Is het een robot? Is het een smartphone? Nee, het is RoBoHon. Volgens fabrikant Sharp is het een smartphone die je hart verovert, maar in eerste instantie ziet hij er natuurlijk uit als een robotje. We maakten kennis met RoBoHon op MWC bij de stand van Qualcomm, waar een vriendelijke Japanse man ons een uitgebreide demonstratie gaf van wat RoBoHon kan.
In de video wordt Trust genoemd als fabrikant. Dat moet Sharp zijn.
Hoewel het een prototype is en we het zelf zien als een grappig kijkje in wat de toekomst kan brengen, neemt Sharp zijn eigen robotje best serieus. Het kleine ventje heeft dan ook wel wat in huis. Zo kan hij uit zichzelf opstaan, wat lastig is voor veel robots, en lopen zonder dat hij ergens afvalt met behulp van zijn sensoren. RoBoHon houdt ook van een stevig potje dansen, terwijl hij roept dat hij daar heel goed in is. Wel wat arrogant, maar we moeten zeggen dat hij soepele heupjes heeft.
Gelukkig kan deze smartphone ook wat praktische kunstjes. Met behulp van gezichts- en stemherkenning kun je hem bijvoorbeeld vragen of hij een foto of video van je wil maken. Dat doet hij vervolgens braaf en laat het resultaat desgevraagd zien via zijn picoprojector. Deze projector zou volgens Sharp de kleinste ter wereld zijn, zodat hij in RoBoHon past. Het robotje is immers maar 19,5 cm groot. Zwaar is hij overigens niet, met een gewicht van 390 gram. Dat zijn ongeveer twee flinke smartphones.
Verder kun je de robotvriend vragen of hij informatie voor je opzoekt. Zo zou je volgens de Japanner kunnen vragen of er een leuk restaurantje in de buurt is. RoBoHon leest bovendien graag Wikipedia voor als je iets wilt weten. Een verhaaltje voorlezen aan je kind zou dan ook moeten lukken en dat kan nog best een handige toepassing zijn. Of de stemherkenning goed werkt hebben we niet kunnen zien, want de demo die gegeven werd, was een vaste reeks handelingen en werd dus uitgevoerd of de Japanse man nu wel of niet commando's gaf. De stemherkenning werkte volgens hem niet of slecht op de zeer rumoerige beursvloer, dus daar wilde hij zich niet aan wagen.
RoBoHon draait op Android en je kunt dan ook apps installeren, net als bij saaiere smartphones. Ook kun je met RoBoHon bellen, wat er nogal grappig uitziet. De robot doet zijn armen omhoog als je gebeld wordt en zodra je opneemt zijn benen iets naar voren, om zoveel mogelijk de vorm van een hoorn aan te nemen. Een robot aan je oor hebben is een merkwaardige ervaring, vonden wij.
We kregen wel een beetje een 1.0-gevoel bij dit prototype van RoBoHon, want de projector is niet heel best en het smartphone-schermpje en de navigatie voelen ook niet heel high-end aan. Maar goed, het is ook niet eens zeker of het robotje überhaupt te koop zal zijn in Europa. Daar kon de Japanse man waar we mee spraken niets over vertellen. Ook is de prijs en de datum van beschikbaarheid nog niet bekend. Wel weten we dat RoBoHon op een quadcore Snapdragon 400-chipset met Adreno 305-gpu draait. Er kan een simkaart in en hij heeft ondersteuning voor 4g en wifi.
Voor een consumentenrobotje dat gezien de specificaties hopelijk geen rib uit het lijf zal kosten is RoBoHon een leuke metgezel. Voor nu is het wel meer een grappige gadget dan een praktische hulp. Maar als robotica in de toekomst goedkoper wordt om te produceren en wat erop zit wat functioneler, zien we het nog wel gebeuren dat dit soort robotjes ook buiten Japan aan populariteit wint.