De body is merkbaar groter dan die van de G7 X. Hij ligt goed in de hand voor een kleine camera, dankzij de grip aan de voorzijde en de uitstulping voor de duim aan de achterzijde. Zeker vergeleken met andere 1"-compacts is de grip dik in orde. Desondanks kunnen mensen met grote handen de camera als 'te klein' ervaren.
Draaiwieltjes
Ten opzichte van de G7 X heeft de G5 X er een draaiwieltje bijgekregen. Naast een ronde d-pad met vijf knoppen op de achterzijde en een draaiwiel rondom de ring is er een draaiwieltje aan de voorzijde bijgeplaatst. Deze positie is nogal ongebruikelijk bij camera's en viel ons al op tijdens onze preview op de Canon Expo. Hoewel het draaiwieltje niet helemaal ergonomisch geplaatst is, zit het wel zo dicht bij de ontspanknop dat je er makkelijk bij kunt. Canon gebruikt het als primair selectiewieltje. In de Av- en Tv-stand gebruik je het om de diafragmawaarde en sluitertijd te bepalen, en hebben de andere draaiwieltjes in principe geen functie. In de M-stand gebruik je het draaiwieltje om de sluitertijd in te stellen en het draaiwiel rondom de lens voor het instellen van het diafragma.
Met de twee draaiwieltjes van de G7 X konden we prima uit de voeten, maar een derde wieltje op een prominente plaats is wel prettig, vooral omdat je de functies van de draaiwieltjes helemaal naar eigen hand kunt zetten. Zo kun je de twee andere draaiwieltjes gebruiken voor handmatig scherpstellen, het wijzigen van de isowaarde of in- en uitzoomen. Dit kun je bovendien per stand bepalen, zodat je bijvoorbeeld in de M-stand andere functies combineert dan in de Av-, Tv-, P- en videostand.
Knoppenspel
De andere knoppen zijn eveneens programmeerbaar. Er is standaard geen isoknop, maar die functie kun je dus simpel aan een andere knop of ander draaiwiel toekennen. Ook de functies die in het snelmenu te zien zijn als je op de setknop drukt, zijn instelbaar. Verder is de body redelijk gelijk aan die van de G7 X; alleen heeft de G5 X nog een extra knop. De videoknop is naar boven verhuisd en de twee knoppen daaronder zijn gereserveerd voor het vastzetten van de belichting en het kiezen van een focuspunt. Aan de zijkant zit een knop om je smartphone te verbinden. Dat kan handmatig, door het kiezen van een wifi-netwerk en het starten van een app, of automatisch via nfc.
In vergelijking met de G7X is het programmawieltje naar links geplaatst. Bij de G7 X zat dit boven het wieltje voor de belichtingscompensatie, wat we overigens geen vreemde plek vonden. De flitser is verstopt in de bobbel van de evf. Hoewel hij vrij klein is en nauwelijks boven de body uitsteekt, is hij degelijk gemaakt. In een flitsvoet is ook voorzien, zodat je eventueel externe flitsers kunt gebruiken.
De roodmetallic accenten die we bij de G7 X aantroffen, zijn nog steeds aanwezig, maar wel vrij onopvallend. Ze zitten rondom het draaiwieltje aan de voorkant en rond dat van belichtingscompensatie, maar in het laatste geval is dat nauwelijks zichtbaar.
Elektronische zoeker
Zoals gezegd is de G5 X de enige Canon-camera in de 1"-reeks met een ingebouwde evf. Deze zit vrij prominent boven op de body en neemt wel wat ruimte in beslag, maar hij is alsnog een stuk compacter dan de losse evf die je optioneel voor de G1 X en G3 X kunt aanschaffen. Het scheelt je bovendien weer wat geld voor een dergelijk accessoire. De ingebouwde evf van de G 5X heeft een oledschermpje met 2,36 miljoen pixels, of circa 1024x768. Dankzij de rubberen oogschelp rondom heb je geen last van de zon en kun je je beter concentreren op de compositie. Vooral in een omgeving met heel veel of heel weinig licht werkt dit prettig. De evf is ook voor brildragers goed werkbaar. Als je de camera verticaal of horizontaal draait, kantelt de zoekerinformatie mee en dat is erg prettig.
