Changelog:
25-06-'14: Nieuwe feature: "Korte toelichting" toegevoegd.
14-06-'14: Screenshot ontvangen van Antimos waarop Chinese Beidou satellieten te zien zijn. Deze screenshot is toegevoegd aan de review.
11-06-'14: Enkele spelfouten verwijderd.
10-06-'14: 1e versie van de review geplaatst.
Door Tweakers bezoekers is deze review, de review van de maand
Juni 2014 geworden!
Mijn dank voor al jullie enthousiasme en stemmen!
In augustus/september 2013, heb ik de eer gehad om de
1e Xiaomi Redmi/Hongmi te mogen reviewen. Vanwege de minimale verschillen met de eerste Redmi, zal deze review, vermoedelijk, voor een groot gedeelte overeenkomen met die telefoon. Het buitenwerk is hetzelfde gebleven, hierdoor zullen er waarschijnlijk weinig tot geen nieuwe resultaten zijn. De vernieuwing is op voorhand vooral te zien bij de gebruikte chipset/processor.
De vorige Redmi werd geleverd met een MediaTek MT6589T processor en deze nieuwe Redmi 1s wordt geleverd met een Qualcomm Snapdragon 400 processor. De belangrijkste verbetering zal daardoor vooral in de benchmarks naar voren komen. Door de gebruikte chipset zal de GPS ook een positieve verassing met zich meebrengen.
Doordat ik gebruik heb gemaakt van de Multi-Language versie van xiaomi.eu, zal de beoordeling en tekst hierop volledig zijn gebaseerd. Zelfs als je de telefoon op Engels laat staan, kan het nog steeds nuttig zijn om gebruik te maken van deze internationale versie. Er zijn hierin namelijk verbeteringen en tweaks aangebracht voor mensen die zich buiten China bevinden. Tevens zijn de Google apps standaard meegeleverd in deze ROM.
Inhoud:
Inleiding
De keuze van het toestel
Specificaties van het toestel
Mijn 1e indruk
Basis functies van het toestel
De camera
Video test
Foto test
Accu
Scherm
Vergelijking met een Xiaomi Mi2
Benchmarks
Extra informatie en links

Het Chinese Xiaomi bestaat inmiddels 4 jaar. Ik ben het merk zo'n 2 jaar geleden voor de eerste keer tegen gekomen. Door de diversiteit aan producten, de lage prijs en de zeer goede specificaties, werd ik steeds meer geïnteresseerd in dit merk. Inmiddels hebben ze al een aantal telefoons op de markt gebracht, waarvan ik de volgende lijst heb samengesteld in chronologische volgorde: Mi1, Mi1 Youth, Mi2, Mi1s, Mi2s, Mi2a, Redmi, Mi3, Redmi 1s en Redmi Note + Pro.
Xiaomi begon 4 jaar geleden als een ontwikkelaar voor "custom-ROM's" met de naam Miui. Inmiddels is dit nu al een van de grootste merken op het gebied van ROM's voor Smartphones.
Op deze Redmi 1s is Miui V5 met Android 4.3 voorgeïnstalleerd. Vanuit Xiaomi wordt er Chinees, Traditioneel Chinees en Engels meegeleverd als taal.
Deze review is geschreven op basis van de internationale ROM die door de
community van MIUI wordt uitgegeven. De build die ik hierbij heb gebruikt is: JHCCNBD24.0_jb-4.3 / Stable 24 Multilang.
