Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Asus Transformer T100HA Review

Veel convertible voor je geld

Uiterlijk

Samengevat

De Transformer T100HA blinkt uit door zijn accuduur van elf uur en een scherm dat weliswaar geen hoge resolutie heeft, maar wel een goed contrast en een hoge helderheid. In de praktijk blijken toetsenbord en touchpad wat tegen te vallen en missen we een usb 3.0-aansluiting in het dock, al is de tablet wel voorzien van usb-c. De opslag van 32GB is voldoende voor eenvoudig gebruik, maar kan tekortschieten bij het installeren van grote Windows-updates. De lage prijs maakt de T100HA tot een interessante convertible.

Toen Asus eind 2013 de Transformer T100 uitbracht, waren touchscreens vooral voorbehouden aan ultrabooks en convertibles van een euro of duizend. Asus bracht daar verandering in door de T100 van de indertijd nieuwe Atom Bay Trail-processor te voorzien en het systeem te bundelen met Office 2013 voor maar 350 euro.

Asus Transformer T100HA

Ruim een halfjaar geleden, tijdens de Computex 2015, kwamen we de opvolger van de T100 tegen, met een vernieuwd ontwerp, Intels nieuwe Atom-processor en usb-c. Intussen is de T100HA daadwerkelijk te koop en kijken we of we net zo onder de indruk kunnen raken van deze nieuwe iteratie van de succesvolle T100.

Uiterlijk

Asus T100HA kleurenOnze T100HA is roze, 'rouge pink' noemt Asus het, maar voor wie dat niet kan waarderen wordt de convertible ook geleverd in wat minder opvallend wit en donkergrijs.

De kleurtjes zijn echter niet de belangrijkste wijziging aan de buitenkant van de T100-tablet; dat is het gebruikte materiaal. De T100HA-behuizing is namelijk niet meer van kunststof, maar van aluminium gemaakt, waardoor de tablet net wat steviger aanvoelt. Ook nieuw zijn de camera met een resolutie van vijf megapixel en de luidsprekers die naar achteren zijn gericht.

De meeste aansluitingen van de tablet zijn aan de rechterzijkant geplaatst, maar Asus ontkwam er niet aan om een usb-c-aansluiting aan de linkerkant te plaatsen. Opladen gaat via de micro-usb-b-aansluiting aan de andere kant, dus zelfs als de tablet aan de lader hangt, is de usb-c-aansluiting gewoon te gebruiken.

De rechterkant is voorzien van een micro-sd-kaartlezer, een micro-hdmi-aansluiting, met daaronder de aansluiting voor de lader, en een 3,5mm-jack voor externe audio. Wie een 'gewoon' usb-apparaat wil aansluiten kan de usb 2.0-aansluiting op het dock gebruiken. Wil je meer snelheid, dan zul je je tot de usb-c-aansluiting moeten wenden, die een maximale snelheid van 5Gbit/s ondersteunt. Dat is voorlopig nog onpraktisch, want er zijn nog niet veel apparaten uitgerust met usb-c. Bovendien had de eerste T100 wel een volledige usb 3.0-aansluiting in het dock geïntegreerd.

Toetsenborddock

Op het toetsenborddock van de eerste generatie T100 hadden we nogal wat kritiek. Het scharnier waar het geheel in opengeklapte toestand op leunde, was namelijk te smal. Daardoor wiebelde het toetsenbord makkelijk heen en weer tijdens het typen en bovendien veerde het te makkelijk in.

Aan dat laatste is weinig veranderd; het kost nog steeds weinig moeite om het toetsenbord op de maat van je aanslag mee te laten 'golven'. Daarnaast is het even wennen aan de kleinere toetsjes, die het resultaat zijn van de compacte 10,1"-formfactor. Gelukkig heeft Asus het scharnier wel aangepakt. Net als bij de T100 Chi is een breder scharnier gebruikt en houden magneten de tablet op zijn plaats, waardoor je geen aparte knop hoeft te gebruiken als je de tablet uit het dock wil halen.

De touchpad tot slot ondersteunt alle gestures die in Windows 10 zijn ingebouwd. Door het compacte formaat van de touchpad is het niet altijd eenvoudig om die veegbewegingen te maken, want je zit al gauw tegen de rand. Ook verlopen de bijbehorende animaties niet steeds even soepel, vooral als er veel software op de achtergrond draait, maar scrollen en vegen worden wel steeds door de touchpad herkend.

Specificaties en benchmarks

De T100HA is voorzien van een quadcore-Atom X5-Z8500-processor en 2GB werkgeheugen, dat uiteraard niet uitbreidbaar is. De draadloze netwerkkaart van Broadcom ondersteunt geen 802.11ac-netwerken, maar kan wel verbinding maken met 5GHz-netwerken, naast de gebruikelijke 2,4GHz-netwerken.

  Asus Transformer Book T100HA-FU005T
Processor Intel Atom x5-Z8500
Cores/threads 4/4
Klokfrequentie (turbo) 1,44GHz (2,24GHz)
Gpu Intel HD Graphics (12eu, 600MHz)
Werkgeheugen 2GB ddr3-1600
Opslag Samsung BGND3R (32GB eMMC)
WiFi Broadcom 802.11abgn
Schermpaneel 10,1", ips, 1280x800 pixels
Besturingssysteem Windows 10 Home

De opslag wordt, zoals gebruikelijk bij dit soort tablets, niet door een ssd, maar door emmc-flash verzorgd. Dat flash is over het algemeen iets sneller dan een harde schijf, maar natuurlijk ook wat minder ruim bemeten. De 32GB opslag die de T100HA rijk is, blijkt in combinatie met Windows 10 krap te zijn. Van Windows 8.1 bouwde Microsoft nog een speciale versie van het besturingssysteem die weinig ruimte innam, maar Windows 10 gebruikt op de T100HA aanzienlijk meer ruimte. Van de 28,3GB die Windows aangeeft, wordt bijna de helft, 13,5GB, door het besturingssysteem gebruikt.

Die karige ruimte wordt helemaal op de proef gesteld als je nieuwe builds van Windows installeert. Onze T100HA werd geleverd met build 10240 van Windows 10, die we vervolgens hebben geüpdatet naar build 10586. Na het updaten was er nog maar vier gigabyte ruimte over, doordat Windows tijdens het updateproces automatisch een omvangrijke back-up maakt. In de praktijk is een micro-sd-kaart dan ook onontbeerlijk. Windows kan bij het uitvoeren van een grote update daar tijdelijk zijn bestanden op kwijt, of je ontziet het emmc-geheugen en zet al je eigen bestanden op de micro-sd-kaart.

Benchmarks

Hoewel Intel in maart 2015 de Cherry Trail-processors aankondigde, zijn we de nieuwe soc in reviews alleen nog in de Microsoft Surface 3 tegengekomen. We vergelijken de Atom x5-processor van de T100HA met de oudere Atoms en de nieuwe Atom x7 in de Surface 3. Om te zien hoe de Atoms presteren in vergelijking met de langzaamste Core-processor nemen we de Asus UX305CA ook in de vergelijking mee.

  • Cinebench Multi
  • Cinebench Single
  • Cinebench OpenGL
Cinebench 11.5 - Multi
Systeemnaam Processor In punten, hoger is beter
Asus UX305CA Core m3-6Y30
*******
2,14
Microsoft Surface 3 Atom x7-Z8700
******
1,78
Asus T100HA-FU005T Atom x5-Z8500
*****
1,52
Asus Transformer T100 Chi Atom Z3775
*****
1,49
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775
*****
1,48
Acer Aspire Switch 10 Atom Z3745
****
1,25
Lenovo Miix 2 10" Atom Z3740
***
1,05
Asus Transformer Book T100 Atom Z3740
***
1,02
Cinebench 11.5 - Single
Systeemnaam Processor In punten, hoger is beter
Asus UX305CA Core m3-6Y30
*******
0,93
Microsoft Surface 3 Atom x7-Z8700
****
0,47
Asus T100HA-FU005T Atom x5-Z8500
***
0,41
Asus Transformer T100 Chi Atom Z3775
***
0,40
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775
***
0,40
Asus Transformer Book T100 Atom Z3740
**
0,32
Acer Aspire Switch 10 Atom Z3745
**
0,32
Lenovo Miix 2 10" Atom Z3740
**
0,31
Cinebench 11.5 - OpenGL
Systeemnaam Processor GPU Framerate in fps, hoger is beter
Asus UX305CA Core m3-6Y30 HD 515
*******
23,4
Microsoft Surface 3 Atom x7-Z8700 HD Graphics
****
11,9
Asus T100HA-FU005T Atom x5-Z8500 HD Graphics
***
10,2
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775 HD Graphics
**
7,0
Acer Aspire Switch 10 Atom Z3745 HD Graphics
**
6,8
Asus Transformer T100 Chi Atom Z3775 HD Graphics
**
6,8
Lenovo Miix 2 10" Atom Z3740 HD Graphics
**
6,1
Asus Transformer Book T100 Atom Z3740 HD Graphics
**
6,0

De Atom x5-processor blijkt in Cinebench iets sneller te zijn dan de Atom Z3775-processors van de Bay Trail-generatie bij een gelijk gebleven tdp van twee watt. Niet alleen de cpu, maar ook de gpu is sneller geworden. Hoewel de maximale klokfrequentie naar 600MHz daalde, krijgt de gpu bij Cherry Trail de beschikking over twaalf execution units, waar dat er slechts vier waren bij Bay Trail. Dat maakt de tablet niet meteen geschikt om mee te gamen, al zou dat op lage instellingen eventueel wel kunnen.

Scherm en accuduur

Asus voorzag de eerste Transformer T100 van een schermresolutie van 1366x768 pixels, wat de gebruikelijke beeldverhouding van 16:9 oplevert. Een jaar later verscheen de T100 Chi, met een schermresolutie van 1920x1200 pixels, die niet alleen een scherper beeld, maar ook meer verticale ruimte oplevert dankzij de 16:10-beeldverhouding. Bij de nieuwe T100 heeft Asus die 16:10-verhouding aangehouden, al is de resolutie voor dit goedkope model omlaaggebracht naar 1280x800 pixels.

  • Helderheid
  • Contrast
Schermhelderheid
Systeemnaam Scherm Resolutie Helderheid in cd/m², hoger is beter
Microsoft Surface 3 10,8" 1920x1280
*******
406
Asus T100HA-FU005T 10,1" 1280x800
*******
402
Lenovo Miix 2 10" 10,1" 1920x1200
*******
399
Asus Transformer T100 Chi 10,1" 1920x1200
*******
398
Acer Aspire Switch 10 10.1" 1366x768
******
337
Asus Transformer Book T200 11,6" 1366x768
*****
283
Asus Transformer Book T100 10,1" 1366x768
*****
264
Contrast (max. helderheid)
Systeemnaam Scherm Resolutie Verhouding, hoger is beter
Asus Transformer Book T100 10,1" 1366x768
*******
1156:1
Asus T100HA-FU005T 10,1" 1280x800
******
1071:1
Microsoft Surface 3 10,8" 1920x1280
******
915:1
Lenovo Miix 2 10" 10,1" 1920x1200
*****
907:1
Acer Aspire Switch 10 10.1" 1366x768
*****
805:1
Asus Transformer Book T200 11,6" 1366x768
*****
776:1
Asus Transformer T100 Chi 10,1" 1920x1200
*****
775:1

Wie, zoals wij, verwend is met hoge schermresoluties op dure smartphones en tablets, zal er even aan moeten wennen dat letters en pictogrammen niet zo mooi zijn afgerond als bij schermen met een hogere pixeldichtheid. Dat is gelukkig goed te doen en bovendien blijkt de rest van het scherm van goede kwaliteit. Het ips-scherm is gelamineerd en blijkt in tegenstelling tot de eerste generatie T100 wel een hoge maximale helderheid te hebben. Het contrast komt uit op een voor ips-panelen gebruikelijke 1000:1.

Zoals gebruikelijk hebben we ook naar de kleurweergave van het scherm gekeken. Bij een convertible van driehonderd euro willen we echter niet al te veel gewicht aan dat aspect van het scherm hangen. Niemand zal zijn T100 gebruiken voor professionele beeldbewerking, dus als we geen al te gekke afwijkingen constateren, kunnen we daar prima mee leven.

De meting levert inderdaad geen al te gekke waarden op. De kleurtemperatuur is wat te hoog, de gemiddelde gammawaarde wat te laag en de weergave van maximaal verzadigde kleuren klopt niet helemaal, maar extreme afwijkingen die tot een onacceptabel beeld leiden, zijn we niet tegengekomen. Daarmee heeft Asus een prima scherm op een convertible van driehonderd euro gezet.

Accuduur

De relatief lage schermresolutie heeft ook zijn voordelen, want de gpu verbruikt minder energie bij lagere resoluties en ook de backlight van het scherm heeft over het algemeen minder energie nodig om het scherm te verlichten bij lagere resoluties. Dat leverde bij de eerste Transformer T100 al een accuduur van negen en een half uur op. Van de iets zuinigere Cherry Trail-soc en het eveneens iets zuinigere Windows 10 verwachtten we nog een wat betere accuduur. We onderwierpen de nieuwe T100HA daarom aan dezelfde accutests als we bij de eerste T100 draaiden.

  • Browsen
  • Video
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Resolutie Accu Tijd, hoger is beter
Asus T100HA-FU005T 1280x800 30Wh
*******
11u17m
Asus Transformer Book T100 1366x768 36Wh
******
9u31m
Asus Transformer T100 Chi 1920x1200 30Wh
*****
8u40m
Microsoft Surface 3 1920x1280 28Wh
****
7u15m
Lenovo Miix 2 10" 1920x1200 24Wh
****
6u55m
Asus Transformer Book T200 1366x768 38Wh
****
5u44m
Acer Aspire Switch 10 1366x768 25Wh
****
5u43m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Resolutie Accu Tijd, hoger is beter
Asus T100HA-FU005T 1280x800 30Wh
*******
11u51m
Asus Transformer Book T100 1366x768 36Wh
*****
8u29m
Asus Transformer T100 Chi 1920x1200 30Wh
*****
8u10m
Microsoft Surface 3 1920x1280 28Wh
****
6u56m
Asus Transformer Book T200 1366x768 38Wh
****
6u18m
Acer Aspire Switch 10 1366x768 25Wh
****
6u5m
Lenovo Miix 2 10" 1920x1200 24Wh
***
5u47m

Asus blijkt de accuduur inderdaad nog flink verbeterd te hebben. Met een kleinere accu weet de T100HA het in onze beide accutests grofweg twee uur langer uit te houden dan de eerste T100. Wie nooit elf uur zonder oplader is, kan de extra efficiëntie ook gebruiken om de maximale helderheid hoger te zetten.

Conclusie

Van Asus' eerste Transformer T100 raakten we iets meer dan een jaar geleden behoorlijk onder de indruk. Voor een lage prijs kreeg je een tablet met een ips-scherm en een lange accuduur, inclusief toetsenborddock en Office 2013.

Die eerste T100 was echter niet perfect en met de T100HA heeft Asus de paar zwakke punten van dat model aangepakt. Het scherm werd gelamineerd en de maximale helderheid ging flink omhoog. Daarnaast werd het wiebelige scharnier van het dock breder gemaakt voor meer stabiliteit. Over andere zaken hadden we bij die vorige T100 geen klachten, maar ze werden alsnog verbeterd; de accuduur ging omhoog van negen naar ruim elf uur en de Bay Trail-processor werd ingeruild voor een Cherry Trail, die iets sneller en zuiniger is. Tot slot ging er nog eens vijftig euro van de prijs af en is de nieuwe T100 in vier verschillende kleuren te krijgen.

Toch hebben al die verbeteringen nog niet tot gevolg dat we net zo onder de indruk zijn van deze T100HA als van de eerste generatie T100. Dat komt enerzijds doordat het concept van een convertible voor maar driehonderd euro niet meer nieuw is, maar anderzijds door wat kleine missers. In het dock is bijvoorbeeld niet meer een usb 3.0-, maar een usb 2.0-aansluiting geplaatst. En hoewel er wel een een snelle usb-c-aansluiting op de tablet zit, wordt die op dit moment nog door weinig apparaten gebruikt en zul je vaak een verloopkabel moeten gebruiken. Daarnaast zijn toetsenbord en touchpad nog steeds van wat matige kwaliteit en blijkt 32GB voor Windows 10 wel erg weinig ruimte, vooral als je wil updaten naar een nieuwere build. In tegenstelling tot de eerdere versies van de T100 wordt er helaas geen Microsoft Office-licentie meer meegeleverd.

