Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 141 reacties

Voor de beste filmervaring heb je een groot scherm nodig. Op het gebied van beeldkwaliteit is een oledtelevisie op dit moment wel zo'n beetje het beste, maar iedereen die wel eens naar de bioscoop gaat, weet dat de beleving van een film nu eenmaal intenser is als je naar een heel groot scherm kijkt. Wil je je eigen thuisbioscoop, dan ligt de keuze voor een projector met een scherm, in plaats van een grote tv, voor de hand. In een eerder artikel over dit onderwerp hebben we gezien dat projectoren die gebaseerd zijn op de lcos-techniek, het mooiste beeld opleveren door het hoge contrast dat deze techniek biedt.

JVC DLA-Z1

In de afgelopen jaren hebben alleen Sony en JVC projectoren op basis van deze techniek uitgebracht, waarbij de d-ila-modellen van JVC het hoogste contrast opleverden. Sony bood al een tijdje 4k-modellen aan, maar bij JVC waren ze nog niet zover en was er een trucje nodig om 4k-beelden weer te geven. De panelen hadden namelijk een hd-resolutie van 1920x1080 pixels, maar door het beeld razendsnel een halve pixel op te schuiven was het mogelijk om een hogere resolutie te bereiken. De scherpte die met deze e-shift-techniek in de praktijk werd gehaald, lag ergens tussen hd en uhd in.

JVC's E-shift-techniekJVC's E-shift-techniek

Sony had in de afgelopen tijd dus een duidelijke voorsprong en als JVC wilde blijven concurreren op de markt voor high-end projectoren voor in de thuisbioscoop, moest er een model komen met native 4k-panelen. Omdat JVC niet graag de tweede viool wilde spelen, is het achter de schermen druk bezig geweest om niet alleen de opgelopen achterstand in te halen, maar tegelijk een voorsprong op te bouwen ten opzichte van de concurrentie. Het resultaat werd op de afgelopen IFA door JVC onthuld: de DLA-Z1. Om de grote stap voorwaarts mogelijk te maken wordt er niet langer gebruikgemaakt van een projectielamp, maar wordt het licht, net als in Dolby Cinema-zalen, opgewekt door lasers.

JVC DLA-Z1

We hebben een 0,25l-waterflesje naast de DLA-Z1 gezet, zodat je kunt zien hoe groot hij is

De DLA-Z1 is een beest van een projector met een gewicht van maar liefst 39kg. Alles aan dit apparaat is groot; hij is maar liefst 72cm lang, 50cm breed en 22cm hoog. De volledig gemotoriseerde zoomlens heeft een doorsnee van 10cm en is opgebouwd uit achttien glazen elementen in zestien groepen. Uiteraard is er lens shift aanwezig en is er lens memory, zodat verschillende lensposities voor diverse beeldverhoudingen automatisch op te roepen zijn. Het licht wordt opgewekt door drie groepen van in totaal 48 laserdiodes, voor een totale lichtopbrengst van 3000 lumen, die volgens fabrieksopgave zo'n 20.000 uur mee moeten gaan. De medewerkers op de beurs wisten ons niet te vertellen wat een nieuwe lasermodule kost, maar met een dergelijke levensduur kun je meer dan 27 jaar elke dag naar een film van twee uur kijken.

JVC DLA-Z1

Naast de DLA-Z1 lijken de huidige DLA-X-modellen nog best compact

Door de hoge lichtopbrengst is de DLA-Z1 geschikt voor grote schermen, waarbij JVC een maximum opgeeft van meer dan zeven meter diagonaal, al zal bij gebruik van een dergelijk groot scherm de helderheid waarschijnlijk ondermaats zijn. Bij de demonstratie op de IFA werd gebruikgemaakt van een Cinemascope-formaatscherm van Stewart met een breedte van 3,2m. Dat is dus een beelddiagonaal van bijna 140 inch. Er was ruim voldoende helderheid voor een mooie hdr-weergave.

JVC DLA-Z1

Naast twee hdmi-ingangen zijn er aansluitingen voor 12V-trigger uit, netwerk, rsr232, service en een 3d-emitter

JVC produceerde al eerder d-ila-projectoren met 4k-panelen voor de professionele markt, maar de daarin gebruikte lcos-chips zijn te groot voor gebruik in thuistheaterprojectoren. De Z1 is de eerste projector die gebruikmaakt van drie gloednieuwe 0,69"-chips met een resolutie van 4096x2160 pixels. Hiermee zijn ze geschikt voor de weergave van professioneel 4k-beeldmateriaal volgens dci-specificaties. JVC wilde nog niet vertellen wat de eigen contrastverhouding van de nieuwe lcos-chips is, maar de verwachting is dat die ergens boven de 100.000:1 ligt. De huidige topmodellen uit de DLA-X-serie zitten daar namelijk al ruim boven. De contrastverhouding van de contrastvolste natuurlijke lichtsituatie, een heldere hemel met felle zonneschijn, ligt ook rond de 100.000:1. Genoeg dynamisch bereik voor een overtuigende hdr-weergave dus.

