Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 300 reacties

We zouden niet eerlijk zijn als we zouden zeggen dat de innovaties die zich in de afgelopen jaren in de markt voor tablets hebben voorgedaan, allemaal zeepbellen waren, maar het zit er niet ver vanaf. De tabletmarkt, die in 2010 een succesvolle aftrap had met de presentatie van de eerste iPad, staat niet helemaal stil, maar het is niet makkelijk om enthousiast te worden van de ontwikkelingen op tabletgebied.

Natuurlijk, in het afgelopen jaar kwam Apple met zijn iPad Pro-serie met de Apple Pencil en Microsoft denderde door met zijn steeds succesvollere Surface-serie, maar voor dit jaar heeft Samsung tot nu toe alleen hardware-refreshes gegeven aan zijn Galaxy Tab-serie en ook andere fabrikanten doen weinig om de tweakerharten sneller te laten kloppen. Het enthousiasme dat we proefden bij de eerste iPads en Nexus 7-tablets, is aan het wegebben.

Logisch toch? Ja, een markt die eerst volop in beweging was, komt vroeg of laat tot bedaren, als producten allemaal beter worden en de markt volwassenheid bereikt. Bij smartphones duurde dat zo'n vijftien jaar; de tabletmarkt had daar een jaar of drie voor nodig.

Waardoor komen er nu minder aansprekende tablets uit? Vermoedelijk doordat mensen ze niet in zulke groten getale meer kopen. In dit verhaal gaan we op zoek naar de cijfers achter de onverwachte neergang van de tabletmarkt, hoe het komt en op welke gebieden tablets nog wel degelijk bij elke generatie vooruitgang laten zien.

Wat is een tablet?

Eigenlijk is dit het eerste dat we moeten vaststellen; wat is een tablet eigenlijk? Het is namelijk lastiger dan je denkt om een vastomlijnde definitie te geven. Het begint bijvoorbeeld bij apparaten als de Asus Zenfone 3 Ultra met een 6,8"-scherm en de Samsung Galaxy J Max met een 7"-scherm. Je kunt ermee bellen en ze lijken behalve hun grootte in alles op een smartphone. Smartphone of tablet?

Daarna komen, als je van minder groot naar steeds groter rekent, de 7"-apparaten zonder belfunctie. Veelal draaien ze Android en hebben ze schermverhoudingen als 16:10. Van deze apparaten zou vrijwel iedereen zeggen dat het een tablet is.

Dan komt de middenklasse, wat eigenlijk echt tablets zijn, zoals de iPad mini-serie met een 7,9"-scherm, de LG G Pad met een 8,3"-scherm, de iPad Air 2 met een 9,7"-scherm en de Galaxy Tab-tablets met veelal 10,1"-schermen. Makkelijk zat, dat zijn in elk geval tablets.

Daarboven zitten de grotere tablets, apparaten met nog grotere schermen, vrijwel altijd optionele, aanklikbare toetsenborden en andere accessoires, zoals de Google Pixel C met een 10,2"-scherm, de Microsoft Surface Pro 4 met een 12,3"-scherm en de iPad Pro met een 12,9"-scherm. Waar houdt een apparaat op een tablet te zijn en is het een laptop met afneembaar toetsenbord? Ligt het aan het besturingssysteem, dat bijvoorbeeld bij de iPad Pro met iOS ook draait op telefoons, maar bij de Surface Pro 4 met Windows 10 ook op desktops?

Voor dit verhaal is dat waar we de harde grens leggen. Toestellen als de Zenfone 3 Ultra zijn smartphones en apparaten als de Surface Pro 4 rekenen we mee als tablets. Iedereen kan een andere definitie hanteren, maar we moeten ergens een streep trekken. Dit is de grens die analisten ook hanteren, waardoor we de cijfers goed kunnen vergelijken.

Cijfers

De tablet is, net als zoveel producten, deels een waar seizoensproduct. Er zijn telkens in de laatste maanden van het jaar sterke pieken te zien. Dat valt natuurlijk samen met de aanbiedingen rondom Black Friday en feestdagen als Sinterklaas en kerst, wanneer veel mensen zichzelf of een ander een tablet cadeau doen. De dalende trend is duidelijk zichtbaar. In de afgelopen feestdagenperiode kwamen de leveringen uit op bijna 66 miljoen, een daling van meer dan tien miljoen exemplaren in vergelijking met het jaar ervoor. Het hoogtepunt lag in de laatste maanden van 2013.

Na de stormachtige groei in de eerste jaren - immers, het is makkelijker om te groeien als de aantallen lager liggen - vlakte dat rond 2014 af. Na een nieuw klein piekje in het najaar van 2014 zette eind 2014 de daling in en die gaat nog steeds door. IDC zegt dat de daling nog scherper was geweest als tablets als de Surface Pro-serie van Microsoft niet waren verschenen. Dergelijke tablets met een aanklikbaar toetsenbord zijn meer in trek dan voorheen, maar niet genoeg om een forse daling te compenseren.

Een van de belangrijkste redenen voor de dalingen is volgens het onderzoeksbureau dat mensen niet de neiging hebben om snel een nieuwe tablet te kopen. Met telefoons hebben veel gebruikers de neiging om binnen een tot twee jaar een nieuwe te nemen; bij tablets lijkt dat een stuk minder het geval. Daarvoor vinden we ondersteuning in de cijfers van Telecompaper, waaruit blijkt dat het bezit van tablets in Nederland niet stijgt, maar ook niet daalt. GfK, dat ook dergelijke cijfers publiceert, komt tot dezelfde conclusie; ongeveer twee derde van de huishoudens in Nederland heeft een tablet en dat aantal blijft, in elk geval nu, stabiel.

Vernieuwing: vooral mee met telefoons

De tabletmarkt leunt sterk op de markt voor smartphones. Nieuwe softwarefuncties en vooral componenten zijn vooral dezelfde als die in smartphones ook terug te vinden zijn. Daarbij is het duidelijk dat fabrikanten rekening houden met het grotere scherm van tablets in bepaalde features.

Een goed voorbeeld daarvan is Apple. Aan de ene kant maakt die fabrikant enkel voor iPads een aparte variant van zijn socs, met meer gpu-kernen. Dat is vooral nodig voor de hogere resolutie van iPads ten opzichte van iPhones. Waar de iPhone 6s Plus 1920x1080 pixels moet aansturen op het scherm, is dat op iPads al enkele jaren 2048x1536 pixels, en bij de grote iPad Pro 2732 bij 2048 pixels. Een sterkere gpu komt daarbij van pas. Daarbij heeft Apple in iOS een splitscreenmodus ingebouwd om gebruik te maken van het grotere scherm van zijn tablets. Ook is er op de nieuwere, krachtigere tablets een picture-in-picturefunctie te vinden, waarmee het mogelijk is een video klein in de hoek af te spelen, terwijl de gebruiker tegelijkertijd iets anders doet.

Op Android is dezelfde ontwikkeling te zien, maar op Windows is dat uiteraard een radicaal ander verhaal. Windows is een desktopbesturingssysteem dat is aangepast voor tablets. Windows-tablets hebben bovendien veelal x86-processors, heel andere beestjes dan de Snapdragons en Exynossen in Android-tablets.

Schermresoluties staan op tablets al enkele jaren zo goed als stil. Vooral bij budgettablets gaat het veelal nog om schermen rond een full-hd-resolutie, met soms uitschieters naar resoluties als 2560x1600 pixels, wqxga dus.

Een nieuw soort tablet rukt op

Zoals we opmerkten in de cijfers van de leveringen, is er een verschuiving gaande in het soort tablets dat mensen kopen. Tablets met een aanklikbaar toetsenbord, waaronder de Surface-serie, maar tegenwoordig ook de Google Pixel C en iPad Pro-serie, winnen al enige jaren aan populariteit, terwijl het aantal 'reguliere' tablets daalt.

Dat is ook af te leiden uit het nieuwe aanbod van tablets. Apples laatste reguliere tablet is de iPad Air 2 van eind 2014. Sindsdien kwam het alleen nog met Pro-modellen, die dus toegerust zijn op extra functies, zoals input via een stylus en toetsenbord. Andere fabrikanten zijn ook die richting ingeslagen, zoals Samsung met de Galaxy TabPro S, met Windows en een meegeleverd toetsenbord.

Wat we ook steeds minder zien, zijn de budgettablets van een paar jaar geleden. De Nexus 7's uit 2012 en 2013 zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook de Nvidia Shield-serie van kleine tablets valt in die categorie. Er zijn nog steeds kleine tablets, maar die hebben niet meer de prijs-prestatieverhouding van die oudere tablets.

De nadruk bij tablets is bovendien steeds meer verschoven naar de grotere en luxere modellen. Het is niet altijd meer een product dat, zoals Steve Jobs het in 2010 aankondigde, tussen laptop en smartphone invalt, het is bijna een vervanger voor de laptop, een machine om onderweg snel iets op te kunnen doen.

Ongeveer een op de acht geleverde tablets is inmiddels een exemplaar met aanklikbaar toetsenbord. Dat is drie keer zoveel als een jaar geleden. Het lijkt nog steeds relatief weinig, maar stiekem is het best veel; de rest van de markt bestaat grotendeels uit goedkope Android-tablets die bijvoorbeeld bij de drogist om de hoek naast het speelgoed en de shampoo in de aanbiedingenbak liggen.

Tot slot

Veel mensen die een tablet hebben, zijn daar dik tevreden over en als hij de geest geeft, kopen ze ongetwijfeld een nieuwe. Mensen die hadden verwacht dat de tablet de desktop en laptop gaat vervangen in dit post-pc-tijdperk, komen echter enigszins bedrogen uit. Fabrikanten verdienen lang niet zo veel aan tablets als aan smartphones en lijken dus ook minder geneigd om in nieuwe modellen te investeren.

Daar staat tegenover dat de tablet in een recordtijd in heel veel levens een plekje heeft veroverd. Een productcategorie die zeven jaar geleden nauwelijks bestond, is nu een grote industrie met talloze grote en kleine fabrikanten, en leveringen die nog altijd in de tientallen miljoenen exemplaren per kwartaal lopen. Tablets hebben bovendien een grote rol gekregen in de levens van bijvoorbeeld kinderen, die met educatieve apps aan de slag kunnen, en veel mensen die een desktop te veel gedoe vinden. Een tablet met een touchscreen en simpel te installeren apps is een stuk uitnodigender dan een desktop met zijn waaier aan mogelijkheden.

Ook al is de tablet misschien niet de nagel aan de doodskist van de desktop en de laptop geworden, hij is wel here to stay. Op de koffietafel, minstens vijf jaar lang, totdat hij het echt begeeft van ouderdom.


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud kon eerder commando's invoeren op een Commodore 64 dan lezen en werkt sinds 2008 op de redactie van Tweakers. Hij heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones en mobiel internet te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Lees meer over

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (300)

1 2 3 ... 10
Opvallend, er lijken twee drie kampen te zijn:

1. Laptop ligt stof te happen,
2. Tablet ligt stof te happen.
*3. Tablet en Laptop worden beiden gebruikt.

Ik hoor bij kamp 2 mede (denk ik) door volgende oorzaken:
1. Smartphones in de tijd van de nexus 7 (2013) waren zo'n beetje 4,7 inch (5 inch telefoons waren ècht phablets!) Zoals genoemd zijn er nu exemplaren telefoons (notes) die >= 5,7 inch zijn. 5 inch is mini, 5,2 inch is normaal, en 5,5 inch is redelijk.
Lang verhaal kort; die tablet van 7 inch, tja die is niet meer relevant, want die ga je echt niet overal mee naar toe nemen. je hebt immers een prima alternatief die je toch altijd bij je hebt, omdat je er ook mee kunt bellen.

2. Het nut van de tablet t.o.v. laptop is discutabel. Hoewel deze bij velen toch de laptop doet stofhappen, denk ik ook dat velen toch wel zonder tablet kunnen maar niet zonder laptop. Even snel internetten, marktplaats, mail checken, spelletje doen, gaat prima op een tablet, maar zodra je maar een beetje functionele (geavanceerdere) zaken gaat uitvoeren, bijvoorbeeld emailtje of documentje typen, programmeren, etc. dan is een laptop (pc) noodzaak.
Om die reden gaat het internet momentje naar de smartphone, het functionele moment gaat naar de laptop, en zo ligt de tablet in de kast. (zo is het in ieder geval voor mij)

*edit: Kamp 3.

[Reactie gewijzigd door Drizzur Urden op 29 augustus 2016 10:48]

Ik wil nog wel even inhaken op jou punt 1:

Waar ik nu zelf echt achter kom, is dat de snelheid en usability van telefoons ook enorm veranderd is de afgelopen jaren. Heb zelf nu een aantal jaren een Iphone (lees ook gewoon: recente android/wp) en merk dat ik, sinds ik de iphone 6 veel minder grijp naar zowel laptop, alsook tablet. Nu heb ik mijn toestel per ongeluk defect gemaakt, en moet ik mij met een xperia t uit 2013? behelpen. Whatsapp draait nog redelijk, maar voor de rest laat ik de telefoon zoveel mogelijk links liggen.

