Door Sim Kranenburg

Philips PUS7502 Review

Alleen voor Ambilight-fans

17-07-2017 • 06:00

114

Singlepage-opmaak

Beeldeigenschappen

Het mag inmiddels bekend zijn dat lcd-televisies de kijkers een wat minder mooi beeld voorschotelen als die niet recht voor het scherm zitten. Er worden bij lcdtv's twee verschillende typen beeldpaneel gebruikt: va en ips. Dit laatste type heeft over het algemeen betere kijkhoeken. De PUS7501 is voorzien van zo'n paneel en dat is goed te zien op onderstaande foto's, die met identieke belichting zijn gemaakt.

KijkhoekenKijkhoeken

Het verschil in kleurweergave tussen de linkerfoto, die recht van voren is genomen, en de rechter, die onder een hoek van vijfenveertig graden is gemaakt, is met het blote oog eigenlijk niet te zien. Onder een hoek is de helderheid van het beeld wel wat minder, maar daar merk je ook niets van, tenzij je er speciaal op let en van plaats wisselt.

Bij lcdtv's zijn er flinke verschillen in de kwaliteit van de backlight. Dat uit zich bijvoorbeeld in de maximale helderheid of het energiegebruik, maar ook in de uniformiteit van het beeld zitten verschillen. We hebben foto's gemaakt van een wit scherm, waarbij we hebben belicht voor middengrijs. Hierdoor zijn de helderheidsverschillen goed te zien.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

Het beeld van de PUS7502 is redelijk egaal verlicht en bij het bekijken van normale beelden is meestal niets vreemds te zien. Bij zeer egale beelden valt echter te zien dat de onderste rand van het beeld helderder is. Op de foto die onder een hoek genomen is, valt dit nog wat meer op.

Een ander probleem bij alle lcd's is dat van backlicht-bleeding, waarbij licht te zien is in delen van het scherm waar het niet thuishoort. Een ips-paneel mag dan wel betere kijkhoeken hebben dan een va-paneel, het tegenhouden van het licht van de backlight lukt weer wat minder goed. Dit heeft tot gevolg dat de zwartweergave duidelijk minder goed is en dat levert weer een lager contrast op.

Backlight bleedingBacklight bleeding

We hebben twee foto's van een zwart scherm gemaakt met een lange sluitertijd. Hierop is goed te zien dat zwart als donkerblauw wordt weergegeven. Helaas zien we ook wat licht langs de zijkanten lekken. Bij het kijken van een Cinemascope-formaat film is dit goed te zien in de zwarte balken boven en onder. Onder een hoek komt daar nog een soort gloed in het beeld bij die ips glow wordt genoemd, en waardoor zwart nog veel lichter wordt weergegeven en het contrast nog verder afneemt.