Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 134 reacties

Samengevat

Samsung heeft met de 950 Pro een nvme-drive voor consumenten uitgebracht. Daarmee komen zeer goede prestaties zonder al te hoge kosten binnen het bereik van een grote groep gebruikers. De 512GB-uitvoering van de 950 Pro is iets gunstiger geprijsd dan de 256GB-versie, als we naar de prijs per gigabyte kijken, en de prestaties zijn over het algemeen net iets beter. De 512GB-versie heeft echter dezelfde problemen met drivers en thermal throttling, hoewel dat laatste in de praktijk mee lijkt te vallen.

Prijs bij publicatie: € 330,-
Verkrijgbaar vanaf: € 322,27
Geteste uitvoering: Samsung 950 Pro 512GB

Toen Samsung zijn 950 Pro-serie ssd's introduceerde, bestond de serie voor ons de facto uit slechts één variant: de 256GB-versie. De 512GB-variant van Samsungs nvme-drive in m2-formfactor was niet of nauwelijks verkrijgbaar, niet in de laatste plaats omdat laptopfabrikant BTO de Nederlandse markt behoorlijk had leeggekocht. Dat is overigens ook de herkomst van de 512GB-uitvoering die we getest hebben; toen een BTO 17CL80-laptop met twee 950 Pro-ssd's ter review bij ons langskwam, zagen we onze kans schoon een exemplaar uit de laptop te schroeven en aan onze benchmarks te onderwerpen.

Samsung 950 Pro 256GB

Uiteraard verwijzen we voor de achtergrond bij de 950 Pro naar onze eerdere review. Voor de 512GB-versie volstaan we met een korte presentatie van de resultaten om deze te vergelijken met die van zijn kleinere broertje en enkele concurrerende drives.

In de puur synthetische benchmark AS-SSD is de 950 Pro een van de snelste drives die we tot dusver hebben getest. Alleen Intels 750-drive laat data marginaal sneller sequentieel lezen en de random schrijfprestaties van die drive zijn aanzienlijk beter.

In een groot deel van onze traces, waarbij we alle schijfbewerkingen tijdens het gebruik van een pc hebben opgenomen en weer afspelen, scoort de 950 Pro het best, en de 512GB-versie scoort veelal beter dan de kleinere versie. In het gemiddelde van alle traces, weergegeven als score van StorageMark, domineren de 950 Pro-ssd's dan ook. Vergeleken met een van de snelste 2,5"-sata-ssd's, de 850 Pro, is de prestatiewinst van de nvme-drives duidelijk.

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat een nvme-drive stukken sneller is dan ahci-alternatieven, ongeacht of die via sata of pci-express zijn aangesloten. De 950 Pro is een van de snelste ssd's die je kunt kopen en duldt slechts zelden een andere drive voor zich in de benchmarks. De enige waarschuwing hierbij betreft de koeling. Bij zeer zware werklasten, die in het dagelijks gebruik eigenlijk niet voorkomen, kan de 950 Pro last hebben van thermal throttling. Daarbij worden de prestaties tijdelijk omlaag geschroefd om oververhitting en beschadiging van de drive te voorkomen. Met voldoende koeling in de behuizing zal dat echter niet snel optreden. Sinds de introductie is de prijs van de 950 Pro nauwelijks gedaald, maar de 512GB-variant is per gigabyte wat aantrekkelijker geprijsd dan de kleinere 256GB-uitvoering.

Laagste prijzen voor: Samsung 950 Pro 512GB
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Alternate.nl

Score: 3.5 (184)

€ 329,-

€ 331,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 329,-
Pakketpost tot 1 kg € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 331,95
Bekijk

4Launch

Score: 4.5 (570)

€ 334,-

€ 334,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 334,-
Pakketpost (variabel) vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 334,-
Bekijk

Afuture

Score: 4.5 (550)

€ 334,80

€ 334,80

Kostenoverzicht

Productprijs € 334,80
Pakketpost Nederland (≥ ¤ 15,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 334,80
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (2590)

€ 334,90

€ 334,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 334,90
Pakketpost Nederland € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 334,90
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (586)

€ 330,95

€ 334,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 330,95
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 334,90
Bekijk


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (134)

