Door Hielko van der Hoorn

Drie high-end voedingen getest

Conclusie

Zoals de resultaten op de vorige pagina’s hebben laten zien zijn de geteste voedingen uitstekend in staat om een zwaar systeem van energie te voorzien. De drie voedingen leveren een stabiel voltage, produceren een beschaafde hoeveelheid geluid en het leveren van voldoende stroom is absoluut geen probleem. Dat laatste is echter ook de oorzaak van het grootste minpunt van de drie voedingen: de prijs. De Cooler Master Real Power Pro 850W staat momenteel voor ruim 175 euro in de Tweakers.net pricewatch, de OCZ GameXStream 700W moet ruim 130 euro opbrengen en ook voor de Sirtec HPC-620-A88S 620W moet nog altijd ruim 90 euro neergeteld worden.

Veel geld voor functionaliteit die eigenlijk niemand nodig heeft. Het door ons gebruikte testsysteem is alles behalve energiezuinig met een Pentium 4 EE-processor op 3,46GHz en twee GeForce 8800 GTX-kaarten, maar desondanks blijft de energieconsumptie steken rond de 250 watt. Zoals al eerder uitgelegd betekent dit absoluut niet dat een 250 watt voeding voldoende is. Het is namelijk goed mogelijk dat (één van) de 12V-lijn(en) al overbelast wordt terwijl er 3,3V-lijn nauwelijks gebruikt wordt, maar met een ruime 500 watt zou het systeem prima uit de voeten kunnen en dan is er ook nog ruimte voor een paar extra harde schijven, ventilatoren en een overklok.

Wanneer we dit in overweging nemen kent deze vergelijking één duidelijk winnaar, namelijk de Sirtec HPC-620-A88S-voeding met een capaciteit van 620W. Het is de goedkoopste voeding, er is een handig led-scherm aanwezig en 620W is genoeg voor praktisch elk systeem. De OCZ GameXStream 700W en de Cooler Master Real Power Pro 850W zijn ook uitstekende voedingen, maar de meerprijs is moeilijk te rechtvaardigen. Als je echter toch denkt meer dan 600W nodig te hebben klop je bij OCZ en Cooler Master op de juiste deur.

Stroomvoorziening twee GeForce 8800 GTX-kaarten

Dankwoord:: Met dank aan Cooler Master, OCZ en Sirtec voor het beschikbaarstellen van de voedingen en Dollarshop voor het leveren van de Sparkle-videokaarten.

Reacties (53)

Wijzig sortering
Ik had laatst een artikeltje gelezen, waarin deze manier van testen de grond in wordt geboord. Ben het even aan het opzoeken.....

Deze dus: http://www.hardwaresecrets.com/article/410
Inderdaad, zeer goed artikel dat.

Voor "echte" PSU reviews die werkelijk bruikbare resultaten leveren kun je bv. eens kijken op http://www.jonnyguru.com

Daar worden ze echt getest, gewoon aan een loadtester ipv een systeem. Alleen met zo'n apparaat kun je controleren of een PSU echt doet wat op de sticker staat.

Ook belangrijke punten zoals ripple's ed. zie ik niet voorkomen in deze review. Persoonlijk vind ik dat juist belangrijke dingen die ik graag gechecked zie worden.

Bij jonnyguru wordt zoiets wel gecontroleerd waardoor je een veel beter beeld kunt vormen van de kwaliteit van een PSU.

Wat ook interresant is zijn de artikelen van http://www.hardwaresecrets.com waar ze de PSU tot op het PCB toe demonteren om alle gebruike onderdelen te controleren.
Dat is iets waar je wat aan hebt, niet de standaard verhaaltjes van "de pc is stabiel, spanning zakt weinig in dus is het een goede PSU"
Behalve dat dat voor deze conclusie geen f*ck uitgemaakt zou hebben.