JVC DLA-Z1

Om de laserdiodes koel te houden zonder dat de ventilators hoorbaar zijn, was een compleet nieuw koelsysteem nodig

De 48 laserlichtbronnen kunnen supersnel worden gedimd en zelfs helemaal worden uitgeschakeld, waardoor er bij de weergave van een volledig zwart scherm ook echt geen licht meer uit de projector komt. Gecombineerd met het hoge contrast is het beeld dan ook vergelijkbaar met dat van een oledscherm, maar dan veel groter. Dit leverde tijdens de demonstraties adembenemende beelden op, die er beter uitzagen dan die van de allerbeste bioscopen. Een ander voordeel van de laserlichtbronnen is dat er geen opwarmtijd is en de projector na het aanzetten bijna direct op volledige sterkte begint met projecteren.

JVC DLA-Z1

De lens heeft een groot shift- en zoombereik voor een grote vrijheid bij het positioneren

Niet alleen het contrast is beter dan in de bioscoop; de kleurweergave is dat ook. Als lichtbron worden enkel blauwe lasers gebruikt. Om rood en groen licht op te wekken worden twee van de drie groepen lasers op fosfors gericht die het blauwe licht converteren. Door de zeer pure primaire kleuren wordt een enorm kleurbereik mogelijk, dat maar liefst 80 procent van de rec.2020-kleurruimte beslaat. Dit kleurbereik is flink groter dan het dci-p3-bereik van de bioscoop en is ook veel groter dan het kleurbereik van alle televisies die op dit moment te koop zijn.

JVC DLA-Z1JVC DLA-Z1

Op de foto's is bij lange na niet het volledige dynamische bereik van de DLA-Z1 te zien. Daardoor zijn sommige stukken overbelicht.

Om te demonstreren hoe goed het beeld van de DLA-Z1 is, liet JVC een aantal fragmenten zien in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Zo werd een scène getoond uit de film Lucy, die is opgenomen met de Sony F65-camera. Hierbij maakten de enorme scherpte en het grote contrast direct veel indruk. Omdat alle films gemasterd zijn in dci-p3 was het grote kleurbereik van de DLA-Z1 met deze filmfragmenten niet te zien. Om toch te laten zien wat er mogelijk is, werden er enkele zelf geproduceerde stukken video getoond, die waren opgenomen in 4k op 60fps met rec.2020-kleur. Vooral een opname van vuurwerk wist veel indruk te maken door de felle, intense kleuren tegen een pikzwarte achtergrond. Door de intense kleuren gecombineerd met de hogere framerate riepen deze beelden een sterk gevoel van realisme op.

Het beeld van JVC's nieuwe thuisbioscoopprojector maakte met afstand de meeste indruk van alles wat we op de IFA gezien hebben. We waren dan ook meteen verkocht en eigenlijk hadden we al besloten dat we dit apparaat wilden hebben. Helaas sloeg ons enthousiasme al snel om in teleurstelling toen we de prijs hoorden die al dit moois moet gaan kosten: 35.000 euro. We troosten ons met de gedachte dat de nieuwe 4k 0,69"-chips zeer waarschijnlijk ook in andere, betaalbaardere modellen gebruikt zullen worden. Wellicht dat er volgend jaar een wat bereikbaarder JVC-model wordt getoond op de IFA; we kijken er in ieder geval naar uit en beginnen alvast met sparen.


Door Sim Kranenburg

- Reviewer

Sim werkt sinds 2013 bij Tweakers en is van alle markten thuis, maar verdiept zich voor Tweakers vooral in de televisiemarkt. Hij test de nieuwste televisies uitgebreid in het tv-testlab en weet de onderliggende metingen te vertalen naar de praktijk. Naast de hardware houdt Sim ook de vorderingen op het gebied van tv-software en smart-tv bij en vliegt hiervoor indien nodig naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en horen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (141)

Ik heb het niet kunnen vinden in het artikel, maar hoeveel geluid produceert het apparaat? Want als er iets vervelend is is tijdens een film is het de beamer die te veel herrie maakt.
Daar zijn nog geen officiële gegevens over vrijgegeven, maar in de projectieruimte was hij in elk geval onhoorbaar. Dat lag natuurlijk ook aan het omgevingsgeluid op de beurs, maar men wist wel te vertellen dat de behuizing zo groot was uitgevallen omdat het koelsysteem stil moest zijn.
Hoeveel koeling heeft een laserprojector nodig dan? Ik snap dat het meer is dan LED, maar lijkt mij dat het veel minder warmte produceert dan een gloeilamp.
Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoeveel energie er verbruik wordt door deze projector of hoe efficiënt de laser-lichtbron is. Gezien de flinke helderheid van 3000 lumen heb je zo'n 40 a 50 watt aan lasers nodig en die zullen toch redelijk koel gehouden moeten worden. Er zullen op diverse plekken in de keten de nodige verliezen zitten dus het totale vermogen zal wel in orde van grote tussen de 100 a 400 watt liggen. Maar dit is dus puur een schatting...
om je een idee te geven hoeveel warmte een barco laser projector in een cinema produceert, de projector is momenteel aangesloten op het verwarmingsnet en verwarmt de cinema mee in kinepolis antwerpen. dit is een volledig industiele projector en kan voor brandwonden zorgen indien je er iets voorhoud op korte afstand


niet letten op spelling (gsm)
Klopt, lasers maken zeer veel warmte, direct het grootste maar enige nadeel
Dat verklaart ook de grootte waarschijnlijk

Dus ik vermoed dat het wel genoeg geluid zal maken, en ik zou er ook niet meer dan 1 film per keer naar kijken (ze geven niet voor niets het voorbeeld van twee uur film per dag)
Anders zal het de 27 jaren niet behalen (als je het tussen twee films niet laat afkoelen)
Leuk om te zien dat Tweakers weer wat met beamers doet!
Jammer wel dat er wat minder wordt uitgelegd in welke 'klasse' deze beamer zich bevindt, waardoor je veel mensen krijgt die een reactie gaan geven als 'wat een belachelijke prijs'. Dit is een proof-of-concept projector, een eerste poging om een nieuwe technologie in massaproductie aan de praat te krijgen. Ze zullen er misschien enkele honderden van verkopen aan mensen met vééls te veel geld. Het idee is dat ze de productie van die chips nu onder controle kunnen krijgen, zodat het later voor een véél lagere prijs in te bouwen is in een goedkopere beamer.