Voor de geïnteresseerden, een paar dingen om op te letten:
  • zoals duidelijk gesteld, is dit een PCIe SSD, niet ieder M2-slot is een PCIe-slot!
  • het formaat van deze SSD is M2280 (22mm breed, 80mm lang), vermoedelijk geen probleem voor PC's, maar voor laptops is dit een ander verhaal (HP heeft bijvoorbeeld onvoorstelbaar genoeg gekozen voor M2260 in de ZBook 17 G2)
  • ondersteunt je BIOS booten vanaf een NVMe device? Ik zou er momenteel vanuit gaan dat als het niet expliciet vermeld is, het niet mogelijk is...
De Samsung 950 Pro 512GB is dan ook vooral interessant voor mensen met een Haswell-E, Broadwell of Skylake platform. Bij mijn weten ondersteund geen enkel ander platform M.2 (PCI-e 3.0 x4).
Je platform hoeft niet per se PCI-e 3.0 te ondersteunen: ook PCI-e 2.0 kan voldoende zijn, al haal je dan niet de maximale prestaties die deze NMVE drive ondersteunt omdat PCI-e 2.0 vaak een beperktere bandbreedte heeft.

Ik zelf gebruik deze 950 Pro 512 GB ook op die manier, op mijn MSI H97m-G43. Zie hier.
Dat beperktere snelheid valt wel mee zolang het een x4 slot is. Als je naar de benchmarks in de review kijkt dat ligt alleen sequentieel lezen 4% hoger. In de praktijktesten zou dat geen verschil mogen maken.
Klopt. Ik heb een Asus Z97-pro met Z97 chipset en die ondersteunt ook nvme-drives, hetzij slechts pci-e 2.0 x2 via het M2-slot, met een maximale snelheid van 10 Gbit/s.
misschien een stomme vraag maar zit bij de 950 pro nu ook een m2 pci-e adapter of moet je dat zelf regelen als je geen m2 aansluiting op je board heb?
en hoe weet je nou of je m2 aansluiting een pcie of sata slot is zoals (Vide) boven meld?
pak de handleiding van je moederbord en controleer de specs, of google je mobo type met erachter specs. kom je er snel genoeg achter welk slot wat doet op je moederbord.
maar weinig system hebben dit nog, dit is vooral leuk voor de toekomst of mensen die al slim geinvesteerd hebben in specifieke onderdelen
ik heb geen m2 slot op me mama plank.
ik vraag er naar omdat als ik op webwinkels kijk de ene winkel met een adapter op het plaatje adverteer en de ander alleen de ssd strip laat zien.
dus vandaar de vraag aan iemand die zo samsung ssd heeft
Een collega heeft recent een gekocht en daar zat geen adapter bij.
ok bedankt voor de info
Ik heb hem toch werkend op volle snelheid in mijn Asrock Z77 Extreme 4, via een PCIe adapter.
Is nog steeds geen volledig bandbreedte, want de PCI-e adapter zit immers in een PCI-e 2.0 slot.
Als je hem in het tweede slot wat via de CPU loopt stop heb je gewoon PCIe 3.0 x4 hoor. Het nadeel is alleen dat je videokaart dan op slechts 8 lanes draait, maar dat maakt dat voor je performance eigenlijk niet uit
Ik gebruik de 950Pro op mijn SandyBridge systeem. Gaat als de brandweer. Je moet alleen even je bios aanpassen en het NMVE stukje uit een x99 bios halen en die toevoegen. Het klinkt heel moeilijk. Maar stelt geen fluit voor. Draait als een zonnetje.

Ik heb een ASUS P8Z68-V/GEN3 mobo met 2600K. Ik haal 1724mb/s lezen en 1587mb/s schrijven.

[Reactie gewijzigd door NoStra op 14 januari 2016 15:15]

De BIOS mod is recentelijk zelfs nog makkelijker en stabieler geworden. Het is mogelijk een NVMe driver voor EFI om te zetten naar een .ffs bestand dat je kunt injecteren in je BIOS.

Hier is de link. Toevallig is dit ontdekt via de ontwikkelaars van de Clover bootloader, die ik gebruik voor mijn hackintosh. Ik zal nu zeker overwegen een NVMe SSD toe te voegen aan mijn z87 systeem.
Ook als NVMe niet specifiek is vermeld werkt het vaak wel blijkt uit mijn ervaring, zolang je bios UEFI ondersteund.