Wel jammer dat ze niet ook een tagan voeding hebben getest.
Interessant artikel en zeker de moeite van het lezen waard.
Maar goed, vooralsnog heeft Tweakers niet de middelen om voedingen echt nauwkeurig op efficientie etc te kunnen testen.
Wat wel een pluspunt is, is dat er nu wel vergelijkingen gemaakt worden met hetzelfde systeem en verschillende voedingen om te laten zien dat elke voeding een andere efficientie heeft en wat voor mij nogal opvallend was, was dat de zwaarste voeding bij zo'n relatief lage belasting het minste uit het stopcontact trok. Meestal is de efficientie van een voeding evenredig met de mate van belasting en dus zal een te zware voeding vaak minder efficient zijn voor dat systeem.
+1Anoniem: 167619
@punica1 januari 2007 14:56
ze hebben het allemaal over voltages meten met de multimeter, maar dat doen ze hier helemaal niet
voorzover ik kan zien is het natuurkundig correct wat ze meten
ze meten enkel ampere input tussen voeding en stopcontact, Ze hebben niks over spanningschommelingen genoemd
ze geven ook aan de het voltagemeten niet accuraat is maar grove verschillen te zien zouden zijn.

Ook beginnen ze in het artikel van hardwaresecrets over het leveren van het maximale van wat ze kunnen. Dat doen ze hier helemaal niet, dat is niet het doel. Er zijn toch geen consumentensystemen die dat gebruiken.

als jij geen vertrouwen in deze review hebt, moet je dat zelf weten, maar kom dan met degelijke argumenten en geen linkje naar een engelse site, dat is geen verdediging en dat er dan ook nog geen eens argumenten tussen staan die niet behandeld worden in deze review
Ik mis het doel van de review denk ik. Er worde zware voedingen getest, die niet zwaar worden belast en er word dan vervolgens geconcludeerd dat de voedingen te zwaar zijn voor de meeste doeleinden en de minst zware en goedkoopste dan maar de beste is?

Het heeft geen nut om een 600-700-800 watt voeding te testen, als je ze niet tot/tegen die limiet belast in je review? Juist tegen de maximale belasting ga je duidelijk onderscheid in kwaliteit zien en is het interessant om te zien hoe ze presteren.

Verder word er compleet niet ingegaan op de feature-set van de verschillende voedingen, zoals OVP, OCP, SCP, UVP, etc. Er word tevens niet ingegaan op de specs waaraan ze voldoen. Ook mis ik wat er in de configuraties op de diverse spanningslijnen aan stroom werd gebruikt.

Kan aan mij liggen, maar, een tweaker kan hier toch weinig mee? Die wist allang dat een 850W voeding in de meeste situaties overkill is, en dat het niet gaat om Watts maar om Amps op de diverse voedingslijnen en de maximale output in Watts over diverse voedingslijnen.
Volkomen met je eens, om kort te zijn een coolermaster van 850 (1000) piek moet je niet testen met een config van zo,n 340 load.
Wanneer coolermaster zegt dat je minimaal een stroomgroep van 10A moet hebben, lijkt wel kinderlijk, je mag aannemen dat er meer dan alleen een pc aan een groep hangt.
Eeh, niet om het een of ander, maar met zo'n voeding moet je wel uitkijken met verdeelstekkerblokken van 5euro uit de grabbelbak volgens mij. Dat kan idd nog weleens gevaarlijke situaties en misschien wel brand veroorzaken.

Ik heb op lanparties toch weleens van dit soort gevaarlijke dingen gezien van mensen die hier niet zo handig mee zijn. Oa. opgerolde haspeltjes die dan als spoel gaan werken en dan bijna smelten van de hitte. En dat is dan bij voedingen van 400W.

Dus wat mij betreft heeft Coolermaster wel degelijk een goede reden om zo'n waarschuwingssticker erop te plakken.

Overgens is dit in de VS een veel groter probleem aangezien zijn 110V gebruiken waardoor de stroom 2x zo hoog is. En jammer genoeg is voor de verlieswarmte alleen de stroom en de weerstand van belang. (Vermogen(P) is stroom(I) in het kwadraat maal de weerstand(R))
Edit: Niet goed gelezen... sorry!
De fabrikanten zetten deze voedingen in de markt als zijnde voedingen voor een SLI-systeem. Uit deze test blijkt een zwaar SLI-systeem met twee GeForce 8800 GTX-kaarten lang niet genoeg stroom gebruikt om dergelijke voedingen maximaal te belasten. Dat lijkt me voor veel potentiele kopers van deze voedingen toch nuttig om te weten.

Overigens kan ik me weinig voorstellen maken bij een systeem dat daadwerkelijk 850W continue gebruikt, dat is namelijk meer dan 3x (!!) zoveel als het hier gebruikte systeem, en dat is ook al niet mis.
Hmm die Sirtec voldoet niet eens aan de ATX-specificaties: max. 20A op een 12V lijn is de afspraak, maar met 25A gaan ze daar toch echt overheen. Verder mooie test, erg interessant alleen niet voor mij, daar is mn portemonnee te dun voor.
Intel houdt zich zelf ook niet erg streng aan die regel.
"What's really interesting is that Intel has tacitly waived the 240VA limit requirement in its PSU validation program for the better part of a year. Intel maintains a web page listing all the ATX12V they have tested that "meet MINIMUM electrical, mechanical fit and functional compatibility" with Intel desktop boards and processors. For the 32 ATX12V v2.2 PSUs tested in 2005 that are on this list, 17 models are identified as having at least one output line that exceeds 240VA. And yet, these 17 models are on Intel's approved list.

According to the engineers I spoke with, the majority of these 17 models have just one 12V line. They also point out that there are another 20 or so ATX12V v2.0 PSU models on the Intel list, and none of them were tested for the 240VA current limit conformance. My sources say that if these models had been tested, more than half would not conform to the 240VA current limit because they have only one 12V line.

In the last couple of months, my PS engineering sources report, Intel has verbally informed them that the 240VA limit has been removed. A single 12V line is now "officially" approved, never mind what ATX12V v2.2 specifies.
-http://www.silentpcreview.com/article28-page3.html
Ik ben misschien wat paranoïde maar ik vertrouw de test eigelijk niet. Ik heb zelf een P4 northowwd en en FX5900 en deze trekt 230 watt uit het stopcontact via een Coolermaster eXtremepower voeding Een systeem met een zwaardere cpu en twee extreem zware videokaarten zal dan nog geen 350 watt uit het stopcontact halen?? De SLI opstelling behoort alleen al 350 watt te verbruiken aangezien toch wel bekend is dat de 8800 GTX kaarten 175 watt per stuk aan energie verbruiken, dat verklaart ook de enorme coolers op deze kaarten. De cpu lust zelf ook 110 watt.

Als het systeem daadfwerkelijk maar 280 watt nodig heeft waarvan de cpu 110 watt verbruikt dan blijft er maar 170 watt over voor de rest. Het moederbord met geheugen en HD (tijdens 3d06 is deze idle) zal zeker 40 watt verbruiken waadoor de GTX per stuk maar 65 watt verbruikt 8)7 Dit kan echt nooit goed zijn.
Ik zou trouwens ook wel graag Oblivion of zo willen zien draaien op iets als 2560x1600 TSSAA ipv 3Dmark2006, even zeker weten dan het verbruik van die 8800's in SLI niet opeens toch boven de 400W uitkomt.
Ik ben het helemaal eens met theodouma, de 8800GTX heeft naast de 60-75Watt uit het PCI-Express slot nog twee connectoren die ieder 75 Watt kunnen leveren nodig. Met het stroomverbruik volgens deze review was dat volstrekt onnodig geweest en had 1 PCI-E power connector ruim volstaan.
Onderaan deze pagina HardOCP 8800GTX review non-sli staat dat een 8800GTX onder load alleen al 150 Watt trekt, met een max van 185 Watt volgens Nvidia. Dus ofwel die lui gunnen de PSU makers hun verkopen, ofwel de gebruikte 3Dmark2006 instellingen waren easy mode voor de setup :D
Ik kan helaas niks anders dan deze review een gemiste kans vinden. Er had namelijk eens goed op gewezen kunnen worden op de steeds groter wordende waanzin van belachelijke wattages die totaal niet in verhouding staan met het echte verbruik. Dat verhaaltje over meerdere 12 voltlijnen en de kwaliteit daarvan en de overige verdeling van het vermogen is leuk maar heeft weinig waarde als je weet dat een goede voeding dat heeft ook als het genoemde vermogen een stuk lager ligt.

