Er zijn grofweg drie redenen om de Pixel 3 te willen: hij is relatief compact, hij krijgt updates en upgrades snel, en de camera behoort tot de beste op de markt. Dat zijn drie stevige argumenten en wie daar veel aan hecht, heeft aan de Pixel 3 een uitstekende smartphone. Er zijn echter ook legio minpunten: de concurrentie heeft schermen die beter afleesbaar zijn in direct zonlicht, en er zaten op het moment van testen bugs in de software en ontwerpfouten in de hardware. Zo is de glazen achterkant in te drukken, zijn er snel lastig te verwijderen krassen op te zien en trilt de achterkant mee als je geluid afspeelt. Ook ontbreekt de 3,5mm-jack en is de accuduur ondergemiddeld. De Pixel 3 is daarmee geen allrounder, maar meer een toestel voor díegenen die snelle upgrades en een goede camera zo belangrijk vinden, dat ze de minpunten op de koop toe nemen.
Sinds dit jaar heeft Google de expertise om smartphones te maken eindelijk in huis. Het heeft de helft van de r&d-afdeling van HTC overgenomen om aan eigen hardware te werken. Het heeft nu bovendien een aardige lijn producten opgebouwd: van een Chromecast via een Google Home en Home Hub naar de Pixel Slate en Pixelbook. Het internetbedrijf heeft duidelijk grote ambities en de middelen om die waar te maken.
De Google Pixel-lijn is eigenlijk een voortzetting van hoe de Nexus-telefoons waren. Ze spreken een bepaald publiek aan en krijgen relatief veel aandacht in de techpers. Als je echter kijkt naar marktcijfers, slaat Google geen deuk in een pakje boter. Dat lijkt ook niet de bedoeling. Als Google andere fabrikanten die Android-smartphones maken, uit de markt drukt, gaat er iets niet goed en kan dat op de lange termijn Android schade berokkenen.
Met de Pixels kan Google wel laten zien waar het bedrijf voor staat. De Pixel 2 liep voor op het gebied van updatebeleid en fotografie, en andere fabrikanten zijn daarin langzaam maar zeker gaan volgen. De culturele invloed van de Pixels op de smartphonemarkt is daardoor veel groter dan het werkelijke marktaandeel.
De Pixel 3 is niet in de Benelux te koop en Google wil niet zeggen of en wanneer dat wel het geval zal zijn. Omdat veel tweakers interesse hebben in deze compacte en complete smartphone, hebben we er eentje gekocht bij onze oosterburen en onder de loep genomen voor deze review.
Elke generatie Pixel-telefoon voelt anders aan. De eerste Pixel was van metaal en glas, de tweede van metaal met een coating en glas, en deze derde is van glas met twee afwerkingen. Het knappe is dat Google, hoewel de Pixels in afwerking en materiaal zo verschillen, met de Pixel-lijn een eigen stijl heeft gevonden in ontwerp. Dankzij het ontwerp met twee soorten afwerking aan de achterkant zijn de toestellen onmiddellijk herkenbaar.
Wat ook opvalt, is dat Google lijkt af te stappen van de spannende kleuren. Waar de eerste Pixel een blauwe versie had, kwam van de Pixel 2 nog een zwart-witte 'panda'-variant uit. Nu is die er niet; de opties zijn zwart, wit en zachtroze. Wij konden voor deze review alleen de zwarte variant te pakken krijgen. Nu hadden we liever zachtroze gehad, want we hebben nu eenmaal liefst de meest vernieuwende kleurstelling, maar zwart is vermoedelijk wel de kleur die de meeste mensen kopen.
De stap naar glas is weinig verrassend. Metaal aan de achterkant heeft in de smartphonemarkt zijn glans verloren. De ontwerpen met metalen achterkanten en antennelijnen zien we af en toe nog terug in de budgetmarkt, maar bij de luxe smartphones heb je keuze uit glas, glas en, nou ja: glas.
Over verloren glans gesproken: het glas is een beetje stroef afgewerkt aan de achterkant. Je hebt wellicht de controverse erover gezien; doordat het onderste gedeelte geen glad glas is, kunnen er stukjes van bijvoorbeeld metaal tussen komen te zitten en die zijn lastig te verwijderen. Dat lijkt dus op krassen. Soms zijn die plekken te verwijderen, bijvoorbeeld met een tandenborstel, maar soms ook niet. Zoals altijd geldt ons advies om een telefoon met glazen achterkant direct na aankoop in een hoesje te stoppen als je hem mooi wilt houden.
Pixel 2 (links) en Pixel 3
Het geldt hier nog extra, want je hoeft er maar naar te kijken en hij is optisch alweer beschadigd. Dat is natuurlijk een knoeperd van een ontwerpfout, die Google vooraf had moeten fixen. Het idee van matter dan normaal glas is prima en bijvoorbeeld OnePlus heeft dat uitstekend voor elkaar. Dit is voor zo'n dure telefoon heel raar.
Ook jammer: je kunt het glas indrukken, waardoor het de indruk geeft dat het plastic is. Dat is op zich niet erg, maar het heeft duidelijk niet de uitstraling van een rigide ontwerp als dat van andere high-end telefoons.
Pixel 3
Pixel 2
Pixel 3 XL
iPhone XR
Galaxy S9
OnePlus 6T
XZ2 Compact
Lengte
145,6mm
145,7mm
158mm
150,9mm
147,7mm
157,5mm
135mm
Breedte
68,2mm
69,7mm
76,7mm
75,7mm
68,7mm
74,8mm
65mm
Dikte
7,9mm
7,8mm
7,9mm
8,3mm
8,5mm
8,2mm
12,1mm
Gewicht
148g
143g
184g
194g
163g
185g
168g
Naar hedendaagse maatstaven is de Pixel 3 is een compacte smartphone. Alles is relatief natuurlijk; de HTC HD2, die bij release in 2009 gold als gigantisch, is 121×67mm groot. Als je de Pixel 3 naast een iPhone XR of OnePlus 6T legt, valt op hoe relatief klein hij is. De XZ2 Compact is nog iets… compacter natuurlijk, maar wat Android-toestellen betreft, heeft alleen de Galaxy S9 nog ongeveer hetzelfde formaat als de Pixel 3.
Hoewel het een kwestie van persoonlijke voorkeur is of je een grote of kleine smartphone wil, moeten we Google een compliment maken dat het een grote en een kleine versie heeft gemaakt van dezelfde telefoon. Behalve de schermresolutie, inkeping en accucapaciteit verschillen de Pixel 3 en 3 XL niet; ze hebben dezelfde hardware aan boord.
De knoppen voelen een beetje dun aan en klikken net iets zwaarder dan je zou verwachten. Dat is geen groot probleem, zeker omdat je vaak het scherm aan zult doen met de vingerafdrukscanner, maar de Pixel 2 heeft iets beter klikbare knoppen.
Of je iets mooi vindt, hangt af van smaak. Ikzelf vind de Pixel 3 net als eerdere Pixel-telefoons mooi ontworpen: apart zonder dat het te zeer opvalt.
Hardware
De stap naar een glazen achterkant maakt draadloos laden mogelijk. Dat kan met maximaal 10W, maar voorlopig kan alleen Googles eigen draadloze lader dat. De Pixels laden met welke Qi-lader dan ook langzamer op, maar het is wel mogelijk. Dat is een terugkeer naar waar Google vandaan kwam; de Nexus 4 uit 2012 was de eerste Google-telefoon met ondersteuning voor draadloos laden. Die heeft trouwens ook een glazen achterkant.
Wat jammer genoeg niet is teruggekeerd, is de 3,5mm-jack. Die ontbreekt bij de Pixel 2 en is nu weer niet aanwezig. Google stopt wel weer een dongle in de doos om het leed te verzachten, hoewel die volgens gespecialiseerde tests minder goed is dan de dongle van vorig jaar.
