Inleiding
Samengevat
De Moto G 2015 is net als zijn voorgangers een prima Android-smartphone. De recente Android-versie en belofte op updates zijn fijn voor een toestel in zijn prijsklasse, terwijl de 4g-ondersteuning en waterdichte behuizing goede toevoegingen zijn. Toch zijn er ook stevige minpunten. Zo heeft Motorola opnieuw gekozen voor een opslag van 8GB en dat is voor intensieve gebruikers aan de krappe kant. Bovendien ontbreken de dualsim-mogelijkheid, notificatieled en stereoluidsprekers van de vorige versie van de Moto G. Daarmee zet Motorola zowel grote stappen voorwaarts als kleine stappen terug.
Eindoordeel
Motorola is de kat met negen levens van de smartphonemarkt. Het bedrijf, waar de technicus werkte die in 1973 als eerste ter wereld een mobiel belletje pleegde, heeft vooral een imposante geschiedenis achter zich. De StarTac is een legendarisch toestel uit de jaren negentig, maar vanaf het begin van deze eeuw ging het snel bergafwaarts.
In 2004 kwam er een ommekeer, of misschien kun je beter zeggen een opleving, met de Razr, de voor die tijd flinterdunne klaptelefoon. Daarna ging het weer snel achteruit, totdat Motorola in 2009 ineens met veel tamtam zijn comeback aankondigde. De Droid, gesteund door een kostbare marketingcampagne van de Amerikaanse provider Verizon, was de eerste succesvolle Android-telefoon.
De StarTac, Razr en Droid waren naast de meest aansprekende ook de bestverkopende Motorola's van hun tijd. Het icoon van het huidige Motorola is echter wat minder opvallend en uitgesproken, maar verkoopt desondanks als een trein. Motorola ontwierp de eerste Moto G onder de vleugels van Google, maar de derde variant komt uit terwijl de fabrikant onder Lenovo valt.
Zo baanbrekend als de eerste Moto G in 2013 was, is deze derde generatie niet. Met een waterdichte behuizing, 4g-ondersteuning en kleurige opties hoopt de fabrikant desondanks weer veel mensen te interesseren in deze goedkopere smartphone.
Design en scherm
De Moto G 2015 is duidelijk een Motorola, maar hij ziet er wel anders uit dan voorgaande smartphones van de fabrikant. Dat komt door een paar elementen. Ten eerste is de achterkant van een ander materiaal gemaakt en ten tweede zijn er andere ontwerpelementen.
De belangrijkste wijziging is de waterdichtheid. De Moto G 2015 heeft een ipx7-rating, wat betekent dat hij een diepte van een meter onder water gedurende dertig minuten kan overleven. Let wel goed op daarmee, want het is makkelijk om de achterkant niet goed dicht te klikken. Je moet overal op de achterkant klikken om hem dicht te krijgen, zelfs rond de camera, anders blijven er kieren over en zal de telefoon een duik onder water alsnog niet overleven. Desondanks is het een handige feature voor wie zijn toestel wel eens in de wc laat vallen. Geef toe, dat kan je gebeuren.
Daarnaast breng je een offer in de vorm van grotere bezels. Ten opzichte van de vorige Moto G, die een even groot scherm heeft, is het toestel langer, breder en dikker. Het verschil is niet groot, maar het maakt het toestel net iets minder compact en dat is jammer. De toename in volume zal niet helemaal liggen aan het waterdicht maken van de behuizing; de grotere accu zal eveneens een rol spelen.
Toestel |
Moto G 2015 |
Moto G 2014 |
Hoogte |
14,21cm |
14,15cm |
Breedte |
7,24cm |
7,07cm |
Dikte |
11,6mm |
11,0mm |
Gewicht |
155g |
149g |
Daarnaast zijn er nog een paar zaken die minder zijn dan bij de Moto G 2014. Zo zijn er geen stereoluidsprekers meer. De luidspreker aan de bovenkant is alleen voor tijdens het bellen, terwijl onder het scherm een monoluidspreker zit voor bij het afspelen van bijvoorbeeld video's. Daarnaast is de notificatieled verdwenen. Dat is geen functie die iedereen zal missen, maar voor wie hem mist, kan het een dealbreker zijn.
Tot zover de negatieve punten, want er is daarnaast veel positiefs te vertellen over het toestel. Ondanks of misschien wel dankzij zijn gewicht ligt hij prima in de hand. Het materiaal aan de achterkant is een flexibel soort kunststof met een ribbel erin en is niet gevoelig voor vingerafdrukken of andere vlekken. Daarnaast voelt het prima aan. Het ontwerp ziet er verzorgd uit en het toestel kraakt of buigt niet.
Bovendien levert Motorola de telefoon in allerlei kleurcombinaties, al werkt het benodigde Moto Maker niet in Nederland. Via Moto Maker is het mogelijk de achterkant en de accentkleur aan te passen, waardoor er veel combinaties mogelijk zijn. Die zorgen ervoor dat gebruikers het toestel 'eigen' kunnen maken. Het is jammer dat het niet kan in Nederland; wel kun je extra achterkantjes kopen in de Benelux.
Scherm
Motorola heeft zijn Moto G voor de derde keer op rij voorzien van dezelfde schermresolutie, namelijk 1280x720 pixels. Waar dat twee jaar geleden nog een spectaculair hoge resolutie was in deze prijsklasse, verwacht je inmiddels niet minder. Sterker nog, het is in deze prijsklasse mogelijk om toestellen met een full-hd-display te krijgen. Desondanks is het best een goed scherm.
Niet alleen de resolutie maakt uit bij een smartphonescherm, de helderheid en reflecties zijn even belangrijk. Je wil een scherm immers nog kunnen aflezen als je in de zon loopt. Dat lukt bij de nieuwe Moto G voldoende. Het is niet top, maar notificaties zijn voldoende af te lezen en het gaat beter dan bij een Moto G 2014.
Dat het scherm helderder kan dan dat van de vorige Moto G, blijkt duidelijk uit de schermtests. De nieuwe Moto G komt tot 401 nits. Nog altijd niet wereldschokkend, maar wel goed genoeg voor een telefoon in deze prijsklasse.
Het contrast is met 1071:1 prima in orde en ligt hoger dan bij de meeste andere toestellen die we in deze tabel hebben opgenomen. De kleurweergave is, nu ja, in orde. Vooral bij grijstinten gaat het display redelijk de fout in, maar voor de rest blijft de afwijking ten opzichte van hoe kleuren eruit zouden moeten zien binnen de perken.
/i/2000651625.jpeg?f=imagenormal)
Hard- en software
Dit is het belangrijkste dat je moet weten: standaard heeft de Moto G een opslaggeheugen van 8GB. Daarbij is er rond de 4,5GB beschikbaar. Een opslag van 16GB is al niet heel ruim, maar voor iedereen die zijn toestel daadwerkelijk op een veelzijdige manier wil gebruiken, is 8GB simpelweg te weinig. Je zult dan geregeld apps en foto's moeten verwijderen om ruimte te maken voor zaken als updates en nieuwe apps. Er is gelukkig wel een micro-sd-slot, maar die is alleen bruikbaar voor het opslaan van foto's, muziek en sommige apps.
Minder problematisch, maar evenmin fijn is dat het werkgeheugen met 1GB aan de krappe kant is. Het is te doen, maar verwacht niet dat een applicatie die je een paar minuten daarvoor hebt geminimaliseerd nog actief is. Verwacht dus nutteloos herladende pagina's in browsers en chatgesprekken die de telefoon opnieuw moet ophalen met deze configuratie. Liever hadden we standaard 2GB gezien.
Gek genoeg heeft Motorola ook een variant met een werkgeheugen van 2GB en een opslag van 16GB, maar die is vooralsnog niet uit in Nederland. Dat is jammer, want het toestel kan het goed gebruiken. Aan de andere kant is het nodig om bij een lage prijs offers te brengen op het gebied van de gebruikte hardware.
