Door Chris Broesder

Redacteur mobile

LG G8X Thinq Review

Zijn 2 schermen beter dan 1?

18-01-2020 • 06:00

65

Singlepage-opmaak

Dual Screen

We vinden het altijd belangrijk om smartphones zelf in gebruik te nemen, zodat we eventuele problemen in de praktijk tegenkomen, maar natuurlijk ook om te kunnen zeggen of we een bepaalde feature daadwerkelijk gebruiken en handig vinden. Soms klinkt een feature heel interessant, maar is die in de praktijk niet handig of bijvoorbeeld te veel moeite om te gebruiken, en soms blijkt hij juist wel handig te zijn. Neem nu het tweede scherm van de G8X: het klinkt handig, maar welke gebruiksscenario's zijn er en zijn die inderdaad praktisch?

Toepassingen

Een voor de hand liggend gebruiksscenario zie je bij gamen. Spellen die een gamepad ondersteunen, kun je besturen met de ingebouwde, softwarematige gamepad van LG zelf. Die wordt dan weergegeven op het tweede scherm. Je kunt de gamepad het beste op het rechterscherm laten weergeven, aangezien die kant zwaarder is. Zo laat de Dual Screen met G8X zich prettig vasthouden. De gesimuleerde analoge sticks zorgen voor een prima besturing, al is een echte gamepad altijd fijner. Je kunt dan namelijk de stick of een knop ook op het gevoel vinden. Nu moet je vooral bij de relatief kleine knoppen soms even kijken waar je moet drukken. Bij racespellen is dit trouwens minder een probleem dan bij een schietspel, waarbij je meestal meer verschillende knoppen in korte tijd moet indrukken. Al met al is dit alsnog een interessant gebruiksscenario als je graag het soort spellen speelt dat gebaat is bij een gamepad.

LG G8X productfoto'sLG G8X productfoto'sG8x

LG gebruikt het tweede scherm als de camera-app is gestart om al gemaakte foto's te tonen. Zo kun je direct zien of de laatste foto gelukt is, zonder eerst te hoeven klikken op de laatst gemaakte foto. Ook deze toepassing kan handig zijn in veel gevallen. Als je bijvoorbeeld een foto van mensen maakt, kun je snel zien of iedereen er goed op staat. Maar ook als je een ander soort foto maakt, is het handig om direct te kunnen zien of de focus goed was ingesteld en of er geen bewegingsonscherpte in de foto te zien is. Ook kun je in je albums browsen op het ene scherm en op het andere scherm een voorvertoning van de foto te zien krijgen.

Het LG-toetsenbord is op zich niet verkeerd, maar de keuze is wel daartoe beperkt; andere toetsenborden, zoals Gboard en SwiftKey, werken niet op het volledige scherm. Als je het gebruikt, kun je het op het tweede scherm laten weergeven. Je kunt dan comfortabel tikken in apps als WhatsApp, Slack of welk ander programma dan ook waarin je tekst tikt. Dat doe je in de breedte, dus het kan lastig zijn om de middelste toetsen met je vingers te bereiken, maar gelukkig kun je het toetsenbord ook splitsen. Dat levert een fijne tikervaring op. Het gaat snel en bovendien nauwkeurig, omdat de toetsen groter kunnen worden weergegeven dan wanneer je een smartphone rechtop gebruikt. Het zal niet voor iedereen de ideale manier van tikken zijn, maar zeker als je veel moet tikken, is het de moeite van het proberen waard.

Nu belanden we bij de gebruiksscenario's die wat specifieker zijn. Zo kun je bijvoorbeeld, getuige ook het promofilmpje van LG, in het ene scherm de Instagram-app openen en in een tweede tegelijkertijd chatten. Daar zien we niet veel meerwaarde in, want je kunt net zo goed tussen de apps schakelen. Het is niet vaak handig om te chatten en tegelijkertijd naar een Instagram-post te kijken. Als je gemakkelijk posts zou kunnen delen in de chat wel, maar dat is niet gemakkelijker dan normaal.

Datzelfde geldt voor het checken van je agenda terwijl je een bericht tikt. Het klinkt leuk, maar ook in dit geval kun je wat ons betreft net zo goed van app wisselen om te kijken wanneer je ruimte in je agenda hebt. Pas als je enorm veel afspraken maakt, bijvoorbeeld zakelijk, kunnen we ons voorstellen dat je het fijn vindt om continu je agenda open te hebben naast een berichtenapp.

