Door Sim Kranenburg

49"-Sony XD83 Review

Ultra-hdtv voor een breed publiek

02-01-2017 • 06:00

115

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Sony XD83 is een uhdtv met een prachtig uiterlijk en een handige voet, waarachter kabels netjes uit het zicht te houden zijn. De bediening werkt prettig dankzij Android TV 6 Marshmallow en een slim ontworpen afstandsbediening. Het contrast is dankzij een matige zwartweergave aan de lage kant en van een goede hdr-weergave is dan ook geen sprake. De kijkhoeken zijn erg goed, waarmee deze tv een goede keuze is voor grote gezinnen.

Een televisie staat vaak op een prominente plek in de huiskamer en blijft daar jaren staan. Het uiterlijk is dan ook voor velen een heel belangrijke factor bij het uitzoeken van een nieuw toestel. Sony begrijpt dat maar al te goed en de televisies van dit merk zien er dan ook altijd goed verzorgd uit. Ook de XD83 die we in deze review bekijken, heeft een strak ontwerp, dat goed aansluit bij een moderne inrichting.

Sony XD83

Dit model is verkrijgbaar in twee populaire maten: 43 en 49 inch. Op het moment van schrijven stond het kleinste model voor zo'n duizend euro in de Pricewatch. Het door ons geteste 49"-model lijkt daarmee de betere deal, want deze maat is slechts honderd euro duurder. Voor dat geld krijg je een uhdtv die geschikt is voor het weergeven van hdr-beelden, waarmee hij een mooie partner voor de nieuwe PlayStation 4 Pro is. Op voorhand verwachtten we geen spectaculaire hdr-weergave, want deze tv is niet voorzien van een fald-backlight, maar heeft in plaats daarvan een gewoon edge-lit beeldpaneel.

De XD83 draait op Android TV 6 Marshmallow van Google. Je krijgt er een afstandsbediening bij, die naast een grote hoeveelheid knoppen ook een microfoon voor spraakopdrachten heeft. Net als alle andere televisies met Android TV is dit model voorzien van ingebouwde Chromecast-support. Hiermee kun je eenvoudig video's en muziek vanuit een mobiele app op de tv afspelen.

Uiterlijk en aansluitingen

De televisies van Sony vallen vaak op wat design betreft en ook het ontwerp van de XD83 mag er zijn. Het geheel ziet er strak uit, zonder veel poespas. De zwarte bezels zijn gemaakt van metaal en zijn aan de boven- en zijkanten slechts 8mm breed. De bezel onder het scherm draagt het Sony-logo en is anderhalve centimeter hoog. De rand rondom de behuizing wordt onderbroken door een smalle, verchroomde bies. Dit detail geeft de tv een gedistingeerde uitstraling.

Sony XD83Sony XD83Sony XD83

Onderaan zit een verchroomde balk met daarin een ledindicator, waarvan de helderheid in het menu kan worden ingesteld. Als je liever helemaal geen leds ziet branden op je tv, kan hij ook worden uitgeschakeld. De XD83 is erg plat; bovenaan en aan de zijkanten is de tv slechts een centimeter diep. In het midden is de kast dikker, zodat er ruimte is voor de aanstuurelektronica. Onderaan, waar de luidsprekers zitten, is de behuizing het diepst, maar met vier en een halve centimeter nog altijd behoorlijk plat.

Sony XD83Sony XD83Sony XD83

De tv staat op een 56 centimeter brede voet, die net als de tv strak is vormgegeven. Het gedeelte dat aan de voorkant uitsteekt, is afgewerkt met plastic, maar ziet eruit alsof het van geborsteld metaal is gemaakt. We vinden het jammer dat Sony er niet voor heeft gekozen om hiervoor echt metaal te gebruiken. Gelukkig zie je daar op een afstandje niet veel van. De voet is aan de achterkant voorzien van twee clips waarmee de kabels netjes te verstoppen zijn.

Aansluitingen

Zo'n mooie tv komt het beste tot zijn recht als hij wordt opgehangen aan de muur, maar doordat Sony een losse voeding heeft toegepast, heb je een extra apparaat te verstoppen. Het vier centimeter dikke apparaatje is best achter de tv weg te werken, maar een methode om het te bevestigen zul je daarbij zelf moeten bedenken. De voeding wordt met een anderhalve meter lange kabel op de tv aangesloten. Je krijgt er een kort netsnoer van een halve meter bij, maar dit is eenvoudig door een langer snoer te vervangen, doordat het is voorzien van een standaard-C7-stekker.

Ook de aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd, kunnen onhandig zijn bij muurmontage. Bij de XD83 zijn dit een scartaansluiting, een toslink- optische, digitale audio-uitgang en een van de vier hdmi-aansluitingen. Alle andere aansluitingen zitten onder een hoek van negentig graden, waardoor ze goed te gebruiken zijn als de tv aan de muur hangt. Wel kan het lastig zijn om stekkers aan te sluiten als de tv dicht tegen een muur hangt, want de aansluitingen zitten wat ver bij de zijkant vandaan.

Sony XD83Sony XD83Sony XD83

De aansluitingen aan de zijkant zijn erg dicht bij elkaar geplaatst, waardoor stekkers en usb-sticks elkaar in de weg kunnen zitten. Het CI+-slot zit aan de bovenkant en er zit een dummy-cam bij om te voorkomen dat er stof in valt als het niet wordt gebruikt. Vanaf de achterkant gezien zitten rechtsbovenaan drie usb-aansluitingen, waarvan er één usb 3 ondersteunt. Daartussen, op een onhandige plek, zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Die is niet tegelijk met de ingebouwde luidsprekers te gebruiken en een hardhorend gezinslid kan dus niet via een koptelefoon luisteren terwijl de rest van de kijkers het geluid via de luidsprekers tot zich neemt.

Onder de usb-aansluitingen en die voor de koptelefoon zitten drie van de vier hdmi-aansluitingen. Nog lager treffen we een composietingang, die gebruikmaakt van een 3,5mm-aansluiting in plaats van de gebruikelijkere tulpstekkers. Je hebt er dus een break-outkabeltje bij nodig, maar dat krijg je helaas niet meegeleverd. Verder naar beneden treffen we de rj45-netwerkaansluiting, een antenneaansluiting die geschikt is voor Digitenne en kabel, en helemaal onderaan zitten twee aansluitingen voor satelliet.

Bediening op afstand

Niet alleen de tv zelf is strak vormgegeven; de meegeleverde afstandsbediening is dat ook. De toetsen vormen een geheel met de bovenkant. Je zou denken dat de toetsen niet prettig aanvoelen doordat ze in reliëf zijn uitgevoerd, maar het tegendeel is waar. Ze hebben een prettig voelbaar schakelmoment, waarbij ze een zachte 'klik' laten horen. Doordat de toetsen naadloos overgaan in de bovenkant van de afstandsbediening, vormen gemorste dranken geen probleem; je kunt de bovenkant eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje.

Ook aan de andere kant kan de afstandsbediening redelijk goed tegen vocht, want er is geen apart batterijklepje. Om de twee AAA-batterijen te bereiken kun je de hele achterkant verwijderen. Een briljant ontwerp, waardoor het 130 gram wegende en twintig centimeter lange apparaatje beter bestand is tegen ongelukjes. Je moet het overigens niet overdrijven, want echt waterdicht is het niet.

Sony afstandsbedieningSony afstandsbedieningSony afstandsbediening

De gebruikte techniek is ook slim gekozen. Voor het versturen van de normale toetsaanslagen wordt gebruikgemaakt van de vertrouwde infraroodtechiek. Deze is echter niet geschikt voor het versturen van het audiosignaal van de ingebouwde microfoon en dus wordt daarvoor bluetooth ingezet. Op deze wijze heeft Sony letterlijk twee afstandsbedieningen in een gecreëerd: een normale afstandsbediening met lekker veel toetsen, zodat je minder op menu's bent aangewezen, en een smartremote die geschikt is voor zoekopdrachten door middel van spraak.

