Uiterlijk
Samengevat
De Transformer T100HA blinkt uit door zijn accuduur van elf uur en een scherm dat weliswaar geen hoge resolutie heeft, maar wel een goed contrast en een hoge helderheid. In de praktijk blijken toetsenbord en touchpad wat tegen te vallen en missen we een usb 3.0-aansluiting in het dock, al is de tablet wel voorzien van usb-c. De opslag van 32GB is voldoende voor eenvoudig gebruik, maar kan tekortschieten bij het installeren van grote Windows-updates. De lage prijs maakt de T100HA tot een interessante convertible.
Eindoordeel
Toen Asus eind 2013 de Transformer T100 uitbracht, waren touchscreens vooral voorbehouden aan ultrabooks en convertibles van een euro of duizend. Asus bracht daar verandering in door de T100 van de indertijd nieuwe Atom Bay Trail-processor te voorzien en het systeem te bundelen met Office 2013 voor maar 350 euro.
/i/2000917121.jpeg?f=imagenormal)
Ruim een halfjaar geleden, tijdens de Computex 2015, kwamen we de opvolger van de T100 tegen, met een vernieuwd ontwerp, Intels nieuwe Atom-processor en usb-c. Intussen is de T100HA daadwerkelijk te koop en kijken we of we net zo onder de indruk kunnen raken van deze nieuwe iteratie van de succesvolle T100.
Uiterlijk
Onze T100HA is roze, 'rouge pink' noemt Asus het, maar voor wie dat niet kan waarderen wordt de convertible ook geleverd in wat minder opvallend wit en donkergrijs.
De kleurtjes zijn echter niet de belangrijkste wijziging aan de buitenkant van de T100-tablet; dat is het gebruikte materiaal. De T100HA-behuizing is namelijk niet meer van kunststof, maar van aluminium gemaakt, waardoor de tablet net wat steviger aanvoelt. Ook nieuw zijn de camera met een resolutie van vijf megapixel en de luidsprekers die naar achteren zijn gericht.
De meeste aansluitingen van de tablet zijn aan de rechterzijkant geplaatst, maar Asus ontkwam er niet aan om een usb-c-aansluiting aan de linkerkant te plaatsen. Opladen gaat via de micro-usb-b-aansluiting aan de andere kant, dus zelfs als de tablet aan de lader hangt, is de usb-c-aansluiting gewoon te gebruiken.
De rechterkant is voorzien van een micro-sd-kaartlezer, een micro-hdmi-aansluiting, met daaronder de aansluiting voor de lader, en een 3,5mm-jack voor externe audio. Wie een 'gewoon' usb-apparaat wil aansluiten kan de usb 2.0-aansluiting op het dock gebruiken. Wil je meer snelheid, dan zul je je tot de usb-c-aansluiting moeten wenden, die een maximale snelheid van 5Gbit/s ondersteunt. Dat is voorlopig nog onpraktisch, want er zijn nog niet veel apparaten uitgerust met usb-c. Bovendien had de eerste T100 wel een volledige usb 3.0-aansluiting in het dock geïntegreerd.
Toetsenborddock
Op het toetsenborddock van de eerste generatie T100 hadden we nogal wat kritiek. Het scharnier waar het geheel in opengeklapte toestand op leunde, was namelijk te smal. Daardoor wiebelde het toetsenbord makkelijk heen en weer tijdens het typen en bovendien veerde het te makkelijk in.
Aan dat laatste is weinig veranderd; het kost nog steeds weinig moeite om het toetsenbord op de maat van je aanslag mee te laten 'golven'. Daarnaast is het even wennen aan de kleinere toetsjes, die het resultaat zijn van de compacte 10,1"-formfactor. Gelukkig heeft Asus het scharnier wel aangepakt. Net als bij de T100 Chi is een breder scharnier gebruikt en houden magneten de tablet op zijn plaats, waardoor je geen aparte knop hoeft te gebruiken als je de tablet uit het dock wil halen.
De touchpad tot slot ondersteunt alle gestures die in Windows 10 zijn ingebouwd. Door het compacte formaat van de touchpad is het niet altijd eenvoudig om die veegbewegingen te maken, want je zit al gauw tegen de rand. Ook verlopen de bijbehorende animaties niet steeds even soepel, vooral als er veel software op de achtergrond draait, maar scrollen en vegen worden wel steeds door de touchpad herkend.
Specificaties en benchmarks
De T100HA is voorzien van een quadcore-Atom X5-Z8500-processor en 2GB werkgeheugen, dat uiteraard niet uitbreidbaar is. De draadloze netwerkkaart van Broadcom ondersteunt geen 802.11ac-netwerken, maar kan wel verbinding maken met 5GHz-netwerken, naast de gebruikelijke 2,4GHz-netwerken.
|
Asus Transformer Book T100HA-FU005T |
Processor |
Intel Atom x5-Z8500 |
Cores/threads |
4/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,44GHz (2,24GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics (12eu, 600MHz) |
Werkgeheugen |
2GB ddr3-1600 |
Opslag |
Samsung BGND3R (32GB eMMC) |
WiFi |
Broadcom 802.11abgn |
Schermpaneel |
10,1", ips, 1280x800 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De opslag wordt, zoals gebruikelijk bij dit soort tablets, niet door een ssd, maar door emmc-flash verzorgd. Dat flash is over het algemeen iets sneller dan een harde schijf, maar natuurlijk ook wat minder ruim bemeten. De 32GB opslag die de T100HA rijk is, blijkt in combinatie met Windows 10 krap te zijn. Van Windows 8.1 bouwde Microsoft nog een speciale versie van het besturingssysteem die weinig ruimte innam, maar Windows 10 gebruikt op de T100HA aanzienlijk meer ruimte. Van de 28,3GB die Windows aangeeft, wordt bijna de helft, 13,5GB, door het besturingssysteem gebruikt.
Die karige ruimte wordt helemaal op de proef gesteld als je nieuwe builds van Windows installeert. Onze T100HA werd geleverd met build 10240 van Windows 10, die we vervolgens hebben geüpdatet naar build 10586. Na het updaten was er nog maar vier gigabyte ruimte over, doordat Windows tijdens het updateproces automatisch een omvangrijke back-up maakt. In de praktijk is een micro-sd-kaart dan ook onontbeerlijk. Windows kan bij het uitvoeren van een grote update daar tijdelijk zijn bestanden op kwijt, of je ontziet het emmc-geheugen en zet al je eigen bestanden op de micro-sd-kaart.
Benchmarks
Hoewel Intel in maart 2015 de Cherry Trail-processors aankondigde, zijn we de nieuwe soc in reviews alleen nog in de Microsoft Surface 3 tegengekomen. We vergelijken de Atom x5-processor van de T100HA met de oudere Atoms en de nieuwe Atom x7 in de Surface 3. Om te zien hoe de Atoms presteren in vergelijking met de langzaamste Core-processor nemen we de Asus UX305CA ook in de vergelijking mee.
- Cinebench Multi
- Cinebench Single
- Cinebench OpenGL
De Atom x5-processor blijkt in Cinebench iets sneller te zijn dan de Atom Z3775-processors van de Bay Trail-generatie bij een gelijk gebleven tdp van twee watt. Niet alleen de cpu, maar ook de gpu is sneller geworden. Hoewel de maximale klokfrequentie naar 600MHz daalde, krijgt de gpu bij Cherry Trail de beschikking over twaalf execution units, waar dat er slechts vier waren bij Bay Trail. Dat maakt de tablet niet meteen geschikt om mee te gamen, al zou dat op lage instellingen eventueel wel kunnen.
Scherm en accuduur
Asus voorzag de eerste Transformer T100 van een schermresolutie van 1366x768 pixels, wat de gebruikelijke beeldverhouding van 16:9 oplevert. Een jaar later verscheen de T100 Chi, met een schermresolutie van 1920x1200 pixels, die niet alleen een scherper beeld, maar ook meer verticale ruimte oplevert dankzij de 16:10-beeldverhouding. Bij de nieuwe T100 heeft Asus die 16:10-verhouding aangehouden, al is de resolutie voor dit goedkope model omlaaggebracht naar 1280x800 pixels.
Wie, zoals wij, verwend is met hoge schermresoluties op dure smartphones en tablets, zal er even aan moeten wennen dat letters en pictogrammen niet zo mooi zijn afgerond als bij schermen met een hogere pixeldichtheid. Dat is gelukkig goed te doen en bovendien blijkt de rest van het scherm van goede kwaliteit. Het ips-scherm is gelamineerd en blijkt in tegenstelling tot de eerste generatie T100 wel een hoge maximale helderheid te hebben. Het contrast komt uit op een voor ips-panelen gebruikelijke 1000:1.
Zoals gebruikelijk hebben we ook naar de kleurweergave van het scherm gekeken. Bij een convertible van driehonderd euro willen we echter niet al te veel gewicht aan dat aspect van het scherm hangen. Niemand zal zijn T100 gebruiken voor professionele beeldbewerking, dus als we geen al te gekke afwijkingen constateren, kunnen we daar prima mee leven.
De meting levert inderdaad geen al te gekke waarden op. De kleurtemperatuur is wat te hoog, de gemiddelde gammawaarde wat te laag en de weergave van maximaal verzadigde kleuren klopt niet helemaal, maar extreme afwijkingen die tot een onacceptabel beeld leiden, zijn we niet tegengekomen. Daarmee heeft Asus een prima scherm op een convertible van driehonderd euro gezet.
Accuduur
De relatief lage schermresolutie heeft ook zijn voordelen, want de gpu verbruikt minder energie bij lagere resoluties en ook de backlight van het scherm heeft over het algemeen minder energie nodig om het scherm te verlichten bij lagere resoluties. Dat leverde bij de eerste Transformer T100 al een accuduur van negen en een half uur op. Van de iets zuinigere Cherry Trail-soc en het eveneens iets zuinigere Windows 10 verwachtten we nog een wat betere accuduur. We onderwierpen de nieuwe T100HA daarom aan dezelfde accutests als we bij de eerste T100 draaiden.
Asus blijkt de accuduur inderdaad nog flink verbeterd te hebben. Met een kleinere accu weet de T100HA het in onze beide accutests grofweg twee uur langer uit te houden dan de eerste T100. Wie nooit elf uur zonder oplader is, kan de extra efficiëntie ook gebruiken om de maximale helderheid hoger te zetten.
Conclusie
Van Asus' eerste Transformer T100 raakten we iets meer dan een jaar geleden behoorlijk onder de indruk. Voor een lage prijs kreeg je een tablet met een ips-scherm en een lange accuduur, inclusief toetsenborddock en Office 2013.
Die eerste T100 was echter niet perfect en met de T100HA heeft Asus de paar zwakke punten van dat model aangepakt. Het scherm werd gelamineerd en de maximale helderheid ging flink omhoog. Daarnaast werd het wiebelige scharnier van het dock breder gemaakt voor meer stabiliteit. Over andere zaken hadden we bij die vorige T100 geen klachten, maar ze werden alsnog verbeterd; de accuduur ging omhoog van negen naar ruim elf uur en de Bay Trail-processor werd ingeruild voor een Cherry Trail, die iets sneller en zuiniger is. Tot slot ging er nog eens vijftig euro van de prijs af en is de nieuwe T100 in vier verschillende kleuren te krijgen.
Toch hebben al die verbeteringen nog niet tot gevolg dat we net zo onder de indruk zijn van deze T100HA als van de eerste generatie T100. Dat komt enerzijds doordat het concept van een convertible voor maar driehonderd euro niet meer nieuw is, maar anderzijds door wat kleine missers. In het dock is bijvoorbeeld niet meer een usb 3.0-, maar een usb 2.0-aansluiting geplaatst. En hoewel er wel een een snelle usb-c-aansluiting op de tablet zit, wordt die op dit moment nog door weinig apparaten gebruikt en zul je vaak een verloopkabel moeten gebruiken. Daarnaast zijn toetsenbord en touchpad nog steeds van wat matige kwaliteit en blijkt 32GB voor Windows 10 wel erg weinig ruimte, vooral als je wil updaten naar een nieuwere build. In tegenstelling tot de eerdere versies van de T100 wordt er helaas geen Microsoft Office-licentie meer meegeleverd.
Door gebruik te maken van een micro-sd-kaartje, kun je zorgeloos updaten en voor eenvoudig Office-werk zijn de gratis apps van Word, Excel en PowerPoint voorgeïnstalleerd. Bovendien voldoen toetsenbord en touchpad wel als je ze niet langdurig wilt gebruiken. De nadelen zijn dus niet onoverkomelijk en de T100HA doet met het prima scherm en de lange accuduur van elf uur goede zaken. Daarmee levert Asus toch weer veel convertible voor maar driehonderd euro.
Eindoordeel