DxO is vooral bekend van zijn benchmarks van camerasensoren en objectieven, onder de naam DxOMark, maar het maakt ook al vele jaren beeldbewerkingssoftware. Tot voor kort was deze bekend als Optics Pro, maar eind vorig jaar is de software hernoemd naar Photo Lab.
Interface
De interface van DxO PhotoLab lijkt op die van Lightroom. Er zijn twee modules, oftewel weergavemogelijkheden: Organize en Customize, overeenkomend met Bibliotheek en Ontwikkelen. In primaire bewerkingsweergave zie je in het midden de te bewerken foto, links basale informatie over die foto, onderaan de filmstrip en aan de rechterkant alle bewerkingsopties. Helemaal bovenaan staat een aantal veelgebruikte opties, zoals het vergelijken van foto's, een witbalanspipet, een rode-ogenfunctie, een digitale gum, de horizon rechtzetten en een croptool. Ook vind je hier een functie waarmee je lokale aanpassingen kunt doen, zoals graduele filters toevoegen.
Net als bij Lightroom kun je in één keer door alle bewerkingsopties scrollen en deze desgewenst in- en uitklappen. Het is handig dat je een bepaalde deelbewerking in en uit kunt schakelen, via een blauwgekleurd schuifje, zodat je snel het verschil kunt zien. Al met al is het aantal opties vrij uitgebreid, wat enigszins overweldigend kan zijn. Het ingeklapt laten van bepaalde menu's die je niet of niet veel gebruikt, helpt dan wel.
Functies
Photo Lab heeft, net als Optics Pro, zeer effectieve ruisreductie, maar deze is alleen aanwezig in de Elite-versie. Er is een uitgebreide lenzendatabase en de correcties daarvan worden automatisch op foto's toegepast. Dat geldt overigens ook voor kleine optimalisaties, zoals details in schaduwen en hooglichten. Er zijn redelijk wat presets, oftewel voorgeprogrammeerde filters. Handmatig lenscorrecties en perspectiefcorrectie toepassen is eveneens mogelijk. Er is een gum, oftewel reparatietool, waarmee je vrij eenvoudig vlekken of ongewenste objecten kunt verwijderen. Je kunt er echter maar weinig aan instellen en bijvoorbeeld niet zelf een brongebied selecteren. De resultaten wisselen daardoor nogal.
Wat we missen
Er is een mogelijkheid om een bewerkte foto te vergelijken met het origineel, zowel met een slider als met een enkele klik, maar het is nog niet mogelijk om twee of meer foto's te vergelijken, in tegenstelling tot bij de meeste concurrenten. Video wordt evenmin ondersteund. Ook een optie voor het maken van een panorama of hdr-beeld op basis van verscheidene foto's ontbreekt. De exportknop staat prominent in beeld, maar bevat geen opties om zelf de resolutie te kiezen.
De software had vreemd genoeg problemen met het openen van de dng-bestanden van een drone. Bestanden van de Mavic Pro lieten zich probleemloos openen, maar die van de nieuwere Mavic Air niet. We nemen aan dat dit met een toekomstige update opgelost zal zijn.