Dankzij de goede vormgeving verlies je, ondanks het grote aantal knoppen, niet snel het overzicht. Er zijn opvallende, speciale knoppen voor Netflix en Google Play. Dergelijke toetsen kunnen handig zijn als je regelmatig van deze videodiensten gebruikmaakt, maar als je dat niet doet, zijn het maar een paar onnodig opvallende knoppen op je afstandsbediening. Wij zouden het toejuichen als dit soort knoppen zelf te programmeren zouden zijn, zodat je je favoriete apps ermee kunt starten. Dit zal er waarschijnlijk nooit van komen, want deze toetsen zijn natuurlijk uit commerciële overwegingen toegevoegd.

Video & TV SideView

Sony heeft ook een app voor Android en iOS beschikbaar waarmee je de tv op afstand kunt bedienen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je virtuele knoppen op het touchscreen van de telefoon of tablet gebruiken, maar je kunt het scherm van je mobiel ook gebruiken als touchpad waarmee je een muispijl op het tv-scherm bedient als er een app op de tv draait die met de muis bediend kan worden. Daarnaast kun je het touchscreen gebruiken als een soort 'swipe-pad', zoals die ook op de oude Sony Smart Remote te vinden was.

Sony TV sideviewSony TV sideviewSony TV sideview

Je kunt mediabestanden vanaf je telefoon voor weergave naar de tv sturen, maar deze bestanden mogen zich ook op een dlna-server op je netwerk bevinden. Er zit een tv-gids in de app, die aanbevelingen doet. Als je je aanmeldt, kun je zelfs als je niet thuis bent, op afstand timeropnamen programmeren. Dat aanmelden kan met een Sony-account, maar een Twitter- of Facebook-account kan ook gebruikt worden voor deze dienst. Al met al dus een goede app met een paar leuke, onderscheidende functies.

Android TV en mediaspeler

De recente Sony-modellen draaien inmiddels op versie 6.0.1 Marshmallow van Android TV. De oudere modellen krijgen volgens het Japanse merk ook een update naar deze versie, maar wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. De XD83 draait op een wat snellere versie van de MediaTek-soc van vorig jaar: de MT5891, die is voorzien van vier ARM Cortex-A53 cpu-cores die worden bijgestaan door twee MaliT860-gpu's. Er is 2GB werkgeheugen beschikbaar en in totaal zo'n 8GB flash-opslag, waarvan zo'n 7GB beschikbaar is voor zelf te installeren apps.

Android TV

Hoewel het helaas nog altijd een wat zwakke soc is, draait Android TV er goed op. De animaties van de interface verlopen soepel en commando's van de afstandsbediening worden vlot opgevolgd. Simpele spelletjes draaien ook goed, maar als je 3d-games gaat spelen, loop je nog altijd tegen de beperkingen van de soc aan. De framerates zijn nu wat beter dan bij eerdere Sony-modellen, maar nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Als je bedenkt dat een televisie over het algemeen wat langer mee moet dan de gemiddelde smartphone of tablet, is het jammer dat Sony niet gewoon voor een high-end soc heeft gekozen.

Android TV

Nog altijd wordt de Android TV-interface gerenderd op 1920x1080 pixels, waarna hij word opgeschaald naar de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels. Hierdoor zien de letters er wat korrelig uit als je van dichtbij kijkt. Op een normale kijkafstand ziet alles er keurig uit op het 49"-scherm.

Er zijn zeer veel apps beschikbaar voor Android TV en door de ingebouwde Chromecast-functionaliteit is het super eenvoudig om beeld vanuit een mobiele app naar de tv te streamen. Het aantal apps die deze functionaliteit ondersteunen, is erg groot. Er is sinds kort ook een aantal apps die 4k kunnen streamen, maar de ingebouwde Chromecast-functionaliteit is beperkt tot hd-resoluties. Native Android TV-apps, zoals Netflix en YouTube, ondersteunen uiteraard wel uhd en hdr.

Android TV

Het hoofdmenu is strak en overzichtelijk vormgegeven. Bovenaan staan aanbevelingen. Deze kunnen van diverse apps zijn en je kunt in het menu kiezen welke dat zijn. Op de tweede plaats van bovenaf staat een aantal aanbevolen apps, waar je zelf geen invloed op hebt. De verschillende ingangen zijn daaronder afgebeeld. Daar weer onder staat het overzicht van alle apps en vervolgens de geïnstalleerde games, die nu naar wens automatisch, op basis van gebruiksfrequentie of naar eigen inzicht zijn in te delen. De instellingen en de elektronische handleiding staan helemaal onder aan het homescreen.

Mediaspeler

MediaspelerDe ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf usb of vanaf je thuisnetwerk door middel van dlna. Het aantal ondersteunde bestandsformaten en codecs is groot en ook is er ondersteuning voor ondertitels.

Het was eerder bij Sony-tv's niet mogelijk om het formaat van video's aan te passen. Dat kan nu wel; je kunt kiezen om ze schermvullend in 16:9 weer te geven of in de oorspronkelijke verhouding. Het is nog steeds niet mogelijk om de grootte en positie van de ondertitels aan te passen en bovendien vallen de witte letters vaak weg tegen een heldere achtergrond. Gelukkig draait deze tv op Android TV, waardoor je eenvoudig een andere mediaspeler uit de store kunt installeren die meer instellingen voor de ondertitels biedt.

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikDe XD83 heeft energielabel A meegekregen en dat betekent dat de tv weliswaar zuinig omgaat met energie, maar ook dat er tegenwoordig nog zuinigere alternatieven zijn te vinden. Met de backlight in de laagste stand is het gemiddelde verbruik het laagst: zo'n 44W. Het scherm is bij deze instelling, met een gemeten helderheid van 108cd/m², helder genoeg om in een kamer met niet al te veel licht prima te kijken. Bij 120cd/m², de waarde die we normaal aanhouden voor in een kamer met gematigd omgevingslicht, loopt het verbruik ietsje op naar 46W.

Met de backlight op de hoogste stand loopt de helderheid op naar 374cd/m², waarmee het in de meeste lichtomstandigheden prettig kijken is. Het verbruik valt met zo'n 95W gemiddeld ook in deze stand nog mee. Als je niet wil nadenken over het verbruik en toch niet onnodig veel energie wil verbruiken, kun je de lichtsensor inschakelen. Hiemee past de tv automatisch de helderheid van de backlight aan de omstandigheden aan.

Geluid

Sony heeft deze tv voorzien van twee breedbandluidsprekers, die naar beneden gericht aan de onderkant van de behuizing zijn gemonteerd. Er is gebruikgemaakt van twee basreflexpoorten om de laagweergave te verbeteren. Doordat er echter kleine luidsprekers zijn gebruikt, is het laag alsnog weinig indrukwekkend. Het maximale volume valt niet tegen, al klinkt het geluid op hoge volumes wat 'opgepompt', doordat er dan veel compressie wordt toegepast.

Sony XD83Sony XD83

Het stereobeeld is door de naar beneden geplaatste luidsprekeropeningen niet geweldig. Een paar kleine plastic randjes achter de luidsprekers helpen wel een beetje om het geluid naar voren te reflecteren. Er zijn verschillende geluidsmodi aanwezig, maar de standaardstand klinkt het best. Je kunt het geluid zelf nog wat tweaken met een equalizer en een virtuele surroundinstelling, maar mooier wordt het daar niet van.

