Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De Zenbook 3 Deluxe is de grote versie van de Zenbook 3, met een 14"-scherm dat een hoog contrast heeft, maar wat beter gekalibreerd had mogen worden. De behuizing is stevig, terwijl het toetsenbord beter tikt dan bij de Zenbook 3. Het grootste nadeel is de accuduur, die slechts zes en een half uur tijdens browsen bedraagt. De laptop wordt geleverd met verloopkabels naar usb en hdmi, en met een sleeve. De prijs is hoog, zeker als je de beperkte verschillen met de goedkopere Zenbook 3 meeweegt.
Eindoordeel
Op de Computex in 2016 onthulde Asus de Zenbook 3: een bijzonder dunne laptop die toch van snelle hardware was voorzien. In onze review waren we niet onverdeeld positief over die combinatie, want de koeling bleek behoorlijk rumoerig en het typcomfort bleek aan de dunne behuizing te zijn opgeofferd. Aan de andere kant was het een hele prestatie om een laptop van 920 gram te voorzien van een i7-processor. Een halfjaar later, op de CES, kondigde Asus de Deluxe-uitvoering van de Zenbook 3 aan, met een groter scherm en een driehonderd gram hoger gewicht, maar met nog altijd een dunne behuizing. Kan de Zenbook 3 Deluxe ons beter overtuigen dan de Zenbook 3?
/i/2001572181.jpeg?f=imagenormal)
'Deluxe' klinkt alsof je een luxere laptop koopt met de UX490, maar eigenlijk is het vooral een grotere versie van de UX390, ofwel de gewone Zenbook 3. Het scherm heeft een diagonaal van 14" in plaats van de 12,5" waarmee de UX390 het moet doen. De rest van de behuizing is natuurlijk met het scherm meegegroeid, maar op hoofdlijnen hebben we het over vrijwel dezelfde laptop als de UX390. Het is nog steeds een dunne laptop, met aan de zijkanten net genoeg ruimte om een usb-c-aansluiting kwijt te kunnen. De behuizing is van metaal gemaakt en voelt, zeker gezien de geringe dikte, stevig aan. De kleurstelling is enigszins gewaagd, en dan hebben we het niet over het donkerblauwe metaal, maar over de gouden accenten. Het blauw is in elk geval een leuke afwisseling met het grijs van de meeste laptops.
Een fijne bijkomstigheid van de grotere behuizing is de ruimte voor verscheidene usb-c-aansluitingen. Dat was er slechts een bij de gewone Zenbook 3, maar de Deluxe heeft er een links en twee rechts. De twee rechterpoorten ondersteunen bovendien Thunderbolt 3. Er worden nog steeds niet veel apparaten standaard van usb-c voorzien en Asus levert daarom twee verloopkabeltjes mee: een van usb-c naar usb-a en een naar hdmi. Een tasje voor de oplader en verloopkabeltjes wordt ook meegeleverd, net als een sleeve om de laptop te beschermen. Dat is erg netjes, want bij veel laptops worden verloopkabeltjes en sleeves niet bijgeleverd.
Toetsenbord en touchpad
Een ander minpunt van de Zenbook 3 vonden we het toetsenbord. Om de laptop zo dun te krijgen moest het toetsenbord ook dunner worden. Dat gaat ten koste van de toetsentravel en daarmee wat ons betreft van het typcomfort. De Zenbook 3 tikte dan ook niet echt prettig, maar gelukkig biedt de grotere behuizing van de Zenbook 3 Deluxe ruimte aan een dikker toetsenbord. Dat heeft nog altijd niet de hoeveelheid travel die we gewend zijn van dikkere laptops, maar maakt een wereld van verschil ten opzichte van de Zenbook 3.
/i/2001572171.jpeg?f=imagenormal)
Op de touchpad, tot slot, hebben we niet veel aan te merken. Het oppervlak is van glas en de bewegingen van een of meer vingers worden nauwkeurig gevolgd. Het is wel jammer dat de rechterbovenhoek van de touchpad niet bruikbaar is, doordat Asus daar de vingerafdrukscanner gemonteerd heeft. Wij kwamen er tijdens het gebruik van de touchpad nogal eens tegenaan en je moet jezelf dus aanleren om die hoek niet te gebruiken. Het feit dat de laptop voorzien is van een vingerafdrukscanner, is natuurlijk wel positief; inloggen gaat daardoor een stuk vlotter dan met een wachtwoord of pincode.
Specificaties en benchmarks
Asus levert de Zenbook 3 Deluxe met een Core i5-7200U- en Core i7-7500U-processor. De i5-versie wordt geleverd met een ssd van 256GB, terwijl de i7-uitvoering voorzien is van een 512GB- of 1TB-ssd. Asus stuurde ons de duurste uitvoering met 1TB-ssd, die 2100 euro kost en van onderstaande hardware is voorzien.
|
Asus Zenbook UX490UA-BE010T |
Processor |
Intel Core i7-7500U |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,7 (3,5GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics 620 |
Werkgeheugen |
16GB lpddr3-2133 |
Opslag (ssd) |
Samsung PM961 1TB |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 8260 |
Schermpaneel |
14", 1920x1080 pixels, ahva |
Accu |
46Wh |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De onderkant van de laptop zit met acht torxschroefjes vast en we konden het dan ook niet laten om daaronder een kijkje te nemen.
/i/2001569213.jpeg?f=imagenormal)
Zoals bij de meeste andere ultrabooks valt er onder de motorkap van de Zenbook 3 Deluxe weinig te upgraden. Vlak onder de processor zitten de vastgesoldeerde geheugenchips, die voorzien zijn van een schildje. Ook de ssd, tussen de accu en de ventilator in, is voorzien van een soort hitteschild, dat met behulp van een stukje warmtegeleidende tape in verbinding staat met de onderkant van de behuizing. De ssd is wel eventueel vervangbaar. De accu is iets gegroeid ten opzichte van de Zenbook 3 en heeft een capaciteit van 46 in plaats van 40Wh gekregen.
Benchmarks
De gewone Zenbook 3, die we in november hebben getest, was net als deze laptop van een i7-7500U-processor voorzien. Doordat er binnen in de laptop zo weinig ruimte is, moet het dunne ventilatortje hard draaien om de warmte van de processor af te voeren en daar komt dus ook een hoop herrie aan te pas. Het ventilatortje in de Zenbook 3 Deluxe lijkt niet veel groter dan dat in de gewone Zenbook 3. We hebben de beide laptops helaas niet naast elkaar kunnen houden, maar het lijkt erop dat de Deluxe zijn koeling een stuk beter op orde heeft. De ventilator is onder belasting weliswaar duidelijk hoorbaar, maar lijkt een stuk minder geluid te maken dan die van de Zenbook 3.
- CB15 Multi
- CB15 Single
- CB15 OpenGL
De stillere koeling wordt in ieder geval niet bereikt door de processor terug te klokken, want in Cinebench 15 blijkt de Zenbook 3 Deluxe net zo snel te zijn als de Zenbook 3 en de meeste andere laptops met een i7-7500U-processor.
- Lightroom
- 3DMark
- 3DMark Graphics
- 3DMark Physics
- Photoshop
Ook in onze eigen tests in Photoshop en Lightroom presteert de Zenbook 3 Deluxe goed en over het algemeen zelfs beter dan de Zenbook 3. Al met al levert de Zenbook 3 Deluxe dus iets meer snelheid, met minder geluidsproductie.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Tot slot kijken we naar de prestaties van de ssd. Dat is een Samsung PM961 met een grootte van 1 terabyte. Behalve groot is de ssd ook snel, blijkt uit de PCMark storage-test.
Scherm en accuduur
Net als de gewone Zenbook 3 heeft de UX490 een scherm dat voorzien is van een glasplaat. Dat is ongetwijfeld een designkeuze geweest en we zien het terug op steeds meer dunne en dure laptops. Vanwege de reflecties die het spiegelende glas oplevert, hebben wij liever een mat scherm, maar dat is helaas geen optie.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Op de glanzende afwerking na mogen we niet klagen over het scherm dat Asus in de Zenbook Deluxe heeft gezet. Het paneel wordt gemaakt door AU Optronics en is vergelijkbaar met een ips-paneel. De maximale helderheid zit op het niveau van de concurrentie. Alleen de MacBook Pro kan een veel hogere helderheid weergeven. Het contrast is uitstekend voor een ips-achtig paneel.
Van een laptop van meer dan tweeduizend euro verwachten we ook dat de kleurweergave goed is en op dat vlak laat de Zenbook Deluxe wat steekjes vallen. Bij de grijswaardenmeting blijkt dat de kleurtemperatuur wat te hoog en de gemiddelde gammawaarde te laag is. De afwijking van de primaire en secundaire kleuren is gemiddeld wel acceptabel en als deze laptop de helft had gekost, hadden we niet veel op de kalibratie aan te merken, maar voor dit geld valt het toch iets tegen.
Accuduur
Een dunne laptop betekent ook dat je weinig ruimte voor de accu overhoudt. De kleinere Zenbook 3 heeft een niet overbemeten accu van 40Wh, wat resulteert in een accuduur van acht uur tijdens browsen en zeven uur bij video kijken. Geen slechte score, maar goedkopere Zenbooks, zoals de UX410 en 430, doen het beter. De Zenbook 3 Deluxe heeft een 14"- in plaats van een 12,5"-scherm, maar ook een iets grotere accu om daarvoor te compenseren.
- Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
- Accutest video 2013 (180cd/m²)
Volgens de opgave van Asus moeten de Zenbook 3 en Zenbook 3 Deluxe allebei negen uur meegaan op een acculading, maar uit onze testresultaten blijkt in beide tests een duidelijk verschil tussen de twee laptops. De Zenbook Deluxe doet het nog wat slechter dan de Zenbook 3. Dat is jammer, want een dunne laptop als de Zenbook 3 Deluxe koop je juist vanwege het gemak om hem mee te nemen, maar met een accu die bij licht gebruik niet eens een werkdag meegaat, zul je ook de oplader steeds mee moeten brengen.
Conclusie
Als je de naam 'Deluxe' hoort, denk je misschien dat je een uitgebreidere en betere versie krijgt dan de gewone Zenbook 3. Wat dat betreft had Asus beter voor een marketingachtervoegsel als 'Grand', 'XL' of 'Plus' kunnen kiezen, want in feite is de Zenbook 3 Deluxe gewoon een grote Zenbook 3. De specificaties zijn dezelfde, net als de schermresolutie en de gebruikte materialen.
De paar verschillen die er wel zijn, kunnen we echter waarderen. Het toetsenbord is dikker door de toegenomen ruimte en tikt een stuk prettiger doordat er meer travel aanwezig is. In plaats van één heeft de Zenbook 3 Deluxe drie usb-c-aansluitingen, en verloopkabeltjes naar hdmi en usb-a krijg je er gewoon bij, net als een tasje om ze in op te bergen en een hoes voor de laptop zelf. De koeling maakt minder herrie dan bij de Zenbook 3, terwijl de hardware in benchmarks nog iets sneller is.
Ondanks de iets grotere accu is de accuduur van de Deluxe-uitvoering niet beter dan die van de Zenbook 3 en het resultaat van zes en een half uur tijdens browsen is dan ook een tegenvaller. Het scherm heeft wel weer een hoog contrast, maar had wat beter gekalibreerd mogen zijn voor een laptop die ruim tweeduizend euro kost.
Dat laatste kun je ook omdraaien; moet deze laptop wel ruim tweeduizend euro kosten? Een Zenbook 3 met dezelfde hardware kost 1700 euro en ook HP verkoopt voor dat geld een laptop met overeenkomstige specificaties. De verbeteringen aan toetsenbord en koeling zijn op zich welkom, maar de karige accuduur vinden we niet passen bij een dunne laptop die juist bedoeld moet zijn om veel onderweg te worden gebruikt. Al met al is de Zenbook 3 Deluxe een snelle, compacte en complete laptop, die ons net niet kan overtuigen van de noodzaak van zijn hoge prijs.
Eindoordeel