De ervaring op de telefoon is zoveel beter en vloeiender geworden dat je ook pas sinds 1 a 2 jaar kunt zeggen dat je telefoon eigenlijk alle dagelijks zaken kan overnemen zonder dat je daadwerkelijk nog een laptop of desktop nodig hebt. Als zelfs de overheid tablet /smartphone vriendelijk begint te raken, dan kun je wel van volwassenheid spreken.

De tablet gebruik ik met name voor Netflix of voor online shoppen omdat je dan net wat meer producten goed zichtbaar op je scherm kunt toveren.
Vergeet ook niet dat in de laatste 6 jaar de rest van de IT sector niet stil gezeten heeft. Met de iPad 1 was het fijne juist dat je makkelijker dan op je telefoon website kon bezoeken. Het hele responsive wedesign was toen nog niet zo ver als nu. Tweakers was toentertijd ook niet echt lekker op een kleine mobiel te bekijken.

Tegenwoordig is met de combi van goed responsive webdesign en grotere telefoons websurfen niet meer zo'n probleem op een telefoon.

Verder hadden tablets in het begin ook nog andere echte voordelen t.o.v een laptop, namelijk opstarttijd. SSD's in 2010 waren ook nog niet bij veel mensen in hun laptops, waardoor een tablet juist zo fijn was aangezien die direct beschikbaar is. Een laptop zonder SSD doet daarentegen er best lang over om op te starten. De tablet had daarin de beginpagina juist een heel groot voordeel.

Tegenwoordig heeft bijna elke laptop een snelle SSD en is dat voordeel weggevallen voor de tablet. Een laptop komt tegenwoordig net zo snel uit de slaapstand als een tablet.

Verder kun je het ook Apple en Google kwalijk nemen dat ze de tablet jaren lang een beetje verwaarloosd hebben. iOS en Android op een tablet zijn jaren lang niets anders geweest als een opgerekte telefoon met hier en daar wat aanpassingen. Maar beide partijen hebben het nagelaten om in hun software echt opzoek te gaan naar unieke voordelen van tablets. Pas in de laatste jaren zien we een aantal zaken opkomen, maar grotendeels hebben beide partijen niet het potentiaal uit hun tablets gehaald.
Vanuit tweakers perspectief bekeken wel.

Ik gok dat max 20% van de laptops in Nederland een ssd hebben. De rest is nog met een laptop bezig met HDD. Vergeet niet dat tegenwoordig ook alle oom's en tante's wel een tablet hebben en die willen gewoon lekker op de bank met een tablet op Facebook kloten of een mailtje typen. De tijd dat ze achter een laptop of pc doorbrengen is echt gering. Dan zitten ze teveel ''afgesloten''

Verder natuurlijk wel helemaal eens met je post. Tegenwoordig moet je website gewoon responsive zijn, anders ben je echt achterhaald. Iets dat 2 jaar geleden vaak nog nieteens gemeengoed was.
Ik gok dat max 20% van de laptops in Nederland een ssd hebben. De rest is nog met een laptop bezig met HDD
Hoewel ik geen benchmark getallen bij de hand heb om mijn punt te onderstrepen, vermoed ik dat het aantal in de zakelijke markt veel hoger ligt. Zelf kocht ik al een jaar of 5 uitsluitend notebooks met SSD. In het begin was dat nog echt fors duurder. Tegenwoordig valt dat mee: de additionele snelheid zorgt er in een behoorlijk aantal gevallen voor dat de vervangingsfrequentie omlaag kan (lease van 36 naar 48 maanden) en ook het lagere aantal defecten van SSDs heeft een gunstig effect op het kosten niveau. Nu hoeft niet iedereen het op dezelfde manier te doen, maar ik vermoed dat meer mensen tot dezelfde (zakelijke) conclusies zijn gekomen.
Maar beide partijen hebben het nagelaten om in hun software echt opzoek te gaan naar unieke voordelen van tablets. Pas in de laatste jaren zien we een aantal zaken opkomen, maar grotendeels hebben beide partijen niet het potentiaal uit hun tablets gehaald.
Welke zaken doel je op?
1. Laptop ligt stof te happen,
2. Tablet ligt stof te happen.
Vergeet niet:

3. De desktop ligt stof te happen

Voor gamers, tweakers, en voor op kantoor niet weg te denken natuurlijk, maar de traditionele desktop lijkt toch echt wel gigantisch in te boeten in populariteit onder het gewone publiek. Als mensen ze nog hebben is het een antiek ding wat nog ergens in een hobby kamer staat, maar die zelden aan gaat omdat mensen nu eenmaal lui zijn en even op de bank die bestelling doen nu eenmaal veel handiger is.

Weinig "gewone" mensen zijn producenten van media, d.w.z. weinig mensen uit het grote publiek schrijven geen boek, artikelen, software, of whatever met hun computer. Voor browsen, chatten, eenvoudig gamepje etc is de tablet en mobiel perfect, en de laptop kan ook incidenteel productie werk makkelijk aan.
Mjah dat lui op de bank een bestelling doen, er gaat toch nog steeds niiets boven een desktop met een lekkere bureaustoel om bijv even een reisje te boeken of online te shoppen en prijzen te vergelijken maar idd het wordt wel minder, tegenwoordig zie ik vooral veel laptopjes.

Zelfs een Chromebook is super interessant geworden, 99% van wat mensen doen kan op dat ding, ze kosten niets, geen gezeik met virussen e.d. en booten binnen enkele seconden. Batterij gaat ook 8 - 13 uur mee afhankelijk van het model, echt ideaal.

Laptop blijf je toch gezeik houden met Windows, windows updates installleren, anti-virus nodig, spy/malware, registry vervuiling etc. het vergt toch meer kennis en onderhoud.
Ik heb zelf een chromebook maar vind 'm toch wel redelijk traag af en toe. Vooral bij het openen van tekstverwerking apps en dergelijke..
Als ik naar mezelf kijk: Mijn laptop gebruik ik van de 3 (tablet - laptop - desktop) het vaakst. Op de bank, makkelijk een berichtje typen, hier op T.net of GoT. En ook spelletjes gaan prima op mijn laptop. De desktop is meer voor de winter en soms in een weekend even een spelletje als het grafisch wat beter moet of ik met een stuurtje wil racen. De tablet gebruik ik nauwelijks nog.
Afgelopen weekend met het mooie weer wel lekker de F1 op mijn tablet gekeken buiten in de zon. Zo'n tabletscherm houdt dan niet over, maar het is te doen. Daar is zo'n tablet dan wel ideaal voor, maar ik merk dat een tablet ook veel langer meegaat dan een laptop of desktop. Waar die laatste twee al snel verouderd zijn en te traag worden, is een tablet van een paar jaar oud voor het eenvoudige werk dat ik ermee doe prima. Ik heb totaal geen plannen om hem te vervangen en als ik dat zou doen, hoeft het echt geen topmodel met superspecs te zijn :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 29 augustus 2016 10:37]

1. Eens. Ik laat gebruikers zelf kiezen en die kiezen 9 van 10 voor een computer met toetsenbord en groters scherm.

2. Nou nee, laptops met Windows 8/10 zijn al nagenoeg zorgeloos geworden.
Updates kan iedere noob. Ook met een Chromebook heb je updates.
AV wordt al zo geregeld dat men er zelfs geen weet van heeft.
Registry vervuiling heb je niet als hetzelfde doet als op een tablet.
Booten bijna instant (gebruiker klapt 'm alleen dicht)
Ook de prijs niet, want in die prijsklasse heb je ook goedkope Windows laptops/
En men kent Windows al.
Dus nee, voor de consument is er geen verschil, eer negatief verschil door andere looks en dus is er geen reden er een te halen. Alleen kostentechnisch voor scholen interessant wanneer die bezuinigd hebben (of willen) op IT en dus bij gratie alles dan maar in handen van een Google of Microsoft geven.
Hier 2 desktops staan. En behoorlijk nieuw en zelf gebouwd dus beter specs dan die kant en klaar dingetjes uit de winkel.
Er gaat echt niets boven een goeie desktop.
Voor gamers idd de enige optie om het betaalbaar te houden.

Maar ik heb al ruim 13 jaar geen desktop meer, en al ruim 4 jaar geen laptop meer. En mis ze geen van beide.

Thuis consumeer ik voornamelijk info en genereer ik vrij weinig. Voor een game slinger ik zo af en toe de ps4 aan ( soms een week of 2 a 3 iedere dag, daarna een maand of 3 stofhappen).

Ik heb alleen nog een tablet en smartphone, en die voldoen voor mij prima.

Dus er gaat voor mij vrij veel boven een desktop, valt of staat wat je ermee wil doen. Voor mij is een desktop een historisch relikwie waar je vroeger als kind games op deed op je zolderkamer. ;)
Waar monteer je je GoPro filmpjes dan (om maar wat te noemen)?
een geavanceerde-gebruiker kan niet zonder laptop/desktop
Ik heb alles (tablets, smartphones, laptops, desktops), maar zonder desktop zou ik toch niet willen. Op zich kan een laptop ook heel wat, maar mijn desktop 3TB schijf intern zie ik toch nog liever :)

[Reactie gewijzigd door ? ? op 29 augustus 2016 14:21]

Dat kan prima op een tablet die gopro filmpjes, maar waarom zou ik gopro filmpjes willen monteren, heb geen gopro. :) Zou ook niet weten wat ik ermee zou moeten overigens, ik spring niet met flying squirl suits uit helikopters en het zondagmiddag mtb ritje opnemen is ook op zijn minst nutteloos te noemen. :P

Maar zoals ik al zei, ik consumeer voornamelijk en genereer vrij weinig thuis.

Je kan nog wel 5 dingen verzinnen die op een desktop vast beter werken maar die doe ik dus niet. En anders heb je altijd nog laptops die dat prima kunnen, dus een desktop gaat er bij mij ws nooit meer komen.
Dat is inderdaad het verschil, iemand die consumeert en iemand die genereert. Ik ben nogal dat laatste, vandaar mijn kijk.
Mijn GoPro gebruik ik trouwens ook op babyfilmpjes te maken of hem boven de wieg van de kleine te hangen. De groothoeklens is vooral wat een GoPro zo leuk maakt. ;)
webbrowsen op een tablet is ruk. chrome op mijn ipad air werkt veel minder fijn als op een laptop/pc.... reageert niet goed moet minstens 5x proberen op het kruisje te raken voordat ie de tab afsluit.
Helemaal mee eens.. Muis, toetsenbord, supersnel en een mooi 27" scherm daar kan geen tablet of laptop aan tippen en de pc markt zal pas dood kunnen zijn als ik dood ben :+
Niets belet je om de laptop op kantoor in een dock te plaatsen en daar je grote scherm en andere randapparatuur te plaatsen.
Dat is waar, maar ik kan niet zonder een mooie mid tower op mijn bureau :+
En zo gaat het bij mij ook hoor, mooie ultrabook van de baas met 13 inch voor onderweg en een dockingstation op kantoor.

Op internationale reizen die ik regelmatig maak sleep ik een gamelaptop mee tegen de verveling :x
De prijs.

Een desktop kost een fractie van een gelijkwaardige laptop.
Voor mij gaat het vooral om de periferie. Toegegeven, ik heb ook een i7-4790, maar het zijn mijn (UHD) scherm, (mechanisch) toetsenbord en trackball waar niets aan kan tippen. Maar ja, als je niet veel typt dan is zo'n frustrerend laptoptoetsenbord ook nog wel te doen.
Voor gamers, tweakers, en voor op kantoor niet weg te denken natuurlijk,
Alle werkgevers waar ik sinds 2006 gewerkt heb, en dat varieerde van piepklein bedrijfje met een handvol werknemers, via middelgrote bedrijven, tot grote internationaal opererende bedrijven met meer dan 50.000, waren 'laptop-only' bedrijven.

Ook op menig kantoor is de desktop passe.
In welke branche werk jij? Ik garandeer je dat bedrijven die nog veel aan CAD doen allemaal nog een desktop hebben staan met een quadro of fire kaart en alleen de mensen die naar de klant toe moeten of bedrijven die op locaties moeten werken ook met desktop vervangers rondlopen.
De echte FAT client zie je niiet meer, ieder beetje bedrijf gebruikt VMware/Citrix tegenwoordig icm thin clients. Ook prima geschikt voor CAD en externe hardware tegenwoordig.
Mijn werkgever werkt ook met thin clients.
Regelmatig ligt het netwerk er uit, is er congestie (lange laadtijden), of andere rare onverklaarbare storingen.
Nog los van de hardware zaken die niet meer in thin clients zitten...

Doe mij maar een fat client svp.

Je kunt je echt afvragen of thin clients kostenbesparend zijn. Business cases genoeg die dat aantonen, alleen de praktijk is weerbarstiger.
Als je beheerders hebt die er een puinhoop van maken gaan FAT cliients je ook niet helpen hoor zeker niet als het netwerk instabiel is.

Die zaken die jij noemt liggen allemaal aan de server/netwerkomgeving. Ik bouw voor m'n werk Citrixomgevingen en die problemen heb ik nooit. Het enige wat een thinclient doet is connectie met een server maken.
Aan die beheerders ligt het niet denk ik (is deels ook uitbesteed trouwens gezien de schaalgrootte). 16000 thin clients aan elkaar knopen is wat anders dan 10 PC'tjes in een kantoor. Daar heb ik best begrip voor.

Storender zijn doorvoerproblemen. Soms minuten wachten voor een schermrefresh, of Outlook geeft aan dat men op de server wacht.
In theorie zou alles gewoon moeten werken. Alleen is dat niet het geval.
Grootte zegt niks over de perfomance van je omgeving want daar schaal je ook je budget op (als het goed is). Als Outlook op de server moet wachten is die gewoon overbelast of heb je een probleem met je netwerk.

Maar hoe groter hoe meer eilandjes van beheerders die om 5 uur naar huis gaan en het wel best vinden zolang het maar blijft draaien. Met pappen en nathouden wordt de boel in de lucht gehouden zo gaat het vaak helaas.

Dan heb je ook nog de trend waar alles gevirtualiseerd wordt. CPU's en RAM worden veel te ver overboekt en dan krijg je dus de problemen die jij beschrijft en dan snap ik wel dat je liever een FAT client hebt ja waarbij je je eigen resources krijgt toegewezen waar verder niemand aan kan komen.

Maar vanuit beheersoogpunt is een FAT client irritant omdat je er heen moet zodra er iets mee is. Je kunt hem ook niet zomaar vervangen voor een andere.
We hebben ook geen vrachtwagens die de hele dag 50 rijden omdat dat makkelijker te beheren is.

Sommige mensen -ik onder andere- worden een beetje moe van al die systeembeheerders die ons maar manke meuk in de maag blijven splitsen. Servers, desktops. Lekker virtualiseren maar performance ho maar.
Ik zal het onze baas zeggen. 8-)
ik werk toch bij een "beetje" bedrijf dat zijn naam niet eens meer in het logo hoeft te vermelden gezien het zo bekend is :+, maar toch zijn het nog "mini" fat clients wat gebruikt word over het algemeen (geen thin client, zijn compacte mini-itx desktopjes met soms quad coretjes)

Als is er wel een verschuiving naar thin client, het is nog lang niet zo algemeen als je denkt
Citrix voor CAD applicaties.

Whahahaha..... Ja... En hun websites zijn "best viewed on Netscape at 800x600" zeker.
Dat gaat prima ja: http://www.nvidia.com/object/xen-desktop.html
Denk niet dat puur omdat je een oude gaar geïmplementeerde Xenapp van een of andere externe leverancier gewend bent dat alle Citrix implementaties gaar zijn.
Ik zeg ook nergens dat Citrix of diens installaties per definitie brak zijn, maar wel dat je enórm afhankelijk bent van je internetverbinding (indien 'cloud'). En aangezien we dat hier in Nederland nauwelijks op orde hebben zou ik m'n bedrijfsvoering daar écht niet aan toevertrouwen.

Wat lokaal gehostte Citrix installaties betreft, prima - al vraag ik me af of het 'uit' kan tov goeie workstations. Maar er zijn teveel variabelen (hoeveel users, hoeveel daarvan daadwerkelijk dit gebruiken, noem maar op) om daar iets nuttigs over te zeggen.
De echte FAT clients zie je nog in overvloed. Vooral omdat het lastig is een business case te maken voor thin clients, terwijl je er veelal wel aan flexibiliteit en gebruikersvriendelijkheid mee inboet. Er zijn wel geschikte toepassingsmogelijkheden, maar de idee dat thin clients de heilige graal zijn om de werkplek omgeving op te draaien is al meer dan 5 jaar passé.

Om ook even te reageren om @D0gtag die schrijft geen desktops meer tegen te komen in bedrijven: dan heb je waarschijnlijk uitsluitend in bedrijven gewerkt die een hoge marge maken (of sowieso weinig op de kosten letten). Want een desktop is nog altijd procentueel fors goedkoper dan een notebook. De hardware kosten maken maar een relatief klein deel uit van de totale kosten van een werkplek, maar zelfs dan is het prijsverschil in absolute termen substantieel genoeg om desktops neer te zetten waar dat kan. En in mijn ervaring is dat nog in een behoorlijk aantal gevallen zo (rond de 50%).
IBM is zo goed als laptop-only. Er zijn uitzonderingen in bepaalde situaties. Maar het is typisch voor een amerikaans bedrijf om home-office te stimuleren alsook "snel thuis nog iets afwerken".
Hoeveel mensen werken er met CAD of uberhaupt op meer dan 1 scherm? Ja, developers (als ze van de baas 2 schermen krijgen ;) ) maar ik zie juist de consultant-brance als laptop-only. Veel mobieler, minder cloud-afhankelijk (cloud doesn't mean a thing if you aint got the ping), en qua performance meer dan goed genoeg, zeker als je een mooie remote server kunt gebruiken.

Secretaresses etc zullen nog wel een vaste bak hebben, maar juist de 'gewone kantoorslaaf' krijgt meer en meer met flexplekken te maken, en dan is een laptop best handig.
Daarom zeg, ik het hangt af van welke branche je werkt. Een software ingenieur kan best met de igp werken van zijn cpu, maar een hardware ingenieur niet. In dat opzicht lopen laptops nog achter op desktops, ze hebben gewoon minder gpu kracht. Een kantoor(s)laaf die statistiekjes kijkt, word opent en accountants software gebruikt kan dit best doen op een laptop of laptop vervanger.
Als je multi scherm setups hebt gaat het er nog steeds om wat je daar op tovert en zonder de kracht van een dedicated gpu werkt het toch 'minder' als je met bepaalde CAD pakketten werkt (daargelaten de slechte software ondersteuning met intel igp's).
Ik werk zelf als consultant met CAD, in mijn branche gebruiken alle consultants laptop (portable workstations) en meer dan de helft van de klanten heeft een workstation op een docking. De desktops zijn echt in de minderheid.

Steeds meer bazen verwachten van een medewerker dat hij thuis wat kan doen, en steeds meer medewerkers zijn of onderweg, of willen af en toe een dag thuiswerken.
Een klant van mij is een hoveniersbedrijf, daar hebben ze inmiddels 3 stevige CAD stations ivm het maken van plattegronden, tekeningen, et cetera. Meer dus dan je denkt...
Ik werk voor een fortune 500 company en desktops zie je alleen nog maar in de lab omgeving en bij de kleine groep designers (15 man?)
Voor de rest van het bedrijf heeft iedereen een laptop met een docking en scherm en toetsenbord/muis.

Ik ben het ermee eens dat desktops passé zijn.

Een vriendin die voor HP werkt en wel zware taken doet als IT'er heeft gewoon een zeer zware laptop :p
Als je de laptop niet buiten het bedrijf nodig hebt zijn ze vrijwel nutteloos.
Veel kantoren kunnen prima met desktops of thin clients werken omdat de medewerkers gewoon op kantoor hun werk doen.
Is goedkoper dan laptops met docking stations en ook veel minder gedoe met security, diefstal en stuk gaan van de computers. Laptop gaan echt veel vaker stuk dan desktops. Laptops zijn handig voor de buitendiensten maar voor de medewerkers op kantoren niet echt.
Laptops worden meegenomen naar meetings.
Naar huis (je werk stopt niet altijd als je naar huis gaat)
Thuiswerken is iets waar veel mensen belang aan hechten tegenwoordig. Het vergemakkelijkt de work life balance wat (soms is het ook in je nadeel - give some take some).

Het is zeer zelden dat je als kantoormedewerker geen nut zou hebben om je laptop buiten het bedrijf nodig te hebben en zelfs als je er mee in het bedrijf blijft loop je er soms mee rond.

Daarbuiten heb je vaak flex offices tegenwoordig.

Bureau's met dedicated desks en mensen die 9 to 5 werken alleen aan die desk zijn verleden tijd aan het worden.
Flexibiliteit is de key word ;-)
Vandaar dat zaken zoals de surface zo populair zijn. Nog meer flexibiliteit...
Thuiswerken kan prima met bijvoorbeeld citrix.
Heb je ook geen meesleeplaptop voor nodig.
Ik moet er niet aan denken met een bedrijfslaptop rond te zeulen.
Dat is toch volslagen uit de tijd.
Ik gebruik zelf ook een zbook maar vind het werken op een sterke desktop makkelijker (waar ik naast me zbook ook regelmatig op te vinden ben :) ).
Maar grappig om te horen dat ze allemaal afstappen van de desktop lease, ik loop hopeloos achter zo te horen :Y)
Hier bij een grote (10 000+) consultancey/ingenieursbureau vrijwel enkel laptops. Een enkele uitzondering daargelaten wordt er AutoCad gedraaid op een laptop +2 schermen.
Op de creatieve werkvloeren is een imac niet weg te denken.
Maar dan toch wel met docking stations o.i.d., mag ik hopen? Ik werk ook al jaren met alleen een laptop, maar op kantoor gaat die wel meteen in het docking station met twee schermen, een muis en een echt toetsenbord eraan.

Als ik een keer op een andere vestiging moet zijn en kan daar geen werkplek met goede schermen vinden, word ik heel ongelukkig. Als ik een groot deel van de tijd op puur de laptop zou moeten werken, dus zonder toetsenbord en goede schermen, zou mijn productiviteit inzakken.

Thuis ben ik overigens ook een verstokt desktop gebruiker. Mijn vriendin net zo. Ik overweeg dus eerder een tweede desktop erbij te zetten (nou ja, dat zou een NUCje worden) dan de desktop de deur uit te doen. Helaas is de werkkamer daar wat krap voor en zouden we dan wel heel knus tegen elkaar aan zitten.
Laptop + dock. Bij ons hebben de engineers een heel dikke laptop + dock...
Zeker mee eens. De desktop is wellicht nog meer stof aan het happen dan de andere genoemde apparaten. Echter noemde ik de laptop omdat deze samen met de tablet onder de mobiele devices te scharen is. Lekker voor op de bank of voor de meeneem, iets wat je met de desktop wat minder snel doet. de evolutie van vast naar mobiel is in dat opzicht weer een andere discussie.

Overigens is er duidelijk wel een kamp 3 zoals je verder beargumenteert, waarbij tablet en laptop beiden worden gebruikt.
Veel mensen wonen te klein en moeten een desktop in de huiskamer doen. En hebben dan liever een snel weg te stoppen laptop. Daar zal en PC stof happen. Boven is veelal te ongezellig. Wel lekker rustig. Voor degene die wel de ruimte hebben, hebben steevast ook een desktop, AIO of laptop met groot scherm plaats. Dat heb ik en ik zou niet anders willen. Wat je kiest ligt ook aan de beschikbaar (woon) ruimte.

Denkende in die 3 kampen. Kamp 3 is duidelijk het grootst. Recente onderzoeken geven aan dat minstens 95% naast een tablet, een laptop of desktop hebben.
Een tablet is er vooral voor er bij en niet in plaats van.

[Reactie gewijzigd door Sake op 29 augustus 2016 12:21]

in mijn ervaring is een desktop nog steeds noodzakelijk
van zodra je het serieuzere werk wil/moet doen (bankieren, documenten bewerken,...) is dat grote scherm, toetsenbord, muis,... enorm handig
feit is gewoon dat veel mensen in huis geen ruimte hebben voor een desktop en deze dan op zo'n typisch "computertafeltje" zetten ergens in een hoekje
ruimte is dus wel een vereiste voor een desktop, een laptop kan je dan weer overal neerzetten waar je wil
de tablet heeft tov een moderne smartphone te weinig meerwaarde

verder is het afnemen van "groei" (of zelf afname) geen ramp
in een volwassen markt is dat zelf vrij normaal
vergeet niet dat veel mensen nog een desktop hebben van de generatie Core2 (ondertussen 10 jaar oud!) en er nog geen echte reden is om een nieuwe te kopen
in mijn ervaring is een desktop nog steeds noodzakelijk
van zodra je het serieuzere werk wil/moet doen (bankieren, documenten bewerken,...) is dat grote scherm, toetsenbord, muis,... enorm handig
Je kan toch ook een laptop + docking station (met muis, keyboard en groot scherm) kopen?

Ik heb thuis ook nog een desktop staan, maar als die te traag wordt vervang ik die door (krachtige) laptop + docking station.

Gamen doe ik niet op die desktop, maar ik gebruik die wel om muziek te maken (met Reason). Maar dat moet ook met een laptop gaan (maar dan moet die wel genoeg USB poorten hebben om mijn USB geluidskaart + MIDI controllers te kunnen aansluiten).
Ik heb ook een dock superhandig. En inclusief de poorten op de laptop kan ik 10 usb dingen aansluiten.
Internet bankieren bij ING is handiger via de app op tablet/smartphone. Aangezien je via de app geen TAN-code lijst nodig hebt ;)
Dat is zo’n discussie. Is een Laptop niet gewoon ook een PC? Maar dan een draagbare / compactere variant. Je hebt mensen die de desktop PC zelf bouwen, die doen dat nu nog steeds. Dan had je mensen die een PC kant en klaar kochten, die doen dat nu nog steeds maar in de vorm van een laptop.

Ik zie de vergelijking tussen PC en laptop niet zo goed. In feite is het een en het zelfde. De mensen die nu die laptop kopen gebruiken hem vaak ook als PC, als in dat ze hem zelden ergens mee naar toe nemen. Zeker als het gebruiksdoel, het apparaat definieert dan is zo’n laptop dus gewoon een PC.

Mensen die toch wat meer kracht uit hun Pc willen, die kopen… bouwen nog gewoon dekstop PC’s.

Is de PC voor de massa dood? Nee, hij is heel populair, in een kleinere, compactere, draagbare versie. Deze vormfactor noemen we een laptop. De oude vormfactor is bij de massa dood.
De desktop markt is een beetje het zelfde gebleven, de desktop loopt bij een bepaald soort mens al jaren stof te happen daar is niks nieuws onder de zon. De enige die nog een pc gebruiken zijn inderdaad de mensen die kracht nodig hebben voor b.v. werk (CAD/design) en Games. Mensen die een computer nodig hebben voor mail, browsen etc kopen al jaren geen PC meer, een laptop is tegenwoordig even goedkoop als een simpele desktop (hoeveel jaar horen we wel niet dat de pc markt dood is: komst laptop, komst smartphone, komst tablet: still here).

De PC markt is inmiddels al jaren een enthousiast markt waar er meer omzet komt uit high end componenten dan low end. Zie b.v. Nvidia hoe goed die boert met zijn dure video kaarten, zelfs de goedkoopste nieuwe videokaart (1060gtx) is duurder dan een budget laptop.
De reden waarom AMD ook minder goed loopt omdat zij traditioneel op de budget afdeling zaten, wil je high end koop je een intel en nvidia kaart.
Als ik om me heen kijk, constateer ik inderdaad dat de meeste mensen van de desktop afstappen en alleen een laptop en/of tablet gebruiken. Maar begrijpen doe ik het niet helemaal.

Puur consumeren (bijv. nieuws lezen, youtube kijken e.d.) doe ik graag op de bank en dan het liefst met een grote telefoon of tablet.
Maar dingen als online-shoppen (met allerlei tabbladen open om producten te vergelijken en zo), mailtjes typen van meer dan een paar regels, wat serieuzere dingen lezen waarbij ook weer veel tabbladen open staan, doe ik toch veel liever op een desktop met een groot scherm (of twee) en een echt toetsenbord.

De laptop kan je voor beide dingen gebruiken (dus zowel op de bank wat lezen, als op tafel 'serieuzere' dingen doen), maar is in beide gevallen de mindere keuze.
Met de nieuwe generatie 10xx GPU's heb je binnenkort echt geen desktop meer nodig voor gamen. Hoogstens een groter scherm en tobo+ muis. Maar verder kan alles met je laptopje straks...
Desktops hebben helemaal geen concurrentie van tablets of telefoons, ze bedienen een heel andere markt.

De desktop ontwikkeling ligt stil, er komen geen zinnige upgrades meer voor uit, dus een nieuwe kopen of upgraden doe je niet omdat een vijf jaar oude desktop nog prima meekan. Dat was in de hoogtijdagen van de desktop PC wel anders, toen kreeg hij elk jaar een twee keer zo snelle CPU.

De "e-mail en internet" desktop was traditioneel een tweedehandsje of afdankertje van kennissen. Ook al is die nu vervangen door een tablet, hij telde toch al nooit serieus mee in de statistieken.
Dit is wel degelijk zo, vele desktops worden vervangen door vooral de convertibles. Je ziet ook dat convertibles wel toenemen tegenover de desktop.
En de derde category (ik ga ervan uit dat je met laptop ook PC bedoeld...)

3. Laptop en tablet worden beide gebruikt.

Ik heb een PC en drie tablets.
PC is voor het "echte" werk (denk: games!) en voor als ik echt even wil programmeren.
8" Android tablet is voor die paar android apps waar geen windows phone alternatief voor is.
8" Windows 8.1 tablet (Atom) is voor het dagelijks gebruik op de bank, onderweg, in bed...
10" Windows 10 tablet (i5) is voor het second screen concept, snel even wat in elkaar knutselen, aantekeningen maken en wat andere taken waar een Atom processor wat meer moeite mee heeft.

Ik zou graag die Android willen vervangen (Galaxy Note 8), maar er is geen opvolger voor. Het Note deel was de reden waarom ik hem gekocht heb. Die 8" Windows 8.1 is ook aan vervanging toe, maar weer geen opvolger (ook een Note, een Asus VivoTab Note 8).
Ik ben er dus een die baalt van het feit dat er een teruggang is van tablets, er is nog genoeg keuze in de grotere formaten, maar niet in de 8" lijn...
In mijn kennissenkring is de tablet bij de meeste mensen naar de wc verhuist, ipv tijdschriften, etc. ligt er nu een tablet. Overigens ook bij mensen die ik spreek heeft dat ding vaker dan gedacht een toilet functie :)
Je hebt een jaar de tijd gehad om je WIndows 8.1-tablet te upgraden naar Windows 10. Dan was die tablet ook gewoon nog up-to-date geweest!
Oh? Dus ik had dan ineens meer geheugen gekregen? En een betere processor? Een hogere resolutie scherm? Ik heb het niet over up-to-date van de software, maar van de hardware.
Sorry, was niet duidelijk doordat je specifiek "Windows 8.1" noemde.
Ik heb indertijd een Windows RT machine gekocht die niet meer up te graden is. Zal nooit mee geloven in een speciale niche market machine van Microsoft.
Dat was helaas (achteraf gezien) geen goede keuze. Windows RT is momenteel niet meer in ontwikkeling en is eigenlijk geen lang leven beschoren.

Wat was voor jou de reden om toen der tijd voor RT en niet voor 8(.1) te kiezen?
Ik dacht dat daarmee een betere tablet met windows integratie zou garanderen.
Punt 2. Dat is denk ik ook de reden dat convertibles zo populair worden. Dan heb je een tablet om wat te internetten en videos te kijken, maar wanneer je wat meer wilt doen als een emailtje of documentje typen, kun je hem omvormen tot een wat functioneler apparaat.
Precies, nu heb ik nog een iPad en een Mac Mini staan thuis. Zodra die aan vervanging toe zijn denk ik dat ik voor een Surface ga. Dan heb ik beide apparaten weer in één; prima voor op de bank en met een los beeldscherm er aan ook prima op te werken.

De iPad Pro vind ik dan weer te veel beperkt worden door iOS. Zodra ik een PC nodig heb dan wil ik ook een volwaardig OS waarin ik niet afhankelijk ben van iCloud voor het overzetten van documenten van locatie A naar B.
Precies, nu heb ik nog een iPad en een Mac Mini staan thuis. Zodra die aan vervanging toe zijn denk ik dat ik voor een Surface ga. Dan heb ik beide apparaten weer in één; prima voor op de bank en met een los beeldscherm er aan ook prima op te werken.
Vergis je niet in het gewicht: een Surface Pro weegt dacht ik rond de 800 gram. Dat is zwaar om als tablet in je hand te houden. In mijn ervaring te zwaar, je krijgt daar vrij snel last van. Het is ook vast niet voor niets dat Apple het gewicht van de iPads (Pro uitgezonderd) rond de 600 gram houdt. Dat is net aanvaardbaar.

In de praktijk zie ik dan ook dat de Surface Pros veel meer als notebook vervanger gebruikt worden dan als tablet. Dat is echt voor kortstondige dingen, bijvoorbeeld om samen met een klant naar een presentatie te kijken.

Maar goed, ik zit dan ook zowel privé als zakelijk in 'kamp 3': ik heb tablet en notebook en gebruik ze beiden.
Zijn ze echt populair? Dat is een serieuze vraag, ik weet het antwoord niet, heb geen cijfers. Ik zie ze namelijk nooit bij mensen thuis, maar kan ook aan mijn kringen liggen. Ik heb niet het idee dat ze gemeengoed zijn.
Dit staat in het artikel:
IDC zegt dat de daling nog scherper was geweest als tablets als de Surface Pro-serie van Microsoft niet waren verschenen. Dergelijke tablets met een aanklikbaar toetsenbord zijn meer in trek dan voorheen
Dus ja. Ze zijn populairder aan het worden.
Akkoord, maar dat is nog steeds geen getal.
Spijker op zijn kop. Ik zelf en mijn vriendin horen ook bij groep twee. De tablet biedt geen enkel voordeel t.o.v. de smartphone. Voor het functionele hebben we de macBook en voor het snelle werk typ je op een smartphone sneller dan op een tablet.

Zie ook in de convertibles ook geen blijvende markt heel eerlijk gezegd. Er is een groep mensen die er echt mee aan de haal gaat, maar dat is voor mij gevoel vooral zakelijk. Smartphones zijn zo goed geworden, mensen hebben genoeg aan dat scherm.
Tablet is vooral geweldig voor kleine kinderen om spelletjes op te spelen e.d. en te puzzelen en filmpjes te kijken. Zijn ze uren zoet mee ;)
Vroeger speelden ze vaker buiten...?
Voor mij zijn die smartphones die snel genoeg zijn om fatsoenlijk mee te internetten, te duur. Dus dan pak ik toch heel vaak de iPad (die iedereen op het werk heeft ontvangen). Tevens is het beeld op een een smartphone voor mij al snel te klein, vanwege mijn matige ogen. En de kleine toetsjes helpen ook niet mee op een smartphone.
helemaal dezelfde ervaring. Laptop is voor veel toepassingen toch echt beter. Tablet is steeds meer een krantlees op bed en tv kijk-apparaat voor als andere huisgenoten iets anders willen zien geworden.

Gisteren zelfs voor mijn vrouw een nieuwe kleine laptop besteld...
Yep ik vind een Chromebook oid toch ook nog handiger en vaak goedkoper. Kun jje ook nog goed typen wat ik toch mis bij een tablet.
Bij mij happen ze geen van beide stof. Thuis gebruik ik vooral de laptop voor internet en is de tablet er alleen voor wat spelletjes of als tweede "tv". Als ik ga werken neem ik de tablet echter mee om de wachttijd bij de klant te doden en om in de pauze op internet en youtube te kunnen (heb een tablet met 4G). Ik zou geen van beiden willen missen.
Mijn smartphone wordt voornamelijk voor whatsapp gebruikt, thuis heb ik de laptop en onderweg de iPad.
Ik gebruik mijn laptop intensief om te studeren en mijn iPad Mini neem ik ook vaak mee om collegeslides op te kijken en dingen op te zoeken.

Thuis neem ik m'n iPad Mini constant mee om video's op te kijken en Twitter te checken etc. Maar het meeste kijk ik s'avonds video's als de tv bijvoorbeeld bezet is. Ik zou daarom eigenlijk niet zonder laptop op tablet kunnen.
Helemaal mee eens, zeker vanaf het moment dat ik een ultra-book heb gebruiken we de tablet helemaal niet meer. Gelukkig de kinderen nog wel zodat ie stofvrij blijft ;) .

Die ultra-book is maar iets groter dan de tablet, maar veel groter scherm (infinity edge), en heeft bovendien een lekker toetsenbord. Dat je het scherm niet hoeft vast te houden is dan ook meteen een extra voordeel.
In de vakantie even een foto photoshoppen en fotoboek in elkaar draaien gaat dan ook een stuk vlotter en makkelijker. Met de tablet deed ik dat niet zo snel omdat het toch wat omslachtig werkt.
Ik doe al mijn werk (software ontwikkeling) op een tablet, namelijk een Surface Pro 3. Ik leg hem in een docking station met een extern toetsenbord, muis, en scherm. Volgens de definitie van Tweakers is dit een tablet. Deze voldoet prima qua power en gebruiksgemak. Zelfs eigenlijk nog beter dan een laptop omdat ik het toetsenbord kan loskoppelen, zodat deze niet meer in de weg zit en hem kan gebruiken in de traditionele 'tablet' manier.

Ik denk dat de hardware (tablet of PC of laptop) er steeds minder toe doet. De grens met een phone vervaagt ook steeds meer, zie continuum. Het OS en zijn mogelijkheden zijn de beperkende factor omdat power van ally type devices steeds groter wordt.

[Reactie gewijzigd door Eeki op 29 augustus 2016 09:19]

Helemaal mee eens, hoewel ik mezelf in kamp 2 zou indelen, zit ik ook wel redelijk in kamp 1. Ik gebruik namelijk voornamelijk mijn smartphone om te browsen, shoppen, etc... Ik denk dat de vele responsive / voor mobiel geoptimaliseerde websites hier ook sterk aan bijdragen. Vroegâh was het niet te doen om een aankoop te doen op je mobiel en pakte je de tablet er bij. Tegenwoordig is deze drempel bijna volledig weg en is de noodzaak van een tablet steeds minder geworden. Maar ook de laptop is hierdoor minder vaak noodzakelijk.

Tablets blijven daarnaast gewoon suboptimaal voor bepaalde taken (spreadsheets, (foto)bewerking, veel typwerk/tekstverwerken, etc), waardoor je in deze gevallen sneller naar de laptop grijpt.

[Reactie gewijzigd door ReneDD op 29 augustus 2016 10:09]

2. Het nut van de tablet t.o.v. laptop is discutabel. Hoewel deze bij velen toch de laptop doet stofhappen, denk ik ook dat velen toch wel zonder tablet kunnen maar niet zonder laptop. Even snel internetten, marktplaats, mail checken, spelletje doen, gaat prima op een tablet, maar zodra je maar een beetje functionele (geavanceerdere) zaken gaat uitvoeren, bijvoorbeeld emailtje of documentje typen, programmeren, etc. dan is een laptop (pc) noodzaak.
En hier dus ook, gebrek aan een snelle manier van text invoer en het feit dat 'Apps' vaak nog steeds met minder features dan websites komen zorgen er voor dat de tablets hier vrijwel ongebruikt zijn bij de volwassenen.

Om ons heen zijn tablets daarentegen zeer populair bij kinderen en ouderen, zowel bejaarden als de 50 plussers die de computergeneratie net hebben gemist. Die kunnen vaak toch niet met 10 vingers typen en gebruiken alleen de basis functies (browser, mail, Facebook) van hun tablets.
Om die reden gaat het internet momentje naar de smartphone, het functionele moment gaat naar de laptop, en zo ligt de tablet in de kast. (zo is het in ieder geval voor mij)
Zelfde hier. Tablets zijn in mijn beleving inefficient, te groot en onhandig. Mijn 12" MacBook niet en voor lezen vind ik mijn Kindle een stuk fijner dan een iPad.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 29 augustus 2016 11:04]

Heel eerlijk gezegd denk ik niet eens dat het zo'n bijzonder weloverwogen keuze is geweest van heel veel mensen om 'er een tablet bij te kopen' met bepaalde functies in het achterhoofd. Er is een bijzonder grote groep die echt de meest onhandige zaken op een tablet moet en zal doen, 'want dat is comfortabeler'. Overigens ook mensen met een beetje verstand; laatst een makelaar die driftig zat te tikken, ongeveer anderhalve minuut tijdens een bezichtiging, om vervolgens niet meer dan een tijd en datum in de agenda te hebben geprikt. Ik maak mee dat ik een laptop opstart, zaken regel en weer afsluit terwijl de tablet gebruiker naast me nog in de tweede zin van een mailtje zit te typen - en die tablet was dan ook al(tijd) aan.

De tablet is touch, toegankelijk, draait een OS met grote buttons en kleurtjes en transities in de UI. Ik vermoed dat het voor velen een weg is van de minste weerstand. Die laptop draait Windows en dat is in de perceptie een log, ingewikkeld en oud systeem. De tablet is hip, je kunt het vasthouden als een boek, en lijkt heel makkelijk te werken. De praktijk is anders, maar de groep die zo met een tablet omgaat heeft daar kennelijk tijd genoeg voor. Denk hierbij aan ouderen, maar ook aan totale digibeten en mensen met veel tijd omhanden en bijvoorbeeld geen (fulltime) job. En ook niet te vergeten zijn de kinderen, want die pakken 'm ook graag op en dat kan weleens de trigger geweest zijn voor velen om er een aan te schaffen. Het verklaart ook meteen waarom deze groep niet zo snel tablets blijft kopen. Zo lang ie het doet, is het goed.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 augustus 2016 16:52]

Ik zit in 3.

Laptop wordt alleen nog maar gebruikt op vakanties en voor Netflix.
Tablet staat in de schuur als Spotify afspeler.

Ik vind het op de bank zetten met een laptop/tablet echt vervelend.

Mijn desktop wordt daarentegen wel erg veel gebruikt, goede stoel, op maat gemaakt bureau. Ik zit lekkerder voor mijn monitor dan op de bank.
Ikzelf had de eerste Nexus 7 gekocht omdat ik idd op de Telefoon nog op 4" zat en ik wel iets groters wou als ik thuis even wat wilde opzoeken of even op YT iets wou kijken.
Ideaal was het. Laptop niet snel meer nodig. En beter dan de telefoon.
Daarna had ik algauw 4,7 en 5,5" telefoons, die ook nog eens veel sneller waren en eigenlijk ook prima te gebruiken waren om snel wat op te zoeken. Ik pakte mijn nexus minder en minder.
En de nieuwe laptop was ook nog eens binnen 5 seconden gebruiksklaar met de slaapmode van Windows en werkte voor het "zwaardere" werk dus ook veel prettiger dan een tablet.

De tablets worden nu gebruikt door mijn dochters. En daar is het ideaal voor.
Zijn de laatste generatie Nexus 7. En inmiddels dus al oud. Maar voor hun doel prima.
En worden bijna dagelijks gebruikt. En zullen inderdaad pas vervangen worden als ze stuk zijn.

Zelf hoef ik echt geen tablet meer (iig geen Android 7 of 10" maakt niet uit). Maar zou ik eerder kijken naar een Windows Tablet als ik perse iets meer portables moet hebben dan mijn huidige laptop.
Je zult toch bijna altijd zien dat de middenweg het populairst is, op die manier kunnen de voordelen van beide kanten gecombineerd worden.
In dit geval de laptop:
-Redelijk gemakkelijk mee te nemen;
-Je maakt gebruik van een besturingssysteem waar je aan gewend bent;
-Je kunt simpel gebruik maken van opslagmediums als USB, maar ook CD en DVD

Ook binnen mijn ICT opleiding zie je dat er in het hele gebouw (DIF te Zoetermeer) geen gebruik wordt gemaakt van desktops, alleen al omdat het met een laptop/notebook veel praktischer werken is.

Een ander voordeel van de laptop is dat je 'em op een werkplek kan gebruiken maar ook gewoon op een relaxed moment op de bank

[Reactie gewijzigd door IThom op 29 augustus 2016 12:26]

Mijn laptop is stuk en gebruik nu mijn tablet (met apart toetsenbord) als vervanger voor het werk. Het gaat maar wat verlang ik terug naar mijn laptop. Werken op een laptop gaat gemakkelijker: wisselen tussen 2 programma's, bestanden opslaan op een netwerkschijf etc
Ons huishouden was kamp 3 (beiden in gebruik) maar "noodgedwongen" kamp 2.

Een tablet raakt veel sneller verouderd dan een (degelijke) laptop/pc, de updates/ondersteuning vallen relatief snel terug. Voor erbij zou onze iPad eerste generatie nog steeds voldoen, maar is nu sterk verouderd.

Om nu elke 3 jaar in een tablet te investeren, nee dat geld stoppen we dan toch weer in het potje laptop/pc (en smartphone). Jammer want het was een fijne aanvulling. Bij veel gebruik investeer je natuurlijk wel vaker, maar: keuzes. Zo zal het bij veel mensen, vooral oudere, gaan.
Opvallend, er lijken twee kampen te zijn:
1. Laptop ligt stof te happen,
2. Tablet ligt stof te happen.
5 jaar geleden kocht mijn partner een goedkope android tablet, en ik een EEE-pc die binnen 2 seconden opgestart was. De tablet lag stof te happen.

Nu is de EEE-pc vervangen door een logge laptop met kapotte accu, en hebben we een ipad - de laptop ligt nu stof te happen- behalve voor het zware typwerk (boek schrijven). Je kan dus van kamp wisselen.
Ik zal wel weer een uitzondering zijn, maar ik zit in het kamp van: "alles is bruikbaar zolang het maar doet wat ik wil".

Ik heb twee laptops: een game laptop met een 17"scherm waar ik ook thuis op werk en een 13" ultra book (Asus Zenbook) die ik meeneem op pad. Alles is gesynct via Dropbox en de Asus zit standaard in mijn tas, klaar om mee te nemen. Die gebruik ik voor remote access op klantsystemen en om lappen tekst te typen en presentaties te maken. Dat is allemaal zinloos op een tablet.

Ik heb ook twee tablets: een iPad 3 bomvol muziekprogramma's (synths, etc.) voor in mijn muziekhoek en een iPad mini 2 voor het werk en zinloos browsen op de bank. Met dat ding ben ik lekker mobiel en kan ik on the fly aantekeningen maken in Evernote en foto's maken van wat er om me heen gebeurt (ik speel vaak facilitator, trainer en teamcoach). Veel handiger dan zelfs een lichte ultra book.

Ik heb een smart phone waar ik mee bel, het weer van de week laat voorspellen en adressen mee opzoek (incluis wat navigatie). verder niks eigenlijk.

Tot slot heb ik een Kindle om boeken te lezen. Daar gebruik ik de iPad mini soms ook voor als ik op mijn werk wat lees of echt veel wil heen en weer bladeren.

Kortom, voor mij is de tablet allerminst op zijn retour. Wat voor mij wél op zijn retour is, is de 10" tablet. Als ik een docking station zou hebben dat geschikt zou zijn om met mijn iPad mini ook midi signalen te verwerken en ik er tegelijk headphones, boxen en gitaren op kan aansluiten, dan is die iPad 3 direct vertrokken.

En nee, mijn smartphone is géén vervanger voor de Kindle of de iPad mini.

[Reactie gewijzigd door DrDread op 29 augustus 2016 20:21]

Bij punt 2 zie je wel een steeds belangrijker wordende categorie over het hoofd: de hybride. Mijn Asus Transformer gebruik ik 95% van de tijd als laptop waarbinnen ik ongeveer de helft van de tijd productief ben. De andere 5% gebruik ik het apparaat als tablet om eens lekker door flipboard te bladeren of om een spelletje spider solitaire te spelen als tijdverdrijf.

Volgens de gestelde regels ben ik een tabletbezitter. Technisch ben ik het daar ook helemaal mee eens want m.i. is het grote verschil tussen een tablet en een laptop dat bij een tablet alle hardware achter het scherm zit en dat alles binnen 1 behuizing. Net als een smartphone dus maar dan een stuk groter. Een laptop heeft de hardware onder het toetsenbord zitten. Bij mijn Transformer is het toetsenbord niet eens elektrisch verbonden; die werkt namelijk via bluetooth.

Hybrides, mits goed uitgevoerd, vind ik een fantastische uitvinding. En met Windows 10 is er ook het ideale hybride OS op de markt verschenen. De interface leent zich uitstekend voor zowel muis- als touchscreen-gebruik. De UWP-apps idem dito. Terwijl Android een gedrocht is op grote tablets voor quasi desktop gebruik, iets waar alle recente versies helaas nog steeds geen verandering in hebben gebracht. iOS is hetzelfde verhaal als ik mag uitgaan van de verhalen van gebruikers. Windows 10 op een moderne tablet is m.i. de enige kandidaat als je het apparaat iets serieuzer wil gebruiken dan alleen een spelletje spelen en wat op sociale media rondhangen.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 29 augustus 2016 22:13]

Tablets zijn vooral handig met de navigatie functie. Ik heb mijn kapotte Mio vervangen voor een iPad mini. Ideaal, want ik heb er geen sim in geplaatst en kan dus niet gestoord worden door telefoontjes.

Naast navigeren surf ik er een beetje mee , maak er eenvoudige muziek mee en doe spellen, vooral op reis.

Mijn laptop is een desktop vervanger. Een laptop met 15" scherm doet gewoon alles wat een desktop ook doet. Dat wil zeggen: ik game niet zwaar en heb ook geen CAD nodig. Dan is het ding prima voor de briefjes te typen, foto's te bewerken en de administratie van de belastingdienst online te regelen.
Inderdaad, precies zo zie ik het ook. Met een smartphone met een 5,5" (FHD) scherm in je broekzak heb je gewoon geen tablet meer nodig en het echte werk doe je op je laptop.
Nu heb ik alleen maar een kleine laptop van de zaak, maar als ik kon kiezen dan zou m'n volgende laptop wel zo'n Microsoft Surface Pro ding worden i.p.v. een reguliere laptop. Het valt me een beetje tegen dat er maar weinig bedrijven zijn die al massaal op die apparaten zijn overgestapt voor hun personeel en nog vasthouden aan de 'ouderwetse' laptops/ultrabooks van Dell, HP enzovoorts.
Ik vergader meer dan ik leuk vind. Eerst betekende dat dikke stapels papier.
Toen zat ik tegen 15" en 17" laptops aan te kijken; zelf kocht ik een netbook - al was dat wel behelpen.
Toen kwamen de tablets. Fijn, konden we elkaar weer zien. Maar de opmaak van bijlagen goed weergeven, even wat wijzigen in een document, aantekeningen maken bij een PDF, documenten naast elkaar vergelijken - onmogelijk was het allemaal niet, maar geen enkel apparaat deed het graag.
Nu zie ik thin&lights en convertibles. Merkwaardig genoeg slechts een enkel ultrabook. Compleet OS, vertrouwde software, serieus multitasken, toetsenbord, goede resolutie, responsief, goede onnectiviteit, meer dan een dag batterijduur.
Ik heb m'n laatste tablet, de iPad Air 2 na een paar maanden aan m'n vriendin gegeven en ik heb een Macbook 12" gekocht. Veel handiger en productiever dan die iPad.

Ik zie meer een toekomst in ultra lichte laptops dan in tablets.

Op m'n werk hetzelfde verhaal. Scholen investeren in tablets, maar als je dan ziet wat erop gedaan wordt zijn de leerlingen (zeker in het secundair) veel beter af met een kleine draagbare laptops. Met uitzondering van de kleuters en de jongste lagere school kinderen.
Scholen zijn massaal naar de Chromebooks over aan t stappen omdat ze in aanschaf een stuk goedkoper zijn, en meer dichtgetimmerd/hufterproof. En de opladers worden niet continu gejat. Dat is echt *de* niche voor Chromebooks.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 augustus 2016 10:02]

Laat dat massaal maar weg. (Of je moet in de VS wonen, daar schijnen ze meer verkocht te worden) Het is feitelijk weer (kleinere) Windows laptops as usual.
Klopt, bij mij op school heeft iedereen een ipad gekregen maar voor de meeste dingen die die moet doen werkt het niet. Ze hadden veel beter latops of chrome books kunnen halen.
Nooit een tablet gehad. Verbaas me er zelfs over dat deze apparaten lange tijd zo populair zijn (geweest). Je kan er niet mee bellen, films kijk ik liever op een groot scherm, ik ben niet belangrijk genoeg om m'n mail te moeten checken wanneer ik én buitenshuis én niet met werk bezig ben; hetzelfde geldt voor nieuws, en voor onderweg heb ik een mp3-speler en een reeks goede boeken.
Maar goed, dat geldt voor mij persoonlijk. Er zullen vast 1001 redenen zijn om zo'n ding aan te schaffen, al heb ik nooit een overtuigend argument gelezen/gehoord.

Hopelijk leidt de afname in verkoop van tablets tot een verschuiving van de aandacht van ontwikkelaars naar de ontwikkeling van degelijke ultrabooks.
Ik zal je 2 goede argumenten geven die in mijn situatie gelden:

1. kinderen
Man wat is er veel beschikbaar voor de kids. Denk aan netflix, games en tegenwoordig ook huiswerkapps vanuit school.
Op school werkt mijn zoontje met een ipad, wat een verademing is dat voor ons als ouders!
- Ik kan precies zijn dag-, week- en semestertaken in de gaten houden en bijsturen waar nodig
- Ik kan zijn prestaties waar en wanneer ik wil bekijken, niet meer wachten op een rapport o.i.d.
- Hij kan zelf precies bepalen wanneer hij wat gaat doen en hoeft geen rekening te houden met "het gemiddelde niveau". Hij is bijvoorbeeld erg goed met rekenen en kan hier veel meer uit zichzelf halen zonder dat de klas hem hierin achterhoud, maar hij is minder goed in nederlands en spaans waardoor hij degenen die hier wel goed in zijn gewoon verder kunnen gaan in de stof.

2. vrouw die niets met technologie heeft
Ze speelt graag op de bank candy crush, kijkt wat rond op marktplaats of gaat haar facebookfeed af. Ze kan alles op haar telefoon doen maar vind een groot scherm gewoonweg fijner.

Ik snap dat het voor jou niks is, voor mijzelf ook niet. Maar voor de "leek" is het ideaal, wat toch wel een hele grote doelgroep is in de wereld.

Enige voordeel voor mijzelf zou zijn om lange teksten te lezen op een tablet in plaats van een telefoon.

[Reactie gewijzigd door waktak op 29 augustus 2016 08:14]

Jij noemt precies te de reden op waarom ik op dit moment tegen "ipad onderwijs" ben. Ik ben van mening dat je juist niet continue je kinderen moet "bijsturen" op school. Daar is een leerkracht voor, daarnaast worden erg belangrijke vaardigheden zoals sociaal zijn, samen werken en spelen niet met een ipad gemeten. Ook vind ik het niet goed voor kinderen om uren per dag naar zo'n scherm te kijken. Wat is er mis met een boek, potlood/pen en papier?
Jij noemt precies te de reden op waarom ik op dit moment tegen "ipad onderwijs" ben. Ik ben van mening dat je juist niet continue je kinderen moet "bijsturen" op school. Daar is een leerkracht voor
Helemaal met je eens, op het dikgedrukte gedeelte na. Moet erbij zeggen dat wat jij noemt volop in de aandacht is op school. Ik was denk ik niet helemaal duidelijk:
Een onderwerp, bijvoorbeeld wortels met rekenen, wordt eerst klassikaal uitgelegd aan de klas.
Op de oude school van mijn zoontje kreeg iedereen dezelfde opgave uit een papieren werkboek en moest hij wachten tot iedereen klaar was. Deze vorm van onderwijs is alleen geschikt voor de gemiddelde kinderen. Kinderen die sneller klaar waren begonnen te klieren en storend gedrag te vertonen, Vervolgens wordt onze zoon bestempeld als irritant en ervaart hij school als iets wat niet leuk is.
Zo zijn er tienduizenden kinderen in Nederland die bestempeld worden als irritant omdat ze niet de uitdaging krijgen die ze nodig hebben. Wat me stoort aan je reactie is "Daar is een leerkracht voor". Je kunt onmogelijk van een leraar verwachten dat hij voor elke leerling gepast materiaal kan aanbieden, uit het ouderwetse papier.
Hier komt de ipad mooi om de hoek kijken. Uitleg van de wortels begint hetzelfde, klassikaal. Stel dat 80% dit begrijpt dan kan de leraar zijn volledige aandacht aan de 20% besteden die het niet begrijpt en kan de overige 80% dieper in de stof gaan. Met als bijkomend voordeel, de leraar hoeft niet continue kinderen te corrigeren omdat ze al lang klaar zijn met hun werk.

Kortom: kinderen hun talenten/sterke kanten laten ontwikkelen zonder dat dit ten koste gaat van de basiskennis. Mocht je je verder in willen lezen over deze onderwijmethode, lees dan dit artikel even door. Ik hoop dat nederland hervormingen in het basisonderwijs gaat overwegen want er zijn een hoop kinderen die niet gelukkig zijn in het onderwijs of er zelfs uitvallen omdat ze niet gemiddeld genoeg zijn, en dat is dood- en doodzonde.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardoschool

[Reactie gewijzigd door waktak op 29 augustus 2016 10:27]

Ik snap je punt wel. Maar ipv leerlingen te laten wachten kan de docent ook zeggen dat de leerlingen die al zijn klaar rustig op hun plek verder mogen met (extra)werk, lezen van een boek etc.
Dat werkte toen ik op de basisschool zat ook.

Dat van hoog begaafden onderwijs ben ik dan geen voorstander van. Ben juist voor mensen gemixt in klassen te hebben. Kinderen kunnen elkaar ook helpen, is ook goed voor de ontwikkeling van een hoog begaafd kind om iemand anders iets uit te leggen die minder begaafd is. Laat iedereen maar merken dat er snelle en minder snelle kinderen zijn. Is in de "normale" wereld ook zo.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 29 augustus 2016 12:14]

Ik snap je punt wel. Maar ipv leerlingen te laten wachten kan de docent ook zeggen dat de leerlingen die al zijn klaar rustig op hun plek verder mogen met (extra)werk, lezen van een boek etc.
Dat werkte toen ik op de basisschool zat ook.
Dan ken je mijn zoontje niet :) Los van een hoog IQ, is hij mits niet uitgedaagd gewoon heel erg druk en gaat andere kidneren afleiden. Nogmaals, een boekje geven o.i.d. werkt bij een gemiddeld kind wel.
Dat van hoog begaafden onderwijs ben ik dan geen voorstander van. Ben juist voor mensen gemixt in klassen te hebben. Kinderen kunnen elkaar ook helpen, is ook goed voor de ontwikkeling van een hoog begaafd kind om iemand anders iets uit te leggen die minder begaafd is. Laat iedereen maar merken dat er snelle en minder snelle kinderen zijn. Is in de "normale" wereld ook zo.
Ben ik helemaal met je eens, maar dit is de beste mogelijkheid die er op dit moment is in Nederland. je wilt niet weten hoeveel uren ik op school gezeten heb omdat de school onderzoeken wilt omdat er iets mis is met mijn zoon, dat hij niet luistert, en niet gewoon braaf is als de rest van de kinderen.

Je zegt nu eigenlijk "laat hem zich maar lekker aanpassen, is in de echte wereld ook zo" maar je weet zelf ook dat slimmere mensen niet zo slim zijn op het gebied van EQ, wat bij hem ook het geval is, en hij op een reguliere school niet de extra aandacht kan krijgen om zijn beperkingen te trainen. Een school voor kids met een hoog IQ is niet alleen extra les materiaal, maar ook de veel voorkomende zwakte (lees laag EQ) te trainen door hiervoor geschoolde leraren.
Jij noemt precies te de reden op waarom ik op dit moment tegen "ipad onderwijs" ben. Ik ben van mening dat je juist niet continue je kinderen moet "bijsturen" op school. Daar is een leerkracht voor, daarnaast worden erg belangrijke vaardigheden zoals sociaal zijn, samen werken en spelen niet met een ipad gemeten. Ook vind ik het niet goed voor kinderen om uren per dag naar zo'n scherm te kijken. Wat is er mis met een boek, potlood/pen en papier?
Dat ben ik helemaal met je eens. Ik ben blij dat mijn kinderen geen Maurice de Hond onderwijs gekregen hebben.

IMO bemoeien veel ouders zich op vandaag veel te veel met de school. Wat IMO niet in het belang van de school en de leerlingen is.
inderdaad, die iPad/laptop klassen zijn vaak veel te erg gericht op het apparaat zelf. Een laptop of iPad levert niet direct betere prestaties op. Sterker nog het is gewoon bewezen dat mensen dingen beter onthouden als je ze met pen en papier schrijft, dan dat je de informatie intikt op een ding.

Boeken zijn ook veel betrouwbaarder dan die prut die de uitgevers digitaal aanbieden. Als je toch hoort hier en daar wat daar allemaal mee mis is, dan ga je je echt afvragen waarom men dat toch zo graag wil pushen.

Pas als je het onderwijs radicaal anders in elkaar zet kan de computer veel betekenen. Dus niet meer klassikaal lesgeven, en huiswerk en opdrachten voor thuis. Juist een praatje van een leerkracht kan prima via video gebeuren. Dan kun je landelijk de beste, meest begaafde leraar zoeken die een college kan geven waar leerlingen echt naar luisteren. Aangevuld met echt hoogwaardige animaties/graphics en dergelijke dat het geheel echt op een hoger niveau zit dan wat een docent standaard in de klas doet. Een uitzonderlijk goede presentatie geven is namelijk ook gewoon een vak apart, en als je een team opstelt van docenten die daarin begaafd zijn, en deze fulltime alleen maar hier mee bezig laat zijn kun je volgens mij echt meer bereiken.

De rest van de docenten kan dan juist samen met de leerlingen de opdrachten/huiswerk doen en aanvullen waar de video's niet afdoende zijn geweest.

Maar zolang de iPad/tablet gewoon een vervanging van boek en schrift blijft zal het nooit die manieren overtreffen. Ja je kan rectificaties versturen ect. Maar de leer ervaring voor een kind gaat er niet op vooruit.

[Reactie gewijzigd door MenN op 29 augustus 2016 10:33]

Ik ben het met je eens dat het bijsturen van je kind in de meeste gevallen niet de bedoeling kan zijn, maar het kan wel handig zijn om goed op de hoogte te zijn van het onderwijs van je kind!
Dat dat uberhaupt ooit is toegestaan op scholen vind ik al meer dan een brug te ver. Dit is niet met de tijd meegaan, dit is simpelweg ondoordacht en vooral heel goed voor de tabletmarkt en daarmee met name Apple. Slim gedaan. Maar kinderen moeten niet op deze manier in de commercie gesleept worden, en zeker niet op school. De school moet neutraal blijven en lesmateriaal moet gevarieerd zijn. Dat betekent dus, af en toe een tablet opdracht, misschien, als onderdeel van een groter en sluitend geheel. Ik vind het ook getuigen van een luiheid die niet bij onderwijs past, zowel van de instelling als van de leerling.
Ik heb zelf een tablet. Ik denk niet dat ik goed zou kunnen beargumenteren waarom ik er een nodig zou hebben. Ik denk dat het überhaupt op persoonlijke voorkeur neerkomt.
Tja mijn asus uit 2012 (toen 220 euro) is vande week spontaan overleden aan een verticale barst in het scherm en heb gezocht en gezocht maar een nieuwe kopen ga ik niet.


Waarom? ik speel er alleen spellen op en bijna alle tablets in die prijs range hebben een intel soc en laten die nou net niet werken voor heel veel games.
Kortom de tablet markt heeft mij gewoon niets meer te bieden tenzij ik belabberde accuduur of een slechte soc ervoor terug krijg en dat weiger ik.

En zo heeft mijn moeder ook de tablet ingeruild voor een laptop.
Sneller goedkoper en veel meer opties.

Tablets hebben hun beste tijd gehad zeker als fabrikanten het verdommen om nog betere modellen voor een leuk prijsje uit te brengen.

Iedere fabrikant die denkt dat ik meer als 250 a 300 ruro voor een goede tabelt uit ga geven heeft het mis aangezien ze voor mij maar 1 doel hebben.

Mail en browsen werkt vele malen prettiger op een pc of laptop.
Al die mobiele sites zijn een drama en mail apps zijn over het algemeen funest voor be tablet batterij.
Idem hier, alleen ik heb wel een ipad gekocht... Een jaar of 3 geleden... Ik dacht "dat is handig, beetje internetten op de bank, of Netflix kijken als mijn vrouw een soap kijkt".
Niet dus. Ik kom te veel websites tegen die niet lekker werken op een ipad, of dat navigatiemenus niet werken. Uiteindelijk pak ik toch iedere keer de laptop, merk ik.
Idem voor Netflix, het is een erg klein scherm, waar je dicht op zit. Dan pak ik liever een grote tv, dan maar op de slaapkamer.

Nee bij ons thuis wordt de ipad uitsluitend nog gebruikt op vakantie, in de auto, om de kinderen door de lange reis te krijgen. Verder ligt hij stof te happen...
Je bedoelt waarschijnlijk dat je nog nooit een goed argument in jouw straatje gehoord hebt ;)

Zoals je zelf al aangeeft is het persoonlijk. "Films kijk IK liever op een groter scherm" schreef je ook zelf al.

De één gebruikt een tablet dagelijks en bij de ander ligt ie onder een laag stof in de kast.

Zakelijk kan een tablet super zijn, voor klantbezoeken en beurzen bijvoorbeeld om bezoekers wat te laten zien. Handzaam, zeer goede beeldkwaliteit, snel starten en switchen tussen foto's en films. Daarnaast ook prima om wat korte aantekeningen te maken.

Al veel plezier van gehad.
Gisteren nog lopen kiezen tussen een ipad én iphone SE of gewoon voor een 6s gaan. Uiteindelijk won het grotere scherm op een telefoon. Zie nog steeds niet in waarom ik een tablet naast mijn (Windows) laptop zou moeten hebben.

De enige bruikbare functie voor ons is als spelcomputer voor de kinderen, die een mini hebben. En al ligt ie er, gebruik ik hem nauwelijks of alleen omdat ik nog geen iphone had. :P

[Reactie gewijzigd door vlaag op 29 augustus 2016 09:26]

Ik gebruik mijn tablet elke dag zoals mijn ouders vroeger de krant:: 's morgens aan het ontbijt om het nieuws te lezen.

Hij ligt hier continu rond te slingeren en ook de rest van de dag pak ik hem regelmatig op om snel wat dingen op te zoeken over een tv programma dat opstaat of iets dat me te binnen viel na te gaan. Natuurlijk kan dat ook met een telefoon of een PC maar ik verkies toch het 9" scherm boven de gsm en de snelheid van het ding snel even te pakken boven mij aan de PC te zetten
Ik hoor het mezelf nog zeggen bij de presentatie van de eerste iPad:
"Wie moet nu een veel te grote GSM waar je niet mee kan bellen?"

Ik heb er dan eentje gewonnen (iPad 2), nu ben ik er dagelijks mee bezig. Dit is zo'n typisch toestel, net zoals een GSM. Je hebt het niet nodig tot je het gehad hebt.
Wat ik mij dan afvraag is hoe het precies zit aangezien het verkoop van de pc's verminderd is, en nu ook tablets steeds minder verkocht worden. Een tablet gaat redelijk lang mee, dat natuurlijk maar zoals jullie aangeven is het geen laptop/desktop vervanger, wat in de toekomst zal dat wel mogelijk kunnen zijn?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 29 augustus 2016 06:41]

Ik denk wel dat het een laptop vervanger wordt, denk maar aan de Surface pro en iPad pro. Nu zijn dat wel 12", 13" schermen en dus de grote laptops zullen misschien geen vervanger krijgen.
De iPad Pro is GEEN laptop vervanger. Daarvoor is iOS te beperkt. Voor hetzelfde geld koop je een Macbook Air, met een echt macOS er op.
Voor jou is de een iPad Pro geen laptop vervanger, maar voor hem wellicht wel. Hangt toch echt af van wat je er mee wilt doen.

[Reactie gewijzigd door eM. op 29 augustus 2016 10:03]

Jouw redenering is dat een fiets of de bus een vervanger van een auto kunnen zijn. Dat kan prima maar ze hebben niet dezelfde kenmerken. Maar Iemand die zijn laptop/auto ten volle benut, heeft dan weer niet genoeg aan een ipad pro/fiets.
Maar. Het is dus voor elke situatie net ietsje anders.
Dat is waar. Ik had even niet het aan het besturingssysteem gedacht, maar puur aan de hardware en mogelijkheden ervan.
Voor veel mensen is hun oude computer voldoende om alles te doen wat ze willen. En zo lang dat kan hoef je toch geen nieuwe?
Dan zou ik daar wel meer mee willen kunnen doen. Zou er open-source OS op willen kunnen draaien (dual-boot) en open-source software. Allemaal zonder te hacken of jailbreaks. Ook vind ik een muis en een toetsenbord superieur qua besturing voor veel games. Ook zou ik op meerdere beeldschermen tegelijk willen kunnen werken.

Hmmm...eigenlijk wil ik een laptop die ook een tablet kan zijn ; )
PC's gaan nog veel langer mee. Het probleem is niet dat mensen geen PC's meer gebruiken, maar dat ze geen nieuwe kopen.
Als ik zo om mij heen kijk (kleine stad in het zuiden van het land) en zie hoe het aantal oudere auto's hand over hand toeneemt, heb ik het idee dat de Nederlandse economie (en dan met name op prive niveau) er veel slechter aan toe is dan de politici ons willen doen geloven. De consumentenuitgaven (bijv. voor tablets) staan, naar mijn mening, op een aanzienlijk lager niveau dan voorheen.
De titel klopt niet. Volgens mij had het moeten zijn: "De opvallende teruggang van tablet verkopen - De tijd dat iedereen een NIEUWE tablet wilde is over."

Wij hebben twee iPad mini 2's, een iPad Pro 12,9", en twee goedkope Android tablets in het gezin. De CoreI7 laptop ligt te verstoffen in de kast.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 29 augustus 2016 06:26]

Eens. Tablets van 3 jaar oud werken vaak nog prima. Waarom zou je dan een nieuwe kopen.
Smartphones ook. Alleen daar wordt in dit artikel compleet aan voorbij gegaan is het feit dat men voor een Smartphone vaak een tweejarig contract heeft lopen. En na die twee jaar kan er een nieuw contract worden afgesloten met nieuwe telefoon. Met tablets is dit niet het geval en wordt er dus ook niet om de twee jaar vervangen.
En er zijn blijkbaar nog steeds mensen die niet door hebben dat die honderden euros die die nieuwe telefoon steeds kost, gewoon in de contractprijs wordt doorberekend ;)
Plus, er zijn per gezin maar een paar tablets (nodig), terwijl je een telefoon niet zo makkelijk deelt tegenwoordig.
Precies, dat is het hele punt. Hier heeft ook iedereen een tablet van een jaar of 2 oud (allen Android), maar de 'oude beestjes' doen nog steeds wat je ervan verwacht: 75% browserwerk, 20% youtube-app en de overige 5% app-gerelateerd. Alleen voor wat betreft die laatste categorie kan een tablet 'verouderen', maar die impact is dusdanig klein dat je daar geen nieuwe voor aan gaat schaffen.
Browserwerk ook, elk jaar worden websites weer zwaarder en geheugen intensiever. Neem een tablet van vier jaar terug met 512 MB RAM, daar werkten destijds alle websites vlotjes op, maar anno 2016 zijn de HTML5/JS ads, filmpjes en menu elementen op het web zo zwaar geworden dat het geen feestje meer is.
Je bent blijkbaar de uitzondering.
De laptop is een oudere, dikkere laptop zonder SSD?

Verkopen = marktaandeel wordt overal geschreven.
Ben ik het ook niet mee eens, maar zo wordt het blijkbaar overal gezien.
De laptop is een Core i7 Dell XPS15 met 128SSD, FullHD high gamut scherm, 1TB HD en 8GB geheugen, met Ubuntu 14.04 LTS. Snel genoeg voor ons. Windows willen we niet.

Het gaat niet om verkopen of marktaandeel. Het gaat er niet om wat ik gebruik. Het gaat er gewoon om dat de titel van dit artikel niet klopt met de tekst. De vlag dekt de lading niet. De titel suggereert dat mensen geen tablets meer gebruiken omdat ze minder verkocht worden. Verkoopaantallen hoeven niets te zeggen over populariteit en gebruik. Uit de tekst blijkt dat ook: mensen doen namelijk langer met hun tablets en vervangen ze minder snel. De titel is te kort door de bocht en heeft een hoog "clickbait" gehalte IMHO.

Volgens mij had het moeten zijn: "De opvallende teruggang van tablet verkopen - De tijd dat iedereen een NIEUWE tablet wilde is over."
ik heb lang nog nieuwe tablets gewild maar het aanbod met de juiste prijs is er gewoon nooit gekomen.

in 2012 kwam nvidia met de belofte dat high end tablets 200 euro zouden gaan kosten. sinds die tijd zijn tablets gestegen tot een prijs van 500 a 700 euro...
Sorry maar voor een tablet is dat gewoon gestoord.
Voor een telefoon vind ik het al belachelijjk maar voor ee tablet helemaal.

Wil je 3gb ram en een degelijke soc en fhd resolutie dan heb je 2 opties.
De huawei tabler uit begin 2013 met android 5.1 voor 420 euro en sony tablets (z3) uit begin 2015 voor 335 euro verder betaal je meteen 600 euro voor de sony z4.

Als ze tablets willen verkopen moeten ze ze wel uit brengen.


Het is goed mogelijk om een nieuwe tablet op de markt te brengen met 14 uur accuduur een goede soc (snapdragon 800+) en een fhd schermpje voor rond de 250 euro maar ja ze verkopen liever een tabelt van 600 euro maar vergeten dat de consument geen kip met gouden eieren meer is.
Ben het er volledig mee eens met je reactie. Ik wil al lang een nieuwe tablet kopen maar het aanbod is zeer zeer karig. Het moet er een met mobiele verbinding zijn(4G) en dan heb je bijna geen keuze. Dus zit ik opgescheept met mijn Samsung Galaxy Tab II die ik al meerdere malen verwenst heb voor zijn traagheid.
Toch heeft de titel je aandacht weten te vangen, niet?;)
Precies. Vandaar mijn reactie. Ik durfde het woord "clickbait" niet in de mond te nemen en heb het dus maar netjes verwoord. :+
Persoonlijk ben ik nooit gecharmeerd geweest van een tablet. Het heeft niet de handzaamheid van een smartphone en niet de productiviteit van een laptop. Mijn tablet ligt dan ook vooral in de kast. Het idee van het opladen en synchroniseren van nóg een apparaat, doet me altijd eerder naar mijn laptop of smartphone grijpen. Voor mij is het een "net niet" product, al snap ik zeker dat anderen er wel veel voordeel van hebben.

Ik denk dat het succes van de tablet grotendeels aan de marketing van Apple te danken is. Zij hebben een succesvol een behoefte gecreëerd, een die er daarvoor nog niet overduidelijk was.
Ik heb hetzelfde. Met een Nexus 7 aan de tablet gegaan. Handig voor in de trein dacht ik. Maar precies wat je zegt. Het heeft weinig meerwaarde ten opzichte van een telefoon. En is minder handzaam. Ik heb zelf ook een compacte 13 inch laptop die lekker snel is. Dat is zo veel productiever. Voor de rest voldoet mijn telefoon.
Helemaal eens. Ik heb er in de begintijd van de tablet ook een gekocht. Maar na het begin, toen het nieuwe er van af was, merkte ik dat we 'm niet meer pakten. Ik heb naar de reden gezocht, en voor ons is dat:
  • Hij is puur voor consumeren, niet voor produceren. Als je van consumeren schakelt naar produceren, moet je weer een ander apparaat pakken
  • Je hebt altijd één hand nodig om 'm vast te houden. Dat zorgt voor een mindere bedieningservaring (één hand). En zelfs als je 'm niet hoeft te bedienen merk je dat je de hele tijd bezig bent om 'm in de juiste stand te houden. Daardoor is hij niet geschikt voor een film of televisieprogramma. Een kleine laptop zet je neer en hoef je niet in de juiste stand te houden. Een Surface is dan nog een beter idee, maar ook daar heb ik van afgezien omdat de stand van het scherm ten opzichte van het toetsenbord niet traploos is in te stellen (een scharnier is gewoon fijner dan een 'steuntje'). Verder wel een heel gaaf ding...
Een tablet lijkt meer een apparaat voor mensen die minder computer literate zijn, en de eenvoud van het bedienen nodig hebben. Zodra je goed met een computer kunt omgaan en goed kunt typen met meerdere vingers, is een tablet niet meer prettig en verlang je naar een echt toetsenbord en uitgebreidere functies. Mijn schoonmoeder van 86 vermaakt zich af en toe met een spelletje op de iPad. Internetbrowsen is al een beetje moeilijker en ik durf te beweren dat ze dat niet zo vaak meer doet.
Een Surface is dan nog een beter idee, maar ook daar heb ik van afgezien omdat de stand van het scherm ten opzichte van het toetsenbord niet traploos is in te stellen (een scharnier is gewoon fijner dan een 'steuntje'). Verder wel een heel gaaf ding...
Surface Pro 3 en hoger zijn wel traploos in te stellen :)
En Daar sla je de spijker op de kop. Het is dankzij (om het even oneerbiedig te zeggen) Fanboys/girls van Apple die toch alles maar kochten wat jobs voorschotelde dat er nu een tablet markt is. Alleen als je gaat kijken wat er mee kan, valt het tegen. office is een ramp op het ding, zeker als je wat langer er op wilt werken. Dus wil je een toetsenbord erbij, eventueel een muisje. en dan heb je al zó veel geld uitgegeven dat je feitelijk in één keer een laptop had kunnen kopen.
Het is dus niet de opvallende teruggang van de tablet. Het is de opvallende opkomst van het apparaat.
En om even op de centen terug te komen. De tablets zijn vrij duur. prijzen van een paar honderd euro zijn eerder regel dan uitzondering. Er zijn wel goedkopere, alleen die zijn dan verouderd of gewoon traag.
En als je bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar moet kiezen tussen een laptop/desktop of een tablet. ben je beter af met eerst genoemde. Succes met het tikken van verslagen en werkstukken op een tablet...
Ik heb twee tablets gehad; een Asus Nexus 7 (2012) en een iPad Mini 2 (retina). Ik gebruikte ze vooral om series mee te kijken en een beetje te internetten. Het probleem met die apparaten is dat ze snel aan waarde verliezen. Vooral mijn iPad werd ieder jaar ¤ 100 minder waard nadat Apple een nieuw model op de markt bracht. Wat mij vooral stoorde was het gebrek aan covers met verlicht toetsenbord - iets dat ik toch wel erg plezierig vind s' avonds.

Tegenwoordig maak ik gebruik van een compacte 13,3" Dell Latitude 7370 die ik in ruil voor een uitgebreide review mocht houden (bedankt Tweakers.net !!!). Daar zit wel een verlicht toetsenbord in verwerkt en kan i.c.m. Windows 10 alle software installeren die ik wil. Vooral op dat vlak liep ik bij de iPad tegen de nodige beperkingen op.

Wel heb ik nog een poosje zitten twijfelen om toch voor de Galaxy Tab S2 te gaan, maar aangezien de prijs daar kunstmatig van hoog wordt gehouden en je bij Samsung nooit zo goed weet waar je aan toe bent qua software-updates heb ik het maar niet gedaan. Daarbij heb ik nog de beschikking over een 5,7" Galaxy Note 4 smartphone.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 augustus 2016 06:35]

Die Asus Nexus 7 (2012) is denk ik het slechtste product van alle laptops, tablets en desktop hardware die ik van dat merk ooit heb gekocht. Tergend langzaam, gaat om de haverklap niet meer aan, @Webjunkie idd misschien eens CM 12.1 proberen. Tóch heb ik hem best veel gebruikt om films/series te kijken, spelletjes te spelen, als remote voor Spotify en om apps en website-layouts te testen op 7" Android schermen.

Tegelijkertijd kocht ik ook een iPad 4, wat een topapparaat, beste tablet die ik tot nu toe heb gehad. Zelfs iOS 9.3.5 trekt ie nog met gemak. En daar ligt volgens mij ook een beetje de oorzaak: het ding doet het nog perfect, er is geen enkele noodzaak een nieuwe te kopen. Hij heeft misschien geen 64bit cpu, geen adblock in je browser; geen 3d touch; geen multitask en 16GB is echt krap maar verder een topding, en tot nu toe nog steeds OS updates. Met een supergoed scherm, en qua hardware onverwoestbaar. Misschien wel het beste Apple product wat ik ooit gekocht heb (ik ben een (kritische) Apple gebruiker sinds de jaren 80).

Ik gebruik tablets idd op vakantie, op de bank als ik niet hoef te werken, in de trein, in bed om Netflix te kijken of iets te streamen met Plex, het ding ligt op elk feestje met Pacemaker open zodat iedereen er op kan dj-en met Spotify of lokale muziek. Tijdens besprekingen/vergaderingen neem ik steeds vaker een tablet mee en maak ik aantekeningen in Evernote/Onenote. Ik zou nooit meer zonder tablet willen.
De iPad 4 heeft een 64 bit cpu en OS toch?
Zoals Benno ook aangeeft is de A6X nog 32-bit.

"Pas" bij de A7 en A7X werd 64-bits geïntroduceerd (wat nog steeds een jaar eerder was dan de concurrentie maar dat boeit verder niet). Dat was met de introductie van de iPhone 5S.
Nouja. De nexus 7 kon je twee jaar terug al niet aan de straatstenen kwijt. Heb er zelf ook nog 1 in de kast liggen (32GB 2012 model), maar heb die nooit echt gebruikt. Als in ik heb em nooit gebruikt. Ding is nog zo goed als nieuw, maar ook zo goed als traag. Ik kan er echt niets mee dus ben aan het kijken in hoeverre ik hem in kan zetten als controle panel voor onze server thuis of multimedia extensie dmv remote control richting plex server.

De ipad mini is echter nog wel wat waard. Retina modelletje is nog zo'n ¤150 waard terwijl we ondertussen al weer 3 jaar verder zijn. Ik heb zelf nog een mini 1st gen 64gb die ik voor ¤73 kon kopen dus jeej. Voldoet aan datgeen wat ie moet doen: af en toe youtube maar meestal keynote remote spelen.

Ik ben al een jaar bezig om het thuisnetwerk volledige over te krijgen naar centrale storage met synchronisatie en losse cliënts en dan is een iPad mini ideaal als media consumptie apparaat.
Ik heb CM 12.1 draaien op m'n 2012 N7 en dan is het goed te doen.
Hij wordt nog elke dag gebruikt door m'n vrouw gebruikt voor Youtube, Spotify, Candy Crush (zucht) e.d.

Mijn 2013 N7 zou ik wel vervangen voor een 2016 0f 2017 versie als die uit zou komen.
het 7" formaat is gewoon perfect.
Maar zolang er geen waardige vervanger komt blijf ik 'm gewoon gebruiken.
Okee dat zou okk nog een optie zijn dan. Hoe verhoud zich dat met 4.4? Ik ben niet zo thuis in het draaien van custom roms. In de tijd dat vrienden en ik dat allemaal deden was het huilen met de pet op 🤓😭.
neh, ik heb een tablet en moet zeggen dat dat ding snel verveeld, tis handig om even het nieuws te lezen een weerbericht etc.. maar geef me toch maar een pc hoor
Als forens zou ik niet meer zonder tablet willen. De Nexus 7 (2013) is perfect voor het consumeren van het nieuws en past zelfs in de achterzak, handig met dit mooie weer, geen tas of jas nodig voor het vervoer.
Ik heb ook een Nexus 2013, perfect formaat.. Maar geen 3G/4G maakt hem voor mij waardeloos tenzij ik tethering aanzet. Ik merk daarbij dat ik toch steeds meer met mijn mobiel ga doen.. Voor film kijken is hij wel fantastisch, recent nog lekker serie's kunnen kijken in het vliegtuig. Jammer dat de storage zo beperkt is door ontbreken van een SD card, maar 32GB is net te doen!
Past toch zeker een seizoen van een serie en twee films op met redelijke compressie (episodes 800-900MB, films 2GB) Bluray formats van 15GB+ hebben toch geen zin op zo'n beeldformaat.
een USB-otg kabeltje en een grote usb drive lossen dat zo op.
Heb ik deze vakantie zelf gedaan, best handig.
Precies. Af en toe pak ik de tablet om ff het nieuws te lezen maar voor het overige gebruik ik mijn macbookpro. Veel prettiger, een echt toetsenbord en gewoon volledige functionaliteit. Heel veel sites werken ook anders/beperkter op een tablet. Ik heb ook een Ipad1 gehad; hoe prettig ik mijn Apple laptop vind werken en deze de hemel in prijs boven andere laptops, hoe een vervelend ding ik de Apple Ipad vond (heb 'm ook weggedaan). Veel te beperkt en bijna alles kost geld. Wat dat betreft is Android veel prettiger.
Precies. Af en toe pak ik de tablet om ff het nieuws te lezen maar voor het overige gebruik ik mijn macbookpro. Veel prettiger, een echt toetsenbord en gewoon volledige functionaliteit. Heel veel sites werken ook anders/beperkter op een tablet. Ik heb ook een Ipad1 gehad; hoe prettig ik mijn Apple laptop vind werken en deze de hemel in prijs boven andere laptops, hoe een vervelend ding ik de Apple Ipad vond (heb 'm ook weggedaan). Veel te beperkt en bijna alles kost geld. Wat dat betreft is Android veel prettiger.
Inderdaad, helemaal mee eens.
Alleen kun je browsers wel op 'desktop' mode zetten (Dolphin, Opera, etc) zodat ze het wel normaal doen. Maar steeds meer sites stappen gelukkig af van een aparte 'mobiele' (lees: WAP site met layout anno 2003) met beperkte functionaliteit.
Grappige ontwikkeling is overigens nog dat tablets en notebooks naar elkaar toegroeien; laptops als de Lenovo Yoga en de Toshiba Satellite hebben een toetsenbord dat 360 graden kan draaien om op die manier te werken als een tablet. Je zou dus kunnen zeggen dat de tablets de innovatie hebben aangewakkerd bij de laptops.
Dat het scherm 360 graden kan draaien is niet nieuw bij laptops. Er zijn al jaren modellen op de markt waarbij dat kan. Kijk maar bijvoorbeeld naar de HP Compaq TC1100 uit 2005.
Klopt, alleen werkte het toen gewoon slecht. We hadden destijds een aantal van die dingen in ons lab. Het os was er niet klaar voor, en de touchtechologie ook niet.
Ik heb zelf 'vroeger' anders een hoop plezier gehad van achtereenvolgend een HP TX1000, HP TX2000 en een 9" flybook :) Alleen vonden de meesten mij maar raar toen 8-) Nu heb ik een surface pro 2 en een samsung ativ tab3 met tobo, hetelfde principe maar dunner en omdat het scherm helemaal los kan, flexibeler. Het was jammer dat die HP's zo warm werden (toendertijd een bekend gpu chip probleem), anders had ik die TX2000 misschien nog wel gehad ;)
Uit 2003: nieuws: Uitgebreide showcase tablet-pc's op Hardware Extreme
* Compaq TC1000
* Acer Travelmate C100
* Toshiba Portégé 3500
* Fujitsu Stylistic ST4000
* Nec Versa LitePad
* ViewSonic TPCV1100
* Electrovaya Scribbler
* Gateway TabletPC
* Panasonic Toughbook CF-18
Archive link van de review gezien de site dood is.
1 2 3 ... 10


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True