- Wat is een SIM nou precies (alleen een chip die een paar nummer doorgeeft? Een halve computer?)
Daar schreef ik over in het artikel
de simkaart regelt de authenticatie van de verbinding. Hij geeft aan de telefoon door met welk netwerk hij verbinding wil maken, waarna netwerk en simkaart elkaar proberen te identificeren. Dat gebeurt met het imsi-nummer van de sim. Vervolgens authenticeert de simkaart zich via codes en weet het netwerk of het toegang mag verlenen en zo ja, onder welke voorwaarden, of de telefoon toegang mag tot 4g en met welke snelheid bijvoorbeeld.
Geen halve computer dus, een simpele chip voor authenticatie.
- Wat is de connectie tussen SIM-kaarten en NFC?
Dit lijkt me niet relevant voor het artikel. Gaat over e-sims.
Maar nu je ernaar vraagt: nfc-simkaarten hebben geen nfc-antenne aan boord, maar bevatten - wederom - de authenticatie. Die simkaarten gebruiken de nfc-antenne van de telefoon. Dat werkt ook als de accu leeg is, omdat een telefoon al zegt dat hij een lege accu heeft voordat dat echt zo is (want hij gebruikt de resterende stroom voor bijvoorbeeld het bijhouden van de klok etc)
- Waarom kan je problemen hebben met je bereik als de SIM-kaart problemen heeft?
Wederom: ik snap niet waarom dit belangrijk zou zijn voor dit artikel. Dit gaat over de stap van fysieke simkaarten naar e-sims.
Het enige wat ik kan verzinnen is dat oude simkaarten soms niet kunnen authenticeren voor nieuwe netwerken, zoals 4g. Voor de rest zou ik niet weten of deze problemen bestaan; ik ben ze in elk geval nooit tegengekomen.
- Wat is het verschil in werking tussen een fysieke SIM en een eSIM?
Dit is wel een relevante vraag. Zoals de naam al zegt: de e-sim is een
embedded sim. In het artikel omschrijf ik een groot verschil, namelijk het bootstrap-profiel dat er bij de fabricage opgezet moet worden
[quoteBij de fabricage zet de maker op de simchip een zogenoemd bootstrapprofiel. Dat dient om bij het inschakelen van de machine contact te kunnen maken met een server voor het downloaden van een simprofiel. Elke simkaartfabrikant kan dat profiel vervolgens op afstand op de chip zetten.[/quote]
Kortom: van twee van de vragen staat het antwoord in de artikel, de twee andere vragen zijn totaal niet relevant voor het onderwerp - namelijk de overstap van simkaarten op e-sims.
@martijnve: zie jouw vragen ook
- Wat voor effect heeft dit op simlocks?
Voor zover ik weet: geen. Uiteraard zijn e-sims ook uit te rusten met een profiel dat voorziet in een simlock.
- Multi e-sim? Wordt multisim nu makkelijker of moeilijker te implementeren?
Zelfde: de e-sim is nog wel een chipje. Met twee chipjes is het een dualsim. Je hebt geen slots meer nodig, dus als een fabrikant vier e-sims erin wil proppen, is er volgens mij niets om dat tegen te houden (al moet de software ook het beheer van die sims ondersteunen natuurlijk) Pure speculatie.
- Tijdelijke contracten buitenland?
Nog niets over te zeggen. In theorie zou dat mogelijk moeten zijn, denk ik.
- Provider-overkoepelende mogelijkheden? Kan een 3e partij bundels aanbieden die met meerdere netwerken werken?
Leuk idee! De profielen zijn nog aan providers gekoppeld. Met nationale roaming kan dit natuurlijk al: je zou bijvoorbeeld een databundel van Tele2 nu al zo kunnen zien: 4g verloopt via Tele2-netwerk, 3g via T-Mobile. Voor bellen via 4g kun je over naar 3g van T-Mobile zonder dat de verbinding verbreekt.
- Kan dat provisionen van die sims alleen vanuit Android/iOS/WP of zouden er ook 3rd-party provisioning apps kunnen zijn?
Ook nog onbekend, die toepassingen zijn er nog niet.
Zoals je ziet: ondanks dat de eerste e-sims er al zijn, is lang nog niet alles duidelijk

Het is een beetje vermoeiend dat allemaal in het artikel te zetten; dan wordt het veel speculeren en toevoegen dat het allemaal nog niet bekend is. Dat leest niet zo lekker en doet ook niet diepgravend aan zoals jij dat graag zou zien.