Dit zag je ook met Epson die z'n eerst Laser beamer met 4K Pixel Shift heeft uitgebracht (prijskaartje = ¤10.000,- voor een beeld dat eerder te vergelijken was met een JVC van ¤6.000), Sony die zijn eerste 4K Home-Cinema's uitbracht (VW10000ES geloof ik, ¤20.000,- toentertijd), en zo nog vele anderen.

Wat je hier ziet is de toekomst van beamers, en absoluut niet de huidige werkelijkheid. LED's geven nog véél te weinig licht én zullen de toekomst van beamers niet zijn (meerdere redenen voor, waaronder voornamelijk dat ze de kleuren niet goed krijgen én het contrast niet ervan verbeterd). Lasers zullen het wel worden, maar die zien we nu pas mondjesmaat verschijnen in consumenten-spul (O.a. Epson EH-LS serie, deze JVC, een andere hele dure Sony), omdat het éxtreem lastig is voldoende licht uit die Laser's te krijgen (dus=duur).

Overigens is de prijs van een beamer 'per inch' schermmaat al heel snel goedkoper. Veel mensen kijken er niet naar om om +/- ¤2000,- uit te geven aan een TV - voor ¤500,- heb je een heel leuk scherm, voor ¤1500 heb je al een heel leuke beamer. 90" voor ¤2000 i.p.v. ¤2000 voor 65".
Minder kan ook prima... ik heb zelf een Epson EH-TW5300 aan het plafond hangen met een electrisch uitrollend scherm van 94" aan de andere kant van de kamer (groter had voor weinig meer ook gekund maar ik zit niet zo ver van het scherm af), heeft me in totaal een goede 800 euro gekost. Natuurlijk kan het allemaal mooier, maar iedereen die tot nu toe het beeld heeft gezien is enorm onder de indruk en ik ben er zelf heel happy mee. Zwart is wat minder goed van deze beamer, maar ik verduister mijn huiskamer toch niet volledig dus dat maakt weinig uit.
Klopt, bedoelde het ook absoluut niet alsof je 'minimaal' ¤2000 nodig hebt. Tis meer dat je hier ook veel mensen hier ziet die al snel doen alsof ze hun neus ophalen voor alles dat iets minder is, en dat zit je met die ¤2000,- in ieder geval goed.
Zelf heb ik een installatie van een BenQ W1400 (+/- ¤1200 toentertijd) en een Electro M-Series van 200cm breed (90"), echt héél leuk beeld voor +/- ¤1500 incl. beugel & kabels.
Ik wil iedereen aanraden om nog een jaar te wachten met het aanschaffen van een projector. Texas Instruments heeft recent een consumer grade DLP chipset uitgebracht voor 4k projectors die momenteel in de meeste next year modellen geïntegreerd worden. Verwachte prijs tussen de 3 en 4 duizend euro.

Bron1
Bron2
en als je daarna nog weer een jaar wacht....

en zo blijf je uitstellen.....
Voor een prijsverschil van circa 31k wil ik best een jaartje wachten hoor :)
over een paar jaar is dat ding niks meer waard
TI zou beter de prijs van hun DLP chips laten zakken zodat de 3 chippers projectoren betaalbaar worden. Het 1 chippers kleurenwiel maken regenbogen, zelfs van de snelst draaiende heb ik last van. En de dithering om de lichtsterkte te regelen geeft ook geen al te rustig beeld. (Ook bij 3 chippers)
Wat ik jammer vind in veel reviews van TVs, monitoren, telefoons etc is dat compleet genegeerd wordt dat een gemiddeld persoon het verschil met HD niet meer ziet.

Er is een niet zo heel ingewikkelde formule voor. Erger nog, een collega van me heeft er een simpel excelsheetje voor gemaakt.

http://rsw.home.xs4all.nl/binaries/PixelBunk.xlsx

Bij een scherm doorsnee van 381cm (groter als menig muur en dus voor een beamer een te grote maat (maar even als voorbeeld), moet je op 3 meter zitten wil je 4k zien. Alles boven de 3m zien je ogen het verschil met HD niet meer. Bij full HD moet je binnen de 6 meter zitten op hetzelfde scherm.

Ga voor de grap eens zo dicht bij een muur zitten en maak maar een vierkant van deze grootte, kijk dan eens hoe extreem je je hoofd moet draaien om naar het scherm te kijken (vergeet alles tegelijk zien).

Alleen als je ogen hebt die extreem goed zijn (gestandaardiseerde ogentest met score 20/10) geeft je nog een kans. Maar een scherm van die grootte met 4k is dan eigenlijk nog steeds erg dichtbij.