Hdr

De XD83 kan beelden volgens de hdr10-standaard weergeven. Doordat de tv echter niet voorzien is van een full array local dimming backlight, krijg je deze beelden niet met een groot dynamisch bereik te zien. Sterker nog, dit model is voorzien van een ips-paneel, wat als belangrijk nadeel heeft dat het contrast aan de lage kant is. Wat ons betreft is de hdr-weergave van deze tv redelijk nutteloos. Om hdr-beelden op een overtuigende manier te kunnen weergeven moet een televisie van een fald-backlight of oledpaneel zijn voorzien en zou die voorlopig dus nog een flink stuk duurder moeten zijn.

Inputlag en gebruik met pc

InputlagAls je een gameconsole bezit, moet je na het aansluiten even het menu induiken om de tv in de speciale gamemodus te zetten. Dit voorkomt dat er onnodige beeldverwerking plaatsvindt voordat de beelden van je console worden weergegeven. De tijd die een tv nodig heeft om de beelden die via een externe ingang binnenkomen, daadwerkelijk te laten zien, noemen we de inputlag. Deze bedraagt bij de XD83 31ms. De recentste modellen van Samsung zijn ongeveer 19ms sneller en daarmee een betere keuze voor serieuze gamers, maar de score van de Sony is nog altijd keurig en ligt een beetje onder het gemiddelde. Er valt voor de meeste mensen dan ook prima te leven met de inputlag van deze tv.

Gebruik met pc

We meten de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die daarvoor een 1080p60-signaal inzet. Als je echter een snelle pc bezit of een recente 4k-console, wil je natuurlijk weten hoe goed de tv presteert met een 2160p60-signaal. Er is helaas nog altijd geen uhd-lagtester te koop, waardoor we het met subjectieve waarnemingen moeten doen. We merkten geen enkel verschil in lag bij het gebruik van de hd- of de uhd-resolutie en dus zal de inputlag ongeveer even groot zijn.

Ook wil je niet dat de tv de kleurresolutie negatief beïnvloedt door intern gebruik te maken van 4:2:0 chroma subsampling. Sommige uhdtv's doen dit om te besparen op de benodigde bandbreedte voor de interne beeldverwerking. We verwachten dat we deze smokkelmethode steeds minder tegen gaan komen naarmate er steeds modernere chipsets in televisies worden gebruikt. Nadat we de instellingen van de hdmi-ingangen in het menu hadden aangepast, werden alle uhd-beelden zonder chroma subsampling weergegeven. Dit geldt ook voor de gamemodus. Hiermee is vooral de 43"-versie van deze tv een prima kandidaat om als pc-monitor te worden ingezet. Al zullen velen het scherm daarvoor alsnog wat groot vinden.

Beeldeigenschappen

Helaas krijg je bij een lcdtv altijd een minder mooi beeld te zien als je niet recht voor het scherm zit. Door het maken van twee foto's met identieke belichting, waarvan de ene recht van voren is gemaakt en de andere onder een hoek van 45 graden, brengen we de verschillen in beeld.

KijkhoekenKijkhoeken

Sony heeft bij de XD83 gekozen voor een ips-paneel. Een groot voordeel van deze techniek is dat de kleurweergave ook onder een hoek goed is. Als je niet recht voor de tv zit, krijg je dus net zulke verzadigde kleuren te zien als recht van voren. Wel is op de foto's goed te zien dat de helderheid onder een hoek flink afneemt.

Het is voor tv-fabrikanten altijd een grote uitdaging om het licht van de backlightleds, die in dit geval onder het scherm zijn gemonteerd, mooi uniform te verdelen over het hele scherm. Door foto's te maken van een volledig wit scherm, waarbij we belichten voor middengrijs, laten we de helderheidsverschillen duidelijk zien.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

De helderheidsverschillen zijn bij deze tv niet heel groot en bij het bekijken van normale beelden vallen ze niet op. Wel zien we opnieuw duidelijk dat de helderheid onder een hoek flink minder is. Ook dat valt niet op bij normaal kijken, waarbij je op je plek blijft zitten.

Een zwak punt van de lcd-techniek is de zwartweergave; het is simpelweg onmogelijk om al het licht van de backlight tegen te houden. Dit geldt nog meer voor de ips-variant van lcd, die bekendstaat om zijn matige zwartweergave en het daarmee samenhangende, lagere contrast.

Backlight bleedingBacklight bleeding

Op de foto's die we met een lange sluitertijd hebben gemaakt van een zwart scherm, zien we dat er redelijk wat licht van het scherm afkomt. Ook zijn er wat helderheidsverschillen te zien. Bij het kijken naar een Cinemascope-formaat film, met zwarte balken boven en onder het scherm, valt dit goed op. Zeker als je in een donkere kamer kijkt. Onder een hoek verslechtert de situatie en krijgen we een vorm van backlight-bleeding te zien die ips-glow genoemd wordt. Als je graag film kijkt in een donkere kamer, is dit wellicht niet de juiste tv voor jou.

Beeldverwerking

Op de vorige pagina zagen we dat de zwartweergave en daarmee het contrast een zwak punt zijn van de XD83. Je kunt proberen daar wat aan te doen door de functie 'Zwart aanpassen' in het menu in te schakelen. Deze functie maakt de donkere delen van het scherm nog donkerder. Helaas verandert er niets aan de helderheid van zwart zelf, waardoor er eigenlijk alleen maar details in de schaduwpartijen van het beeld verloren gaan. De functie 'Geavanceerde contrastoptimalisatie' doet hetzelfde, maar verhoogt daarbij bovendien de helderheid van de lichte delen van het beeld, waardoor ook daar details verloren gaan.

Live ColourMet Live Colour krijg je meer kleur in beeld te zien. Dit doet de tv door over het hele bereik meer verzadiging aan de kleuren toe te voegen. Het valt op dat rood het meeste wordt versterkt, waardoor het beeld er naast kleurrijker ook warmer uit gaat zien. Vooral bij de belangrijke huidtinten is dit goed te zien. Sommige mensen zien er hierdoor uit alsof ze te lang in de zon hebben gezeten. Veel mensen zullen de toename in kleur mooi vinden om te zien, maar het beeld wordt er bepaald niet realistischer van.

Sony's Realiteits Creation is een combinatie van een ruisfilter en verscherping voor 'realistische' beelden. Helaas leiden ruisfilters, behalve tot een vermindering van ruis, ook altijd tot vermindering van details in beeld. Doordat tegelijk unsharp masking wordt toegepast, ziet het beeld er op het eerste gezicht wel scherper uit. Helaas worden compressieartefacten ook duidelijker zichtbaar, waardoor het beeld er niet realistischer uit gaat zien, maar juist het tegendeel wordt bereikt.

MotionflowMet Motionflow kun je beweging in beeld er vloeiender en scherper uit laten zien. Het is een beeldinterpolatie-algoritme dat de framerate verhoogt door tussenliggende beelden te berekenen. Wij schakelen dit soort algoritmes liever uit, want ze introduceren altijd fouten in beeld. Zo ook de implementatie van Sony. Toch kan het voor sportliefhebbers lonen om Motionflow in te schakelen in de stand Gebruiker, waarbij geen interpolatie wordt toegepast als je de Soepelheid op Min zet. Vervolgens kun je met Helderheid backlight scanning inschakelen, waardoor beweging er duidelijk scherper uitziet ten koste van wat helderheid. Wel viel het ons op dat er met backlight scanning aan af en toe wat valse kleuren zichtbaar zijn als je ogen over het scherm bewegen, vergelijkbaar met het rainbow effect, dat we kennen van dlp-projectoren. We vermoeden dat dit komt door het nagloeien van de fosfors in de backlightleds.

Metingen en kalibratie

ANSI-contrastHet contrast is de belangrijkste eigenschap van een tv. Je hebt namelijk geen meetapparatuur nodig om beelden met een hoog contrast te waarderen. Simpel gezegd: hoe hoger het contrast, hoe indrukwekkender het beeld eruitziet. Helaas heeft Sony bij deze tv gekozen voor een ips-paneel, waarvan het contrast niet zo goed is. Gemeten volgens de ansi-methode komen we tot een contrastverhouding van slechts 1054:1. Dat is een slecht resultaat voor een tv in deze prijsklasse. Je kunt dit toestel beter niet in het donker bekijken. Met wat meer omgevingslicht of nog beter, met (led)verlichting achter de tv, valt het mindere contrast niet zo op.

Voordat we gaan meten aan een televisie, bekijken we altijd welke modus het best presteert. We laten hieronder de resultaten van 'Bioscoop pro' zien, maar opvallend genoeg leverde de gamemodus net zulke goede resultaten op. Bij de meeste televisies krijg je zonder aanpassingen in deze stand te veel kleur en meestal ook nog eens veel te koele kleuren te zien.

Grijstinten voor

Over het algemeen krijg je zonder te kalibreren wat te koele kleuren, waarin dus een tikje te veel blauw zit. Bij dit model zien we vooral wat te weinig groen in het beeld, waardoor het geheel een tikje te paars is. Ernstig is het niet, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 van 4,9 is het wel duidelijk met het blote oog te zien. De helderheid van de grijstinten loopt wel volgens de specificaties op, waardoor er geen details in het beeld verloren gaan.

Primaire en secundaire kleuren voor

Bij het meten van de primaire en secundaire kleuren zien we een geringere afwijking, maar nog altijd is de afwijking groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn.

Kalibratie

Gelukkig is de kleurweergave met een paar kleine aanpassingen in het menu prima in het gareel te krijgen. En na een tweestapskalibratie met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman-software presteert deze tv uitstekend.

Grijstinten na

Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 0,9 hebben we een prima resultaat behaald. Na wat experimenteren hebben we uiteindelijk gekozen om de Gain van rood op -5 te zetten en die van blauw op -6. Hierna was een kleine aanpassing van de Gamma nodig; op -1 ziet ook de gammagrafiek er weer prima uit.

Primaire en secundaire kleuren na

Na de kalibratie zijn de afwijkingen bij de primaire en secundaire kleuren tot zeer acceptabele waarden gedaald. De gemiddelde ΔΕ2000 bedraagt nu 1,7. Rood is nog altijd de grootste uitschieter, al is het niet heel ernstig. Doordat Sony-televisies geen color management system hebben, kunnen we er bovendien niet veel aan doen. Wij kunnen er in ieder geval goed mee leven en het beeld ziet er na de kalibratie goed uit.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Sony
Serie Bravia
Product Sony Bravia XD83
Schermdiagonaal 49"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Lcd
Backlight Edge-lit
Hdr-ondersteuning Hdr10
Kijkhoek 178°
Ontvangstnorm Ntsc, pal, secam
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Google Android TV
Overige onlinecontent

Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Netflix (ultra hd), Videoland on demand (NL), YouTube

Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t, dvb-t2
Aantal tuners 1
Common interface Ci+
Video in Composiet, 4x hdmi, scart
Hoogste hdmi-versie Hdmi 2.0a
Dlna Ja
Google Cast Ja
Verbinding (audio) Audio (3,5mm), Audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 2x usb 2.0, usb 3.0
Met wifi Ja
Verbinding (wlan) 802.11ac
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.1
Luidsprekers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 20W
Televisie-eigenschappen 24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer
Beugelbevestiging Vesa 200mm
Introductiejaar 2016
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Televisiekleur (zij-/achterkant) Zwart
Voetkleur Grijs
Hoogte 686mm
Hoogte (zonder voet) 639mm
Breedte 1,093m
Diepte 216mm
Diepte (zonder voet) 44mm
Gewicht 14,2kg
Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony XD83Sony afstandsbedieningSony afstandsbedieningSony afstandsbediening

Conclusie

Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het design van de XD83 een groot pluspunt. Het ontwerp is erg strak en de tv heeft een mooie, platte behuizing met smalle bezels. Ook het ontwerp van de voet ziet er goed uit, al is het jammer dat niet, net als bij de bezels, voor een metalen afwerking is gekozen, maar dat er gebruik is gemaakt van plastic met een geborsteldmetaallook. Mooi detail aan het ontwerp van de voet is de mogelijkheid om door middel van kabelgeleiders aan de achterkant de aansluitsnoeren uit het zicht te houden.

Het besturingssysteem, Android TV 6 Marshmallow, draait soepel en is prettig om mee te werken. Het aanbod aan apps is groot en bovendien is de ingebouwde Chromecast-support een handige extra. De afstandsbediening is slim ontworpen en werkt handig. De door Sony gebruikte soc is nog altijd niet erg krachtig en bij het spelen van 3d-games valt hij door de mand, maar voor de meeste simpele spelletjes en zo'n beetje alle andere apps volstaat hij prima.

De ingebouwde luidsprekers zijn goed genoeg om normaal mee televisie te kijken, maar als je graag naar films of concerten kijkt, schieten ze tekort. Dit geldt overigens voor de meeste televisies. De beeldkwaliteit heeft z'n voors en z'n tegens. De zwartweergave is matig en het daarmee samenhangende contrast is dus beperkt. Voor de hdr-weergave hoef je deze tv niet te kopen en bij het kijken kun je het licht maar beter aan laten. Heb je echter een groot gezin en kijk je vaak met veel personen tegelijk, dan is deze tv wellicht een goede keuze, want de kijkhoeken zijn prima.

Reacties (115)

115
112
45
7
1
26
Wijzig sortering
Het zou wat mij betreft een standaard onderdeel van testen moeten worden maar:
  • kan het smartgedeelte uit? Wat werkt er dan nog wel of niet?
  • welke gegevens stuurt de TV naar huis?
  • als de fabrikant een storing heeft of de stekker uit de ondersteuning trekt, welke functies werken nog of juist niet meer?
  • wat is de opstarttijd?
Ik zou er graag nog 1 bijzetten:
  • Hoe lang krijgt de tv software updates?
Ik wil liever niet in een situatie komen zoals met Android smartphones het geval is, waar de smartphone fabrikant geen software updates voorziet. Waar een smartphone vaak slechts een 3-tal jaar meegaat, is dat bij een tv snel 10-15 jaar.
Ik heb een Sony met Android. Eerste keer opstarten na stroom verlies is ongeveer 30 sec. Daarna 2 tot 5 seconden.
Zonder internet ( dus geen support van wie dan ook) blijft het toestel zijn basis functies behouden. Dus beeld weergeven en via kodi je nas benaderen etc.
En wat hij verstuurd. Ja weet ik niet.
Maar als jij ook maar een gratis email dienst gebruik dan zou ik mij daar niet meer druk om maken.
Ik heb een Sony met Android. Eerste keer opstarten na stroom verlies is ongeveer 30 sec. Daarna 2 tot 5 seconden.
Zonder internet ( dus geen support van wie dan ook) blijft het toestel zijn basis functies behouden. Dus beeld weergeven en via kodi je nas benaderen etc.
Dank voor de aanvullingen, maar is dit hetzelfde voor elke (Sony) Android of niet?
En wat hij verstuurd. Ja weet ik niet.
Maar als jij ook maar een gratis email dienst gebruik dan zou ik mij daar niet meer druk om maken.
Tsja... Andere mensen maken zich niet zo druk over een kijkhoek, over de responsetijd of over of de koptelefoonaansluiting op een handige plek zit. Die staan wel in de review. Punt is dat er mensen zijn die het wel belangrijk vinden, en daarom zou het IMHO een plekje in TV reviews verdienen.

