Wordt verwacht

Samsung Galaxy S10 Lite Zwart Review

16 mei 2020, laatste update op 23 september 2020, 1.325 views Rapporteer

Deze lite telefoon is de grotere broer van de reguliere s10. Het scherm is echter alsnog prachtig de processor is sneller dan in de reguliere s10. Camera's presteren zeer goed, de ultrawide camera is een geweldige toevoeging. De telefoon ligt goed in de hand en voelt stevig aan.

Pluspunten

• Scherm kwaliteit en HDR-ondersteuning
  • Camera's
  • Ultrawide camera
  • Heel snel
  • Mooi formaat
  • Maandelijkse updates + 3 grote android updates

Minpunten

• Speakers (update heeft verbetering gebracht)
  • Geen telelens

De Samsung galaxy s10 lite is een prachtige telefoon voor de prijs met een complete featureset.
Voor 500 euro krijg je een telefoon met een Snapdragon 855, die doorgaans betere prestaties levert dan de Exynos processor in de reguliere S10 line-up.

Door de zuinige processor en een beeldscherm met een full-hd resolutie houdt de batterij het met gemak een dag vol. Tijdens een uur YouTube kijken op een lage brightness daalt het batterijpercentage met maar een paar procent. Een screen-on tijd van 10 uur is dus makkelijk te halen bij het kijken van video's.

OneUI 2 draait heel vloeiend op deze telefoon met 8 GB ram geheugen. Apps worden voor een lange tijd in het RAM-geheugen bewaard en openen altijd heel snel. Bij normaal gebruik verbruikt de telefoon ongeveer 6 GB ram, dus het geheugen wordt nuttig gebruikt. Soms is er wel een kleine haper in de software, iets wat ik op met vorige Huawei nooit had. Verder ontbreekt een koptelefoon aansluiting, maar zowel mijn koptelefoon als Galaxy Buds verbinden binnen 3 seconden met de telefoon, dus ik mis deze aansluiting niet.

Het scherm is ook uitstekend. Ik gebruik hem in de levendige kleurmodus, omdat de kleuren er anders erg dof uitzien. Let erop dat de kleuren in de natuurlijke modus wel het meest accuraat zijn. Daarnaast is het goed om te zien dat HDR ook aanwezig is, wat zorgt voor een betere kijkervaring in YouTube en Netflix. Tijdens normaal gebruik en in de zon is het scherm ook makkelijk af te lezen, bij een video kijken in zonlicht vallen wel veel donkere gebieden weg. Daarnaast is de resolutie van 1080p voor mij voldoende. Ik kan geen pixels zien, zolang ik meer dan 15 cm van het scherm af blijf. Verder zijn de randen rond het scherm nauwelijks zichtbaar en zelfs de rand aan de onderkant is op het oog dunner dan die van de S10. Het cameragat is bij dagelijks gebruik ook bijna niet zichtbaar, aangezien die in een zwarte taakbalk verwerkt zit. Bij het kijken van Netflix is het cameragat in fullscreen niet zichtbaar, bij Youtube wel, maar het stoort me niet.

Zowel gezichtherkenning als de vingerafdruk scanner werken goed. Meestal unlock ik me telefoon met de vingerafdrukscanner sneller en daarom gebruik ik vooral die. De scanner werkt bijna altijd, ook met vochtige of vieze handen. De gezichtsherkenning werkt minder snel en herkent me gezicht ook niet altijd als een klein deel van me gezicht niet zichtbaar is, dat vind ik jammer.

De mono-luidspreker is een van de grootste zwaktepunten van deze telefoon. Hij kan luid genoeg, maar in het geluid zit totaal geen bass en voor muziek is het absoluut niet aan te raden, zelfs voor videobellen vind ik hem persoonlijk te schel en daarom gebruik ik daarvoor altijd me oortjes. Overnacht raakt de telefoon ongeveer 3% batterij kwijt.

Het opladen gaat razendsnel met de bijgeleverde 25W oplader, de 45W oplader is vooral handig als je je telefoon 's ochtends nog snel moet opladen, maar biedt voor de rest weinig meerwaarde en kost een extra 30 euro.

Ik heb sinds februari twee updates ontvangen voor deze telefoon, dus ik weet niet zeker of hij kwartaalupdates krijgt of dat dit een uitzondering was, want de Samsung website geeft aan dat deze telefoon maandelijkse updates moet krijgen. Update: Nu krijg ik wel maandelijkse updates, de update wordt voor het midden van de maand gereleased.

Dan de camera's, deze zijn voor de prijs heel goed. Zelf zie ik weinig verschil tussen foto's van een reguliere s10 en de s10 lite. De 48 MP hoofdcamera maakt in de 48 MP modus hele scherpe foto's, maar deze modus werkt alleen goed bij voldoende licht. De 12 MP modus zorgt voor iets minder scherpe foto's, maar de foto's worden sneller gemaakt en nemen minder opslag in. Er kunnen geen speciale effecten of modi worden gebruikt in de 48 MP modus, inzoomen kan ook niet. De primaire camera schiet hele mooie foto's en de optische beeldstabilisatie zorgt voor onbewogen beelden. De ultrawide angle camera schiet vergelijkbare foto's, alleen zijn iets minder scherp. De kleuren van de foto's spatten van het scherm, maar zijn meestal wel natuurgetrouw. Zelf vind ik de kleuren mooi en de dynamic range is uitstekend. De ultrawide is geweldig voor foto's van landschappen.
Video's kunnen opgenomen in maximaal 4K60fps met de primaire camera en 4K30fps met de ultrawide of wanneer je videostabilisatie wil gebruiken. Zelf gebruik ik 4K60fps, aangezien videostabilisatie ten koste gaat van de framerate en de resolutie (de camera cropt in op de video om stabilisatie te gebruiken). De optische stabilisatie doet goed genoeg werk om de video stabiel te houden. De selfiecamera kan ik maximaal 4k30fps filmen en maakt foto's van max 32 MP. De foto's zien er redelijk uit, maar laat de hoge resolutie je niet misleiden, ze scherp is de camera niet.

De telefoon voelt solide aan in de hand. De achterkant is van glasstic, maar voelt stevig genoeg aan. Let wel op dat de achterkant makkelijk kan krassen. Op de voorkant zit een plat scherm met gorilla glas 3.

De Samsung S10 lite is voor 500 euro een prachtige telefoon met een uitstekende camera, een prachtig scherm en een razendsnelle processor. De batterij gaat lang mee en de telefoon is goed gebouwd. Het enige grote nadeel is de slechte speaker, maar dat vind ik geen dealbreaker.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S10 Lite Zwart?