Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Het taboe op het tweede simkaartslot

Waarom niet elke dure telefoon dualsim heeft

11-11-2016 • 06:00

331

Multipage-opmaak

Inleiding

Het gebeurt maar zelden dat we zo duidelijk op een taboe stuiten in de telecommarkt, maar dit is er een. Dat bleek al snel, want het was niet makkelijk om mensen te spreken te krijgen voor dit artikel. Antwoorden lieten lang op zich wachten, kwamen helemaal niet of mensen wilden alleen praten na de belofte dat hun citaten niet online zouden komen. Je kunt je afvragen waarom. Het is immers niet specifiek een heilig huisje waar we tegenaan trappen. Het is een verhaal over een functie van veel high-end telefoons, maar een functie die maar zelden zit op dure modellen in de Benelux: dualsim.

Dualsim is niet iets wat iedereen wil. Veel mensen hebben er geen behoefte aan, maar er zijn ook genoeg mensen die het wel willen. Grofweg tussen de vijf en de tien procent van de smartphones is nu al een dualsim en het is aannemelijk dat het percentage hoger zou liggen als er meer aanbod was. Niet dat er een tekort is aan high-end telefoons met dualsim; met uitzondering van de iPhone, Google Pixel en HTC 10 is eigenlijk elke populaire high-end telefoon in de Pricewatch in een dualsimsmaak te krijgen, alleen niet hier.

Er kunnen diverse redenen zijn om een telefoon te willen met ruimte voor twee simkaarten. Een logische reden betreft mensen die van hun werkgever een telefoon of simkaart krijgen en niet met twee telefoons willen lopen. Een andere geldt voor mensen die in de grensstreek wonen en een abonnement willen in beide landen. Daarnaast is het praktisch voor mensen die om wat voor reden dan ook bereikbaar moeten blijven. Als het ene netwerk een storing heeft, kunnen ze moeiteloos bereikbaar blijven op het andere.

Als genoeg mensen het willen en de telefoons bestaan gewoon, waarom komen ze hier dan niet uit? Het antwoord, zo blijkt, ligt bij de providers. Dat zal je misschien niet verrassen, maar er is meer. Dit is het verhaal van hoe providers ervoor zorgen dat je de tofste dualsimtoestellen in de Benelux nergens of bijna nergens kunt krijgen.

Cijfers: weinig high-end

We kunnen wel vermoeden dat er weinig high-end telefoons met dualsimfunctie verkrijgbaar zijn, maar het is goed om dat na te gaan. Inderdaad, bijna 95 procent van de duurste telefoons heeft maar ruimte voor één simkaart. We hebben data uit onze eigen Pricewatch getrokken en daaruit blijkt dat dualsim wel heel normaal is in de lagere prijsklassen, waarin mensen vaker losse toestellen kopen.

Wat je hieraan kunt aflezen, is dat er in de lagere prijsklassen meer telefoons met dualsimfunctie zijn dan met singlesim. Het aandeel modellen met dualsimfunctionaliteit is in de prijsklasse tussen 140 en 240 euro ongeveer 62 procent. Dat daalt in de hogere prijsklassen snel, totdat er boven 550 euro maar enkele modellen met dualsim te verkrijgen zijn.

Het is onbekend hoeveel mensen een telefoon met dualsim zouden willen, maar wel is duidelijk hoeveel er een hebben. We hielden laatst een poll op de frontpage, over hoeveel telefoons je op zak hebt. Daaruit bleek dat rond de 8,5 procent momenteel, ondanks de beperkte verkrijgbaarheid, al een dualsimtelefoon heeft.

Misschien is Tweakers nauwelijks representatief voor de hele Nederlandse bevolking, maar er is nog een ander cijfer. OpenSignal is een verzamelaar van gegevens over mobiele netwerken en kan zien hoeveel van de Nederlanders in hun database een dualsimtelefoon hebben. Dat is ongeveer een op de elf. Daarbij gaat het om Android-toestellen, die 80 tot 85 procent van de Nederlandse markt uitmaken. Dat zou neerkomen op rond 7,5 procent dualsimbezitters. Tel daarbij op de dualsimtelefoons met andere besturingssystemen, zoals Windows Phone, en dan zit je ook al snel rond die 8 tot 8,5 procent.

Providers willen ze niet

De Samsung Galaxy S7, Huawei P9, LG G5, Sony Xperia X Performance: het zijn allemaal high-end telefoons die in 2016 verschenen en in alle gevallen hebben ze een dualsimversie, die nooit in de Benelux uitkwam. In de Pricewatch is het percentage dualsim onder de high-end telefoons vijf, maar het wereldwijde aanbod van fabrikanten duidt erop dat het makkelijk vijftig had kunnen zijn.

De verklaring lijkt te liggen bij de providers, want die zijn er niet happig op. KPN is de enige Nederlandse provider met een dualsimtelefoon in het assortiment: de Fairphone 2. Die zit in het assortiment vanwege de Nederlandse roots en de focus op duurzaamheid, niet omdat hij twee simkaartslots heeft. KPN wijst naar de toestelfabrikanten en wil niet veel vragen beantwoorden. De provider laat wel weten: "In het verleden hebben we meerdere toestellen met duale sim in het assortiment gehad maar er was nauwelijks vraag naar." Te weinig mensen willen het dus, zo claimt KPN.

Vodafone verschuilt zich achter hetzelfde argument. "Vodafone Group, ons moederbedrijf, bepaalt welke toestellen wij uitbrengen in Nederland en volgens de Group is er te weinig vraag naar", zegt een woordvoerster.

Is dat een legitiem argument? Het lijkt van niet. Providers bieden een scala aan telefoons aan, ook toestellen die door maar weinig mensen worden gekocht. Zo heeft KPN niet alleen de Fairphone 2, maar ook toestellen van onder meer Alcatel en BlackBerry in het assortiment zitten. Die hebben in Nederland marktaandelen van ver onder de 5 procent. Als nu al rond de 8,5 procent van de kopers kiest voor dualsim, met dank aan het aanbod van goedkope telefoons, kun je voorzichtig concluderen dat er meer vraag moet zijn naar dualsimtelefoons dan naar bijvoorbeeld BlackBerry's.

T-Mobile gaat naar eigen zeggen 'voorzichtig om' met het verkopen van dualsimtelefoons. Dat heeft drie redenen: verminderd bereik, lagere internetsnelheid en mindere accuduur, zo zegt een woordvoerder. "De meeste van deze toestellen verbruiken veel van de accucapaciteit, wat resulteert in een beperkte stand-bytijd. Ook leidt dat tot een verminderde gebruikservaring, doordat de antennes in het toestel verdeeld moeten worden over beide sims. Dit kan leiden tot verminderde dekking en veelal lagere internetsnelheden, en veel van deze toestellen kunnen om deze reden geen gebruikmaken van 4g+." De provider sluit niet uit in de toekomst meer dualsimtelefoons te gaan verkopen.

Zit er iets in de redenering van T-Mobile? Dat is zeker het geval. Als de telefoon twee verbindingen met zendmasten in stand moet houden, kost dat meer stroom dan als er een verbinding is. De lagere internetsnelheid kan komen doordat een enkele simkaart niet alle antennes kan gebruiken voor bijvoorbeeld carrier aggregation en daardoor zich moet richten op een enkele frequentie.

De Belgische provider Telenet stelt dat het de providers zelf zijn waardoor er weinig dualsimtelefoons in het assortiment zitten. "De fabrikanten stellen meestal singlesimmodellen voor aan de operatoren", aldus Isabelle Geeraerts van Telenet tegenover Tweakers. "Dit is vooral op vraag van de grote operatoren in Europa, zoals Orange, Vodafone en T-Mobile. Andere merken, waar de grote operatoren niet of nauwelijks mee werken, zoals Huawei en Wiko, stellen meer en meer enkel dualsimtoestellen voor."

Volgens analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper zijn providers niet gecharmeerd van dualsimtoestellen vanwege het verleden. "Het was niet aantrekkelijk voor providers. Zij subsidieerden jouw aanschaf van een telefoon en vervolgens kon je er een simkaart van de concurrent bij in doen." Inmiddels gaat die vlieger volgens Wijkman niet meer op. "Subsidies zijn goeddeels afgeschaft, dus je koopt bij een provider een telefoon op afbetaling. Bovendien verdienen providers veel minder op belminuten, want dat is bij veel abonnementen onbeperkt." Dat providers nog altijd tegen dualsimtelefoons zijn, is volgens Wijkman daarom vooral een kwestie van traditie.

Dat providers dualsim niet zien zitten, bevestigen ze zelf en dat ze het eigen aanbod daarop aanpassen, is logisch. Hoe zit dat dan bij onafhankelijke retailers? Die mogen toch zelf beslissen welke toestellen in welke varianten ze aanbieden?

Retailers: gemengd beeld

Waar providers weinig tot geen dualsimmodellen hebben, is dat voor retailers anders. Zelfs bij de grote jongens in deze markt kun je bij het filteren op een nieuwe telefoon een vinkje voor dualsim zetten en dan komen er allerlei modellen tevoorschijn die twee simkaarten slikken.

Desondanks is het aanbod beperkt. Coolblue heeft bijvoorbeeld op het gebied van dure dualsimtelefoons alleen de Sony Xperia Z5 Premium en bouwvakkerstelefoons. Volgens de webwinkel komt dat door het aanbod van fabrikanten. "De leverancier bepaalt of een telefoon in dualsim op de Nederlandse en Belgische markt komt", zegt woordvoerster Tamara Vlootman tegen Tweakers. "Dus Samsung levert bijvoorbeeld wel in Azië dualsimversies van de Galaxy S7 en S7 edge, maar niet in ons levergebied. Huawei levert bijvoorbeeld wel voor de Belgische markt dualsimtoestellen, omdat het daar die klantbehoefte ziet. Omdat wij zowel Nederland als België bedienen, kunnen we dat toestel ook in Nederland aanbieden."

Bij Belsimpel is de situatie niet veel anders. Daar ligt alleen de Huawei Mate 8 van vorig jaar als high-end dualsimtelefoon in de digitale schappen. Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, zegt Floris Schakelaar, die bij de webwinkel gaat over het aanbod. "Wij vinden dat hartstikke jammer, want er is echt vraag naar en het voorziet dus in een behoefte. Wij houden van dualsim, want het is namelijk voor diverse toepassingen heel handig, denk aan binnen- en buitenlandgebruik en privé-zakelijk op één device. Providers houden er wat minder van, want niemand stopt twee simkaarten van dezelfde provider in een dualsimtoestel."

Dat ze niet leverbaar zijn, komt ook volgens Belsimpel door de slechte verkrijgbaarheid van de varianten in dit deel van de wereld. Bovendien, ze zijn dan wel te importeren, maar dan moet je zeker weten dat ze goed werken op Nederlandse mobiele netwerken. "Als we twijfelen aan de herkomst of over bepaalde nadelen, dan houden we daar ook sterk rekening mee. Uiteindelijk willen we een zo breed mogelijk assortiment, maar willen we wel dat de klant tevreden is met wat hij ontvangt en dat we hem bij problemen ook goed kunnen helpen."

Er zijn kleinere webwinkels die wel dualsimvarianten voeren, die ook met abonnementen te koop zijn. Zij kopen die toestellen elders op de wereld, zegt Rudolph Pietersz van Dual-sim.nl. "Deze toestellen worden wel in overige regio's in de wereld verkocht. Wij kopen ze daar in, selecteren hierbij uiteraard de juiste specs en hebben contracten met lokale reparatiebedrijven afgesloten om alsnog de twee jaar garantie te kunnen laten dekken."

De verplichting tot garantie weerhoudt andere retailers ervan om dergelijke toestellen aan te bieden, denkt Pietersz. "Enerzijds kan het lastig zijn om toestellen met de juiste specs te vinden. Dualsimtoestellen afkomstig uit China hebben bijvoorbeeld vaak geen Play Store of ondersteunen geen 4g op de 800MHz-frequentie. Anderzijds kunnen toestellen afkomstig uit een andere regio niet lokaal bij bijvoorbeeld Samsung ter reparatie aangeboden worden. Er moeten dus partijen gevonden worden om alsnog te kunnen voldoen aan de twee jaar garantie zoals de EU-consumentenwetgeving die voorschrijft."

Waarom brengen fabrikanten de dualsimvarianten dan niet hier te lande uit? Samsung wijst naar providers. "Vanwege de subsidieregelingen op duurdere toestellen worden de grootste volumes high-end toestellen via de operators gedaan", zegt woordvoerster Cella Sin van Samsung tegen Tweakers. "Die geven de voorkeur aan singlesim." In de markt voor goedkopere smartphones ligt dat anders, aldus Sin. "Midrange-toestellen worden vaak zonder abonnement verkocht, dus daarom wordt er soms wel een dualsimtoestel gevoerd. Hierbij is het vaak wel zo dat er dan geen singlesimmodel gevoerd wordt, omdat een verkopende partij liefst een zo overzichtelijk mogelijk assortiment wil."

Samsung brengt dus 'in overleg' met providers geen high-end modellen met twee simkaartslots uit en de fabrikant verwacht ook geen groot succes als die dualsimvarianten wel zouden uitkomen. "Bij high-end toestellen wordt het slot voor de sd-kaart opgeofferd voor het tweede simslot. De sd-kaart is voor onze toestellen een unique selling point", aldus Sin.

Dualsimtelefoons die gewoon te koop zijn

Hoewel er weinig modellen met dualsimondersteuning zijn, kun je ze wel vinden als je goed zoekt. Veruit de meeste dualsimmodellen die er nu zijn, ondersteunen 4g op beide simkaarten. Ook kunnen beide simkaarten de verbinding met mobiel internet regelen, maar niet tegelijk.

Samsung Galaxy S6 Duos 32GB Zwart

Samsung brengt steevast dualsimvarianten van zijn Galaxy S-serie telefoons uit. Die kun je herkennen aan de 'duos'-aanduiding of de 'd' achter het typenummer. Voor de S7 is dat dus de G930FD in plaats van G930F. De Duos-variant van de S6 is het best verkrijgbaar geweest in de Benelux, al is dat nu niet meer het geval.

3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
Huawei Mate 8 3GB ram, 32GB opslag Grijs

Huawei past speciaal zijn toestellen aan providers aan, want veel van zijn smartphones zijn simpelweg standaard dualsim. Zo ook de Mate 8 van vorig jaar. Veel andere Huaweis zijn ook in dualsimvarianten te vinden.

5 van 5 sterren
(6 reviews)
Fairphone 2 Zwart
Fairphone 2 Zwartvanaf Onbekend

De Fairphone 2 is een high-end telefoon van Nederlandse bodem met dualsimfunctionaliteit. Het is niet echt een telefoon die wat specs betreft meekan met andere high-end telefoons, maar wie graag wat extra's over heeft voor de filosofie achter deze bijzondere, halfmodulaire smartphone, krijgt ook ruimte voor twee simkaarten.

3 van 5 sterren
(1 reviews)
HP Elite x3 Zwart
HP Elite x3 Zwartvanaf Onbekend

Op Windows Phone is er gek genoeg meer dan voldoende keuze voor dualsimtelefoons. Sterker nog: alle knallers verschijnen ook in varianten met ruimte voor twee simkaarten. De nieuwste daarvan is de Elite x3, met Snapdragon 820 en optionele LapDock om hem te gebruiken als laptop in combinatie met Continuum. De Lumia 950 en 950 XL van Microsoft zelf zijn ook verkrijgbaar als dualsimtelefoons.