En nee, ik gebruik geen gratis emaildienst. Ik heb al vele jaren een eigen domein en bijbehorende eigen hosting voor mijn email.
Ik heb de XD8505 misschien interessant, maar de opstarttijd is ongeveer 20-25 seconde als deze volledig uit is geweest, een cold boot zeg maar. Direct inschakelen met alle services / stand-by is ongeveer 3 seconde. Ik vind de 'cold boot' soms wel irritant. De laatste tijd veel gezien omdat ik wandcontactdozen aan het vervangen ben. ;) Dan gaat de hoofschakelaar van de groepenkast uit. :D
Ik lees niks over FHD beeld (behalve de apps) wat naar 4K geupscaled wordt, ben wel benieuwd hoe dit er uit ziet.
De titel suggereert dat de TV voor een breed publiek geschikt is, maar als je het leest merk je dat dat eigenlijk alleen letterlijk moet worden genomen; dat je er met z'n alle achter zit in en dan inderdaad een "breed publiek" hebt zitten. Dus je leest brede doelgroep; maar het tegendeel is waar.....

Verwarrend hoor, en daarmee geven jullie een advies dat eigenlijk niet zo bedoeld is, toch?
Is 49" voor een 4k niet bijzonder klein? Aanbevolen kijkafstand voor een 49" scherm met 4k: 1.40 meter.

Ik neem aan dat iemand die 1000 € uitgeeft aan een TV ook genoeg aandacht schenkt aan de inrichting van de kijkruimte en dus niet zo met zijn neus op het scherm gaat zitten.

Voor die afmeting en die afstand zie ik eigenlijk de meerwaarde van een overstap naar 4k niet eens in, tenminste niet als ik dan het prijsverschil met een traditionele 1080p zie.
Uhhh je moet toch juist op het scherm zitten ? :P 55 inch was 3 meter ofzo toch?
Je zou kunnen overwegen een goede 1080p te nemen. Zelf heb ik een high end 55" 4k LCD TV, maar zou ik achteraf misschien net zo lief voor een 1080p oled gegaan zijn.
Ik begrijp dit nooit zo goed, een TV van €1000+ van Sony, en de genoemde minpunten zijn:
- matige zwartweergave
- beperkt contrast

...
Dit is toch niet de eerste TV van Sony? Hoe kan het nou dat ze na decennia van televisies maken een €1000+ model geen fatsoenlijke zwart- en contrastweergave mee kunnen geven...?
Tjah, klaarblijkelijk is na decennia van LCD monitors en TV's het nog steeds niet duidelijk dat niet alle TV's hetzelfde paneeltype gebruiken. Voor LCD TV's zijn de twee belangrijkste types heel simpel gezegd:

- VA

- IPS

Een LCD TV met een VA-type paneel heeft vaak hele diepe zwartwaarden. Daar staat tegenover dat de horizontale kijkhoeken vaak matig zijn. Zo veranderen de kleuren behoorlijk onder een hoek, donkerblauw wordt dan meer lichtblauw/grijs etc. Een LCD TV met een IPS-paneel heeft minder diepe zwartwaarden, maar vaak uitstekende horizontale kijkhoeken. De kleuren veranderen onder een hoek bekeken niet of nauwelijks, onder een scherpe hoek ziet donkerblauw er nog steeds als donkerblauw uit.

Deze Sony Bravia KD-49XD8305 heeft een IPS-paneel. Dankzij dat type paneel kun je het scherm onder een hele flinke horizontale hoek bekijken (handig voor grote gezinnen etc.) en dan toch nog fatsoenlijke verzadigde kleuren krijgen. LCD TV's met een IPS paneel worden ook wel aangeduid als Wide-Viewing Angle TVs.

Laatst nog bij iemand thuis een Samsung SUHD KS7000 bekeken. Die TV heeft een VA-type paneel (S-PVA denk ik). Die TV had erg mooi en diep zwart. Onder een horizontale hoek bekeken echter werden kleuren erg flets/vaal. Zo veranderde een donkerblauwe hemel / zee van de zijkant naar lichtblauw. Dus onder een scherpe horizontale hoek bekeken heb je geen fatsoenlijk beeld meer. Deze Sony Bravia KD-49XD8305 heeft minder diep zwart maar betere kleurweergave onder een horizontale hoek.

Om het nog wat duidelijker te maken. Hier een plaatje van een willekeurige VA-monitor:
http://www.prad.de/images...a650x_led/blickwinkel.jpg
Onder een horizontale hoek bekeken worden de kleuren bij een VA-monitor erg flets/vaal.
Hier een plaatje van een willekeurige IPS-monitor:
http://www.prad.de/images..._s27e650x/blickwinkel.jpg
Onder een horizontale hoek bekeken blijven de kleuren bij een IPS-monitor stabiel/verzadigd. Daarom stoppen ze IPS-panelen in Wide-Viewing Angle TVs.

Hier de horizontale kijkhoeken van een Samsung KS7500 met VA-type paneel:
http://i.cubeupload.com/pJ6hDL.png
Heel veel kleuren zijn duidelijk veel minder verzadigd vanaf de zijkant. Een vrij bruin gezicht wordt een vrij bleek gezicht. Het groen van het vliegtuig wordt duidelijk een stuk minder diep. Dat is bij een IPS-paneel allemaal veel beter.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 17:23]

Ik vind de term 'voor een breed publiek' toch helemaal niet passen bij een tv van duizend euro. De prijs wordt in het slotwoord niet eens vermeld, dus... is zo veel geld voor een tv dan normaal? Ik vind het persoonlijk erg veel, en ben dus verbaasd door de prijs met die titel erboven.

Als je in de pricewatch kijkt, zie je een boel 4K tvs, met HDR voor 450-600€, wat toch veel realistischere prijzen zijn voor 'het brede publiek' volgens mij.

Ik ken persoonlijk namelijk slechts 1 iemand die duizend euro aan een tv uitgeeft, dat is een enorme home-theater en tech-enthousiasteling. Daarnaast hebben mijn schoonouders, die er best warmpjes bij zitten, ook niet meer dan 750€ uitgegeven aan hun tv. Ik vraag me dus af of het dan aan mij ligt en ik een vertekend beeld heb, of dat de tweakers redactie een beetje wereldvreemd is als ze denken dat een tv van duizend euro normaal is.

Edit: er is me op gewezen dat veel van die goedkoepre modellen (met name de LG 6 serie) geen echte 4K panelen gebruiken (een verhaal dat me een beetje aan de Samsung pentile panelen in telefoons doet denken). Enorm jammer dat klanten soms zo bedrogen worden...

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 17:23]

Het gegeven dat in deze TV een 10 bits of 100Hz paneel zit zou het wel duidelijker maken voor veel lezers.
Zoiets
http://4kfilme.de/sony-guenstige-4k-hdr-fernseher-2016/
Zie je in een oogopslag de verschillen tussen de XD70 D75 D80 XD83 SD80

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 22 juli 2024 17:23]

Anoniem: 474132 @kiang2 januari 2017 12:54
Ik ben in 2016 overstapt op OLED tv, kostte 2699 euro (lg 55 inch E versie). Veel geld maar voor mij persoonlijk meer dan waard.

Ik rij qua auto dan weer wat bescheidener (leaseclio), ik zou persoonlijk nooit geld besteden aan een luxe audi/bmw. Auto's zijn sowieso nogal duur vind ik als je kijkt naar wat je ervoor krijgt. Vooral de verschillen in luxe/functionaliteit zijn lastig terug te vinden in het prijsverschil van tienduizenden euro's bij auto's. Vermoed dat dit geld dan ook voornamelijk een imagokwestie onderhoudt.

Bij een tv zit je voor een relatief bescheiden bedrag vooraan in de consumentenpikorde, en heb je bovendien ook een mooi beeld.

De ophef over de hoge prijs van tv's vind ik nogal lastig te rijmen met het gemis aan ophef over de hoge prijs van auto's.

Daar moest ik even aan denken toen ik jouw rabiate reactie zag kiang (komt ook door je 'witte boze man' icoon denk ik, haha).
Ik heb 2.5 keer zoveel uitgegeven voor een 40" model en niet omdat ik zo'n fanaat ben maar omdat dit paneel, net zoals alle Samsung en LG rommel (ik kan het niet anders zeggen) gewoon niet langer dan 2 uur te bekijken is. Knalharde kleuren, pijn aan de ogen.

Qua specs top tv, alles erop en eraan wat ik wilde en zocht, maar de kleurtjes...
Ze geven aan dat UHD/HDR nu bereikbaar wordt. (en dat klopt ook wel)
De tv's die jij aangeeft hebben namelijk helemaal geen UHD resolutie laat staan een knappe HDR ondersteuning. De fabrikant misleid de consument. (panelen zijn geen 4K!)
De 4K/UHD resolutie met HDR was tot voor kort alleen te vinden op modellen van zeker 2000 euro of meer.
Dat begint dus nu rap te dalen en dus betaalbaar te worden.

Dat jij die mensen niet kent is natuurlijk ook geen afspiegeling. Ik ken er namelijk zeker 5 die dit makkelijk voor een tv uitgeven. Waaronder ikzelf.

Het punt wat ze maken klopt gewoon gezien de prijs trends, UHD+HDR wordt betaalbaar. (al blinkt deze tv ook niet uit in het HDR gedeelte, de resolutie halen ze echter wel)

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 17:23]

Lees je anders even in op het forum hier op tweakers.
De tv's schalen softwarematig de resolutie op, het paneel zelf heeft gewoon een FHD resolutie.
Ik snap jouw punt dus niet.
Ook hebben ze allemaal een 50Hz paneel.
Je wordt dus belazerd en je krijgt dus na nep 4K ook nog eens onrustig beeld.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 17:23]

Ik heb er eentje uitgepikt, en de LG 43UH610V heeft gewoon HDMI 2.0a aansluitingen (voor 4K hdr), en nergens online vind ik ook maar 1 aanwijzing dat wat jj zegt klopt. Ook de tweaekrs reviews vermelden niet wat jij hier zegt.

Daarnaast slaat je uitspraak nergens op: als het paneel eigenlijk fullHD is, kan de tv toch niets upscalen?

Ik ga er dus vooralsnog van uit dat jouw comment een beetje onzin is, en het gewoon een degelijke 4K HDr tv is, zoals geadverteerd en te lezen is in user reviews.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 17:23]

In je bakkes Zie onderstaande: https://gathering.tweaker...message/48317079#48317079
En nog een:
http://www.displayspecifications.com/en/model/a0d951f

Prima. 50Hz en geen UHD paneel. (resolutie is 2880 x 2160 en geen 3840x2160)

Het contrast is ook nog eens drastisch laag waardoor HDR absoluut onmogelijk is. Net als de kleurdiepte en het bereik.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 17:23]

1) dank, vrij bedrieglijk dat dit als 4K wordt verkocht dan.

2) moet je schelden? Nogal kinderachtig.

3) Als je een bron hebt voor zoiets, is het handig die niet pas na 2 niets-zeggende flamende comments te plaatsen.

4) De Samsung, Phillips, en HiSense modellen, zijn die dan ook geen echte 4K?
Schelden? Excuus als je dat zo opvat.
Ik doel meer op het feit dat je specs als waarheid aanneemt en je dus niet ingelezen hebt in de materie maar er wel op reageert richting redactie alsof dat zo is. Het artikel heeft namelijk gewoon nog steeds gelijk. UHD/HDR komt voor de gemiddelde consument dichtbij. (zie artikel)

Echt 4K met beginnende HDR ondersteuning begint pas vanaf 8 a 900 euro en dan heb je dus een gemiddeld model.
Voor echt HDR zal je naar OLED panelen moeten kijken want ook de duurste Samsungs scoren gemiddeld.
Hie kom ik er achter of de tv die ik zie wel of geen echte 4k tv is? Niet via de pricewatch dus?
Het is vooral goed struinen op internet en proberen erachter te komen welk paneel zich in het toestel bevindt.
Je kan er rustig van uitgaan dat (momenteel) alles onder de 800 euro geen 4K is met een 100Hz paneel.
Als het al 4K is rond de 600 euro dan betreft het vaak een 50Hz paneel en dat wil je eigenlijk ook niet. (beeld is onrustig en met sommige bronnen zelfs storende "haperingen" .)
Anoniem: 706671 @GeeMoney2 januari 2017 19:22
ik heb 50 hz en heb geen problemen. Maar heb dan ook maar een full hd tv die nog steeds voldoet.
Echt 4K met beginnende HDR ondersteuning begint pas vanaf 8 a 900 euro en dan heb je dus een gemiddeld model.
Voor echt HDR zal je naar OLED panelen moeten kijken want ook de duurste Samsungs scoren gemiddeld.
Dank voor de info. Ik ga er inderdaad van uit dat de specs gewoon kloppen. Jammer dat dat me blijkbaar naief maakt :p
Als het contrast van dit model tegenvalt, wat is dan het USP ten opzichte van de goedkopere pricewatch: Sony Bravia KD-49X8309C Zwart?
Volgens mij met name de HDR. Ik heb de KD-49X8307C en ik vind de zwartwaarden echt uitstekend bij die van mij! Draait ook op Android TV. Wel op 5.1.1, dus iets oudere versie.
Precies, HDR. Echter is het contrast een minpunt, dus dan zal HDR weinig toegevoegde waarde hebben. Dan zou ik willen concluderen dat die €300,- ook ergens anders aan besteed kunnen worden. :)

//Edit: Wacht even, er is toch wel meer verschil:
http://www.displayspecifications.com/en/comparison/a22d2ea9
Het scherm heeft een grotere bitdiepte, dus preciezere kleurweergave.

Deze Sony is dan volgens mij een directe concurrent van de pricewatch: Samsung UE49KS7000 Zilver, Zwart

[Reactie gewijzigd door Grozno op 22 juli 2024 17:23]

Ik zou het niet als concurrent zien. De UE49KS7000, is in alle opzichte beter ;)
Misschien mis ik iets, maar dat is geen directe vergelijking met de XD83.
Hoe dan ook, het schijnt wel een erg goede TV te zijn. :P

[Reactie gewijzigd door Grozno op 22 juli 2024 17:23]

Om eerlijk te zijn, ik heb deze tv staan, maar ik herken de hier aangehaalde 'minpunten' niet. Vergeleken bij de Samsung die ik hiervoor had is het beeld enorm verbeterd, het geluid is helderder en ook het algehele gevoel van kwaliteit is een stuk hoger.

HDR durf ik weinig over te zeggen, het is mijn eerste tv met HDR, maar de filmpjes die ik bekijk via diverse media zien er prachtig uit en is met en zonder HDR duidelijk voor mij te zien. Evenzo als 4k films en filmpjes. Zwartweergave is ook prima, ik vond het zelfs beter dan vergelijkbare Samsung en LG tv's die ik bekeken heb voordat ik tot aanschaf overging.
Deels mee eens. Het blijft wel een IPS paneel waarvan bekend is dat de zwartwaarden enigszins grijs ogen. Buiten een geheel donkere kamer om merk je dit vrijwel niet en daarom is het voor de meeste woonkamers ook absoluut geen big deal.

De vele comments hierboven die Sony de grond in boren zijn in mijn ogen echt lariekoek. Ik heb laatst een paar uurtjes bij een kennis met de Samsung KS7000 mogen spelen. De zogenaamde koning van de reviews viel mij erg tegen. Uren met de instellingen spelen leverden me nog steeds niet het gewenste beeld op. Danwel heel fel met onrealistische kleuren, danwel heel flets, maar een mooie balans was vrijwel niet te vinden. Tevens maakt de tv de ene na de andere rekenfout bij het opvoeren van de motion flow, en dan heb ik het niet over schoonheidsfoutjes. Hele wazen over het scherm zijn vrijwel elke 15 seconde te zien. Daarnaast was het met een meer dan snelle internet niet mogelijk om 4k content te laden via Netflix of YouTube, ook niet met bekabelde aansluiting.

Nee, wanneer Sony voor een VA-paneel kiest zal ik 10 uit de 10 keer voor Sony kiezen, met een mooie balans tussen kleur, scherpte en soepele beelden in combinatie met een no-nonsens ervaring. Ik laat OLED hier even buiten beschouwing vanwege de prijs voor de 4k modellen.
Ik herken jouw kritiek op de KS7000, maar gezond verstand combineren met Google search en je kunt de instellingen zodanig optimaliseren dat er geen sprake meer is van wazen over het scherm.

4k UHD via netflix, youtube ofAmazon Prime ziet er geweldig uit.

Ik twijfelde tussen deze Sony en de KS7000 en heb voor de Samsung gekozen. Deze Sony is een prima tv, de KS7000 is op voor mij essentiële punten beter. Voor hetzelfde geld (in mijn geval) raad ik de Samsung aan.
Nee, wanneer Sony voor een VA-paneel kiest zal ik 10 uit de 10 keer voor Sony kiezen, met een mooie balans tussen kleur, scherpte en soepele beelden in combinatie met een no-nonsens ervaring. Ik laat OLED hier even buiten beschouwing vanwege de prijs voor de 4k modellen.
Al eens gekeken naar de enkele Panasonic modellen? Deze maken wel gebruik van de VA techniek. Stukken mooier contrast.

Jammer dat fabrikanten nog steeds zo geheimzinnig doen over de gebruikte LCD techniek en zelfs het contrast. Alsof ze zich ervoor schamen. Kopers worden in mijn optiek om de tuin geleid. Zaken die erom doen kent bijna geen enkele koper (zoals contrast, scherm type, helderheid, kleurechtheid) echter iedereen kent wel de gehypte termen als dynamisch contrast, LED, UHD, 1000hz Oh ja en niet vergeten: de ultra hippe namen die ze toewijzen aan motion interpolation.

Bleh, marketing = Kopers dom houden....

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 17:23]

Weinig zinvolle opmerking/vergelijking lijkt dit. Hoeveel jaar ouder is die Samsung? Normaal vervang je een TV niet na een jaar dus zit er waarschijnlijk een redelijk generatie verschil zitten tussen de Samsung en deze Sony. Dan hebben we het nog niet over welke serie je van de Samsung je had want voor een 49 inch TV van Samsung kosten die op dit moment tussen 500 t/m 1900 euro dus waar vergelijk je hem mee?
Met de actie in Duitsland voor €999! zou ik toch eerder voor een LG 55EG910V gaan dat deze scherm OLED is veel beter dan welk paneel er dan ook en krijg je meteen 55 inch. Voor de rest vind ik deze sony een mooie toestel jammer van de matige zwartweergave
De LG is wel weer een pak duurder direct. 999 (volgens jou) vs 1450 (pricewatch).
http://www.mediamarkt.de/...910v-oled-tv-2207383.html

Ik heb de 910V al thuis staan maar als ik nu opnieuw zou moeten kiezen ging ik direct naar Duitsland toe :)

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 17:23]

Jammer dat dit een curved-model is. Zou ik zelf niet willen. Wel een mooie prijs, het is dat onze Philips nog prima werkt anders begon mijn portomonnee op dit moment te jeuken :)
Ik spreek uit ervaring is totaal niet merkbaar ik heb de LG 55EG910V sinds juni 2016 en ik heb nooit bij stil gestaan dat ik naar een curved-model zit te kijken omdat je daar niets van merkt tijdens het kijken, hij is namelijk licht gebogen.

https://nl.hardware.info/...rvaring-door-van-der-berg

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 17:23]

Mjah, helaas hebben wij thuis de opstelling dat mijn vrouw vanuit een hoek naar de tv kijkt en dan lijkt me een curved-model niet wenselijk. Zie er de meerwaarde ook niet van in persoonlijk.. Gelukkig doet onze oude het nog, scheelt weer overpeinzingen ;)
Dat is zo bij LCD dat de kijkhoeken minder zijn maar bij een OLED tevisie zijn de kijkhoeken juist fantastisch bij OLED vanuit elke hoek dat je het kijkt, je hebt net zo haar scherp beeld dan als je van het midden kijkt. Dus dat is niet geheel om zorgen over te maken.

Zelfs als ik 90 graden ga zitten aan de zijkanten heb ik nog steeds haar scherp beeld en mooie kleuren zonder dat het afneemt en lijkt net alsoof je vanuit het midden kijkt

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 17:23]

Het lijkt mij juist dat je een scherm met een kromming vanuit een hoek bekijkt, dat dan al je beeldverhoudingen niet meer kloppen... Kijkhoeken qua kleuren maak ik me niet zo'n zorgen over :)
:o foutje, het moest zijn Juni 2016 :)
Ik zie toch echt een prijs van 1299 met nergens voorraad :)
Toch nog altijd goedkoper en de actie is kennelijk voorbij van €999 maar als nog voordeliger dan in Nederland
Ok, goed punt. Voor dat prijsverschil is zelfs vanuit het westen naar Duitsland rijden de moeite waard...
Zeker het is de moeite waard en vooral de kosten om daar te komen met de auto zijn niet veel gezien de benzineprijzen in Duitsland rond de €1,20 per liter haal je nog eens een uitstekende televisie in huis dat in alle opzichten beter is!
Waarom nu een toestel kopen van LG met verouderde hardware en zonder USB 3.0 support?
Dan wacht ik liever op de opvolger of koop ik de LG 55EG920V een keer in de aanbieding.
Welke dan ook weer veroudert is. En waar heb je USB 3.0 voor nodig als je hem als Dom beeldbuis gebruikt. Een TV moet goed beeld geven. En hooguit wat extra aansluit punten(zoals HDMI en display port etc). Maar ze moeten zich niet bezig houden met smart troep. Dit moet je aan een apart platform overlaten. Ze hebben immers al bewezen dat ze er geen geld aan willen uitgeven.
Waar hebben we USB3.0 voor nodig ik merk er totaal niets van dat ik USB 3.0 mis op deze televisie. Het klopt wel dat de hardware WebOS2.0 achter loopt maar dat is het enige maar de beeldkwaliteit is gewoon fantastisch!