Misschien kan de redactie voor TV, beamer, monitor, tablet en telefoon dit eens meenemen. (meeste telefoons boven FHD moet je binnen 20 cm van je ogen houden, iets wat je waarschijnlijk alleen met een vr bril doet)
35000 euro? Voor 5000 minder heb je een 77 inch 4K OLED HDR tv:
pricewatch: LG OLED77G6V Zwart
En voor een vijfde heb je een 65 inch:
pricewatch: LG OLED65G6V

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 6 september 2016 15:30]

En de helft minder qua beeldoppervlak. 77" vs 140".
Je bank verplaatsen om je gezichtsveld te vergroten kost precies 0¤
Met hoeveel mensen wil je erna gaan kijken dat 77 inch of zelfs 65 te klein is?

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 6 september 2016 15:33]

Op een echt groot scherm film kijken of dicht bij een grote tv zitten is mijns inziens een totaal andere ervaring. Aangezien er nog altijd veel mensen naar de bioscoop gaan denk ik dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. :)
Ik ga niet naar de bios voor het grote scherm, ik ga naar de bios om een film te zien waarbij ik niet wil wachten op de dvd release :P
dvd? Wat is dat? ;)

Maar inderdaad, een van de redenen is om een film te zien als die uit is en niet een jaar na release als je overal al hebt gelezen hoe de film loopt en afloopt.
Een lomp groot apparaat moeten opstellen en daar altijd in beeld hebben staan wordt je ook niet vrolijk van. Dit waar je een projector in een kast of aan het plafond kunt hangen of zelfs in de muur of het plafond kan wegwerken wanneer je daar de mogelijkheid voor hebt.

Het zijn twee totaal verschillende producten.
Drie-kwart minder beeldoppervlak!
Maar gaat die oled tv ook 27 jaar 2 uur per dag mee? En die heeft niet hetzelfde kleur bereik ( minder ). En het beeld is maar half zo groot.
Waarom zou je 27 jaar mee willen doen? Kijk maar wat we in 1989 hadden.
waarom niet?
Onze TV is 23 jaar oud. Er zijn nog mensen die dingen gebruiken tot ze stuk zijn.
Dan krijg ik bijna de vraag om de vraag te stellen waarom je op tweakers zit...bijna :p en waarmee in godsnaam :p maar dat is natuurlijk totaal irrelevant verder :p maar nog met een SD tv bezig zijn begrijp ik denk ik niet.

Mijn schoonvader had zijn tv kastje middels scart op zijn HDTV aangesloten en nooit door gehad dat hij geen HD keek, maar wat een verschil...
Dan krijg ik bijna de vraag om de vraag te stellen waarom je op tweakers zit..
Je zit natuurlijk ook op tweakers om dingen aan de praat te houden en af en toe de soldeerbout er bij te pakken. Als je alleen maar telkens het nieuwste koopt dan kan je beter bij een consumentensite gaan zitten.
Je hoeft je niet te generen hoor. ;)
Een TV is iets waar ik zelden naar kijk en dat we niet belangrijk vinden. Waarom daar dan geld in steken?

Ik zit op tweakers omdat ik graag bij leer en mee ben qua kennis over techniek en software.
Dus mensen die miljonair zijn geven 35000 euro uit aan een projector, om vervolgens de komende 27 jaar niet te upgraden?
Denk dat die doelgroep heel klein is.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 6 september 2016 17:14]

Een groot deel van de miljonairs is juist terughoudend met grote uitgaven(daarom zijn ze miljonair), maar willen wel het beste hebben. Ik denk dat dit apparaat als één van de weinige daarvoor in aanmerking komt. Ik denk dat je hier gerust 10 jaar mee kan doen zonder dat er iets veel beters langs komt. Je hoeft je hier ook dan in elk geval nog niet voor te schamen.
Ik ken miljonairs niet, maar het ligt niet aan hoeveel geld je hebt, het ligt eraan of men geprikkeld word door de sociale waarde (het kijk-mij-eens-hebben-effect).

Je zal maar wat vaak zien dat miljonairs design willen. Degelijkheid maar vooral design, want degelijkheid zie je niet, maar design zie je wel. En daarmee kan je laten zien dat je poen hebt (ja, dit is ook waarom iemand nike-schoenen heeft, een hugo-boss pak, een bmw rijdt en vooral een Apple heeft, noem maar op). En dan zou je dit nog wel eens kunnen kopen in je home-cinema, mits het echt verbluffend is en niet alleen door het getrainde oog wordt gezien. Zomaar zo'n ding in de huiskamer in een hoekje flikkeren zullen ze niet snel doen.

En dan heb je ook de miljonairs die nul fucks geven om wat een ander denkt. Die koopt gewoon wat ie zelf leuk vindt en loopt niet zo te showen. Maar daarvan weet je vaak niet dat ze een leuk gevulde portemonnee hebben, je ziet het niet af aan ze dat ze bulken van het geld omdat ze een normale auto, huis enz. hebben.
Dat geldt enkel voor de miljonairs die graag hun miljoenen er doorheen sjassen. De meesten zijn juist heel uitgekiend in hun aankopen: duurzaamheid staat bij mensen die gewend zijn met veel geld om te gaan hoog in het vaandel...
Dan krijg ik bijna de vraag om de vraag te stellen waarom je op tweakers zit..
Op mijn werkkamer staat ook nog een versjouwbare "vissenkom-TV" (37cm beeldbuis) naast de vele TFT's van de computer.
HD kijk ik wel op de (grotere) PC monitor er naast ;)
Voordelen SD TV:
Laag stroomverbruik. 30-40 watt
Perfecte weergave van Retro game consoles.
Enige goede weegave van DVD materiaal (hoewel DVD wat mij betreft per ommegaande door de EU verboden mag worden).
Lekker behapbaar fysiek object, niet zo'n duffe 40-50 inch plak die enorm je huiskamer bepaalt.
Goed geluid
Makkelijk af te soppen met kinderen.
Gratis af te halen

[Reactie gewijzigd door blanka op 7 september 2016 10:11]

Voor ieder wat wils, dat voorop...
Maar ik snap de meeste redenen totaal niet.
Los van dat je oude TV's gratis kan krijgen en een nieuwe TV best een investering is, kan het zijn dat iemand er geen geld voor heeft. Maar verder...