De situatie is beter als je zonder hoofdtelefoon wilt luisteren naar de Pixel 3-telefoons, want Google heeft net als in de afgelopen vier jaar besloten om twee luidsprekers op de voorkant van zijn smartphones te zetten. Dat maakt de behuizing uiteraard wat groter, maar het zal sommige mensen tevreden stellen. Het geluid uit de luidsprekers klinkt voor een telefoon prima. Het is niet heel vol, maar kan redelijk hard zonder overstuurd te klinken.
Het is een grappige tinteling in het begin, maar dit hoort natuurlijk niet op een smartphoneToch is er een probleempje met de luidsprekers, of eigenlijk weer met het ontwerp van de telefoon. De glazen achterkant trilt mee als je het geluid een beetje aanzet. Nu zijn luidsprekers trillende elementen, maar je handen krijgen een extra minimassage als je video of audio met een beetje bas afspeelt. Het is een grappige tinteling in het begin, maar dit hoort natuurlijk niet op een smartphone.
Over trillingen gesproken: Google heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de trilmotor. Die is groter dan die in veel andere telefoons en het effect is merkbaar. Jammer genoeg staat hij standaard op op 'hoog' en dat is raar. Als je haptische feedback aan hebt staan, hoor je het geluid van bijvoorbeeld typen op het onscreen toetsenbord Gboard. In de Toegankelijkheid-opties kun je dat aanpassen en dat is aan te raden. Als je dat doet, zul je merken dat de trillingen subtieler en beter zijn, en fijner aanvoelen.
Google heeft opnieuw gekozen voor een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Met de opkomst van 3d-gezichtsscanners en vingerafdrukscanners onder het scherm kan dat komend jaar een uitstervend ras blijken te zijn, maar voor nu is het nog normaal. De scanner is de FPC1075 van het Zweedse Fingerprint Cards, dezelfde als in de Pixel 2-telefoons. Hij presteert uitstekend, net als in de Pixel 2. Hij zit bovendien op een prima plek.
Een ding waarmee Google conservatief is, is het inbouwen van geheugen. De Pixel 3-toestellen hebben 4GB lpddr4x-geheugen. De meeste high-end smartphones zitten inmiddels op 6 of 8GB, terwijl de eerste modellen met een werkgeheugen ter grootte van 10GB al zijn aangekondigd. Het is niet iets waar je nu veel last van zult hebben, afgezien van een al erkende bug die Spotify afsluit als je de camera start en foto's gaat maken, maar hoe 4GB geheugen over drie jaar zal zijn, is de vraag.
De opslag is evenmin vooruitstrevend. De ufs-opslag van de Pixel 3 kent opties voor 64 en 128GB, beide niet uitbreidbaar. Dat is voldoende voor veel mensen, maar veel smartphones hebben inmiddels op zijn minst een optie voor 256 of 512GB voor wie ervoor wil betalen en dat ontbreekt bij Google. Dat is jammer.
De soc is, uiteraard, een Snapdragon 845 van Qualcomm. Die is inmiddels bekend als de soc uit veel high-end modellen van dit jaar, zoals de OnePlus 6 en 6T, Sony Xperia-modellen, LG G7 ThinQ, HTC U12+ en Xiaomi Pocophone F1.
Cameraset-up
Het toverwoord is 'computational photography'. Met zijn software wil Google sinds het begin van de Pixel-lijn een krachtmeting met de natuurwetten doen en in die opzet slaagt het steeds beter. De camera van de Pixel 2 is beter dan je op basis van de specsheet zou verwachten. Google is ook trendsetter op dit gebied en Apple volgt nu. Apple voert in de iPhone XS en XR dezelfde filosofie door, en voegt nu verschillende frames samen om het beeld te berekenen dat de gebruiker als foto zou willen. Huawei gaat bijvoorbeeld een heel andere kant op; het heeft op zijn Mate 20 Pro drie camera's aan de achterkant, waarvan één met een voor een smartphone bizar grote sensor, de andere groothoek en de derde een 3x-zoomlens.
Toch heeft Google ook ingezien dat je niet álles met software kunt oplossen. Op de Pixel 3 zitten daarom twee camera's, op de voorkant. Op de achterkant prijkt nog altijd een enkele lens. Dat zal ook zijn omdat er een strijd is met natuurwetten die Google niet kan winnen. Het wil een compacte, maar complete smartphone maken en camerasensors nemen in de behuizing relatief veel ruimte in. Daarbij is een extra frontcamera vaak een stukje kleiner dan een extra camera aan de achterkant. Op het gebied van hardware ziet de specsheet er dus alweer weinig indrukwekkend uit. De sensor is iets nieuwer, maar de grootte, de pixelgrootte, het brandpunt en de beeldhoek zijn ongewijzigd.
Pixels
Pixel 3/3XL achter
Pixel 2/2XL achter
Pixel 3/3XL voor
Pixel 2/2XL voor
Sensor
Sony IMX363
Sony IMX362
1. Sony IMX355 2. Sony IMX355
Sony IMX179
Grootte
1/2,55"
1/2,55"
Rond 1/3,2"
1/3,2"
Brandpunt
4,4mm
4,4mm
1. 3,7mm 2. 2,51mm
3,38mm
In 35mm
27mm
27mm
1. 27mm 2. 18mm
27mm
Beeldhoek
77 graden
77 graden
1. 75mm 2. 92mm
80 graden
Focus
Dualpixel-af
Dualpixel-af
1. Pdaf 2. Fixed focus
Pdaf
Ook dit jaar heeft de nieuwe Google-telefoon weer de Pixel Visual Core, de 'visuele soc' om onder meer snel berekeningen te doen op het gebied van hdr. De Pixel 2 heeft die ook, maar Google gebruikte die pas na de release. Het is onbekend wat die Visual Core dit jaar precies doet. Wat we wel weten, zijn de nieuwe functies die de Pixel 3 ondersteunt. Veel daarvan komen ook naar de eerdere Pixels. Omdat je snel de weg kwijt kunt zijn in wat wel en niet naar oudere toestellen komt, hebben we geprobeerd een overzicht te maken.
Softwarenieuwigheden
Pixel 3
Pixel 2
Pixel
Top shot
Ja
Deels
Deels
Super Res Zoom
Ja
Nee
Nee
Night Sight
Ja
Ja
Ja
Photobooth
Ja
Nee
Nee
Raw
Ja
Ja
Ja
Motion Auto Focus
Ja
Nee
Nee
Google Lens
Ja
Ja
Ja
Wat opvalt, is dat veel elementen wél naar de oudere toestellen komen, waaronder Night Sight voor nachtfoto's en raw-ondersteuning voor mensen die serieus aan nabewerking willen doen. Dat zijn geen traditionele raws, maar ook in dit geval berekende beelden op basis van verschillende frames. Dingen als Motion Autofocus, waarbij de camera een object kan volgen en scherp kan houden, komen niet naar oudere Pixels.
De app is wel veranderd. Google heeft de interface van iOS afgekeken. Daarbij is het moeilijk om een cynische zucht te onderdrukken. Er zijn in het verleden veel goede interfaces voor camera-apps geweest, maar die van Apple zit bij lang niet iedereen tussen de favorieten; het wisselen tussen modi gaat met vegen en daardoor vrij langzaam. Daarbij staan de modi in tekst en is een woord als 'camera' wel heel generiek. De tekst gaat er bovendien van uit dat je staand beeldmateriaal maakt, want hij draait niet mee. De app is voor de rest vrij eenvoudig en dat is fijn.
Wat tijdens de reviewperiode opviel, is dat de camera buggy is. Geregeld laat hij alleen een zwart beeld zien en alleen herstarten van de telefoon leek dan te helpen. Dat is natuurlijk slordig voor een telefoon die al weken te koop is.
In foto en video valt op dat de stap van Pixel 2 naar Pixel 3 maar klein is. Hij schiet zo ongeveer hetzelfde en je kunt ongeveer op dezelfde dingen rekenen tijdens het schieten. De witbalans lijkt wel iets 'koeler' afgesteld, waardoor foto's er standaard iets blauwer uitkomen, maar het verschil is klein.
