Inleiding
De Koreaanse fabrikant Zalman heeft de laatste jaren een goede naam opgebouwd op het gebied van koelproducten om de geluidsproductie van pc's binnen de perken te houden. Tweakers.net kreeg van Space Promotion één van de nieuwste Zalman-creaties van toegestuurd, de Reserator 1. De Reserator 1 is een innovatief extern waterkoelingsysteem dat zijn werk doet zonder gebruik te maken van ventilatoren. Geïnteresseerd in de werking en de prestaties van het apparaat? Je leest het hier in de review.
De Reserator
Het Reserator 1-product van Zalman bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de zogenaamde Reserator, een combinatie van pomp, reservoir en radiator (vandaar de naam). De Reserator is een flinke aluminium toren met een hoogte van ruim een halve meter met een stervormig koelprofiel om de warmte, opgenomen door het water, te lozen in de lucht. Om de warmte kwijt te raken wordt volledig vertrouwt op de passieve koelcapaciteit van de radiator, een ventilator is dus niet aanwezig. Hiermee is het systeem bijzonder stil, de enige potentiële bron van geluid is een klein pompje dat bevestigd is op de bodem van de Reserator.

Zoals gezegd is de Reserator een flinke toren. Het apparaat meet 150x150x592mm (LxBxH) en heeft een gewicht van maar liefst 6,5 kilo. Dit gewicht wordt grotendeels veroorzaakt door het koelprofiel dat een oppervlak heeft van ruim 1,2 vierkante meter. Zoals te zien is op de bovenstaande foto is de Reserator geanodiseerd in een hip blauw kleurtje waardoor je niet bang hoeft te zijn voor corrosie. De Reserator is niet verkrijgbaar in andere kleuren dan blauw wat ik persoonlijk enigszins jammer vind omdat het niet altijd even mooi zal staan bij de rest van het systeem. Een zwarte en zilverkleurige variant zouden in mijn ogen zeker bestaansrecht hebben.
Het rondpompen van water gebeurd door een klein pompje dat bevestigd is op de bodem van de Reserator. Dit pompje heeft een capaciteit van driehonderd liter per uur wat voor een waterkoelingsetje niet veel is. In het verleden hebben we op de frontpage van Tweakers.net setjes de revue zien passeren met capaciteiten van meer dan duizend liter per uur. Ik vermoed dat deze lage pompcapaciteit echter geen nadelige invloed zal hebben op de prestaties van de set. Op deze manier wordt het warme water juist de kans gegeven om op te stijgen in de koeltoren terwijl het koude water naar beneden zakt en doorgepompt wordt.
Het CPU-koelblok

Naast de Reserator vinden we in de doos ook nog een koelblok voor de processor. Standaard wordt het ZM-WB2 Gold-koelblok meegeleverd. Dit koelblok bestaat uit een koperen bodem en binnenkant, en een blauw geanodiseerde aluminium buitenkant. Om galvanische corrosie te voorkomen is het koper voorzien van een dun laagje goud. De koeler weegt 447 gram waarmee het net binnen de officiële limiet van 450 gram valt die geldt voor socket 478- en 754-koelers. Naast deze twee typen sockets kan de koeler ook bevestigd worden boven een processor met een socket A-voetje.
Wanneer we de slangaansluitingen losschroeven van het koelblok kunnen we een blik in de ZM-WB2 Gold werpen. Het blijkt dat binnenin het blok een flinke koperen kern zit waaromheen een aantal koperen schijven zitten waar het water langs kan stromen. In het verleden hebben we gezien dat een dergelijk design prima kan presteren. Het laatste wat opgemerkt dient te worden zijn de slangaansluitingen. Evenals de Reserator maakt het blok gebruik van handige aansluitingen waarin je de slang simpelweg kan vastschroeven. Het gebruik van slangklemmen is dus niet nodig.
Het VGA-koelblok

Standaard wordt de Reserator 1 set niet geleverd met een VGA-koelblok, maar deze is wel optioneel verkrijgbaar voor een meerprijs. Zalman heeft het ZM-GWB1 setje in het assortiment zitten waarin we een tweetal aluminum VGA-koelblokken vinden en een achttal kleine RAM-heatsinks. In de ZM-GWB1 set vinden we een tweetal blokken om zoveel mogelijk verschillende videokaarten te kunnen koelen. Het ene blokjes is ontworpen om gehuisvest te worden op nVidia-videokaarten terwijl het andere blokje zich het beste voelt op een ATi-videokaart. Positief detail is dat Zalman er zelfs aan heeft gedacht om een schroevendraaiertje mee te leveren om de blokjes te kunnen installeren.
Het design van de blokjes is bijzonder simpel, het zijn blauw geanodiseerde blokjes metaal met een tweetal slangaansluitingen. Het water stroomt gewoon recht door het blokje heen. Voordeel hiervan is dat de blokjes de doorstroomweerstand nauwelijks verhogen, maar echt fantastische prestaties hoef je er niet van te verwachten. Wel positief is het feit dat je slechts één PCI-gleuf hoeft op te offeren wanneer je het blokje op een videokaart plakt. Minder positief is echter het feit dat de VGA-blokken geen handige schroefaansluitingen hebben voor de slangen en je dus moet werken met een paar slangklemmen.
Flow indicator

Voor mensen die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van waterkoelingsystemen levert Zalman een apparaatje dat in de waterstroom kan worden opgenomen en laat zien of het water stroomt. De Flow indicator is een bijzonder simpel apparaatje waarin een klein plastic drijvertje beweegt wanneer er water stroomt. Persoonlijk vind ik een dergelijk apparaat weinig toegevoegde waarde hebben, het biedt mijns inziens alleen schijn veiligheid. Wanneer er bijvoorbeeld een slang losschiet zal eerst het volledige reservoir leeggepompt worden voordat de indicator aangeeft dat er iets mis is. Het is hoogstens handig om te checken of je er wel aangedacht hebt om de pomp aan te zetten.
Installatie
De installatie van de Reserator 1-waterkoeling set van Zalman is kinderlijk simpel. Grotendeels is dit natuurlijk te danken aan het feit dat het reservoir, de radiator en pomp in één zitten waardoor je eigenlijk alleen het CPU-koelblok hoeft te bevestigen, eventueel het GPU-koelblok en verder hoef je alleen een paar slangetjes aan te sluiten. De installatie van het CPU-koelblok gaat zonder problemen. Het is een kwestie van het blok op de processor zetten, het bevestigingsmechanisme op het socket zetten en vervolgens een tweetal schroeven aandraaien.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is het aansluiten van de slangen. Aangezien het CPU-koelblok in de computerkast zit en de Reserator buiten de kast staat neemt dit nog wel even wat tijd in beslag. Het is namelijk de bedoeling dat je een tweetal koppelstukjes achter in de kast schroeft op de plek waar normaal een PCI-kaart zit. Vervolgens verbind je deze twee koppelstukjes aan de binnenkant van de kast met het CPU-koelblok en de twee aansluitingen die naar buiten steken worden aangesloten op de Reserator. Daarnaast kan je nog de Flow indicator tussen de Reserator en één koppelstukje zetten wanneer je dit wenst.

Het koelsysteem is nu volledig geïnstalleerd en klaar voor gebruik, maar wanneer je bijvoorbeeld je computer wil meenemen naar een LAN party is het handig als je de Reserator weer los kan halen. Hier heeft Zalman ook aan gedacht, en voor dit doel worden een viertal klemmen meegeleverd. Met behulp van deze klemmen kan je de slang rond het koppelstuk volledig dichtknijpen waardoor er je de kast en de Reserator gemakkelijk van elkaar los kan koppelen. Bij het loskoppelen zal wel een beperkte hoeveelheid water vrijkomen, maar dat is niet veel meer dan wat er in de twee koppelstukjes zit. Hoewel niet ideaal, het blijft mogelijk je pc zonder al te veel toeren te verplaatsen wanneer je de Reserator 1-kit installeert.
Prestaties
Conclusie
Als reviewer voor Tweakers.net heb ik de laatste jaren een flink aantal verschillende waterkoelingsetjes door mijn handen laten gaan. Sommige setjes waren bedroevend slecht, veel setjes waren matig en slechts enkele setjes waren echt goed. De Reserator 1 van Zalman kan zonder een seconde te twijfelen toegevoegd worden aan de laatste categorie. Hoewel de set qua temperaturen niet in de top meedoet wordt dit meer dan goed gemaakt door het feit dat de Reserator zijn werk letterlijk onhoorbaar doet.
Het feit dat de Reserator geen geluid produceert is op zich al een hele prestatie met de huidige generatie heetgebakerde processors, maar het is des te opmerkelijker dat deze eigenschap gekoppeld wordt aan relatief goede overklokprestaties. Een honderd procent stil computersysteem zal desondanks nog lastig zijn met behulp van de Reserator, de harde schijf en voeding blijven struikelblokken.
Niet alleen qua prestaties doet de Reserator het goed, ook de overige belangrijke aspecten zijn prima in orde. De installatie van de set is erg gemakkelijk en indien nodig kan je terugvallen op een duidelijke handleiding. Ook wat betreft de prijs, vaak een struikelblok, scoort de Reserator niet slecht. Op moment van schrijven is de laagste prijs van de Reserator in de Tweakers.net Pricewatch € 220,-. Zonder twijfel een flink bedrag, maar vergelijkbaar met andere waterkoelingsets die vaak zowel qua prestaties als kwaliteit minder hoog scoren. Als je op zoek bent naar een stil computersysteem is het Reserator-koelsysteem dus absoluut een aanrader!

Dankwoord: deze review kwam tot stand dankzij de medewerking van Space Promotion.