Het tweede moederbord dat aan bod komt is de GA-K8NXP-SLI van Gigabyte. Dit moederbord wordt geleverd in maar liefst twee dozen vanwege alle extra's die standaard meegeleverd worden. In de eerste doos vinden we het moederbord zelf, handleidingen, cd's, en een flinke lading kabels. Onder andere acht Serial ATA-kabels, drie brackets voor de extra USB- en FireWire-poorten, en verloopstukjes om molex-stekkers om te bouwen naar Serial ATA-stroomaansluitingen worden meegeleverd. In de tweede doos vinden we een speciaal insteekkaartje voor het moederbord om de processor van extra prik te kunnen voorzien en de 802.11g netwerkkaart met drivers en handleiding.

Het moederbord is qua layout in grote lijnen gelijk aan de op de vorige pagina besproken Asus A8N-SLI Deluxe. Aan de linkerbovenkant van het bord vinden we de processorsocket, en aan de rechterbovenkant van het bord zien we de DIMM-gleuven, de PATA-aansluitingen en de ATX-aansluiting. De linkeronderkant van de plank wordt in beslag genomen door de PCI-sloten en rechtsonder vinden we een flinke lading I/O-poorten zoals USB-, Serial ATA-, en FireWire-aansluitingen. In vergelijking met de Asus A8N-SLI Deluxe heeft de Gigabyte GA-K8NXP-SLI één normaal PCI-slot minder, maar gezien de grote hoeveelheid onboard apparatuur zal dat voor de meeste mensen geen probleem vormen.
Zoals al vermeld is het moederbord uitgerust met een speciaal insteekkaartje voor de stroomvoorziening richting de processor. Zonder het kaartje is het moederbord al uitgerust met een 3-phase voeding voor de processor, maar indien het kaartje in het moederbord geprikt is wordt de voeding opgewaardeerd tot een 6-phase voeding. Volgens Gigabyte resulteert dit in een stabielere stroomvoorziening en kan het moederbord meer stroom leveren voor eventueel nieuwere processors of overgeklokte processors. De transistors op het kaartje worden actief gekoeld door een kleine ventilator die is uitgerust met blauwe LED's voor een funky effect in het donker.


Een andere unieke feature die we vinden op dit moederbord is DualBIOS. Er zijn twee fysieke BIOS-chips aanwezig waardoor het moederbord gemakkelijk te redden is bij een mislukte BIOS-flashpoging. Overigens is het Asus A8N-SLI Deluxe ook uitgerust met een speciale feature om het moederbord te kunnen redden van een misluke flashpoging, maar dit vertrouwt op een stukje BIOS dat beschermd wordt tijdens het flashen. Wanneer er iets fout gaat kan het BIOS vervolgens gered worden met behulp van een speciale cd.

Ook de GA-K8NXP-SLI is goed voorzien van I/O-aansluitingen aan de rechteronderkant van de plank. Aanwezig zijn acht Serial ATA-aansluitingen, twee Parallel ATA 133-aansluitingen, en één floppydrive-aansluiting. Evenals bij de Asus A8N-SLI Deluxe worden de eerste vier Serial ATA-poorten geregeld door de nForce4-chipset en worden RAID levels 0,1 en 0+1 ondersteund. De volgende vier Serial ATA-poorten worden mogelijk gemaakt door een Silicon Image Sil 3114-chip en ondersteunen niet alleen RAID 0, 1 en 0+1, maar ook RAID 5. Spetterende prestaties in RAID 5 zal je echter niet hoeven te verwachten aangezien er geen cache geheugen aanwezig is en alle XOR-berekeningen door de processor gedaan moeten worden. Desondanks een leuke optie voor mensen die meer belang hechten aan goedkope betrouwbare opslag, dan aan snelle opslag.

Ook aan de achterkant van het moederbord vinden we de nodige aansluitingen. Aanwezig zijn vier USB-aansluitingen, twee gigabit Ethernet-aansluitingen en zes analoge audio-aansluitingen voor achtkanaalsgeluid. Verder zien we twee coaxiale digitale audio-aansluitingen (ingang en uitgang). De aanwezige legacy-aansluitingen zijn twee PS/2-poorten, een COM-poort en een LPT-poort. Naast al deze aansluitingen die standaard aanwezig zijn op het moederbord wordt er ook een PCI-kaartje meegeleverd waarmee het mogelijk wordt om gebruik te maken van een 802.11g WiFi-netwerk.


Het BIOS van de Gigabyte GA-K8NXP-SLI is voorzien van alle broodnodige features. Het lijkt echter niet echt gericht te zijn op de geavanceerdere gebruiker. Om de interessantste opties te voorschijn te toveren moet eerst op CTRL-F1 gedrukt worden alvorens alles ingesteld kan worden. Wanneer deze opties geactiveerd zijn is het mogelijk de kloksnelheid van de processor aan te passen, het voltage dat over de processor staat en het voltage dat op het geheugen gezet wordt. Helaas is het alleen mogelijk het geheugenvoltage te verhogen met 0,1V of 0,2V, uitgebreidere opties zijn niet aanwezig. Genoeg voor standaard overklokwerk, maar voor de die-hards onvoldoende.