Door gebruik te maken van een micro-sd-kaartje, kun je zorgeloos updaten en voor eenvoudig Office-werk zijn de gratis apps van Word, Excel en PowerPoint voorgeïnstalleerd. Bovendien voldoen toetsenbord en touchpad wel als je ze niet langdurig wilt gebruiken. De nadelen zijn dus niet onoverkomelijk en de T100HA doet met het prima scherm en de lange accuduur van elf uur goede zaken. Daarmee levert Asus toch weer veel convertible voor maar driehonderd euro.

Reacties (122)

Wijzig sortering
Tip: voor dezelfde prijs laat je er eentje overkomenuit de VSS met 64 GB SSD en 4 GB RAM:
Tip: voor dezelfde prijs laat je er eentje overkomenuit de VSS met 64 GB SSD en 4 GB RAM:
Dan wordt hij wel iets duurder. Dat gezegd je krijgt er wel meer voor terug.

Price: $294.00
Bestelbedrag in euro’s ¤ 269,48
Invoerrechten bedrag ¤ 11,32
BTW bedrag ¤ 58,97
Totale bijkomende kosten ¤ 83,29
Totaalbedrag ¤ 352,76 (+30,91%)

Of zoals KontI zegt
KontI @raro007 • 26 januari 2016 10:11 ] Rij je toch FF uurtje richting mediamarkt.de?!
http://www.mediamarkt.de/...100ha-fu029t-2034080.html
Alternate.de heeft hem ook op voorraad ¤379,- + ¤6 á ¤10 verzendkosten erbij. Als je geen auto hebt.

[Reactie gewijzigd door Dragonetti op 28 januari 2016 19:18]

Krijgt je 'm dan niet mit eine QWERTZ-tastatur Inkl. ä, ö,ü und ß?
Volgens mij houden ze daar wel rekening mee, anders zou je desnoods zelf via email kunnen navragen....toch.
Ik mis de afmetingen en het gewicht bij de specificaties. Niet onbelangrijk bij een tablet convertible zoals deze.

Het klinkt wel als een interessant alternatief voor de surface 3, hij is veel goedkoper, zeker als je meerekent dat je bij de surface nog eens 115¤ extra mag neertellen voor het toetsenbord. Dan is deze maar de helft van de prijs. En hij is niet veel trager, wel jammer van de veel mindere resolutie. Ik denk dat hij ook wel wat zwaarder zal zijn.

Ik vraag me trouwens ook af of je bij deze het scherm omgekeerd in de toetsenbord dock kan steken, zou handig zijn om films te kijken bijv in het vliegtuig.

Maar al met al vind ik hem wel interessant, ik wacht nog even af of Linux er goed op gaat werken want dat is niet zeker met de nieuwste atom generaties.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 januari 2016 11:13]

Heb 'm net op de weegschaal gezet voor je; de tablet weegt 589 gram en de dock is 494 gram. De tablet past maar op een manier in de dock. Andersom zou op zich kunnen, ware het niet dat de connector die de boel met elkaar verbindt maar op een manier past :)
Ik vind het toch nogsteeds jammer dat ze niet gewoon USB-C voor deze koppeling gebruikte. Waarbij het dock gewoon een USB hub is met een USB-C aansluiting en daarnaast een USB 3.0 aansluiting. Er zit niks in het dock wat een speciale aansluiting nodig heeft.
Bedankt! Dat is wel jammer, hij is dan toch een stuk zwaarder dan de Surface 3 met type cover. Dat scheelt wel als je alleen met handbagage reist. Maar het is natuurlijk zo dat door de constructie het toetsenbord dock niet veel lichter mag zijn dan het scherm anders kantelt hij te snel. Bij de surface heb je de kickstand die hem overeind houdt.
Dat kantelen merk je niks van op een vlak oppervlak, maar wanneer je hem bijvoorbeeld op schoot hebt met dock dan is het een ander verhaal. Dat is dus een "minpuntje" vind ik zelf. het gewicht is geen probleem, voel geen verschil tussen iPad of deze maar ja er zijn watjes die 10 gram al zwaar vinden :D
Het gewicht interesseert mij ook niet zo veel op zich, maar ik reis veel voor mijn werk en dan vaak alleen met handbaggage (max 10 kilo, meestal ryanair dus ze kijken er echt naar). De werk laptop moet ook mee en mijn koffer is leeg al meer dan 3 kilo, dus dat tikt al snel aan. Dan is 100g bespaard weer genoeg voor een extra T-shirt.
Jammer van die connector. Mijn T300 Chi zet ik elke avond achterstevoren in het (bluetooth) toetsenbord. Ideaal om een tablet zo voor je te hebben staan, voor een spelletje maar ook om een serie te kijken. Die is met zijn 12,5 inch ook wel prettig in gebruik. Iets te zwaar voor langdurig tablet only gebruik in de handen maar wel full hd en met een fatsoenlijk formaat toetsenbord dat lekker wegtikt. Windows 10 gebruik ik dus best vaak in tablet mode, vaker dan ik voorheen had gedacht. Het aantal universal apps neemt ook zienderogen toe dus dat belooft veel goeds voor het platform. Ik ben dus wel blij met mijn convertible en al een paar vrienden en kennissen zijn nu ook behoorlijk geïnteresseerd geraakt in het concept.
Het is alles behalve een interessant alternatief voor de Surface 3. Tenzij je alleen naar geld kijkt. De Surface 3 is zoveel sneller dan dit systeem. Ik heb de vorige T100 voor mijn vrouw gekocht, die echt niet veeleisend is, wat een drama. Je moet constant wachten op handelingen, constant doen kleine dingen het niet (aan/uit knop indrukken.....5 tellen wachten.....nog eens 5 tellen...dan nog maar een keer drukken, snel beeld en weer uit, dat soort dingen).

Nee, dit is echt iets om te kopen met oog _alleen_ op geld. Maar het is _geen_ interessant alternatief voor een Surface, het verschil in prestaties is gewoon te groot om ze te vergelijken.
Mijn vrouw heeft ook de originele T100. Deze heeft ook een probleem voor het weergeven van beeld bij het herstellen uit de slaapstand. Om een of andere reden helpt "Ctrl-Alt-Delete", ook uit te voeren met de tablet los van het toetsenbord door de aan/uit knop samen met de Windows toets in te drukken (geldt trouwens als Ctrl+Alt+Delete op alle Windows tablets), bij haar gaat het scherm dan wel direct aan. Ik hoop dat het helpt.
C-State uitzetten in de bios helpt vaak bij dit soort grappen op laptops, als dit een optie is.
Ik zal het een keer proberen.
Denk dat je accu(duur) het minder leuk vindt.
We zullen het in de gaten houden. Maar de stand by accu duur vind ik niet zo interresant. De tablet wordt vooral in huis gebruikt. Dus er is meestal wel een stopcontact in de buurt als de nood echt aan de man komt.
Dat heb ik ook met mijn Asus xa205. Idd. 'ctrl-alt-delete' enigste wat helpt.
Ik kan mij helemaal niet vinden in je ervaringen met de T100. Als je gewoon niet gek doet met het beestje en er wat dingen opzet maar niet te veel is er niks aan de hand. De surface 3 heeft voor de goedkopere versie ook maar 2GB RAM en bijna gelijke prestaties.
Ik weet dat de specs hetzelfde lijken, maar toch vind ik de asus een goedkoop aanvoelend apparaat. Daarnaast vind ik, inderdaad met ervaringen zoals ik die omschreef, dat hij niet echt goed presteert.

Ik zal mijn bewoordingen wel afzwakken overigens, want op zich is het op papier wel een interessant alternatief...maar in mijn ogen niet, omdat de prestaties elkaar teveel, in mijn ogen, ontlopen.

Ik had ook gezworen dat er een celeron in de S3 zit, maar daar heb ik mij in vergist...excuses :p

[Reactie gewijzigd door yvez op 26 januari 2016 09:20]

Ik vind onze T100 (van de vorige generatie) juist ontzettend prettig en snel werken, zelfs in vergelijking met mijn Haswell-i5 + SSD game-pc. Hij start in minder dan 10 seconden op en draait zijn hand niet om voor het normale werk, zoals Office & browsen. Ook de minder veeleisende Steam-spelletjes (Football Manager, Civ5, Pirates!) zijn goed te doen.

Uit slaapstand komen is een enkele keer een probleem geweest, maar dat is dan een kleine ergernis en rechtvaardigt voor mij niet de stap naar een apparaat dat meer dan 2 keer zoveel kost. Verder hebben we nul problemen gehad met het apparaat en zijn er dan ook ontzettend tevreden mee.
Dat vind ik ook, zelfs recent helemaal geformatteerd en van scratch af aan met een USB stick weer geïnstalleerd met Windows 10 home.
niet omdat ie traag werd maar omdat ik het gevoel had dat het sneller kon omdat ik was geupgrade vanaf Windows 8.
moest even zoeken naar alle drivers maar als je het SoC driverpack download vanaf de asus support site dan heb je in principe alles.
Maar kijk naar de Processor (SoC), deze is bijna even snel als in de Surface 3. Het is niet dezelfde als in de originele T100. Dit is een geupdate model.

Zie ook de benchmarks waarin de twee direct vergeleken zijn. Veel verschil is er niet.
Ik herken het probleem ook niet met de T100TA. Alles start instant (althans als het normale app's zijn, Photoshop heeft langer nodig, maar dat is logisch).

En dat dingen niet werken is ook vreemd. Maar misschien nog Windows 8 er op?
Ik heb op dit moment een week de t100ta met z7335 soc. kunnen gebruiken. Hiervoor de t300chi fl082h (ook geen redelijk werkend apparaat, werkelijk te trage emmc). Het is best een leuk apparaat de t100. Grootste minpunt is dat de processor het vaak niet trekt voor mijn taken. Eenvoudig rarren trekt al teveel. Of mega.hosting. En die domme broadcom wifi klapt om het uur eruit. Alleen met herstart herstel je deze. Aanpassingen aan de driver (autodetect ed uit ook 40 mhz tolerantie) helpen evenmin.

[Reactie gewijzigd door SoundByte op 29 januari 2016 22:14]

Waarom vindt Tweakers het hebben van usb-c in elke review weer een nadeel (want nog geen apparatuur voor) maar het ontbreken ervan ook (want ouderwets)?

Zo kan het nooit goed zijn ;-)
Als het aan mij ligt stappen we morgen allemaal over op usb-c voor alles :) Maar zo werkt het nou eenmaal niet en heeft 99% van de gebruikers (als het niet meer is) op dit moment alleen maar apparaten met een usb-a-aansluiting rondslingeren. In de praktijk is usb-c op dit moment dus nog een nadeel. Specifiek voor deze T100HA is het jammer dat ze de eerste T100 wel een gewone usb 3.0-aansluiting in de dock hebben meegegeven en dat dit nieuwe model gedowngrade is naar usb 2.0.
je kan het ook zo bekijken om USB-C JUIST als een pluspunt te geven, zodat bedrijven reviews lezen op websites zoals Tweakers, dat ze zien: Oja, dit product heeft USB-C dus die gaat met de toekomst mee, uiteindelijk word alles straks toch wel USB-C, daar ben ik niet bang voor. Maar het is juist goed als USB-C een pluspunt krijgt voor mijn part.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 26 januari 2016 10:17]

Moet Asus wel de juiste verloop naar A-stekker standaard meeleveren. De juiste micro-usb 3.0 verlopen vinden is een ellende.
In de praktijk is usb-c op dit moment dus nog een nadeel.
Waarom heb je niks gezegd over hoe dom het gebruik is van usb-c in deze tablet?
Voordeel van usb-c is dat je het blind in de poort kan stoppen en dat het reversible is(plus steviger). Hierdoor kun je heel makkelijk je tablet opladen en doordat het reversible is kun je zelfs je telefoon opladen van de tablet als je zou willen. USB-C geeft geen extra snelheid.
USB-A aan de andere kant kan USB 3.1 Gen 2 aanbieden.

Dus dom dat je USB-A poorten USB 2.0 zijn en Dom dat je nog steeds oplaad met een vervelende USB B micro.
Maak hem ¤50 duurder en doe er 4GB werkgeheugen en 64GB opslag in. Volgens mij zou het dan een groter succes kunnen worden.
Doe dan 50 euro meer en doe dit erin en doe 50 euro en doe dat erin en eind van de rit bedaal je stukken meer.
Ik vind 2 gb meer dan genoeg vroeger was het zelfs 1.
Vroeger had je ook een hdd van 2gb maar die gebruik je nu ook niet meer.
Ja, met elke upgrade wordt hij duurder maar 2gb ram is voor browsen al krap als je online games oid wilt spelen. 32gb opslag is vragen om ellende, ken iemand met de voorloper van dit ding en die liep ook constant tegen gezeur aan.
Was ook mijn gedachte, echter dan krijg je een QWERTZ toetsenbord.
Nog contact gehad met de MM in DE: kan die ook met een QWERTY geleverd worden: helaas dat gaat dus niet.
Dan heb je wel 4GB intern en 64GB HDD maar helaas ook een duits AZERTY toetsenbord.
Liever dus zo'n model in de US scoren.
Het zou kunnen dat de duitsers ze leveren met ander toetsenbord, de foto op de website laat echter wel een qwerty zien
Eentje uit de V S laten iverkomen. Hoe moet dat met de voedings-adapter. Die slikt toch alleen 110v ?
De t100 wordt gevoed met een 2a usb lader. Hetzelde dus als een moderne smatphone. Dikke kans dat je er nog 1 hebt liggen.
Tsja, vroeger leefden we ook maar tot 50 jaar. Zoiets is altijd een beetje een non-argument natuurlijk, tijden/behoeften/technologie veranderen. Los daarvan ben het wel absoluut eens met je eigenlijke opmerking: zo wil iedereen wel iets anders 'extra's' voor die 50 euro erbij. De 1 heeft die 50 euro extra over voor een full HD scherm, en de ander wil dat weer liever investeren in opslag, etc, en voor de derde persoon wordt dan juist die 50 euro extra weer de dealbreaker qua prijs, omdat er 'onnodig veel' opslag in zit. Ergens moet er een streep getrokken worden.

Volgens mij een mooie laptop voor de prijs en ook leuk dat ze het in aparte kleuren uitbrengen. Ik zou zelf echt nooit voor roze (of wat voor speciale naam ze er ook aan geven) gaan, maar ik weet zeker dat heel veel andere vrouwen dit juist ontzettend leuk vinden en dat ze daardoor als warme broodjes zullen gaan.
Mijn desktop volderd jaren prima met 2gb geheugen. Nergens last van. Laptops met maar 2gb geheugen however ( ja en win8.1) kan niet veel hebben blijkbaar. Heb nu de t300chi en t100ta mogen gebruiken. Beiden zijn het voor mij net niet.
En een Full HD display..
Punt is dat ie dan volgens mij veel duurder wordt. Tot 32 gb mag de fabrikant er gratis Windows 10 opzetten. Bij 64 gb moet er ook voor een Windows licentie betaald worden.
Maak hem ¤50 duurder en doe er 4GB werkgeheugen en 64GB opslag in. Volgens mij zou het dan een groter succes kunnen worden.
Ja en doe er dan ook maar gelijk een Full HD scherm in voor 50 euro meer, tja zo blijf je bezig. ;)
Asus heeft er alles aan gedaan om deze convertible onder de grens van 300 euro te krijgen (299) en als zodanig in de markt te zetten. Mensen die dit als alternatief voor de duurdere zakelijke convertibles zien, begrijpen de doelgroep niet helemaal.
Idd. Zo kun je bezig blijven. :)

...Maar naar mijn nederige mening is 32GB opslag en 2GB geheugen dermate krap dat dat de gebruiksvriendelijkheid en het gebruik van dit apparaat drastisch beperkt. Niet dat dit een powerhouse van een convertible is, maar eh, wat meer opslagruimte en geheugen had dit apparaat voor b.v. een ¤50,- een betere deal gemaakt. Full HD hoeft van mij nu niet direct, met deze nederige resolutie van 1280x768 zou ik kunnen leven. Maar ja, dat is mijn nederige mening maar.... :)
Voor een stuk minder dan 50 euro kan je een MicroSD-kaartje erin stoppen en heb je je extra geheugen. Als je het niet nodig hebt, heb je er niet voor moeten betalen, en 50 euro op 300 euro is toch al een behoorlijk verschil. Wij hebben hier 2 HP Stream laptopjes, eveneens 32 GB en 2 GB, met Windows 10 erop. Deze doen perfect voor wat ze bedoeld zijn: wat simpel mobiel en online werk. En Met Windows 10 + Office erop hebben ze nog een grote 10 GB over aan build-in opslag.
De cpu ondersteunt geen 4GB, daarvoor zouden ze dus al moeten upgraden naar een Pentium
Sorry foutje, kan tot 8gb ram aan:
http://ark.intel.com/m/nl...z#@product/specifications

[Reactie gewijzigd door maevian op 26 januari 2016 11:52]

De Atom Z8500 ondersteund wel degelijk meer dan 2GB. Dat was bij oudere generaties.
De Z8500 gaat zelfs tot 8GB volgens de specification sheets.

Ik ben zelf ook wat aan het rondkijken voor een Z8500 tablet en ik ben er nog niet uit of ik 2 GB / 1280 x 800 voldoende vind of dat ik 4 GB / 1920 x 1200 wil. Helaas nog geen reacties op mijn vraag hierover.
bron?
Sorry, je hebt gelijk
http://ark.intel.com/m/nl...z#@product/specifications
Deze cpu kan blijkbaar tot 8gb ram aan.
Dan snap ik de keuze ook niet, zeker niet met de huidige prijzen van ddr3

[Reactie gewijzigd door maevian op 26 januari 2016 11:49]

de Atom (inc. deze Cherry Trail) ondersteunt maximaal 2 GB geheugen.
Met die 64GB kan ik wel leven. Merk de beperking van mijn 32GB wel, zeker toen ik naar Windows 10 ging en later naar Windows 10.1. Als je disk vrij vol zit dan moet je USB plaatsen om bij te werken of een shdc kaartje. Maar de 4GB is niet echt nodig.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 27 januari 2016 17:08]

Als eigenaar van de T100 eerste generatie herken ik mij hier niet echt in:
Op het toetsenborddock van de eerste generatie T100 hadden we nogal wat kritiek. Het scharnier waar het geheel in opengeklapte toestand op leunde, was namelijk te smal. Daardoor wiebelde het toetsenbord makkelijk heen en weer tijdens het typen en bovendien veerde het te makkelijk in.
inveren wel, maar dat had niks met het scharnier te maken, maar door de plastic constructie... wiebelen door een smal scharnier heb ik ook nooit gemerkt
inveren wel, maar dat had niks met het scharnier te maken, maar door de plastic constructie... wiebelen door een smal scharnier heb ik ook nooit gemerkt
Ja, maar daar dat schrijven ze niet. Sterker nog, met mijn T100TAM vond ik persoonlijk dat het scharnier eigenlijk best wel robuust is ten opzichte van wat ik verwacht had. En dat wiebelen heb ik nooit meegemaakt en gebruik hem iedere dag met en zonder toetsenbord.
Tam is wel metaal.. ds dat zal wellicht wat schelen met hoe robuust hij is... ik hbe het trouwens ook nooit gemerkt
Hopelijk is deze wel betrouwbaarder dan zijn voorganger. Daarvan was de return rate enorm hoog met bijzonder veel DOAs bij ons. Allemaal verschillende defecten maar het touchscreen was opvallend vaak de dader met ghost touches.

Ook jammer van opnieuw maar 32GB. Verder ben ik er wel van overtuigd dat ook deze weer gaat verkopen als zoete broodjes. (Net als zijn voorganger. :) ) Ik ben van Asus wel wat hogere kwaliteit gewoon dus ben het vertrouwen nog niet kwijt en hoop dat ze voor dit toestel hun QC op orde hebben. :)
Die ghost touches had ik ook, maar dan alleen als ie aan de lan- of hdmi kabel bij de tv zat. Bleek een storende stroomadapter van de UPC modem te zijn ;(
Ooit een Transformer Prime gehad. Wat een ramp. Veel te langzaam om fatsoenlijk te gebruiken.
Vond ook het ontwerp niet handig, wanneer je hem open klapte was het totaal niet stabiel, het scherm was zo zwaar dat het bij de minste aanraking naar achter viel.
Hierdoor zou ik al nooit meer voor dit type kiezen, Asus heeft zijn kans hierop verspeeld in mijn ogen.
Tsja, op die manier mag je eigenlijk van geen enkel merk ooit nog iets kopen. Er is geen merk op deze planeet die niet ooit eens hetzelfde soort misser is begaan en 'crap' op de markt heeft gebracht...

Na 2,5 jaar professioneel gebruik van een T100 bij het lesgeven en als digitale partituurlezer (ik ben muziekleerkracht) kan ik je verzekeren dat het ding voor zijn prijs echt wel tot heel wat in staat is. Nee je wil er geen Photoshop of andere zware software op draaien, maar mijn dagelijkse websites lezen, OneNote voor lesnotities en een PDF-reader voor digitale partituren doet het ding al fantastisch sinds dag één ;)
Je vergelijkt ook echt appels met appels......
Ik blijf grote fan van de kleine notebook/convertibles die Asus op de markt brengt. Ik zou graag de specificaties en vooral de afwerking van de t100ah zien in een notebook met gelijkende omvang zien. Dat toestel zou wel eens nog lichter en compacter kunnen zijn door een ander scharniertype. het betreurt me toch steeds ook dat er in dit type slechts 2 gb ram geheugen in verwerkt wordt. Met een verdubbeling zouden geheugenintensievere taken (ik denk aan multitasken, Chrome gebruiken, geen beeldbewerking) toch vlotter lopen.
Op de Amerikaanse site van Asus staan nog wel versies met 4GB RAM en ook met 64 en 128 eMMC ROM. Wie weet dat die in een later stadium ook naar Nederland zullen komen.
Kortom, mooi product dat niet goed uit de verf komt door de hoge systeem eisen van windows. Jammer, want er zijn prima alternatieven.
Zou niet weten welk alternatief beter zou zijn? Android is voor een ander doelpubliek en iets als Ubuntu heeft slechte touch ondersteuning
Ben zelf erg nieuwsgierig of Remix OS een succes gaat worden. Op Android gebaseerd, maar dan met fatsoenlijke multitasking en muis ondersteuning.
http://www.jide.com/en/remixos
Probleem is dat de meeste Android apps niet goed schalen naar schermen boven de 7 inch, dan mag er nog fatsoenlijke multitasking en muis ondersteuning zijn. Daarnaast is het grootste voordeel van Windows tablets de volwaardige browser met extensies
Het goed schalen is bij remix os geen probleem, aangezien de apps niet fullscreen draaien. Je kunt de apps dus verkleinen en vergrootten, bijvoorbeeld facebook en youtube letterlijk naast elkaar draaien, zoals iOs het ook een beetje doet.
De extensies voor browser ben ik eens, dat zou wel erg fijn zijn.
Dat zegt dus niets over goed schalen. Het gaat er om dat een app zonder view voor een groter scherm/venster dus niet meeschaalt. Een phone-view op een groot scherm, zoals dat bij Android helaas nog vaak gebeurd, is gewoon zonde. Kan remix-os nog zo handig de vensters resizen, als de inhoud van het venster niet meeschaalt heb je er imo niet zoveel aan.

Dat gezegd hebbende, ook bij Windows is het geen enkel probleem om twee vensters of apps naast elkaar te hebben, maar dat zal geen nieuws zijn.
Ik heb de eerste versie van deze Asus T100 (helaas is het touchscreen gesneuveld). Vooral met Windows 10 beviel deze wel goed. Hij voelt sneller aan dan veel tablets in deze prijsklasse en windows vond ik wel handig, zodat in principe elke applicatie erop draait.

Het toetsenbord-dock gebruikte ik niet meer, want een aantal toetsen werkte niet meer en de T100 in standby laten staan met toetsenbord-dock aangesloten zorgde ervoor dat de batterij enorm snel leegliep (geen oplossing voor kunnen vinden, behalve tablet compleet uitschakelen).

Qua bouwkwaliteit twijfel ik een beetje. Ik ga altijd heel zuinig met mijn apparatuur en dit is mijn eerste apparaat in jaren waarvan het scherm om onduidelijke reden opeens gebarsten was en toetsen op het toetsenbord niet meer werkten. Denk daarom dat ik als vervanger niet meer voor een Asus T100 ga.

[edit] Overigens met de conclusie dat 32GB te weinig is ben ik het niet helemaal eens. Had mijn T100 waar eerst windows 8.1 op stond geupgraded naar windows 10. Daarvoor was idd niet genoeg ruimte, maar met een SD-kaart kun je tijdelijke opslagruimte creëren om de installatie uit te voeren. Toen windows 10 er eenmaal op stond en tijdelijke bestanden verwijderd waren had ik zelfs nog meer ruimte vrij dan met win 8.1 (zo'n 10GB). Was prima werkbaar. Al blijven die vele updates wel inherent aan windows, waardoor je systeem op den duur wel vol kan slibben.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 26 januari 2016 11:36]

Ben ik met je eens, Heb zelf ook windows 10 op een atom tabletje met 32GB. Te doen, mist je natuurlijk niet te veel aan games download. Maar een selectie aan tools (Libre office / Gimp / Firefox / Chrome / Opera en nog wat andere) staan erop en er is nog steeds iets van 4 gig vrij. Gebruik uiteraard een extrene harddisk voor mijn films / videos.
Wat me inderdaad wel opviel is dat windows 10 echt een huge backup maakt als je het toelaat, was meer dan 10 GB toen deze het aanbood. Uiteraard op nee gezet en zelf backup gedraad van de voor mij belangrijke bestanden. En vooral ook je temp files goed in de gaten houden. Voor tweakers een makkie, maar voor mijn ouders...
2 weken geleden toevallig nog een touchscreen vervangen van een tf300 (met android) van een familielid Was super easy, enkel de backcover moet los en dan kan je met hete lucht het touchscreen eraf halen (touchscreen kost 20 euro uit china).

Mijn vrouw heeft een t100tam (windows versie) en voor haar gebruik is die 32gb met een 64gb microsd voor opslag ool meer dan zat. Ool de snelheid valt mij enorm mee, soms voelt hij sneller aan als mijn i7 laptop.
Peober eens twee bestanden tegelijk te downloaden via mega.co.nz
Door het versleutelen en decrypten hangt de t100 geheid na 1 of twee bestanden met 'out of memory'

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True