Een LCD gebruikt niet (veel) meer dan een beeldbuis, plasma wel iets inderdaad (heb ik zelf)...Maar de kosten zijn uit te drukken in "tientjes per jaar", dusja, is dat een reden? Als dat een probleem is moet je misschien ook geen TV kopen en heb je wel belangrijkere geldzorgen aan je hoofd waarschijnlijk.
Ik kan op mijn TV prima met mijn NES spelen, wellicht wordt het hooguit té groot, maar das een mening. Uitzondering is duckhunt (en wellicht vergelijkbare games), waar inderdaad een oude TV voor nodig is i.v.m. verversingsgeneuzel
DVD's zijn prima op HDtvs te bekijken, sommige tv's/spelers kunnen deze zelfs upscalen, al is de vraag of het echt iets verbeterd, zelf geen ervaring mee...zelf zit ik ook inde catagorie..."DVD's? CD's? in welk jaar leven we?" (zegt ie met z'n platenspeler...ok hypocriet, maar das een hobby)
ik snap niet hoe een ouder groter apparaat minder je huiskamer bepaald dan een platte tv...de grootte kies je uiteraard zelf, maar je kan juist makkelijker iets vinden dat in een kastje past of aan de muur met een schilderij er voor met een ophangsysteem aan een rails bijvoorbeeld als je de tv niet zichtbaar wilt hebben, ik heb nu dus geen/minder verlies aan woonoppervlak omdat de tv ergens hoeft te staan
Geluid vanuit het apparaat zelf is inderdaad inherent aan het ontwerp minder makkelijk mooi te krijgen, zal met de overgang naar OLED alleen maar lastiger worden...maarja, ook een SDtv legt het af tegen losse sets, een subwoofer erbij maakt al zo'n groot verschil.
Een oude tv had inderdaad gewoon glas, al haalt mijn moeder ook al jaren gewoon een vochtige doek over hun LCD, nadeel is dat het glas kan spiegelen met zon en je kan de LCD eventueel ophangen buiten bereik van de kinderhandjes.
Ik kijk zelf weinig TV, vooral geen zenders, veel te veel troep, maar in deze tijd nog voor een beeldbuis kiezen? In mijn situatie zie ik de voordelen echt niet meer
Sorry hoor, maar een NES game op een LCD TV ziet er niet uit. Als je daarop wilt retrogamen, dan alsjeblieft met een Raspberry Pi en blocky upscaling. Niet door SD te laten upscalen met bicubic interpolatie.
Daar zitten een paar heel vreemde argumenten tussen.

"Makkelijk af te soppen"
Waarom makkelijker dan een flatscreen? Het is puur anekdotisch, maar ik kan me nog heel goed herinneren dat ik als kind een keer een stevige elektrische shock kreeg toen mijn moeder op 4 meter afstand de beeldbuis afdeed met een vochtige doek. Op een of andere manier ben ik daar bij een flatscreen niet bang voor.

"Lekker behapbaar fysiek object"
Een flatscreen is per definitie veel kleiner dan een beeldbuis, bij gelijk beeldoppervlak. In beeldoppervlak had je in de tijd van de SD-beeldbuizen al keuze van heel klein tot enorme bakbeesten en dat is nog steeds zo.

Desalniettemin juich ik het van harte toe als mensen (om wat voor reden dan ook) bewust kiezen voor een retro-apparaat en/of een apparaat pas weggooien als het kapot is. Niet ironisch bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Lapa op 7 september 2016 16:31]

Dat is geen 7 meter diagonaal en geen projector: appels+peren.
Dat is niet helemaal waar, je moet zien waar deze beamers voor gebruikt worden. Het gebruik van beamers en televisies zijn bijna hetzelfde en dat is het bekijken van film materiaal. Waarschijnlijk zal dit soort beamers nooit bij een eind consument komen, of misschien bij iemand die gewoon veel te veel geld heeft. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat ze voor dezelfde doeleinden gebruikt worden.

Koning Willy heeft helemaal geen verkeerde reactie geleverd, natuurlijk kom je met een 77 inch tv niet in de buurt van de afmetingen die deze beamer kan weergeven. Maar voor huis en tuingebruik is het vele malen voordeliger om een tv aan te schaffen van behoorlijk formaat.

Toch is het mooi op dit soort nieuwe technieken te zien in beamers, ook al zijn ze niet te betalen. Voor de toekomst is het in ieder geval positief dat ze niet stil blijven staan bij oude beeld technieken.
Maar voor huis en tuingebruik is het vele malen voordeliger om een tv aan te schaffen van behoorlijk formaat.
De 77" OLED TV is 29,999 euro. Deze beamer voor 5,000 euro meer kan veel groter en waarschijnlijk veel feller beeld geven. Geen van beide is überhaupt 'huis tuin en keuken'. In dit hele thread is 'huis tuin en keuken' totaal niet aan de orde.
In ieder geval tuin en keuken niet ;)
Hmm, buiten neerzetten en na zonsondergang op een blinde gevel projecteren :+
Hoe kom je erbij dat een 3000 Lumen beamer een feller beeld kan geven dan de OLED TV? Kan je wel vertellen dat hoe groter scherm je gebruikt des te minder heb je aan die 3000 Lumen, en zoveel is 3000 Lumen niet.

Daarnaast is het grootste probleem bij beamers, ook bij 3000 lumen. Het blijft lastig om overdag te kijken. Dedicated kamers voor beamers zullen natuurlijk weinig licht inval hebben, maar bij een normale kamer zal de tv vele malen duidelijke beeld kunnen weergeven.
We moeten niet denken aan de Calvinistische Nederlander... Denk aan vele Amerikaanse woningen en figuren in Dubai, waar een thuisbioscoop standaard is. Zoek maar eens met google op "house with home cinema".
Dat klopt daar heb je helemaal gelijk. Maar dat is hetzelfde verhaal met de 77" inch tv die aangehaald werd voor 29.999 euro. verwacht niet dat een doorsnee persoon zo'n prijs neer telt voor een tv.
Nee, al zal ik eerder een beamer kopen met deze techniek dan een nieuwe tv als early adopter. Gezien de specs is deze beamer in staat om al het huidige beeldmateriaal goed af te spelen en is eerder de content de beperking dan de beamer. Uiteraard zal de prijs na 1 jaar flink gedaald zijn, wat ook bij een tv van 30k het geval is.

Ik zit nu op de wip om de 65inch oled van LG te kopen, alleen wil ik liever een niet gebogen scherm. De p[rijs van dit toestel is nog te overzien, ik zag een demo model voor 3999 bij de media markt in Groningen. Maar ik heb niet echt haast, verwacht dat dit nog wel wat lager gaat worden en dan sla ik toe met een vlak scherm :O

Een beamer van 35k is mij te duur.
Omdat die lijn maar 99% van de DCI-P3 gamut kan laten zien. De beamer hierboven kan 80% van de Rec 2020 laten zien. Kijk hier maar hoeveel verschil dat is.

Voor huis-tuin-cinemakelder gebruik is dat niet zo interessant, maar voor semi-professionals zeker wel.
Als ik naar dat plaatje kijk, dan zou ik zeggen dat 0,80 Rec2020 ongeveer gelijk is aan 0,99 DCI-P3. Ik vraag me af waar (jij en) tweakers zich op baseren dat 0,8*Rec2020>0,99*DCI-P3

Overigens zeg je dat het voor "huis-tuin-cinemakelder" niet zo interessant is maar voor 'semi professionals zeker wel', dat is een beetje raar gezien het feit er juist in de tekst staat dat de professional DCI-P3 gebruikt (een bioscoop verdient z'n geld met film en is dus per definitie professioneel). Over welke professionele gebruikers heb jij het?
De Pro's die op meer dan DCI-P3 willen afwerken. Dat de bioscoop uitgave P3 is, wil niet zeggen dat ze geen S-Gamut (bij bijv. de in het artikel genoemde Sony F65) master hebben van al het materiaal. Of denk aan bijvoorbeeld CGI materiaal dat een hogere gamut heeft.
Maar wat betreft de vergelijking zou je gelijk kunnen hebben.
Je kunt ook stellen dat je voor 5000 Euro meer dan de LG OLED 77G6V kost een bijna twee zo groot beeld hebt (Of nog groter zelfs). :)
Nee, dat klopt ook weer niet. Het is immers alleen een projector die je dan koopt. Dan heb je nog geen scherm, en ook nog geen audio (al zal je dat laatste waarschijnlijk ook bij een grote TV wel los er bij zetten).
een witte glade muur met beamer verf. Dat zijn de kosten niet als je een 35000 euro beamer kan betalen.
Ik heb zelf een grijs hoog contrast scherm van Projecta van 109 inch. Ben je rond de 300 euro voor kwijt. De versie met motor erbij was iets te duur, dus die heb ik maar laten schieten.. :Y)
Heb je het artikel wel gelezen?
En die is dus de helft in diameter.
Maar dat is nog lang geen 140" :p
Voor 35.000¤ kun je wel heel erg vaak naar de bioscoop gaan... }:O
Met Pathé Unlimited Gold (26p/m) kan je voor het zelfde geld voor 112 jaar elke dag een film van 2 uur kijken. En nog veel meer... Als je dan naar de Cinemec in Nijmegen gaat is er ook nog een kans dat je alleen in de zaal zit.
Als je beetje vergelijkbare kwaliteit wilt als deze projector zijn er maar twee serieuze bioscopen waar het beeld vergelijkbaar is.

de JT bios in Eindhoven en Hilversum en dan alleen de Dolby Cinema zaal.

Aanrader voor als je echt een adembenemende avond wilt hebben....Heb er o.a. de laatste Star Wars gezien en dat was niet normaal zo goed qua beeld en geluid ...
Vue tegenwoordig. Die Dolby Cinema heeft me wel een beetje verpest, ik ga niet meer 11 euro betalen voor een film in een mindere zaal...
I know how you feel. Vrienden worden helemaal gek van mij omdat ik alleen nog maar in Eindhoven naar de bios wil. Of ik kijk thuis in mijn "home cinema"

Na Dolby vision met HDR wil. Ik geen andere bios meer. Nu snel door sparen voor een Sony ZD9.
Ik heb star wars zowel bij JT (tegenwoordig Vue) in Eindhoven als in de IMAX in Eindhoven gezien, eerlijk gezegd vond ik de beeldkwaliteit bij JT niet noemenswaardig beter.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 6 september 2016 16:43]

Zat je dan wel in de Dolby Cinema-zaal? Want dat is aanmerkelijk beter dan een doorsnee zaal.
Niet aanmerkelijk beter. Verschil is ongekend groot. De techniek er achter is waanzinnig. Contrast 1 op een miljoen als ik mij niet vergis. dat in tegenstelling tot een gemiddelde Cinema projector DLP type 2,000:1 en SXRD ongeveer 8,000:1 Uiteraard alleen als de film ook in Dolby Vision wordt uitgebracht en Star Wars was dat volgens mij niet. Dan nog de veel betere kleur weergave REC2020 en HDR. De maximale helderheid die deze projectoren halen was in de buurt van 320k lumen. De grootse Laser Barco cinema projector doet 60k lumen.

Dat levert bij de juiste DCP films een absoluut meesterlijk beeld.
IMAX heeft ook z'n technologie dit jaar geupdate met een nieuwe 4K laserbeamer met Rec.2020 ondersteuning en 4k per oog. IMAX

Beide systemen zijn gewoon heel erg vergelijkbaar in prestaties, zowel qua beeld als qua geluid, maar wat betreft Eindhoven:
  • Ik vind het 3D systeem van Dolby Cinema iets prettiger.
  • Het scherm van de IMAX zaal is een stuk groter.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 6 september 2016 20:57]

IMAX zaal de grootste in NL is maar 21 Meter. Dat is niet bijzonder groot meer. Het vorige scherm in de zaal van Hilversum voor de verbouwing naar Dolby Vision was al 19mtr. In de nieuwe situatie is deze groter gemaakt. Kan even niet de maat vinden maar formaat verschil is minimaal.

En in Nederland is er volgens mij nog geen Imax zaal geüpgraded naar laser. En de Imax Lases biedt maar een contrast ration van rond 5,000:1 En biedt natuurlijk ook geen Atmos maximaal 12 channel surround. Nee doe mij maar Dolby Vision dan.

[Reactie gewijzigd door Big-Foot op 6 september 2016 21:06]

In de Dolby Cinema-zaal worden toch alleen films vertoond die gebruik maken van Dolby Vision? Of worden soms ook niet-dolby-vision-films vertoond?
Een brightness van 320 000 lm uit 2 projectoren? Dat zou me sterk verbazen.

Christie (de partner van Dolby voor Dolby Vision) spect op zijn website maximum 60 klm per projector en ook Barco komt met de DP4k-60L net aan 56 000 lm.

Daar zijn zeer goede redenen voor, niet in het minst de koeling van de chips die het beeld genereren in de projector: al dat licht dat je 30 m grote scherm belicht, passeert in die projectoren via 3 chips die nog geen 40 mm diameter hebben.

60 klm is al een uitdaging voor Barco en Christie, dus het zou me sterk verbazen mocht er iemand 160 klm uit één projector geperst krijgen ...
Je hebt gelijk ik heb me aardig vergist in de lumen output. Maar het is een dubbele laser projector met dubbele racks erachter. dus tegen de 120k lumen piek output.
Je vergeet voor het gemak een hele belangrijke; Metropolis Antwerpen (Kinepolis).

Een van de "flagship" bioscopen van Kinepolis groep. In hun grote zaal (zaal 5) hebben ze een Barco 6p (6 primaries) Laser projector staan. Een van de weinige projectoren die daadwerkelijk 4K per oog kan leveren in 3D (de meeste anderen kunnen wel 4K weergeven, maar alleen upscaled vanaf 2K source).

Het is geen Dolby Vision bioscoop, maar ik heb beide bioscopen (JT Eindhoven en Antwerpen) uitvoerig vergeleken. En naar mijn mening wint Metropolis Antwerpen het nog steeds. Een groter beeld (23m breed) en het geluid is beter/helderder (met als sidenote dat als je van 'een rauwe brute ervaring' houdt, je beter naar JT kunt. Antwerpen is subtieler en verfijnder).

Erg belangrijk detail; in Antwerpen houden mensen wél hun mond dicht.
Je moet wel je kamer zwart schilderen. Anders heb je niks over van dat contrast, omdat de kamer licht terug reflecteert naar het (witte) projectiescherm. Hoe groter het scherm hoe sterker dat effect.

Zelfsmet een kleine OLED tv heb je dat probleem al. Scherm reflecteert misschien maar een paar %, maar het contrast is ook dan toch niet meer 1 op oneindig.

Met een (heel) groot scherm en een kamer die 30% van het licht terugkaatst heb je een contrast van 1 op 6. Yippie.
Ik vind het geluid in een bioscoop vaak ERG hard staan, onaangenaam hard. Heb sowieso altijd m'n Alpine oordopjes bij mij (heb al een beetje een piep in m'n oren en wil erger voorkomen) en heb die daadwerkelijk wel eens ingedaan in de bioscoop.

Dat het geluid zo hard staat maakt dat ik niet zo graag meer naar de bioscoop ga, maar liever thuis een film kijk waar ik volume e.d. zelf in de hand heb.
Ik snap je punt, maar je kunt natuurlijk wel met meerdere mensen naar een beamer kijken. En je kunt er ook beeldmateriaal op bekijken wat niet in de bioscoop wordt uitgezonden, zoals TV series, sport enz.
Niet helemaal correct. Wordt incidenteel wel een sport wedstrijd in de Bioscoop gedraaid. Zo was een van de etappes van de Giro in Arnhem te bekijken en 7 oktober 2016 is de WK 2018 kwalificatie: Nederland - Wit-Rusland te bekijken.

https://www.pathe.nl/film...tie-nederland-wit-rusland

Je hebt natuurlijk wat minder keuze maar de bioscoop lijkt te veranderen.
Daarom gebruik ik mijn beamer ook voor games, naast films.
Geen 4K, maar ik game liever op mijn 1080p beamer dan op mijn 1600p monitor.

voor enkel films is deze wat duur. Maar het begin is er in ieder geval. Over een aantal jaar zal het een stuk goedkoper te krijgen zijn. Zelf blijf ik nog wel even op Full HD though.
Daar kan je een leuke gebruikte auto van kopen en daarmee naar een drive-in bioscoop gaan :*)
De prijs is erg jammer, als het nou 3-4000 was...
4k is leuk maar je hebt ook de ruimte nodig voor dit speelgoed. Denk dat dit mooi speelgoed is voor de huizen van een paar miljoen waar ze een thuis bios hebben met oppervlak van zeg 80 m2. Voor een doorsnee huis vraag ik me af wat de meerwaarde is van 4k
Heb zelf een thuis bioscoop, gewoon in een ''normale'' kamer in een huis, scherm is 3 meter breed (gebruikt heel de muur), was niet zeer duur om aan te leggen (minder dan 2000 voor scherm, projectieverf voor de muur, zwarte stof voor de randen en de beamer en ceiling mount).

Belangrijkste is dat je de kamer goed donker kunt maken.

[Reactie gewijzigd door grafgever op 6 september 2016 15:22]

Hapeb het ook gehad, zelfs complete bar erbij gemaakt... Maarja, toen kwamen er kinderen en toen had ik er amper tijd voor.. Geniet er dus van, ik heb het uiteindelijk maar verkocht. De kinderen zijn nu ouder, maar op zolder een film op de beamer kijken terwijl het geluid niet hard kan is ook niet alles.
Kan me inderdaad voorstellen dat als de kinders er zijn er minder tijd / gelegenheid voor is. Jammer dat Nederland zandbodem heeft, in Finland waar er een rotsboden is hebben de meeste huizen een grote kelder, dit is natuurlijk ideaal voor een thuis bioscoop ivbm geluid ook.
Waarom? Ik heb een Full HD beamer in mijn huiskamer en dat is prima kijken hoor, maar ja je ziet zeker pixels. Als het betaalbaar was om een 4K beamer te kopen en om mijn PC 4K game ready te krijgen dan zou ik het zeker overwegen :)
Het is nog redelijk nieuw geloof ik (4k projectoren). Zal nog een tijdje duren dus :) .
Met die prijs, zal er geen grootbeeld (65 inch en groter) tv meer worden verkocht ;)
Flinke prijs, jammer genoeg dus niet iets voor in de woonkamer/thuisbioscoop :9
Voor dat geld moet je al bijna inkom vragen als je vrienden uitnodigt. Anderzijds is het een kwestie van prioriteiten stellen. Sommigen kopen voor dat geld een mooie BMW die zelfs minder lang meegaat.
35k is maar armtierig voor een BMW. Beetje rijkelijk uitgeruste 3 reeks krijg je in BE met dito 6-pitter al snel boven de 70k ;) - BPM gewijs is dat in NL al helemaal een aderlating.

Nu idd ik denk dat de "betaalbare" 4k Projector en dan mik ik op de 3k tot 5k price range nog niet voor de eerste 2 jaar zal zijn.

[Reactie gewijzigd door FilipV. op 6 september 2016 14:57]

Houd je nog ¤35K over voor een mooie volkswagen golf 😁
Dit is toch geweldig om thuis te hebben staan als thuisbioscoop? Jammer van het prijskaartje.
Ach het is ook helemaal niet bedoeld voor ons als huis-tuin-en-keuken gebruikers. Voor onze doelgroep die dit gewoon voor de heb thuis wil hebben kan prima uit de voeten met (wat verderop in de reacties ook genoemd wordt) een LED beamer van ~1500,-
Doe mij dan toch liever een LED beamer voor 1000 a 1500 euro. Voldoet prima voor 120" XXL films en gaming. Tevens 30k levensuren!
Waarom las ik nou "120" XXX films" 8)7
A dirty mind is a joy forever ;)
Welke LED beamer voor 1000 a 1500 kan een beeld van 120" fatsoenlijk neerzetten?
Van LG in ieder geval de volgende:
- LG PF1000U
- LG PF1500U
- LG PA1000

Zelf gebruik ik de PA1000. Helaas maar 720p resolutie. Is wel te doen maar 1080p was wel een veel betere keuze. Mijn projectie is 110" groot.

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 6 september 2016 22:20]

Ben zelf niet zo'n fan van die ultrashortthrow projectoren, maar valt met wel mee met de prijzen dan, helaas dat de andere bekende projector merken nog steeds geen LED varianten hebben.. En 720p is niets mis mee, zou ik waarschijnlijk ook nog steeds op zitten als mijn Optoma H79 2 jaar geleden niet kapot was gegaan..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True