Redmi vs. Redmi 1s
Redmi/Hongmi | Redmi 1s |
---|
Quad-core 1,5GHz Mediatek | Quad-core 1,5GHz Qualcomm |
1,3MP frontcam | 1,6MP frontcam |
4GB + Micro SD tot 32GB | 8GB + Micro SD tot 64GB |
A-GPS + GPS | A-GPS + GPS + GLONASS + Beidou |

Dit keer heb ik de telefoon niet zelf uitgekozen. Ik ben namelijk door mijn broer benaderd om zijn nieuwe telefoon te reviewen en te vergelijken met de eerste Redmi. Ik heb de telefoon enkele dagen mee op pad genomen en ik heb mijn best gedaan om alle verschillende features te testen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de telefoon te rooten en de Multi Language ROM van xiaomi.eu erop te plaatsen. Doordat deze telefoon in originele staat is geleverd (met de Chinese Miui ROM), had ik geen problemen om hem te rooten. Als je je telefoon via een reseller koopt, dan wil ik adviseren om er geen aangepaste (meertalige) ROM op te laten zetten. Deze ROM kan namelijk essentiële onderdelen missen, zoals de "Updater" app van Miui. Het gemis hiervan kan problemen opleveren als je hem wilt voorzien van de ML ROM. Via het Hongmi/Redmi forum heb ik van
Chocoball begrepen dat elk land een
eigen ROM uitbrengt. Dit kan betekenen dat een telefoon uit China een andere ROM of rootprogramma nodig heeft, dan een telefoon uit Indonesië.
De marktprijs ligt op ongeveer € 140,-, hiermee is de telefoon geprijsd als een instap model met de specificaties van een middensegment telefoon. Ik heb deze prijs dan ook in mijn achterhoofd gehouden bij de beoordeling van deze telefoon.
2G Netwerk: | GSM / 850/900/1800/1900 MHz |
WLAN: | Wi-Fi 802.11 b/g/n op 2,4GHz, Wifi Direct, DLNA, WiFi hotspot |
Bluetooth: | v4.0 Low Energy, A2DP |
NFC: | Nee |
USB: | Micro USB v2.0 (MHL), USB On-the-go |
Camera (back): | 8 MP (16:9) 3264x2448 pixels, F2.2 camera, autofocus, LED flash, 4x digitale zoom |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, HDR, burstmodus, panorama |
Video: | 1080p HD@30fps, video stabilisatie, HDR, gezichtsherkenning, QR code scannen, filmen met LED verlichting, versnelde film opnames |
Camera (front): | 1,6 MP 1440x1080 pixels |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie |
Video: | 720p HD@30fps |
OS: | MIUI V5, Android 4.3 |
Chipset: | Qualcomm MSM8228, Snapdragon 400 |
CPU: | Quad-core 1,6 GHz |
GPU: | Adreno 305 |
Sensoren: | Snelheidsmeter, gyroscoop, nabijheid, kompas, barometer, gewicht, licht |
Berichten: | SMS (threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, Push Email, RSS |
Led kleuren: | Blauw, Rood, Oranje, Geel, Cyaan, Wit en Violet |
- Agenda, wekker, foto/film editor
- Exchange mail
- Google apps
- Voice memo/belcommando's (Alleen in het Chinees)
- NL toetsenbord + Veegcommando's (Swype concept)
- Actieve ruisonderdrukking via 2 microfoons
- TV-out (via MHL A/V link) Wi-fi Display
- SNS integratie
Unboxing Redmi 1s, in het Italiaans
Hands-video Redmi 1s, in het Italiaans
Unboxing foto's van de 1e Redmi | Unboxing foto's van de 1e Redmi |
De doos van de Redmi 1s is heel erg compact. De telefoon past er precies in. De verpakking is dus net wat kleiner dan Redmi die hierboven is getoond.
De batterij cover is voorzien van een inkeping om hem wat makkelijker te kunnen verwijderen. In het begin gaat dit moeizaam, maar na verloop van tijd gaat het een stuk soepeler. Je opent hem door de zijkant los te maken en daarna vanaf de onderkant de klep naar de bovenkant toe trekken.
Onder het klepje bevinden zich 3 lege plaatsen. 1 is gereserveerd voor de Micro-SD kaart en de andere 2 plekken kunnen in gebruik worden genomen door 2 normale simkaarten. Op de achterkant van de telefoon bevindt zich het "MI" logo, dit duidt erop dat het een telefoon is uit de Xiaomi familie.
De voorkant is geheel voorzien van een grote Gorilla Glass 2 glasplaat, hierin zit het 4,7" scherm verborgen. De voorkant is redelijk clean en is niet voorzien van logo's van het merk. De bezels van de telefoon vind ik aan de grote kant. Hierdoor is er een hoop extra ruimte nodig voor het toestel, terwijl het toch een stuk compacter zou kunnen. Mede hierdoor is het voor mij niet mogelijk om het toestel volledig te bedienen met 1 hand, zoals ik bij de Mi2 wel zou kunnen. Ondanks dat de dikte van de Redmi enkele millimeters minder is dan bij de Mi2, voelt het verschil wel groter aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vorming van de achterkant, de hoek is namelijk nog schuiner gemaakt. De bouw van de telefoon is nog steeds goed, maar ik merkte wel wat kraakjes bij de telefoon. Dit merkte ik bij de onderkant en aan de zijkant van de telefoon (precies tussen de aan/uit knop en de onderzijde van de telefoon). Als ik hier een beetje in kneep, merkte ik dat de telefoon kraakte. Als test heb ik hetzelfde gedaan bij de Redmi, maar ik kan het gekraak daarbij niet reproduceren. Ook niet als ik de batterij covers met elkaar omwisselde.
Het design vind ik verder erg saai en niet echt uniek. Hij heeft niet echt iets unieks/onderscheidends, je zou hem daardoor niet echt snel zien als een telefoon die net nieuw is.
Als je de telefoon aanzet, dan kun je na ongeveer 20 seconden aan de slag met de instellingen. Je hebt de keuze om dit in het Chinees of in het Engels te doen. Het scherm ziet er goed uit en de helderheid is vrij hoog. De capacitieve knoppen op het scherm zijn in het rood, helaas zit er geen verlichting achter deze knoppen. Wat mij betreft is dit iets dat Xiaomi in de volgende toestellen standaard mag inbouwen. Als je de betekenis kent van de 3 knoppen, dan is het niet echt een probleem. Als je veel veranderd tussen diverse toestellen, dan kun je nog wel eens de verkeerde knop gebruiken in het donker. Volgens mij hebben de meeste Android toestellen de "terug knop" aan de linkerkant, in het midden de "home knop" en aan de rechterkant de "menu knop". Bij Xiaomi is het zo, dat de terug en menu knop van positie zijn veranderd. Aan de onderkant van het toestel bevind zich een notificatie led, net onder het home knopje. Deze LED kan diverse kleuren weergeven en voor veel programma's kun je instellen welke kleur de notificatie zou moeten worden. Voor e-mail gebruikte ik wit, voor Whatsapp groen en voor Facebook notificaties gebruikte ik de blauwe kleur.
OS
Net als alle Xiaomi telefoons, is ook deze voorzien van Android een Miui ROM. De versie waar Android op draait is 4.3 en ik heb het toestel direct voorzien van de Miui Stable 24 Multilang ROM. De manier van updaten is net iets anders dan bij de Mi2, bij deze telefoon is geen backup partitie aanwezig om eventuele fouten te herstellen. Dit houd tevens in dat je daardoor ook niet zoveel ruimte kwijt bent van je huidige 8GB opslaggeheugen. Bij het wijzigen van de rom naar de ML ROM, zijn er een hoop nieuwe features toegevoegd en is er roottoegang aanwezig. Op dit moment komen de updates niet automatisch binnen, maar moeten deze handmatig worden gedownload en op het toestel worden geïnstalleerd. Dit komt doordat Xiaomi voor de Hongmi momenteel alleen nog maandelijkse "stable versions" uitbrengt. Het vervangen van de ROM ging makkelijk en zonder problemen, bij het updaten heb ik geen gebruik hoeven maken van een PC. Je kunt het benodigde root bestand en ML ROM gewoon downloaden, rechtstreeks op je interne SD. Het veranderen van ROM ging allemaal vrij vlot en direct vanaf de telefoon.
De gebruikte handleiding is
hier te vinden.
Talen
De telefoon kan in meer dan 25 verschillende talen worden ingesteld. Uiteraard zit hierin ook het Nederlandse taalpakket. Hierdoor kun je o.a. Nederlands kiezen als systeem- en toetsenbordtaal. De Chinese apps zijn voor een groot gedeelte verwijderd en het aantal Chinese meldingen is minimaal geworden. Door de maandelijkse updates is het nog niet gelukt om alles goed vertaald te krijgen naar het Nederlands. Het kan momenteel dus nog wel regelmatig voorkomen dat je Engelse woorden of opties tegen komt. Als je wijzigingen/verbeteringen hebt, dan kun je dat
hier makkelijk aangeven of bij de Nederlandse gebruiker
redmaner.
Applicaties
De ML ROM's van Xiaomi, worden volledig geleverd met Google apps. Hierdoor kun je direct gebruik maken van de Play Store, Google agenda en andere Gapps. Hierdoor hoef je niet meer zelf op zoek te gaan naar bijvoorbeeld Google Play. Door Miui zijn er nog wel een hoop goede apps beschikbaar. Hierin zit een app voor beveiliging, volledige backups, antivirus, firewall, machtigingen en data verbruik.
Hoofdscherm
Ik heb zelf diverse Android producten in gebruik en ik heb diverse OS'en gebruikt. De eerste keer dat ik Miui gebruikte ging dat zonder problemen. De meeste dingen waren prima te vinden en stonden op een logische plaats. Je moet alleen wennen aan de positie van de capacitieve knoppen. Miui heeft alle applicaties op het hoofdscherm, dit betekend dat er geen menu is waar al je apps in staan. Dit kan op zich heel erg fijn zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit niet fijn werkt als je veel applicaties hebt. Om het aantal apps op je hoofdscherm laag te houden is het mogelijk om apps in diverse mapjes te plaatsen. Op het hoofdscherm kun je uiteraard ook gebruik maken van diverse interactieve widgets.
Verbindingen
Het toestel ondersteund de standaard verbindingen zoals Wi-Fi, GPS en Bluetooth.
Wifi: Net als mijn Mi2, is deze telefoon voorzien van een Wi-Fi N kaartje, helaas kan deze geen verbinding maken met de 5GHz range. Dit zorgt ervoor dat hij niet de hoge >150 Mbps connectie kan maken. Wellicht kan het wel worden gebruikt als je onderling data verstuurd, maar verder zal hij waarschijnlijk niet je Wi-Fi N router herkennen (alleen het wifi G signaal). Ik merk qua ontvangst geen enkel probleem met andere Wi-Fi apparatuur. Als ik data naar mijn NAS verzend of ontvang, dan gaat dat allemaal via het draadloze netwerk. Met de app/tool "Transfer" kun je eveneens snel en makkelijk data versturen en ontvangen. Je telefoon bouwt een Wi-Fi hotspot op, verstuurd de data en schakelt de hotspot uit als je klaar bent met je laatste bestand.
GPS:
De gebruikte GPS is perfect in orde. Je kunt via Wifi signalen, GSM palen en (Glonass, Beidou) satellieten navigeren. Navigeren en een route bekijken via Sports Tracker gaat zonder problemen. Vanuit thuis is het zonder problemen mogelijk, om een GPS verbinding op te zetten en worden de Glonass satellieten netjes opgepikt. Er valt helemaal niets aan te merken aan de GPS van deze telefoon.
GPS buitenshuis
 | GPS buitenshuis
GPS vanuit de woning
 | GPS vanuit de woning
Ik wil Antimos bedanken voor het doorsturen van deze screenshot. Hierop is te zien dat er Amerikaanse (GPS), Russische (Glonass) & Chinese (Beidou) satellieten worden gebruikt.
Bluetooth: De verbinding met mijn Android autoradio werkt zonder problemen. Hij herkent mijn contacten en ik ben goed verstaanbaar via de microfoon in de auto. Via mijn Jabra headset heb ik het geluid van de muziekspeler getest. Het geluid is van goede kwaliteit en ik merk geen verschil met de Mi2 of andere telefoons. Ik heb het bereik getest door minimaal 30 grote stappen van de telefoon weg te lopen. Ik denk dat ik hierdoor op minimaal 20 meter verwijderd was met muren ertussen. Het ontvangst was nog prima in orde.
Bellen
De providers die ik heb gebruikt waren T-mobile en Vodafone, tijdens het testen had ik geen enkele keer een slechte verbinding op deze 2 netwerken. Het bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is makkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Als ik de handsfree functie activeer, dan ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Het is heel erg makkelijk om iemand te vinden of te bellen via het telefoonboek. Je kunt iemand bellen door een gedeelte van de naam te gebruiken (via T9) of door een gedeelte van het telefoonnummer in te vullen. Dit is iets wat eigenlijk standaard zou moeten bij alle telefoons bij elk besturingssysteem. Als extra heeft deze telefoon 2 simkaarten, hierdoor kun je (na het invoeren van het contactpersoon) ervoor kiezen met welke simkaart je iemand wilt bellen.
Beltonen
Er zijn een hoop verschillende beltonen, mededelingen en notificatie geluiden beschikbaar voor dit toestel. Je kunt gebruik maken van je eigen MP3 muziek als beltoon. Er zijn uiteraard ook genoeg ingebouwde beltonen en geluiden aanwezig om je te voorzien van diverse meldingen. Het is zelfs mogelijk om vanuit je telefoon geluiden te downloaden. De beltonen kunnen hard genoeg worden ingesteld, het nadeel hiervan is dat alle andere meldingen op dezelfde hoogte worden afgespeeld. Het is niet mogelijk om je beltonen hard te zetten en je Whatsapp/mail berichten wat zachter te zetten. Het is echter niet zo dat alle geluiden op hetzelfde niveau worden afgespeeld, je kunt je alarm, muziek/spellen/filmpjes en Bluetooth geluiden gewoon apart instellen.
Om jezelf te ontdoen van al het geluid, kun je de telefoon in flightmodus of op stil zetten, waardoor je bent aangewezen op de trilfunctie van de telefoon. Dit is iets dat nog steeds niet echt goed werkt, het trilsignaal is wat dat betreft toch echt ondermaats, maar gelukkig toch wel ietsjes beter dan bij de Mi2. In tegenstelling tot de Redmi, kon ik deze telefoon wel voorzien van 3 niveaus voor het trillen. Hierdoor kun je de trilling instellen op: laag, midden, hoog. Het hoogste niveau is niet altijd goed voel/hoorbaar als de telefoon in je broekzak of tas zit. Elke keer als ik een telefoon hoor trillen word ik eraan herinnerd dat het niet mijn toestel is, maar een Samsung of een Apple van iemand die tegenover zit.
Muziek speler
Er is niet veel veranderd aan de muziek speler, het is nog steeds een prima app en hij ziet er goed uit. De muziek speler kan worden gestart vanaf je lockscreen (tenzij hij is beveiligd met een pincode). Je kunt je telefoon naar albuminformatie en hoesjes laten zoeken en gratis laten downloaden voor al je muziek. Op deze manier zal de artiest of album worden weergegeven als je een nummer afspeelt.
Toetsenbord en browser
De telefoon is geleverd met een AOSP Android toetsenbord. Hiermee kun je gebruik maken van "swypes"/vegen over het scherm. Je kunt ook extra talen toevoegen zodat je zeer makkelijk kunt switchen tussen bijvoorbeeld een Engelse en Nederlandse conversatie.
Het toetsenbord is prima, maar ik moet toegeven dat Sony een toetsenbord heeft die nog nèt wat prettiger werkt. Ik weet niet precies waar dit gevoel vandaan komt. Wellicht worden de woorden nog makkelijker gevonden en is de kans op spelfouten wat minder.
De meegeleverde browser werkt prima en zonder problemen. Deze browser werd in het verleden in alle Android telefoons gebruikt, maar bij de Xperia Z1c heb ik gezien dat dit vervangen is door Chrome. Alle browserbugs van de eerste Redmi release zijn in de huidige release verdwenen en de telefoon is erg stabiel.
Je kunt in de browser ervoor kiezen om via het tekstveld te laten zoeken op bijvoorbeeld Baidu. Je kunt er gelukkig ook zelf voor kiezen om Google als standaard zoekmachine te laten zoeken.
MiKey
Ik heb de MiKey samen met de telefoon getest en het kan een handig knopje zijn, maar je moet hem wel goed finetunen. Door middel van een klein knopje kun je diverse apps, snelkoppelingen, websites of een aantal koppelingen achter elkaar starten.
De MiKey steek je in de hoofdtelefoon aansluiting, je kunt hem besturen via
een applicatie die je download. Deze versie is inmiddels ook prima vertaald naar het Nederlands. Het is een kwestie van tijd en dan zal deze app standaard in de MIUI ROM komen.
Ik heb het volgende ingesteld:
1x drukken = Camera app opstarten
2x drukken = Screenshot maken
3x drukken = niet ingesteld
Het is zowel een voor- als nadeel, maar de MiKey werkt ook als het scherm is gelocked. Het kan dus nodig zijn om "voorkom misbruik" in stellen onder het kopje "Weergave" onder de instellingen. Hiermee voorkom je dat er iets wordt gestart vanuit je broekzak. Ik heb de knop getest, terwijl er een hoesje omheen zat, maar het was op dat moment nog steeds mogelijk om de camera app te starten.
In de praktijk heb ik overigens niet gemerkt dat de app vanuit mijn broekzak werd geopend/foto's werden gemaakt.
Een goede camera is tegenwoordig heel erg belangrijk.
De software van de camera vind ik erg compleet en duidelijk. De kwaliteit voor foto's die bij daglicht worden gemaakt, vind ik erg goed. Misschien is deze wel de beste in de prijsklasse van zo'n € 140,-. Als je de camera 's avonds wilt gebruiken of in een omgeving met weinig licht dan is de kwaliteit goed te noemen. Met de Redmi was het lastig om goede foto's te maken in het donker, met deze Redmi 1s is de kwaliteit toch een stuk verbeterd. De camera blijkt hetzelfde te zijn, maar het lijkt erop dat het softwarematig zeer goed is verbeterd.
Om foto's of filmpjes te maken ontbreekt er een hardware knop, hiervoor is dan ook een knop op het scherm beschikbaar. Deze schermknop kan wisselen tussen 2 functies.
• Je kunt hem instellen als burst-knop waardoor hij maximaal 20 burstfoto's kan maken in enkele seconden. Mocht je toch echt een burst functionaliteit willen hebben dan kun je dit makkelijk installeren via een gratis programma zoals: "Fast Burst Camera", deze app kan tot 30 foto's per seconde maken. Hiervoor kun je zowel gebruik maken van zowel een low-end als een high-end telefoon.
• Je kunt er ook voor zorgen dat de knop op het scherm wordt gebruikt om 1 foto te maken, waarbij hij dan ook direct automatisch focust.
De telefoon focust automatisch op gezichten of op het midden van je scherm. Je er ook voor kiezen om handmatig op een object in te zoomen, dit kan ervoor zorgen dat je de omgeving wat waziger kan maken. Als je graag op het gehele scherm wilt drukken om een foto te maken, dan kan dit eventueel ook worden ingesteld in het menu, maar voor portret foto's raad ik dan toch aan om de knop op het scherm te gebruiken.
De kwaliteit van de filmpjes vind ik prima en dit is hetzelfde als bij de Xiaomi Mi2. Dit houdt in dat de kwaliteit in orde is bij voldoende verlichting. Als je een filmpje in het donker wilt maken, dan kun je gebruik maken van de ingebouwde LED. Filmen in het donker is helaas nog wel een probleem bij deze telefoon. De kwaliteit hiervan is helaas niet goed, zelfs met de geactiveerde LED, is het beeld behoorlijk donker. Ik hoop dat dit ook in de software verbeterd kan worden, zodat dit kleine puntje van kritiek zal verdwijnen.
Een extra onderdeel in vergelijking met de Redmi, is dat je met deze telefoon nu ook versnelde filmpjes kunt maken. Met de Xiaomi Mi2 kon dit ook al, maar bij de Redmi was deze optie niet beschikbaar. Mogelijk heeft te maken met de kracht van deze Snapdragon processor.
Overige bevindingen van de camera

• In vergelijking met de Sony Xperia S, is het zoombereik niet heel ver. Net als bij de Mi2 kun je 4x digitaal inzoomen en de Xperia S behaalt volgens mij makkelijk een digitale zoom van zo'n 8-10x.
• Filmen in het donker is niet echt aan te raden. Het bereik van de LED is onvoldoende voor mooie video's.
• De camera start zeer snel op waardoor je eigenlijk direct foto's kunt maken
• De telefoon ondersteunt veel diverse resoluties waarin je foto's kunt maken
• Je kunt zeer gemakkelijk panorama foto's maken, dit gaat lekker vlot en soepel, bijna elke poging is goed. Het is zelfs mogelijk om de panorama foto's in portret- en landschapstand te maken
• HDR foto's worden ondersteund, maar het neemt wel veel meer tijd in beslag om de gecombineerde foto's op te slaan
• Er kan worden gefilmd met de ingebouwde led
• Je kunt foto's maken terwijl er wordt gefilmd
Video test
De onderstaande videos zijn afkomstig van een Redmi
Video test in het donker, Redmi 1s
Panorama foto's
Foto test
Focus test op 2 flessen
Voorbeeldfoto's
Nachtfoto's Redmi
Foto's gemaakt in complete duisternis Redmi 1s
Nachtopname vergeleken met de Mi2, Redmi, Redmi 1s
De telefoon is voorzien van een verwisselbare 2000mAh accu, dat is voor veel mensen voldoende om er 2 dagen mee aan de slag te kunnen. Ik heb de telefoon getest met de volgende dingen/opties die de gehele dag aan stonden: Wi-Fi, Bluetooth, een Exchange kalender, 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Facebook en Whatsapp. Als ik 2 simkaarten in gebruik heb, dan haal ik het einde van de volgende dag (rond middernacht) met nog zo'n 20% over op het toestel. De telefoon lijkt wel iets sneller leeg te gaan bij intensieve werkzaamheden. De dag dat ik allerlei testen en benchmarks uitvoerde (3-4 uur benchmarks), hield de telefoon het ongeveer 5 uur uit. De "maximale" standby, waarbij de telefoon op dezelfde locatie bleef liggen en op de achtergrond alles bleef synchroniseren, kwam ik bij de Redmi uit op 5 dagen.
In totaal hield de Redmi het ongeveer 28 dagen uit, zonder opgeladen te hoeven worden (en zonder synchronisatie/sim-kaarten). Als ik de huidige waardes van de Redmi 1s bekijk, dan verwacht ik dat deze het ook zo lang zou kunnen uithouden.
Het scherm van de Redmi is van een goede kwaliteit. De kleuren zien er goed uit en de helderheid lijkt wat hoger te liggen dan de Mi2, soms lijkt het zelfs net te fel. Het scherm kan zonder problemen via diverse invalshoeken worden bekeken. De helderheid kan op diverse manieren worden aangepast. Je kunt het via de "brightness bar" aanpassen, maar het kan ook door de achtergrondverlichting aan te passen. Dit is een eenvoudige manier om het scherm op de volledige helderheid te zetten, met name als je de telefoon op een heldere/zonnige dag gebruikt.
Een kleine vergelijking met de HTC One
De onderstaande foto's zijn afkomstig van een Redmi
Foto's met een matchende hoes
Ik houd zelf niet van dit soort covers, ik vind ze niet ideaal als ik foto's wil maken of zou willen bellen.
Dit hoesje past overigens perfect en je kunt de telefoon er zeer makkelijk uit klikken.
De hoesjes die ik zelf gebruik zijn dan ook universeel en zijn zogenaamde pouch-bags. Dit zijn hoesjes waar je je telefoon in schuift.
Screenprotector
De screenprotector is voorzien van een Engelstalige handleiding en een hoop "tools" om de screenprotector goed aan te brengen. Hij is vrij dik en zal hierdoor veel geweld kunnen doorstaan. Er staat op de site dat hij niet gevoelig is voor vingerafdrukken, maar dat klopt niet helemaal (zoals te zien is op de onderstaande foto's). Deze screenprotector is wel een aanrader als je er 1 zou aanschaffen. Hij gaat zeer gemakkelijk op het scherm en hij zou zelfs makkelijk overgezet kunnen worden op een andere telefoon. De pasmaat is zo goed als perfect en 98% van het scherm is goed afgedekt.
Bij deze een aantal benchmarks. Ik heb elke test 12 keer uitgevoerd en ik heb de hoogste en laagste scores verwijderd en alles in een Excel sheet geplaatst.
Het meest opvallende is de score bij Quadrant. De Mi2 verliest hierbij enorm van de Xiaomi Redmi 1s. Dit is vooral te zien aan de CPU waarden van de Mi2. In de praktijk merk je hier niets van, want ze voelen namelijk allebei wel net zo snel aan. Ik ben er nog niet helemaal uit waarom dit verschil zo groot is. Ik wil de Redmi 1s van mijn broer in ieder geval hierbij complimenteren.
De berekening is te vinden door op de onderstaande thumbnail te klikken.
Je kunt gebruik maken van deze website
i.xiaomi.com om je telefoon terug te vinden als deze kwijt of gestolen is. Je kunt ook een alarm af laten gaan om je toestel in je buurt te traceren en je kunt je synchronisatie instellingen aanpassen.
Links
Ibuygou
Europese Miui ontwikkelaars (vroeger MiuiAndroid)
Miui
Achtergrond informatie over Miui
[Xiaomi Hongmi (Redmi)] Ervaringen & Discussie

Ik had tegen mezelf gezegd dat de verschillen minimaal zouden zijn en dat deze review vooral een grote update zou zijn van de Redmi. Helaas kon ik het niet laten om grote lappen tekst alsnog te herschrijven en eigenlijk vooral de voorbeeld foto's te hergebruiken.
Xiaomi heeft met dit "instapmodel/mid-market" toestel een prima stap gezet in de internationale markt. De upgrade van een Mediatek naar een Qualcomm processor is zeer goed uitgepakt. De telefoon voelt overigens net zo snel als de 1e Redmi. De grote verschillen zijn vooral te zien in de benchmarks, hierin haalt de Redmi 1S zeer hoge scores. Hij scored tijdens de meeste testen bijna net zo goed en 1x zelfs beter dan de Xiaomi Mi2 met een APQ8064 Snapdragon (S4 Pro) processor.
De kwaliteit van de camera is erg goed in deze prijsklasse en het lijkt er zelfs op dat hij even goed is als de Mi2. De kwaliteit van nachtfoto's is er goed op vooruit gegaan, maar filmen in het donker is nog niet echt aan te raden. De filmpjes zijn redelijk donker, zelfs als je met een ingeschakelde LED verlichting filmt.
De GPS van de Redmi was al van een goede kwaliteit en ik kan wel zeggen dat dit 1 van de beste GPS modules/integratie was bij een Mediatek telefoon. Bij deze Redmi 1S is er zelfs ondersteuning voor Glonass satellieten erbij gekomen, hierdoor krijg je ook binnenshuis vrij snel een fix. Navigeren zal dus ook met deze telefoon geen enkel probleem opleveren.
Qua hardware en software zit het dus helemaal goed! Het design is redelijk standaard en de telefoon zou een stuk compacter kunnen zijn met kleinere bezels. Er zijn echter nog wel wat punten waar ik tegenaan liep. De accu werd de eerste dag redelijk warm en het hoogtepunt was zelfs 40,9 graden. Tijdens benchmarks merkte ik dat hij ongeveer 35 graden aangaf, het was dus niet te voorspellen wanneer hij weer warm zou worden. Vervolgens heb ik de telefoon nog 1,5 dag (op een normale niveau) getest. Hierbij is de temperatuur laag gebleven en zat de accu rond de 25 graden. Na 3 keer opladen zou de accu volledig gebruikt kunnen worden, wellicht heeft dat ook iets met de hitte te maken gehad.
De bouw van de telefoon is nog steeds goed, maar ik merkte wel wat kraakjes via de batterij cover van de telefoon. Dit is niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken, maar het viel me wel op.
De telefoon is erg goed en eigenlijk wel perfect in deze prijsklasse. Dit is de reden waarom ik deze telefoon een score geef van 5 punten.