Inleiding
Samengevat
De Sony XD83 is een uhdtv met een prachtig uiterlijk en een handige voet, waarachter kabels netjes uit het zicht te houden zijn. De bediening werkt prettig dankzij Android TV 6 Marshmallow en een slim ontworpen afstandsbediening. Het contrast is dankzij een matige zwartweergave aan de lage kant en van een goede hdr-weergave is dan ook geen sprake. De kijkhoeken zijn erg goed, waarmee deze tv een goede keuze is voor grote gezinnen.
Eindoordeel
Een televisie staat vaak op een prominente plek in de huiskamer en blijft daar jaren staan. Het uiterlijk is dan ook voor velen een heel belangrijke factor bij het uitzoeken van een nieuw toestel. Sony begrijpt dat maar al te goed en de televisies van dit merk zien er dan ook altijd goed verzorgd uit. Ook de XD83 die we in deze review bekijken, heeft een strak ontwerp, dat goed aansluit bij een moderne inrichting.
/i/2001333599.jpeg?f=imagenormal)
Dit model is verkrijgbaar in twee populaire maten: 43 en 49 inch. Op het moment van schrijven stond het kleinste model voor zo'n duizend euro in de Pricewatch. Het door ons geteste 49"-model lijkt daarmee de betere deal, want deze maat is slechts honderd euro duurder. Voor dat geld krijg je een uhdtv die geschikt is voor het weergeven van hdr-beelden, waarmee hij een mooie partner voor de nieuwe PlayStation 4 Pro is. Op voorhand verwachtten we geen spectaculaire hdr-weergave, want deze tv is niet voorzien van een fald-backlight, maar heeft in plaats daarvan een gewoon edge-lit beeldpaneel.
De XD83 draait op Android TV 6 Marshmallow van Google. Je krijgt er een afstandsbediening bij, die naast een grote hoeveelheid knoppen ook een microfoon voor spraakopdrachten heeft. Net als alle andere televisies met Android TV is dit model voorzien van ingebouwde Chromecast-support. Hiermee kun je eenvoudig video's en muziek vanuit een mobiele app op de tv afspelen.
Uiterlijk en aansluitingen
De televisies van Sony vallen vaak op wat design betreft en ook het ontwerp van de XD83 mag er zijn. Het geheel ziet er strak uit, zonder veel poespas. De zwarte bezels zijn gemaakt van metaal en zijn aan de boven- en zijkanten slechts 8mm breed. De bezel onder het scherm draagt het Sony-logo en is anderhalve centimeter hoog. De rand rondom de behuizing wordt onderbroken door een smalle, verchroomde bies. Dit detail geeft de tv een gedistingeerde uitstraling.
Onderaan zit een verchroomde balk met daarin een ledindicator, waarvan de helderheid in het menu kan worden ingesteld. Als je liever helemaal geen leds ziet branden op je tv, kan hij ook worden uitgeschakeld. De XD83 is erg plat; bovenaan en aan de zijkanten is de tv slechts een centimeter diep. In het midden is de kast dikker, zodat er ruimte is voor de aanstuurelektronica. Onderaan, waar de luidsprekers zitten, is de behuizing het diepst, maar met vier en een halve centimeter nog altijd behoorlijk plat.
De tv staat op een 56 centimeter brede voet, die net als de tv strak is vormgegeven. Het gedeelte dat aan de voorkant uitsteekt, is afgewerkt met plastic, maar ziet eruit alsof het van geborsteld metaal is gemaakt. We vinden het jammer dat Sony er niet voor heeft gekozen om hiervoor echt metaal te gebruiken. Gelukkig zie je daar op een afstandje niet veel van. De voet is aan de achterkant voorzien van twee clips waarmee de kabels netjes te verstoppen zijn.
Aansluitingen
Zo'n mooie tv komt het beste tot zijn recht als hij wordt opgehangen aan de muur, maar doordat Sony een losse voeding heeft toegepast, heb je een extra apparaat te verstoppen. Het vier centimeter dikke apparaatje is best achter de tv weg te werken, maar een methode om het te bevestigen zul je daarbij zelf moeten bedenken. De voeding wordt met een anderhalve meter lange kabel op de tv aangesloten. Je krijgt er een kort netsnoer van een halve meter bij, maar dit is eenvoudig door een langer snoer te vervangen, doordat het is voorzien van een standaard-C7-stekker.
Ook de aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd, kunnen onhandig zijn bij muurmontage. Bij de XD83 zijn dit een scartaansluiting, een toslink- optische, digitale audio-uitgang en een van de vier hdmi-aansluitingen. Alle andere aansluitingen zitten onder een hoek van negentig graden, waardoor ze goed te gebruiken zijn als de tv aan de muur hangt. Wel kan het lastig zijn om stekkers aan te sluiten als de tv dicht tegen een muur hangt, want de aansluitingen zitten wat ver bij de zijkant vandaan.
De aansluitingen aan de zijkant zijn erg dicht bij elkaar geplaatst, waardoor stekkers en usb-sticks elkaar in de weg kunnen zitten. Het CI+-slot zit aan de bovenkant en er zit een dummy-cam bij om te voorkomen dat er stof in valt als het niet wordt gebruikt. Vanaf de achterkant gezien zitten rechtsbovenaan drie usb-aansluitingen, waarvan er één usb 3 ondersteunt. Daartussen, op een onhandige plek, zit een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Die is niet tegelijk met de ingebouwde luidsprekers te gebruiken en een hardhorend gezinslid kan dus niet via een koptelefoon luisteren terwijl de rest van de kijkers het geluid via de luidsprekers tot zich neemt.
Onder de usb-aansluitingen en die voor de koptelefoon zitten drie van de vier hdmi-aansluitingen. Nog lager treffen we een composietingang, die gebruikmaakt van een 3,5mm-aansluiting in plaats van de gebruikelijkere tulpstekkers. Je hebt er dus een break-outkabeltje bij nodig, maar dat krijg je helaas niet meegeleverd. Verder naar beneden treffen we de rj45-netwerkaansluiting, een antenneaansluiting die geschikt is voor Digitenne en kabel, en helemaal onderaan zitten twee aansluitingen voor satelliet.
Bediening op afstand
Niet alleen de tv zelf is strak vormgegeven; de meegeleverde afstandsbediening is dat ook. De toetsen vormen een geheel met de bovenkant. Je zou denken dat de toetsen niet prettig aanvoelen doordat ze in reliëf zijn uitgevoerd, maar het tegendeel is waar. Ze hebben een prettig voelbaar schakelmoment, waarbij ze een zachte 'klik' laten horen. Doordat de toetsen naadloos overgaan in de bovenkant van de afstandsbediening, vormen gemorste dranken geen probleem; je kunt de bovenkant eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje.
Ook aan de andere kant kan de afstandsbediening redelijk goed tegen vocht, want er is geen apart batterijklepje. Om de twee AAA-batterijen te bereiken kun je de hele achterkant verwijderen. Een briljant ontwerp, waardoor het 130 gram wegende en twintig centimeter lange apparaatje beter bestand is tegen ongelukjes. Je moet het overigens niet overdrijven, want echt waterdicht is het niet.
De gebruikte techniek is ook slim gekozen. Voor het versturen van de normale toetsaanslagen wordt gebruikgemaakt van de vertrouwde infraroodtechiek. Deze is echter niet geschikt voor het versturen van het audiosignaal van de ingebouwde microfoon en dus wordt daarvoor bluetooth ingezet. Op deze wijze heeft Sony letterlijk twee afstandsbedieningen in een gecreëerd: een normale afstandsbediening met lekker veel toetsen, zodat je minder op menu's bent aangewezen, en een smartremote die geschikt is voor zoekopdrachten door middel van spraak.
Dankzij de goede vormgeving verlies je, ondanks het grote aantal knoppen, niet snel het overzicht. Er zijn opvallende, speciale knoppen voor Netflix en Google Play. Dergelijke toetsen kunnen handig zijn als je regelmatig van deze videodiensten gebruikmaakt, maar als je dat niet doet, zijn het maar een paar onnodig opvallende knoppen op je afstandsbediening. Wij zouden het toejuichen als dit soort knoppen zelf te programmeren zouden zijn, zodat je je favoriete apps ermee kunt starten. Dit zal er waarschijnlijk nooit van komen, want deze toetsen zijn natuurlijk uit commerciële overwegingen toegevoegd.
Video & TV SideView
Sony heeft ook een app voor Android en iOS beschikbaar waarmee je de tv op afstand kunt bedienen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je virtuele knoppen op het touchscreen van de telefoon of tablet gebruiken, maar je kunt het scherm van je mobiel ook gebruiken als touchpad waarmee je een muispijl op het tv-scherm bedient als er een app op de tv draait die met de muis bediend kan worden. Daarnaast kun je het touchscreen gebruiken als een soort 'swipe-pad', zoals die ook op de oude Sony Smart Remote te vinden was.
Je kunt mediabestanden vanaf je telefoon voor weergave naar de tv sturen, maar deze bestanden mogen zich ook op een dlna-server op je netwerk bevinden. Er zit een tv-gids in de app, die aanbevelingen doet. Als je je aanmeldt, kun je zelfs als je niet thuis bent, op afstand timeropnamen programmeren. Dat aanmelden kan met een Sony-account, maar een Twitter- of Facebook-account kan ook gebruikt worden voor deze dienst. Al met al dus een goede app met een paar leuke, onderscheidende functies.
Android TV en mediaspeler
De recente Sony-modellen draaien inmiddels op versie 6.0.1 Marshmallow van Android TV. De oudere modellen krijgen volgens het Japanse merk ook een update naar deze versie, maar wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. De XD83 draait op een wat snellere versie van de MediaTek-soc van vorig jaar: de MT5891, die is voorzien van vier ARM Cortex-A53 cpu-cores die worden bijgestaan door twee MaliT860-gpu's. Er is 2GB werkgeheugen beschikbaar en in totaal zo'n 8GB flash-opslag, waarvan zo'n 7GB beschikbaar is voor zelf te installeren apps.
/i/2001331507.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel het helaas nog altijd een wat zwakke soc is, draait Android TV er goed op. De animaties van de interface verlopen soepel en commando's van de afstandsbediening worden vlot opgevolgd. Simpele spelletjes draaien ook goed, maar als je 3d-games gaat spelen, loop je nog altijd tegen de beperkingen van de soc aan. De framerates zijn nu wat beter dan bij eerdere Sony-modellen, maar nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Als je bedenkt dat een televisie over het algemeen wat langer mee moet dan de gemiddelde smartphone of tablet, is het jammer dat Sony niet gewoon voor een high-end soc heeft gekozen.
/i/2001331509.jpeg?f=imagenormal)
Nog altijd wordt de Android TV-interface gerenderd op 1920x1080 pixels, waarna hij word opgeschaald naar de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels. Hierdoor zien de letters er wat korrelig uit als je van dichtbij kijkt. Op een normale kijkafstand ziet alles er keurig uit op het 49"-scherm.
Er zijn zeer veel apps beschikbaar voor Android TV en door de ingebouwde Chromecast-functionaliteit is het super eenvoudig om beeld vanuit een mobiele app naar de tv te streamen. Het aantal apps die deze functionaliteit ondersteunen, is erg groot. Er is sinds kort ook een aantal apps die 4k kunnen streamen, maar de ingebouwde Chromecast-functionaliteit is beperkt tot hd-resoluties. Native Android TV-apps, zoals Netflix en YouTube, ondersteunen uiteraard wel uhd en hdr.
/i/2001331511.jpeg?f=imagenormal)
Het hoofdmenu is strak en overzichtelijk vormgegeven. Bovenaan staan aanbevelingen. Deze kunnen van diverse apps zijn en je kunt in het menu kiezen welke dat zijn. Op de tweede plaats van bovenaf staat een aantal aanbevolen apps, waar je zelf geen invloed op hebt. De verschillende ingangen zijn daaronder afgebeeld. Daar weer onder staat het overzicht van alle apps en vervolgens de geïnstalleerde games, die nu naar wens automatisch, op basis van gebruiksfrequentie of naar eigen inzicht zijn in te delen. De instellingen en de elektronische handleiding staan helemaal onder aan het homescreen.
Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf usb of vanaf je thuisnetwerk door middel van dlna. Het aantal ondersteunde bestandsformaten en codecs is groot en ook is er ondersteuning voor ondertitels.
Het was eerder bij Sony-tv's niet mogelijk om het formaat van video's aan te passen. Dat kan nu wel; je kunt kiezen om ze schermvullend in 16:9 weer te geven of in de oorspronkelijke verhouding. Het is nog steeds niet mogelijk om de grootte en positie van de ondertitels aan te passen en bovendien vallen de witte letters vaak weg tegen een heldere achtergrond. Gelukkig draait deze tv op Android TV, waardoor je eenvoudig een andere mediaspeler uit de store kunt installeren die meer instellingen voor de ondertitels biedt.
Energiegebruik, geluid en hdr
De XD83 heeft energielabel A meegekregen en dat betekent dat de tv weliswaar zuinig omgaat met energie, maar ook dat er tegenwoordig nog zuinigere alternatieven zijn te vinden. Met de backlight in de laagste stand is het gemiddelde verbruik het laagst: zo'n 44W. Het scherm is bij deze instelling, met een gemeten helderheid van 108cd/m², helder genoeg om in een kamer met niet al te veel licht prima te kijken. Bij 120cd/m², de waarde die we normaal aanhouden voor in een kamer met gematigd omgevingslicht, loopt het verbruik ietsje op naar 46W.
Met de backlight op de hoogste stand loopt de helderheid op naar 374cd/m², waarmee het in de meeste lichtomstandigheden prettig kijken is. Het verbruik valt met zo'n 95W gemiddeld ook in deze stand nog mee. Als je niet wil nadenken over het verbruik en toch niet onnodig veel energie wil verbruiken, kun je de lichtsensor inschakelen. Hiemee past de tv automatisch de helderheid van de backlight aan de omstandigheden aan.
Geluid
Sony heeft deze tv voorzien van twee breedbandluidsprekers, die naar beneden gericht aan de onderkant van de behuizing zijn gemonteerd. Er is gebruikgemaakt van twee basreflexpoorten om de laagweergave te verbeteren. Doordat er echter kleine luidsprekers zijn gebruikt, is het laag alsnog weinig indrukwekkend. Het maximale volume valt niet tegen, al klinkt het geluid op hoge volumes wat 'opgepompt', doordat er dan veel compressie wordt toegepast.
Het stereobeeld is door de naar beneden geplaatste luidsprekeropeningen niet geweldig. Een paar kleine plastic randjes achter de luidsprekers helpen wel een beetje om het geluid naar voren te reflecteren. Er zijn verschillende geluidsmodi aanwezig, maar de standaardstand klinkt het best. Je kunt het geluid zelf nog wat tweaken met een equalizer en een virtuele surroundinstelling, maar mooier wordt het daar niet van.
Hdr
De XD83 kan beelden volgens de hdr10-standaard weergeven. Doordat de tv echter niet voorzien is van een full array local dimming backlight, krijg je deze beelden niet met een groot dynamisch bereik te zien. Sterker nog, dit model is voorzien van een ips-paneel, wat als belangrijk nadeel heeft dat het contrast aan de lage kant is. Wat ons betreft is de hdr-weergave van deze tv redelijk nutteloos. Om hdr-beelden op een overtuigende manier te kunnen weergeven moet een televisie van een fald-backlight of oledpaneel zijn voorzien en zou die voorlopig dus nog een flink stuk duurder moeten zijn.
Inputlag en gebruik met pc
Als je een gameconsole bezit, moet je na het aansluiten even het menu induiken om de tv in de speciale gamemodus te zetten. Dit voorkomt dat er onnodige beeldverwerking plaatsvindt voordat de beelden van je console worden weergegeven. De tijd die een tv nodig heeft om de beelden die via een externe ingang binnenkomen, daadwerkelijk te laten zien, noemen we de inputlag. Deze bedraagt bij de XD83 31ms. De recentste modellen van Samsung zijn ongeveer 19ms sneller en daarmee een betere keuze voor serieuze gamers, maar de score van de Sony is nog altijd keurig en ligt een beetje onder het gemiddelde. Er valt voor de meeste mensen dan ook prima te leven met de inputlag van deze tv.
Gebruik met pc
We meten de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die daarvoor een 1080p60-signaal inzet. Als je echter een snelle pc bezit of een recente 4k-console, wil je natuurlijk weten hoe goed de tv presteert met een 2160p60-signaal. Er is helaas nog altijd geen uhd-lagtester te koop, waardoor we het met subjectieve waarnemingen moeten doen. We merkten geen enkel verschil in lag bij het gebruik van de hd- of de uhd-resolutie en dus zal de inputlag ongeveer even groot zijn.
Ook wil je niet dat de tv de kleurresolutie negatief beïnvloedt door intern gebruik te maken van 4:2:0 chroma subsampling. Sommige uhdtv's doen dit om te besparen op de benodigde bandbreedte voor de interne beeldverwerking. We verwachten dat we deze smokkelmethode steeds minder tegen gaan komen naarmate er steeds modernere chipsets in televisies worden gebruikt. Nadat we de instellingen van de hdmi-ingangen in het menu hadden aangepast, werden alle uhd-beelden zonder chroma subsampling weergegeven. Dit geldt ook voor de gamemodus. Hiermee is vooral de 43"-versie van deze tv een prima kandidaat om als pc-monitor te worden ingezet. Al zullen velen het scherm daarvoor alsnog wat groot vinden.
Beeldeigenschappen
Helaas krijg je bij een lcdtv altijd een minder mooi beeld te zien als je niet recht voor het scherm zit. Door het maken van twee foto's met identieke belichting, waarvan de ene recht van voren is gemaakt en de andere onder een hoek van 45 graden, brengen we de verschillen in beeld.
Sony heeft bij de XD83 gekozen voor een ips-paneel. Een groot voordeel van deze techniek is dat de kleurweergave ook onder een hoek goed is. Als je niet recht voor de tv zit, krijg je dus net zulke verzadigde kleuren te zien als recht van voren. Wel is op de foto's goed te zien dat de helderheid onder een hoek flink afneemt.
Het is voor tv-fabrikanten altijd een grote uitdaging om het licht van de backlightleds, die in dit geval onder het scherm zijn gemonteerd, mooi uniform te verdelen over het hele scherm. Door foto's te maken van een volledig wit scherm, waarbij we belichten voor middengrijs, laten we de helderheidsverschillen duidelijk zien.
De helderheidsverschillen zijn bij deze tv niet heel groot en bij het bekijken van normale beelden vallen ze niet op. Wel zien we opnieuw duidelijk dat de helderheid onder een hoek flink minder is. Ook dat valt niet op bij normaal kijken, waarbij je op je plek blijft zitten.
Een zwak punt van de lcd-techniek is de zwartweergave; het is simpelweg onmogelijk om al het licht van de backlight tegen te houden. Dit geldt nog meer voor de ips-variant van lcd, die bekendstaat om zijn matige zwartweergave en het daarmee samenhangende, lagere contrast.
Op de foto's die we met een lange sluitertijd hebben gemaakt van een zwart scherm, zien we dat er redelijk wat licht van het scherm afkomt. Ook zijn er wat helderheidsverschillen te zien. Bij het kijken naar een Cinemascope-formaat film, met zwarte balken boven en onder het scherm, valt dit goed op. Zeker als je in een donkere kamer kijkt. Onder een hoek verslechtert de situatie en krijgen we een vorm van backlight-bleeding te zien die ips-glow genoemd wordt. Als je graag film kijkt in een donkere kamer, is dit wellicht niet de juiste tv voor jou.
Beeldverwerking
Op de vorige pagina zagen we dat de zwartweergave en daarmee het contrast een zwak punt zijn van de XD83. Je kunt proberen daar wat aan te doen door de functie 'Zwart aanpassen' in het menu in te schakelen. Deze functie maakt de donkere delen van het scherm nog donkerder. Helaas verandert er niets aan de helderheid van zwart zelf, waardoor er eigenlijk alleen maar details in de schaduwpartijen van het beeld verloren gaan. De functie 'Geavanceerde contrastoptimalisatie' doet hetzelfde, maar verhoogt daarbij bovendien de helderheid van de lichte delen van het beeld, waardoor ook daar details verloren gaan.
Met Live Colour krijg je meer kleur in beeld te zien. Dit doet de tv door over het hele bereik meer verzadiging aan de kleuren toe te voegen. Het valt op dat rood het meeste wordt versterkt, waardoor het beeld er naast kleurrijker ook warmer uit gaat zien. Vooral bij de belangrijke huidtinten is dit goed te zien. Sommige mensen zien er hierdoor uit alsof ze te lang in de zon hebben gezeten. Veel mensen zullen de toename in kleur mooi vinden om te zien, maar het beeld wordt er bepaald niet realistischer van.
Sony's Realiteits Creation is een combinatie van een ruisfilter en verscherping voor 'realistische' beelden. Helaas leiden ruisfilters, behalve tot een vermindering van ruis, ook altijd tot vermindering van details in beeld. Doordat tegelijk unsharp masking wordt toegepast, ziet het beeld er op het eerste gezicht wel scherper uit. Helaas worden compressieartefacten ook duidelijker zichtbaar, waardoor het beeld er niet realistischer uit gaat zien, maar juist het tegendeel wordt bereikt.
Met Motionflow kun je beweging in beeld er vloeiender en scherper uit laten zien. Het is een beeldinterpolatie-algoritme dat de framerate verhoogt door tussenliggende beelden te berekenen. Wij schakelen dit soort algoritmes liever uit, want ze introduceren altijd fouten in beeld. Zo ook de implementatie van Sony. Toch kan het voor sportliefhebbers lonen om Motionflow in te schakelen in de stand Gebruiker, waarbij geen interpolatie wordt toegepast als je de Soepelheid op Min zet. Vervolgens kun je met Helderheid backlight scanning inschakelen, waardoor beweging er duidelijk scherper uitziet ten koste van wat helderheid. Wel viel het ons op dat er met backlight scanning aan af en toe wat valse kleuren zichtbaar zijn als je ogen over het scherm bewegen, vergelijkbaar met het rainbow effect, dat we kennen van dlp-projectoren. We vermoeden dat dit komt door het nagloeien van de fosfors in de backlightleds.
Metingen en kalibratie
Het contrast is de belangrijkste eigenschap van een tv. Je hebt namelijk geen meetapparatuur nodig om beelden met een hoog contrast te waarderen. Simpel gezegd: hoe hoger het contrast, hoe indrukwekkender het beeld eruitziet. Helaas heeft Sony bij deze tv gekozen voor een ips-paneel, waarvan het contrast niet zo goed is. Gemeten volgens de ansi-methode komen we tot een contrastverhouding van slechts 1054:1. Dat is een slecht resultaat voor een tv in deze prijsklasse. Je kunt dit toestel beter niet in het donker bekijken. Met wat meer omgevingslicht of nog beter, met (led)verlichting achter de tv, valt het mindere contrast niet zo op.
Voordat we gaan meten aan een televisie, bekijken we altijd welke modus het best presteert. We laten hieronder de resultaten van 'Bioscoop pro' zien, maar opvallend genoeg leverde de gamemodus net zulke goede resultaten op. Bij de meeste televisies krijg je zonder aanpassingen in deze stand te veel kleur en meestal ook nog eens veel te koele kleuren te zien.
/i/2001331567.png?f=imagenormal)
Over het algemeen krijg je zonder te kalibreren wat te koele kleuren, waarin dus een tikje te veel blauw zit. Bij dit model zien we vooral wat te weinig groen in het beeld, waardoor het geheel een tikje te paars is. Ernstig is het niet, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 van 4,9 is het wel duidelijk met het blote oog te zien. De helderheid van de grijstinten loopt wel volgens de specificaties op, waardoor er geen details in het beeld verloren gaan.
/i/2001331569.png?f=imagenormal)
Bij het meten van de primaire en secundaire kleuren zien we een geringere afwijking, maar nog altijd is de afwijking groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn.
Kalibratie
Gelukkig is de kleurweergave met een paar kleine aanpassingen in het menu prima in het gareel te krijgen. En na een tweestapskalibratie met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman-software presteert deze tv uitstekend.
/i/2001331571.png?f=imagenormal)
Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 0,9 hebben we een prima resultaat behaald. Na wat experimenteren hebben we uiteindelijk gekozen om de Gain van rood op -5 te zetten en die van blauw op -6. Hierna was een kleine aanpassing van de Gamma nodig; op -1 ziet ook de gammagrafiek er weer prima uit.
/i/2001331573.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie zijn de afwijkingen bij de primaire en secundaire kleuren tot zeer acceptabele waarden gedaald. De gemiddelde ΔΕ2000 bedraagt nu 1,7. Rood is nog altijd de grootste uitschieter, al is het niet heel ernstig. Doordat Sony-televisies geen color management system hebben, kunnen we er bovendien niet veel aan doen. Wij kunnen er in ieder geval goed mee leven en het beeld ziet er na de kalibratie goed uit.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Sony |
Serie |
Bravia |
Product |
Sony Bravia XD83 |
Schermdiagonaal |
49" |
Gebogen scherm |
Nee |
Resolutie (tv) |
3840x2160 (ultra hd) |
Beeldverhouding |
16:9 |
Televisietype |
Ultra hd |
Paneeltype |
Lcd |
Backlight |
Edge-lit |
Hdr-ondersteuning |
Hdr10 |
Kijkhoek |
178° |
Ontvangstnorm |
Ntsc, pal, secam |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
Google Android TV |
Overige onlinecontent |
Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Netflix (ultra hd), Videoland on demand (NL), YouTube
|
Tunertype |
Analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t, dvb-t2 |
Aantal tuners |
1 |
Common interface |
Ci+ |
Video in |
Composiet, 4x hdmi, scart |
Hoogste hdmi-versie |
Hdmi 2.0a |
Dlna |
Ja |
Google Cast |
Ja |
Verbinding (audio) |
Audio (3,5mm), Audio digitaal (s/pdif) |
Verbinding (ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (usb) |
2x usb 2.0, usb 3.0 |
Met wifi |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11ac |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.1 |
Luidsprekers |
Intern stereo |
Frontspeakervermogen (rms) |
20W |
Televisie-eigenschappen |
24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer |
Beugelbevestiging |
Vesa 200mm |
Introductiejaar |
2016 |
Televisiekleur (voorkant) |
Zwart |
Televisiekleur (zij-/achterkant) |
Zwart |
Voetkleur |
Grijs |
Hoogte |
686mm |
Hoogte (zonder voet) |
639mm |
Breedte |
1,093m |
Diepte |
216mm |
Diepte (zonder voet) |
44mm |
Gewicht |
14,2kg |
Conclusie
Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het design van de XD83 een groot pluspunt. Het ontwerp is erg strak en de tv heeft een mooie, platte behuizing met smalle bezels. Ook het ontwerp van de voet ziet er goed uit, al is het jammer dat niet, net als bij de bezels, voor een metalen afwerking is gekozen, maar dat er gebruik is gemaakt van plastic met een geborsteldmetaallook. Mooi detail aan het ontwerp van de voet is de mogelijkheid om door middel van kabelgeleiders aan de achterkant de aansluitsnoeren uit het zicht te houden.
Het besturingssysteem, Android TV 6 Marshmallow, draait soepel en is prettig om mee te werken. Het aanbod aan apps is groot en bovendien is de ingebouwde Chromecast-support een handige extra. De afstandsbediening is slim ontworpen en werkt handig. De door Sony gebruikte soc is nog altijd niet erg krachtig en bij het spelen van 3d-games valt hij door de mand, maar voor de meeste simpele spelletjes en zo'n beetje alle andere apps volstaat hij prima.
De ingebouwde luidsprekers zijn goed genoeg om normaal mee televisie te kijken, maar als je graag naar films of concerten kijkt, schieten ze tekort. Dit geldt overigens voor de meeste televisies. De beeldkwaliteit heeft z'n voors en z'n tegens. De zwartweergave is matig en het daarmee samenhangende contrast is dus beperkt. Voor de hdr-weergave hoef je deze tv niet te kopen en bij het kijken kun je het licht maar beter aan laten. Heb je echter een groot gezin en kijk je vaak met veel personen tegelijk, dan is deze tv wellicht een goede keuze, want de kijkhoeken zijn prima.
Eindoordeel