Inleiding
Samengevat
De G6 is het topmodel oledtelevisie van LG. Dat is duidelijk af te zien aan het luxe, platte ontwerp en de mooie materialen die zijn gebruikt, maar helaas ook aan de prijs. Toch is dit model zijn hoge prijs waard, want wat je er ook op kijkt: hd, uhd, hdr of 3d, alles ziet er op deze oled beter uit. Bovendien is ook het geluid uit het Harman Kardon-luidsprekersysteem van hoge kwaliteit. Met een aanschafprijs van zeven en een half duizend euro valt ons reviewexemplaar ruim buiten het budget van de meeste televisiekopers, maar het is dan ook simpelweg de beste televisie van dit moment.
Eindoordeel
Het mag inmiddels bekend zijn: als je een televisie wil met het allerbeste beeld, moet je een oled-tv hebben, want geen enkele lcd-televisie kan in de buurt komen van het contrast en de zwartweergave die de oledtechniek mogelijk maakt. Zeg je oled, dan zeg je LG, want dit Koreaanse merk is voorlopig de enige producent van oledpanelen voor televisies. De kosten die met een oled-tv gemoeid zijn, laten een langzame, maar gestage daling zien. Voor de tv uit deze review zul je echter nog steeds diep in de buidel moeten tasten, want we bekeken het topmodel van LG: de G6.
Dit model is verkrijgbaar in twee maten: 65 inch, waarvoor je zo'n 7500 euro moet neerleggen, en 77 inch, waarvoor je waarschijnlijk nog even moet doorsparen, want dit model kost bijna 30.000 euro. Wij bekeken de 'kleine' maat G6, die nog altijd een beelddiagonaal van 164cm heeft. De oplettende lezer vraagt zich wellicht af of dat niet 165cm moet zijn, want daar kom je op uit als je het uitrekent, maar we hebben het nagemeten en het actieve beeld is slechts 64,57inch groot, in elk geval groot genoeg om een overtuigend uhd-beeld te vertonen.
Het scherm van de G6 is niet alleen groot; het is ook nog eens superdun. Het schermgedeelte is slechts 5,5mm dik en is permanent verbonden met een luidsprekersysteem van Harman Kardon. Dit luidsprekersysteem vervult de rol van voet en soundplate tegelijk, en is negentig graden draaibaar, zodat het achter het scherm komt te zitten als je de tv aan de muur bevestigt. Alle oledmodellen van LG draaien dit jaar op webOS 3 en zijn geschikt om hdr-beelden weer te geven. Daarnaast is de G6 geschikt voor 3d-weergave door middel van passieve brillen.
Uiterlijk en aansluitingen
De G6 maakt deel uit van de LG Signature-lijn, een reeks producten die de top vertegenwoordigen van wat het merk te bieden heeft. Deze reeks bestaat naast de G6-oled-televisie uit een koelkast, een wasmachine, een luchtreiniger, een oven en uiteraard mocht ook de vaatwasser niet ontbreken. De ontwerpers hebben alles uit de kast getrokken om deze producten het ultieme luxegevoel mee te geven en hebben niet op materialen hoeven besparen.
Het design van de G6 is inderdaad bijzonder. Het oledpaneel is slechts twee en een halve millimeter dik en is op een drie millimeter dikke glasplaat geplakt, waardoor het schermgedeelte in totaal slechts vijf en een halve millimeter dik is. Aan de achterkant is de glasplaat voorzien van een opgedampte, donkere, koperkleurige spiegellaag. De elektronica die nodig is voor de aansturing, is ondergebracht in de voet, die tegelijk het audiosysteem met zes luidsprekers en alle aansluitingen herbergt. De bezels rond het scherm zijn slechts een centimeter breed, waarbij aan de onderkant nog een extra zwart randje van vijf millimeter zit.
Het beeldscherm is door middel van een breed scharnier verbonden met de voet en kan niet worden afgenomen. Als je de tv aan de muur wil bevestigen, kun je de voet verticaal negentig graden draaien, zodat hij achter het scherm komt te zitten. Vervolgens hang je de tv aan de voet, waarin vesa-schroefgaten zitten, op aan de muur. Het gedeelte van de voet dat voor het scherm uitsteekt, is 5cm hoog en vervaardigd uit metalen strips met een bruinige, metalen afwerking. Het gedeelte onder en achter de tv is 36mm hoog en 24cm diep, waardoor het scherm, als je het op een meubel zet, een eindje van de muur af komt te staan.
