Door Dries Arnolds

Frontpage Admin

Windows Media Center Edition 2005: de hardware

Conclusie

Afstandsbediening MCE 2005Na het bekijken van deze systemen kunnen we stellen dat er veel fabrikanten zijn die hebben nagedacht over het gebruik van een pc in de woonkamer. Vooral de special-form-factor-systemen die het formaat van een videorecorder of versterker hebben, zullen niet uit de toon vallen in de gemiddelde woonkamer. Of je een miditower in je woonkamer wilt hebben staan is is voor iedereen anders. Hoewel een miditower wel weer handig zou kunnen zijn als je klein behuisd bent en de MCE-pc ook als gewone pc gebruikt. Dat maakt de kosten van een dergelijk systeem ook een stuk redelijker.

Er wordt niet gepretendeerd dat hier een compleet overzicht is gegeven van alle Media Center-oplossingen die op de markt komen. Een aantal leveranciers zijn nog bezig met het ontwikkelen van een systeem en ook in het buitenland zullen waarschijnlijk nog interessante oplossingen opduiken. Omdat veel bedrijven nog bezig zijn met het vaststellen van hun Media Center-systemen, moet vermeld worden dat alle specificaties en prijzen die genoemd worden in dit artikel onder voorbehoud zijn.

Reacties (56)

Wijzig sortering
Mooi overzicht, een paar opmerkingen:
De configuratie die paradigit in Utrecht heeft draaien zou ik niemand willen adviseren, de beeldkwaliteit die ik daar aantrof was werkelijk bedroevend.
Bij sommige shops kun je een opwaardeerpakket kopen. Dit houdt in: mce 2005 software, mce-remote met receiver en een mce2005 gecertificeerde televisiekaart. Het bouwen levert voor veel gebruikers problemen op, let dus goed op wat je bij elkaar koopt wanneer je zelf met mce aan de slag gaat!
De sff-oplossingen zijn niet handig daar past maar (meestal) 1 pci-kaart in, omdat er nog geen dualtuners zijn kan je met zo'n exemplaar alleen opnemen of tv kijken. Je hebt 2 tuners nodig wil je kunnen opnemen en naar een andere zender kijken.
Verder vind ik de Qmotion er ontzettend gelikt :9 uitzien.
Als je die TV2005 bedoelt: dat was nog een beta-apparaat. Die wordt ook nog niet verkocht...
Nee, de opstelling die er nu staat, staat duidelijk mce2005 bij :).
Bij Mycom in dezelfde plaats hebben ze geen kabel, kunnen dus niet de tv-tuner demonstreren :+
TV2005 wordt geleverd met MCE2005. Ik weet niet of je op die ervaring af kan gaan: misschien ligt daar wel 20 meter coax-kabel tussen de aansluiting en de tv. Het 'enige' dat mij opviel aan de nJoy Y165 (XC Cube) in Rotterdam was het aantal kleuren. Minder kleuren en iets minder scherp dan het 30"Iiyama scherm op de tv-stand ( :9~ scherm :) ). Als je geen vergelijking hebt vind ik het beeld best goed.
Ik snap het zelf ook niet, ik dacht altijd dat hauppage de beste was, maar het ontbreken van kleuren heb ik nog nooit gezien bij een pinnacle PCTV-kaart.

En over het geluid: die cube is al stil, maar het schijnt dat die TV2005 een van de stilste kasten was van de persconferentie.
dual tuner is er wel aleen nog niet in NL / EU geloof ik vond wel dit via de link
(There are two models of WinTV-PVR-500MCE: one for NTSC and one for PAL (multistandard PAL I, PAL B/G, Secam). )
http://www.hauppauge.com/pages/products/data_pvr500mce.html[/url]
maar in iedergeval wel voor die tv junkies in de US :+
Voor de zelfbouwers onder ons...
De Hauppage WinTV-PVR-500MCE Met dual TV-tuner. :9~
Wel geduld hebben, misschien leverbaar einde 2004 anders Q1 2005.
Als je de PVR-300 neemt daar zit een S-VHS uitgang op.
Op GoT loopt alweer een tijdje een draadje over mce2005 met de nodige ervaringen en tips.
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/968717
Wat mij niet geheel duidelijk is, of het ook mogelijk is om zelf een Media Center in elkaar te zetten. Net zoals bij veel mensen staat bij mij ook de pc in de huiskamer vlak bij de televisie. Wat heb ik allemaal nodig om dit te realiseren?