Hij is wel iets langzamer maar echt elk cent waardig zeker voor een bedrag van €999 is het de aller beste keuze

https://tweakers.net/vide...voor-wie-kan-wachten.html

Ook Tweakers met voorkeur Full-HD OLED

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 22 juli 2024 17:23]

Sommige mensen willen helemaal geen 55 inch, way too big
Je kan beter 2 formaten groter kiezen dan later te denken had ik toch maar eentje groter gekozen. Ik wil nu best 65 inch hebben! ondanks dat ik 55 inch nog best groot vind. Ik weet zeker als je 49 inch heb wil je automatisch grotere televisie.
Jep, is zeker waar. 8 jaar geleden een 47 inch HD tv gekocht. Dat ding was ""huge" bij eerste plaatsing in woonkamer. Na een week of wat had ik al het idee dat het wel wat groter had gemogen eigenlijk. Vorig jaar overgestapt naar 4K UHD tv 55 inch. Ook deze had maar tijdelijk het effect van groot te ogen. Na paar weken alweer gewent. Toch zou ik zelf niet groter dan 55 inch gaan, want anders doe het de hoge resolutie weer teniet. ( tenzij ik groter zou gaan wonen )
Anoniem: 58485 2 januari 2017 06:09
Sony produceert erg mooie TV's. Ik heb er hier ook eentje aan de muur hangen, maar wel met een kwaal dat de HDMI poort op ten duur naar de klote gaat. Ik kan dit niet anders omschrijven dan wanneer je HDMI in gebruik hebt, de TV in 1 keer uit en aan blijft gaan. Ik dacht het was m'n apparatuur zoals m'n PS3, maar het gebeurd op elk apparaat.

Ik zit nu dus met 1 defecte HDMI poort van de 2, best onhandig want nu moet ik kabeltjes gaan wisselen. TV stond toch op de planning om vervangen te gaan worden, maar het blijkt vaker te gebeuren met Sony TV's na verloop van tijd.
Ik zit nu dus met 1 defecte HDMI poort van de 2, best onhandig want nu moet ik kabeltjes gaan wisselen.
Pleister op de wond (als hij buiten de garantieperiode valt): koop een HDMI switch. Ook beschikbaar met UHD ondersteuning. Op eBay heb je ze al voor minder dan € 70 uit China.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:23]

Zover ik lees schijnt het de controller te zijn van de televisie die de HDMI aanstuurt. Soms kan je het oplossen door het printplaatje te reflowen. Maar voor een televisie van boven de € 600 had ik wel iets meer bouwkwaliteit verwacht.

Vroeger gingen TV's van Sony gerust ook jaren na de garantieperiode nog mee. Tegenwoordig bouwen veel fabrikanten spullen dat echt tot aan garantietermijn werken en daarna langzaam maar zeker stukgaan.
En daarom hebben wij recht op een deugdelijk product. En kan je dus nog gewoon garantie claimen in Nederland.
Als het apparaat buiten de wettelijke garantie termijn valt heb je als consument nergens recht meer op.
Er is in Nederland geen wettelijke garantie termijn vastgesteld. Wij hebben recht op een deugdelijk product. en die zou theoretisch(wat is de praktijk nooit voorgaat komen) tot oneindig kunnen lopen. Alleen doen veel winkeliers zich vast houden aan de Europese wetgeving die minimaal 2 jaar aangeeft. Maar je mag als land altijd strengere regels hanteren. Maar na 3 jaar kan jij nog steeds kosteloos je HDMI poort laten vervangen. Alleen zal je iets harder moeten werken. en niet met de eerste de beste mail genoegen nemen.
Precies. Het ligt aan bewijslast en de verwachte levensduur van een product waarvan je mag uitgaan dat je een deugelijk product hebt.

De bewijslast ligt in de eerste 2 jaar bij de verkoper. Wat erop neerkomt dat als een product kapot is zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat dit komt door jou toedoen dat ze dat gewoon repareren. Dit is de zogenaamde 2 jaar garantie.

Na die 2 jaar ligt de bewijslast bij de koper. Dus als jij een TV hebt zonder externe schade en jij bent er niet lomp mee omgegaan dan heb je gewoon recht op een deugelijk product voor een x aantal jaar (afhankelijk van wat men een normale levensduur vindt voor een TV in die prijsklasse). Want je hebt daarmee aangetoond dat niet jij er onredelijk mee bent omgegaan maar dat het product dus ondeugelijk is.

Slijtage en de verwachte levensduur zijn natuurlijk uitzonderingen hierop. Je kan niet na 15 jaar nog van Sony verwachten dat de TV zondrt mankementen werkt.
Wat moet je nou met een 49" 4k TV, veel te klein, op die grote zie geen verschil tussen een fullHD en 4k TV, aangezien je gemiddeld 3 meter van je TV zit, vreemd dat dat niet bij de minpunten staat.
Omdat niet iedereen op 3 meter afstand zit. En ook is HDR alleen op 4K tv's. En voor gamen is het ook mooi meegenomen.
Nou de meeste zitten op 2,5 a 3 meter van hun TV af, ik weet niet wat voor ontzettend kleine huiskamer jij hebt maar ik heb een standaard 5 bij 8 meter huiskamer, en waar me TV staat is het 4 bij 4,5 Meter (vanwege trap huis en muur van keuken), en als ik op mijn bank zit, zit ik ongeveer 2,5 meter van me TV af, en ja dan is een 4k tv van maar 49" te klein om het verschil echt te zien tussen een 1080P en 4k scherm.

Nee als ik een 4k TV neem woord het op zijn minst een 55" en liefst 60" of meer, maar ik ga toch niet meer voor een LCD TV, maar een OLED TV, is ook niet slim om te doen, aangezien de 4K OLED TV's al aardig goedkoper beginnen te woorden, je hebt nu al een 55" 4K OLED TV voor € 2.195,- (NIET Gebogen scherm), een Gebogen 4K OLED TV heb je voor € 1.995,-, maar ik wil niet een Gebogen scherm hebben, en een OLED TV ziet er 10x beter uit dan een LCD TV.

En voor gamen is 4K ook niks bijzonders, aan gezien je het zelfde hebt op 2,5 of meer meter, alleen als je dicht bij je scherm zit heb je er pas wat aan, en als je PC heb, heb je minstens een Geforce GTX 1080 nodig om redelijk te gamen op een 4K resolutie, en ja de Playstation 4 Pro is ook niks bijzonders aangezien hij de meeste spellen upscaled en niet echt 4k is.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 17:23]

Gamen maakt het verhaal wel degelijk anders. Daar werkt 4k als een "zware" AA. En haalt een hoop hoekigheid weg. En hangt er maar net vanaf welke games je speelt. De meeste spelen die ik speel kan ik prima spelen op mijn r9 290. de meeste niet op Ultra met AA etc. Maar dat heb je ook niet nodig. En mijn huiskamer is 3 meter breed. mijn hoofd naar tv gemeten is een meter of 2.
Ok jij ziet het wel.
Wij hebben nu al bijna 5 jaar een KDL-40HX850, en ik ben hier nog steeds uitermate tevreden mee. Het toestel heeft een erg degelijke bouwkwaliteit en heeft nog nooit problemen gehad. En het is in mijn ogen nog steeds een van de mooiste schermen wat betreft design.
Ach hier nog steeds iemand met een KDL 46EX700 van Sony. Nog steeds dik tevreden ondanks dat OLED/HDR/UHD/55" lonkt.
PaT Moderator Mobile @F-I-X3 januari 2017 15:56
Zelfs mijn inmiddels bejaarde KDL40Z5500 blijft maar door gaan :P
Oerdegelijk dat ding (helaas, want ik wil een goed excuus om voor een OLED te gaan).

Waar ik destijds echt zo iets had van dat ik een van de betere toestellen kocht, heb ik tegenwoordig bij de Sony's zo iets van dat de concurrentie vaak meer biedt voor een gunstigere prijs. Alleen wat betreft het ontwerp kan ik mij voorstellen dat je voor een Sony TV wil gaan.
Hij komt in de buurt, maar de oudere Monolith designs van Sony vond ik nog mooier.
Minder dan €70 uit China? Je kan al een HDMI switch voor minder dan €20 kopen in Nederland. https://www.allekabels.nl/hdmi_kabels/hdmi_schakelaars.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.