Nieuw uit de doos vonden we de verversingssnelheid van de zoeker niet erg goed en was er zichtbare vertraging bij beweging: lag. Dit bleek simpel op te lossen door de energiebesparende modus uit te zetten. Het zoekerbeeld ververst dan met een snelheid van 120 beelden per seconde, waardoor deze flikkering niet meer zichtbaar is. Dit kost uiteraard wel meer energie.
Kantelbaar scherm
Canon onderscheidt zich van andere 1"-cameramakers in dit segment met de lcd, die zowel kantelbaar als uitklapbaar is. Alleen Panasonics FZ1000 heeft dit ook, maar dat is een veel grotere camera. Bij compacte 1"-camera's is het absoluut uniek en het biedt daadwerkelijk meerwaarde. Doordat het scherm naar de zijkant kan uitklappen, kun je werkelijk vanuit iedere hoek zicht op het scherm houden en ook voor selfies en vloggers is het schermpje bijzonder geschikt. Het enige nadeel van deze constructie is dat je het scherm ook moet uitklappen als je het alleen naar boven of beneden wil kantelen. Het scherm is vrij degelijk gebouwd en aanraakgevoelig, wat in bepaalde situaties, zoals op een statief, erg handig kan zijn.
Menu
Het menu van Canon zit redelijk overzichtelijk in elkaar, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen instellingen, set-up en My Menu. Het laatste menu kun je net als bij andere Canon-camera's gebruiken om je favoriete functies in onder te brengen, zodat je ze snel kunt terugvinden. De menu's voor instellingen kennen geen eigen onderverdeling en dat is wat minder gebruiksvriendelijk. Er zijn acht tabbladen, die genummerd weergegeven worden. Dat betekent dat je een beetje aan het zoeken bent voor een foto- of een videofunctie. Iedere pagina kent maximaal zeven items, wat als voordeel heeft dat je niet nog eens verticaal door alle opties hoeft te scrollen. En zoals gezegd is het een pluspunt dat de knoppen en draaiwieltjes programmeerbaar zijn, evenals het Quick-menu.
Accuduur
Bij de G7 X constateerden we al dat de accuduur een beetje te wensen overliet ten opzichte van de concurrentie. De G5 X gebruikt dezelfde 1250mAh-accu en is op dit vlak niet verbeterd. Volgens Canon kunnen er 210 foto’s mee gemaakt worden, wat een beetje karig is vergeleken met de 320 van de Sony RX100 III en de 350 van de RX100 II. We hebben dit ook in de praktijk geconstateerd. Na circa 200 foto's is de accu leeg, waardoor regelmatig bijladen of een reserveaccu eigenlijk noodzakelijk is voor een dagje uit. De camera bevat overigens wel de eerder genoemde Eco-modus, waarbij het scherm sneller uitgaat en de verversingssnelheid van de evf omlaag gaat. Softwarematig valt er nog wel wat te verbeteren, want als de lcd ingeklapt is, staat de evf altijd aan, ongeacht of je je oog ertegenaan houdt of niet.
En verder
De G5 X heeft een ingebouwd nd-filter, wat in combinatie met de lichtsterke lens erg handig is. De videomogelijkheden van de G5 X zijn voldoende en prima werkbaar, maar niet onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Er is geen ondersteuning voor 4k en er is geen ruime keus uit codecs. Een microfoonaansluiting ontbreekt eveneens. De stabilisatie doet wel goed z'n werk tijdens het filmen.
Net als bij de G7 X is de autofocussnelheid voldoende, maar niet bliksemsnel. Maar wie graag in raw fotografeert, moet geen actie willen vastleggen. De camera wordt dan uitermate traag, met slechts 1,2fps met autofocus op het eerste beeld en zelfs een matige 0,7fps met continue autofocus. De RX100-serie van Sony en de LX100 van Panasonic zijn gemiddeld een factor vijf sneller.