Al met al is onze conclusie dat het tweede scherm in de praktijk absoluut een meerwaarde kan zijn, afhankelijk van je gebruik. De volgende vraag is alleen of er ook nadelen kleven aan het gebruik van het tweede scherm en of het in de praktijk de moeite waard is.

De praktijk

Dat er situaties bestaan waarin het handig is om Dual Screen te gebruiken wil niet zeggen dat het in de praktijk ook de moeite waard is om de telefoon uit zijn eventuele hoesje te halen en in het Dual Screen-accessoire te stoppen, dat je ook nog eens bij je moet hebben. Het komt erop neer dat de taak lang genoeg moet duren om dat allemaal de moeite waard te maken, of je moet de telefoon continu in het Dual Screen-accessoire hebben zitten.

Dat laatste lijkt ons niet prettig. Het accessoire met daarin de G8X is zwaar en vooral ook groot, in de lengte, breedte en dikte. We spreken vanuit de ervaring van een broekendrager bij wie deze gigant wat oncomfortabel in de broekzak zit. Misschien is het een ander verhaal als je met de telefoon in een damestas rondloopt, maar ook dan is het best fijn om de telefoon zonder accessoire te gebruiken als dat op dat moment niets toevoegt. Het is bijvoorbeeld niet prettig om de telefoon in het accessoire opengeklapt met één hand te gebruiken, want dan is hij links zwaarder en dus in onbalans. Helemaal opengeklapt is het simpelweg een dik en vrij log ding om vast te hebben. Bedenk verder ook dat de G8X in het Dual Screen-accessoire niet zomaar in een autohouder past. Je zou dan moeten werken met een magneetje achter de telefoon. Hoe dan ook, we kunnen ons om diverse redenen voorstellen dat deze telefoon in de praktijk slechts een deel van de tijd in het Dual Screen-accessoire zit.

Toestel G8X G8X in Dual Screen-accessoire Galaxy Fold in gesloten stand
Hoogte (mm) 159 166 161
Breedte (mm) 76 85 63
Dikte (mm) 8,5 12 16,5
Gewicht 192g 329g 263g

Aangezien de telefoon in het accessoire wat log is, is het een voordeel dat je hem er ook uit kunt halen. Wat dat betreft ben je flexibel ten opzichte van een vouwbare smartphone als de Samsung Galaxy Fold. Dat prijzige toestel is weliswaar smaller, maar verder ook behoorlijk aan de maat en als je het met een enkel scherm wilt gebruiken, nog altijd enorm dik. De G8X is echter op het vlak van schermervaring natuurlijk niet te vergelijken met een vouwbare smartphone. Hij heeft opengeklapt niet één groot scherm, maar twee kleinere.

Bouwkwaliteit en ontwerp

Het Dual Screen-accessoire is gemaakt van het soort plastic dat een beetje ruw aanvoelt en daardoor niet snel uit je handen glijdt. Tegelijk is het niet zo ruw dat het lastig uit de broekzak te halen is. De achterkant van het accessoire heeft een nepleren structuur, wat ook helpt voor wat extra grip. Daarover is wat ons betreft goed nagedacht.

Op de bouwkwaliteit van het accessoire zelf valt niets aan te merken. We kunnen ons voorstellen dat hij lang meegaat zonder te breken of anderszins kapot te gaan. De enige twijfel die we hebben, betreft het scharnier. Als je de Dual Screen helemaal openvouwt, zie je rechts van het tweede scherm de plastic buis waar een metalen pin doorheen zit. Er zit echter een spleet in die buis, die is vastgelijmd, zodat de buis er niet uit kan. Aan de boven- en onderkant is de spleet echter al wat groter, waardoor we bang zijn dat dit langzaam verder loslaat. De spleet wordt niet groter als we handmatig druk op het scharnier zetten, dus dat biedt hoop, maar het is wel een zwak punt. Een ander zwak punt kan water of stof zijn, want het accessoire heeft geen ip-classificatie.

Aan de voorkant van het accessoire zit een glazen paneel, maar dit heeft een oudere versie van Gorilla Glass: versie 3. Wat krasgevoeligheid betreft maakt dat niet zoveel uit, maar het glas breekt wat gemakkelijker. Ook is het een vingerafdrukmagneet. In het paneel is aan de bovenkant een rechthoekig schermpje gebouwd. Daarop worden het accupercentage, de tijd en datum, en de iconen van apps met meldingen weergegeven. Het is een monochroom scherm met bijzonder grote pixels van 2,1". Het schermpje is fijn als always on-scherm en verbruikt vermoedelijk bijzonder weinig stroom.