Een belangrijk pluspunt is dat de Moto G nu standaard 4g ondersteunt. Vorige keren bracht Motorola vele maanden later pas een variant met 4g-ondersteuning uit. De dualsim-mogelijkheid is helaas wel verdwenen. Net als bij vorige Moto G's is de wifi niet dualband, dus wifi op 5GHz kun je vergeten. De Moto G kan wifi aan via de b/g/n-standaarden.
De telefoon draait op de Qualcomm Snapdragon 410, dezelfde soc als in de Moto E 2015. Het is een capabele soc voor een telefoon in deze prijsklasse. De maximale kloksnelheid is 1,4GHz, wat gek genoeg volgens Qualcomm niet kan. Of Motorola heeft hem zelf iets hoger geklokt of het gaat stiekem om een Snapdragon 412; die heeft een iets hoger geklokt geheugen naast hoger geklokte processorkernen.
Hoe het ook zij, de Moto G is iets hoger geklokt dan de Moto E en dat is te merken in de benchmarkresultaten. Het verschil is echter maar klein en niet echt merkbaar in de praktijk. Het is meer een verschil op papier.
De gpu die Qualcomm in de Snapdragon 410 zet, een Adreno 306, is niet indrukwekkend. Ten opzichte van de vorige Moto G zien we dan ook een achteruitgang en ten opzichte van de Moto G van twee jaar geleden is er evenmin verbetering zichtbaar. Dat is niet per se de schuld van Motorola, want de stap van de Snapdragon 400 naar de 410 was simpelweg klein, maar opvallend is het wel.
De gpu is capabel genoeg om populaire games op te spelen. Vooral degene die een voorkeur heeft voor simpele spelletjes zal geen problemen hebben met deze gpu.
Software
Het is inmiddels bekend: Motorola gebruikt in naam nog altijd zijn Motoblur-skin, maar in werkelijkheid is het bijna stock Android. Dat is fijn voor mensen die graag stock Android gebruiken. Bovendien voegt Motorola weliswaar wat eigen diensten toe, maar die zijn vaak daadwerkelijk nuttig, zoals Assist voor het automatisch wisselen van profielen en Moto Display voor het tonen van notificaties als het scherm uitgeschakeld is.
Wat in het afgelopen jaar een beetje is tegengevallen, is de snelheid waarmee Motorola updates verspreidde. Velen denken dat het gebrek aan een zware skin een update makkelijker en sneller moet maken, maar in de praktijk bleek het bij veel mensen toch lang te duren totdat ze een update kregen. Waar Motorola de update had aangekondigd voor november vorig jaar, kwam Android 5.0 bijvoorbeeld pas begin februari binnen.
Desondanks is dat nog altijd beter dan bij andere fabrikanten, die toestellen in deze prijsklasse geregeld afleveren met een nu al oude versie van Android en daarna pas veel later of nooit met updates komen.
De software draait bij het eerste gebruik vloeiend en snel op de Moto G 2015, maar bij intensief gebruik wordt dat minder. Het is belangrijk om te voorkomen dat het opslaggeheugen te vol raakt, want dat kan de telefoon vertragen.
Camera's en accuduur
Een van de onderdelen van de Moto G die Motorola van een update heeft voorzien, is de camera. In de Moto G 2015 zit namelijk dezelfde sensor als in de Nexus 6, een high-end telefoon van vorig jaar: de IMX214 van Sony. Deze sensor is populair geworden, ook in goedkopere telefoons, en het is goed om te zien dat Motorola hem in dit toestel toepast. Het is een 1/3,06" grote bsi-sensor met pixels van 1,12 micrometer. Ten opzichte van de Nexus 6 ontbreekt de optische beeldstabilisatie en heeft Motorola de camera gekoppeld aan een andere isp, die de beelden moet verwerken.
De camera aan de voorkant heeft eveneens een upgrade gekregen, van een 2-megapixelcamera naar een 5-megapixelcamera. Het gaat om een Samsung S5K5E2, een 1/5"-bsi-sensor met pixels van 1,12 micrometer groot. Het is dus een kleine sensor met kleine pixels.
De interface van de camera-app is niet alleen Spartaans, maar eigenlijk ook best onhandig. Alle bedieningselementen staan in een halve cirkel aan de linkerkant van het scherm en dat werkt voor geen meter, onder meer omdat Motorola ze alleen aanduidt met iconen en niet met tekst. Motorola heeft wel een aardige truc ingebouwd om de belichting te wijzigen door te draaien aan de focusknop.
Bij goed licht maakt de Moto G foto's die meer dan voldoende zijn. Het focussen gaat prima; ze vertonen veel detail, maar de kleurweergave had wel iets beter gekund. Het verhaal is echter hetzelfde als met alle telefoons met de IMX214 en met veel andere 13-megapixelsensors met 1,1 micrometer grote pixels: bij minder licht gaat de kwaliteit snel achteruit. Er is dan veel ruis zichtbaar en details vallen snel weg.
De video's van de Moto G zijn alleszins redelijk, maar soms zagen ze er iets donkerder uit dan we hadden gewild. De selfies zijn bovengemiddeld en tonen bij goed licht voldoende detail, maar ook hier geldt dat er bij minder licht veel ruis in de foto's komt.
Accuduur
Motorola heeft een fors grotere accu in deze nieuwe Moto G gezet. In plaats van de 2070mAh-accu van de vorige Moto G's, heeft deze nieuwe een accu een capaciteit van 2470mAh. Dat is al snel 20 procent meer, terwijl de hardware verder niet veel meer eist van de accu. Dat moet dus resulteren in een betere accuduur.
Met alleen wat pushnotificaties en licht gebruik is het inderdaad bij lange na niet slecht. Het accupercentage gaat nauwelijks naar beneden en een dag is makkelijk haalbaar.
Het resultaat van de browsetest valt niet mee. De Moto G houdt het anderhalf uur minder lang vol dan de goedkopere Moto E 2015 en komt ongeveer even ver als de eerste Moto G uit 2013. Dat komt vermoedelijk door de hogere schermresolutie en het grotere scherm dan bij de Moto E, waardoor de hardware meer pixels moet aansturen en er meer backlight nodig is om tot 250 nits te komen.
Desondanks is het een behoorlijke verbetering ten opzichte van de Moto G uit 2014 en laat hij bovendien veel concurrenten achter zich. Dat is een klein voordeel ten opzichte van veel concurrenten.
Met de videotest, die lichter is, komt de nieuwe Moto G tot 9,5 uur, maar liefst meer dan twee uur extra ten opzichte van zijn voorganger. Dat is een behoorlijke verbetering en daarmee laat hij alle concurrenten met een lcd achter zich. De enige die er in deze tabel bovenuit komt, is de Lumia 735, voorzien van een amoledscherm.
Bijzonder is dat we geen laadtest hebben kunnen doen, omdat Motorola heeft besloten geen adapter mee te leveren in het doosje van de nieuwe Moto G. Nu zal dat voor veel tweakers geen probleem zijn, want vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een adapter liggen.
Specs en fotogalerij
Merk en uitvoering |
|
Product |
Motorola Moto G (2015) |
Versie besturingssysteem |
Google Android 5.1 |
Beeldscherm |
|
Schermdiagonaal |
5" |
Resolutie |
1280x720 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
LCD |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Technische kenmerken |
|
CPU/SoC |
Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916) |
Aantal cores |
Quadcore |
Processorsnelheid |
1,4GHz |
Geheugengrootte |
1GB |
Opslagcapaciteit |
8GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD, microSDHC |
Aantal SIMs |
Single |
Simkaart 1 |
Microsim |
Camera |
|
Cameraresolutie |
13Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Diafragma |
2 |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Resolutie video-opname |
1920x1080 |
Verbindingen |
|
Mobiele netwerken |
Edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, hsupa, lte, umts |
Frequentiebereik (mobiel) |
800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Nee |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.0 |
GSM-Connector |
3,5mm, Micro-USB |
Accu en lader |
|
Accucapaciteit (mAh) |
2.470mAh |
Accutype |
Li-Ion |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Uiterlijke kenmerken |
|
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht, waterdicht |
Gewicht (gram) |
155g |
Lengte |
142,1mm |
Breedte |
72,4mm |
Hoogte / Diepte |
11,6mm |
Kleuren |
Zwart |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Gallery
Alternatieven
De Moto G 2014 4g is een van de meest voor de hand liggende alternatieven. Je mist dan weliswaar de waterdichte behuizing, maar je krijgt daarvoor een notificatieled, stereoluidsprekers en dualsim terug. Voor de rest verschillen de telefoons niet enorm. Je betaalt weer een paar tientjes minder.
4 van 5 sterren
(6 reviews)
De Moto E 2015 is in veel opzichten een kleinere Moto G. De soc en software zijn identiek, maar het scherm is kleiner met 4,5" en de resolutie is ook lager. Ook de camera's zijn beduidend minder en de Moto E 2015 is niet waterdicht. Voor wie alleen een telefoon zoekt met een redelijk pure versie van Android, de garantie op updates en een lange accuduur, is de Moto E wel een goed alternatief.
4 van 5 sterren
(21 reviews)
Een van de populairste modellen van Samsung onder de 200 euro in Nederland is de S III Neo. Hij ontbeert 4g-toegang, maar heeft wel een Super Amoled-scherm en dat is een uitzondering in deze prijsklasse. Het is voor de rest een aangepaste versie van de aloude Galaxy S III, die iedereen inmiddels wel kent.
4 van 5 sterren
(11 reviews)
Als je op zoek bent naar een Android-toestel met 4g onder de 200 euro, dan is de Ascend G6 4G ook een optie. Dit toestel van Huawei is iets kleiner dan de Moto G. Wel is de software heel anders, omdat Huawei nu eenmaal graag Android helemaal omgooit en bijvoorbeeld het hoofdmenu weglaat.
3.5 van 5 sterren
(10 reviews)
Als je niet aan Android gebonden bent, dan is er genoeg keuze in Lumia's onder de 200 euro. De Lumia 735 heeft 4g en een focus op de frontcamera. Hij heeft bovendien een mooi amoled-scherm en is een compact toestel. Wie nog iets goedkopers zoekt en 4g vereist, kan terecht bij de Lumia 635 of 640, die iets boven of 100 euro kosten.
4 van 5 sterren
(17 reviews)
Conclusie
De Motorola Moto G 2015 is een fijne smartphone die vooral aan te raden is voor lichte gebruikers. De gebruikservaring is goed en er is over de hele linie weinig aan te merken op het toestel. Vooral de grotere accu is een verbetering die alle mogelijke kopers zullen kunnen waarderen.
Voor intensieve gebruikers zijn er echter toch wat nadelen te bespeuren. Het opslaggeheugen is voor veelgebruikers met 8GB aan de krappe kant, zeker omdat er maar 4,5GB standaard beschikbaar is. De stereoluidsprekers, notificatieled en dualsim-ondersteuning zijn verdwenen, al krijg je daar wel een waterdichte behuizing en 4g voor terug.
De Moto G 2013 was een spectaculair goede smartphone voor zijn prijs en Motorola kan het zich nu al voor het tweede jaar op rij permitteren om een opvolger uit te brengen die niet significant beter is. Met de Samsung Galaxy S III Neo, Huawei Ascend G6, Honor 4x, Lumia 735 en 640, en vooral Motorola's eigen Moto E 2015 is er veel concurrentie op de markt, maar de kans dat je bij de Moto G uitkomt, is opnieuw groot.
Eindoordeel