Cameraresultaten
Als je een tl;dr-versie van deze pagina wilt: de Pixel 3 heeft topcamera's. Ze nemen in vrijwel elke situatie een goede foto waar je wat mee kunt en dankzij de nieuwe softwarefuncties kun je in nóg meer situaties uit de voeten, zoals bij digitaal zoomen of als de nacht is gevallen.
Beperkingen zijn er ook: er is een enkele camera op de achterkant en hoewel Super Res Zoom goed werkt, mis je de flexibiliteit van meer dan één camera, met daardoor verschillende perspectieven. Toestellen als de Samsung Galaxy A9, LG V40 ThinQ en Huawei Mate 20 Pro hebben camera's met drie verschillende brandpunten en dat geeft veel grotere flexibiliteit in hoe je dingen op de foto zet. Google erkent dat ook met zijn dubbele frontcamera.
De iPhone en P20 Pro lichten het het gras meer op, wat haast een Tsjernobyl-effect geeftAls we dieper kijken, dan zijn er kleine verschillen in fotografie tussen de Pixel 3 en andere goede telefooncamera's, zoals die van de Pixel 2, iPhone XS, OnePlus 6-generatie en de Huawei P20 Pro. De Mate 20 Pro hadden we helaas niet op tijd binnen voor deze vergelijking. Zo zitten er kleine verschillen in hoe ze kleur laten zien; de witbalans van de Pixel 3 is iets 'koeler' afgesteld dan die van de meeste andere telefoons. Hij neigt wat meer naar natuurlijke kleuren en een hoger contrast dan bijvoorbeeld de iPhone XS en Huawei P20 Pro. Dat zie je bijvoorbeeld in het gras van onderstaande voorbeeldfoto's. De iPhone en P20 Pro lichten dat wat meer op, wat haast een Tsjernobyl-effect geeft. De Pixel 3 kan wedijveren om de beste afbeeldingen in elke situatie. De OnePlus 6 heeft meer last van reflecties in daglicht en kan minder goed uit de voeten met minder licht, maar voor de rest is het lastig om grote verschillen waar te nemen.
Waar nog wel een groot verschil zit, is de nachtmodus. De iPhone heeft die niet, maar de andere telefoons wel en dat maakt veel uit. Als je statische objecten in donkere ruimtes op de foto zet, zie je veel verschil. De P20 Pro heeft een grote sensor en kan daardoor ook zonder nachtmodus bij weinig licht nog uit de voeten. Natuurkunde kan nog altijd wedijveren met Googles softwarematige oplossingen. De P20 Pro kan de sluiter bovendien in de nachtmodus tot een minuut open laten staan. Daarvoor heb je wel een statief nodig, tenzij je een robot bent en je hand een minuut lang stil kunt houden.
De donkere foto's van de Polaroid: de eerste serie van vijf is in automatische modus, in de tweede serie van vijf gebruiken de Pixel 3, OnePlus en P20 Pro de nachtmodus. De derde serie van vijf is weer automatische modus, de laatste serie van vijf is weer met nachtmodus op de Pixel 3, OnePlus en P20 Pro
Het is fijn om de Pixel 3 op zak te hebben als camera, juist vanwege de eigenschap dat hij zonder dat je veel moet instellen, vrijwel altijd mooie plaatjes kan maken. Wel zit er een lensflare over het beeld als je met een felle lichtbron te maken hebt. De zon zie je bijvoorbeeld als extra groen stipje in beeld en sommige andere telefoons werken dat beter weg.
Video's maak je standaard op 1080p, maar het kan ook op 4k, beide met 30fps. Dat is minder dan veel concurrenten, die 4k-video op 60fps aanbieden. Google gebruikt een combinatie van optische en elektronische stabilisaties, en dat hakt duidelijk een deel van het frame voor foto's af als je video's maakt.
Scherm
Als je het scherm van de Pixel 3 bekijkt, valt op dat het langer is dan dat van de Pixel 2. Dat is niets bijzonders; vrijwel elke smartphone van de afgelopen anderhalf jaar heeft een scherm dat langer is dan 16:9. De Pixel 2 was vorig jaar al een uitzondering.
Van beide nieuwe Pixels heeft de Pixel 3 de meest logische schermafmetingen. Google heeft het 5"-scherm met 16:9-verhouding ingewisseld voor een langer exemplaar van 5,5". Bij de Pixel 3 XL, die we nog niet hebben kunnen reviewen, is het verhaal iets anders. Ook die heeft een langer scherm, maar dat is ook iets breder ten opzichte van zijn voorganger. En o ja, het scherm heeft bovenin een inkeping ter grootte van een Waddeneiland, maar dat was je vermoedelijk nog niet opgevallen.
Pixel 2 (links) en Pixel 3
Scherm
Pixel 3
Pixel 2
Pixel 3XL
Pixel 2XL
Oppervlakte (cm²)
78,0
68,9
100,3
92,6
Beeldformaat
12,5x6,25cm
11,1x6,25cm
14,4x7cm
13,6x6,8cm
Resolutie
2160x1080px
1920x1080px
2960x1440px
2880x1440px
Ppi
441
441
523
538
Diagonaal
5,5"
5,0"
6,3"
6,0"
Beeldverhouding
18:9
16:9
18,5:9
18:9
Inkeping
Nee
Nee
Ja
Nee
Fabrikant scherm
LG
Samsung
Samsung
LG
Het gaat in alle gevallen om oledschermen, maar er is wel degelijk verschil. Waar Samsung vorig jaar het scherm fabriceerde van de kleinere Pixel, is dat nu de grote versie. LG volgde de omgekeerde route. Vorig jaar waren er veel klachten over het scherm van de Pixel 2 XL en ook wij waren er tijdens de review niet kapot van. De Pixel 3's zijn al even uit in de VS en we hebben uit die hoek dit jaar veel minder tot geen klachten ontvangen over het scherm.
Opvallend is dat Google een eigen variant van Apples TrueTone-techniek heeft ontwikkeld voor zijn Home Hub die we onlangs reviewden. Die techniek, Ambient EQ, zit dus wél op de 149 dollar kostende smartdisplay, maar niet op de veel duurdere smartphones.
We hebben het scherm doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software, en wat blijkt? Het oledscherm van de Pixel 3 kan net als dat van de Pixel 2 niet zo helder. We komen tot rond 450cd/m². Wat opvalt, is dat de slider bij lange niet lineair is. Bij het afstellen van de slider op 250cd/m² voor de accutest, moest het scherm op negentig procent. Nu is die slider bij geen enkele fabrikant lineair, maar we moeten zelden tot nooit een scherm op negentig procent zetten om het op 250cd/m² te krijgen.
De afleesbaarheid in zonlicht is toereikend, maar daar houdt het helaas op. En dat is voor een high-end smartphone onvoldoende. Vrijwel elke andere smartphone in de eigen prijsklasse, maar ook toestellen die honderden euro's minder kosten, doen dit beter dan de Pixel 3.
Op andere gebieden doet het scherm het prima; de grijswaardenfout en kleurfout blijven binnen een marge waardoor ze je niet zullen opvallen. Wel staat het scherm standaard op 'aanpasbaar', terwijl 'natuurlijk' en 'versterkt' het beter doen op het gebied van kleurechtheid.
Accuduur en software
Het was schrikken: de eerste dagen liep de accu van de Pixel 3 binnen een uur of vijf leeg. We stonden voor een raadsel; we hadden geen wonderen verwacht, maar de accuduur zal toch niet zó slecht zijn? Gelukkig bleek het te gaan om een bug die snel door Google werd opgelost, waarna we alsnog onze tests konden doen.
De Pixel 3 heeft een 2915mAh-accu. Die is standaard niet verwisselbaar, maar het type accu is wel online verkrijgbaar voor hoogstens enkele tientjes. Als de garantie op een gegeven moment verloopt en je geeft niet om de waterdichtheid, die bij smartphones toch al nooit onder garantie valt, dan kun je de accu dus met wat moeite zelf verwisselen.