LG G8X productfoto'sLG G8X productfoto's
LG G8X productfoto'sLG G8X productfoto'sLG G8X productfoto's

Als je de telefoon openklapt, voel je wat weerstand. Dat komt door een magneet die achter het voorpaneel zit. Deze zorgt ervoor dat de beide delen zowel helemaal dicht als helemaal opengeklapt op hun plek vallen en dat is wel zo netjes. Helemaal naar achteren gevouwen gaat het scherm uit en dat is handig, want anders zou je van alles doen wat je niet op dat scherm kunt zien als je de LG Dual Screen vasthebt. De Dual Screen-modus gebruik je dus alleen als je hem als een boek vasthoudt.

Over het tweede scherm dat in het accessoire zit, hoeven we weinig woorden vuil te maken. Het is simpelweg hetzelfde scherm als dat in de G8X zelf, inclusief inkeping voor de frontcamera, die zelf uiteraard niet in het tweede scherm huist. Deze inkeping dient om het geheel symmetrisch te houden. De metingen van het scherm kun je op de volgende pagina lezen. Het is natuurlijk fijn dat de twee schermen gelijk zijn, want zo heb je bijvoorbeeld geen last van een net wat afwijkende kleurtemperatuur, wat erg storend zou zijn.

Aan de onderkant van de Dual Screen zit een pogo pin-aansluiting. Deze dient voor het opladen van de telefoon als hij in het accessoire zit. De bijgeleverde adapter van usb-c naar pogo pin is magnetisch, waardoor de G8X gemakkelijk op te laden is. Aan de andere kant is het niet heel handig als je de pogo pin-adapter misplaatst. De G8X is ook draadloos op te laden. Gelukkig werkt dat ook als het Dual Screen-hoesje erop zit.

Dual Screen-software

Een tweede scherm is leuk, maar als de software niet goed werkt, zul je het waarschijnlijk minder vaak gebruiken. Het helpt dat LG even heeft kunnen oefenen met de Dual Screen V50, want de software is al wat fijner in gebruik. Zo kun je met een eenvoudige veeg met drie vingers over een van de schermen de app naar het andere scherm swipen. Dat werkt goed en intuïtief. Voor andere Dual Screen-opties zul je helaas op het priegelige Dual Screen-knopje moeten drukken, waarmee het optiemenu tevoorschijn komt.

Een van de opties is dat je de schermen verwisselt, wat voor zich spreekt. Ook kun je de app links op het rechter- of de app rechts op het linkerscherm weergeven. Tot slot kun je het hoofdscherm of juist het secundaire scherm uitzetten. Verder hoef je in principe niets te doen in dit menu en meestal kun je ook zonder. Eén optie hebben we nog niet genoemd. Deze zie je alleen in apps die het ondersteunen: de niet onbelangrijke Wide View-modus. Deze is nieuw en je kunt er een app mee over twee schermen verdelen.

Screenshots LG G8XScreenshots LG G8XScreenshots LG G8X

Zo heb je dus eigenlijk een soort Galaxy Fold-toepassing, maar dan met een enorme zwarte balk in het midden. Desondanks is het best fijn browsen als je de telefoon in de liggende stand gebruikt. Maar helaas, er zijn bijna geen apps die het ondersteunen. De Chrome-browser gelukkig wel, maar zelfs Google Maps en LG's eigen galerij-app niet. We hebben hiervoor gelukkig een oplossing gevonden en hij werkt meestal prima, maar niet bij elke app. Als je de G8X WideMode-app uit de Play Store haalt, kun je het namelijk bij elke app forceren. Je moet na installatie wel even het pull down-menu wijzigen, zodat de WideMode-knop bij je favorieten staat. Vervolgens kun je in elke app de WideMode in.

Er zitten helaas nog wel een paar slordigheden in de software. Zo verdelen de Android-navigatieknoppen zich ook over de twee schermen, waardoor de multitasktoets op het ene scherm staat en de terugknop op het andere, en de thuisknop over de twee schermen wordt verdeeld. Toch kunnen we niet zeggen dat we enorm veel last hadden van deze slordigheden.