3.5 van 5 sterren
(0 reviews)
ZTE Axon 7 4GB RAM / 64GB ROM Grijs

Veel Chinese smartphones hebben standaard ruimte voor twee simkaarten. Zo ook deze: de ZTE Axon 7. Hij onderscheidt zich dan ook niet met zijn dualsimfunctionaliteit, maar vooral door zijn audiokwaliteiten. Naast de Axon 7 is bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 5 een high-end Chinaphone met dualsim.

4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Alcatel Idol 4S Grijs
Alcatel Idol 4S Grijsvanaf Onbekend

De Alcatel Idol 4s van de Chinese fabrikant TCL valt eveneens in deze categorie. Het is een midrange-toestel met een 5,5"-oledscherm en de mogelijkheid om twee simkaarten erin te steken.

4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
OnePlus 3 Grafiet
OnePlus 3 Grafietvanaf Onbekend

De OnePlus 3 is misschien wel de populairste telefoon onder tweakers met dualsim; de review van dit toestel is op Tweakers een van de bestgelezen smartphonereviews van het afgelopen jaar. Het is in vrijwel alles een high-end telefoon, behalve in de prijs; hij is verkrijgbaar voor onder 400 euro.

5 van 5 sterren
(44 reviews)
Motorola Moto Z Play Dual Sim

Deze Moto Z Play is ook in Nederland te verkrijgen als dualsim-telefoon. Deze Play is niet het meest high-end model, dat is de reguliere Moto Z, maar wel voor de meeste mensen interessant. Hij heeft een veel grotere accu dan de reguliere Z, een lagere prijs en hij beschikt over een 3,5mm-jack. Hij is net als de Z compatibel met Moto Mods, uitbreidingen die op de achterkant te klikken zijn en die functies toevoegen. Dat kan gaan om een camera met zoomfunctie, speaker of projector.

5 van 5 sterren
(3 reviews)

Tot slot

Providers willen niet dat je dure dualsimtelefoons kunt kopen en mede daarom zijn ze slecht verkrijgbaar. Mag dat wel? Toezichthouder ACM ziet vooralsnog geen probleem. "Er is geen verplichting voor telecomproviders om allerlei soorten toestellen bij hun abonnementen aan te bieden. De selectie aangeboden toestellen is een commerciële keuze. Maar dat high-end dualsimtoestellen zonder een gekoppeld abonnement niet worden aangeboden door elektronicawinkels, verbaast ons wel. Wij hebben daarvoor ook geen echte verklaring."

Er valt veel te zeggen voor dualsim. De optie zit gebruikers niet in de weg als ze het niet wensen te gebruiken, maar het is er wel als ze het nodig hebben. Bovendien zou het voor de hand liggen dat bedrijven op grote schaal dualsimtelefoons leveren aan werknemers, zodat die geen twee telefoons op zak hoeven te hebben. Net als vingerafdrukscanners, schermen met hoge resolutie, waterdichtheid, snelladen en andere verbeteringen in veel high-end telefoons van de afgelopen jaren, zou je verwachten dat inmiddels elke telefoon twee simkaarten zou gaan ondersteunen. En dat doen ze dus ook, maar niet in de varianten die hier verschijnen.

Wie goed zoekt, kan ze echter wel vinden. Ook providers en grote retailers hebben te maken met de basale regels van het kapitalisme. Als er een overweldigende vraag is naar dure dualsimtelefoons, zullen ze vanzelf meer in winkels verschijnen. Zolang we ons tevreden stellen met de varianten met slechts één simkaartslot, blijft het zoals het is. Niet alleen omdat providers dat graag willen, maar ook omdat wij als kopers er zelf kennelijk nooit hard genoeg om hebben gevraagd.

Reacties (331)

331
327
168
23
4
131
Wijzig sortering
Ik mis in dat artikel onderbouwing vanaf de vraagkant. Er wordt beredeneerd dat er meer vraag zou moeten zijn maar concreet bewijs daarvoor wordt eigenlijk niet geleverd. Verder blijkt ook uit het artikel dat de telefoons met dual sim best te verkrijgen zijn dus consumenten die echt willen kunnen (en hebben waarschijnlijk) er toch een aangeschaft. Het artikel suggereert dat de markt groter had kunnen zijn maar misschien is ze nu best redelijk in evenwicht.

T-mobile geeft argumenten waarom je geen dual sim zou moeten willen (accuduur, verminderd bereik en datasnelheid). Het is jammer dat niet onderzocht is of dat waar is. Als het namelijk waar is, dan is dit artikel verl te veel naar de oorspronkelijke stelling geschreven.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @breinonline11 november 2016 08:40
Ik mis in dat artikel onderbouwing vanaf de vraagkant. Er wordt beredeneerd dat er meer vraag zou moeten zijn maar concreet bewijs daarvoor wordt eigenlijk niet geleverd.
Klopt, al het bewijs is indirect. Zoals dat als providers geen rol spelen, zoals bij goedkopere modellen, ineens meer dan 60 procent dualsim is. Zoals dat de webwinkels expliciet aangeven dat het een feature is die hun klanten willen. Maar direct bewijs is een stuk lastiger.
Verder blijkt ook uit het artikel dat de telefoons met dual sim best te verkrijgen zijn dus consumenten die echt willen kunnen (en hebben waarschijnlijk) er toch een aangeschaft. Het artikel suggereert dat de markt groter had kunnen zijn maar misschien is ze nu best redelijk in evenwicht.
Dat is in theorie mogelijk, maar lijkt onwaarschijnlijk. Er is een duidelijk zichtbare scheefgroei in het aantal dualsim-modellen met lagere prijzen vs die met hogere prijzen (meer dan 60 procent vs rond 5 procent). Je zou kunnen denken dat mensen die shoppen voor goedkopere telefoons in 12x meer gevallen een dualsim-telefoon zouden willen, maar dat lijkt me onjuist.

Het gaat ook niet om of er wel of geen vraag is, het punt is dat we de keuze nauwelijks hebben. Dualsim-varianten zijn lastiger te verkrijgen in winkels waar mensen graag komen.

Vergelijk het met biologisch eten: als je het alleen kan krijgen bij de biowinkel op een uur rijden van je huis, kun je elke dag biologisch eten, maar de kans is groter als je biologisch eten kunt krijgen in de super om de hoek.
T-mobile geeft argumenten waarom je geen dual sim zou moeten willen (accuduur, verminderd bereik en datasnelheid). Het is jammer dat niet onderzocht is of dat waar is. Als het namelijk waar is, dan is dit artikel verl te veel naar de oorspronkelijke stelling geschreven.
Dat zou een eigen verhaal zijn. Het is namelijk niet iets wat je zomaar checkt: we zouden van meerdere telefoons zowel de single sim en de dualsim-varianten moeten hebben en vervolgens daar een gloednieuwe manier van testen voor ontwikkelen - accuduur op mobiele netwerken, bereik en datasnelheid op mobiele netwerken zijn geen dingen die we standaard testen. En dat uiteraard op alle netwerken, daarvoor moeten we testsims met grote databundels hebben.

Vanwege de muren waar ik tegenaan liep bij het schrijven van dit verhaal, duurde het bovendien al lang voordat het online kwam. Kijk maar naar het volgnummer in de url; ik ben begonnen met schrijven op het moment dat collega Olaf schreef aan de Gebruikersreview van de Maand in mei reviews: Gebruikersreview van de maand - April 2016

Dit verhaal heb ik geschreven, geschrapt, opnieuw geschreven en opnieuw geschrapt en vervolgens weer opnieuw geschreven. De oorspronkelijke stelling was totaal anders; het is op basis van alle informatie die ik heb gekregen - zowel on the record als off the record - dat het dit verhaal is geworden.

Ik heb me wel afgevraagd waarom van alle providers, en ik heb alle providers in de Benelux bevraagd, alleen T-Mobile met deze onderbouwing kwam. Het zijn, als ze kloppen, prima argumenten en je zou dus verwachten dat andere providers met dezelfde redenen zouden komen. Waarom doen ze dat dan niet?

Het is natuurlijk maar een vermoeden, maar het grote verschil tussen T-Mobile en alle andere providers is dat T-Mobile totaan 2012 geen lage frequenties had.

Dat heeft grote gevolgen had op allerlei vlakken. Zo moesten ze veel meer masten bouwen om een dekking te hebben die in de buurt kwam van die van de concurrenten bijvoorbeeld. En ik vermoed dat het ook hier mee te maken heeft.

Voor de hoge frequenties gebruiken telefoons dezelfde antennes. Een telefoon met twee simkaarten had dus geen keuze; de ene simkaart had de optimale antenne al in gebruik en de tweede zou dus inferieur moeten zijn. Dat verklaart het mindere bereik en een verminderd bereik leidt automatisch tot een lagere accuduur.

Maar dat was toen; inmiddels kan de ene simkaart op T-Mobile de 900MHz pakken en de tweede simkaart kan naar de 1800MHz. Die frequenties zitten ver genoeg uit elkaar om geen effect te hebben.

Met 4g+ heb je dat probleem wel weer uiteraard: een simkaart gebruikt de optimale antennes voor twee of drie verschillende frequenties. Daarom merkt T-Mobile terecht op dat de 4g-snelheden op dualsim-varianten beperkt zijn; op de Galaxy S7 dualsim is dat bijvoorbeeld 150Mbps down, in plaats van 450Mbps van de single sim S7.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat voor fabrikanten de dualsim-variant de reguliere variant is. Een tweede simslot neemt ruimte in en ze moeten dus ook rekening houden met extra antennes in zulke toestellen. Elk ontwerp van een high-end telefoon dat ergens ter wereld een dualsim-variant heeft, is standaard ontworpen als dualsim en er zijn alleen componenten uitgehaald om hem als single-sim te verkopen.
De grootste indirecte aanwijzing is dat er wereldwijd een directe correlatie is tussen providermacht en dualsim.

Het ene uiterste is de VS waar vrijwel alle telefoons via de provider zijn, en niemand dualsim heeft, Nederland iets minder, met nauwelijk dualsim, in bv Frankrijk zijn losse telefoons populairder en dualsim ook, en het andere uiterste heb je in landen als China en India waar bijna niemand een provider-telefoon heeft (en vrijwel alle toestellen zijn dualsim).

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te concluderen dat als consumenten zelf mogen kiezen, ze graag voor dualsim gaan.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 14:18]

Ik moet zeggen dat ik een dual sim heb maar de functionaliteit nauwelijks gebruik. Moest je nu beide varianten aan dezelfde prijs kunnen kopen, zou ik wellicht ook telkens een dual kopen (ook al gebruik ik het niet). Stel dat een dual sim nu gevoelig duurder zou zijn dan een mono sim, dan deed ik het niet.
Wat ik wil zeggen is dat % alleen iets zeggen als je ook echt naar gebruik kijkt en niet enkel bezit.
Ik gebruik het omdat ik een telefoon van de zaak kreeg en een prive nummer in stand wil houden. Perfect om niet met twee telefoons te moeten lopen.
Geen idee trouwens hoe het werkt met andere merken maar bij Xiaomi kan je definieren welke simkaart voor data gebruik wordt en welke voor spraak. (bij het opzetten van een nieuw gesprek heb je een "Bel" knop die nu in twee delen is opgedeeld (eentje voor elke sim) zodat je kan kiezen met welke sim je het gesprek opzet.
Met Xiaomi kan je met behulp van second space ook twee whapsapp accounts naast alkaar draaien (in principe kan je alles mooi gescheiden houden.)

Derde optie is dat je, al naar gelang welke toegangscode je invoert, een geheel andere omgeving voorgeschoteld, dus werk en prive 100% gescheiden maar toch op dezelfde telefoon. (of natuurlijk je tweede sim verborgen gebruiken voor je affaire of shady business)

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 14:18]

ik ben het met je eens... providers houden dual sim tegen, dat kan niet anders.
Ik heb zelf uit ellende maar mijn prive nummer omgezet naar een sim-only en overgestapt op nummer van de zaak vanwege het gebrek aan high end dual sim telefoons.

Maar wat ik wel raar vind: sim only bestaat, dus waarom laten we onze mobieltjes import van de providers afhangen?
als er echt zo'n vraag naar is zou dit dan geen gat in de markt zijn?
Of is het een awareness kwestie en zou een webshop voor het importeren van dual sim phones niet lopen omdat iedereen gewend is zijn telefoon bij de provider te halen?

In dat laatste geval: bedankt tweakers! voor het bijdragen aan de awareness!
Als je weet welk toestel je wilt hebben met dualsim moet je gewoon even Google raadplegen. Ze worden door best veel Nederlandse bedrijven gewoon aangeboden. Voorheen kochten wij ze meestal direct uit China, maar de laatste jaren hoeft dat niet meer. Gewoon bij Nederlandse webshops met Nederlandse garantie. Zelfs bij Wehkamp worden ze zeer regelmatig aangeboden variërend van €75 tot €600. Keuze genoeg :)

Edit:spelfout

[Reactie gewijzigd door Boesta op 23 juli 2024 14:18]

Ik denk dat providers niet alleen bang zijn voor consumenten met sims van de concurrent, maar ook 2 sims van dezelfde provider.

Met Vodafone had 2 simkaarten. 1 abo en 1 voor prepaid. De prepaid was alleen voor data in het buitenland én NL! 1GB of 5GB data extra kost gewoon veel minder met een prepaid dan met je abo.

Heel apart. 8)7
Ik gebruik het omdat ik een telefoon van de zaak kreeg en een prive nummer in stand wil houden. Perfect om niet met twee telefoons te moeten lopen.
Dat is leuk en aardig maar scheidt je daarmee ook de rest van de telefoon? Doordat veel bedrijven zich graag beschermen tegen datadiefstal (bij sommigen zelfs verplicht vanwege een certificering) hebben ze veelal een policy op bijv. de mail zitten of is er een aparte policy waarmee zij de controle over de telefoon houden. Hoe zit het daar dan mee? Houdt je die op deze wijze dan ook strikt gescheiden of geldt het nog steeds voor de gehele telefoon (waardoor zij dus van afstand je telefoon kunnen leeggooien).
Dat is niet leuk en aardig, dat is geweldig naar mijn bescheiden mening en uniek daar naar mijn weten geen enkele andere fabrikant dit inbouwd in zijn producten.

Geen idee hoe het met opgelegde polities zit, daar heb ik geen last van gelukkig. (Gebruik outlook web access)
Het zou geweldig zijn als je echt gelijk hebt. Ik betwijfel dat. Volgens mij heb je niet opeens twee verschillende ROMs zeg maar, en heb je nog steeds maar 1 IMEI nummer toch? Dus alles is op het oog wel gescheiden, maar als je IMEI geblokkeerd wordt door BV je werkgever, dan zit je mooi ook ik de shit met je privédeel...
In Nederland heb je amper IMEI-blokkades. Deze worden ook alleen maar gebruikt bij verlies of diefstal. Ik kan me alleen een conflictsituatie met de werkgever voorstellen, waarbij deze de telefoon als gestolen opgeeft. Dan is het niet je eigen toestel waar de blokkade opzit en stop je de Sim kaart in een andere, eigen telefoon. Het lijkt me erg sterk dat er een IMEI-blokkade door een ander op een eigen telefoon gezet kan worden.
Hoe zit het daarmee? Dat is aan het bedrijf dat met deze voorwaarden komt. En die verplichten dan ook meestal het gebruik van een beperkt aantal (1) beschikbare modellen.

Mocht het bedrijf een dual-sim goedkeuren dan is het nog geen probleem.
Ze zullen het in hun 'security regels' meenemen.
Ik heb geen dualsim omdat de telefoon van mijn werkgever het niet ondersteund. Mijn oude nummer en telefoon zijn wat in de vergetelheid geraakt.
Niet zo'n probleem maar daarmee kon ik wel bellen in het buitenland en dat ga ik natuurlijk vergeten als ik weer eens over de grens kom.
Hoe kan je nou dual-sim nauwelijks gebruiken? Je stopt er wel of niet een tweede sim in...

Persoonlijk heb ik door het gebrek aan goede dual-sim telefoons maar met tegenzin één nummer aan de kant geschoven i.p.v. met twee telefoons blijven lopen.
Door bij het opstarten je 2e sim niet aan te zetten. Ik heb er mijn privé nummer in zitten en een 2e sim (duo sim) van mijn werk nummer. Maar in de praktijk loop ik toch met mijn 2 telefoons rond.
Maar dat was mijn punt niet. Stel dat de Samsung S8 straks standaard dual sim heeft, dan stijgt het percentage maar dat betekend niet dat het gebruikt wordt of er door alle kopers behoefte aan is.
Klopt. Anders zou je ook nu al kunnen concluderen dat er geen enkele vraag is naar de geïntegreerde 3,5mm audio poort voor de iphone7. Er is immers niemand die die poort gebruikt, dus is er geen vraag.

En bij de iphone 6 was er juist wel 100% vraag, want iedereen kocht hem met die poort ingebakken! :-)
Tegenwoordig zijn er ook gewoon high end toestellen met dualsim te koop. Je moet wel even zoeken want de Nederlandse providers bieden ze niet aan. Zoals ook in het bovenstaand artikel staat worden high end toestellen die hier (door de Nederlandse providers) aangeboden worden met 1 sim in het buitenland vaak wel gewoon wel aangeboden met dualsim. Sommige Nederlandse webshop verkopen die wel. Anders kun je ze bij een buitenlandse webshop kopen..
Als je echt wilt wel, maar het is toch wel een drempel voor velen, een telefoon uit het buitenland bestellen. Missende 4G frequenties (bij Chinese import), garantie, etc.

Er is ook ergens iets raars aan de hand als je bv ziet dat bij Microsoft Frankrijk alle toestellen dualsim zijn, en bij Microsoft Nederland single, en de prijzen exact gelijk. Alsof er enkel bij de Nederlandse dealers in de VW Golf geen bijrijdersstoel zit, met de verklaring: Nederlanders rijden toch meestal zonder bijrijder, er is geen vraag naar.
Toch zijn er automodellen in uitvoeringen die wel in Duitsland/Frankrijk verkrijgbaar zijn, maar niet in Nederland.
Ik heb een tijd lang met twee toestellen rond gelopen, nu al meer dan een jaar de Jiayu G3T, en vanaf binnenkort (vanochtend nog besteld :) ) heb ik de Huawei P9 Lite 8)

Zowel ik als mijn vrouw gebruiken de functie, zij had een S4 Duos van Samsung.. deze hadden we op vakantie gekocht toen we die daar tegenkwamen..
Anoniem: 449639 @GS8811 november 2016 17:34
Ik heb ook de P9 en dat bevalt prima met dual sim. 1 zakelijk en 1 privé nummer. Helaas geen plek voor extra opslag. Of je moet echt aan het knutselen.
het andere uiterste heb je in landen als China en India waar bijna niemand een provider-telefoon heeft (en vrijwel alle toestellen zijn dualsim).

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te concluderen dat als consumenten zelf mogen kiezen, ze graag voor dualsim gaan.
Maar speelt er in grote landen ook niet een andere factor mee? Namelijk dat een provider bewust of door schaal slechts een gedeelte van het land bediend met een SIM? Zo heb ik in grote landen vaak dual-sim telefoons waarin SIMs van dezelfde provider zitten. Dat kan komen doordat een SIM niet overal werkt (vaak data) of dat de kosten van gebruik van een SIM uit het Noorden stukken hoger liggen in het Zuiden.
Als je veel in België/Duitsland komt en een hoop belt of internet, betaal je roamingkosten bovenop je gebruikelijke kosten. Het kan voordelig zijn om een buitenlandse prepaid kaart te nemen/abonnement af te sluiten en deze als tweede SIM te installeren. De afstand Nederland <=> Duitsland is waarschijnlijk een stuk kleiner dan de afstanden in de genoemde landen China en India. Ook zijn er relatief veel mensen in Nederland met familie in het buitenland, die bijvoorbeeld vaak in Polen te vinden zijn. Daarnaast is er veel kantoorwerk in Nederland en zullen er aardig wat werknemers zijn die naast een privételefoon, ook een telefoon van de zaak hebben. Terwijl in China en India die groep procentueel gezien misschien kleiner is.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 23 juli 2024 14:18]

In india en china zijn er niet zoals hier roaming afspraken. Als je veel reist heb je dus meerdere sims nodig. Je kunt daar mensen treffen met een triple of quad sim.
Wat mij betreft is de vraagkant er wel degelijk. Ik heb zelf een dual sim via een Chinese site besteld omdat ik inderdaad geen zin had om met 2 telefoons te lopen.
Heb overigens al 10 jaar een dual-sim toestel, eerst een dumb-fone (Nokia, Samsung, LG) en later een smartphone (Acer, Motorala Moto G, Sony Xperia Z5). Daarbij was het steeds zoeken naar een goed toestel en heb ik zeker niet altijd kunnen kopen wat ik graag wilde. pas sinds het goed te doen is om buiten de EU te bestellen is er echt ruime keuze zonder dat je de hoofdprijs betaalt zoals bij dual-sim.nl.

Van de genoemde nadelen heb nooit veel gemerkt, hooguit dat je batterij inderdaad wat sneller leeg is.

Ik zie om met heen veel mensen met twee (of meer) telefoons lopen en die kijken dan verwonderd en soms jaloers naar mijn toestel. Er is echter maar een enkeling die het 'aandurft' om zelf een dualsim toestel te kopen. Ze gebruiken gewoon het toestel dat ze van de baas krijgen en kopen dus een extra toestel als ze ook op een privénummer bereikbaar willen zijn, vaak zonder internet-abo. Dualsim is kennelijk toch te ingewikkeld voor de gemiddelde consument of ze willen / mogen geen eigen toestel gebruiken voor zakelijk gebruik. Dat daarbij de toestellen ook nog eens lastig te verkrijgen zijn gaat natuurlijk niet helpen.
Maar, in India is het ook zodat je losse SIMs voor bellen en data kan gebruiken
Ha ja in Amerika krijg je een Verizon boot loader op je telefoon.
ik weet niet hoe het in india is, maar in china heeft bijna iedereen dual sim, omdat je daar sim kaarten per stad/provincie koopt en niet per land. Je gaat dus heel snel roamen en daarom hebben veel mensen een dual sim, zodat ze altijd via het goedkoopste tarief kunnen bellen. Vroeger moest je daar zelfs betalen om gesprekken te ontvangen!
mee eens. spijker op de kop. Inderdaad een slechte ontwikkeling dat providers de specs bepalen en niet de gebruikers. Providers zouden er inderdaad ontzettend van balen als ik mijn internetsimkaartje met 'gratis' 250MB voor data- en Whatsapp(telefonie) zou gebruiken en voor de rest alles via WIFI en een goedkoop prepaidkaartje zou doen. Mijn volgende telefoon wordt dualsim. Dankzij dit artikel.
Het is een argument, maar zeker geen bewijs. Er is een groot verschil tussen correlatie en causaliteit.

Bvb: in Zweden hangt het aantal ooievaars per km2 sterk samen met het aantal geboren kinderen. Dat is geen bewijs dat ooievaars kinderen brengen. Ze leven gewoon graag in bevolkte gebieden.

PS getypt op mijn LG V20 dual sim :-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 23 juli 2024 14:18]

Natuurlijk, maar er geldt ook Occam's scheermes: de meest logische verklaring (in dit geval: "providers houden niet van dual sim") is hoogstwaarschijnlijk ook de juiste, zeker als daarbovenop nog zo'n correlatie als indirect bewijs waargenomen wordt :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 14:18]

Ik heb een middenklasse telefoon waar wel twee simkaarten in kunnen, Ik heb dat ook een tijd gebruikt omdat ik ook een project in Frankrijk had lopen. Het is natuurlijk reuze handig om dan ook een Frans nummer te hebben. Allebij een eigen ringtoon en nooit meer verrast zijn als er ineens Frans tegen je gekletst wordt.
Dat project is inmiddels afgelopen en de Franse simkaart heeft plaats moeten maken voor wat extra geheugen.
Uit ervaring weet ik daardoor wel dat de accuduur er niet merkbaar onder te lijden heeft. Na het verwijderen van de Franse sim is de accuduur niet toegenomen. Thuis is de ontvangst net genoeg om te bellen, maar die tweede simkaart heeft zo weinig invloed dat het in de praktijk echt geen verschil maakt. In Frankrijk werkte beide simkaarten wel via de zelfde provider, in Nederland had ik T-Mobile en KPN.

Dat er geen vraag naar dual sim telefoons is betwijfel ik. Ik ken meerdere mensen met een telefoon van de zaak die graag een extra simkaart voor een privé nummer zouden willen gebruiken. Al is het alleen maar om de baas, collega's of klanten niet de gelegenheid te geven om je 24/7 te storen. Slechts een enkelijk heeft daarom een tweede (privé) toestel, maar de meesten vinden dat te lastig.

Mijn conlusie is dat de providers de dual-sim telefoons tegenhouden. De rede die men opgeeft gaat misschien op voor een paar modellen, maar niet meer voor de moderne toestellen. Men wil gewoon niet dat men ook een simkaart van de concurent in hetzelfde toestel heeft, zodat je niet goedkoop kan bellen met het ene abonnement en voor internet een abonement van de concurent gebruikt omdat die voor hetzelfde, of minder, geld veel meer bied.
Wie Dualsim wil hoeft niet ver te reizen. In Frankrijk en Duitsland zijn ze heel gewoon. Amazon en andere webwinkels laten ze bovendien gewoon thuis brengen. Garantie is meestal geen probleem. Daar profiteer je van de Europese wetgeving.
Sommige providers hebben goedkopere data only sims. Als je die dan combineert met een gewone sim is dat goedkoper, kan natuurlijk enkel in dualsim phone.
Dat is dus precies de rede waarom de providers geen dual-sim telefoons willen.

De midrange telefoons bieden de mogelijkheid soms wel, maar die hebben meestal weinig geheugen. Als je dat wilt uitbreiden met een micro-SD moet je het tweede simkaartslot opgeven. Dat gebeurt 9 van de 10 gevallen, want 4 of 8 Gb geheugen is wel erg weinig.
}:O Dat probleem met 'moderne hybrid dual-sim & memory' cradles is voor een Tweaker prima te tweaken.

(Nagel-)vijltje (en wat guts) erbij.
(ik zou een vijl/stanleymes aanraden....)
https://www.youtube.com/watch?v=43VX5dfkB_E
(tuurlijk eerst met een gratis prepaid en goedkoop memory kaartje oefenen....)

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 23 juli 2024 14:18]

Weer wat geleerd. Nu gebruik ik voorlopig maar één simkaart, maar in de toekomst kan het wel eens van pas komen.
nop
veel toestellen (zoals mijn BQ M4.5) hebben gewoon 2/16 GB, 2 simkaarten én een sdkaart slot
Sorry maar dat klopt ook niet. Mijn dualsim telefoons hadden/hebben altijd 2 simslots én 1 micro-SD slot gehad. De interne opslag is gewoon 32GB, heb ook wel eens opslag van 16GB gehad maar nooit minder, misschien in het begin 12jr geleden wel minder opslag maar dat kan ik me niet meer herinneren.. Sorry, maar jou informatie over dualsim is niet meer up to date...
De telefoon di ik nu heb is toch pas sinds april op de markt en maakt gebruik van zo'n craddle waar plaats is voor een nanosim en een microsim of een micro-SD kaart.
Mijn dochter heeft ook zo'n craddle, maar daar passen dan twee micro sims in, of een microsim en een SD kaartje. Als je een prijsklasse hoger gaat (> €250) krijg je inderdaad meer geheugen en is het vaker mogelijk om gewoon een SD-kaart bij te plaatsen. Je hebt dus gelijk, maar ik heb het eigenlijk over de telefoons van max €250.
Helaas is er in een jaar een hoop veranderd...ineens hebben vrijwel alle nieuwe telefoons zo'n ellendig hybride slot, van laag tot hoog. Zelfs bij de peperdure HP Elite X3, Zenfone 3 Ultra en Moto Z kunnen er geen volwaardige slots meer van af...
E-sim lost dit hele probleem toch op? Hoe staan de ontwikkelingen daarmee? Ik heb het idee dat dat vrijwel stil staat, misschien wel om dezelfde redenen..
De eSIM lost dat (nog) NIET op. De eSIM maakt het mogelijk dat een profiel kan worden veranderd. Er kunnen meerdere profielen op staan maar er kan maar 1 profiel actief zijn.

De eSIM lost dus op dat je geen nieuwe SIM in je toestel hoeft te stoppen (wat voor veel bedrijven een opluchting is) . Als je de profielen op korte tijdschaal zou kunnen overschrijven dat zou je hetzelfde kunnen doen als met een dual SIM toestel. De standaard die voor november 2017 gepland staat (de huidige draft 3.1 die 10 november beschikbaar is geworden voor mensen buiten de GSMA), definieert user interfaces waarmee je als gebruiker een andere operator kunt kiezen. Dat zou technisch vergelijkbaar zijn met meerdere (twee is ook beperkt hoor) SIMs in je toestel. Onzekerheid: de operator moet dit wel toestaan/ondersteunen...
Dan zijn moet een telefoon nog steeds 2 radio's en antennes hebben (of delen) om met 2 netwerken te communiceren. Dus ik zie niet in waarom een ander soot SIM het anders maakt.
Je hebt niet perse 2 antenne's en radio's nodig. Het onderscheid is prima op software-niveau te regelen. Zie bv de wifi driver onder Linux: deze kan meerdere virtuele wifi apparaten aanmaken, waardoor je tegelijk meerdere access points op 1 wlankaart kunt opzetten, of AP en client tegelijk.
De radiosignalen gaan sowieso in de "lucht" allemaal door elkaar heen, dus een draadloze zender en ontvanger heeft altijd een manier nodig om te bepalen welk verkeer voor jou is.
Twee antennes is niet perse nodig. Zelfs met één antenne kan je een dual-sim telefoon bouwen. Sterker nog, bij de mid-range toestellen is dat zelfs gangbaar. Kwestie van regelmatig schakelen.
Je moet wel accepteren dat tijdens het telefoneren het nummer van de andere simkaart niet beschikbaar is. In veel gevallen is de eerste simkaart altijd beschikbaar voor inkomend telefoonverkeer, maar kan er verder maar één sim actief zijn. dat heeft een aantal nadelen.
  • Als je met sim 1 met 3 of 4g bezig bent, ben je voor sim 2 onbereikbaar
  • Als je met sim 2 met 3 of 4g bezig bent, vervalt die verbinding zodra je gebeld wordt via sim 1
  • Als je met sim 1 belt is sim 2 onbereikbaar
Kortom de simkaarten zijn niet gelijkwaardig. Eigenlijk zijn de telefoons dus vooral gebouwd om de 2e sim voornamelijk voor internet te gebruiken.

Mijn telefoon heeft toevallig wel twee antennes, maar die heeft wel dezelfde beperking. In de praktijk is er wel mee te leven omdat het voeren van twee gesprekken tegelijk erg lastig is. Tijdens een gesprek even iets op internet opzoeken komt wel eens voor, maar niet vaak.
Dit klopt niet helemaal (of is verschillend op verschillende toestellen?)
bij mijn toestel (BQ M4.5) geldt:

* ik ben altijd op beide sims bereikbaar én kan internetten, onafhankelijk van met welke sim ik internet (op 3 of 4g)
* als ik gebeld wordt op een van de sims is de andere tijdelijk niet bereikbaar (en het internet ook niet) (hmm, of krijg ik melding van een inkomend gesprek? weet ik even niet zeker meer, zal het eens testen)
Ik heb aan willen geven dat de Sims op veel mid-range toestelllen niet helemaal gelijkwaardig zijn. Er zijn zoveel verschillende toestellen op de markt dat het haast niet anders kan dan dat dit op een aantal anders is.
Ook bij jouw kan je niet beide simkaarten tegelijk actief gebruiken, maar is het met één antenne wel mogelijk om twee simkaarten te gebruiken en zelfs voor beide contact te houden met de masten, zelfs als je één van de sims al voor internet gebruikt.

Je bevestigd hiermee wel dat dual-sim met maar één antenne prima mogelijk is.
Dat was vroeger zo. Maar het is allang niet meer zo dat dualsim niet beide standby zijn. Wij hebben al meer dan 12jaar dualsim telefoons en die zijn altijd beide standby geweest en gewoon gelijkwaardig. Alleen nu er 4G is is het meestal zo dat maar 1 simslot geschikt is voor 4G. Maar dat is dan ook het enige verschil..


Als ik bv op sim 2 gebeld wordt en iets op moet zoeken op internet (sim 1) kan ik dat gewoon doen. Jij hebt het echt over heel erg lang geleden.Ze worden nog wel in China aangeboden maar dan heb je het over telefoons die $25 tot $50 kosten. Ik heb 1 keer een telefoon gehad met 4 simslots alle gelijkwaardig en standby.
Mijn gevoel is dat het vooral om jouw eigen mening draait. Na het lezen van het artikel krijg ik sterk het gevoel dat jij veel baat hebt bij een dualsim telefoon, terwijl de rest van de consumenten er hard gezegd geen hol om lijkt te geven. Jij suggereert onder andere de providers het niet willen, terwijl ze zelf aangeven dat er geen vraag naar is. Daarna suggereer je opnieuw dat dit niet waar is, omdat ze ook toestellen van BlackBerry en Alcatel aanbieden. Je kan ook concluderen dat dualsim telefoons blijkbaar op nog minder interesse kunnen rekenen dan de telefoons die "in Nederland marktaandelen van ver onder de 5 procent" hebben.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @NotSoSteady13 november 2016 08:57
Haha, ik draag graag twee telefoons met me mee, maar ook drie vind ik geen probleem.

Dit verhaal kwam voort uit de vele vragen die ik, vooral via dm's op deze site, kreeg over dualsims.

Dat dit onderwerp leeft onder tweakers blijkt ook wel. Binnen twee dagen staat dit verhaal op meer dan een kwart miljoen (!) views. Dat is meer dan de reviews van de Google Pixel en iPhone 7 bijvoorbeeld.

Dit onderwerp raakt mij persoonlijk dus niet, maar het heeft de interesse van veel van ongelofelijk veel lezers. Ik ben dankbaar dat ik dit voor Tweakers heb mogen maken en zo iets heb laten zien wat tot nu toe niet echt openbaar bekend was 😊
En dan nog zijn er mensen die openlijk hier in de reacties twijfelen of er werkelijk belangstelling is voor dual sim :+
Ik vraag me af of providers dual sim tegenhouden zodat gebruikers niet zelf goedkope combi abonnementen afsluiten. Nu zijn belminuten en data direct gekoppeld aan 1 abbo. Dat kun je mooi oplossen met twee simkaarten.
Ik denk dat je gelijk hebt. Zo zouden providers tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden mbv een app die de hele tijd checkt welke het goedkoopst is en die online houdt. Ook het uitsluiten van storingen en het nakomen van de afspraken mbt de in de praktijk beschikbare bandbreedte worden zo voor providers echt een verplichting. Daarnaast komt het voeren van de uiterst winstgevende datalimieten onder druk te staan.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 14:18]

Klopt, al het bewijs is indirect. (...) Zoals dat de webwinkels expliciet aangeven dat het een feature is die hun klanten willen. Maar direct bewijs is een stuk lastiger.
Maar een betere onderbouwing met cijfers is toch wel mogelijk? Heeft Pricewatch geen data hoe vaak resultaten zijn gefilterd op dualsim? Eventueel gesorteerd op reviewscore om de high-end te isoleren.
Hetzelfde kan je doen voor de uitspraak dat klanten liever een sd-card willen dan een dualsim, hoeveel liever willen klanten dat? Hoe verhouden de betreffende filters in Pricewatch zoekopdrachten?
Maar is de s7 dual sim met een enkele sim geïnstalleerd ook maar 150Mbps?
Dit is een mooie aanvulling op het stuk zelf. Jammer dat het tussen de reacties staat en niet als apart kader in het stuk zelf...
T-mobile geeft argumenten waarom je geen dual sim zou moeten willen (accuduur, verminderd bereik en datasnelheid). Het is jammer dat niet onderzocht is of dat waar is. Als het namelijk waar is, dan is dit artikel verl te veel naar de oorspronkelijke stelling geschreven.
Precies dit was ook mijn gedachte toe ik dit las. Onderzoek dit dan.
Het lijkt me grotendeels onzin. Dual Sim toestellen zijn over het algemeen van het dual standby type en delen de radio en antenne hardware. Meer antennes is dan onzin. Batterij gebruik zou in theorie iets hoger kunnen zijn omdat de handsets reageert op pagina van twee operators, maar hetbverschil in verbruik tussen 3g en 4g is vele malen groter bijvoorbeeld. Ik zie geen onderbouwing voor die argumenten...
Ik ben het niet helemaal met je eens.
Ik heb mijn OP3 heel lang zonder mijn zakelijke sim gebruikt en liep met twee telefoons rond, recentelijk heb ik alles overgezet om maar 1 telefoon nodig te hebben.
Zelfs terwijl ik 2 simkaarten van de zelfde provider heb zie ik een duidelijke dip in mijn internetsnelheid. Vooral op plekken waar bereik sowieso lastig is, zoals op een station, is het verschil te merken.

Voorheen was dit geen probleem, ik kon op amsterdam centraal zonder problemen netflix draaien, nu dat ik de tweede sim erbij heb merk ik dat hij hier moeite mee krijgt.
Ik heb naar aanleiding hiervan een speedtest gedraaid met 1 sim en vervolgens 2, uit nieuwsgierigheid. 1 sim kwam uit op 22 mbit, duo sim op 9. Dat is nogal een verschil!
Ik zeg er eerlijk bij, ik heb beide tests maar 1 keer gedraaid.

De meeste toestellen hebben 2 antennes, deze worden vervolgens gesplitst in meerdere banden (MIMO) . Wanneer je een tweede sim op standby hebt draaien, neemt deze een aantal van deze banden in. Dit vermindert de banden die je overhebt, vermindert de mogelijkheid tot carrier aggregation, etc.

Dit praat niets goed voor de providers natuurlijk. Met de kwaliteit en de dekkingsgraad van de nederlandse netwerken zal je 90% van de tijd alsnog meer dan genoeg snelheid hebben. Maar ik snap de overweging om alleen high end smartphones niet duo sim aan te bieden. Mensen die voor een high end telefoon kiezen zijn vaak ook de mensen die veel data gebruiken en dus in situaties komen zoals de mijne: netflix werkt niet overal. Als je dan niet snapt waarom gaat dat alleen maar irriteren.

Het accu argument is een ander verhaal, daarin is naar mijn ervaring geen verschil, of in ieder geval verwaarloosbaar. Wat ook enigszinds logisch is, er is maar 1 simkaart bezig met data en dat is wat veel verbruikt.
*edit : Een collega wees mij erop dat er wel degelijk impact kan zijn op accuduur, maar dat dit bij mij waarschijnlijk nihil is omdat de twee sims hetzelfde netwerk gebruiken.

[Reactie gewijzigd door J0mcd op 23 juli 2024 14:18]

Leuk dit te lezen!
Voor mensen die een Samsung toestel hebben: IPv6 op Wi-Fi aanzetten zorgt ervoor dat je toestel de middag nog niet haalt. Veel grote accu drain dan twee antennes. Behalve als je een S7 hebt. Sinds dat toestel heeft Samsung het probleem pas opgelost (een probleem dat niet bij andere leveranciers optreedt omdat die gebruik maken van de firmware van Android die de APis wel goed implementeert).
Hmmm... je zegt voorheen, bedoel je dan met een ander toestel? Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat ieder toestel zo zijn eigen antenne karakteristiek heeft. Het zou interessant zijn om één model in zowel dual als single SIM uitvoering te vergelijken, maar dat kan met de OP3 helaas niet. Ik heb zelf toevallig ook een OP3, moet zeggen dat het ontvangst van dat toestel aanzienlijk beter is dan mijn voorgaande toestellen (LG V10 dual SIM, LG G4, Nexus 5x en een OP2 ook dual SIM).
MIMO en dual sim werking is niet helemaal zoals je beschrijft, aangezien de meeste toestellen active/standby zijn (1 sim active, 1 sim standby). Je moet met een dual sim toestel ook altijd aangeven welke sim voor data wordt gebruikt, dat is de SIM die (eventueel) gebruik maakt van MIMO of carrier aggregation. Spraak gaat voorlopig nog steeds voornamelijk over 2G en dan is dat niet van toepassing.
in beide gevallen de OP3! Om de echte impact te testen zou het inderdaad beter zijn om een model in beide uitvoeringen te testen. Maar ik merk zeker een verschil.

De OP3 (en de meeste andere high end duosims) hebben dualsim active. Dat betekend dat als je met de ene sim aan het bellen bent, je nogsteeds gebeld kunt worden en kunt internetten op de andere sim en zelfs 2 gesprekken tegelijk kan aannemen. Dit gebruikt dus zeker wel kanalen! of dat nou 2g of 4g is, het neemt een hapje uit je capaciteit.
Ik heb een Honor 5X (model KIW-L21) dualsim, heb 2 providers.. Merk niets van dat internet trager zou zijn. Ik kan gewoon goed Netflix kijken (ook op A'dam CS) zonder enige hapering. Het zal wel verschillen per telefoon(fabrikant) e/o provider. Wij hebben al vele jaren dualsim telefoons en ik heb nog nooit gemerkt dat mijn internet trager e/o minder goed werkt dan mensen met een telefoon met 1 sim.. Ik haal gewoon hoge snelheden. Wel heb je volgens mij altijd maar op 1 sim 4G.


Heb nu even een testje gedaan, Sim 1(4G) 56Mb, sim 2 (3G) 9Mb
Ik kan als dual Sim gebruiker ook zeggen dat mijn data gebruik en mijn accu met dual en single Sim hetzelfde doen.

Dat van die rose hoesje wist ik niet, ik ga snel op zoek.
Mijn ervaring kwa accuduur voor ene wolfgang toestel (ohja weet je nog :-) !!) is prima, enkele jaren geleden een van de voorlopers van dual sim. Tegenwoordig een doorontwikkeld toestel in gebruik met prima accuduur, goede beeldkwaliteit, octacore, etc. Kortom prima toestel. Maar wel in range van 250-350 euro.

Ik denk dat d eonderzoeksresultaten van enkele jaren geleden niet meer representatief zijn voor de huidige marktbehoefte. Tegenwoordig is het geburik van mobiele telefoons veranderd en hebben steeds meer jonge nederlanders een mobiel. Dus is juist in de goedkope range veel meer vraag naar toestellen met die capaciteiten. (denk aan brugklassers of kids van twee werkende ouders. Je wilt de kosten in de perken houden maar wel de bel en data mogelijkheid aanbieden)

Ik denk dus dat de behoefte niet goed in beeld is en dat de beperkte beschikbaarheid van deze modellen vooral dvoortkomt uit angst van de providers. Tuurlijk wil een klant van twee walletjes eten! Een kaart voor goedkope data en de ander voor belminuten en sms !
Zou er sprake zijn van een verschil stroomverbruik als er wel of geen simkaart is geplaatst in de tweede simkaartsleuf? M.a.w. de telefoon geoptimaliseerd om het tweede "circuit" uit te schakelen of in ieder geval de stroomvraag zo veel mogelijk te minimaliseren?
Zou dit het geval zijn dan is het verschil tussen een telefoon met één of twee simkaarten nagenoeg verwaarloosbaar als de tweede simkaart niet geplaatst wordt.

Meten is weten en anders blijft het speculeren.
Ik geloof niet dat er een tweede circuit is. De radio schakelt handig heen en weer tussen de twee SIMs. Het is een standaard functie van de chipsets, en er zijn bij mijn weten geen goedkopere modellen die het niet hebben.

Het verhaal doet me denken aan oude feature phones. Operators hadden als eis dat alle toestellen moesten blokkeren als er geen SIM in zat. Ook voor toestellen voor de vrije markt.

En het zou me ook nu niet verbazen als de operators zeggen: geen dual SIM toestellen. Doe je dat wel, dan komen je andere toestellen de shop niet in...
Mee eens!

Ik ben ook benieuwd hoe de accuduur en bereik van dual sim telefoons zich verhoudt tot dezelfde single sim modellen.

Daarnaast is het zo goed als onmogelijk om voor beide simkaarten om Whatsapp te draaien op één telefoon.
Ik gebruik hiervoor de app Disa, hierin kan je een tweede whatsapp draaien via een plugin, werkt als een zonnetje! Ik heb na een tijdje zelfs mijn persoonlijke app hier opg ezet ipv mijn zakelijke omdat de layout veel handiger is (in mijn ogen).
Hmm heel interessant! Maar wat weten we van de organisatie erachter? Waar is die gevestigd? En is de broncode openbaar? Het is wel je hele privécommunicatie...
Ik heb de app gevonden via het tweakers forum na vele positieve signalen. ik moet je eerlijk zeggen dat ik niets weet over de organisatie erachter. Wel gaat het verkeer gewoon over de whatsapp servers en het blijft end to end encrypted, dat was voor mij genoeg reden om dit te vertrouwen.

Ik denk ook wel dat als zo'n veelgebruikte app als dit malafide zou zijn, dat whatsapp de activatie via deze app dan zou blokkeren.
Dank voor de informatie!

Hmm het is dan wel end to end, maar wat nou als het einde aan jouw kant bij die app ligt? Dan kan die app daar toch wel bij.

Wat betreft blokkeren door Whatsapp, dat doet Whatsapp inderdaad vaak, ook bij niet-malafide apps. Ze hebben zelfs het Facebook-account verwijderd van een ontwikkelaar van een niet-malafide vervanger van Whatsapp. Whatsapp/Facebook is echt evil, dus ik denk eerder dat ze er niet genoeg tijd aan besteden om al die apps op te sporen en te pesten dan dat ze deze app wel prima vinden...
Na wat googlewerk heb ik het volgende gevonden :

http://disa.im/opensource.html

Ze hebben dus de broncode (en ook de encryptie) openbaar staan.
Dit is ook wel nodig gezien hun model, ze hebben zelf een framework gemaakt en vervolgens kan de community plugins maken voor bepaalde apps. Dit is om de legale rompslomp rond de verbinding met dingen als whatsapp te omzeilen.

http://disawiki.com/index.php/Plugins#Features_2

Op hun eigen wiki is ook te vinden dat je in principe gebanned KAN worden door whatsapp voor het gebruik van een third party app, maar dat dit nog niet voorgekomen is. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat whatsapp vooral apps tegengaat die extra functies toevoegen die zij niet zelf hebben, dat is in dit geval niet zo.
Dat klinkt best wel goed dan! Ik noteer het.
Ja, DISA! Geweldig. Eerste stap was van 2 telefoons naar 1 dualsim (One+2) en toen nog dat ik niet mijn privenr in de whatsapp groepen van mijn collega's wilde. Handig.
Dit is op een probleem van Whatsapp, hopelijk komen ze snel met een fix. Facebook Messenger ondersteunt bv wel twee telefoonnummers op 1 account.
"zo goed als onmogelijk om voor beide simkaarten om Whatsapp te draaien op één telefoon"

Bedoel je dan twee gescheiden Whatsapp-accounts op 1 telefoon of zo?

Volgens mij wordt na het installeren van Whatsapp één keer via een SMS gecheckt of het opgegeven telefoonnummer bij jouw toestel hoort, en na die verificatie is het account aan je toestel gekoppeld, niet aan je SIM. Op vakantie met een lokale SIM in mijn toestel kon ik gewoon doorwhatsappen.
Hij bedoelt dat een Whatsapp account maar onder 1 telefoonnummer bekend kan staan.
Waarom zou dat een probleem zijn? Het enige dat ik kan bedenken is dat mensen jou niet kunnen uitnodigen als ze alleen het andere telefoonnummer van je weten. Maar daar is wel een mouw aan te passen lijkt me.
Dat is een probleem als je een zakelijke sim hebt en een prive sim. Whatsapp kan je dan niet in 2'en delen en voor beide nr's actief hebben. Met een programma als Disa kan dat wel.
Xiaomi heeft de functie clone app.
Whatsapp op 2 nummers werkt perfekt.
Wil ook graag weten of de prestaties van accu, bereik inzakken met dual sim. Tijd voor een vervolg onderzoek!
Een SIM is een smartcard, een processortje dat serieel met zijn host communiceert. Stroomverbruik van een SIM kaart is bijna nihil. Aangezien de SIM zich niet bemoeit met analoge delen (GPRS modem) is de invloed op je bereik ook nihil.

Onderzoek naar "de invloed van een tweede SIM" is net zo nuttig als onderzoeken of een roze hoesje tot langere accuduur leidt.
Dus volgens jou is er geen verschil voor een toestel om een verbinding met 1 netwerk te houden VS 2 netwerken? Mijn gevoel zegt van wel dus we hebben een andere mening en dan is een onderzoek juist wel interessant.
Nee hoor, ik had het alleen over de SIM kaart, niet over extra verbindingen. Het meningsverschil gaat nu puur over de vraagstelling.
Hij heeft het over gebruik van dual-sim. Iedereen snapt dan dat de tweede sim actief is en dan is het niet meer dan logisch dat er extra energie wordt gebruikt om de extra verbinding in stand te houden. Vraag is natuurlijk hoeveel. Dat is lastig want ligt voor een groot deel ook aan de provider.

Een quasi-interessant verhaal over de werking van de sim kaart zelf is net zo nuttig als niet reageren.
Ik weet niet of ik het hier helemaal mee eens ben. Ik heb zelf een Lumia950XL met 2 Vodafone simkaarten. Toch komt het regelmatig voor dat beide kaartjes een ander bereik hebben. Dit merk je vooral op plekken waar het bereik slecht is. Enige invloed op de accu heb ik niet opgemerkt maar ik heb ook maar kort een enkele sim in het toestel gehad. Al met al ben ik best benieuwd naar welke invloed mijn 2e sim heeft!

Overigens heb ik mijn toestel uit Hong Kong laten komen ivm slecht aanbod in NL.
Dat is omdat er altijd 1 van de 2 SIM kaarten op het 2G netwerk zit, en de ander (die met de dataverbinding) op 2G/3G/4G.
Wil ook graag weten of de prestaties van accu, bereik inzakken met dualsim. Tijd voor een vervolg onderzoek!
Ik heb momenteel een Honor 5X (model KIW-L21) dualsim, beide standby bij 2 providers. Telefoon staat 24/7 aan met beide sims, mobielinternet aan als ik onderweg ben, WIFI aan als ik thuis ben, in de nacht internet uit. Ik laad hem 1 keer per 2 dagen op. Maar dan heb ik meestal nog rond de 30% batterijpercentage over. Als ik alleen maar Whatsap en mail check hoef ik maar 1 keer in de 3a4 dagen op te laden. Zonder internet aan kun je makkelijk rondkomen met 1 keer in de week opladen.

Het is een smoes dat het niet goed zou kunnen i.v.m. de batterij.. Een bv iPhone met 1 sim moet je veel vaker opladen..

Edit: spelfout

[Reactie gewijzigd door Boesta op 23 juli 2024 14:18]

Aangezien de "stomme" telefoons standby tijden hadden van enkele maanden, kun je gerust stellen dat het accugebruik van zo'n GPRS verbinding te verwaarlozen is ten opzichte van bijvoorbeeld scherm en WiFi. Bovendien vermoed ik dat voor de tweede SIM geen extra verbinding hoeft worden gelegd, als die op dezelfde frequenties opereert.
Als iemand die veel reist en vanuit het buitenland werkt ben ik altijd bezig met het wisselen van mn lokale en NL sim. Het gebrek aan dual sim is voor mij geen reden om grote conssessjes te doen in telefoonkeuze, maar het zou wel heel fijn zijn als er wat meer aanbod was onder high end. Wellicht ben ik een niet heel representatief geval voor het merendeel van de markt, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die graag een dual sim willen maar dat nu niet doen wegens gebrekkig aanbod.
Ik reis ook heel veel en inderdaad, daarom heb ik een dualsim toestel. Er is op zich wel keus, maar niet in Nederland. Frankrijk heeft veel aanbod, maar ook de UK en Duitsland hebben meer keus in dualsim toestellen.
Ik heb zelf de Huawei Mate 8 met dual sim. Privé KPN, werk Vodafone.

Aan het eind van een dag (wel eens een belletje, beetje hangouts//google now bekijken) en ik zit als ik ga slapen (~2300) op 70-80% batterij. Als ik hem in de auto heb gebruikt voor navigeren dan zit ik rond de 50-60%.

Daarbij staat vodafone als primaire sim (4G en KPN als secundair met alleen GPRS). Ik heb een tal van apps geïnstalleerd die "non-stop" energie verbruiken. (Twitch, Reddit, Steam om maar even iets te noemen).

Ik heb nooit kunnen klagen over de internet snelheid en bereik. Accuduur is ook meer dan prima op orde, vooral voor een dual sim waarvan gezegd wordt "vreet energie". Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat de Huawei Mate 8 een accu capaciteit heeft van ~4000mah waarbij andere telefoons volgens mij (correct me if I am wrong) rondom de ~2000-2500mah zit.
in heel veel landen is dit geen probleem omdat de toestellen daar wel worden verkocht, waarom hier wel dan ?
T-mobile geeft argumenten waarom je geen dual sim zou moeten willen (accuduur, verminderd bereik en datasnelheid). Het is jammer dat niet onderzocht is of dat waar is. Als het namelijk waar is, dan is dit artikel verl te veel naar de oorspronkelijke stelling geschreven.
Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar het verschil tussen een Dualsim of single sim telefoon is qua accuverlies te verwaarlozen (tenzij de 2e sim ook in gebruik is, maar dat lijkt me logisch).
Ik heb diverse telefoons getest, high end, low end, midrange. Een aantal met 1 sim, maar het overgrote gedeelte waren het dualsim telefoons. In elke review geef ik aan welke apps ik heb gebruikt en hoeveel ik aan het einde van de avond of volgende dag over heb. Tegenwoordig geef ik ook aan welke apps het meeste van de accu hebben gebruikt.

Vanuit al mijn reviews kun je direct naar de sectie van de accu springen. Hier een voorbeeld uit 2014: productreview: Xiaomi Redmi 1S Rood review door Kiswum
Die telefoon heb ik gebruik i.c.m. 2 simkaarten. Een simkaart van T-mobile en Vodafone.
De telefoon is voorzien van een verwisselbare 2000mAh accu, dat is voor veel mensen voldoende om er 2 dagen mee aan de slag te kunnen. Ik heb de telefoon getest met de volgende dingen/opties die de gehele dag aan stonden: Wi-Fi, Bluetooth, een Exchange kalender, 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Facebook en Whatsapp. Als ik 2 simkaarten in gebruik heb, dan haal ik het einde van de volgende dag (rond middernacht) met nog zo'n 20% over op het toestel.
Hierbij geef ik aan dat en budget telefoon met 2000mAh accu het redelijk goed volhield tot het einde van de volgende dag. Als je 1 sim in gebruik zou hebben, dan zou ik ongeveer 10-15% meer over hebben van de accu. Als de 2e sim niet wordt gebruikt, dan kan ik me zeer moeilijk voorstellen dat het veel van de accu zou vragen. Wellicht is dat slechts 2-5% per dag, dit is echter lastig te testen zonder 2 identieke telefoons met dezelfde software.

Hetzelfde geldt voor wel of geen BT verbinding die continu aan staat. Ik heb het niet wetenschappelijk onderbouwd, maar het verlies is ongeveer 3% in 18 uur als BT op de achtergrond alleen maar aan staat.
Heel interessant! Heb je ook naar internetsnelheid gekeken? Bij deze poster was die in bepaalde gevallen aanmerkelijk lager wanneer hij twee SIM-kaarten tegelijk gebruikte (wat natuurlijk niets zegt over wanneer je maar 1 kaart tegelijk gebruikt, maar het is wel interessant voor het hele verhaal).
J0mcd in 'reviews: Waarom niet elke dure telefoon dualsim heeft'
Sluit me wel aan bij jouw mening. Hoezo zou er meer vraag moeten zijn? Dat bepalen consumenten toch zelf of zij iets willen of niet. Er zijn toestellen te krijgen op de markt dus inderdaad als consumenten het willen is het mogelijk.
Of er dan ook meer aanbod zou moeten zijn wat een grotere vraag zou aanwakkeren is weer een hele andere discussie. Wat mij betreft niet, ik denk dan ook dat het merendeel van de bevolking echt geen 2 providers/prijsplannen nodig heeft. Op vakantie in europa bijvoorbeeld niet met de komende wetswijziging mbt gebruik in het buitenland van je abonnement.
Providers proberen je te verleiden met een goed aanbod voor 1 ding, en proberen de gegeven korting dan terug te verdienen door overige zaken duurder te maken. Bijvoorbeeld onbeperkt bellen in Nederland staat dan tegenover hogere kosten voor bellen en internet buiten de EU of voor bellen naar het buitenland.

Juist in het buitenland gebruik ik een dualsim met lokale prepaid datakaart. Dat blijf ik straks vast ook doen. Ook na de roaming zonder extra kosten blijven er namelijk nog voldoende argumenten voor een 2e en lokale sim.

Buiten de EU wil je wel gebeld worden en bellen via je NL simkaart, maar blijft je dataverkeer onbetaalbaar, Dualsim kan je instellen op een sim voor spraakverkeer en een sim voor data. Opgelost dus.

Maar ook binnen de EU houd ik de dualsim erin. Zo heb ik de ervaring dat je op veel buitenlandse roaming netwerken nog geen 4G kan gebruiken. Op zijn best kan je dan 4G gebruiken op de preferred roaming partner van je provider, maar als je vervolgens alleen dekking van de andere 2 providers hebt, dan brengt het je niets. Zo kan je met een KPN sim bijvoorbeeld niet in alle landen roamen op buitenlandse Vodafone roaming netwerken. Een NL you prepaid of lokaal prepaid roaming simmetje hielp mij op plaatsen waar alleen Vodafone 4G bood.

Ook ervaar ik dat je bij drukte in het buitenland als roamer nog wel eens van het netwerk afgegooid wordt, dus dat je dataverkeer plat ligt. Gelukkig had ik daar al een lokale sim van hetzelfde netwerk waarmee ik wel gewoon op 4G door kon surfen.

Daarnaast heb je nog mogelijke snelheidscaps voor roamers of prepaid klanten etc. of toch meerkosten als providers de kans gegeven wordt aan de haal te gaan met de uitzonderingsregels: als ze verlies dreigen te maken mogen ze opeens wel een rekening sturen...

Daar hoef je met de toestellen niet al teveel voor in te leveren: geen 4G+. Minder keuze in toestellen en op 1 sim 3G en 4G en op de andere sim slechts 2G.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 14:18]

Hoi,
ik ben sinds een tijdje op zoek naar een degelijke dual sim. had er graag eentje gekocht die niet al te groot scherm heeft, zo om en bij de 5 inch, eentje met redelijk intern geheugen( 16 of 32Gb), 3Gb werkgeheugen, eventueel uitbreidbaar met een sd kaartje, mooie camera achter.

Ik ben mischien wel wat verwend want mijn huidige smartphone is een LG G2 mini dual sim, D618.
ik heb deze bij toeval ontdekt, over internet gekocht, ook na eventjes zoeken. toen op dat moment was die vooral bekent in Saoudi Arabië, Colombie, op de Fillipijnen,...
Deze smartphone was niet hartstikke duur, zo om en bij de 200 euro, voor een telefoon met 4,7' met 8Gb, 2 dual sim zoals gezegd en nog eens een slot om het geheugen uit te breiden. Deze smartphone heb ik nu zo een 2 jaar.
Ik heb zo een vast- internet abbo waar een mobiele internet kaart met wat gb bij inbegrepen is. Ik gebruik geen 2de simkaart om te bellen.waarom dan niet gebruik maken van het 2de simslot?

idd is het aanbod in de Benelux voor zo'n apparaten niet erg groot, en het is vervelend als je je gewenste toestel over een .ro (roemeense) website moet bestellen, als ze dan toch gemaakt worden in het formaat dat je wenst. wat doe je als er zich een probleem voordoet met je mobieltje, terug sturen?...
Ik zou het in elk geval een stuk leuker vinden om mijn toestel gewoon dicht bij huis tee kunnen bestellen of aan te kopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 646816 op 23 juli 2024 14:18]

Kortzichtig argument hier lopen er 5 mensen met 2 of 3 telefoons omdat er geen fatsoenlijke dualsim toestellen te krijgen zijn. Jouw argument is dat iedereen het maar moet doen met wat er is.
Veel van de beschikbare toestellen bevallen totaal niet in bediening In ieder geval ieder van ons heeft nog steeds 2 tot 3 telefoons om die reden, geen een van die dingen waren goed genoeg. Ik wil ook gewoon een lg4 of nieuwer toestel met dual sim omdat ik dat een makkelijk te bedienen toestel vind.
Alhoewel na de laatste update al blijkt dat de nieuwste versies van het os een ware ramp zijn.
Kan amper nog terug vinden hoe je in hemelsnaam de usb verbinding kan openzetten of hoe ik rechten kan toewijzen. Dit omdat elke fabrikant het nodig vind om belangrijke zaken steeds dieper weg te proppen in het apparaat. Mocht je denken dat ik dat uit mijn duim zuig zelfs de verkopers kregen het ding niet aan de praat, alleen hun eigen toestel wisten de dames en heren te bedienen.
Voor je zegt dan ga je naar een ander, ik ben bij alle telefoonshops geweest niemand kon het oplossen of vinden zodat het ging werken.
T-mobile geeft argumenten waarom je geen dual sim zou moeten willen (accuduur, verminderd bereik en datasnelheid). Het is jammer dat niet onderzocht is of dat waar is. Als het namelijk waar is, dan is dit artikel verl te veel naar de oorspronkelijke stelling geschreven.
Als ik het artikel goed begrijp zijn deze negatieve effecten primair van toepassing wanneer je de dual-sim gebruikt met twee verschillende providers. Is dit ook het geval bij een dual sim oplossing waarbij je 2 abonnementen/nummers bij 1 provider hebt en dus eigenlijk maar met 1 netwerk verbonden bent? Het zou ideaal zijn om privé en werk abonnement op 1 toestel te hebben, beiden zijn bij dezelfde provider. Helaas is accuduur één van mijn grootste uitdagingen.

En dan nog de hoop dat Apple het ook gaat integreren al dan niet zodra ze de sim-kaart gaan uitfaseren anders kan er alsnog geen gebruik van maken.
Ik heb mijn Oneplus 3 uitgekozen met als een van de belangrijkste redenen dat het een high end telefoon is met dualsim. Ik kwam van een Oneplus One die eigenlijk nog prima voldeed maar bij het bedrijf waar ik ging werken kreeg ik een budget voor een telefoon en een zakelijke simkaart. Ik zag het niet zitten om met twee telefoons te gaan lopen zeulen/instellen/opladen. Ik vind het echt ideaal werken deze dualsim oplossing. Bijkomend pluspunt is dat m'n mobiele databundel van de werk simkaart 10GB per maand is en die gebruik ik dan dus ook als de simkaart die me verbind met het internet.

Met de twee sims zit ik zowel op het Vodafone als het T-mobile netwerk, het werkt altijd als een zonnetje!

Tweakers kan de Oneplus 3 gerust toevoegen aan het lijstje van dualsim telefoons uit 2016 wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 23 juli 2024 14:18]

Jouw voorbeeld met je werk simkaart gebruiken voor persoonlijke data is een mooi voorbeeld waar het "mis" gaat. Providers willen namelijk niet dat jij dat doet, want dan kom je aan hun winst. En die is heilig.

Erg toevallig, ik heb pas geleden een tweakblog getypt over intenties. Hoe goed past dit voorbeeld bij hoe intenties van fabrikanten technologische ontwikkelingen beïnvloeden. Het is puur en alleen winstbejag die technische ontwikkelingen tegenhoudt. Uiteraard zijn providers weinig scheutig met informatie en komen ze met argumenten, waarvan de validiteit te wensen over laat...

Ik hoop dat wij/jullie als Tweakers onze omgeving gaan beïnvloeden en bewust worden dat deze praktijken raar zijn. Waarom zouden we als maatschappij willen dat er bedrijven zien die vanuit winstbejag technologische vooruitgang tegenhouden, terwijl dat nadelig is voor de eindgebruiker? Vanuit maatschappelijk oogpunt is dit zo onlogisch, zo tegennatuurlijk...

Misschien hang ik de moraalridder uit, maar het is dezelfde discussie die er is rondom privacy. Waarom moeten fabrikanten zo nodig onze privacy schenden? Google maakt 70% winst op Android, maar dat wordt uit onze privacy-zak betaald. En daar zijn we kritisch op, dus waarom niet hierop?
Winst is het hoogste goed. Want winst betekent dat de bedrijven hun werknemers beter kunnen betalen en er meer aan kunnen nemen, meer banen. En zo vloeit alles weer terug in de economie en worden we er allemaal beter van.

...... geloof jij dit nog?

Winst is het hoogste goed. Want winst betekent dat de aandelen meer waard worden en de bonussen hoger worden. Zo vloeit al het geld naar de rijksten die nooit rijk genoeg zijn. De rest zoekt het maar uit, hadden ze maar geen pauper werknemer moeten worden. Zal ons bommen dat we de maatschappij naaien, ontwikkelingen remmen. Dat zoekt een ander maar uit. Willen we meer of minder winst? Meer! Meer! Meer!

Het werkte best aardig, dat kapitalisme. Maar het is op steeds grotere schaal ontaard in gewetenloos gegraai, waardoor het systeem steeds minder iedereen tot nut is. Als zelfs tijdens/kort na een economische crisis de rijksten steeds rijker worden en de rest stilstaat of achteruit gaat, dan is er toch iets vet mis?

Is dit nou relevant voor die dual sim telefoons? Ja, want wat je ziet met deze telefoons is slechts een symptoom van de onderliggende ziekte. Dus ga ergens jouw dual sim telefoon kopen, maar realiseer je dat je enkel het symptoom bestrijdt. De ziekte woekert door.
De gemiddelde werknemer bij ASML heeft toch echt wel mee geprofiteerd van de stijgende aandelen. Helaas is dit een van de weinige uitzonderingen :|
Je kunt als niet ASML'er ook ASML aandelen kopen, toch? ;)
De werknemers daar profiteren meer van de winstdeling...
Het probleem is dat veel markten niet vrij zijn volgens de definities van Adam Smith: onze telefoonmarkt is een oligopolie. De staat doet niets. De enige oplossing die ik zie is het verplichten van KPN, Vodafone e.d. om andere partijen van hun netwerk gebruik te laten maken tegen kostprijs plus een beetje.

Of om de staat de mobiele netwerken te laten nationaliseren. Nu is het zo extreem inefficiënt: er zijn vier(!) landelijk dekkende netwerken tegelijk actief, met 4x zoveel antennes als nodig. Als iedere telefoongebruiker op elk moment van al deze 4 netwerken gebruik zou kunnen maken, zou iedereen veel beter bereik hebben, hogere snelheden, minder accuverbruik, etc.

Een markt is alleen vrij als er geen oligopolies zijn, en geen koppelverkoop.
Je bent vrij om het toestel te kopen dat je zelf wil. Zo zijn providers ook vrij om te verkopen wat zij willen. En natuurlijk willen ze aan je verdienen, het zijn tenslotte bedrijven en geen filantropische instellingen. Dat de providers de grootste afnemers zijn en dat fabrikanten daarom bepaalde versies hier niet leveren heeft weinig te maken met tegenhouden van ontwikkelingen.
Jouw voorbeeld met je werk simkaart gebruiken voor persoonlijke data is een mooi voorbeeld waar het "mis" gaat. Providers willen namelijk niet dat jij dat doet, want dan kom je aan hun winst. En die is heilig.
Als dat zo zou zijn, waarom hebben de providers in Azie en Afrika hier dan totaal geen problemen mee? Het blijft een beetje een soort van vicieuze cirkel. Gelockte toestellen worden amper meer geleverd en het grootste deel van de consumenten koopt zijn toestel tegenwoordig los omdat dit goedkoper is dan icm een abonnement. De macht van de providers is aan het afnemen en de marges staan tegenwoordig ook flink onder druk.
[...]

Als dat zo zou zijn, waarom hebben de providers in Azie en Afrika hier dan totaal geen problemen mee?
Waarschijnlijk omdat de maatschappij daar armer is: consumenten kopen zelf geen data, want dat is/vinden ze te duur. De bedrijven geven wel een sim aan hun werknemer, of willen een dual-sim geven, zodat hun werknemers hun persoonlijke nummer kunnen gebruiken.

Mochten ze daar dus geen dual-sim uitbrengen, dan levert dat voor de providers (waarschijnlijk) te weinig extra op. Hier wel. Ik vind dat oplichting en nuchter gezien is dat ook oplichting, alleen zo willen we het niet noemen. ;)
[...]
Waarschijnlijk omdat de maatschappij daar armer is: consumenten kopen zelf geen data, want dat is/vinden ze te duur. De bedrijven geven wel een sim aan hun werknemer, of willen een dual-sim geven, zodat hun werknemers hun persoonlijke nummer kunnen gebruiken.
Consumenten kopen zelf geen data? Dat is onjuist. In Afrika hebben bijvoorbeeld de meeste mensen juist mobiel internet op hun toestel vanwege hun bank account die ze altijd mobiel met zich mee dragen. Het bekabelde internet staat daar nog in de kinderschoenen.
Dit specieke geval kunnen we met z'n allen wat aan doen toch? Gewoon geen abo met toestel meer kopen maar alleen nog maar losse toestellen. Is nog goedkoper ook, want je betaalt altijd voor die verkapte lening.

Heeft nog het bijkomende voordeel dat je zelf mag bepalen hoe lang je met je toestel doet en er dus automatisch minder toestellen die nog prima voldoen bij het vuilnis belanden omdat het contract afgelopen was en de provider je weer een nieuw abo voor €50p/m aan wilde smeren. Ik heb mijn iphone 4S ondertussen al 4 jaar en die doet het nog prima.
LOL, ik dacht dat ik de OP3 er zeker tussen had gezet; ik heb toestellen als de Axon 7 en Alcatel Idol 4s ook erbij gevoegd. Raar, maar nu staat hij er in elk geval bij. Dank voor de oplettendheid!
Moto g6 play is ook een dual sim telefoon. Ben er zelf erg tevreden over vooral door de lange batterij duur.

Bij ons op het werk hebben ze onlangs iedereen een HUAWEI Y 5 II gegeven (ook dual sim) ter vervanging van een vast telefoon toestel. Lijkt er op dat er tegenwoordig een hoop meer opties zijn voor dualsim.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 23 juli 2024 14:18]

Vergeet ook de cat s60 niet. Wellicht een bouwvakkerstelefoon en niet high high end, maar zeker een fijn toestel met degelijke specs (op de camera na) die dual sim slikt.
Ik heb een Caterpilar S60, wat in het artikel geschreven wordt is bijvoorbeeld dat een Dual-SIMM vaak een plaats inneemt van een Micro-SD, maar dat is bij deze Cat in ieder geval niet zo. De camera is ook prima, maar lijkt minder goed in donkere omgeving te werken tov mijn vorige Samsung Note, ook het scherm heeft minder pixels, wat wellicht de reden is dat je de camera minder vindt. Dat terzijde kan deze telefoon prima meekomen met de rest (alhoewel ik snel tevreden ben). Accuduur is inderdaad beperkt, en even omwisselen niet mogelijk (want de telefoon is waterdicht tot 2, of 5 meter, je moet dan de speaker/microfoon even afsluiten).
Ik heb de telefoon zelf ook. Vind de accuduur juist fenomenaal! De camera is echt ruk, heb daar afgelopen dagen ook contact over gehad met cat en dit gaven ze ook toe.

Heb er zelf overigens momenteel maar 1 sim in zitten, maar dalijk met werk weer 2.
Wileyfox, met bijvoorbeeld nu de swift 2 mis ik ook eigenlijk.
Zag laatst dat coolblue die ook in het assortiment heeft opgenomen .

Bij wileyfox is het nu helaas wel de keuze 2e sim of micro SD kaart en niet meer beide.. Erg jammer.
De OnePlus X zou er ook bij kunnen, al is dat niet meer echt "high end".
Zet de BQ Aquaris X5 Plus (Spaanse fabrikant) er dan ook bij: Ook een 652 met 2/3GB en 16/32 GB, dual nano sim, maar mét los sd slot (!) (veel van hun toestellen hebben dat).

Is zowel via hun eigen bq.com als het Nederlandse bqstore.nl en een aantal andere NL winkels (duurder) (en amazon natuurlijk) verkrijgbaar.
precies mijn situatie! dat ze de OP3 niet in hun lijst hebben staan??! haha
Omdat dit model niet bij een nederlandse webshop te bestellen is. Het artikel gaat over het gebrek aan dual sim toestellen op de nederlandse markt. Anders kun je alle toestellen die genoemd worden in het artikel die niet in nederland verkrijgbaar zijn als dual sim, zoals de galaxy s7 ook opnemen in het lijstje. Alles is te importeren.
De Lumia 650 dual sim kun je ook bij verschillende Nederlandse webshops krijgen
De Lumia 950 dual sim was ook beschikbaar bij bijvoorbeeld coolblue en een aantal andere shops maar is inmiddels op veel plekken uitverkocht denk ik.

Ik heb zelf een Lumia 950 XL dual sim maar die heb ik uit het buitenland laten komen met name vanwege de prijsstelling maar ik weet niet of die ook in Nederland beschikbaar was. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal in een normale versie maar de accuduur is gewoon uitstekend en mijn crappy samsung s5 mini werktelefoon is al bijna een jaar niet meer uit zijn laatje geweest.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 14:18]

De dualsim Lumia 650 en 950 worden niet door Microsoft Nederland verkocht, de toestellen die toch in NL te krijgen zijn via webshops, zijn doorgaans de Franse of Duitse 'country variant'.
Klopt, die van mij is ook duits.
nederlandse webshop? je kan de OP3 gewoon online bestellen.
Dat het geen nederlandse webshop is? is dat erg dan?
De meeste mensen die het online bestellen gaan het meestal toch niet zelf ophalen?

maar hoe dan ook de 3 is erbij gezet ;)
Ik dacht dat tweakers dat ald requirement had, gezien ze aangeven dat veel telefoons wel in het buitenland aangeboden worden maar niet in de lijst staan. Dan snap ik. Niet dat een s7 die volgens hen in china als dual sim te koop is niet in de lijst staat.
helaas alleen geen werk email op de 1+3....wordt alleen S7 ondersteund....zit je dus soort gedwongen vast aan of aan iphone....met een enkel sim slot....
Ik heb S7 edge duos. In buitenlandse website gekocht. Is toestel uit Verenigde Arabische Emiraten. Je kon alleen niet 2 sims en sd card tegelijk gebruiken. Of 2 sims of 1 sim en SD card. Maar via wat knutselen heb ik alledrie tegelijk aan de praat. Zie YouTube. Dualsim moet overigens wel beide sims actief houden, Anders heb je er nog niet veel aan...
Mijn toestel bevalt prima. Zaak abo en privé abo in 1 toestel. Verder prima specs van deze foon voor mijn situatie. Top.
Ik leg de schuld (ook) bij de providers. Een goed voorbeeld van hun invloed blijkt wel uit de Huawei P8 Lite die in 2015 werd uitgebracht. Dat toestel was (is) praktisch in heel de wereld dual sim en lange tijd leek het erop dat dat ook in Nederland zo zou zijn. O.a. Belsimpel en Coolblue vermeldden dat op hun website. Echter, toen het toestel daadwerkelijk verkrijgbaar was, bleek het toch de versie met een simslot te zijn. Navraag bij Coolblue leerde mij destijds dat dat gebeurt was onder druk van de providers (bij Huawei of Coolblue, dat is mij niet duidelijk).

Providers zijn waarschijnlijk bang dat ze moeten gaan concurreren op abonnementen met enkel data. Nu worden abonnementen vaak verkocht als combinatie van belminuten en data. Als je een dual-sim toestel hebt, dan zou je dus een abonnement kunnen nemen met enkel data en in de andere simslot een kaart met enkel belminuten (wellicht een prepaid, omdat bellen ook via Whatsapp etc kan). In elk geval een situatie die providers liever niet zien ontstaan.

Ik ben van mening dat eigenlijk elke telefoon dual-sim zou moeten zijn, desnoods als hybride-slot (waarbij dat slot ook als microsd-slot kan worden gebruikt). Zodoende ligt de keus altijd bij de klant of hij/ zij het wil gebruiken indien nodig. Nu kan dat niet. Niet iedereen zal het nodig hebben, maar er zijn in elk geval veel meer mensen dan nu die dual-sim gaan gebruiken zou het min of meer standaard in hun toestel zitten. En dat, nogmaals, wordt grotendeels geblokkeerd door de providers.
Ik was afgelopen weekend in de stad om een nieuwe telefoon te kopen en ook ik vroeg om een dual-sim. het antwoord lag inderdaad in het verlengde van het artikel.
Er waren twee opmerkingen die in het artikel niet genoemd werden:
- Ten eerste gaf de verkoper aan dat veel winkels geen dual-sim hebben omdat de winkels meestal onder de paraplu van een provider vallen.
- Ten tweede gaf de verkoper aan dat veel providers geen discussie wilde met klanten bij slecht bereik als er 2 sims inzitten, want welke provider is de oorzaak van het slechte bereik. Maar veel dual-sim toestellen kunnen volgens mij aangeven per sim wat het bereik is, dus eigenlijk zijn dit dus smoesjes van providers om hun commerciële belangen te verbergen, oftewel voorkomen dat je 2 sims van verschillende providers hebt.
Dus de verkoper gaf aan dat alle Nederlandse providers de boel op slot houden qua dual-sim (in de hogere klasse).
P.S. hij gaf ook aan dat de NL providers de fabrikanten pushen om geen dual-sim op de NL markt te brengen.

[Reactie gewijzigd door Du-Djutz op 23 juli 2024 14:18]

P.S. hij gaf ook aan dat de NL providers de fabrikanten pushen om geen dual-sim op de NL markt te brengen.
Daarom ligt IMO de bal bij de consument, als er vraag is komt het aanbod ook. Er zal geen fabrikant die toestaan dat de consument naar de concurrent gaat omdat ze een product niet leveren.
Als mensen Smart-Phones los gaan kopen en dit vaak Dual-Sim varianten zijn zullend e fabrikanten die automatisch gaan leveren.
[...]
Als mensen Smart-Phones los gaan kopen en dit vaak Dual-Sim varianten zijn zullend e fabrikanten die automatisch gaan leveren.
Dat gaat pas gebeuren als er geen toestellen meer op afbetaling bij abonnenmenten worden geleverd. Want dan heeft de provider namelijk de controle over welke toestellen je kan kiezen en niet een derde leverancier of jij als consument zelf.

Zo lang een SIM-only in belkosten of data duurder is dan een abonnement met toestel verandert dat niet.
[...]


Dat gaat pas gebeuren als er geen toestellen meer op afbetaling bij abonnenmenten worden geleverd. Want dan heeft de provider namelijk de controle over welke toestellen je kan kiezen en niet een derde leverancier of jij als consument zelf.

Zo lang een SIM-only in belkosten of data duurder is dan een abonnement met toestel verandert dat niet.
Aan het prijsverschil zou de ACM iets aan moeten doen.
Het mag IMO niet zo zijn dat de provider de Smart-Phone onder de kostprijs levert als je de prijs met Sim-Only vergelijkt.
Hier ben ik het niet met je eens. Een leverancier mag naar mijn mening perfect een aantrekkelijk pakket maken. Dat zie bv ook vaak met spelcomputers waarbij een pakket met games goedkoper is dan alles los.
Hier ben ik het niet met je eens. Een leverancier mag naar mijn mening perfect een aantrekkelijk pakket maken. Dat zie bv ook vaak met spelcomputers waarbij een pakket met games goedkoper is dan alles los.
Daar is wel een verschil met goedkoper maken en met verlies verkopen.
Daarom zeg ik ook kostprijs.
En wat denk je dan van:
espresso apparaten,
printers,
etc.?

Daarbij is de werkelijke kostprijs van een enkel product uit de portefeuille van een fabrikant vaak heel lastig zo niet onmogelijk te bepalen en onderhevig aan interpretaties en keuzes.
Bij welk product breng je bijvoorbeeld de vastgoedkosten in rekening? En de ontwikkelings kosten, personeels kosten, de hr afdeling, etcetera.
En wat denk je dan van:
espresso apparaten,
printers,
etc.?
Printers en Nespresso. Dat zou ook zieker niet geaccepteerd moeten worden. Maar bij deze leveranciers is het moeilijker aan te tomen omdat deze zowel het apparaat als de vulling produceert, daardoor is de prijs moeilijker te achterhalen.
Bij een mobile provider is de smart-phone geen eigen product en de prijs is bekend.
Daarbij is de werkelijke kostprijs van een enkel product uit de portefeuille van een fabrikant vaak heel lastig zo niet onmogelijk te bepalen en onderhevig aan interpretaties en keuzes.
Bij welk product breng je bijvoorbeeld de vastgoedkosten in rekening? En de ontwikkelings kosten, personeels kosten, de hr afdeling, etcetera.
Bij printers e.d. klopt dat, bij een smart-phone niet daar is de marktprijs van bekend.
En jij denkt dat de marktprijs gelijk staat aan de kostprijs? Of dat de providers hetzelfde voor een telefoon betalen als wij?
En jij denkt dat de marktprijs gelijk staat aan de kostprijs? Of dat de providers hetzelfde voor een telefoon betalen als wij?
Nee, natuurlijk niet, zeer waarschijnlijk niet minder dan waar de Mediamarkt ze voor inkoopt.
Ik weet niet hoe het met de wet zit of de fabrikant de minimum prijs waarvoor ze de smart-phones verkopen moeten laten weten.
Waarom zouden ze dat moeten? Dat is een zakelijke overeenkomst, en die kan uit heel veel meer bestaan dan simpelweg een pallet met telefoons voor een bedrag x. Het lijkt me ook niet dat er een wet opgetuigd zou moeten worden om dit te beperken.
Waarom zouden ze dat moeten? Dat is een zakelijke overeenkomst, en die kan uit heel veel meer bestaan dan simpelweg een pallet met telefoons voor een bedrag x. Het lijkt me ook niet dat er een wet opgetuigd zou moeten worden om dit te beperken.
Hoezo beperken?
het gaat erom om te kijken of de Sim-Only prijs niet oneerlijk omhoogtrokken wordt t.o.v. een abonnement met Smart-Shone.

Als de totale prijs van een contract met Smart-Phone min de minimale handelaarsprijs goedkoper is dan een gelijk SIM-Only abonnement dan is de SIM-Only prijs omhooggetrokken.
En dus? Een abonnement houder geeft de provider dan weer meer inkomens zekerheid, mijns ziens niet heel gek dat hij daardoor wat minder hoeft te betalen.
En dus? Een abonnement houder geeft de provider dan weer meer inkomens zekerheid, mijns ziens niet heel gek dat hij daardoor wat minder hoeft te betalen.
Inkomenszekerheid als je een telefoon effectief onder de inkoopsprijs aan de klant geeft?
een SIM-Only abonnement van 24 maanden heeft de provider precies zoveel zekerheid dan een abonnement met een Smart-Phone met een looptijd van 24 maanden.
You're right, ik haalde sim-only en prepaid even door elkaar.
Maar dan is er natuurlijk nog de extra marge die er op niet-sim only gepakt wordt voor de klanten die na twee jaar rustig hun (veel te dure) abonnement laten doorlopen.
Ik weet niet waar jij werkt, maar dat kunnen bedrijven prima hoor..... ze hebben vaste posten in hun product prijs zitten die de kostprijs van een product bepalen waaronder ontwikkeling etc etc
Anoniem: 670884 @WeeDzi11 november 2016 13:21
Ja, en dat kunnen ze dus ook besluiten allemaal zo te boeken dat de kostprijs van de telefoons ineens een stuk lager is, en de kostprijs van de abonnementen duurder (kwestie van kostenposten heen en weer schuiven, daar is vrij veel ruimte voor op een doorsnee boekhouding).
Ja, en dat kunnen ze dus ook besluiten allemaal zo te boeken dat de kostprijs van de telefoons ineens een stuk lager is, en de kostprijs van de abonnementen duurder (kwestie van kostenposten heen en weer schuiven, daar is vrij veel ruimte voor op een doorsnee boekhouding).
Het gaat helemaal niet over kostprijs bij telefoons die een provider verkoopt het gaat over de minimale verkoopprijs aan handelaren.
Dat is het gene wat belangrijk is.
Deze prijs is heel erg duidelijk.
Geheel mee eens. Dit is marktmanipulatie door een oligopolie: lijkt mij precies waar de ACM voor is. Maar ik krijg vaak het idee dat daar allemaal poppetjes werken die heen en weer switchen tussen multinationals en politiek/ambtenarij, die zich laten inpalmen en soms meer naar hun volgende baan azen bij genoemde bedrijven dan naar het handhaven van de vrije markt ten kosten van die bedrijven.
Meestal zijn die kosten die je noemde, behalve ontwikklings kosten, vaak marginaal op de kostenpost. Er mee schuiven heeft vaak geen zin. Maar goed het zou wel kunnen
Behalve dat veel telefoon winkels van providers zijn en dat gemakzuchtige mensen daar telefoons kopen, die providers zullen die winkels echt wel open houden ook als er geen abbo meer bij zit.
Die kunnen ze er natuurlijk bij proberen te verkopen met aanbiedingen....
Bij bepaalde online webshops kun je geen abonnement afsluiten bij Tele2 als je een dual-sim toestel kiest (zoals bijvoorbeeld de Samsung J5 duos). Als reden staat er dan dat Tele2 de werking niet kan garanderen op alle door Tele2 gebruikte frequenties. Dat klinkt logisch, maar daar is wel het een en ander op af te dingen; Veel "Chinaphones" zijn dual sim, maar niet perse band 20 (800 Mhz). Maar die Chinaphones zijn ook niet direct bedoeld voor de Nederlandse markt. Officieel door merken als Samsung, Huawei geimporteerde toestellen wel en die werken ook gewoon een volledig in Nederland.

Dan is de reden van Tele2 toch een politieke (strategische); de klant "moet" alles bij Tele2 afnemen en kan niet kiezen voor data bij provider X en bellen bij provider Y.

Zoals ik al in mijn eerdere post aangaf , vind ik dat die keuze bij de klant moet liggen en niet moeten worden opgelegd door de provider.
En de reden dat die chinaphones dat niet ondersteunen.....
Mee eens, hoe handig is het om tijdens vakantie even een lokale pre-paid in te steken. Zeker als je familie in dat land woont (o.a. emigratielanden als Canada, Australië, enz.). :)
Dat is ook een goede: providers zijn bang om inkomsten te verliezen uit roaming, en ze zijn bang dat mensen een los data-abonnement en een lost bel-abonnement nemen in twee SIM-houders.
In plaats van marktwerking is dit dus een gevalletje anti-marktwerking.
Precies, en er is in dit geval geen vrije markt door een combinatie van oligopolie en koppelverkoop.
Een ander voorbeeld van zo'n toestel is de Moto X Play (xt1561). Op papier een single imsi toestel te koop in NL. Met een pincet (om de opvulling van het 2de sim slot te verwijderen) en de dual sim versie van de ROM (gewoon te downloaden bij Motorola) om te beunen tot dualsim.
Dat is heel interessant! Wat een absurditeit. Hier blijkt hoe slecht de vrije markt voor deze producten werkt.
Anoniem: 112442 @Sunthon11 november 2016 09:24
Ik leg de schuld (ook) bij de providers.
Ik leg de schuld voor een heel groot deel ook bij de provider.
Maar uiteindelijk is de klant IMO schuld ze kijken zich altijd blind op de smart-phone die ze bij hun abonnement krijgen.
Als ze sim only zouden kopen zou in dit segment meer concurrentie waardoor deze prijs omlaag gaat, naar mijn gevoel is sim-only te duur.
In dat geval kun je iedere smart-phone kopen die je wil, en je hoeft niet iedere x jaar een nieuwe te nemen.
Er zijn wel meer modellen die niet in de Benelux uitkomen en heel erg aantrekkelijk zijn. Ik woon in Laos waar het meerendeel dual sim toestellen zijn. Helaas zijn veel fabrikanten ertoe op overgegaan om hybrid slots te implenteren in de duurdere modellen. Dus sim + sd card of sim + sim maar niet alledrie. Mocht tweakers het leuk vinden dan zou ik wel eens een editorial willen schrijven over mijn ervaring met de verschillen tussen mobiele telefoons hier en in de Benelux. :)
Beetje jammer inderdaad dat de hybride sloten niet genoemd worden als reactie op Samsung. Als ze zo graag en USP willen dan hebben ze met een hybride slot 2 voor de prijs van 1.
Lijkt me leuk om te lezen!
Ik mis de OnePlus 3 in het rijtje. Een high-end toestel voor een mid-range prijs mét dual-sim.

En er is nog één belangrijke reden voor het willen van een dual-sim toestel: Vakantie in het buitenland.
Voorbeeld: In Oekraïne zijn de roaming kosten ruim 9 euro per MB, bij Vodafone. Dat is natuurlijk compleet belachelijk, zeker als je bedenkt dat Vodafone daar ook een (3G) netwerk heeft. Dat dit pure oplichterij is laten wij even buiten beschouwing.
Het leuke is dat je in Oekraïne voor een paar euro een anonieme prepaid simkaart kan kopen met 2-5GB aan data. Dat had ik dus ook gedaan. Zo kun je ongestoord mobiel internetten en bellen zonder hoge kosten!
Dat werd mij verteld op de laatste dag van mijn vakantie 8)7
Wat de providers zeggen (zeer weinig vraag naar Dual-SIM) lijkt wel te kloppen. Je kan niet zeggen dat dat niet klopt omdat 8,5% een Dual-SIM mobieltje heeft. Als 60% van de telefoons tot €250 een Dual-SIM is, dan kun je bijna zeker stellen dat die 8,5% bezitters een natuurlijk gevolg is en dat Dual-SIM een feature is waar men in het algemeen niet naar omkijkt of geen bepalende factor voor een aankoop is.

Maar dat vraag de echte reden is waarom ze ze niet aanbieden, geloof ik echt niet. Het is niet alsof ze minder gekocht worden omdat er Dual-SIM inzit en echt duurder worden de telefoons er niet op. Wat meneer Wijkman zegt, klinkt mij logisch in de oren.
Anoniem: 455617 11 november 2016 06:58
Wat ik mis in dit artikel is een goede analyse van de noodzaak/wens voor een dual sim telefoon (al of niet high end). Hier word slechts heel kort bij stil gestaan.

Vanuit de noodzaak/wens voor de klant bekeken is zoals word aangegeven de meest voorkomende reden voor een dual sim toestel de situatie waarin een werkgever een telefoon levert aan een werknemer en dat men dan wil voorkomen dat deze persoon twee telefoons overal mee naar toe sleept.

De andere redenen die genoemd worden zijn minder voor duidelijk. Het argument voor mensen die in een grensstreek wonen zal langzaam grotendeels verdwijnen door de eis van afschaffen van roaming kosten. Het argument van altijd bereikbaar moeten zijn is een schijn argument, aangezien geen enkele provider dit garandeert, dus ook door een backup te hebben ben je niet gegarandeerd bereikbaar. Wil je dat hebben moet je toch echt gebruik maken van semafoons.

Indien we verder kijken naar de situatie van de werknemer die geen twee telefoons wil meeslepen komen er enkele interessante details om de hoek kijken. Allereerst is het zo dat de meeste werkgevers geen high end telefoons beschikbaar stellen voor hun personeel. Dat is een simpele kostenoverweging. Vanuit deze hoek hoef je dus niet te verwachten dat er veel vraag zal zijn naar high end dual sim telefoons. Voorts moet je ook nog nadenken over de informatie die op de telefoon is opgeslagen. Wie is daar de eigenaar van? Voor zover ik weet is dat de eigenaar van de telefoon. Dit kan tot ongewenste situaties lijden, zoals dat de privé informatie van een werkgever ineens eigendom is van de werknemer indien deze de telefoon heeft geleverd. De andere kant is dat indien een werknemer zijn eigen telefoon gebruikt voor werk doeleinden de (vertrouwelijke) informatie ineens zijn eigendom is, wat weer o.a. IP consequenties kan hebben voor de werkgever. Al met al een situatie met veel haken en ogen dus.

Buiten de noodzaak is er ook niet gekeken naar hoe goed een dual sim nu eigenlijk geïmplementeerd is. Misschien hoort dat ook niet in een artikel zoals dit thuis, maar in een vergelijking van de verschillende dual sim apparaten.
Hier nog een andere reden om een dual-sim telefoon te kopen, éen die ik hier niet genoemd zie:
Ik heb namelijk een data-sim vanuit mijn internetabonnement. Deze lag al een tijd ongebruikt in de kast, en deze heb ik nu bij mijn bestaande (pre-paid) sim kunnen steken.

Samen vormen zij voor mij een mooie combinatie: Onderweg verbruik ik toch bijna geen data, dat beetje flitsnav / app / maps past prima binnen de maandelijkse limiet van die datasim. De rest doe ik op wifi. Bellen/SMS doe ik net zovaak als eerst (nagenoeg niet dus), en het kost me dus helemaal niets aan extra kosten voor een databundel.

De dualsimimplementatie op mijn telefoon (wileyfox swift / cyanogenos 13) zit goed in elkaar, zeker na de laatste updates. Standaard staat data op sim 2 uit, wanneer het nodig is ben ik 3 swipes weg van 4g.
Whatsapp heeft geen problemen met die combinatie, het is geregistreerd op het nummer van de belsim, maar dataverkeer gaat (als wifi niet aanwezig) toch over de datasim.

Nou is dit wel een speciale situatie.. maar voor de volledigheid wilde ik het toch noemen als argument voor dual-sim.
Er zijn ook veertien miljoen grenswerkers in de EU, die dagelijks tussen twee landen forenzen, en daar bovenop wagonladingen mensen die tijdelijk in een ander land werken of studeren.

Maar er kunnen inderdaad wel een aantal dingen beter met dualsim - vaak lijkt het ontwikkeld door developers die nooit zelf dualsim gebruikt hebben. Zo is het bijvoorbeeld op zowel Android als Windows Mobile nog steeds niet mogelijk om de telefoon automatisch de non-roaming dataverbinding te laten kiezen - een grenswerker zoals ik moet dus twee keer per dag zijn datasim opnieuw handmatig toewijzen.

Verder is de opkomst van hybride SIM/SD cardslots ook zo eentje - om een paar cent te besparen ontneem je dualsim gebruikers de mogelijk tot uitbreidbare storage. Maar het is de makkelijkste manier voor telefoondesigners om het featurelijstje "dualsim, check", "sd card, check" af te tikken, dus gebeurt het toch.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 14:18]

Hoe het met Windows zit weet ik niet, maar onder Android komt dit vooral doordat er nog geen standaard API's voor dual-sim zijn. Google is hier geloof ik wel mee bezig en als het eenmaal zo ver is kunnen app developers dit soort functionaliteit gaan bouwen. Tot die tijd zijn we helaas afhankelijk van de functies die de fabrikanten inbouwen.
Er is sinds Android 5.1 een native dualsim API.

Vervelender is het dat sinds Android 4.4 in het Android security model niet meer mogelijk is voor een (non-root) app om de dataverbinding op een SIM kaart aan/uit te zetten. Hierdoor zijn dit soort apps niet meer mogelijk. Er wordt veel geklaagd richting Google, maar met Android 6 en 7 is er nog steeds niks veranderd. Automatische switching van datasim zal vanuit het OS (de ROM van de fabrikant) moeten komen, niet van apps.

Op Windows Mobile is dualsim ook native supported, maar ook daar kunnen apps geen wijzigingen aan de system settings doen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 14:18]

Prive informatie blijft altijd prive. Indien een werkgever die data wil inzien mag je weigeren.
Een werkgever mag je ook niet verbieden om de telefoon te wypen voordat je deze terug overhandigd.

Het enige wat een werkgever je mag verzoeken (en eventueel via een rechter verplichten). Is een onafhankelijk tussenpersoon de data dienrelevant is voor de werkgever eraf te halen, om vervolgens de overige data te verwijderen.

Hetzelfde geld voor je exchange account.
Je mailt met een email adres van de werkgever, op de mailserver van de werkgever, en waarschijnlijk een laptop, pc of thin client van de werkgever.
Toch is de inhoud van het mailaccount van jou.
Dit komt omdat voortgangs gesprekken, gesprekken met een vertrouwens-persoon, enquetes en andere data erop staat waarvan jijzelf en de tegenpartij er vanuit kunnen gaan dat deze maar voor 4 ogen bestemd is.
Toch zou ik er nooit aan willen, dual sim met werk en privé. Het voordeel van een werk telefoon (of laptop) is dat je deze juist kunt wegleggen zodra je vrije tijd hebt en je dus echt kan afschakelen. Wat juist goed is, want dan kun je weer lekker fris aan de slag als je weer gaat werken.
klopt gedeeltelijk, je kan echter een dualsim telefoon elke simkaart appart in en uit schakelen
Mijn vrouw heeft een Wiko met dual sim. Niet omdat ze dat wou of nodig had, maar gewoon omdat Wiko een prima smartphone is voor minder dan 100 euro, en die functie zit er gewoon standaard in. Heb er een keer mijn SIM naast geplaatst, en Android heeft dat prima voor mekaar zo te zien. Je kunt gewoon aangeven welke SIM voor welke functie gebruikt wordt, en op welke SIM een telefoontje binnen komt. Niks mis mee.
Maar wat nou als je het ene uitgaande telefoontje met de ene sim wilt doen en de volgende met de andere. Hoeveel moeite levert dat op?

In theorie snap ik de meerwaarde van een dualsim, alleen lijkt het me in de praktijk vrij lastig. Moet ik voor elke handeling die ik doe aangeven met welke sim ik dat wil doen?

Als ik een nieuw nummer op wil slaan, in welke database gebeurt dat dan? Ik heb een privé lijst, en heb geen behoefte om daar zakelijke contacten aan toe te voegen en vice versa.
Dit is in de meeste ROM's keurig geregeld. Of je kunt een default SIM aangeven per contact en/of een default SIM voor de rest.

Welk account gebruikt wordt voor contacten werkt op dezelfde manier als dat je op een single SIM toestel meerdere google accounts koppelt.
Als je zakelijke en prive-account koppelt kun je bij elke google-app kiezen welke je wilt gebruiken (of evt gecombineerder inbox bijvoorbeeld)
Bedankt voor de uitleg. Lijkt me alsnog meer moeite dan het gemak oplevert. Maargoed, ik heb geen 2 toestellen, dus kan lastig vanuit de praktijk oordelen :)
Als je een contact aantikt, of een nummer intoetst om te bellen krijg je 2 belknoppen, dus je kan heel makkelijk met de juiste sim bellen. Hetzelfde met sms.
Is echt niet lastiger. Je hebt gewoon 2 keuzes (2 knoppen). Verder is het allemaal precies hetzelfde als dat je belt met 1 sim..
Het is simpel met die backup:
Als KPN plat ligt, is de kans dat Vodafone ook plat ligt, niet supergroot.

We hebben het hier niet over artsen ofzo, maar mensen die flexibel of in de buitendienst werken. Voor hun betekent geen telefoon, dat ze niet kunnen werken, dus voor die ene storing per jaar kan een ander netwerk de moeite waard zijn. Maar die ene keer in de 5 jaar dat er 2 netwerken storing hebben, hebben hun klanten waarschijnlijk ook problemen, dus dan overleven ze het ook wel.

Qua werkgever. Ik ken een grote werkgever (10.000+) die iedere werknemer een iPhone geeft. Ze zullen niet de enige zijn. 1x in de drie jaar een uitgave van 800 euro? Dat is op zich niet veel om de productiviteit van werknemers te bevorderen. Worden ze vaak ook nog blij van.
Vrijwel alle MDM oplossing bieden een "container" structuur. Hierbij wordt het volledige toestel gezien voor privé gebruik en zijn er aparte container apps waarin de zakelijke data staat. Deze twee "omgevingen" kunnen vervolgens niet met elkaar babbelen. De kosten hiervoor lopen van ongeveer 3 tot 10 euro per maand per user/device.

Tevens zou ik als werkgever mijn werknemers gewoon privé op het zakelijk abonnement laten bellen. De fiscus eist slechts 10% zakelijk gebruik. Eventueel kan je met je personeel afspreken dat alle kosten buiten de bundel (vb: NL onbeperkt bellen + data) worden doorbelast. Voor de medewerker staat dit al in verhouding tot 50-100 euro bruto per maand.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 14:18]

Voor mij zou de reden zijn om makkelijk in het buitenland een simkaart voor data erin te steken. Zolang roaming nog ontzettend duur is of niet eens kan (bv. met Telfort heb je geen enkele mogelijkheid om in the US data te verbruiken, ze hebben alleen een buitenlandbundel voor de EU) is een dual sim phone gewoon het makkelijkste. Anders koop je een simkaart in het buitenland en heb je daar wel data, maar ben je op je eigen nummer niet meer bereikbaar.
Je vergeet dat er ook bedrijven zijn met een byod policy. Ik heb dus mijn eigen telefoon gekocht en stel het 2e simslot beschikbaar aan mijn werkgever. Werk en prive scheiden was lang een belangrijk iets, zeker omdat ik 7 dagen per week bereikbaar was, het grootste deel van de dag. Op vakantie wil ik die telefoontjes gewoon helemaal niet, dus ging eerst mijn zakelijke mobiel gewoon de kast in. Nu met dual sim kan die ik die sim gewoon uitzetten.
"Vroeger" toen ik er nog wel eens naar keek had het geen zin om een dual te nemen om te voorkomen dat je met een telefoon van de zaak en privé op pad moest omdat je nooit op beide sims tegelijk bereikbaar was. Of is die techniek nu al zo dat je ze beide volledig naast elkaar kan gebruiken?
Dat is al een jaar of acht, negen zo - op een dualsom telefoon ben je altijd op 2 nummers tegelijk bereikbaar. Je hebt het over die dualsim hoesjes die je op een iPhone klikt met een schakelaar achterop?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 14:18]

Nee. "Vroeger" kon 1 toestel nooit 2x tegelijk aangemeld zijn op de netwerken. Maar ik begrijp uit vorige reacties dat dat tegenwoordig wel gewoon kan.
Klopt, maar is ondertussen al wel sinds een jaar of 10 gewoon mogelijk.
Ik had indertijd een Dutchtone abo en Belgacom prepaid er inzitten.
Bij passeren van de grens moest ik het toestel herstarten met een knopcombo ( ik meen een cijfer indrukken tijdens de boot )
Dan activeerde hij de corresponderende simkaart.

Maar tegenwoordig wordt het al uit het settingsmenu van Android geregeld, welke sim heeft voorrang voor welke diensten.
Maar er is dus nog steeds een vorm van "voorang" en niet 2 volledig tegelijk onafhankelijk bruikbare sims?
Lastig te zeggen, op schrift.
Ja er is voorrang, maar je bepaald die zelf.
Ja kan instellen dat alle uitgaande calls via sim1 gaan, maar je kan ook aangeven dat je op basis van filtering ( zeg telefoontjes naar Rotterdam 010 ) via Sim2 gaan.

Je kunt groepen aanmaken ( prive = sim1 / zakelijk is sim2 ) en als je dan zo'n nummer belt, maakt je toestel onderscheid in welke sim voor welk contact.
Inkomende calls/sms komen altijd binnen, ongeacht welke sim, en de callerID geen aan "sim1 - contactnaam" ( of sim2 - natuurlijk )

kort gezegd, er is véél verbeterd de laatste jaren.

edit : hier is een filmpje te zien, met een extra app, maar maakt het wel wat duidelijker
https://play.google.com/s...t.joaormf.mtkcontrol.free

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 14:18]

Ah dank. Klinkt nog steeds als "gedoe" maar dus al wel een stuk bruikbaarder dan vroeger.

Ik had gehoopt dat Apple de digitale SIM er wat harder doorheen zou drukken en dual sim helemaal overbodig zal worden.

Aan de ene kant super onhandig om altijd 2 telefoons te moeten hebben. Aan de andere kant een fijne goede manier om werk en privé uit elkaar te houden. Ooit op een festival telefoon van de zaak verloren, voor het tijdperk van pincodes. Daar heb ik wel even flink pijn aan gehad :-(
Allemaal knetter vage lui die het telefoonboek af gingen bellen??
Nee. Tegen de avond werd ik van alle kanten aangesproken dat iedereen rare sms'jes kreeg. Die kon je met 1 druk op de knop naar alle contacten sturen. En het was ook net de tijd dat sms'jes werden voorgelezen op vaste lijnen. Berichten als "vieze homo" en dergelijke. 200 zakelijke contacten hebben dat wel gekregen. (Waaronder statischtisch dus ook een hoop mannen die van mannen houden en dus extra lullig) Gelukkig wist iedereen wel dat dat nooit van mij kon zijn, maar toch lang rot over gevoeld. Kon ook niet het hele adresboek een sms er achteraan sturen want backups waren er toen nog niet echt.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 14:18]

Je bent steeds bereikbaar op beide nummers. Echter is het gedrag tijdens het bellen in te delen in 2 types:

1) active/standby: als je aan het bellen bent op 1 SIM ben je niet bereikbaar op de andere (onmiddellijk voicemail)
2) active/active: nog steeds bereikbaar op de SIM waarmee je niet aan het bellen bent.
Wij hebben al langer dan 12 jaar altijd dualsim telefoons gehad. Ik heb zelfs 1 x een telefoon gehad met 4sims(alle standby) erin. Dualsim werkte toen gewoon perfect en altijd op beidde sims bereikbaar. Ik weet niet hoelang geleden jij met "vroeger" bedoeld. Als je gewoon oplet of alle sims standby kunnen zijn, ben je dus gewoon op beide sims bereikbaar. Dat was "vroeger" ook al zo..
Dual-sim telefoons uit China die geen 4 Ghz ondersteunen vind ik wel erg kort door de bocht. De Oneplus 3 is een echte high-end telefoon met dualsim. Deze mis ik trouwens ook in het lijstje van telefoons die te koop zijn
Klopt, dat is inderdaad heel kort door de bocht. Zelf heb ik mijn HTC's (altijd hun vlaggenschepen gekocht) aan de wilgen gehangen en heb nu al een paar maanden een Lenovo Vibe 1 in mijn broekzak zitten. Er zit een (zakelijke) SIM in van Vodafone en een (privé) SIM van KPN. Er kan alleen maar de eerste SIM 4G hebben (meer heb je ook niet nodig)

Ik heb ruim tien jaar met twee telefoons gelopen en heb gewacht, totdat de dual-SIMs eindelijk volwassen werden. Deze Lenovo heeft dezelfde prestatie als mijn "oude" M9 en heeft bovendien een apart SD-card slot (waar ik 128 GB in heb zitten, dit was een vereiste voor mij).

Dit verhaal heeft mij heel veel duidelijk gemaakt, waarom deze toestellen hier niet verkrijgbaar zijn.
EN ik mis ook hierboven de One Plus Two en de One Plus Three, dit zijn ook zeer goede dual SIM toestellen...
4G staat voor 4th Generation, niet voor 4 GHz. Maar dat dus geheel terzijde.
Super interessant artikel, heb mij dit altijd afgevraagd. Ik moet voor mij werk regelmatig piket draaien. Dan loop ik dus met drie telefoons op zak, privé werk en piket.

Het eerste diagram zou trouwens een stuk duidelijker zijn met waardes op de x as
Waarom schakelen ze piket niet gewoon door naar je werk nummer :?
Het risico dat de doorschakeling foutief wordt ingevoerd is groot. Dit gaat 99 van de 100 keer goed, maar dat is in geval van bijv. trauma een te groot risico.
Wij raden onze klanten, hoe vervelend het ook is, altijd een vaste diensttelefoon aan die wordt doorgegeven.
Omdat er in de piket telefoon nummers staan die ik niet in mijn werktelefoon mag hebben, zoals privé nummers bijvoorbeeld.
Tevens is de piket telefoon een smartphone en mijn werktelefoon een Nokia weggooi ding. Er staan ook apps op die een certificaat nodig hebben, die delen ze ook niet zomaar uit.

Maar mijn werktelefoon zou ik bijvoorbeeld wel graag via duo Sim willen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.