In het dagelijks gebruik is de accuduur ondergemiddeld, maar dit is dan ook een relatief compacte smartphone, dus we kunnen hem daar niet al te streng op aankijken. Wie een lange accuduur wil, kan het beste kijken naar een toestel met een grote accu en dat zijn de Pixels nooit geweest.
Wifi
4g
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Uit onze tests komt hetzelfde beeld naar voren; de Pixel 3 komt tot 8,5 uur op de browsetest via wifi en dat is voor eind 2018 niet heel best. De Pixel 2 doet het weliswaar nog minder, maar van een nieuwe high-end smartphone verwacht je in deze test een resultaat van minstens 9,5 uur en liefst meer. Alle mooie optimalisaties in Android Pie, en de integratie van hardware en software door Google ten spijt: de accuduur is ondergemiddeld.
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
In de videotest profiteert hij optimaal van zijn oledscherm. Bovendien leek dat de telefoon niet veel moeite te kosten, waardoor hij het relatief lang bleek vol te houden; hij kwam tot bijna 16 uur. Dat is minder dan de OnePlus 6T, maar meer dan toestellen met lcd's. Een donker thema had de accuduur in het dagelijks gebruik vermoedelijk iets kunnen helpen, maar dat werkt bij Google maar voor een deel van de interface.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
De Pixel 3 heeft een usb-pd-lader die de telefoon van stroom voorziet met maximaal rond 15W. Dat heet snelladen, al zijn er veel snellere versies van snelladen op de markt. Een OnePlus laadt op met 20W, een Huawei Mate 20 Pro met 40W en een Oppo Find X met 50W. De snellader is prima, maar verwacht er geen wonderen van. Binnen een half uur bleek hij voor 48 procent vol te zitten en volledig laden duurde ongeveer twee uur. Dat is wat je op basis van de relatief kleine accu en snellader zou verwachten, en dat is netjes.
Software
De Pixel 3 en 3 XL draaien uiteraard op de nieuwste Android-versie. Dat is helaas niet vanzelfsprekend op Android-telefoons, maar bij Google is het dat wel. Ook heel netjes is Googles updatebeleid. Naast drie jaar beveiligingsupdates belooft Google drie jaar lang upgrades van het besturingssysteem. Alleen stevige smartphones in het Android One-programma hebben een langere gegarandeerde ondersteuning, namelijk vijf jaar. De combinatie van snelle updates en upgrades, en de garantie op langdurige ondersteuning is een van de aantrekkelijkste punten van de Pixel-telefoons. Nu is het krijgen van beveiligingsupdates voor drie jaar niets bijzonders meer; veel Android-smartphones hebben dat. Drie jaar upgrades krijgen is nog altijd wél uitzonderlijk en heel welkom.
Een controversiëlere stap is het verplicht maken van de besturing met gebaren op beide smartphones. De optie is er ook op de eerdere Pixel-toestellen na de Android Pie-upgrade, maar bij de Pixel 3 heb je de optie niet om de ouderwetse knoppen in beeld te krijgen, en dat is jammer, want Android is er juist voor mensen die van keuze houden. Bovendien zijn er wat aparte details in de gebarenbesturing van Google. Ten eerste is het een hybride vorm; het werkt deels met gebaren, maar naar het homescreen gaan vereist een tik op de 'pil' onder in beeld. De terugknop zit er ook nog steeds. Daardoor is nog altijd een balk onder in beeld nodig. Besturing met gebaren moet dat juist overbodig maken.
Op sommige momenten werkt de interface tegen je in plaats van met jeOok trekt Google zich weinig aan van ruimtelijke oriëntatie. Zo kun je over de 'pil' vegen om van app te wisselen, waarna je huidige app rechts uit beeld verdwijnt. Als je echter nog een keer veegt, komt diezelfde app weer van links het beeld binnen. Dat is natuurlijk niet waar je hem verwacht; die app zat toch rechts van je huidige scherm?
Daarnaast is het openen van het hoofdmenu niet makkelijk. Eerst wordt het overzicht met openstaande apps geopend, waarna het hoofdmenu zich vanzelf opent als je doorveegt. Als je echter niet lang genoeg doorveegt, schiet hij terug en opent hij de applade niet, terwijl je dat waarschijnlijk wel wilde. Op die momenten werkt de interface tegen je in plaats van met je. Inmiddels zijn er meer implementaties van gebarenbesturing en vrijwel allemaal zijn ze beter en efficiënter dan die van Google.
In de software treffen we ook Digitaal Welzijn aan, het nieuwe instellingenmenu om het gebruik van je telefoon te beteugelen. Dat gebeurt onder meer met timers op apps, het verwijderen van kleuren uit je scherm in de avond en een geavanceerde Niet Storen-modus. Die werkt fijn en het is goed dat zulke opties erin zitten.
De software werkt, zoals je mag verwachten, vlot en vloeiend, maar het lijkt er niet op dat de Pixel 3 sneller is dan andere telefoons met deze zelfde soc. Het verschil is niet makkelijk waar te nemen.
De Pixel 2 is uiteraard het meest logische alternatief voor de Pixel 3. Hij heeft dezelfde software, veel van dezelfde functies en features, en dezelfde camera bijvoorbeeld. Hij is nu natuurlijk een stuk goedkoper.
De Nokia 7 Plus is de populairste smartphone met Android One in de Pricewatch. Android One is het Google-programma met schone software, en snelle updates en upgrades; de 7 Plus zat als een van de eerste smartphones, behalve de Pixels, op Android Pie. Het is een moderne smartphone, maar wel uit de midrangeklasse, met bijbehorende processor en camera.
Veel mensen die op zoek zijn naar een Pixel willen wellicht een smartphone die niet zo groot is. De iPhone 8 is de laatste enigszins kleine iPhone die Apple heeft gemaakt. Hij wordt net als de Pixels lang ondersteund. Hij is van vorig jaar, want dit jaar maakt Apple alleen grotere modellen.
De enige andere high-end smartphone met Android en een compacte behuizing is de XZ2 Compact van Sony. De Xperia-smartphone heeft dezelfde soc, maar geen oledscherm en beschikt over een mindere camera dan de Pixel 3. Hij is wel een stukje goedkoper.
Wie van een redelijk schone Android-ervaring houdt, kan altijd terecht bij OnePlus. De 6T is het nieuwste model. Hij is een stuk goedkoper dan de Pixel 3, maar heeft ook een oledscherm. Hij is door zijn formaat meer een alternatief voor de XL dan voor de reguliere Pixel 3.
3.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Conclusie
Wie van relatief compacte smartphones houdt, heeft niet veel keuze. Sony heeft de Xperia XZ2 Compact, er zijn wat midrangemodellen en ook de Samsung Galaxy S9 behoort nog tot de kleinere telefoons. Wie houdt van grotere telefoons, heeft veel, veel meer keuze dan dat. De Pixel 3 is daarmee de duurste compacte telefoon van het moment.
Wie veel betaalt, mag veel verwachten. Dat is iets wat Apple en Samsung goed hebben begrepen, maar waarmee andere fabrikanten vaak nog achterlopen. Ook Google trapt in die val. De Pixel 3 heeft een vooruitstrevende camera, maar is verder niet compleet of vernieuwend. Voor de prijs die Google ervoor vraagt, vanaf 849 euro, mag je best meer verwachten, een dubbele camera op de achterkant bijvoorbeeld voor een ander perspectief, of een 3,5mm-jack om headsets aan te sluiten.
Het was allemaal makkelijk te vergeven geweest als Google alles tot in de puntjes had uitgevoerd. Dat is niet zo. De software schiet tekort met rare bugs, zoals de camera die ineens zwart wordt. Die zal Google op termijn wel gladstrijken, maar de tekortkomingen in ontwerp zijn niet makkelijk te fiksen. Zo is het glas op de achterkant in te drukken en laat vrijwel elk materiaal lelijke 'krassen' achter in het matte gedeelte. Bovendien trilt de achterkant mee als de luidspreker op middelhoog niveau of hoger staat. Dat is niet het afwerkingsniveau dat je van een groot bedrijf als Google mag verwachten.
Dan zijn er dingen die wel minpunten zijn, maar niet dramatisch. De accuduur is ondermaats, maar niet heel erg. Het scherm is prima, hoewel het niet zo helder kan als dat van de concurrentie. De afleesbaarheid in direct zonlicht is daardoor wat minder.
Ook zijn er uiteraard dingen bovengemiddeld. De telefoon is snel en soepel, en hapert zo goed als nooit. Het ontbreken van dubbele apps en bloatware is ook fijn. Dat kun je ook krijgen bij diverse andere fabrikanten, zoals Nokia en Xiaomi met hun Android One-modellen, en OnePlus met OxygenOS, maar veel skins bevatten overbodige diensten en dubbele apps voor bijvoorbeeld agenda en mail.
De ondersteuning is een bijzonder groot pluspunt. De Pixels krijgen updates en upgrades als eerste. Dat garandeert Google bovendien drie jaar lang, tot eind 2021. De kans bestaat dat de beveiligingsupdates nog iets langer doorlopen en dat dit model dus bruikbaar blijft tot ergens in 2022. Dat is een geruststellende gedachte, die je verder alleen kunt krijgen bij stevige Android One-telefoons en iPhones.
Het compacte formaat, de langdurige en snelle updates en upgrades, en de camera zullen voor veel tweakers meer dan voldoende reden zijn om deze telefoon aan te schaffen, behalve als ze een Pixel 2 hebben. Zij zullen er vermoedelijk blij mee zijn, maar voor veel mensen is dit niet de beste keuze. Zeker nu updates op andere Android-smartphones ook goed geregeld zijn, kunnen veel mensen prima uit de voeten met alternatieven als de Nokia 7 Plus, OnePlus 6T of Samsung Galaxy S9. Alleen wie de beste camera en de snelste upgrades van zijn telefoon eist, zal aan de Pixel 3 de beste smartphone hebben.
Zoals je in de gelinkte review kan zien zijn wat je ziet GEEN krassen. Aangezien het glas harder is dan bvb je sleutels, is wat je ziet geen kras, maar residu van het andere materiaal dat in de groeven van het matte glas blijft zitten. Die groeven maken het moeilijk om dat residu er met de hand af te vegen, met water en een spons gaat dat een stuk beter, zoals je in de gelinkte video kan zien.
Dit kan je een minpunt vinden, want sure, het is onhandig, maar dit krassen noemen is simpelweg onjuist, en ik vind het erg slordig van tweakers om deze onzin te verspreiden. Hardheid is een vrij simpel concept: en de achterkant is harder dan gewone materialen en krast dus niet makkelijker dan de voorkant van eender welke gorillaglass smartphone.
[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 02:03]
De opmerkingen over krassen in deze review zijne pure nonsens!
Zoals je in de gelinkte review kan zien zijn wat je ziet GEEN krassen. Aangezien het glas harder is dan bvb je sleutels, is wat je ziet geen kras, maar residu van het andere materiaal dat in de groeven van het matte glas blijft zitten. Die groeven maken het moeilijk om dat residu er met de hand af te vegen, met water en een spons gaat dat een stuk beter, zoals je in de gelinkte video kan zien.
Die video heb ik gelinkt in de review. De video van Griffin is jammer genoeg maar een deel van het verhaal. Dat deel van Griffin is dus dat je met een tandenborstel - en dus veel moeite - de lelijke markeringen kan verwijderen. Er zijn ook veel mensen die echte krassen hebben vastgesteld met materialen die normaal glas niet of nauwelijks kunnen krassen. Die krassen kwamen ook binnen een paar dagen op het reviewmodel en zijn niet te verwijderen.
Die krassen kwamen ook binnen een paar dagen op het reviewmodel en zijn niet te verwijderen.
Zo te zien zijn de oppervlakkige krassen op de 6T Midnight Black wel gewoon te verwijderen, en moet het zwaarder geschut gebruikt worden voor permanente krassen. Tweakers heeft bovendien de Mirror Black gereviewed, welke deze frosting überhaupt niet heeft. Uiteraard wel iets om mee te nemen als je de Midnight Black variant koopt.
[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 24 juli 2024 02:03]
De conclusie dat een harder materiaal niet kan krassen door een zachter materiaal is onterecht. Mijn plastic bankpasjes in mijn hoesje krassen wel degelijk in mijn Gorrillaglas. Dit zijn absoluut geen 'residueen'.
Ik plaats sinds het krassen van mijn bankpassen een glazen screenprotector en die vervang ik af en toe.
FYI: met dit systeem kan je een onbekend mineraal gaan helpen determineren.
Mogelijks zijn er alternatieve verklaringen voor het krassen van je pasjes op je scherm.
De hardheid van gorilla glas is mij niet bekend op de Mohs schaal.
Maar zand is bijvoorbeeld wel harder.
Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat je "houten tafel je scherm kan krassen".
Het is eigenlijk een kleine zand residu op je tafel of je scherm en dan doordat je druk uitoefent en een zijdelingse beweging krijg je krassen. Dit kunnen je bankpasjes ook doen met je scherm.
Ik ben het er dus mee eens dat de achterkant van deze telefoon niet sneller krast dan de glazen achterkant van bijvoorbeeld een iphone of samsung.
Maar je gaat wel sneller een 'smerige' achterkant hebben. Al hebben de andere telefoons dan weer snel een smerige achterkant qua vingerafdrukken.
De witte variant van de Pixels vertoont het al minder bv.
Frequently, materials that are lower on the Mohs scale can create microscopic, non-elastic dislocations on materials that have a higher Mohs number. While these microscopic dislocations are permanent and sometimes detrimental to the harder material's structural integrity, they are not considered "scratches" for the determination of a Mohs scale number.
Zelfde bijvoorbeeld dat een nylon visdraad inslijt in de metalen ogen van een vishengel, als de nylon draad maar vaak genoeg met bepaalde kracht langs het metaal beweegt, zoals met een werphengel, al zal daar ook warmte een rol spelen.
[Reactie gewijzigd door Swerfer op 24 juli 2024 02:03]
Nee, er staat duidelijk dat het residu is van het zachter materiaal dat achterblijft en niet als krassen telt. Of het materiaal dat achterblijft er permanent achterblijft of niet is niet relevant ivm het krassen van iets (materiaal wegdoen). Al lijkt het wel zo.
Ja en zo kan water met hoog genoege druk ook metal snijden. Maar dat is niet echt waar dit over gaat.
Dat heeft met extreem hoge druk te maken.
[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 24 juli 2024 02:03]
Het idee dat hardere materialen niet slijten door contact met zachtere materialen is gewoon NIET CORRECT. Het is een simplificatie van de werkelijkheid; er zijn diverse voorbeelden aan te halen van hoe hardere materialen toch slijten door contact met zachtere. Een zaag wordt bot door het zagen van hout. Een slagersmes wordt bot door het snijden van vlees.
Over Mohs scale: The hardness of a material is measured against the scale by finding the hardest material that the given material can scratch, or the softest material that can scratch the given material. For example, if some material is scratched by apatite but not by fluorite, its hardness on the Mohs scale would fall between 4 and 5.[7] "Scratching" a material for the purposes of the Mohs scale means creating non-elastic dislocations visible to the naked eye. Frequently, materials that are lower on the Mohs scale can create microscopic, non-elastic dislocations on materials that have a higher Mohs number. While these microscopic dislocations are permanent and sometimes detrimental to the harder material's structural integrity, they are not considered "scratches" for the determination of a Mohs scale number.[8]
Het komt er dus op neer dat Mohs scale een methode is om de hardheid van materialen te classificeren, op basis van voor het oog goed zichtbare krassen, die het ene materiaal al of niet lijkt aan te brengen bij het andere. Maar zachtere materialen kunnen wel degelijk bij wrijving met hardere materialen ook dat hardere materiaal “beschadigen”. Polijsten bijvoorbeeld is op dat principe gebaseerd.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 24 juli 2024 02:03]
Nee, dat staat er niet. Wat ik lees, is dat dit soort non elastic dislocations volgens Mohs schaal niet worden gezien als krassen. Het is dus puur een kwestie van definitie.
Krassen kunnen inderdaad niet. Wat echter wel mogelijk is is breken. Zo kan je met een houten hamer een glazen ruit in slaan.
Doordat het glas van de Pixel 3 reliëf heeft zou het best kunnen dat je met een zachter materiaal, zoals een sleutel, deze minuscule bultjes kan afbreken en zo dus een spoor na laat. Technisch gezien geen "kras", maar zo oogt het wel.
Die krasjes op het scherm worden niet veroorzaakt door je bankpasje maar door 'materiaal' tussen je bankpasje en je scherm. Zoals een minuscuul korreltje zand...
(Dit is ook de reden dat er ook 'poetskrasjes' op een brillenglas ontstaan, die komen ook niet van het zachte poetsdoekje..)
Kan inderdaad, heb ik ook vaker gezien. Als de bankpassen aan de binnenkant van het hoesje het glas raken krijg je krassen. Snap ook niet hoe dat kan met plastic pasjes. Misschien door vuil tussen het scherm en de pasjes.
[Reactie gewijzigd door Crim op 24 juli 2024 02:03]
Maar je moet dus wel de achterkant van je telefoon flink boenen met water, afwasmiddel en een tandenborstel. En dan nog is 'ie niet helemaal netjes...niet echt handig
Of het nou krast of niet is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is dat het snel lelijk wordt en moeilijk weg te halen is dan bijv. vingerafdrukken. Het staat verder niet eens in de cons, terwijl ik wel eens reviews tegenkom waarin vingerafdrukken wel als negatief iets wordt gezien.
Hoe kan het dat de score van de Pixel 3 hier zo afwijkt van andere techsite? The Verge 8.5, Engadget 90/100, Tom's Guide: 4.5/5, etc. Wat zijn nou de grote minpunten waarom de telefoon hier slechts een 7.0 krijgt?
Als ik de minpunten zie die Tweakers aangeeft, kan ik me de 7 voorstellen. In plaats van te vragen waarom het afwijkt, kunt u zelf ook conclusies trekken met wat de andere techsites als minpunten aangeven. (of pluspunten)
Ze rekenen hier super-selfie functie niet als een pluspunt, en vinden überhaupt foto kwaliteit maar van marginaal belang lijkt het. Dan is het idd niet zo'n spectaculaire telefoon. Voor mij is camerakwaliteit juist van doorslaggevend belang; en ik zou de telefoon dus een stuk hoger beoordelen.
Deze review is naar mijn mening nog niet voor voor de helft uitgevoerd. Wat volledig ontbreekt is een review van de pixel 3 XL.
De XL heeft namelijk een ander scherm van een andere fabrikant, een andere accu en steekt anders in elkaar. De minpunten die hier genoemd zijn gelden dus in principe niet voor de XL terwijl deze review wel gekoppeld is aan de XL in de pricewatch. Dat is echt een misser, want gaat om een ander toestel. Ook wordt in het artikel zelf de XL wel genoemd terwijl die niet getest is.
Het minpunt "duurder in benelux of in buitenland kopen" is voorts geen toesteleigenschap te noemen. Waarom in vredesnaam dat als minpunt noemen?
Wat verder ontbreekt zijn gegeven met betrekking tot waterdichtheid en ander verbeteringen tov de Pixel 2 en pixel 1. Dit is namelijk wel degelijk een grote verbetering t.o.v vorige pixel telefoons.
Redelijkerwijs kun je trouwens verwachten dat Google de accuduur nog verder verbetert met volgende firmware updates. Gold ook voor eerderepixels.
De XL heeft namelijk een ander scherm van een andere fabrikant, een andere accu en steekt anders in elkaar. De minpunten die hier genoemd zijn gelden dus in principe niet voor de XL terwijl deze review wel gekoppeld is aan de XL in de pricewatch. Dat is echt een misser, want gaat om een ander toestel.
Daar heb je helemaal gelijk in! Ik had deze review al aangemaakt voordat ik de toestellen ging kopen in Duitsland. Eenmaal in Duitsland aangekomen bleek de XL niet op voorraad (daar kun je over horen in de podcast van deze week) en kwam ik dus alleen terug met de Pixel 3. Ik heb de koppeling nu ongedaan gemaakt, want dat hoorde inderdaad niet. Dank je wel voor de oplettendheid
Het minpunt "duurder in benelux of in buitenland kopen" is voorts geen toesteleigenschap te noemen. Waarom in vredesnaam dat als minpunt noemen?
Hoezo is het geen toesteleigenschap? Verkijgbaarheid en mogelijkheid tot garantie - je hebt gewoon Europese garantie als je in Duitsland koopt, maar ideaal is het niet als je je telefoon wil laten repareren bijvoorbeeld - zijn wel degelijk dingen die meetellen. Dat is altijd al zo geweest in onze reviews. Zie bijvoorbeeld deze review van jaren geleden.
Wat verder ontbreekt zijn gegeven met betrekking tot waterdichtheid en ander verbeteringen tov de Pixel 2 en pixel 1. Dit is namelijk wel degelijk een grote verbetering t.o.v vorige pixel telefoons.
Hij gaat van een ip67-rating bij de Pixel 2 naar een ip68-rating. Dat betekent dat hij het 30 minuten volhoudt op een diepte van 2 meter in plaats van 1 meter. Woeptie-doe.
Ik hecht daar niet zo aan, omdat waterdichtheid en ip-ratings een losse relatie hebben. Zo is de OnePlus 6T ook beschermd tegen vocht via diverse maatregelen zonder ip-rating.
Het zou echt wat betekenen als je garantie kon ontlenen aan de ip-rating, maar dat is niet zo. In alle telefoons zitten nog steeds vochtindicators en als men bij een reparatie detecteert dat er vocht de behuizing in is gelopen, moet je in de meeste gevallen nog steeds betalen, omdat de garantie vochtschade niet dekt.
Redelijkerwijs kun je trouwens verwachten dat Google de accuduur nog verder verbetert met volgende firmware updates. Gold ook voor eerderepixels.
Daar ben ik niet van op de hoogte. Google fixt goed bugs, maar accuduur verbeteren via updates is niet makkelijk hoor. Google vecht ook tegen natuurkunde; de soc, het scherm en de accuvereisten van netwerkonderdelen hebben allemaal invloed en Google kan daar vaak niet al te veel aan doen. De volgende smartphonereview van mijn hand, waar ik nog mee bezig ben, laat pijnlijk zien hoezeer de keuze voor bepaalde componenten de accuduur kan beïnvloeden.
Persoonlijk vind ik dat Google na de nexus 5 een beetje is afgedwaald. De Nexus 5 had goede specs met een relatief lage prijs, dit vond ik dan ook een prettige telefoon.
Voor de pixel 3 betaal je nu meer dan 800€ en voor de 3xl meer dan 1000€.
Voor het zelfde geld of zelfs minder kan je een leuk ander toestel kopen van een ander merk waarbij je meer krijgt voor je geld.
Vond de nexus 6 ook fijn maar te duur bij release.
Toendertijd was het leuk om op dat toestel te haten maar toen de prijzen eenmaal wat daalden en we marshmallow kregen met de heerlijke batterij-besparing, man wat een fijn toestel. Dual stereospeakers, zat ergonomisch in de hand vanwege de gebolde achterkant. Vond hem echt heel fijn.
[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 24 juli 2024 02:03]
Tja de Nexus 5 was voor mij de laatste Nexus. Primaire reden was niet zo zeer de prijs, ik vond de 6 gewoon echt lelijk Maar goed dat is maar een mening.
Snap ik Was ook echt een goed toestel voor emulator games, lekker groot scherm, gelukkig komt de Moto G6 Plus ook met precies zo'n groot scherm, doet me een beetje denken aan de N6 dit toestel behalve het design dan.
De Nexus lijn had een heel ander publiek en imago voor ogen dan de pixel lijn. De Nexus was een bang for the buck merk dat de pure versie van Android beschikbaar moest maken voor iedereen, de software was goed, de hardware (buiten de chipset) wat minder. Je kon zonder problemen andere software flashen en was niet gebonden aan software door garantie. De pixel lijn is bedoeld als showmodel wat er kan met software van Google. De beste hardware en niet tegen de laagste prijs.
Het is jammer, maar ik denk dat android one toestellen de rol van Nexus had moeten overnemen. OnePlus heeft die rol redelijk overgenomen, maar gaat ook steeds meer richting premium.
Voor veel minder kun je al een heel leuk toestel kopen, bv de Nokia 7.1 met Android one. Ik zie Nokia tegenwoordig een beetje als de nieuwe Nexus. Veel kwaliteit voor een lage prijs. Laatst al even in handen gehad bij MM, erg soepel werkend apparaat met mooi scherm.
[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 24 juli 2024 02:03]
Ja, het is jammer dat Google met de Pixel een andere kant op is gegaan dan wat ze een paar jaar geleden met de Nexus deden. Ik heb een paar Nexus-telefoons gehad, de laatste was de 6P. Ik vond ze vooral interessant vanwege de software (Android zonder veel fabrikant-specifieke wijzigingen en bloatware en snelle updates) en omdat het goede telefoons waren voor een goede prijs.
De Pixels zijn duur en zijn qua hardware niet veel bijzonders vergeleken bij de concurrentie.
Ik was toe aan een nieuwe phone - ik ben tevreden geweest met de Nexus 6P maar de batterij daarvan was dood aan het gaan (2x per dag opladen, bij 30-40% vond 'ie dat het tijd was om uit te gaan) en bovendien stoppen binnenkort de beveiligingsupdates; ik gebruik mijn phone o.a. voor werk en dan wil ik wel beveiligingsupdates hebben.
Ik was aan het kijken naar de Pixel 3 (XL) en de OnePlus 6T en ik ben blij dat ik voor de 6T heb gekozen. Een zeer goede phone, een stuk goedkoper dan de Pixel 3 (XL) waarvan Google blijkbaar niet eens wil dat je hem koopt (omdat 'ie officieel niet wordt verkocht in NL). De software van de OnePlus valt me ook niet tegen; Oxygen OS lijkt veel op standaard Android, er zitten gelukkig geen rare toeters en bellen op.
Ook qua hardware heeft de Pixel 3 (XL) weinig innoverends - terwijl de 6T wel innovatieve features heeft zoals de vingerafdrukscanner achter het scherm.
[Reactie gewijzigd door jj71 op 24 juli 2024 02:03]
De 6p was ook gruwelijk goed, en naar mijn mening erg mooi. Bouwkwaliteit was alleen niet heel goed.
Ik snap ook niet dat google het met de pixels jaar in jaar uit voor elkaar krijgt om een telefoon neer te zetten die zo polariserend is. Ja, de software en camera zijn absoluut geweldig. De bouwkwaliteit ronduit karig, en de prijs veel te hoog, de schermen zijn nooit de absolute top.
Je zou denken dat nu ze een heel deel van HTC over hebben genomen, ze ook gewoon de stevige en goed gedesignde telefoons zoals htc ze maakt kunnen maken, maar nee.
Ik zie google ook nog steeds veel meer als een software bedrijf, en hun grote concurrent, apple, als een hardware bedrijf. De iphones en pixels zijn weer een perfect voorbeeld. De iphones zijn qua hardware veel beter als de pixels, echter, android is een veel uitgebreider en logischer bestueingssysteem, de camera software is bij google zo extreem goed, dat ze met een enkele camera meer kunnen dan concurrenten met 3, en zaken als google maps en assistent lopen lichtjaren voor op apple haar producten.
Het blijft echt sneu eigenlijk dat een bedrijf als google niet in staat is om een mooi telefoontje op de markt te brengen. Samsung kan het, Apple, Huawei, Sony, LG, Oppo en alle submerken kunnen het. Hoe moeilijk kan het zijn?
Misschien willen ze het wel niet. Ik heb het gevoel dat het telefoon zijn die laten zien wat er mogelijk is zonder slechte kwaliteit te leveren maar niet teveel markt van de andere fabrikanten af te snoepen.
Het kan altijd zijn dat Google er meer moeite mee heeft, maar Google heeft al vaker laten zien dat ze goed zijn in of ergens mee te stoppen of echt heel snel de beste te worden.
Mijn nexus 6p is nog steeds in gebruik. Ik ben zoekende naar een vervanger maar voor €1k gaat het niet de pixel XL worden. Ik heb de 6p vorig jaar (jaar na introductie) zakelijk als tweedekansje bij coolblue voor netto 180 euro kunnen kopen, dat maakt een smartphone van meer dan € 500 voor nauwelijks upgrades voor mij ietwat onverteerbaar.
Hebben jullie ook een Pixel 2 als vergelijk kunnen gebruiken? Op papier zouden ze niet veel moeten schelen, maar door de review lijkt het erop dat de Pixel 3 het minder lang uithoudt dan de Pixel 2?
Kan het niet gewoon zijn dat je meer ‘speelde’ met je nieuwe smartphone? Ik zie dit verhaal vaker, en ik geloof er echt niet in dat batterijen langer meegaan na 3-4 dagen gebruik, ik heb er nog nooit een test van gezien die dit onderbouwd.
Zou kunnen, hoewel ik dat weekend (kocht hem 2 weken geleden op vrijdag) heel weinig tijd had om ermee te spelen.
Heb het over iPhones wel eens gelezen dat die na een major update ook vaak 1 of 2 dagen staan te 'stampen' (opnieuw indexeren oid) en daarbij een hoger verbruik hebben. Wellicht speelt dat ook bij de Pixel.
Maar misschien ook niet en heb ik er inderdaad 'te veel' op gezeten
Goede eerlijke review. Maar toch wel raar dat ze nu de Pixel 2 gaan prijzen als alternatief. Sure, die is nu goedkoper, maar na 1 jaar zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Dat toestel was een ramp, ik snap ook niet waarom dat toestel vorig jaar een 8,5 kreeg en nu een betere versie, met betere features, krijgt een 7.
Ik ga de Google Pixel 3 wel binnenkort kopen. Goede camera, goed scherm (is de eerste keer dat ik iemand negatief hoor over het scherm) en goede software. Verder geen notch, geen edge scherm, helaas wel weer een glazen achterkant. Maar ik zet er wel een pantser op, altijd gedaan. Gewoon geen gekke dingen in het design
[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 24 juli 2024 02:03]
Voor gewoon gebruik is het scherm meer dan voldoende. Heb er nog geen minpunten in kunnen ontdekken. Voordeel van de S7 was wel dat je de helderheid zo hoog kon zetten dat je hem zelfs in fel zonlicht nog kon gebruiken. Weet niet of de Pixel 3 dat kan, maar is voor mij in ieder geval geen dealbreaker. Heb de helderheid nu op ca. 80% staan.
Mijn voornaamste motivaties voor de aankoop waren de grootte van het toestel en het gebrek aan bloatware. Vond de S7 Edge al veel te groot, de nieuwe topmodellen zijn alleen nog maar groter geworden. De Pixel 3 is eenvoudig met 1 hand te bedienen. Een genot.
Het gebrek aan bloatware hoef ik niet uit te leggen. De S7 zat er vol mee, de Pixel is heerlijk clean.
Over de positie van de vingerafdrukscanner heb ik een dubbel gevoel. De meeste tijd is de positie een verbetering, je kunt de telefoon immers in één beweging uit de broekzak halen én unlocken.
Het enige nadeel is als ik moet telebankieren. Doe dat de hele dag door terwijl mijn telefoon plat op het bureau ligt. In plaats van enkel de vinger erop te leggen zoals bij de S7 moet ik de telefoon nu oppakken om in te kunnen loggen.
Mijn argument tegen een edge scherm is de bolle zijkant, niet de kwaliteit van het scherm. Door de bolle eigenschap kan je geen goede cases vinden die je scherm beschermen. In de trein zie ik vaak genoeg cases die als bescherming zouden moeten dienen, maar om de edge toch bereikbaar te houden laten ze bescherming in gebreke. Ikzelf vind het ook niet mooi. Als Samsung geen edge schermen had dan zou ik het overwegen. Andere fabrikanten gaan berserk met notches of andere gimmicks. De Pixel 3 is gewoon heerlijk normaal en praktisch.
Wat een nonsens ivm de case. Een snelle Google actie leverde mij al +20 hoesjes op bij een BE/NL webwinkel. Als je er niet achterkomt welke stuur je maar PM en geef ik je de link wel. Deze sluiten het gehele scherm af.
De booklet van men S9+ sluit prima aan op het Edge scherm.
Wat betreft bloatware vind ik dat het tegenwoordig redelijk meevalt. Ik kom van HTC en Samsung geeft je voor veel apps gewoon de keuze. één maal op 'nee' klikken en de vraag wordt nooit meer gesteld.
Zoals deze? Je kan op de foto met het zijaanzicht goed ziet dat er een hap in de zijkanten zitten. Dat biedt onvoldoende bescherming. Als jij van mening bent dat het wel goed is, dan is dat toch wel wat anders. Want een toestel zoals de Pixel 3 kan een verhoging rondom het scherm hebben. Dat biedt de bescherming waar ik het over heb.
In de Google Groups voor de Pixel klagen mensen nog steeds, nieuwe en oude problemen. Misschien heb jij er geen last van, maar heel veel mensen wel. Was voor mij een reden om te wachten.
Edit: Veel van deze problemen waren ook aanwezig bij de Pixel 2, in de Google Groups klagen mensen ook over dit toestel. Beide toestellen waren/zijn niet van hoge kwaliteit.
[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 24 juli 2024 02:03]
Pixel 2 sinds de release in bezit en nog nergens problemen mee gehad. Top toestel, nog steeds na een jaar. Volgens mij was het enkel de Pixel 2 XL (LG) die een aantal problemen had. De Pixel 2 is gemaakt door HTC.
De Pixel 3 heeft niet helemaal een goede camera foto's zijn goed maar video wat minder en nog steeds geen 4k/60fps maar goed hij sluit al muziek af als je foto's gaat maken dat zegt genoeg over de werkgeheugen.
Dat zegt meer over slechte memory management services. Andere telefoons met zelfs minder geheugen hebben dit probleem niet; ofwel het kan met Software opgelost worden, en Google heeft toegezegd dit te gaan doen.
De pixel 2 XL was voornamelijk in de media en ramp. Ik heb zelf de pixel 2 gehad en heb nu de 3. De 2 was echt een fantastisch toestel, de 3 is niet heel veel beter eerlijk gezegd maar dus nog steeds een fantastisch toestel. De 2xl heeft een kameraad van me. Ook een fantastisch toestel. Weinig verschil met de pixel 2, het scherm van de 2 XL is echt niet zo slecht als de media laat blijken. Ik heb een kritisch oog en zie echt wel iets verschil maar om het scherm nu slecht te noemen nee.
Het klopt dat de media er altijd profijt van heeft om negatief te zijn over een telefoon, vaak zie je de meest rare argumenten waarom iets een "major" issue is. Maar ik heb het scherm zelf ook gezien van beide toestellen en toen naast mijn OnePlus One gelegd en vergeleken. Er was weinig improvement op aan te merken tussen de 2. OnePlus One heeft een dof LCD scherm uit 2014. Maar goed, meningen kunnen verschillen.
Waarom een ramp? Ik heb een Pixel 2 en het is helemaal geen ramp. Snel en beeldkwaliteit is op natuurlijk hartstikke goed. Misschien had je een maandagmorgen model
Goede eerlijke review. Maar toch wel raar dat ze nu de Pixel 2 gaan prijzen als alternatief. Sure, die is nu goedkoper, maar na 1 jaar zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Dat toestel was een ramp, ik snap ook niet waarom dat toestel vorig jaar een 8,5 kreeg en nu een betere versie, met betere features, krijgt een 7.
Heb je het nu niet over de Pixel 2XL? De Pixel 2 en 2XL zijn in principe twee compleet verschillende toestellen en volgens mij heeft de 2XL te maken met issues, niet de 'gewone' Pixel 2.
De Pixel 2 lijkt me nu een hele goede phone om te halen; hopelijk dalen de prijzen snel!
edit: typo
[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 24 juli 2024 02:03]
Ik heb het toestel zelf sinds de release en ik kan mijn niet echt vinden in de minpunten.
- Missende 3.5mm jack is tegenwoordig een drogreden.
- Dubbele camera op de achterkant is overbodig ivm de post processing die Google toepast.
- Bugs heb ik niet ervaren in Google apps of het OS. Zwart scherm bij camera ook geen last van en ik gebruik de camera heel veel.
- Krasjes op de achterkant is bij elk toestel te krijgen en het is en blijft een gebruikstoestel dus hoe erg is dit nou echt? Tevens heeft het meerendeel van de gebruikers een cover.
- Trillende achterkant door de het geluid klopt maar ik heb daar geen last van. Ja je merkt het maar that's it.
- Accuduur is bij mij top, misschien niet in een test opstelling de beste maar in dagelijks gebruik prima.
- Helderheid is ook prima, ik woon in Sydney en de zomer komt er aan hier dus veel zon en ik heb geen last van onleesbaarheid in de zon.
Tevens was de camera voor mij voldoende reden om dit toestel te kopen. Heb nog even getwijfeld over Oneplus 6T maar die is hier niet officieel te krijgen en de camera is minder.
Mate20 pro heeft betere camera; maar als je google photo's gebruikt voor upload heb je met de pixel 3 gratis opslag op 4k en volle kwaliteit van de foto's die je ermee maakt.
Met een mate20 pro ga je of heel snel heel veel betalen want die 4k video's en foto's nemen op orginele resolutie erg veel ruimte in beslag. Of je neemt de gratis google photo's en je foto's worden hard gecomprimeerd. (en dus slechtere kwaliteit als de pixel 3 met gratis google photo's opslag).
Dat lees ik eigenlijk nergens terug die google photo's deal. Die is voor mij van doorslaggevend belang.
scoor de 5T, desnoods tweedehands, voldoet aan bovenstaand lijstje en gaat dit najaar naar Pie. Ik had hiervoor ook een X Force en ik vind het een prima wissel.
845 vs een 810. Ik ben best wel een veeleisende gebruiker. Het is eigenlijk om te janken, waar zijn fabrikanten mee bezig. Kan me hier echt serieus pissed om maken
Alsof zon 3.5 jack zo'n probleem is, wat een gemis. Het comfort van oortjes met kabel is gewoon 100x beter. Bluetoothoortjes, om te janken.
5T heeft een 835 da's dicht tegen de 845 aan.
En wat is er eigenlijk mis met een USB-verloopje?, ik schat in dat dat toch een keer onvermijdelijk wordt.
Ik zie niks verkeerds aan de design van de Pixel, anders dan de Notch in de 3 XL, de 3 is eigenlijk het perfecte mobiel, een kleine versie van de 2 XL.
Bezels voor betere speakers? I'm all for it.
Kwa hardware mis ik echt een grote hoek lens achter, dat is wat is zo leuk aan een LG.
Scherm van de 2XL ia ook slecht leesbaar onder zonlicht, en hier, voor deze prijsklasse had Google inderdaad veel beter gekund.
De trillingsmotor, zit niet op niveau van een G7/V30 maar is nog beter dan meeste high end Android toestellen.
En ik vind de laad tijden wat tegen vallen, vooral als.je scherm aan is.
Dat zijn ongeveer de punten van de pixel 2 en zitten allemaal nog in de pixel 3.
Kwa software is meer kwestie van smaak, ik vind stock nogal kaal, mis sommige features hier en daar.