Windows XP Media Center Edition 2005 + Afstandsbediening? ong 100 euro
TV Kaart voor TV/in ?
Heb je ook TV-kaarten met TV/out, waar je dus de tv op aansluit.. Of moet je een videokaart hebben met TV/out?
eisen: Het aantal tv-kaarten dat met Media Center werkt, is beperkt tot nieuwe modellen die door Microsoft gecertificeerd zijn. Ook de bijbehorende drivers moeten Media Center-compatible zijn. Tenslotte moet ook de videokaart aan bepaalde eisen voldoen, al blijkt tot nu toe bijna iedere DirectX 9-videokaart te werken (uit de tekst)

1,6 Ghz processor
512 MB ram
TV-Tuner kaart met hardware matige encodering ( Microsoft gecertificeerd)
Videokaart met 128MB ram
(van microsoft)
Uiteraard is meer beter, uit verschillende bronnen hoor ik dat dit echt de minimale configuratie is.

MCE2005 en de afstandbediening kun je in Nederland bij diverse winkels kopen.
Je hoeft niet perse Windows Media Center te gebruiken.

Ik heb bijvoorbeeld een normale Windows XP computer met DVD brander en een TV Kaart. Met de bijbehorende TV Kaart software kan ik in principe al handmatig opnemen en daarna converteren naar VideoCD of DVD formaat (VideoCD is vrijwel dezelfde kwaliteit als TV dus DVD hoeft niet eens), maar er zijn ook Media Center softwarepakketten die gidsen kunnen downloaden etc etc..... en zo kun je dus zelf een Media Center PC bouwen zonder dat je daarvoor de Microsoft XP Media Center Edition voor nodig hebt.
Nu nog een beoordeling/test van de apparaten. Ben vooral benieuwd naar de geluidsproductie. Mijn inziens zijn de systemen iets te zwaar om echt lekker stil te kunnen koelen. Minder zware proc. andere koeling, stiller en goedkoper, maar misschien heb ik het mis. Mijn stem gaat overigens naar de tv2005, strak, netjes, geen pc om te zien.
Ik heb zelf de apparaten van Paradigit op hun presentatie kunnen testen, de getoonde Y165 Cube en TV2005 (preproductiemodel) waren allebei erg stil. Met wat zachtjes gepraat op de achtergrond van de andere aanwezigen, moest ik mijn oor op 10 centimeter afstand houden van het apparaat om wat te horen.

Bij de TV2005 hebben ze dat opgelost door meteen op processor een heatpipeconstructie te plaatsen, waar een grote radiator aan zit met twee stille fans (vlak achter het display, aan de rechterkant).
Anoniem: 125346
@Rafe27 oktober 2004 13:19
Rafe, kun je verder nog iets zeggen over de overige testresultaten van de TV2005, zoals beeldkwaliteit en stabiliteit?
Hoe zit het met teletekst? :? het wordt volgens mij wel ondersteund, maar hoe doe je dat dan met de afstandsbediening? Zitten daar speciale knoppen op?
Gezien het feit dat MCE uit de VS komt ben ik bang dat er voorlopig geen teletekst ondersteuning zal zijn (NTSC heeft geen teletekst.)
Er is wel degelijk teletekst ondersteuning in MCE2005. Je kunt ook een pagina (typisch pagina 888) configureren die geladen wordt als je het systeem mute zodat de teletekst subtitles worden weergegeven als ze worden uitgezonden.
En er wordt zelfs FLOF ondersteund (de 'snelkoppelingen' in het rood, groen, blauw en geel onderaan het teletekstveld).

Ik weet het niet zeker, maar toen ik afgelopen week mee zat te spelen had ik het idee dat er zelfs een teletekst geheugen in zit, want alle pagina's verschenen binnen 4 seconden direct in beeld.

De afstandsbediening heeft teletekstfuncties, maar vrij beperkt. Je kunt eigenlijk alleen een pagina toetsen en FLOF gebruiken. Een pagina stilzetten kan wel, maar daarvoor moet je op het scherm een stop-optie selecteren/deselecteren.
Wat me opvalt is dat de meeste PC's zijn gebaseerd op een Intel Pentium ipv een AMD Athlon. Zou dit te maken kunnen hebben met verschil in warmteontwikkeling?

Zelf ben ik van plan om een HTPC te bouwen rondom een Asus A7N8X deluxe omdat daar al mooi een soundstorm chip op zit en een Nforce 2 bordje momenteel gunstig is qua prijs/prestatie. Of is dit af te raden ivm warmteproductie?
Nee, helemaal niet, de nieuwe Pentiums zijn juist erg warm. Naar mijn mening is een een nForce2 met een Athlon XP (liefst Barton) een goede keuze om een snel en stil systeem te bouwen. Mijn gebouwde mce systeem heeft ook deze combinatie en het geheel werkt uitstekend.
en dan de mobile barton XP-M pakken. Kan je ook vrijelijk de bus en de multiplier bepalen en zelfs onderklokken. Maar bij normaal gebruik ook minder stroom natuurlijk
Nee, de mobile heeft geen vaste FSB. Je kan vrij bepalen hoe snel je hem wilt laten draaien omdat de multiplier unlocked is.
Die XP-M draait toch op 266 fsb? Is dat niet flink merkbaar tov een 400 fsb cpu?
Anoniem: 61805
@JPS22 oktober 2004 17:08
Was me ook opgevallen

Ik draai zelf met een A7N8X-E Deluxe, 2800+(barton) en 2 Hauppauge Amity2-boards en dat draait prima (als dedicated Media Center). Voordeel is inderdaad Soundstorm welke ik heb aangesloten met S/PDIF op m'n audioset. Dus een Media Center op basis van NForce2+XP+Soundstorm kan ik iedereen aanraden(het is nog 'ns voordeliger ook) :)
mistermark, ik heb dezelfde configuratie als jou maar ik krijg alleen de amity 2 kaart niet aan de gang. Ik krijg alleen maar een decoder fout in media center als ik tv wil kijken . En ik denk dat ik echt de nieuwste drivers heb. Heb jij een idee
In principe is een tvmet scart aansluiting al voldoende, alleen wil je ook graag dat je een beetje scherp beeld hebt. Voor het MCE scherm is dat voldoende, maar wil je bv ook je mail lezen, dan moet je gaan denken aan een lcd oid volgens mij.

edit: ;( dit had een reactie op benniexda moeten zijn
Anoniem: 73057
@jevn25 oktober 2004 13:07
dank voor je mening. Ik zou graag wel eens screenshots willen zien tussen het verschil met een reguliere TV en een LCD. Ik heb ooit mijn videokaart op mijn TV aangesloten maar dat vond ik echt een vreselijk slechte beeldkwaliteit. Het zal wel te maken hebben met mijn TVout die waarschijnlijk niet zo goed is.
Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt, TV op tv ziet er goed uit, zet je TV op een monitor, dan heb je vreselijk beeld wanneer je het schermvullend zet.

Op het moment dat je een lcd met vga in hebt, dan wordt het pas interessant, er vanuitgaand dat dit op elkaar past.

Ik ben er iig wel mee bezig, ik ga een compleet MCE systeempje kopen met een fijne LCD tv erbij (wanneer het er allemaal wél goed uitziet uiteraard).
Helemaal interessant wordt het wanneer je LCD TV ook DVI ondersteunt. Voorkom je verlies van kwaliteit, gezien het compleet digitaal blijft. Dit terwijl VGA nog steeds analoog is natuurlijk.
Tjah een HDTV, das de enige echte oplossing natuurlijk
Wil niet veel zeggen maar de foto's van het media center lijken verdacht veel op die van een gemodde xbox met media center
Welke dan precies? Want ik weet wel zeker dat er geen gemodde XBOX tussen zit. Daar zijn de specs ook veel te hoog voor.
Heb me niet duidelijk genoeg uitgedrukt denk ik, wil niet beweren dat er een xbox tussen zit, maar vind de interfaces zo ontzettend veel op elkaar lijken!

Zou bijna zeggen, zoek de verschillen.. ff los van wat deze multimedia systemen allemaal kunnen en een xbox niet kan..
Zijn er ook al systemen waar je een sateliet-smartcard in kan doen?
Ja dat zijn DVB-S PCI insteekkaarten, je moet er dan wel weer een CI (Common Interface) module insteken en vervolgens een CAM module, die compatibel is met de decryptie die je salletliet aanbieder gebruikt, en dan kun je je smartcard erin prikken.

Je hebt er ook (b.v. Matrix Revolutions CAM) die herprogrammeerbaar zijn en bijna alle huidige decryptie systemen ondersteunen.

Ik weet niet of dit gebeuren compatibel is met MCE, maar je hebt zo wel genoeg zoektermen om hierop te googlen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee