goedkoper product:"
De financiële situatie van een bedrijf interesseert mij niet. Ik betaal graag enkele euro's meer om niet tientallen euro's extra voor een accu-koptelefoon te moeten betalen.

"Hogere kwaliteit van het product:"
De accu-oortjes van Apple zijn een prima voorbeeld van hoe het niet moet.

- het zijn peperdure dingen.
- de accu gaat rond twee jaar mee.
- de accu kan niet vervangen worden, dus na twee jaar kun je ze weggooien.
- de accu kan er niet uitgehaald worden, dus ecologisch zijn het rampendingen.

De enige valide reden voor de accu-koptelefoon is imho noise-cancelling. Voor de rest kleven er slechts nadelen aan.
Nogmaals ik ben een positie aan het verdedigen die ik zelf niet steun.

Betreffende de noise canceling argument:
Kan ik je zeggen dat dit ook bedraad zou kunnen als fabrikanten het implementeren, hoe jij je digitale audio bron binnen krijgt is niet echt van belang. Dus dit argument gaat niet op als verdediging voor het weghalen van een jack.

Stroom en ruimte besparing,
ja dat klopt, echter bluetooth moesten ze toch al implementeren, nu verwijder je onnodige componenten. (voor de duidelijkheid in mijn ogen is een jack aansluiting een essentieel onderdeel van een draagbaar multimedia apparaat zoals een telefoon)

IP Rating:
Het gaat om de hoeveelheid engineering tijd en energie die er in gestoken dient te worden, die veel beter aan andere dingen besteed had kunnen worden. (Zoals daadwerkelijk een nieuwe feature toevoegen, de laatste paar jaar verkopen ze telefoons die het zelfde kunnen en doen dan de vorige generatie, die net iets sneller zijn en een heel stuk duurder)

Goedkoper product:
Wat er onder de lijn overblijft bepaald wel of een fabrikant telefoons kan blijven produceren. Daarmee blijven er relatief stabiele bedrijven over en ben je min of meer gegarandeerd van jaar op jaar nieuwe producten. (het nadeel hiervan is dat er een monopolies ontstaan zijn van Google, Apple en Samsung en het voor andere bedrijven zonder staatsteun zoals chineese bedrijven het onmogelijk wordt om voet aan de grond te krijgen)

Hogere kwaliteit van een product.
Per apparaat type wordt er een budget gealloceerd voor quality control en product testing. Hoe dit budget verdeeld wordt bepaald heel veel van de kwaliteit van het product dat jij in handen krijgt. Wil een fabrikant alles testen dan wordt een product nooit winstgevend en komt het nooit op de markt. Als ze een functie niet hoeven te testen dan wordt hetzelfde budget ergens anders voor gebruikt, want als ze het budget niet uitgeven krijgen die afdelingen bij het volgende project minder geld. Wat je met de apple accu oortjes bedoeld weet ik niet, kan je daar verder over uitweiden?

Het zijn peper dure dingen:
En gek genoeg worden ze ook elk jaar duurder. Je argument over de accu daar ben ik het mee eens. Persoonlijk koop ik ook geen telefoons waarvan de accu niet verwisseld kan worden, echter dat wordt steeds lastiger.
"Kan ik je zeggen dat dit ook bedraad zou kunnen als fabrikanten het implementeren, hoe jij je digitale audio bron binnen krijgt is niet echt van belang. Dus dit argument gaat niet op als verdediging voor het weghalen van een jack."

Hoe kan dat?
Ik meende dat noise cancelling met microfoons werkt, waarvan het signaal omgezet wordt naar "antigeluid" waardoor geluid van buitenaf wordt gedoofd.

Imho heb je voor de electronica van noise cancelling een voeding nodig.

"Persoonlijk koop ik ook geen telefoons waarvan de accu niet verwisseld kan worden, echter dat wordt steeds lastiger."

Zijn ze er nog? Mijn laatste was een OnePlus 2, en daar moest ik al 25 schroefjes voor losdraaien.
Het is een slechte ontwikkeling die we niet hadden moeten accepteren. Als ik mag kiezen tussen waterdicht of verwisselbare accu, dan wordt het het laatste. En de meeste gelijmde telefoons zijn niet eens waterdicht.
Het antigeluid word idd opgenomen met microfonen buiten de headset en gesuperponeerd (bij opgeteld) afgespeeld in antifase (180 graden in fase gedraaid ongeveer) op het analoge signaal van de muziek. Om dit te doen heb je een inderdaad een accu nodig omdat je signaal bewerking doet. Dit heeft nog niets te maken met hoe het geluid naar je headset gaat.

Daarin heb je dus twee methodieken. Analoog via de kabel (bijv. doormiddel van een jack plug), of digitaal volgens een protocol (Bijv. door middel van het A2DP bluetooth protocol). Het verschil is dus waar je digitale data uit je telefoon omgezet wordt naar een analoog signaal. Bij de Jack aansluiting gebeurt dit dus op de telefoon, bij bluetooth gebeurd dit dus in de headset. (er zijn ook combinaties van beide mogelijk maar ik probeer het simpel te houden)

Technisch gezien is het niet strikt noodzakelijk om bluetooth te gebruiken voor noise canceling. Als voorbeeld mijn hoofdtelefoon (De bose quiet comfort 35II geloof ik) doet beide. Ik kan noise canceling hebben via een jack aansluiting en via bluetooth.

Op dit moment kijk in naar de fair phone, en eerlijk gezegd heb ik nog niet heel veel verder gekeken op het moment

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 10 januari 2020 22:05]

Precies wat ik ook dacht m.b.t. noise cancelling. :)

Ik dacht ook meteen aan de fairphone. Verder ken ik er ook geen.
Anoniem: 217535
@andreetje9 januari 2020 20:28
Toevallig weer eens een bedrade koptelefoon aangesloten en ff weer op de feiten gedrukt dat de kwaliteit echt wel beter is. Dus ik snap dat je bedraad wil. En dat kan bij Apple met het "jack-to-lightning" kabeltje die er bij wordt geleverd. Dus wat mis ik?
Bij Samsung heb je verloopjes van jack naar USB-C. Maar dan nog, stel je wilt laden en luisteren, dan moet je ook nog een splitter hebben...
oh...kee.. duudlijk...

Wacht ff. Laden met een kabel? Ik weet niets van Samsung maar die kunnen toch gewoon draadloos opladen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 9 januari 2020 22:20]

Ja dat klopt. Alleen... wie heeft er draadloze laadmatjes? Gaat traag en is energieverspilling.
Ik... werkt perfect. 1 thuis, 1 op het werk. Ik heb altijd een volle batterij. Een kabeltje is duurder dan een Qi lader. Misschien moet je het eens proberen en dan oordelen.
De S10(e/+) heeft de jack ook gewoon aan de onderzijde zitten, zelfs de veel kleinere S10e heeft er gewoon eentje.

Edit: Leuke visuele formaat vergelijking tussen de S10e en S10 lite: https://www.phonearena.co...y-S10e/phones/11309,11114

[Reactie gewijzigd door Caayn op 9 januari 2020 08:40]

De A51 en de A71 hebben er ook nog 1, en die hebben ook een eiland. Schiet mij maar lek
Kan aan mij liggen, maar vind de achterkanten er wel heel goedkoop uitzien... lijkt net plastic op die foto's.
Mijn telefoon heeft "luxe" glas.... Achter een zwarte beschermhoes. Ik zie het glas alleen als ik mijn SIM-kaart verwissel, en dan is het vol stof. Behalve reviewers ziet niemand het.
Mijn telefoon heeft "luxe" glas.... Achter een zwarte beschermhoes. Ik zie het glas alleen als ik mijn SIM-kaart verwissel, en dan is het vol stof. Behalve reviewers ziet niemand het.
Ik begrijp wat je bedoelt, echter ken en zie ik genoeg mensen die hun telefoon gewoon zonder hoesje gebruiken en dus wel dat premium gevoel aanvoelen. Voordeel daarnaast is dat in de praktijk glas wat minder snel lijkt te krassen dan plastic of metaal (of het valt in iedergeval minder op). Althans dit is mijn eigen ervaring.

Dus: "Behalve reviewers ziet niemand het." gaat niet helemaal op ;)
Tot je je telefoon een keer laten vallen en de achterkant vol met barsten zit
Ja klopt, sommigen gebruiken nog een telefoon zonder hoesje. Mijn conclusie was inderdaad iets voorbarig. Desatlniettemin denk ik dat > 80% een hoesje gebruikt tegenwoording.
wat mij aan dit soort telefoons vooral stoort is dat "gat" bovenin je scherm voor de camera. Ieder zijn ding natuurlijk, en schoonheid is een objectief begrip maar ik blijf denken aan zo'n keycard waar dan een gat in zit voor het koord :X
Idem, waarom niet gewoon een pop up?
Toch bevestiging van een eerder vermoeden dat de Note-lijn niet langer de premium lijn van Samsung is, maar enkel onderscheidend is vanwege de s-pen. Dat een toestel uit de S-serie nu op specs boven een Note wordt geplaatst is voor mij even wennen maar dat zal een gemiddelde consument waarschijnlijk weinig uitmaken.
Ben benieuwd hoe de Snapdragon 855 uit de S10 lite presteerd t.o.v. de Exynos 9820 uit de rest van de S10 serie. Wel interessant toestel, deze lite, met zijn afwijkende camera setup en snelle laadoptie. Mooi dat hij ook 8 Gb RAM krijgt. En aangezien Samsung smartphones vaak snel goedkoper worden is het ook prijstechnisch een interessante optie. Voor mij is hij echter te groot, ik houd het voorlopig bij de S10e.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee