Door Arnoud Wokke

Redacteur

Huawei Nova Review

De kleine Nexus die niet kwam

Conclusie

De Nova is een midrange-smartphone die fijn is in het gebruik. Zoals zo vaak in deze prijsklasse excelleert hij op geen enkel vlak, maar er zijn ook geen zware compromissen. Het element dat de meeste mensen zal afschrikken, is de software van Huawei. Die grijpt diep in op Android en dat kan zeker onder tweakers op weinig waardering rekenen. Toch zitten ook daar de nodige voordelen aan, zoals het monitoren van het stroomverbruik van apps en de verregaande mogelijkheden om dingen in te stellen.

Wat verder positief opvalt, is de lcd. Het contrast is voor een scherm van dit type zo goed dat zelfs veel mensen op de redactie van Tweakers het in eerste instantie aanzagen voor een oledscherm. In het dagelijks gebruik is het een mooi en fijn scherm, dat bovendien fel genoeg kan. Het design is daarnaast verzorgd. Dankzij zijn bollingen lijkt de telefoon kleiner dan hij is en, verfrissend genoeg, is hij ook simpelweg niet zo groot. Dat is misschien wel het belangrijkste argument om deze telefoon te kopen; hij is kleiner dan veel concurrenten.

Er is ook het nodige aan te merken op het toestel. Voor het geluid hoef je het niet te kopen; zowel dat uit de luidspreker als het geluid uit de 3,5mm-jack is iets wat veel concurrenten beter doen. De accuduur is wel voldoende, maar van de camera hadden we meer verwacht, gezien de sensor die erin zit: dezelfde als in topmodel P9.

In de prijsklasse tussen de 300 en 400 euro is er meer dan genoeg overtuigende keuze. Wie dus een toestel zoekt en dat budget ter beschikking heeft, doet er goed aan om uitgebreid rond te snuffelen. De keuze is reuze en de Nova is daarin een verdraaid fijne, relatief kleine telefoon.

Getest

Huawei Nova Titanium

Prijs bij publicatie: € 349,-

Bekijk product

Reacties (152)

Wijzig sortering
Grappig dat er in de review gezegd wordt dat als je er op wilt gamen dat je beter geen telefoon met deze Soc kan aanschaffen. Op het youtube-kanaal van Mr. Mobile is de Moto Z Play getest. Zelfde soc en hij zag niet of nauwelijks verschil met de high end socs tijdens het spelen van bijvoorbeeld Asphalt 8, best een zware game. Benchmarks zeggen dus ook niet alles.
Game benchmarks zouden daar wel wat over kunnen zeggen natuurlijk, behaalde performance vergelijken met de resolutie en het geeft een aardig beeld hoeveel 'power' zo'n soc voor gaming heeft.

Puur kijken naar behaalde Flops ed hoeft in de praktijk inderdaad niet veel te betekenen, soms komt het neer op andere kleinere details die een game z'n performance kan beïnvloeden. Ligt maar net aan waar de bottleneck voor de game ligt.
De meeste games, zelfs redelijk grafische games als Asphalt 8, draaien prima op toestellen die nu uitkomen. Toch zit er een groot verschil in framerate en het automatisch terugschakelen naar lagere resoluties tussen high-end toestellen en midrange bijvoorbeeld. Een telefoon heb je natuurlijk voor meerdere jaren in principe en of de games er dan nog goed genoeg op draaien is natuurlijk wel de vraag.
Weet iemand of de 2e SIM op 2G, 3G of 4G draait als de 1e als "primaire" (data) SIM is ingesteld? Heb nu een Xiaomi Mi4i waarbij de 2e SIM op 2G blijft steken.
Da's bij allemaal zo, je kan altijd maar 1 dataverbinding tegelijk hebben, de ander krijgt een (zuinige) voice-only 2G verbinding. Misschien dat dit over een tijdje verandert als VoLTE overal uitrolt, maar zover is het nog niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 november 2016 09:48]

Dat je maar één actieve data verbinding kunt hebben is waar, maar dat wil niet zeggen dat de andere SIM niet met 3G of 4G/LTE verbonden kan zijn. Data vs Spraak zijn functies staat los van 2G, 3G en 4G. Bij 3G zijn het twee gemoduleerde kanalen, en bij 4G zijn het gewoon IP paketjes over hetzelfde fysieke 'kanaal'.

Uiteraard kan het best zijn dat er restricties zijn, en de telefoon niet twee 4G verbindingen parallel kan maken. Dat kan een telefoon restrictie zijn, of simpelweg een band restricte. Bijvoorbeeld als de telefoon enkel banden X, Y en Z aankan en 4G is enkel beschikbaar op X en die wordt gebruikt doro SIM1, dan zal SIM2 dat niet kunnen gebruiken. Of het kan uberhaupt een restrictie zijn van de gebruikte modems.

Maar het is niet gerelateerd aan het hebben van een data verbinding. De associatie van 3G = data wordt vaker gemaakt, maar 3G is ook spraak. Idem bij 4G.
Idd, je kan ze niet allebei op dezelfde frequentie hebben. Wat ik altijd begrepen heb is dat de dualsim fabrikanten specifiek voor 2G-voice kiezen vanwege de accuduur, 3G is (als ik het goed heb) behoorlijk onzuiniger.

Maar 4G spraak is toch altijd VoLTE (=data)? Dat zal misschien wel komen, maar dan moet de telefoon wel 2 ip verbindingen gaan doen en gaan loadbalancen, etc. Dat is een behoorlijk ingrijpende zaak op het OS. Op het moment zijn de mobiele OSsen zo opgezet (en verwachten apps) dat er altijd maar 1 IP verbinding actief is (zie je ook met WiFi).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 november 2016 00:19]

Maar 4G spraak is toch altijd VoLTE (=data)?

Klopt, ik bedoelde dan ook enkel dat spraak 'over 4G kan gaan'. Je hebt gelijk dat onder de kap dat ook een IP verbinding is, anders dan inderdaad bij 2G en 3G.

Op het moment zijn de mobiele OSsen zo opgezet (en verwachten apps) dat er altijd maar 1 IP verbinding actief is (zie je ook met WiFi).

Geheel waar, maar enkelv oor de volledigheid: er zijn uitzonderingen. Zo zal MMS en mobile billing (en bij Windows Phone ivm extra security ook DNS verkeer) echter wel over de cellular verbinding gaan. Dus het kan technisch wel, maar wordt om allerlei praktische redenen niet gedaan.
Echt? Ik moet voor mobile billing op mijn Windows 10 telefoon altijd mn wifi uitzetten.
Ik moet voor mobile billing op mijn Windows 10 telefoon altijd mn wifi uitzetten.

Slecht geconfigureerd dan van de provider. Bij mijn Windows 10 Mobile, zie je dat de cellular verbinding actief wordt voor betalen, gevolgd door de WiFi om bijvoorbeeld de video/het muziek nummer te downloaden.
Dat je maar één dataverbinding krijgt lijkt me vrij logisch. Echter, er zijn ook telefoons waarbij de 2e SIM ook op 3G kan blijven werken. (voorbeeld: http://www.mi.com/sg/mimax/specs/)

Ik vroeg me af wat de situatie bij de Huawei Nova is.
Dit is zeker een valide vraag. Er zijn providers die geen 2G netwerk hebben. Zo zit ik hier met twee simkaarten op het Tre netwerk. In de OP3 doen ze het allebei, terwijl de OP2 meldde dat een van de twee geen bereik had.
De tweede SIM kan enkel op 2G werken (zie pagina 17 op http://download-c.huawei....355896&siteCode=worldwide).

Ook niet onbelangrijk om te vermelden is dat je geen geheugenkaart kan plaatsen als je een tweede SIM plaatst.
De "Kleine" nexus?
Is 5" tegenwoordig al klein?

Als vergeten "-" punt vind ik toch belangrijk dat het 2de SIM slot tegelijk een SDcard slot is.
Ja je moet echt goed zoeken om nog telefoons met volwaardige sim slots te vinden en een sd card. Ironisch genoeg zijn dat vooral extreem kleine en goedkope dumbphones.
Er staat niet dat 5" klein is, er staat dat dit een kleine Nexus betreft. Zoals je misschien weet is de bestaande Nexus 6P een stuk groter.
Dit dus ... 5" is helemaal niet compact
Ik snap ook helemaal niet dat van die tig android-smartphonefabrikanten niemand erin slaagt om een compacte smartphone uit te brengen met deugdelijke specs! Hier moet toch ook een markt voor zijn?
Apple heeft hem wel, de IPhone SE in een erg handzaam formaat: 4".
Als ik een tablet in mijn zakken wil steken koop ik wel een tablet.
Ik heb nu al voor de 4e keer mijn motorola moto G van de eerste generatie opgelapt omdat ik gewoon geen alternatief vind!
Ik heb om dezelfde reden een nieuwe batterij in mijn xperia z1 compact geplaatst :-). Nog steeds een toptoestel en echt compact.
5" is tegenwoordig klein ja. Zoek maar eens een high-end of zelfs mid-end telefoon met een scherm kleiner dan 5". Weinig keus hoor!
Ja, 5" is tegenwoordig klein. Ik kan me nog herinneren dat ik een paar jaar geleden een Xtreamer aiki 5 (verschrikkelijke telefoon trouwens) had gekocht, ook 5", dat was toen echt uitzonderlijk groot.
Zijn jouw handen ondertussen uitzonderlijk gegroeid?
Volgens mij is 5" trouwens nog steeds 5".
Mooi professioneel argument: "geluid is meh" ;)
Dan heeft echt 90% van de telefoons ene meh geluid, behalve dan HTC's en nieuwe Iphone dan in enige mate en de LG V10 en V20.
Heb je de Nova al gehoord dan? Vermoedelijk is het weinig indrukwekkend zelfs in vergelijking met andere toestellen.
Ik heb zelf een S7 Edge en dat geluid is inderdaad ook meh te noemen.
Kun je nagaan hoe het geluid van deze Nova dan is...Het is natuurlijk altijd subjectief, maar het feit dat het in de review als minpunt wordt neer gezet, geeft toch duidelijk aan dat het nog meer meh is dan bij andere telefoons..ik bedoel, nog matiger dan bij andere telefoons ;)
Ik heb een Nova sinds een aantal weken. Enorm tevreden van. Het geluid is gewoon hetzelfde als bij andere telefoons in deze range. Niet super, maar zeker ook niet slecht. Gewoon wat je kan verwachten van een telefoon uit deze prijsklasse.

Ik vermoed dat men het hier heeft over het feit dat het geluid gedempt wordt als je het toestel op een bepaalde manier in je hand houdt. Alleen heb je dat na één dag al door en valt er perfect rond te werken door het iets anders vast te houden.
Iedereen snapt precies wat er bedoeld wordt, dus inderdaad een prima argument ;)
Juist niet, meh is slecht terwijl er matig schijnt te worden bedoeld. Maar matig is mwah, niet meh.
Iedereen weet inderdaad wat meh betekend. Het is echter alles behalve professioneel. "Geluid is matig" dekt perfect de lading en staat stukken professioneler.
Niet zo zuur, ik vind het wel grappig / leuk om zoiets eens ertussen te hebben en stoorde me er totaal niet aan
Nee, dit is juist de persoonlijke toon waar Tweakers op zitten te wachten. Alsof je op GoT met een kenner in discussie bent.
Ze zouden dan de lijn door moeten zetten naar al het nieuws en reviews. Nu is het zo dat de ene review (of nieuwsitem) zeer professioneel geschreven is met correct taalgebruik en de andere keer is het weer stukken informeler. De telefoonreviews zijn over het algemeen toch altijd wat informeler. Zeker gezien de altijd fantastische (grappig bedoeld) selfies van Arnoud.

Het probleem nu is gewoon een verschillende schrijfwijze/mate van professionaliteit...
Waarom is dat een probleem?
Ik zie niet zo goed in waarom je je zo druk maakt. Wat speels gedoe er doorheen wat juist haaks staat op het stijve gedoe is juist prima zo er tussendoor. Ik zou dat graag vaker zien en gewoon wat ongezoutere beschrijvingen zoals je ook wel in de userreviews terugziet.

Ja het moet professioneel uitgevoerd zijn zodat de testresultaten consistent en eerlijk zijn, maar de schrijfwijze mag best af en toe wat speels zijn en wat meningen dan wel scherpe opmerkingen er doorheen, helemaal prima.
Daarover klagen omdat het niet altijd even consistent is, is toch een beetje meh. ;) Het boeit niet, het is echt een non-issue; ik zou me liever druk maken om andere zaken. :)

Het is ook wel balen dat de discussie over één woordje de halve scroll van de eerste pagina in beslag neemt. Het is volgens mij niet mogelijk, maar imho mag deze discussie best verplaatst worden naar het forum.
Waarom is dat een probleem?
Het is geen probleem maar wel een beetje in tegenstelling met hoe Tweakers zich tegenwoordig presenteert.
Meuktracker, Stuffis Generalis en zo zijn er meer namen die een "proffesionelere" naam hebben gekregen. Dan valt meh uit de toon.

Overigens ben ik voorstander van meer casual site, het gaat nog altijd om een hobby. Van mij mag meh dus :-)
Ik denk dat het altijd de kunst is om in reviews zo te schrijven, dat duidelijk is waarom iets goed of slecht is, maar zeker ook om te proberen te vermaken hier en daar. Een verhaal persoonlijker maken, zonder onprofessioneel te worden, spreekt mensen aan en humor en een knipoog hier en daar houdt je wakker en is als je het goed doet denk ik leuk voor de schrijver én de lezer.

Natuurlijk zullen de meningen altijd uiteenlopen over wat dan grappig is en professioneel, maar alle humor maar achterwege laten omdat er altijd wel iemand is die zich eraan stoort lijkt me niet de juiste weg.

Nieuws moet wat mij betreft wat zakelijker zijn, omdat het zo objectief mogelijk is, waar reviews deels subjectief zijn.
Meh = Matig en hoorbaar.... (opgelost) :+
Het is maar waar je je druk om maakt, Tweakers mag soms best wat minder professioneel zijn (vooral als het gaat om reacties modden).
Maar het geluid is juist niet matig. Het is meh. Anders had er wel matig gestaan.
Maar ondertussen klaagt nagenoeg iedereen dat Tweakers té zakelijk en commercieel aan het worden is. :/

Het is gewoon een degelijke review. Wat jargon doet daar niet aan af.
Stoor me er in ieder geval minder aan dan wanneer ze een plaatje met wat tekst erop een "meme" noemen :P
En toch ben je hier!... Proficiat! :-)
Inderdaad, blijkbaar is het noodzakelijk een bepaalde vorm van populisme aan de reviews toe te voegen. Jammer, volgens mij niet heel waardevol. Beschrijf dan liever wat er precies het probleem is, en hoe dan blijkt dat het geluid 'meh' is.
waar staat 'meh' voor?
Matig En Hoorbaar (opgelost) :+
Is het nog steeds zo dat emui allerlei achtergrondtaken afsluit waardoor bijvoorbeeld whatsapp berichten niet aankomen?

Had destijds ondanks allerlei instellingen dit probleem wat niet opgelost werd.
Ik heb net een Mate 9 binnen met daarop de nieuwste versie van EMUI 5.0. Daar is de optie om automatisch applicaties af te sluiten nog wel aanwezig, maar volledig user configurable. Standaard is de lijst van applicaties die wordt afgesloten leeg en deze kun je naar eigen inzicht aanvullen. Ik neem aan dat de Nova binnenkort ook wordt geupdate naar de nieuwste EMUI versie.
Inderdaad, zelf gebruik ik de Mate S en daar kan ik ervoor kiezen om bepaalde apps automatisch af te sluiten. De meldingen die je krijgt kan je overigens ook gewoon uitzetten wanneer het niet relevant is voor een bepaalde app. Zo krijg ik nooit meldingen dat WhatsApp op de achtergrond draait, teveel stroom gebruikt o.i.d., maar alle appjes komen wel gewoon binnen. Zelf vind ik het een handige feature, die je batterij toch wel verlengt.
Ik neem aan dat de Nova binnenkort ook wordt geupdate naar de nieuwste EMUI versie. zeker niet aannemen bij Huawei! Update beleid komt willekeurig over..
Op mijn honor 7 komen alle whatsappjes gewoon binnen zonder vertraging in ieder geval.
Ja emui doet dat nog steeds op Honor 8. Na wat Googlen kwam ik erachter dat ik onder protected apps Whatsapp kon toevoegen, waardoor Whatsapp na optimalisatie open blijft.
Je kunt apps uitsluiten, zodat als je scherm uit gaat ze niet worden gestopt. Telefoonbeheer>Telefoonversneller>Beschermde app (schuifje achter app naam aanzetten en hij wordt niet meer afgesloten als je scherm uit gaat.
Uitspraak is: 'GWA WEE' en niet HOE A WIJ -_-'
Volgens mij is het 'gwa wij' qua uitspraak, maar jou benadering komt erg dicht in de buurt. Zie het de rest van Nederland maar eens aan het verstand te krijgen..... "Maar KPN zegt in de reclame dat het hoeawij heet, dus is het zo"
Ik persoonlijk denk dat het wordt uitgesproken als WAH WAY maar ja GWA WEE is toch beter dan hoeawij.
Hua betekent bloem in het chinese (zie logo :P) hua spreekt je uit als gwa, trust me ;)
Ach, de Duitsers spreken Volkswagen ook anders uit.
off-topic:
Hee, heeft Tweakers de presentatie-studio aangepakt? Van een desk in een studio setting naar een soort van werkplaats-idee met een kurken werkblad?
Dat klopt inderdaad. De nieuwe studiosetting is deze week in gebruik genomen :)
Klopt! Het is overigens een setting erbij, niet als vervanging van de setting met desk.
Sta op het punt deze te kopen. Ik moest kiezen (ivm budget) voor deze of de huawei p9 lite.

Maak ik de juiste keuze als ik voor de nova ga? Ik ben geen gamer. Wil wel Cynogen draaien.

[Reactie gewijzigd door yayo op 23 november 2016 09:39]

Vanwege de Kirinprocessor zijn er eigenlijk geen custom roms voor Huaweitoestellen...
Maar de Nova heeft een Snapdragon :) Als ik moest kiezen, zou ik zeker voor een Nova gaan ipv een P9 Lite.
Daar heb ik overheen gelezen blijkbaar. Dat is wel een voordeel van deze Nova.

Ik heb zelf een P8 gehad, met een Kirin 930. Daar waren geen custom roms voor. Ik kan me voorstellen dat dit voor de andere Huaweitelefoons met een Kirin ook zo is.
wat dacht je van de huawei honor 8 ?

dual sim, 32gb, 4gb ram, zelfde dual camera als de P9, krijgt android 7, 380euro

heb hem net besteld op amazon.fr en ga hem laten leveren op hotel waar ik verblijf voor mijn werk
Wat specs betreft in elk geval zeker interessant :)
Zit toch een dragon in de nova?
Klopt, maar dat wil niet meteen zeggen dat er dan voor dit toestel wel een uitgebreide community gaat komen die custom-ROMS gaan bakken.

In de praktijk zijn dit soort mid-range toestellen niet zo populair in de community en zeker niet als het van een merk is dat onder de die-hard community eigenlijk grotendeels genegeerd wordt. Huawei is gewoon niet populair in die scene, daar veranderen een paar toestellen met Snapdragon niet zo veel aan. Misschien als Huawei standaard alles vrij zou geven, maar die kans is vrij klein.
Waarom wordt de Honor 8 niet als alternatief genoemd? Zeker ook qua formaat vergelijkbaar. Iets groter en duurder, maar mijns inziens een stuk beter allround.

[Reactie gewijzigd door Exocet op 23 november 2016 06:39]

Ik heb dezelfde mening. Ik ben sinds een kleine maand de trotse eigenaar van de Honor 8. De telefoon maakt mooie foto's en draait Pokémon GO en Hearthstone goed (heel af en toe een kleine hakkeling).
Alleen wel gelijk een custom launcher erop gezet ik vind emui maar niks...
Mijn s7 en daarvoor ook mijn one m8 kunnen ook prima een paar dagen met de accu mee als je weinig doet, beetje vreemd om dat apart als pluspunt te noemen... Of is dat iets dat bij midrange toestellen vaak minder is?
Ik kan niet voor Arnoud spreken, maar dat een ander toestel dat ook als pluspunt heeft betekent denk ik niet dat het geen pluspunt is. Het is natuurlijk wel afhankelijk van gebruik. Met elk toestel kun je natuurlijk meerdere dagen doen, als je hem bijna niet gebruikt :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee