Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nadert het einde van de simkaart?

Samsung en Apple al bezig met e-sims

06-04-2016 • 08:49

175

Singlepage-opmaak

Tot slot

De simkaart is eigenlijk maar een raar beestje. Vroeger diende hij als opslag van bijvoorbeeld contacten en sms'jes, maar in de afgelopen jaren is die functie helemaal komen te vervallen. Simkaarten krijgen wel nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld als middel om via nfc te authenticeren, iets waarmee vervoersbedrijven spelen in een test voor het openbaar vervoer.

Desondanks zou het weinig verbazing wekken als de verwisselbare simkaart zijn langste tijd heeft gehad. Vanwege de kans op hacks is een echte 'soft sim', een simkaart in alleen software, geen optie, maar net als accu's en opslag kan het zijn dat wij als consumenten over een tijdje niet meer onze eigen simkaart kunnen verwisselen en dat we van provider veranderen zonder dat kaartje te hoeven aanraken.

Het is nog lastig te zeggen hoe snel dat zal gaan en hoe het eruit zal zien. De eerste stappen zijn gezet, er is een specificatie voor, de Apple Sim voor iPads is er al en met de Gear S2 3g is de eerste e-sim daadwerkelijk in een consumentenproduct beland. De simkaart is in 25 jaar veel, veel kleiner geworden; wellicht bevatten de iPhone 8 en Galaxy S9 simkaarten die we niet eens meer kunnen zien.

Simkaarten

Reacties (175)

175
172
119
6
0
31
Wijzig sortering
Leuk artikel. Of wij er blij mee moeten zijn of niet laat ik even in het midden. Waar ik gelijk aan dacht zijn de gekke initiatieven van KPN/Simyo/Rabobank/Translink...lekker slim bezig om je NFC applicaties afhankelijk te maken van een SIM kaart (totaal onnodig en onzinnig) als het einde van de simkaart in het verschiet ligt. Hopelijk bezinnen ze zich gauw en bouwen ze hun applicaties om naar native NFC zonder afhankelijkheid van een extra element op de simkaart.
De NFC-simkaart is vooral voor smartphones zonder embedded secure element, maar met ondersteuning voor NFC. Het secure element zit bij de NFC-simkaart in de SIM. Wat dat betreft is de naam "NFC-simkaart" nogal verwarrend, er zit geen NFC-antenne in de simkaart. Dus heeft je smartphone geen NFC, dan heeft de NFC-simkaart ook geen toegevoegde waarde :). http://www.epd-ee.eu/print.php?id=7748

[Reactie gewijzigd door Puch-Maxi op 22 juli 2024 14:15]

Interessante toevoeging. Ik vermoedde al dat het om een secure element ging, maar verwachtte eigenlijk dat het merendeel van de smartphones met NFC ook wel over een secure-element zouden beschikken.

Jammer genoeg kan ik nergens vinden of je de KPN/Rabo/Translink diensten zult kunnen gebruiken zonder die SIM wanneer je telefoon al een secure element heeft.
In het geval van de Rabo Wallet kun je het embedded secure element van je Samsung Note 3, S4, S6 of S6 edge gebruiken. Indien je smartphone niet over een secure element beschikt, dan kun je in de toekomst gebruikmaken van een NFC-simkaart.
Er zijn partijen die geen vertrouwen hebben in SE's in de telefoon middels HCE. Dus NFC kaarten hebben (voor die partijen) een toevoeging op een telefoon die al van HCE voorzien zijn.
Is het ook zo dat als de SE in de NFC SIM zit, je dus als voordeel hebt dat je het toegangspoortje bij bv. de NS ook kunt openen met een lege telefoon? Dus in tegenstelling tot HCE?
Helaas niet, de communicatie met de NFC-simkaart verloopt via je smartphone's NFC-chip.
Leuk onderwerp, maar heel eerlijk gezegd vind ik de inhoud van dit artikel vrij mager. Ik hoop op Tweakers.net op artikelen die wat meer de diepte in gaan.
- Wat is een SIM nou precies (alleen een chip die een paar nummer doorgeeft? Een halve computer?)
- Wat is de connectie tussen SIM-kaarten en NFC?
- Waarom kan je problemen hebben met je bereik als de SIM-kaart problemen heeft?
- Wat is het verschil in werking tussen een fysieke SIM en een eSIM?

Er worden in het artikel wel wat zaken aangestipt, maar het blijft allemaal heel erg op de vlakte.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @bartvb6 april 2016 13:57
- Wat is een SIM nou precies (alleen een chip die een paar nummer doorgeeft? Een halve computer?)
Daar schreef ik over in het artikel
de simkaart regelt de authenticatie van de verbinding. Hij geeft aan de telefoon door met welk netwerk hij verbinding wil maken, waarna netwerk en simkaart elkaar proberen te identificeren. Dat gebeurt met het imsi-nummer van de sim. Vervolgens authenticeert de simkaart zich via codes en weet het netwerk of het toegang mag verlenen en zo ja, onder welke voorwaarden, of de telefoon toegang mag tot 4g en met welke snelheid bijvoorbeeld.
Geen halve computer dus, een simpele chip voor authenticatie.
- Wat is de connectie tussen SIM-kaarten en NFC?
Dit lijkt me niet relevant voor het artikel. Gaat over e-sims.

Maar nu je ernaar vraagt: nfc-simkaarten hebben geen nfc-antenne aan boord, maar bevatten - wederom - de authenticatie. Die simkaarten gebruiken de nfc-antenne van de telefoon. Dat werkt ook als de accu leeg is, omdat een telefoon al zegt dat hij een lege accu heeft voordat dat echt zo is (want hij gebruikt de resterende stroom voor bijvoorbeeld het bijhouden van de klok etc)
- Waarom kan je problemen hebben met je bereik als de SIM-kaart problemen heeft?
Wederom: ik snap niet waarom dit belangrijk zou zijn voor dit artikel. Dit gaat over de stap van fysieke simkaarten naar e-sims.

Het enige wat ik kan verzinnen is dat oude simkaarten soms niet kunnen authenticeren voor nieuwe netwerken, zoals 4g. Voor de rest zou ik niet weten of deze problemen bestaan; ik ben ze in elk geval nooit tegengekomen.
- Wat is het verschil in werking tussen een fysieke SIM en een eSIM?
Dit is wel een relevante vraag. Zoals de naam al zegt: de e-sim is een embedded sim. In het artikel omschrijf ik een groot verschil, namelijk het bootstrap-profiel dat er bij de fabricage opgezet moet worden

[quoteBij de fabricage zet de maker op de simchip een zogenoemd bootstrapprofiel. Dat dient om bij het inschakelen van de machine contact te kunnen maken met een server voor het downloaden van een simprofiel. Elke simkaartfabrikant kan dat profiel vervolgens op afstand op de chip zetten.[/quote]

Kortom: van twee van de vragen staat het antwoord in de artikel, de twee andere vragen zijn totaal niet relevant voor het onderwerp - namelijk de overstap van simkaarten op e-sims.

@martijnve: zie jouw vragen ook
- Wat voor effect heeft dit op simlocks?
Voor zover ik weet: geen. Uiteraard zijn e-sims ook uit te rusten met een profiel dat voorziet in een simlock.
- Multi e-sim? Wordt multisim nu makkelijker of moeilijker te implementeren?
Zelfde: de e-sim is nog wel een chipje. Met twee chipjes is het een dualsim. Je hebt geen slots meer nodig, dus als een fabrikant vier e-sims erin wil proppen, is er volgens mij niets om dat tegen te houden (al moet de software ook het beheer van die sims ondersteunen natuurlijk) Pure speculatie.
- Tijdelijke contracten buitenland?
Nog niets over te zeggen. In theorie zou dat mogelijk moeten zijn, denk ik.
- Provider-overkoepelende mogelijkheden? Kan een 3e partij bundels aanbieden die met meerdere netwerken werken?
Leuk idee! De profielen zijn nog aan providers gekoppeld. Met nationale roaming kan dit natuurlijk al: je zou bijvoorbeeld een databundel van Tele2 nu al zo kunnen zien: 4g verloopt via Tele2-netwerk, 3g via T-Mobile. Voor bellen via 4g kun je over naar 3g van T-Mobile zonder dat de verbinding verbreekt.
- Kan dat provisionen van die sims alleen vanuit Android/iOS/WP of zouden er ook 3rd-party provisioning apps kunnen zijn?
Ook nog onbekend, die toepassingen zijn er nog niet.

Zoals je ziet: ondanks dat de eerste e-sims er al zijn, is lang nog niet alles duidelijk :) Het is een beetje vermoeiend dat allemaal in het artikel te zetten; dan wordt het veel speculeren en toevoegen dat het allemaal nog niet bekend is. Dat leest niet zo lekker en doet ook niet diepgravend aan zoals jij dat graag zou zien.
Anoniem: 490055 @arnoudwokke6 april 2016 21:31
De sim is wel een balve computer. Zo kan een sim bijvoorbeeld meerdere IMSIs hebben en kan de SIM zelf bepalen welke imsi gebruikt wordt aan de hand van de netwerken die de sim Ziet.

Verder kunnen SIMs, indien je de juiste credentials hebt, remote geherprogrameerd worden, bvb IMSI toevoegen of verwijderen, smsc adres aanpassen. Dit wordt meestal adhv sms gedaan.
Geen halve computer dus, een simpele chip voor authenticatie.
Een moderne sim is een smart card, een kleinere versie van dezelfde techniek zoals deze ook op je pinpas, credit card of OV-chipkaart zit. Gezien standaarden als de Smartcard Web Server mag je denk ik wel van meer dan een 'halve computer' spreken als je simmetje daarmee compatible is.
Nou in Japan hebben ze dus simkaarten die NFC hebben.

Ik zag zelfs een NFC simkaart in een iPhone 4 die werd vebruikt om in te checken in de metro.
Idd, dacht toen ik het artikel zag "Mooi daar wil ik wel wat meer van weten" Maar op wat algemeen bekende en niet belangrijke geschiedenis en voorbeelden na bevat die titel eigenlijk alle informatie van het artikel.

Om je lijstje nog wat aan te vullen/specificeren:
- Wat voor effect heeft dit op simlocks?
- Multi e-sim? Wordt multisim nu makkelijker of moeilijker te implementeren?
- Tijdelijke contracten buitenland?
- Provider-overkoepelende mogelijkheden? Kan een 3e partij bundels aanbieden die met meerdere netwerken werken?
- Kan dat provisionen van die sims alleen vanuit Android/iOS/WP of zouden er ook 3rd-party provisioning apps kunnen zijn?
Op deze manier bleef het artikel wel boeiend :P
Tweakers is mainstream gegaan, dus veel van dit soort artikelen hoef je niet meer te verwachten.
Ik zie hier wel mogelijkheden. Elke artikel met twee niveau's: "Standaard" en "Expert". Per default zie je het standaard artikel. Geïnteresseerden klikken op 'expert' en krijgen een diepere analyse. Kun je eventueel aan het profiel koppelen of desnoods aan een betaalde versie. Iets goed uitzoeken kost nu eenmaal tijd en dus geld. Lijkt me echt wel wat.
Met de hoeveelheid artikelen lijkt me een splitsing geen handig idee
Nou in Japan wordt het al gebruikt in het openbaar vervoer en het werkt gewoon goed.

Wat is daar mis mee? Is toch handig om gewoon met je telefoon in te checken?
Ook in reactie op:
Nou in Japan hebben ze dus simkaarten die NFC hebben.
Ik zag zelfs een NFC simkaart in een iPhone 4 die werd vebruikt om in te checken in de metro.
Volgens mij zit er het e.e.a. scheef met hoe je het opvat:
1. een iPhone 4 heeft standaard geen NFC chip.
2. hierdoor is een sim/NFC combinatie zoals in NL wordt geïntroduceerd per definitie onmogelijk.
3. knap als je überhaupt kan zien wat voor sim er in het toestel zit.
4. een NFC/RFID tag daarentegen is wel mogelijk, dit kan bijvoorbeeld een sticker zijn die je op je mobiel plakt. Er is dan geen wezenlijk verschil met onze OV chipkaart, behalve dat het in stickervorm zou zijn i.p.v. een hard plastic kaart.
5. er is niks mis met inchecken met je telefoon, graag zelfs (ik kan niet wachten), maar mijn telefoon en vele anderen kunnen dat prima zonder NFC SIM, door gebruik te maken van NFC Host-based Card Emulation i.c.m. een secure element op de telefoon zelf.
6. Ok flauw maar " vebruikt" lijkt me sterk: check-in en je simkaart is foetsie? Bedoel je misschien "gebruikt"?

Misschien dat iemand anders die in Japan geweest is beter kan duiden welke implementatie ze daar gebruiken.

[Reactie gewijzigd door thomas_24_7 op 22 juli 2024 14:15]

Ik ken degene die incheckte met de telefoon.

Ik zag die persoon toch inchecken?

En er zat geen sticker op de telefoon, het was gewoon de simkaart.
ik vraag mij af welke keuzes de consument dan zal overhouden ?

in mijn situatie moet ik meermaals van SIM kaart wisselen

redenen voor prive en werk

ik reis veel voor prive en werk ik zit soms 4 weken in Panama dan plots 1 week in Belgie
en dan 2 maand in Colombia.
hop dan weer de vlieger op en naar Frankrijk 2 weekjes enzovoort...

van de meeste landen heb ik een pre-paid kaart die ik dan gebruik voor het werk of prive omdat het een goedkopere oplossing is dan roaming kosten te betalen

kan een gebruiker dan vrij overschakelen van SIM kaart ?
en zoja zal ik dan hetzelfde nummer behouden voor elke virtuele SIM kaart ?
stel dat mijn toestel stuk gaat zal ik dan mijn virtuele SIM kaarten op mijn nieuw toestel kunnen verkrijgen met behouding van dezelfde nummers ?
Zelfde situatie hier, het doet me echt denken aan de CDMA netwerken in de USA en Brazilie van 15 jaar geleden. Telefoon en zelfs het welkomstscherm kon alleen gerogrammeerd worden in de winkel van de telecom provider.
Ging er wat mis dan was je de sjaak.
Ook veel problemen met klonen van telefoons want die software kun je gewoon gevruiken om een tweede mobieltje met hetzelfde nummer te programmeren.
Toen Brazilie op GSM met simkaart ovreging was iedereen opgeluchtt.
Die krijg je echt niet aan de e-sim.
Dit systeem is echt weer terug naar af.
Lijkt me erg vervelend als je in het buitenland bent. Ipv van een lokale sim kopen en die in je telefoon stoppen moet je straks meer stappen ondernemen om je virtuele sim actief te maken. Snel simkaartje omprikken aan de grens gaat dan niet meer op.
Menu -> Sim 1 (NL) uit -> Sim 2(DE) aan. Makkerlijker kan het toch niet ?
Anoniem: 112442 @6291106 april 2016 10:15
Menu -> Sim 1 (NL) uit -> Sim 2(DE) aan. Makkerlijker kan het toch niet ?
Heb je ervaring mee, of is dit een aanname?

Ik verwacht namelijk niet dat dit mogelijk zal zijn op de smartphone die je bij een abonnement krijgt.
De provider is er niet mee gebaat dat je gemakkelijk om kunt schakelen naar de goedkoopste alternatieve provider.
Dit is al eerder op de iPad getoont, je gaat naar de instellingen en vervolgens kan je zelfs een nieuwe bundel kiezen voor je buitenlandse sim.

Enige nadeel is dat je dus wel in een land moet zijn waar het wordt ondersteunt. En o.a. Turkije wordt het dus NIET ondersteunt. Laat dat nou wel een vakantie bestemming zijn voor mij.

Link:
https://www.apple.com/ipad/apple-sim/

Scroll door naar coverage, vreemd turkije wordt nu wel ondersteunt. Wie weet is het al geupdate.

[Reactie gewijzigd door 629110 op 22 juli 2024 14:15]

Anoniem: 727139 @6291106 april 2016 10:29
Dat wordt dus geen iphones voor turken als de iphone exclusief e-sim heeft? Lijkt me zeeeeer sterk
haha de lijst groeit al zie ik. Er staan nu 90 landen op.

Zie ook deze link voor iets meer informatie:
http://www.onemorething.n...vat-ingebouwde-apple-sim/

[Reactie gewijzigd door 629110 op 22 juli 2024 14:15]

Anoniem: 112442 @6291106 april 2016 10:57
Dit is al eerder op de iPad getoont, je gaat naar de instellingen en vervolgens kan je zelfs een nieuwe bundel kiezen voor je buitenlandse sim.

Enige nadeel is dat je dus wel in een land moet zijn waar het wordt ondersteunt. En o.a. Turkije wordt het dus NIET ondersteunt. Laat dat nou wel een vakantie bestemming zijn voor mij.

Link:
https://www.apple.com/ipad/apple-sim/

Scroll door naar coverage, vreemd turkije wordt nu wel ondersteunt. Wie weet is het al geupdate.
Heb je dan keuze uit alle providers ook de goedkope prepaid leveranciers of alleen Apple vriendjes?
In dit voorbeeld alleen appel vriendjes.
Dit gaat niet hetzelfde werken. De Apple SIM bevat namelijk meerdere IMSI's (T-Mo, AT&T, Gigsky etc.). Als je een abonnement neemt bij KPN, VF of T-Mobile zal je e-SIM geen andere IMSI's bevatten.

[speculatie]
Ik vermoed eerder dat je via de website van de buitenlandse aanbieder eerst prepaid aanschaft, waarna die IMSI/MSISDN details naar je e-SIM gedownload worden. Of je gaat naar de winkel en ze doen dit via USB. [/speculatie]
Hoezo niet dan? Dat abonnement loopt gewoon door hoor. Die gelden krijgen ze toch wel..
Anoniem: 112442 @micla6 april 2016 10:55
Hoezo niet dan? Dat abonnement loopt gewoon door hoor. Die gelden krijgen ze toch wel..
Dat klopt maar over het algemeen zijn de roaming inkomsten voor de provider de winstpakkers. Als je het dan gemakkelijk maakt om een goedkope prepaid of buitenlands abonnement mogelijk maakt heb je deze inkomsten niet. Om die reden levert een provider (zo goed als) nooit een dual SIm smartphone.
Maar providers zijn nu al bezig met het aanbieden van buitenland bellen zonder extra kosten of uit de bundel.
Anoniem: 112442 @Xfade6 april 2016 11:26
Maar providers zijn nu al bezig met het aanbieden van buitenland bellen zonder extra kosten of uit de bundel.
Sommige, in Nederland momenteel alleen T-Mobile.

Voor prepaid bestaat dat nog helemaal niet.
Niet alleen T-Mobile, ALLE providers zijn straks verplicht om het buitenland bellen uit de bundel te laten gaan (volgens mij vanaf volgend jaar)
KPN begint binnenkort (nog voor de zomer begint) ook met hun overgang naar bellen zonder roamingskosten (ze rekenen dan een starttarief van 6ct en verder bel je uit je bundel, zodra de roamingskosten moeten vervallen, stoppen ze met dat starttarief).
Anoniem: 112442 @Gadgeteer6 april 2016 15:19
Niet alleen T-Mobile, ALLE providers zijn straks verplicht om het buitenland bellen uit de bundel te laten gaan (volgens mij vanaf volgend jaar)
KPN begint binnenkort (nog voor de zomer begint) ook met hun overgang naar bellen zonder roamingskosten (ze rekenen dan een starttarief van 6ct en verder bel je uit je bundel, zodra de roamingskosten moeten vervallen, stoppen ze met dat starttarief).
Dat geldt pas vanaf Juni 2017.
nieuws: Roamingkosten zijn vanaf juni 2017 binnen Europa definitief verleden tijd
En wanneer verwacht je dat een nieuwe simkaart standaard wordt? Dat is ook niet volgende week bekeken. Ga er maar vanuit dat het ene min of meer met het andere samenhangt.
Anoniem: 112442 @Gadgeteer6 april 2016 16:54
En wanneer verwacht je dat een nieuwe simkaart standaard wordt? Dat is ook niet volgende week bekeken. Ga er maar vanuit dat het ene min of meer met het andere samenhangt.
Nee, dat heeft niets met elkaar te maken.
De Europa is een deel van de wereld maar de Wereld is geen deel van Europa.
Het Amerikaanse denken in Europa.

IMO komt dit de providers, Samsung en Aple goed uit. Ze willen steeds meer invloed hebben.
IMO een erg slechte ontwikkeling.

Zodra de iPad geen simslot meer heeft kun je nog alleen maar abonnementen afsluiten bij Apple vriendjes. Of je daar blij van moet worden?
Deze e-SIM beperkt IMO onze keuze enorm.
[...]


Nee, dat heeft niets met elkaar te maken.
Beweer ik ook nergens, met elkaar samenhangen als in beiden zijn voorlopig nog niet aan de orde en laten dus nog een poos op zich wachten. Er is nog geen standaard vastgesteld vzviw
IMO komt dit de providers, Samsung en Aple goed uit. Ze willen steeds meer invloed hebben.
Samsung OF Apple (OF andere fabrikant) Het is gewoon een spel, wie het eerst een standaard vastgelegd krijgt, kan incasseren van concurrenten voor het gebruik ervan.
Providers profiteren ervan wanneer het lastiger wordt over te stappen denk ik.
Zodra de iPad geen simslot meer heeft kun je nog alleen maar abonnementen afsluiten bij Apple vriendjes. Of je daar blij van moet worden?
Deze e-SIM beperkt IMO onze keuze enorm.
Hopen dat mensen andere merken gaan kopen, dan openen ze hun ogen misschien
Ik verwacht namelijk niet dat dit mogelijk zal zijn op de smartphone die je bij een abonnement krijgt.
Dan is de oplossing simpel: koop geen simlocked telefoon ;) Toestellen bij abonnementen zijn toch vaak (niet altijd, maar wel vaak) duurder, dus als je ook nog eens een gimped versie krijgt zie ik geen reden dat je zo een anti-consumenten ding zou kopen.
Telefoons zijn volgens mij al jaren niet meer gesim-locked..
Vooral de duurdere telefoon's hebben geen simlock meer. Al had zelfs mijn iPhone 3GS via T-Mobile geen simlock IIRC.
En wat als je ze allebei aan wilt hebben? Een SIM de voorkeur geven als je belt of data gebruikt? En als je naar het buitenland gaat en er geen eSIMs beschikbaar zijn bij de providers in dat land ?
Dat kun je nu ook niet zonder dual sim.
Dat is misschien een probleem maar geen nieuw probleem ;)
Er is een bedrijf dat sims levert waarmee je een LU en een BE nummer op 1 sim hebt. Ik weet wel niet of ze beide tegelijk te bereiken zijn.
In Nederland kan je togglemobile krijgen: sim met 9 nummers uit diverse landen.
Ik heb naast mijn NL een UK, ES en FR nummer. Zijn allen altijd bereikbaar en gratis roamen in de EU. Dmv een sim menu kan je schakelen tussen de nummers waarbij oa de sms centrale aangepast wordt.
Ik kan mij voorstellen dat e-sims ook zoiets gaan kunnen maar dan nog uitgebreider
Dat zal hetzelfde werken als dat je nu een dual-sim hebt alleen via een menuoptie.
eSim1 - keuze uit NL/DE
eSim2 - Keuze uit NL/DE
Dan heb je het over een DUAL-SIM toestel?

Dat zijn dus niet alle toestellen.

Ik kan me voorstellen dat je via een webportal van providers een toestel met een E-SIM kunt activeren of "verhuizen" naar een andere provider.

En niet vergeten:

6 april, stem wat je wil!
Nee ! Je kan dus vanuit je toestel menu schakelen naar een andere 'simkaart'. Het is automatisch al een soort dual-sim toestel. Het enige verschil is dat je maar 1 actief kan hebben.
Op mijn SE W880i zit dat niet! }:O

Wellicht na 10 jaar eens een nieuw toestel uitzoeken...
Dat is
Menu -> Sim 1 (NL) laten zitten als de roaming binnen de EU afgeschaft is.
Alleen nog voor buiten de EU (wellicht dus ook CH en NO).
Lijkt me erg vervelend als je in het buitenland bent. Ipv van een lokale sim kopen en die in je telefoon stoppen moet je straks meer stappen ondernemen om je virtuele sim actief te maken. Snel simkaartje omprikken aan de grens gaat dan niet meer op.
Dat ligt eraan of het bijvoorbeeld enkel het invullen van een code is, en of dual-SIM ondersteund wordt. Voor het eerste kan mij voorstellen dat je een prepaid pakket 'koopt' en een code op een kassabon krijgt. Na het invoeren op je telefoon is het prepaid nummer beschikbaar.

Het tweede (dual-SIM ondersteuning) is nog steeds essentieel. Immers wil je wel bereikbaar blijven op je eigen nummer.
Anoniem: 382732 @Dacuuu6 april 2016 09:15
Bij de grens zal geadverteerd worden met websites waar je direct een lokaal abonnement kunt afsluiten kan ik me zo voorstellen. Of er komen apps waarmee je dat thuis kan voorbereiden en als je dan op een voorkeursnetwerk komt wordt je andere abonnement van kracht. Even iets innovatiever nadenken dan op basis van iets wat 20 jaar geleden is verzonnen.
Anoniem: 9278 @Dacuuu6 april 2016 16:19
Niet gehinderd door enige kennis van zaken komt deze reactie iedere keer weer terug. Lees nou eens eerst hoe het werkt.
Hoe werkt het dan als je van telefoon wil wisselen? Nu is dat nog heel eenvoudig (sim eruit -> sim erin)
Kan me niet voorstellen dat een esim net zo makkelijk is
Anoniem: 319464 @jelcon6 april 2016 08:56
Of in het buitenland wisselen van simkaart, heb een dualsim toestel, woon aan de grens en switch vaak naar Duitsland. Succes als het esim is
Ja, maar dat deel lijkt me nog semi-eenvoudig, omdat volgens mij je zelf de esim kan "beinvloeden", dus als je beide codes hebt kan je volgens mij een switch doen
Anoniem: 319464 @jelcon6 april 2016 09:03
lijkt me ook eenvoudig, maar of ze het de consument ook zo makkelijk gaan maken is te betwijfelen. Probeer eens in NL een dualsim toestel te kopen, lukt je amper.
Ik heb een Lumia 640 Dual-SIM uit Nederland. Via de Tweakers pricewatch gevonden, was geen enkel probleem.

Dat ze niet in elke winkel liggen is denk ik puur omdat het de Nederlandse gebruiker weinig interesseert, niet omdat "ze" het je lastig willen maken.
[...]
Probeer eens in NL een dualsim toestel te kopen, lukt je amper.
Vorige week nog een Alcatel OneTouch gekocht voor € 9,99 ter tijdelijke vervanging van mijn telefoon (die wat probleempjes met het scherm had). Bleek tot mijn verbazing dualsim te zijn. Dus dat dat amper lukt, lijkt mij niet helemaal te kloppen.

[Reactie gewijzigd door Freee!! op 22 juli 2024 14:15]

Ben eigenlijk wel benieuwd of deze methode twee of meer simprofielen ondersteund. Hier zullen providers wel voor gaan liggen, maar het lijkt me op deze manier juist makkelijker om meerdere simprofielen op je telefoon te hebben zonder dat de simkaarten extra fysieke ruimte innemen.
Dat vroeg ik me nu dus ook af.
Nu haal ik in t buitenland gewoon een pre-paid sim met wat data, druk die in mn telefoon en kan lekker goedkoop internetten in t buitenland.

Hoe zal zo'n switch dan gaan?
Kan je dan een simprofiel inladen terplekke?
Of in het buitenland wisselen van simkaart, heb een dualsim toestel, woon aan de grens en switch vaak naar Duitsland. Succes als het esim is
Doe ik nu al zonder problemen met de nieuwste iPads. Is geen probleem. Geloof me.
Het wordt juist eenvoudiger omdat je helemaal niet meer van simkaart hoeft te wisselen. Je moet waarschijnlijk het nummer van je nieuwe e-simkaart (wat ergens in het toestel zal staan denk ik). doorgeven aan je provider (via de site van de provider) waarnaar die automatisch geactiveerd wordt binnen enkele tellen.Tegenwoordig komt daar trouwens ook al geen menselijke hand meer aan te pas. Bijvoorbeeld bij kpn kun je heel eenvoudig via mijnkpn een nieuw simkaartnummer toevoegen en binnen enkele ogenblikken is deze geactiveerd.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 22 juli 2024 14:15]

Dat is dus wel echt een slag meer moeite, en ik zie voor telefoons het directe voordeel niet (behalve dan misschien het fysieke aspect van de simkaartslot)
ik heb liever deze manier dan dat ik mijn oude simkaart moet bijknippen naar een nanosim. Of dat ik een nieuwe nanosim moet aanvragen en vervolgens 1 of 2 dagen op mijn nieuwe kaart moet wachten omdat de oude niet past.
1 x nanosim aanvragen daarna kan je met een adaptertje of het vormpje waar je de sim uitdrukt in elk toestel.
Ik weet niet of ik hier nu zo blij mee ben. Momenteel is het heel eenvoudig om van telefoon te wisselen. Sim er uit, sim er in, en klaar. Bij e-Sims zal er een of andere verificatie plaats moeten vinden. Het zal (naar mijn idee) gaan met een code of iets dergelijks wat je in je toestel in moet voeren, maar dat lijkt mij een stuk minder eenvoudig dan het verwisselen van het kaartje. Misschien (dit is pure speculatie) moet je zelfs online zijn ofzo om een sim te activeren? Weet niet zeker of dit nu makkelijker is voor de consument...
Anoniem: 668730 @BobzT6 april 2016 12:04
Met de huidige e-sims (voor data in het buitenland, zoals aangeboden door Xiaomi, Huawei Skytone, etc.) is het een kwestie van inloggen met je (Xiaomi/Huawei) account en klaar. Geen idee of deze nieuwe e-sims wezenlijk anders zijn dan de bestaande.
Je hoeft ook toch geen (sim)kaart nodig om in te loggen op je email? Ik heb tenminste niemand horen klagen dat het zo makkelijk is om in te loggen. Er zullen altijd mensen zijn die bang zijn voor verandering maar verandering kan je niet stoppen. Over paar jaar zal iedereen er aan gewend zijn. De simkaart is gewoon iets wat niet van deze tijd is. Alles gaat richting digitaal.

[Reactie gewijzigd door Tengri op 22 juli 2024 14:15]

Maar gaat overstappen naar een andere provider met nummer behoud, niet lastig worden?
Dat staat er volledig los van.
nu krijg je gewoon een nieuwe sim. Maar in die situatie met de provider toegang krijgen tot de 'sim', van de andere provider.
Dat is ook wat er in het artikel staat toch? Het zou zelfs makkelijker moeten worden naar mijn idee om van provider te wisselen. Je dient bij de nieuwe provider een verzoek in om je nummer te porteren, die regelen dat met je oude provider en pushen dit naar je eSIM. Simpeler kan het haast niet worden lijkt mij!
Dat is ook wat er in het artikel staat toch?
Daar staat alleen dat het (theoretisch) makkelijker kan worden!

Providers waar je van weg wilt verhuizen staan natuurlijk te springen om je te helpen :Y)

Zeker binnen de abonnementsperiode zie ik een provider iemand niet helpen over te stappen. Niks is makkelijker dan zelf de sim kunnen verwisselen, nu moet je waarschijnlijk ergens een formulier invullen en dat zal processed moeten worden voordat het over gezet word...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

De technologie die gebruikt wordt maakt niet. Providers zijn wettelijk verplicht om nummer portabiliteit te ondersteunen. Dus als ze toestellen met esim's op hun network toelaten, dan moeten ze gewoon aan de wet voldoen.
Wat hebben die regels met de oude provider te maken? Dat slaat juist op de provider waar je heen wilt verhuizen :) Die is verplicht je oude nummer over te nemen, de oude is daarmee niet verplicht de esim te unlocken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

Je nieuwe nummer mee laten verhuizen of niet staat volledig los van het type simkaart. Nu moet je oude provider ook akkoord gaan.
Maar nu tegelijkertijd met het veranderen van de eSIM anders kan je een paar weken niet gebeld worden op je oude nummer.
Uiteraard maar ik ontkracht ook alleen maar iets wat beweerd werd ;)
Nummer portabiliteit heeft alles te maken met de oude 'provider', en met de provider van wie het nummer blok is (als dat niet dezelfde is). Die moeten namelijk het nummer doorzetten naar de nieuwe 'provider'.
Hmm precies wat je bedoelde.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 14:15]

Dat niet alleen, wat dacht je van even gauw een pre-paid sim erin stoppen van het land waar je op vakantie bent ?
Waarom niet? Als je besluit om tijdens de abonnementsperiode over te stappen dan blijft je huidige abonnement gewoon behouden. Deze betaal je gewoon door naast het nieuwe abonnement. Na afloop zal deze dan wel automatisch gestopt moeten worden.
Waarom niet? Vraag dat lekker aan de providers...

Waarom was er anders simlock? Niet om het de klant makkelijk te maken iig...
Uhmmm ja... Recent nog van provider gewisseld voor je vaste telefonie, internet of televisie? Technisch gezien moet dat allemaal in 5 minuten te regelen zijn, maar in de praktijk doen sommige bedrijven alsof ze nog steeds, net als 25 jaar geleden, een mannetje naar een schakelkast moeten sturen om een paar stekkers om te zetten.

En dan...
...die regelen dat met je oude provider en pushen dit naar je eSIM. Simpeler kan het haast niet worden lijkt mij!
Wat je simpel noemt. Volgens mij kan er in dat proces meer fout gaan dan in het huidige, waar de nieuwe provider ervoor moet zorgen dat het juiste telefoonnummer aan de simkaart gekoppeld is en die kaart naar je toe moet sturen.
Ik zie dit vooral goedkoper worden voor de providers omdat er geen logistieke handelingen meer nodig zijn, maar simpeler wordt het zeker niet...
In het huidige systeem krijg je vaak nog een tijdelijk nummer van je nieuwe provider tot dat je nieuwe nummer omgezet is. Ik denk dat als bedrijf 1 aangeeft dat vanaf datum X een bepaald nummer bij bedrijf 2 hoort en dan bedrijf 1 op die datum het nummer 'uit zet' en bedrijf 2 'aan zet' dan hoeft dat geen centje pijn te zijn. Daar zullen providers zich op in moeten stellen, zeker gezien het nu nog een logge operatie is die vaak genoeg verkeerd gaat. Deel daarvan is naar mijn idee het opsturen van de SIM kaart waar het nieuwe nummer aan gekoppeld gaat worden.

Schetst een wat simplistisch beeld maar in de basis hoeft het niet veel ingewikkelder te zijn naar mijn idee. Laatste jaren zijn er geloof ik wel al stappen in gemaakt (Ik switch niet regelmatig van provider) maar het kan zeker nog simpeler :)
In het huidige systeem krijg je vaak nog een tijdelijk nummer van je nieuwe provider tot dat je nieuwe nummer omgezet is. Ik denk dat als bedrijf 1 aangeeft dat vanaf datum X een bepaald nummer bij bedrijf 2 hoort en dan bedrijf 1 op die datum het nummer 'uit zet' en bedrijf 2 'aan zet' dan hoeft dat geen centje pijn te zijn.
Ligt aan de overstap volgens mij - bijvoorbeeld van de ene naar de andere ADSL-provider krijg je zo'n tijdelijk nummer. Van ADSL naar kabel (bijv. Ziggo) moet je stekkertjes omwisselen als je geen signaal meer hebt op de lijn.
Daar zullen providers zich op in moeten stellen, zeker gezien het nu nog een logge operatie is die vaak genoeg verkeerd gaat. Deel daarvan is naar mijn idee het opsturen van de SIM kaart waar het nieuwe nummer aan gekoppeld gaat worden.
Die organisaties gaan niet minder log worden van e-sims, en de kans op fouten is minstens even groot.
[q]
Dat het met overstappen van vast zo lang duurt komt omdat je sowieso 14 dagen wettelijke bedenktijd hebt (mits niet in de winkel van de provider afgesloten) waarna er daadwerkelijk iemand de kruisdraden moet gaan trekken in de centrale (wijk of straat). Dus ja, er zit nog fysiek werk aan verbonden ;)
Dat vormt helemaal geen probleem, nummerbehoud is een standaard administratieve handeling voor providers, alleen de identificatiegegevens van je sim moeten dan nog aangepast worden. De identificatiegegevens van je sim kaart (ICC-ID, IMSI en 06-nummer) kunnen vervolgens opnieuw geprogrammeerd worden aan de hand van het IMEI nummer van je mobiel.
Niet zo mooi dat iedereen makkelijk een eSIM kan om programmeren alleen maar aan de hand van een IMEI nummer.
Komen er ook multi e-sims?
Fysiek is er geen ruimte meer nodig voor meerdere sim kaarten, lijkt mij handig bij grensoverschrijdend verkeer of een switch van provider.

Theoretisch zou dat vanaf volgend jaar niet meer hoeven ivm gelijktrekken tarieven nationaal / internationaal, maar dat wordt steeds uitgesteld.
Fysiek is er geen ruimte meer nodig voor meerdere sim kaarten
Wat ik begrijp zit er nog wel een hardwarematige sim in, alleen niet meer in kaartvorm, meerdere sims nemen dus wel meer ruimte in!
De huidige sim kaarten kunnen prima meerdere provider tokens bevatten. Het probleem is dat ze dat niet willen en je dus meerdere sim kaarten nodig hebt, waardoor er meerdere slots nodig zijn om ze fysiek in het apparaat te stoppen.

De eSim kan prima meerdere provider tokens bevatten, het zou met niet verbazen als in de praktijk grotendeels dezelfde crypto hardware wordt gebruikt als in de sim kaart zit.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 14:15]

Misschien ben ik een beetje naïef, maar ik zie liever een "hard" sim. Zeker wanneer NFC betalingen e.d. ook geauthentiseerd worden wil je een chip hebben die moeilijk/of helemaal niet vanaf afstand aan te passen is. Of wanneer je gewoon "off the grid" wilt zijn kun je de sim eruit halen.
veiligheid is altijd relatief, helemaal gezien smartphones tegenwoordig 24/7 via wifi of LTE verbonden zijn met het internet.

maar al die wilde verhalen dat men je op afstand kan volgen als je de simkaart niet gebruikt zijn maar deels waar, daarvoor heb je nog steeds een radio verbinding nodig en ook gewone simkaarten worden tegenwoordig voorzien van NFC, dus helemaal of the grid zal lastig worden, tenzij je speciale cases gebruikt en dan is dat probleem ook meteen opgelost.
tenzij je speciale cases gebruikt en dan is dat probleem ook meteen opgelost.
Maar ja, wat heb je dan nog aan een mobiele telefoon 8)7
Ik vraag me nu af hoe moeilijk het wordt om zoiets te hacken? Huidige SIM-kaarten zijn read-only voor het gedeelte waar provider informatie staat (toch?), nu wordt dit geregeld door het OS, waardoor je theoretisch makkelijker de SIM kan aanpassen. Zou het mogelijk worden om een soort ransomware te schrijven, wat je nummer bijvoorbeeld insteld op 06-00000000 (of in ieder geval, dat je niet meer kan bellen). Het lijkt me een stuk makkelijker nu om zoiets te maken, omdat het OS dit dan allemaal kan instellen..
ff vlug opgezocht wat de encryptie niveau is voor remote provisioning en dat is AES-128.

http://www.gsma.com/newsr...nical-specification-v1-0/

niet de sterkste versleuteling dus, zal deels ermee te maken hebben dat deze standaard ook rekening moet houden dat domme telefoons genoeg rekenkracht moeten hebben om deze techniek te kunnen gebruiken en deels ook dat geheime diensten graag een telefoon snel willen kunnen kraken.

hopelijk is de apple sim iets sterker versleuteld.
Er is weinig mis met AES-128 hoor.
Anoniem: 319464 6 april 2016 08:52
Hoop het niet, gebruik nog steeds een nokia 6310i haha. En mn auto heeft nog steeds carkit 91
Ik een 6230i :+.
Maar e-sims en fysieke sims kunnen prima naast elkaar bestaan, en zullen dat vast nog wel een flinke tijd doen.
De enige reden dat ik die heb weggedaan was dat repareren echt geen optie meer was. Wees gelukkig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.