ON1 Photo RAW verscheen begin 2016 en wilde zich vooral onderscheiden met snelheid, vooral voor hogeresolutiefoto's. Het claimde dat de bestaande software was ontwikkeld in een tijd dat dergelijke foto's nog niet bestonden. Ook eenvoud in gebruik is een speerpunt. Onlangs heeft ON1 een nieuwe versie van Photo RAW aangekondigd, 2018.5, maar deze is pas in juni beschikbaar en kon dus nog niet worden meegenomen in deze vergelijking.
Interface
De interface is vrij overzichtelijk. Uiterst rechts zijn vijf modules te zien waartussen je kunt wisselen: Browse, Develop, Effects, Layers en Resize. De eerste twee heb je bij Lightroom ook. De andere drie hadden we eigenlijk in de ontwikkelmodule verwacht. Afhankelijk van de module die je kiest, veranderen uiterst links de bewerkingsopties, zoals uitsnijden, retoucheren en de kloonstempel. In de Effecten-tab komen daar bijvoorbeeld nog verschillende hulpmiddelen voor maskers bij. In de ontwikkelmodule zie je standaard presets aan de linkerkant, met voorgeprogrammeerde effecten en previews, maar deze kun je verbergen, waardoor beduidend meer ruimte voor de foto ontstaat.
Functies
ON1 heeft ook een tabblad voor effecten die niet-destructief kunnen worden toegevoegd en dus ook weer kunnen worden verwijderd. Het is vrij eenvoudig om effecten en bewerkingen als een laag toe te voegen. Er is ruimte voor tientallen lagen, waarbij maskers te kopiëren zijn naar een nieuwe laag. Ook is het mogelijk om bewerkingen onderling te synchroniseren.
De software is in staat om foto's samen te voegen tot een panorama's of hdr, wat hem extra compleet maakt. Ook bijzonder is een content-aware-fill-achtig hulpmiddel, Perfect Eraser, om ongewenste delen uit een foto te halen, waarbij dit op slimme wijze weer wordt opgevuld. Dit werkt beter dan de vlekkenverwijderaar in Lightroom, die in feite alleen pixels uit delen met een vergelijkbare textuur kloont. Verder is het mogelijk om bewerkingen te synchroniseren.
Ook prettig is een functie om meer dan twee foto's tegelijk onderling te vergelijken, ook op detailniveau, door middel van Lock Pan & Zoom.
Wat we missen
Het is wel mogelijk om complete bewerkingen te synchroniseren met andere foto's, maar niet slechts bepaalde correcties. Ook wordt de reductie van chromatische aberratie en vignettering niet automatisch afgestemd op de gegevens uit de exifdata en moet je deze handmatig instellen. Het herstel van hooglichten ligt wat achter bij concurrenten.
Er is geen dualmonitorondersteuning, geen mogelijkheid om te exporteren als dng of met een maximaal aantal megapixels, en video's kunnen niet worden geïmporteerd. We missen verder ondersteuning voor tethering en geotagging met kaartweergave. Tot slot viel ons op dat de software soms aan de trage kant is, vooral met het inladen van en wisselen tussen nieuwe foto's. Lightroom en Capture One zijn een stuk vlotter.