Aansluitingen
Het netsnoer is helaas niet afneembaar en is slechts anderhalve meter lang, niet zo handig dus bij muurmontage. De aansluitingen zijn allemaal recht naar achteren gemonteerd, maar omdat de hele voet roteert, zitten ze recht naar boven als je de tv aan de muur hangt. Naast het netsnoer zitten van links naar rechts de volgende aansluitingen: een seriële poort voor servicedoeleinden, een composiet- en componentaansluiting, die werken via break-out kabeltjes, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een Toslink- digitale audio-uitgang.
Daarnaast zitten een rj-45-netwerkaansluiting, twee aansluitingen waarop de lnb's van een satellietschotel rechtstreeks kunnen worden aangesloten, een antenneaansluiting die geschikt is voor Digitenne en kabeltelevisie, vier hdmi 2.0a-aansluitingen, waarvan er een voorzien is van een audio return channel, twee usb 2-aansluitingen, een usb 3-aansluiting en een CI+-slot. Uiterst rechts zit een joystickje, waarmee de tv zonder afstandsbediening te gebruiken is.
Bediening op afstand
Bij de meeste LG-televisies krijg je een Magic Remote met bewegingsdetectie, maar omdat de G6 onderdeel is van de Signature-serie, krijg je een extra luxe versie meegeleverd. Daarnaast krijg je een eveneens luxe uitgevoerde miniafstandsbediening zonder bewegingsdetectie. De luxe versie van de Magic Remote is met een lengte van 22,5cm wat langer en met een gewicht van 160g inclusief twee AA-batterijen ook wat zwaarder dan de normale. De behuizing is grotendeels met champagnekleurig metaal afgewerkt en heeft aan de achterkant zwart geribbeld rubber meegekregen voor een goede grip.
Zowel de boven- als de onderkant is afgerond en hoewel het apparaatje hierdoor prettig in de hand ligt, zijn de knoppen aan de zijkant zo niet te bedienen als de remote op tafel ligt. Gelukkig zit de belangrijke mute-knop in het midden, zodat je de afstandsbediening niet eerst hoeft op te pakken als je even snel het geluid wil uitzetten. De lay-out is duidelijk en alle knoppen zitten op de plek waar je ze verwacht, zodat je er meteen prettig mee kunt werken. Het knopgevoel is goed en het klikgeluid van de toetsen is mooi dof voor dat kleine beetje extra luxegevoel.
De nieuwe, luxere Magic Remote is een prettig werkende afstandsbediening, waar niet veel aan te verbeteren valt. Ook de meegeleverde miniafstandsbedieng werkt goed. Wat ontwerp betreft lijkt hij sterk op z'n grote broer, met dezelfde afgeronde, champagnekleurige metalen afwerking aan de bovenkant en de geribbeld rubberen achterkant. Met een gewicht van slechts 57g inclusief twee CR2032-lithiumbatterijen voelt hij vederlicht aan.
Punt van kritiek is het batterijklepje, dat met een muntje geopend moet worden. Daar was de eerste keer zoveel kracht voor nodig dat de sluiting een beetje beschadigd raakte. Verder is het een fijne afstandsbediening, die ondanks z'n geringe lengte van iets meer dan 14cm voorzien is van grote, prettig werkende knoppen. De kleine remote moet het zonder bewegingsdetectie en microfoon doen, en ook is het aantal knoppen gering, waardoor het erg persoonlijk is welke van de twee je de beste vindt.
TV Plus-app
Uiteraard kan de tv ook bediend worden met de TV Plus-app, die beschikbaar is voor iOS en Android. Voor het eerste gebruik moet je de app koppelen aan de tv door een pincode van het scherm over te tikken, waarna je foto's, video's en muziek op de tv kunt afspelen. Je kunt een een overzicht van beschikbare media op het scherm van de tv bekijken door middel van 'Mijn pagina'. Het lukte ons, net als de vorige keer dat we een webOS 3-tv bekeken, niet om de taal van 'Mijn pagina' aan te passen, waardoor we waren opgezadeld met Indonesisch.
Als je de app wil gebruiken als afstandsbediening, heb je de keuze uit onscreen-toetsen of een modus waarbij het touchscreen van je telefoon of tablet als touchpad gebruikt kan worden, om zo de aanwijspijl op het scherm van de tv te bedienen. De rechterkant van het scherm kan hierbij gebruikt worden om door lijsten of kanalen te scrollen. De touchscreenbediening werkt lang niet zo nauwkeurig als de Magic Remote, waardoor wij die liever gebruiken dan de app.
WebOS 3 en mediaspeler
De G6 draait op webOS 3, dat geoptimaliseerd is voor gebruik met de Magic Remote, maar zich ook prettig laat bedienen met de miniafstandsbediening. Het besturingssyteem is inmiddels aardig volwassen geworden en de verschillen met de vorige versie zijn dan ook niet zo groot. Het homescreen toont nog altijd een horizontale balk met daarop een rij kaarten. Deze kaarten staan voor alle zaken die je op de tv kunt bekijken, zoals apps, externe ingangen en natuurlijk live-tv. De manier waarop je de volgorde van de kaarten naar eigen inzicht kunt aanpassen, is nu wat intuïtiever. Door simpelweg op het potloodje te klikken kom je in de bewerkingsmodus.
/i/2001130301.jpeg?f=imagenormal)
Bij de vorige versie moest je naar links navigeren om de kaarten te zien die het meest recent zijn gebruikt, maar nu kom je bij de geschiedenis door de homeknop lang ingedrukt te houden. Je kunt nog altijd naar links navigeren, maar daarmee ga je nu naar My Channels, oftewel je favoriete kanalen. Voorheen kon je er daarvan maximaal acht opslaan; dit aantal is nu verhoogd naar twintig. Dat is zeker een verbetering, maar het zou mooi zijn als deze functie nog net even wat slimmer zou werken. Zo zouden wij het kunnen waarderen als er een functie bijkomt die vanzelf je favoriete kanalen sorteert naar aanleiding van je kijkgedrag.
/i/2001130303.jpeg?f=imagenormal)
Niet alle vernieuwingen zijn verbeteringen, want helaas heeft LG ervoor gekozen om op het homescreen advertenties te tonen. Gelukkig zijn de advertenties ingetogen en niet al te opdringerig, maar wat ons betreft is het geen stap in de goede richting. We kregen een advertentie voor Netflix te zien als de tv met het internet verbonden was; bij offline gebruik werd de LG Content-store aangeprezen.
/i/2001130305.jpeg?f=imagenormal)
Het hoofdmenu heeft dit jaar een donkere achtergrond in plaats van een witte, waardoor het wat rustiger oogt. Tijdens de initiële installatie word je nog altijd begeleid door Beanbird, maar waar je LG's webOS-mascotte vorig jaar na het instellen van de tv niet meer terugzag, duikt de vrolijke vogel nu op allerlei plaatsen op. Bij de uitleg van sommige menu's krijg je hem te zien en bovendien kun je hem nu instellen als aanwijspijl.
/i/2001130309.jpeg?f=imagenormal)
Andere vernieuwingen zijn de mogelijkheid om twee beelden, uit verschillende bronnen, naast elkaar te laten zien en de mogelijkheid om een deel van het scherm vergroot weer te geven met focuszoom. Ook kun je nu in sommige apps op je telefoon of tablet een video uitkiezen die vervolgens door de televisie wordt afgespeeld op dezelfde manier als met Googles Cast-protocol. Dit werkt bijvoorbeeld met YouTube en Netflix, maar verder zijn er nog niet veel apps die dit ondersteunen.
Mediaspeler
Met de mediaspeler van webOS kun je foto's, video's en muziek afspelen vanaf een usb-apparaat of vanaf je netwerk door middel van het dlna-protocol. Zo'n beetje alle belangrijke bestandsformaten worden ondersteund en ook ondertitels worden netjes weergegeven, waarbij je zelf de grootte en positie kunt instellen. Helaas hadden we problemen bij het afspelen van sommige testbestanden vanaf onze Netgear ReadyNAS. Bij veel bestanden was het niet mogelijk om door een videobestand te navigeren en kregen we de melding 'Niet-ondersteunde functie in dit bestand' te zien.
Inputlag, gebruik met pc en 3d
Wie met een console games speelt op z'n tv, heeft belang bij een zo laag mogelijke inputlag. Als de tv te veel tijd nodig heeft om de gamebeelden die via hdmi worden aangeboden weer te geven, worden actiegames lastiger om te spelen. We meten de inputlag met onze Leo Bodnar-lagtester die, net als de huidige generatie gameconsoles, een 1080p60-signaal genereert en vervolgens een optische sensor gebruikt om de vertraging bij het weergeven te meten. In de spelmodus heeft de G6 een inputlag van 34ms: een keurig resultaat voor een uhdtv. Gemiddeld zitten hdtv's ook rond deze waarde en de allersnelste hdtv's wat inputlag betreft zitten rond de 20ms.
Gebruik met pc
Als je in het bezit bent van een krachtige pc met high-end videokaart, kun je ook games spelen op de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels. Ook dan heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag, maar helaas beschikken we niet over een goede methode om de inputlag objectief te meten met een 2160p60-signaal. We moeten het dus doen met een subjectief oordeel. We merken geen verschil tussen de inputlag op 1080p60 en 2160p60, en dus nemen we aan dat de inputlag bij het gamen op de uhd-resolutie ook rond de 34ms ligt.
Zo'n beetje alle moderne codecs die voor videodistributie worden gebruikt, maken gebruik van 4:2:0 chroma subsampling om bandbreedte te besparen, waardoor de kleurresolutie afneemt. Veel uhdtv's gebruiken dezelfde truc om de benodigde bandbreedte voor de interne beeldverwerking te beperken. Bij het kijken naar video maakt dat niet uit, maar een pc levert beeld zonder chroma subsampling (zonder wordt ook wel 4:4:4 genoemd) en dan zie je duidelijk kleurfouten ontstaan rond kleine lettertjes. Bij de G6 kun je twee van de vier ingangen in de Ultra HD Deep Colour-modus zetten, waarbij chroma subsampling moet worden uitgeschakeld.
Deze instelling is in het menu niet te vinden bij de beeldinstellingen waar je dat zou verwachten, maar onder het kopje Algemeen. Als je de Ultra HD Deep Colour-modus inschakelt, moet de tv een keer herstarten voordat hij in werking treedt. Helaas lukt het ons niet om beeld van onze test-pc zonder chroma subsampling weergegeven te krijgen. Het beste resultaat dat we krijgen, gebruikt nog altijd 4:4:0-subsampling. Het resultaat is dat kleine lettertjes er bijna perfect uitzien en dus een stuk beter dan met 4:2:0, maar zonder subsampling zou het dus nog een beetje mooier kunnen.
3d
De populariteit van 3d-weergave op televisies is niet groot, maar wellicht heeft dat ook te maken met de kwaliteit die de gemiddelde 3dtv te bieden heeft. Mocht je wel liefhebber zijn van 3d, dan is dit de tv voor je, want de G6 levert van alle 3d-televisies de beste kijkervaring op. Je krijgt nog gewoon twee passieve brillen meegeleverd en dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Dit type bril kent voornamelijk voordelen ten opzichte van de actieve variant. Ze knipperen niet, ze wegen slechts vijftien gram en zijn erg goedkoop.
Het belangrijkste nadeel van het passieve systeem is dat de verticale resolutie erdoor gehalveerd wordt, maar doordat 3d-films alleen in hd-resolutie beschikbaar zijn, heb je daar op een uhdtv geen last van. Die heeft immers twee keer zoveel beeldlijnen als een hdtv. Je moet bij het 3d-kijken wel goed oppassen dat je op ongeveer dezelfde hoogte zit als het scherm, anders krijg je crosstalk te zien en dat doet flink afbreuk aan de ervaring. Als je op de juiste hoogte zit, word je getrakteerd op een zeer fraai beeld met een optimaal contrast en een prima helderheid; een lcdtv kan 3d lang niet zo mooi weergeven als een uhd-oled.
Energiegebruik, geluid en hdr
Omdat oledtelevisies geen backlight hebben, maar de individuele pixels zelf licht geven, is de energieconsumptie afhankelijk van het weergegeven beeld. Doordat LG oledtelevisies gebruikmaken van een vierde, witte pixel, hoeft er bij het weergeven van wit maar één subpixel te branden. Het allerhoogste verbruik meten we dan ook als we een volledig geel scherm, waarvoor twee subpixels tegelijk moeten branden, met maximale helderheid laten weergeven. Onze meter gaf een kortstondige piek van meer dan 400W aan. Daarna draait de aanstuurelektronica de helderheid langzaam terug, waardoor het verbruik direct begint af te nemen. Dit terugregelen van de helderheid doet de tv telkens wanneer je statische beelden weergeeft, zodat de kans op inbranden afneemt. Zodra er weer bewegend beeld wordt weergegeven, keert de helderheid terug naar het oude niveau, waardoor je bij normaal televisiekijken geen last hebt van het anti-inbrandsysteem.
Als je het scherm voor normaal televisiekijken gebruikt, komen dergelijke pieken bijna nooit voor. Bij het weergeven van een volledig wit scherm op maximale helderheid verbruikt de tv bijvoorbeeld 285W. Dit komt doordat oled-tv's zijn voorzien van een automatic brightness limiter, die bij al te veel wit in beeld de helderheid terugdraait om het stroomverbruik te beperken. Deze abl beperkt de helderheid bij een volledig wit scherm tot 143cd/m², terwijl we bij weergave van een wit vlak op een zwarte achtergrond een maximale helderheid van 469cd/m² meten.
Voor onze verbruiksmeting stellen we de helderheid altijd af met een ansi-schaakbordpatroon en als we de helderheid op de maximale stand instellen, meten we 235cd/m², waarbij de televisie gemiddeld zo'n 250W verbruikt. Met de helderheid afgesteld op 120cd/m², een prettige helderheid om 's avonds mee televisie te kijken, komen we uit op 146W gemiddeld. Met de helderheid van de oleds op de laagste stand zakt het verbruik naar 87W gemiddeld, waarbij de helderheid nog maar 29cd/m² bedraagt, en dat maakt dat het beeld er zelfs in een volledig donkere kamer futloos uitziet.
Het verbruik ligt dus wat hoger dan bij de allerzuinigste lcdtv's met dezelfde beeldmaat, maar gemiddeld genomen is het best netjes. Er is overigens nog wel ruimte voor LG om het verbruik te verbeteren, want bij het weergeven van een volledig zwart scherm, waarbij er dus in het geheel geen licht uit het scherm komt, meten we nog altijd een verbruik van 67W. De aanstuurelektronica zou dus nog wel wat efficiënter kunnen. Ook zou een omgevingslichtmeter, die de helderheid van het scherm automatisch aanpast aan de hoeveelheid licht in de kijkruimte, besparingen kunnen opleveren.
Geluid
De G6 is onlosmakelijk verbonden met het Harman Kardon-luidsprekerssysteem en dat maakt dit model niet heel aantrekkelijk als je je eigen audiosysteem wil gebruiken; je bent dan beter af met het goedkopere E6-model. Tegen een goede av-receiver met een flinke subwoofer legt de G6 het af, maar de geluidskwaliteit is vergelijkbaar of zelfs beter dan die van de gemiddelde soundbar. De bassen gaan niet heel diep, maar klinken wel strak en overtuigend.
/i/2001137117.jpeg?f=imagenormal)
Het is eigenlijk een tweewegstereo-luidsprekersysteem met een woofer en twee tweeters per kant. Doordat er twee tweeters naar voren en dus op je oren zijn gericht, zijn stemmen duidelijk verstaanbaar en is er een prachtig stereobeeld te horen. Er is een tweede set tweeters die recht naar boven zijn gericht en daar heb je dus niet zoveel aan als de tv op de soundbase is opgesteld, maar als je de tv aan de muur hangt, wordt de soundbase negentig graden gedraaid en worden ze dus op je oren gericht. Hierdoor klinkt het geluid ook goed als je de tv ophangt.
Het maximale volume is stevig en de geluidskwaliteit blijft bij het opvoeren van het geluidsniveau lange tijd goed, maar op de hoogste standen is er veel compressie hoorbaar, waardoor het geluid 'opgepompt' gaat klinken. Er is een hele rits aan mogelijkheden om het geluid aan te passen, waarvan de meeste nutteloze gimmicks zijn, maar de automatische volumeregeling die volumeverschillen tussen verschillende kanalen en bronnen nivelleert, kan zeker van pas komen. Met Magic Sound kun je de akoestiek van je kamer meten met de microfoon van de Magic Remote en vervolgens het geluid automatisch laten aanpassen. Dit lijkt op de automatische afstelling zoals die ook op veel av-receivers is te vinden, maar in de praktijk gaat het geluid door Magic Sound nauwelijks beter klinken.
Hdr
Bij de weergave van hdr-materiaal wordt het grote voordeel van de oledtechniek, het enorme contrast, ten volle benut. Voorwaarde is wel dat je in een kamer met weinig of geen licht kijkt, omdat de maximale helderheid van de oledtechniek wat lager ligt dan die van de beste hdr-lcd-televisies. Nadat je ogen een beetje aan het donker zijn gewend, krijg je een overtuigende hdr-weergave te zien, die meer indruk weet te maken dan de allerbeste hdr-tv's op basis van lcd.
Zowel in zeer donkere schaduwpartijen als in heldere hooglichten zijn tegelijk details waar te nemen, waardoor het gevoel van realisme sterk toeneemt. Door het hoge lokale contrast, wat op lcdtv's nu eenmaal niet mogelijk is, is het soms alsof je naar 3d-beelden kijkt, terwijl dat niet het geval is. De beschikbaarheid van hdr-materiaal begint op gang te komen en het prettige van de G6 is dat hij niet alleen overweg kan met hdr10, het meest gebruikte formaat van dit moment, maar ook met Dolby Vision.
Op Netflix is de serie Marco Polo in Dolby Vision te zien en dat ziet er zeer goed uit. Wel is er nog ruimte voor verbetering, want de door Neflix gebruikte bitrate is wat aan de lage kant. In theorie moet het Dolby Vision-formaat er wat mooier uitzien dan hdr10, doordat er gebruik wordt gemaakt van dynamische metadata waarmee de tone mapping per scène kan worden aangepast. In de praktijk is het verschil niet groot en zien beide formaten er schitterend uit. Waarschijnlijk wordt hdr10 in de toekomst ook met dynamische metadata uitgerust en de verwachting is dat er dan een software-update beschikbaar komt voor de G6, al heeft LG dit nog niet bevestigd.
Beeldeigenschappen
Op deze pagina brengen we altijd de tekortkomingen van de lcd-techniek in beeld, maar omdat de G6 niet voorzien is van een lcd, maar gebruikmaakt van een oledpaneel, zien we niets van deze beperkingen terug. Zo krijg je bij een lcdtv altijd een minder mooi beeld te zien als je onder een hoek kijkt, maar daar heb je met deze tv geen last van.
We zien nauwelijks verschil tussen de foto die recht van voren is gemaakt en de foto die is genomen onder een hoek van vijfenveertig graden. De helderheid is een beetje afgenomen, maar dat is zo weinig dat je het in de praktijk niet door hebt. De kleuren en het contrast zijn onder een hoek net zo mooi als recht van voren.
Doordat een oledpaneel geen gebruikmaakt van een backlight, is de uniformiteit van het scherm veel beter.
Op de foto's is helaas veel moiré te zien, dat je met je eigen ogen uiteraard niet ziet. Verschillen in helderheid zijn er echter nauwelijks en donkere stukken, zoals die bij de meeste lcdtv's te zien zijn als we foto's maken van een volledig wit scherm, zijn er in het geheel niet. Ook onder een hoek is de helderheid uniform over het scherm verdeeld.
Door een zwart scherm met een lange sluitertijd te fotograferen, brengen we normaal gesproken backlight-bleeding problemen in beeld, maar met een oled zijn dit soort problemen afwezig, omdat er helemaal geen backlight is.
Aan de zwartweergave valt niets te verbeteren, omdat er bij het weergeven van een volledig zwart scherm geen licht van het scherm afkomt. Als je in een donkere kamer kijkt, kun je niet meer zien waar het scherm ophoudt en de muur achter de tv begint. Onder een hoek verandert daar niets aan en het kijken naar donkere scènes op deze televisie is een totaal andere, en veel betere, ervaring ten opzichte van een lcdtv. Als je eenmaal aan de schitterende zwartweergave van oled gewend bent, is het lastig om terug te keren naar lcd met zijn grauwe schaduwpartijen. Voor je gevoel ziet het beeld er dan flets en levenloos uit.
Beeldverwerking
Voor alle televisies geldt: als je van een mooi en natuurgetrouw beeld houdt, doe je er goed aan om zo'n beetje alle beeldverbeteraars uit te schakelen. Het beeld blijft zo veel mooier, doordat er niets aan veranderd wordt. Toch is het tegenwoordig gebruikelijk om televisies uit te rusten met allerhande algoritmen die het beeld mooier moeten maken, maar het tegendeel bereiken. De G6 is als topmodel van LG ook rijkelijk voorzien van dergelijke beeldverbeteraars.
De functie 'Dynamisch contrast' kan zeker van pas komen als je kijkt naar slecht beeldmateriaal, dat er flets uitziet. Het toevoegen van contrast frist het beeld enorm op en het ziet er dan veel beter uit, maar in de meeste gevallen ben je beter af zonder deze functie, omdat simpelweg de lichte delen van het beeld lichter worden gemaakt en de donkere donkerder. Hierdoor gaan er bij het bekijken van goed beeldmateriaal al snel details verloren in zowel de schaduwpartijen als de hooglichten.
De beeldmodus HDR-effect is bedoeld om beelden met een standaard- dynamisch bereik te converteren naar een hoog dynamisch bereik, maar werkt op een vergelijkbare manier als Dynamisch contrast. Het verschil is dat de helderheid er flink bij wordt opgevoerd, maar het resultaat is hetzelfde; er gaan details verloren, waardoor je slechter af bent. Er zijn drie niveaus beschikbaar, maar zelfs op de laagste stand zien we een afname van subtiele details.
Met de instelling Kleurbereik kun je ervoor kiezen om de primaire en secundaire kleuren van een grotere kleurruimte in te stellen dan de rec709-kleurruimte, die voor hd- en veel uhd-materiaal gebruikelijk is. Het gevolg daarvan is dat je meer, en intensere, kleuren in het beeld krijgt. Dat zullen sommige mensen zeker waarderen, maar je krijgt zo niet de kleuren te zien die de maker van de beelden voor ogen had.
Met LG's beeldinterpolatie genaamd Truemotion kun je beweging er vloeiender en scherper uit laten zien. Om dit mogelijk te maken worden er extra tussenliggende beelden berekend, waardoor dus de framerate wordt verhoogd. Vooral bij het kijken naar films en series die met 24fps zijn opgenomen, kan beeldinterpolatie bij sommigen leiden tot het soap opera effect, waardoor het beeld een onnatuurlijk gevoel opwekt. Ook als je daar geen last van hebt, raden we je af om het te gebruiken, omdat dit soort algoritmen nooit feilloos werken en altijd fouten in beeld introduceren als de bewegingen wat ingewikkelder worden.
Metingen en kalibratie
Als je de beeldkwaliteit van een beeldscherm wil beoordelen aan de hand van metingen, dan is de contrastmeting veruit de veelzeggendste meting. We gebruiken normaal gesproken de ansi-variant, die het gemiddelde neemt van acht witte en acht zwarte vlakken op een schaakbordpatroon om zo tot een contrastverhouding te komen. Bij een oledscherm heb je echter niets aan deze meting, omdat zwart perfect wordt weergegeven. Doordat er geen licht te meten valt in de zwarte vlakken, komt de verhouding met de witte vlakken op oneindig uit. Dit hoge contrast mag dan niet te meten zijn, je kunt het prima zien en dat vertaalt zich in een indrukwekkend beeld.
Met de grijstintenmeting krijgen we een goed inzicht in de kwaliteit van de kleurweergave, want als alle grijstinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zijn verreweg de meeste kleuren ook correct. Ook zien we of de helderheid met de juiste stappen oploopt. Dit is belangrijk, want als de stappen te groot of klein zijn, gaat er doortekening verloren. Vooral in schaduwgebieden en heldere gedeelten van het scherm verlies je zo snel details in texturen.
/i/2001131957.png?f=imagenormal)
De beste preset is Bioscoop, al worden de kleuren een beetje te warm weergegeven door een overschot aan rood en een tekort aan groen. De afwijking is wel mooi constant, waardoor er geen kleurinformatie verloren gaat. Het verloop van de gammagrafiek is voorbeeldig en vertoont zo goed als geen fouten. De gemiddelde afwijking is met een ΔΕ2000 van 4,5 net wat te hoog, maar omdat het een constante afwijking is van kleuren die een tikje te warm worden weergegeven, heeft de beeldkwaliteit er met het blote oog niet veel onder te lijden.
/i/2001131959.png?f=imagenormal)
Bij de primaire en secundaire kleuren zien we dat de afwijkingen klein zijn en dat het vooral de witbalans is die het gemiddelde negatief beïnvloedt. Toch is de gemiddelde ΔΕ2000 nog onder de grens van 3, waardoor alles er in de praktijk zo goed als perfect uitziet.
Kalibratie
Om de kleurweergave geheel volgens de specificaties te laten verlopen, moeten we het overschot aan rood en het tekort aan groen corrigeren. We maken hiervoor gebruik van onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5 software.
/i/2001131961.png?f=imagenormal)
Het teveel aan rood was snel opgelost door 'hoog rood' op -11 in te stellen en het tekort aan groen werd opgelost door 'hoog groen' op 8 te zetten. Verdere aanpassingen waren niet nodig voor een gemiddelde ΔΕ2000 van 0,5, waardoor de afwijkingen onder geen enkele omstandigheid meer zichtbaar zijn met het blote oog.
/i/2001131963.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie zijn de afwijkingen bij de primaire en secundaire kleuren ook zeer klein en we zijn dan ook tevreden met het eindresultaat. De behaalde zichtbare winst was gering, maar een dergelijke mooie televisie verdient het om perfect te worden afgesteld. Mocht je zelf in het bezit zijn van deze tv, dan kun je onze instellingen proberen, maar het is niet gegarandeerd dat jouw specifieke toestel dezelfde afwijkingen vertoont. Voor een gegarandeerd goed resultaat kun je het scherm dus het beste (laten) kalibreren.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
LG |
Product |
LG G6 |
Uitvoering |
65" zwart |
Schermdiagonaal |
65" |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (tv) |
3840x2160 (ultra hd) |
Beeldverhouding |
16:9 |
Hd-specificatie |
Ultra hd |
Televisietype |
Oled |
Hdr-ondersteuning |
Ja |
3d-weergave |
Ja |
3d-technologie |
Passief |
2d-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3d-brillen |
2x |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
LG webOS 3.0 |
Tunertype |
Dvb-c, dvb-s2, dvb-t2 |
Common interface |
Ci+ |
Video in |
Component video, composiet, 4x hdmi, wireless display (widi) |
Hoogste hdmi-versie |
Hdmi 2.0a |
Dlna |
Ja |
Miracast |
Ja |
Verbinding (audio) |
Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif) |
Verbinding (usb) |
2x usb 2.0, usb 3.0 |
Wifi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Frontspeakervermogen (rms) |
60W |
Beugelbevestiging |
Vesa 400x200mm |
Televisiekleur (voorkant) |
Zwart |
Hoogte |
883mm |
Hoogte (zonder voet) |
892mm |
Breedte |
1,461m |
Diepte |
243mm |
Diepte (zonder voet) |
68mm |
Gewicht |
31,7kg |
Bijzonderheden |
Ondersteuning voor hdr pro (hdr10). 10bit-paneel. |
Meer informatie |
|
Conclusie
Dat een oledtelevisie een bijzonder mooi beeld levert, mag inmiddels geen verrassing meer zijn, maar met de G6 heeft LG een tv gemaakt die ook nog eens een goed geluid biedt. Het Harman Kardon-luidsprekersysteem kan dan wellicht niet wedijveren met een av-receiver en losse luidsprekers, maar als je een alles-in-één oplossing wil, is er niets beters te koop. Stereo-effecten klinken mooi ruimtelijk en stemmen zijn duidelijk verstaanbaar. Bovendien kunnen de luidsprekers lekker hard zonder dat het geluid gaat vervormen.
De ontwerpers van LG hebben hun best gedaan om de G6 een uniek uiterlijk mee te geven en zijn daarin geslaagd. Dit model is een bijzondere verschijning dankzij het super platte ontwerp. Ook zijn er zijn mooie materialen gebruikt, waardoor de tv een luxe uitstraling heeft. Het wegklapbare luidsprekersysteem is eveneens een unieke feature die je bij geen enkele andere televisie aantreft en die tot gevolg heeft dat het geluid bij muurmontage net zo goed klinkt als bij gebruik op een televisiemeubel.
Elke dure televisie kan dit jaar hdr-beelden weergeven, maar geen van de concurrende modellen doet dat zo goed als de oleds van LG. Voorwaarde daarbij is wel dat je in een donkere kamer kijkt, want met het licht aan ziet hdr-materiaal er niet half zo indrukwekkend uit en zijn sommige lcd-televisies met een hoge maximale helderheid zelfs in het voordeel. Bij het weergeven van normaal beeldmateriaal is omgevingslicht niet erg en biedt de oledtechniek ruim voldoende helderheid.
WebOS 3 is een volwassen besturingssysteem, dat zich prettig laat bedienen met een van de twee meegeleverde, luxe uitgevoerde afstandsbedieningen. De keuze van LG om advertenties te tonen op het homescreen, kunnen we niet waarderen. Temeer omdat dit het duurste model televisie betreft, waar toch voldoende marge op zou moeten zitten. Gelukkig zijn het niet al te opdringerige advertenties en valt er mee te leven.
Met een aanschafprijs van zeven en een half duizend euro valt ons reviewexemplaar ruim buiten het budget van de meeste televisiekopers, om over de dertig mille die het grote 77"-model kost, nog maar te zwijgen. De gigantische bedragen die LG in de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd om oled op grote schaal te kunnen produceren, moeten worden terugverdiend. Als je echter besluit om een G6 te kopen, doe je dat natuurlijk niet om LG te helpen, maar om te kunnen genieten van de beste televisie die op dit moment te koop is.
Update, maandag 13:14: Inmiddels heeft LG de adviesprijzen van de oled-modellen aangepast. De adviesprijs van de 65"-G6 gaat van 7499 euro naar 6999 euro.
Eindoordeel