Door Jeroen Horlings

Redacteur

Dslr's tot 1000 euro Round-up

Vijf recente spiegelreflexcamera's vergeleken

26-04-2017 • 06:00

200

Singlepage-opmaak

Canon EOS 800D

De Canon EOS 800D werd afgelopen februari samen met de 77D aangekondigd en is deze maand op de markt gekomen. Beide camera's zijn van binnen overigens vrijwel identiek, maar meer daarover lees je op de pagina over de 77D. Als je naar de specs kijkt, lijkt het alsof de sensor onveranderd is ten opzichte van voorgangers 750D en 760D, maar dat is niet zo. De sensor is wat ontwerp betreft grotendeels identiek aan die van de 80D en dus ook voorzien van DualPixel-autofocus. De camera zelf is voorzien van een nieuwere beeldprocessor: de Digic 7.

Canon EOS 800DCanon EOS 800DCanon EOS 800DCanon EOS 800D

Nieuw menusysteem

De meest in het oog springende verandering is eigenlijk een compleet nieuw menusysteem. Het oude menu, dat overigens nog steeds als optie te activeren is, functioneerde niet slecht, maar was meer gericht op gevorderden. Met witte letters op een zwarte achtergrond blonk het vooral uit in een overdaad aan gegevens. Voor een gevorderde fotograaf was dat handig, want je zag in één overzicht alle actuele instellingen. Beginners schrok het echter wat af, vooral wie weinig kennis heeft van soorten lichtmeting, autofocusmodi en kleurtemperatuur.

Het nieuwe menu, wit met frisse kleuren, helpt de beginnende fotograaf veel meer op weg. Aan de hand van kleuren en symbolen wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat er gebeurt als je het draaiwieltje naar links of rechts draait, bijvoorbeeld wat scherptediepte betreft in de Av-stand en met beweging in de Tv-stand. Ook in de verschillende menu's wordt nu uitgelegd wat je met het wijzigen va een bepaald menu-item kunt. Verder zijn de hoofdmenu's iets anders onderverdeeld. De primaire opties voor foto en video zitten in het rode menu, geavanceerde instellingen in het gele en afspeelopties weer in het rode. Bijzonder is ook dat je de opties uit andere menu's nu niet meer ziet. Eenmaal in het rode menu zie je alleen 'rode' opties.

Voor een beginner is dat prettig, voor een meer ervaren fotograaf hinderlijk, want het kost nu meer tijd om door het volledige menu te bladeren. Iets als 'My menu', waar je zelf je favoriete menuopties kunt stallen, is evenmin zichtbaar. Gelukkig kun je altijd het oude menu weer activeren, zelfs gedeeltelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de zwarte interface met alle huidige instellingen én een menu met uitleg. Opvallend genoeg heeft Canon voor de 77D de klassieke interface aangehouden, waarbij het beginnersmenu als optie beschikbaar is.

Nieuwe kitlens

Tegelijk met de 800D en 77D werd een nieuwe kitlens geïntroduceerd. Deze is een stukje compacter dan de eerdere 18-55mm-lenzen van Canon, maar dat is met f/4-5.6 iets ten koste gegaan van de lichtsterkte in de groothoekstand. We vinden het overigens wel knap dat Canon de lens zo compact heeft gekregen zonder collapsible ontwerp. De Nikon-kitlens heeft dat wel en dat heeft als nadeel dat je de lens voor gebruik moet uitschuiven. De nieuwe Canon-kitlens is, zonder dat nadeel, nagenoeg even groot.

In de praktijk

In vergelijking met zijn voorganger is de body een fractie kleiner geworden, al gaat het om millimeters. De zoeker is nog steeds aan de kleine kant, zeker in vergelijking met die van Sony en helemaal met de zoeker van Pentax. De grip is wel prettig, al bungelt je pink onder de camera als je een beetje grote handen hebt. De aan-uitschakelaar zit op duimpositie en is dus makkelijk met één hand te bedienen. Je moet alleen oppassen dat je niet te ver doordrukt, want dan kom je in de videomodus terecht.

Het knoppenspel is prima ingedeeld, met sneltoetsen voor de isowaarde, witbalans, transportmodus en autofocus, en andere instellingen via de Q-knop. We missen alleen een tweede draaiwieltje, waar de 77D wel over beschikt. Voor beginners is dit minder problematisch, maar op dit prijsniveau vinden we het gek om hierop te bezuinigen. De autofocus werkt vlot en soepel, ook tijdens live view, dankzij dualpixel-autofocus.

Dankzij de toevoeging van DualPixel-autofocus presteert de camera uitstekend tijdens het filmen, ook wanneer het onderwerp beweegt. Hij maakt ook gebruik van elektronische stabilisatie tijdens een video-opname.

En verder

Een andere wijziging ten opzichte van de 750D is de toevoeging van bluetooth op het al aanwezige wifi en nfc. Het opzetten van een bluetooth-verbinding via een smartphone is wat eenvoudiger, zeker als de telefoon geen nfc beschikbaar heeft. Via bluetooth en de bijbehorende Camera Connect-app van Canon kan sneller een wifi-verbinding worden opgezet. Dat is vooral handig om een verbinding te herstellen, bijvoorbeeld als de camera of smartphone even uit is geweest. Aan alleen bluetooth heb je echter niets; ook voor iets als geotagging is wifi noodzakelijk.

De 800D is nog maar net uit, waardoor de winkelprijzen momenteel dicht in de buurt van de adviesprijs liggen; 849 euro voor de body en 969 euro met kitlens. Ten opzichte van de andere camera's, die al wat langer op de markt zijn, kan dat een vertekend beeld geven. Ter vergelijking: de 750D, de voorloper van de 800D, met 18-55mm-kitlens gaat momenteel voor circa 629 euro.