Ik snap niet echt waarom jullie deze voedingen toch kunnen aanraden. Als je een dergelijke overcapaciteit hebt komt dat de efficientie nou niet echt ten goede en dan druk ik het nog licht uit. Een onnodig hoog vermogen en een lage efficientie zorgt voor extreem veel restwarmte en dat kan nooit de bedoeling zijn. Nee ook met een systeem als dit zou je veel beter uit zijn met een voeding die een goede efficientie heeft en stabiele voltlijnen zoals een Seasonic S12 430 t/m 550.

De term topvoedingen vind ik trouwens ook wat overdreven, het vermogen is hoog maar dat zegt dus niks |:( . Als het nu voedingen waren geweest die zouden uitblinken in stabiliteit en efficientie (Seasonic of een betere Silverstone bijv)...

En dat het geluid van deze voedingen beschaafd zou zijn :?. "Ja, maar je moet er rekening mee houden dat ze heel veel vermogen moet leveren" Nop vermogen wat ze moeten leveren is dus maar 350 watt ongeveer en bij die belasting zijn er kwaliteitsvoedingen met minder vermogen maar een hogere efficientie die stukken stiller zijn.

Nee www.silentpcreview.com staat toch op een heel ander niveau wat dit betreft.
Er had namelijk eens goed op gewezen kunnen worden op de steeds groter wordende waanzin van belachelijke wattages die totaal niet in verhouding staan met het echte verbruik.
Volgens mij heb je de review niet echt goed gelezen....
Mooie review. Toch lijkt mij 45 db toch wel aan de luide kant.
Als je naar het geluid van bijv een CPU koeler kijkt zie je daar staan "28 db", dat is in mijn oren stil. Dan lijkt 45 db mij toch echt een klere herrie maken.
Of komen ze gewoon niet uit boven al het geweld van de 8800?
Eigenlijk zou je ook eens moeten testen wat het effect is van een goedkopere voeding. Ik vind 90 euro nog altijd best veel geld (en een 8800 kost je zo al 500 euro, dat is pas veel geld). Mijn voeding, een Enermax 400 watt koste geloof ik 50 euro ofzo. Deze hoor ik echt amper. Ik vraag me dan eigenlijk ook af hoe bijvoorbeeld een voeding in de goedkopere klasse presteert tegenover die duurdere.
Je kan deze geluidsmetingen niet vergelijken met andere metingen. Er is omgevingsgeluid (videokaarten & harde schijf) en de meting is gedaan op een afstand van 20cm van de voeding wat uiteraard een ander resultaat geeft dan een meting op een afstand van bijv. 1 meter.
Daar zijn als het goed is industriële standaarden voor... Zo wordt meestal de dBA op 1 meter bepaald...
Hmmja,

maar goed - er is bijna geen fabrikant die adverteerd met werkelijk geteste waarden.
Enkele die dat wel doen zijn Nexus en Scythe - die komen aardig in de buurt van de werkelijkheid.

Er is geen systeem zonder zware modificatatie onder de 28 dB(A) komt - en dat is best wel hoorbaar, ten minste, wel bij mij thuis.

Hierbij dus 1 ding: "GELOOF NIET WAT ER GEADVERTEERD WORDT!!"

(voor de echten (zoals ik): www.silentpcreview.com)
Wat wellicht interessant is om te weten voor mensen die een nieuwe voeding willen kopen: De Coolermaster voedingen zijn ook met lagere vermogens (en dus prijs) te krijgen. Ik heb zelf de iGreenPower van 430 Watt, en die kan ik erg aanraden, want die heeft dezelfde efficientie als de hierboven geteste voeding. En die is rond de 70 euro. Je hebt daar ook een 500 en 600 Watt van als ik me niet vergis.

Voeding is erg stil en koel, en je bespaart dus ook nog eens wat energie door zo'n eficiente voeding te kopen.
De eXtremepower 430 watt van Coolermaster is ook erg stil (120 mm fan) en kost maar 40 euro bij paradigit. Dit is ok een goede voeidng, alleen dan nog beter betaalbaarder :)
Ik vind dit eigenlijk toch maar een slechte review. Feitelijk concluderen jullie nu dat de Sirtec de beste is, omdat het niet realistisch zou zijn dat iemand meer vermogen nodig heeft. Dit zegt helemaal niets over de kwaliteit van de voeding!

Waarom testen jullie niet wat de powerfactor van de voeding is? Dit is heel belangrijk! En weten jullie wel zeker of dat voltcraft gevalletje True-RMS meet?

Zo ook of er rare schommelingen of ruis op het signaal zitten en hoe gaat de voeding om met overbelasting, spanningspieken en spanningsverlies?
Wat is het in en uitschakelgedrag?

Dit zijn allemaal dingen die je gewoon met een simpele geheugen oscilloscoop kunt doen hoor!
De powerfactor van de voedingen belangrijk? Al die dingen hebben actieve PFC en zitten rond de 0.99 oid (dat laat dat voltcraft gevalletje namelijk gewoon zien).
Ik heb zelf ook de OCZ 700 Watt, omdat ik was overgstapt naar een GF 8800 GTX. Hiervoor had ik de Antec Truepower 480 Watt, maar daar merkte ik toch al dat deze niet genoeg energie leverde voor mijn configuratie; moeilijk opstarten na stekker uit stopcontact trekken, alsof hij spanning op moest bouwen. De OCZ veranderde dit. De Antec deed het verder prima in een ander systeem.

Ik had : 7800 GTX, 2x1Gb OCZ 10% overclockt, 4400+ 10 overclockt, 4x150 Gb Raptors, 8x200 Gb Maxtor, Areca 1220 PCI-e controller, DVD/floppy, X-Fi geluidskaart. Misschien dat die 12 HD's teveel op 1 voltage lijn eisten.

Dat brengt me nog op dat overclocken: meeste mensen clocken die Core2 Duo's toch wel een 40% over, wat voor impact heeft dit op de vraag naar stroom? Ik kan mee voorstellen dat dit niet lineair zal zijn.
De meeste core2 duo's overclocken gelukkig met minimaal extra voltage. De schakelsnelheid van de transistoren en het voltage hebben beide invloed op het verbruik, uit de losse pols zou ik verwachten dat een 50% overclock aan een 30% hoger voltage ongeveer het dubbele aan stroom gaat verbruiken. Meestal wordt de FSB overclocked, waarbij dus ook de chipset en het geheugen extra moeten aanpoten omdat FSB en MEM linked de beste resultaten geeft, daar komt dus ook nog extra stroomverbruik vanaf. Maar tests om die factor 2 te bevestigen zouden zeker welkom zijn.
Het volgende punt waar we naar gekeken hebben zijn de spanningen die de voeding produceert. Uiteraard is het belangrijkste aspect van de voeding hoe goed deze de computer kan voorzien van energie, maar helaas is dit ook direct het aspect dat eigenlijk niet goed meetbaar is zonder een complete verzameling van kostbare apparatuur. We hebben de spanningen die de verschillende voedingen produceren op de 3,3V, de 5V en de 12V uitgangen gemeten met behulp van de sensoren die aanwezig zijn op het moederbord. Erg veelzeggend is dit niet, maar echt grote afwijkingen zijn hiermee in ieder geval wel mee te vinden. We hebben de resultaten genoteerd twee situaties: in idle-toestand en onder belasting. Zoals de onderstaande tabel laat zien presteren alle voedingen gelijkwaardig en leveren de voedingen voltages die nauwelijks afwijken van de gewenste waarde.

Vanaf hier stopte mijn interesse in de review, een voltmeter is nu toch geen duur materiaal??
op software kan je niet 100% betrouwen voor voltages,vind ik heel heel jammer
hierdoor is de geloofwaardigheid van de review = 0
geloofwaardigheid=0? Sla het stukje over voltages dan over, er werden toch geen grote afwijkingen gevonden. Het lijkt mij juist uitermate handig om te weten dat een gamesysteem met een topverbruik, afgezien van misschien een batterij harddisks, zo vreselijk laag is. Een hoop reviews op het net willen je het liefst een kilowatt voeding aanpraten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee