Voor de doorgewinterde Ubuntu-gebruiker verandert er eigenlijk niets. Misschien wat saai, maar wat ons betreft maar goed ook. Unity 8 komt in de verste verte nog niet over als 'af', getuige de verschillende filmpjes op YouTube en de eigen ervaring via convergence. Hierbij is overigens niet gelet op snelheid, aangezien de gebruikte Nexus 4 om convergence te testen toch echt hardware uit 2012 bevat, waar het overigens erg netjes op draait.
Het uiterlijk van 16.04 doet zo langzamerhand gedateerd aan. Wat dat betreft is het duidelijk dat Canonical al enkele jaren zijn menskracht inzet op de vele andere projecten waarmee het bedrijf bezig is, zoals Ubuntu Phone, Core, Snappy, LXD, Server en wat al niet meer.
Voor de hardcore LTS-gebruikers is het verstandig te wachten met upgraden tot de point-release is uitgebracht, ofwel 16.04.1. In die uitgave zal het gros van de bugs geplet zijn en is de kans om voor vervelende verrassingen te staan, een stuk kleiner.
Minder
Er zijn een paar dingen uit het verleden nog steeds niet fatsoenlijk opgelost voor de argeloze eindgebruiker. Iedereen die ooit een upgrade heeft gedraaid, is waarschijnlijk weleens iets geks tegengekomen. Over het algemeen geen grote problemen, maar als je niet beschikt over voldoende zoekkunst op internet en slechts ongeveer weet waar je naar moet zoeken, ben je hopeloos in de aap gelogeerd. Daarom geldt ons inziens nog steeds: een upgrade gaat bijna altijd goed, maar niet goed genoeg.
Als een upgrade op zichzelf wel goed gaat, is nog niet alles altijd koek en ei. Eindgebruikers die argeloos applicaties hebben geïnstalleerd vanuit andere softwarebronnen en er nu nog van uitgaan dat deze keurig worden geüpgraded via de softwarebronnen, komen bedrogen uit. Apps als Spotify, Dropbox, Steam, Opera en vele andere gebruiken hun eigen repositories, waardoor ze niet afhankelijk zijn van het updateschema van Canonical. Deze worden tijdens een upgrade uitgeschakeld om de upgrade niet te verstoren bij eventuele fouten in die repo's. Daarna blijven de repo's uit en er is geen manier waarop een argeloze eindegebruiker wordt gewezen op de noodzaak om ze weer in te schakelen. Na weer inschakelen blijkt meestal dat er updates zijn voor de desbetreffende programma's, terwijl de eindgebruiker een vals gevoel van veiligheid kan hebben gehad 'omdat ie toch wel automatisch alles zelf updatete'.
Dat brengt ons direct bij het nieuwe softwarecentrum. Dat werkt redelijk, maar mist nog veel opties. Zo is het niet mogelijk om systeempakketten te laten zien en werkt de zoekfunctie nog niet naar behoren. Een advies kan zijn om Synaptic te installeren, een zeer krachtig pakket om programmatuur aan de tand te voelen, te installeren en te verwijderen. Zeer krachtig betekent ook: let op, alles kan kapot.
Als je Xenial Xerus nieuw installeert en de komende twee jaar niet wil upgraden naar een nieuwere versie, zit je waarschijnlijk goed en heb je aan Ubuntu 16.04 een stabiel en zeer compleet besturingssysteem, waarop vooral door de inspanningen van Valve steeds meer games goed draaien en dat betreft dan niet alleen meer indie-titels.
Xenial Xerus met de standaard Unity-interface is via de image-server van Ubuntu te downloaden voor zowel 32- als 64-bitsystemen, maar ook voor PowerPC, zoals een Apple Macintosh G3 en verder, PowerPC64, IBM System Z- en LinuxONE-mainframes en verschillende ARM-systemen.