Inleiding
Het gebeurt maar zelden dat we zo duidelijk op een taboe stuiten in de telecommarkt, maar dit is er een. Dat bleek al snel, want het was niet makkelijk om mensen te spreken te krijgen voor dit artikel. Antwoorden lieten lang op zich wachten, kwamen helemaal niet of mensen wilden alleen praten na de belofte dat hun citaten niet online zouden komen. Je kunt je afvragen waarom. Het is immers niet specifiek een heilig huisje waar we tegenaan trappen. Het is een verhaal over een functie van veel high-end telefoons, maar een functie die maar zelden zit op dure modellen in de Benelux: dualsim.
Dualsim is niet iets wat iedereen wil. Veel mensen hebben er geen behoefte aan, maar er zijn ook genoeg mensen die het wel willen. Grofweg tussen de vijf en de tien procent van de smartphones is nu al een dualsim en het is aannemelijk dat het percentage hoger zou liggen als er meer aanbod was. Niet dat er een tekort is aan high-end telefoons met dualsim; met uitzondering van de iPhone, Google Pixel en HTC 10 is eigenlijk elke populaire high-end telefoon in de Pricewatch in een dualsimsmaak te krijgen, alleen niet hier.
Er kunnen diverse redenen zijn om een telefoon te willen met ruimte voor twee simkaarten. Een logische reden betreft mensen die van hun werkgever een telefoon of simkaart krijgen en niet met twee telefoons willen lopen. Een andere geldt voor mensen die in de grensstreek wonen en een abonnement willen in beide landen. Daarnaast is het praktisch voor mensen die om wat voor reden dan ook bereikbaar moeten blijven. Als het ene netwerk een storing heeft, kunnen ze moeiteloos bereikbaar blijven op het andere.
Als genoeg mensen het willen en de telefoons bestaan gewoon, waarom komen ze hier dan niet uit? Het antwoord, zo blijkt, ligt bij de providers. Dat zal je misschien niet verrassen, maar er is meer. Dit is het verhaal van hoe providers ervoor zorgen dat je de tofste dualsimtoestellen in de Benelux nergens of bijna nergens kunt krijgen.
Cijfers: weinig high-end
We kunnen wel vermoeden dat er weinig high-end telefoons met dualsimfunctie verkrijgbaar zijn, maar het is goed om dat na te gaan. Inderdaad, bijna 95 procent van de duurste telefoons heeft maar ruimte voor één simkaart. We hebben data uit onze eigen Pricewatch getrokken en daaruit blijkt dat dualsim wel heel normaal is in de lagere prijsklassen, waarin mensen vaker losse toestellen kopen.
Wat je hieraan kunt aflezen, is dat er in de lagere prijsklassen meer telefoons met dualsimfunctie zijn dan met singlesim. Het aandeel modellen met dualsimfunctionaliteit is in de prijsklasse tussen 140 en 240 euro ongeveer 62 procent. Dat daalt in de hogere prijsklassen snel, totdat er boven 550 euro maar enkele modellen met dualsim te verkrijgen zijn.
/i/2001256311.jpeg?f=imagenormal)
Het is onbekend hoeveel mensen een telefoon met dualsim zouden willen, maar wel is duidelijk hoeveel er een hebben. We hielden laatst een poll op de frontpage, over hoeveel telefoons je op zak hebt. Daaruit bleek dat rond de 8,5 procent momenteel, ondanks de beperkte verkrijgbaarheid, al een dualsimtelefoon heeft.
Misschien is Tweakers nauwelijks representatief voor de hele Nederlandse bevolking, maar er is nog een ander cijfer. OpenSignal is een verzamelaar van gegevens over mobiele netwerken en kan zien hoeveel van de Nederlanders in hun database een dualsimtelefoon hebben. Dat is ongeveer een op de elf. Daarbij gaat het om Android-toestellen, die 80 tot 85 procent van de Nederlandse markt uitmaken. Dat zou neerkomen op rond 7,5 procent dualsimbezitters. Tel daarbij op de dualsimtelefoons met andere besturingssystemen, zoals Windows Phone, en dan zit je ook al snel rond die 8 tot 8,5 procent.
Providers willen ze niet
De Samsung Galaxy S7, Huawei P9, LG G5, Sony Xperia X Performance: het zijn allemaal high-end telefoons die in 2016 verschenen en in alle gevallen hebben ze een dualsimversie, die nooit in de Benelux uitkwam. In de Pricewatch is het percentage dualsim onder de high-end telefoons vijf, maar het wereldwijde aanbod van fabrikanten duidt erop dat het makkelijk vijftig had kunnen zijn.
De verklaring lijkt te liggen bij de providers, want die zijn er niet happig op. KPN is de enige Nederlandse provider met een dualsimtelefoon in het assortiment: de Fairphone 2. Die zit in het assortiment vanwege de Nederlandse roots en de focus op duurzaamheid, niet omdat hij twee simkaartslots heeft. KPN wijst naar de toestelfabrikanten en wil niet veel vragen beantwoorden. De provider laat wel weten: "In het verleden hebben we meerdere toestellen met duale sim in het assortiment gehad maar er was nauwelijks vraag naar." Te weinig mensen willen het dus, zo claimt KPN.
Vodafone verschuilt zich achter hetzelfde argument. "Vodafone Group, ons moederbedrijf, bepaalt welke toestellen wij uitbrengen in Nederland en volgens de Group is er te weinig vraag naar", zegt een woordvoerster.
Is dat een legitiem argument? Het lijkt van niet. Providers bieden een scala aan telefoons aan, ook toestellen die door maar weinig mensen worden gekocht. Zo heeft KPN niet alleen de Fairphone 2, maar ook toestellen van onder meer Alcatel en BlackBerry in het assortiment zitten. Die hebben in Nederland marktaandelen van ver onder de 5 procent. Als nu al rond de 8,5 procent van de kopers kiest voor dualsim, met dank aan het aanbod van goedkope telefoons, kun je voorzichtig concluderen dat er meer vraag moet zijn naar dualsimtelefoons dan naar bijvoorbeeld BlackBerry's.
T-Mobile gaat naar eigen zeggen 'voorzichtig om' met het verkopen van dualsimtelefoons. Dat heeft drie redenen: verminderd bereik, lagere internetsnelheid en mindere accuduur, zo zegt een woordvoerder. "De meeste van deze toestellen verbruiken veel van de accucapaciteit, wat resulteert in een beperkte stand-bytijd. Ook leidt dat tot een verminderde gebruikservaring, doordat de antennes in het toestel verdeeld moeten worden over beide sims. Dit kan leiden tot verminderde dekking en veelal lagere internetsnelheden, en veel van deze toestellen kunnen om deze reden geen gebruikmaken van 4g+." De provider sluit niet uit in de toekomst meer dualsimtelefoons te gaan verkopen.
Zit er iets in de redenering van T-Mobile? Dat is zeker het geval. Als de telefoon twee verbindingen met zendmasten in stand moet houden, kost dat meer stroom dan als er een verbinding is. De lagere internetsnelheid kan komen doordat een enkele simkaart niet alle antennes kan gebruiken voor bijvoorbeeld carrier aggregation en daardoor zich moet richten op een enkele frequentie.
De Belgische provider Telenet stelt dat het de providers zelf zijn waardoor er weinig dualsimtelefoons in het assortiment zitten. "De fabrikanten stellen meestal singlesimmodellen voor aan de operatoren", aldus Isabelle Geeraerts van Telenet tegenover Tweakers. "Dit is vooral op vraag van de grote operatoren in Europa, zoals Orange, Vodafone en T-Mobile. Andere merken, waar de grote operatoren niet of nauwelijks mee werken, zoals Huawei en Wiko, stellen meer en meer enkel dualsimtoestellen voor."
Volgens analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper zijn providers niet gecharmeerd van dualsimtoestellen vanwege het verleden. "Het was niet aantrekkelijk voor providers. Zij subsidieerden jouw aanschaf van een telefoon en vervolgens kon je er een simkaart van de concurrent bij in doen." Inmiddels gaat die vlieger volgens Wijkman niet meer op. "Subsidies zijn goeddeels afgeschaft, dus je koopt bij een provider een telefoon op afbetaling. Bovendien verdienen providers veel minder op belminuten, want dat is bij veel abonnementen onbeperkt." Dat providers nog altijd tegen dualsimtelefoons zijn, is volgens Wijkman daarom vooral een kwestie van traditie.
Dat providers dualsim niet zien zitten, bevestigen ze zelf en dat ze het eigen aanbod daarop aanpassen, is logisch. Hoe zit dat dan bij onafhankelijke retailers? Die mogen toch zelf beslissen welke toestellen in welke varianten ze aanbieden?
/i/2001256305.jpeg?f=imagenormal)
Retailers: gemengd beeld
Waar providers weinig tot geen dualsimmodellen hebben, is dat voor retailers anders. Zelfs bij de grote jongens in deze markt kun je bij het filteren op een nieuwe telefoon een vinkje voor dualsim zetten en dan komen er allerlei modellen tevoorschijn die twee simkaarten slikken.
Desondanks is het aanbod beperkt. Coolblue heeft bijvoorbeeld op het gebied van dure dualsimtelefoons alleen de Sony Xperia Z5 Premium en bouwvakkerstelefoons. Volgens de webwinkel komt dat door het aanbod van fabrikanten. "De leverancier bepaalt of een telefoon in dualsim op de Nederlandse en Belgische markt komt", zegt woordvoerster Tamara Vlootman tegen Tweakers. "Dus Samsung levert bijvoorbeeld wel in Azië dualsimversies van de Galaxy S7 en S7 edge, maar niet in ons levergebied. Huawei levert bijvoorbeeld wel voor de Belgische markt dualsimtoestellen, omdat het daar die klantbehoefte ziet. Omdat wij zowel Nederland als België bedienen, kunnen we dat toestel ook in Nederland aanbieden."

Bij Belsimpel is de situatie niet veel anders. Daar ligt alleen de Huawei Mate 8 van vorig jaar als high-end dualsimtelefoon in de digitale schappen. Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, zegt Floris Schakelaar, die bij de webwinkel gaat over het aanbod. "Wij vinden dat hartstikke jammer, want er is echt vraag naar en het voorziet dus in een behoefte. Wij houden van dualsim, want het is namelijk voor diverse toepassingen heel handig, denk aan binnen- en buitenlandgebruik en privé-zakelijk op één device. Providers houden er wat minder van, want niemand stopt twee simkaarten van dezelfde provider in een dualsimtoestel."
Dat ze niet leverbaar zijn, komt ook volgens Belsimpel door de slechte verkrijgbaarheid van de varianten in dit deel van de wereld. Bovendien, ze zijn dan wel te importeren, maar dan moet je zeker weten dat ze goed werken op Nederlandse mobiele netwerken. "Als we twijfelen aan de herkomst of over bepaalde nadelen, dan houden we daar ook sterk rekening mee. Uiteindelijk willen we een zo breed mogelijk assortiment, maar willen we wel dat de klant tevreden is met wat hij ontvangt en dat we hem bij problemen ook goed kunnen helpen."
Er zijn kleinere webwinkels die wel dualsimvarianten voeren, die ook met abonnementen te koop zijn. Zij kopen die toestellen elders op de wereld, zegt Rudolph Pietersz van Dual-sim.nl. "Deze toestellen worden wel in overige regio's in de wereld verkocht. Wij kopen ze daar in, selecteren hierbij uiteraard de juiste specs en hebben contracten met lokale reparatiebedrijven afgesloten om alsnog de twee jaar garantie te kunnen laten dekken."
/i/2001288213.jpeg?f=imagenormal)
De verplichting tot garantie weerhoudt andere retailers ervan om dergelijke toestellen aan te bieden, denkt Pietersz. "Enerzijds kan het lastig zijn om toestellen met de juiste specs te vinden. Dualsimtoestellen afkomstig uit China hebben bijvoorbeeld vaak geen Play Store of ondersteunen geen 4g op de 800MHz-frequentie. Anderzijds kunnen toestellen afkomstig uit een andere regio niet lokaal bij bijvoorbeeld Samsung ter reparatie aangeboden worden. Er moeten dus partijen gevonden worden om alsnog te kunnen voldoen aan de twee jaar garantie zoals de EU-consumentenwetgeving die voorschrijft."
Waarom brengen fabrikanten de dualsimvarianten dan niet hier te lande uit? Samsung wijst naar providers. "Vanwege de subsidieregelingen op duurdere toestellen worden de grootste volumes high-end toestellen via de operators gedaan", zegt woordvoerster Cella Sin van Samsung tegen Tweakers. "Die geven de voorkeur aan singlesim." In de markt voor goedkopere smartphones ligt dat anders, aldus Sin. "Midrange-toestellen worden vaak zonder abonnement verkocht, dus daarom wordt er soms wel een dualsimtoestel gevoerd. Hierbij is het vaak wel zo dat er dan geen singlesimmodel gevoerd wordt, omdat een verkopende partij liefst een zo overzichtelijk mogelijk assortiment wil."
Samsung brengt dus 'in overleg' met providers geen high-end modellen met twee simkaartslots uit en de fabrikant verwacht ook geen groot succes als die dualsimvarianten wel zouden uitkomen. "Bij high-end toestellen wordt het slot voor de sd-kaart opgeofferd voor het tweede simslot. De sd-kaart is voor onze toestellen een unique selling point", aldus Sin.
Dualsimtelefoons die gewoon te koop zijn
Hoewel er weinig modellen met dualsimondersteuning zijn, kun je ze wel vinden als je goed zoekt. Veruit de meeste dualsimmodellen die er nu zijn, ondersteunen 4g op beide simkaarten. Ook kunnen beide simkaarten de verbinding met mobiel internet regelen, maar niet tegelijk.
Samsung brengt steevast dualsimvarianten van zijn Galaxy S-serie telefoons uit. Die kun je herkennen aan de 'duos'-aanduiding of de 'd' achter het typenummer. Voor de S7 is dat dus de G930FD in plaats van G930F. De Duos-variant van de S6 is het best verkrijgbaar geweest in de Benelux, al is dat nu niet meer het geval.
3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
Huawei past speciaal zijn toestellen aan providers aan, want veel van zijn smartphones zijn simpelweg standaard dualsim. Zo ook de Mate 8 van vorig jaar. Veel andere Huaweis zijn ook in dualsimvarianten te vinden.
5 van 5 sterren
(6 reviews)
De Fairphone 2 is een high-end telefoon van Nederlandse bodem met dualsimfunctionaliteit. Het is niet echt een telefoon die wat specs betreft meekan met andere high-end telefoons, maar wie graag wat extra's over heeft voor de filosofie achter deze bijzondere, halfmodulaire smartphone, krijgt ook ruimte voor twee simkaarten.
3 van 5 sterren
(1 reviews)
Op Windows Phone is er gek genoeg meer dan voldoende keuze voor dualsimtelefoons. Sterker nog: alle knallers verschijnen ook in varianten met ruimte voor twee simkaarten. De nieuwste daarvan is de Elite x3, met Snapdragon 820 en optionele LapDock om hem te gebruiken als laptop in combinatie met Continuum. De Lumia 950 en 950 XL van Microsoft zelf zijn ook verkrijgbaar als dualsimtelefoons.
3.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Veel Chinese smartphones hebben standaard ruimte voor twee simkaarten. Zo ook deze: de ZTE Axon 7. Hij onderscheidt zich dan ook niet met zijn dualsimfunctionaliteit, maar vooral door zijn audiokwaliteiten. Naast de Axon 7 is bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 5 een high-end Chinaphone met dualsim.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
De Alcatel Idol 4s van de Chinese fabrikant TCL valt eveneens in deze categorie. Het is een midrange-toestel met een 5,5"-oledscherm en de mogelijkheid om twee simkaarten erin te steken.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
De OnePlus 3 is misschien wel de populairste telefoon onder tweakers met dualsim; de review van dit toestel is op Tweakers een van de bestgelezen smartphonereviews van het afgelopen jaar. Het is in vrijwel alles een high-end telefoon, behalve in de prijs; hij is verkrijgbaar voor onder 400 euro.
5 van 5 sterren
(44 reviews)
Deze Moto Z Play is ook in Nederland te verkrijgen als dualsim-telefoon. Deze Play is niet het meest high-end model, dat is de reguliere Moto Z, maar wel voor de meeste mensen interessant. Hij heeft een veel grotere accu dan de reguliere Z, een lagere prijs en hij beschikt over een 3,5mm-jack. Hij is net als de Z compatibel met Moto Mods, uitbreidingen die op de achterkant te klikken zijn en die functies toevoegen. Dat kan gaan om een camera met zoomfunctie, speaker of projector.
5 van 5 sterren
(3 reviews)
Tot slot
Providers willen niet dat je dure dualsimtelefoons kunt kopen en mede daarom zijn ze slecht verkrijgbaar. Mag dat wel? Toezichthouder ACM ziet vooralsnog geen probleem. "Er is geen verplichting voor telecomproviders om allerlei soorten toestellen bij hun abonnementen aan te bieden. De selectie aangeboden toestellen is een commerciële keuze. Maar dat high-end dualsimtoestellen zonder een gekoppeld abonnement niet worden aangeboden door elektronicawinkels, verbaast ons wel. Wij hebben daarvoor ook geen echte verklaring."
Er valt veel te zeggen voor dualsim. De optie zit gebruikers niet in de weg als ze het niet wensen te gebruiken, maar het is er wel als ze het nodig hebben. Bovendien zou het voor de hand liggen dat bedrijven op grote schaal dualsimtelefoons leveren aan werknemers, zodat die geen twee telefoons op zak hoeven te hebben. Net als vingerafdrukscanners, schermen met hoge resolutie, waterdichtheid, snelladen en andere verbeteringen in veel high-end telefoons van de afgelopen jaren, zou je verwachten dat inmiddels elke telefoon twee simkaarten zou gaan ondersteunen. En dat doen ze dus ook, maar niet in de varianten die hier verschijnen.
Wie goed zoekt, kan ze echter wel vinden. Ook providers en grote retailers hebben te maken met de basale regels van het kapitalisme. Als er een overweldigende vraag is naar dure dualsimtelefoons, zullen ze vanzelf meer in winkels verschijnen. Zolang we ons tevreden stellen met de varianten met slechts één simkaartslot, blijft het zoals het is. Niet alleen omdat providers dat graag willen, maar ook omdat wij als kopers er zelf kennelijk nooit hard genoeg om hebben gevraagd.