Ze werkt het op een MSI Z77-GD65 moederbord met de laatste bios update welke van eind 2013 is.

Ook bij een aantal Supermicro servers van de Sandybridge generatie werkt het prima, echter op Dell servers van die generatie dan weer niet. (beide met laatste bios updates)
ik kocht zo'n 1,5 jaar geleden mijn mobo met oog op deze SSD's (Asus Z97-A).
nog een half jaartje voor de nieuwe videokaartjes + een ssd zoals deze en ik heb eindelijk het systeem wat ik erin wilde hebben :D
Z97-A is slechts pci-e 2.0 x2 zoals mijn Z97-pro, dus je kan niet de volledige snelheid benutten, max 10 Gbit/s.

Je kan hem via een adapter bracket in een pci-e 3.0 slot droppen maar dan gaat je videokaart op pci-e 3.0 x8 draaien, aangezien een Haswell refresh cpu bijv. slechts 16/18(ik weet het niet precies uit mijn hoofd) pci-e 3.0 lanes heeft, met dank aan Intel. :(

Je hebt eigenlijk minstens een socket 2011-3 mb nodig om voldoende pci-e 3.0 lanes te hebben.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 15 januari 2016 01:49]

Inderdaad, deze heeft een "M-key" connector, die werkt via PCI-e 4x. een "gewone" "B-key" werkt op SATA of max. PCI-e 2x.
https://en.wikipedia.org/wiki/M.2#Form_factors_and_keying
https://upload.wikimedia....Edge_Connector_Keying.svg

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 15 januari 2016 09:22]

Ik heb zelf een kaartje van Delock bij Alternate gekocht: https://www.alternate.nl/...ller/html/product/1174651
Betreft een pcie 3.0 x4 kaartje. Heb er een sm951 nvme m.2 kaartje op zitten. Inclusief verzendkosten kostte het iets meer dan ¤30,-
Nu zelfs ¤ 26,- incl. :)
Bedoel je niet: Zoals duidelijk gesteld is dit een M2 SSD. Niet ieder PCIe-slot is een M2-slot!? ;)
Ik ben zelf op zoek naar een laptop met een PCIe SSD, maar het is lang niet altijd in de geadverteerde specs terug te vinden of de gebruikte m.2 SSD wel of niet PCIe ondersteunt en wat de eigenschappen zijn van het - al dan niet in gebruik zijnde - slot.

De grote vraag is dus: hoe kom je erachter welke SSD's ondersteunt worden?

Neem nu de laptops uit deze vergelijking. De omschrijving van de SSD's is voor mij in elk geval niet helder genoeg om hier een conclusie uit te kunnen trekken. Het wordt nog erger als je een laptop kiest waar momenteel helemaal geen SSD in zit.

Asus North America heeft een hartstikke handig filmpje online gezet, waarin de verschillen worden uitgelegd. Mooi; dan weet je welke drive je wil. Nu dus nog een laptop vinden waar hij inzit, of in past...
Topstar U931 werkt iig met SM951 van samsung
Sinds vorige week heb ik de XPS 15 in huis, waarvoor ik een review heb geschreven hier: ToolBee in 'productreview: Dell XPS 15 9550-3628 review door atlaste' . Als ik me goed herinner zit daar ook deze SSD in, alleen dan de 1 TB variant. Zal het vandaag wel even ergens opzoeken en evt. de complete benchmarks posten.

Benchmarks (clean systeem):

- Snelheid op 0.5K chunks: 200 MB/s write, 200 MB/s read
- Snelheid op 1024K chunks: 900 MB/s write, 1800 MB/s read

De 900 MB/s write speed vind je ook terug op kleinere block groottes.

--update--

Heb net even gekeken. De Dell's komen met de PM951; de Pro SSD's zijn de SM951. (Beiden OEM). Kortom, dit is EVO vs PRO. Ik heb de ATTO grafiekjes erbij gezet voor de mensen die het verschil willen zien.

[Reactie gewijzigd door atlaste op 15 januari 2016 09:26]

In mijn nieuwe Clevo Skylake notebook heb ik de SAMSUNG SM951 M2 NVM SSD laten monteren en die haalt vergelijkbare snelheden - echt waanzinnig snel en in het geval van de Clevo is booten geen enkel probleem. Met 13 seconden heb ik een desktop voor m'n neus vanuit een koude start, ook dat is voor mij een record. In gebruik heel prettig, uiteraard is de op SATA600 aangesloten SSD gewoon op 600MB/s te belasten, ook dat is voor mij een extreme snelheid daar waar je ooit nog blij was als je 20-30MB/s haalde.

Wat overigens ook handig is van deze vorm van opslag is de maat van de insteekkaart - het neemt steeds minder ruimte in zodat laptops dunner worden. Mijn barebone Clevo is dan ook nauwelijks dikker dan een normale dunne notebook van pakweg 3 jaar terug en half zo dik als een gamelaptop van 4-5 jaar terug.

In de praktijk vraag ik me wel af of de hogere snelheid gebruik in een desktop echt legitimeert - ik vermoed dat ik met m'n SATA600 SSD ook heel blij was geweest ook al zou booten dan misschien 15 seconden duren. Maar was nu toch bezig, dus dan maar weer een keer extreem snel :)
Alleen nog beta drivers voor een product wat al op de markt is vind ik niet kunnen.

Wat ik interesanter vind is bij welke temperatuur de thermal throttle aan gaat en hoe snel die bij belasting bereikt wordt.
Onder zware belasting van het hele systeem (aida64 benchmark runnen 30min) kwam mijn temp niet boven de 45 graden. Geen prestatie verlies te merken op de 256gb versie
Onder zware belasting van het hele systeem (aida64 benchmark runnen 30min) kwam mijn temp niet boven de 45 graden. Geen prestatie verlies te merken op de 256gb versie
Welke temperatuur kwam niet boven de 45 graden? En waarom is AIDA gebruikt voor een test; dat pakket is namelijk voornamelijk een algemene benchmark voor elk component van een machine en niet zozeer puur en alleen voor SSD's. Daarnaast is het natuurlijk zeer subjectief hoe je je temperaturen meet/ziet, wat voor systeem je hebt en hoe je je airflow in orde hebt en onder welke condities je je tests hebt uitgevoerd.

Ben blij dat jij geen last hebt van prestatie-verlies op jouw SSD maar (helaas) geef je evenveel informatie over temperaturen als de reviewer hierboven; allebei vergeten jullie de randvoorwaarden van een uitspraak te vermelden.
Hier dan een meer onderbouwd antwoord voor jou.....

http://be.hardware.info/r...update-thermal-throttling

Ik heb op basis van dat review gewoon een 950 Pro in mijn systeem gestoken en heb er alle vertrouwen in dat de Pro binnen specs zal werken.

Complete review van Hardware.info

http://be.hardware.info/r...-supersnelle-pcie-m2-ssds

In de C'T magazine van jan/feb 2016 is een artikel over SSD's M2 waar inderdaad over hitte gesproken wordt van de 950 Pro bij langdurige data transfers, maar daar wordt (terecht) vermeld of je in de praktijk daar iets van gaat merken want het gebeurd alleen bij hele grote/lange dataoverdrachten en als OS schijf ga je echt even niet 100Gb van links naar rechts gooien.....

Beetje een Volvo V40 D2 reviewen en dan zeggen dat je motor te warm wordt omdat hij 60 minuten tegen de 200Km per uur moet presteren... :z

Voor mensen die een SM951 NVMe overwegen... let wel op - Dit is een Oem product, dus geen fabrieksgarantie en geen drivers vanuit Samsung voor windows 8.1/10
Hierbij een thermal benchtest van Puget Systems tussen de 950 Pro 512GB (vanuit de review, 2e link) en de SM951.

https://www.youtube.com/watch?v=d3GlInzvHr8
https://www.pugetsystems....sung-SM951-M-2-Drive-703/
We hebben het hier over de ssd neem aan dat wanneer ik over tempratuur praat dat dit de tempraturen zijn van de ssd en niet van een videokaart of processor...
Hoezo? Ik draai het nu geloof ik nagenoeg een maandje en er is niets mis mee? Online games beginnen tegenwoordig ook gewoon in full-on beta en als ik mij het goed herinner is Gmail zo'n 3-4 jaar in beta geweest.

De B van beta staat niet per definitie voor Bagger.
Voor velen staat beta nog steeds voor "niet geschikt voor gebruik in productie-omgeving". Het is net mede door Google's té genereus gebruik van de term beta dat deze zijn waarde verloren heeft.
Klopt. Intern met onze DTAP omgevingen smijten wij ook niet meer met die termen. We hebben wel alpha's en beta's, maar voor de klant is het gewoon een acceptatie of test omgeving. Toch vind ik het concept voor games prima werken en laten we eerlijk zijn, als iemand die er mee werkt, is dit een prima beta drivertje.

Vergelijk het als je wilt met Nvidia's beta drivers. Die zijn vaak vlak voordat games echt fully supported zijn nagenoeg perfect. Een prima voorbeeld van mijn case: een beta hoeft persé niet slecht te zijn en ook van jouw case: genereus gebruik van de term voor een eigenlijk stabiel product.
hoewel je idd gelijk hebt wanneer je zegt dat de B voor Beta niet per definitie voor Bagger staat moet ik toch zeggen dat ik het met "General_Snuss " toch meer eens ben.

Dat gmail 3-4 jaar in beta was is niet zo erg omdat het een gratis service was. Maar wat je aanhaalt over games tegenwoordig en dat er steeds meer "early access" releases komen is best zorgwekkend. Neem DayZ bijv, is inmiddels al 2 jaar uit en is nog in beta/alpha maar ondertussen moet je wel de volle pond betalen.

Ik vind het opzich niet erg dat iets als beta op de markt komt, maar dan moeten ze niet de volle prijs voor vragen, vraag desnoods 75% van de prijs. Zie je het al voor je dat een auto op de markt komt waarvan ze zeggen "sorry, maar we hebben nog niet alles getest en de auto is niet helemaal optimaal maar we gaan het wel alvast verkopen en u mag ook gewoon de volledige prijs betalen." Ik weet dat een auto en een SSD iets anders zijn, maar gaat om het principe.
Stem ik mee in, echter verwacht ik dat dat prijstechnisch op het gebied van hardware lastig wordt. Stel men doet dit met CPU's en GPU's en jij hebt een epische variant die top 10 ranked in de Silicon Lottery voor 70% v/d prijs. Grote merken met veel tech-savvy volgers zoals MSI, GigaByte, ASUS of EVGA kunnen dat simpelweg niet maken. Early adopters kan ik me nog wat bij voorstellen, maar hoe die constructie er uit zou moeten gaan zien... meh.
heb je helemaal gelijk in :P
Ik herinner mijn ozc revo drive ... die deed het ook een half jaar prima.. maar toen
Dan noem je ook wat. Ik heb enkel 2 Vertex 3's van OCZ welke mij goed en lang gediend hebben, en dat nog steeds doen. Die draaien RAID0 in mijn server. Prima spul.
hmmm bij ons op de zaak hadden we er 3 die ons behoorlijk gefrustreerd hebben...
en voor mij een les dat ik niet zo snel meer 1ste gen producten er in schroef.
Dan staat er expliciet bij vermeld dat het om bèta's gaat. Als je zo'n Samsung drive koopt, staat er niet bij dat de drivers nog niet klaar zijn. Je verwacht een klaar product, maar het is het nog niet helemaal.
Het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering en dat vind ik een slechte zaak. Product maar vast op de markt gooien en later sturen ze er wel firmware/driver updates achteraan.
Heb jij dan al wel eens drivers moeten installeren voor zo'n drive?
Gezien het hier om pcie devices gaan die niet native storage zijn heb je vaak drivers nodig voordat windows hem herkent. Windows booten vanaf PCIE SSD's wil soms nog lukkengezien het via ahcii gaat, bij nvme is dat echter een heel ander verhaal, daar lukt het soms niet eens.
Als er een slot op je moederbord zit, is het over het algemeen geen probleem met booten.
Als je met een PCI express kaart gaat werken wel.
Zelf heb ik een andere ervaring v.w.b. het booten met een pci express kaart. Deze zat op mijn vorige moederbord en het betrof een Delock pci express 3.0 x4 met hierop geïnstalleerd een sm951 nvme m.2 kaartje.
Goede review, alleen ik had graag de m2 ssd's in vergelijking willen zien met een "gewone" ssd
Er staat toch ook een gewone tussen?
dat is geen wedstrijd. het zou alleen maar de grafieken dusdanig veranderen dat je de verschillen tussen de nvme drives niet meer ziet.
Er staat een 850 pro tussen, dat is ongeveer de snelste gewone ssd, kan je alles prima mee vergelijken, en die 850 pro kan je weer verlijken met je eigen ssd.
Ik zat er wel aan te denken om zo'n 950 Pro te kopen, maar ik heb toch besloten te wachten op een iets goedkopere EVO versie of anders een 2e gen versie.. Er is namelijk nog genoeg ruimte voor verbetering van de prestaties en gevoeligheid voor thermal throttling.. En ongetwijfeld verbetert de prijs per gigabyte ook nog iets, vind die nu nog iets te hoog.. Tot die tijd voldoen mijn 850 EVO en iets oudere 830 nog prima..
Als je prestaties en betrouwbaarheid zoekt is wachten op een EVO-variant met ongetwijfeld TLC-geheugen geen goed idee. De enige vlakken waarop dergelijke schijven het beter doen is prijs en soms de maximum leverbare grootte.
Onzin.

Ook de TLC drives gaan veel langer mee dan de rest van de onderdelen in je PC. Allemaal bangmakerij. Leuk dat SLC 80 jaar meegaat, maar 30 jaar voor TLC, lijkt me ook meer dan genoeg...
Dat is zeker genoeg, ik zou zelf een 850 pro nemen met maar liefst 10 jaar garantie...
Wat nog een extra argument is om voor een 'gewone SSD' te gaan is het stroomverbruik, deze ligt bij de NVME-ers een stuk hoger helaas.
Iets wat niet in de bovenstaande review is meegenomen, beetje jammer...
Hier tweakers vergelijking 850-ers, 950 en Intel 750
Hier de 'stroomvergelijking' van Anandtech
kwa verbruik: als ik dit soort schijven in mijn systeem steek doe ik dat voor performance, dat het dan een slokje meer drinkt.... ik gok niet dat ik die extra 2w hee erg ga merken met een GTX980 ;)
Klopt hoor, maar als alle computers op de wereld een paar Watt minder verbruiken kunnen er een paar centrales dicht... ;)
De vraag voor jou is ook nog eens of je sowieso het verschil tussen een 850 en een 950 gaat merken als je aan het gamen bent, volgens de testjes wel, maar in de praktijk... Zelf denk ik dat er wat winst zit tijdens het laden van een game, maar je bent ook nog afhankelijk van je moederbord, processor, werkgeheugen, videokaart etc. Toegegeven met een 950 is dat in elk geval niet de bottleneck :)
Geen onzin en zelfs geen theorie. Lees de problemen die er waren met de EVO-ssd's er maar op na. Stevige issues met dataretentie en performance. Die problemen zijn het directe gevolg van de technologie en het toegenomen aantal voltageniveaus in de cellen. Leuk dat zo'n schijf op papier 30 jaar meegaat, maar de kans is reëel dat je er qua betrouwbaarheid op inlevert. Al zal die technologie zich ook wel in positieve zin ontwikkelen.

Dat je qua performance inlevert staat overigens buiten kijf, dat is redelijk inherent aan het verschil in technologie - uiteraard uitgaande van verder gelijkwaardige omstandigheden. Zoek je dus meer betrouwbaarheid en performance, dan is de op prijspunt gerichte TLC-technologie niet de logische richting om te zoeken. Dan wacht je beter op de volgende generatie MLC, of ga je zelfs kijken naar SLC (al is dat voor consumenten doorgaans stevige overkill).
Weer dat verhaal over thermal throttling. Ik vind het zo apart dat de collega's bij hardware.info hier geen last van hadden bij hun review. Vrij verwarrend voor mij als consument.
In de review staat ook dat het voor kan komen bij zware belasting. Je kunt natuurlijk voor jezelf een beetje nagaan hoe jij je systeem belast. Én hoe de koeling in jouw kast is geregeld.

Uit de review leid ik zelf af dat je behoorlijk je best moet doen om er last van te krijgen.

Edit: Lees ook vooral de eerdere review waar naar wordt verwezen. Hier wordt duidelijk uitgelegd dat het warmteprobleem zich manifesteerde tijdens het testen. Dat ging om het 256MB exemplaar die behalve de grootte identiek is aan deze variant.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 14 januari 2016 13:06]

Dat heb ik gemist dan. Maar wat ik wel apart vind is dat Tweakers het zo zwaar laat meewegen in het eindcijfer als het enkel voor een kleine niche van de kopers een probleem zal zijn.
Als jij een high-access database wilt draaien of RAW foto's/video wilt importeren, bewerken en exporteren via de SSD dan zul je er last van hebben ja.. maar als jij er gewoon als particulier gebruiker je OS en applicaties vanaf wilt laden en misschien wat spellen of zo dan merk je er niks van hoor.

Dus eigenlijk moet je het zo zien:
Je zult geen last hebben van thermal throttling tenzij je zelf al weet dat je er iets mee wilt gaan doen wat dat zou kunnen veroorzaken. Als jij niet weet of jij wel of niet iets intensief genoeg zou doen op die SSD, garandeer ik je dat JIJ er geen last van zult hebben. :+
Ja dat was mijn punt dus ook. Moet het zo zwaar meetellen in het cijfer gezien de doelgroep?
Tweakers is nochtans niet de enige die dit vaststelde. Kanttekening hierbij is wel dat die dingen zodanig opwarmen tijdens benchmarkbelastingen. In de praktijk zal de gewone gebruiker daar geen last van ondervinden.
Ik vind dit veel te makkelijk.

Samsung heeft al eerder producten uitgebracht waar je toch wel hele dikke twijfels bij kan en mag hebben. Ik blijf in elk geval verre van een drive die tot boven de 80 graden wordt bij simpele schrijfacties.
Benchmarktests omschrijven als "simpele" schrijfacties is een beetje kort door de bocht. In de praktijk gaat een consument nooit zo'n intensieve belasting veroorzaken.

Intel 750 SSD's worden met een forse heatsink verkocht, maar die moeten niet netjes binnen de dimensies van een m2-SSD blijven. De 950 Pro wel. Op zo'n M2-formaat SSD kun je niet zomaar een heatspreader of heatsink plakken.
Grote onzin, dit, want als je grote bestanden weg moet schrijven, en dat kan elke gebruiker in principe gewoon weleens doen, dan kijk je tegen enorme hitte ontwikkeling aan en het is ook niet zo dat de drive pas na een minuut opwarmt, maar al na enkele seconden belasting. In kleine form factor en/of met weinig airflow is dat funest voor je hardware, en als je dan ziet dat er een throttle point van 120 graden wordt aangehouden is het helemaal zorgwekkend.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 januari 2016 09:26]

Het hangt van koeling af, vandaar de onduidelijkheid denk ik.
Ik maak me geen zorgen, heb al mn slots voorzien van ventilatoren, stuk of 10 in totaal kom maar op met die hitte :D
Wat ik mis in deze review is hoe de Samsung 950 Pro 512GB zich verhoud tot de Samsung SM951 512GB. Ongeveer 30 euro goedkoper en volgens de pricewatch redelijk vergelijkbare specificaties.

[Reactie gewijzigd door Bong_Marley op 14 januari 2016 09:01]

Daar was ik van op de hoogte, alleen hebben ze in de review van hardware.info een AHCI versie van de Samsung SM951 gebruikt. Ik was meer benieuwd naar de vergelijking met de NVME versie van de Samsung SM951, deze:

pricewatch: Samsung SM951 (NVMe) 256GB
Prima producten. Dit is weer een stap in de goede richting. Nu blijft het verlagen van de productiekosten over. Maar dat zal ongetwijfeld in de jaren volgen.
Echter worden deze snelheden nooit constant behaald in de praktijk. Het zijn piekmomenten en die registreerd de benchmark. In games merk je er niks van enkel alleen kopieren op dezelfde schrijf zal tot prestatieverschil lijden ten opzichte van een samsung 850 evo
Gewoon Intel 750 halen , wereld ding ! ik heb hem , is mega snel en heb hem ook nog eens watergekoeld , waarom ? omdat het kan , EK gaf die optie en die heb ik genomen , echter ook zonder waterkoeling natuurlijk een topper met goeie heatsink en backplate, Daarnaast heel belangrijk goeie drivers en firmware updates voor de intel 750 !
hij staat bij mij ook op het lijstje maar dat is ook alleen omdat de intel veel stabieler is en geen last heeft van thermische problemen. ik geloof voor geen seconde dat 80+ graden na 5 sec iets kopieren goed is voor de levensduur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True