Inleiding
Samengevat
De Lumia 640 heeft voor zijn prijsklasse een indrukwekkend lijstje specificaties en zet dat in de praktijk om in veel goede eigenschappen. Het scherm is voor zijn prijsklasse scherp zat en is bovendien prima af te lezen in de zon. Daarnaast kun je het zo instellen dat het kleuren beter weergeeft. De toevoeging van 4g is prettig en ook de verbeteringen in Windows Phone die op dit toestel debuteren, zijn fijn, zoals de permissiemanager. Minpunten zijn er ook; de accuduur valt een beetje tegen, de behuizing laat snel vingervegen zien en de frontcamera is minder dan bij andere Lumia's.
Eindoordeel
Windows Phone is een besturingssysteem voor goedkopere smartphones geworden. Na het onverwachte succes van de Lumia 520 in 2013 kwamen er talloze goedkopere modellen bij, terwijl Microsoft sindsdien alleen de 930 en 1520 als luxe modellen uitbracht. Voor de nieuwe high-end Windows Phones wacht Microsoft op de release van Windows 10, later dit jaar.
Met het doel zoveel mogelijk goedkopere toestellen te verkopen, bracht Microsoft in de afgelopen tijd veel modellen uit die niet veel van elkaar verschillen. Het zijn allemaal toestellen met ongeveer dezelfde hardware aan boord, veelal een Snapdragon 400-soc gekoppeld aan een werkgeheugen van 1GB, met vooral verschillen in scherm, camera en ondersteuning voor 4g.
De Lumia 640 LTE kwam ons wel erg bekend voor. Hij lijkt sprekend op de Lumia 535, die we eerder dit jaar onder de loep namen. Hoewel ze uiterlijk erg op elkaar lijken, blijken er van binnen toch veel dingen anders te zijn.
/i/2000621201.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk, scherm en hardware
We hebben serieus overwogen om foto's van de Lumia 535 bij deze review te plaatsen. De telefoons zijn namelijk niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Beide hebben exact hetzelfde ontwerp, met een behuizing van unibody-polycarbonaat. Er is wel een klein verschil in afmetingen met de Lumia 535, maar dat zal vrijwel niemand opvallen.
Toestel |
Lumia 640 |
Lumia 535 |
Lumia 930 |
Moto G 2014 |
Lengte (cm) |
14,1 |
14,0 |
13,7 |
14,1 |
Breedte (cm) |
7,2 |
7,2 |
7,1 |
7,1 |
Dikte (mm) |
8,8 |
8,8 |
9,8 |
11 |
Gewicht (g) |
145 |
146 |
167 |
149 |
Scherm |
5,0" |
5,0" |
5,0" |
5,0" |
Wat knap is, is dat Microsoft meer hardware in dezelfde behuizing heeft kunnen proppen. Zo is er ondersteuning voor 4g, een beeldscherm met ClearBlack en - vooral hierdoor zou je een zwaardere telefoon verwachten - een veel grotere accu. Waar de 535 het moet doen met rond de 1900mAh, springt de 640 naar 2500mAh.
Buiten die prestatie is aan het ontwerp niet veel te zien. De witte kunststof voelt niet luxe aan. Alle knoppen zitten op goed bereikbare plekken aan de rechterzijkant en klikken bovendien goed. Er zitten geen naden en kieren aan de achterkant, wat bijdraagt aan het beeld dat deze telefoon een val op de grond makkelijk overleeft. Omdat de telefoon nog terug moet naar Microsoft, hebben we ervoor gekozen de telefoon niet te laten stuiteren op de grond van ons hoofdkantoor en we zouden ook kopers afraden om dat uit te proberen.
Het gladde materiaal pikt wel snel vingerafdrukken op, zeker in deze witte variant. Als je het toestel schoon wil houden, blijf je poetsen en schrobben. De 640 is onmiskenbaar een Lumia en is strak vormgegeven, maar hij oogt naar onze mening wel saai en goedkoop.
Scherm
De Lumia 640 heeft een voor zijn prijsklasse uitstekend scherm. Met een diagonaal van 5" en een resolutie van 1280x720 pixels is de scherpte redelijk, maar waarmee hij echt boven de concurrentie uitsteekt, is de afleesbaarheid in direct zonlicht. In de Hollandse zomerzon is het ClearBlack-display prima af te lezen, ongeveer even goed als bij de duurdere Lumia's, die het op dit gebied eveneens uitstekend doen. Op een tropische dag op het strand kun je dus prima je notificaties lezen.
De helderheid is met 387cd/m² redelijk, terwijl het contrast met rond 1000:1 bovengemiddeld is voor een goedkoop toestel. Standaard is de kleurweergave redelijk, al lijkt Microsoft met opzet het wit iets te blauw te hebben gemaakt, wat resulteert in de nodige afwijkingen. Tussen Nokia's oude optimalisaties voor Windows Phone zit echter een tool om het scherm nauwkeurig af te stellen, en daarmee is het mogelijk om de kleuren correcter weer te geven dan standaard gebeurt. Het is een verademing voor iedereen die geeft om kleurweergave om zo'n tool op een goedkoper toestel aan te treffen en te zien dat het echt een verschil maakt.
Het scherm scoort al met al op alle belangrijke punten goed en in deze prijsklasse kun je om weinig meer vragen dan de 640 biedt.
/i/2000621591.jpeg?f=imagenormal)
Screenshot van een schermtest van een handmatige, optimale afstelling van het scherm
Hardware
De Lumia 640 heeft 4g aan boord en dat is een fijne toevoeging. Het is nog geen standaardfeature in deze prijsklasse, maar wie nu een paar jaar met een nieuwe budgettelefoon wil doen, doet er goed aan om iets te kiezen met 4g. Vrijwel alle abonnementen van de grote providers hebben standaard 4g, terwijl ook kleinere aanbieders inmiddels de snellere netwerktechnologie in het assortiment krijgen.
Het is niet de goedkoopste Lumia met 4g; de oudere 635 kun je krijgen voor onder de 100 euro en dan heb je ook 4g op een Windows Phone, maar wel met een kleiner scherm met een lagere resolutie.
De gebruikte componenten komen verder behoorlijk overeen met die van andere Lumia's. De soc is de welbekende Snapdragon 400, MSM8926. Hij heeft vier Cortex A7-cores op 1,2GHz, bijgestaan door een Adreno 305-gpu en een werkgeheugen ter grootte van 1GB. De opslag is met 8GB aan de magere kant, maar dat is op te lossen door het toevoegen van een sd-kaart.
Software en camera
De Lumia 640 is de eerste telefoon die we onder handen krijgen met Windows Phone 8.1 Update 2, met een paar zeer welkome vernieuwingen. De eerste is een opfrisbeurt voor het instellingenmenu. Dat is nu voorzien van een zoekfunctie en opgedeeld in categorieën. Dat maakt het instellingenmenu een stuk overzichtelijker en beter.
Een andere goede toevoeging is de mogelijkheid om permissies per app in te stellen, iets wat Google gaat toevoegen in Android M en wat iOS eigenlijk al enkele jaren heeft. Het instellen van permissies per app geeft gebruikers meer controle over wat ze delen met appmakers en dat is een grote verbetering ten opzichte van de manier waarop het tot en met 8.1 Update 1 ging. Het menu voor appmachtigingen zit in de Instellingen.
In Update 2 zitten nog een paar minder zichtbare verbeteringen, zoals support voor mkv-bestanden, het kunnen vastpinnen van individuele instellingen op het startscherm en de mogelijkheid voor vpn-profielen om altijd actief te zijn.
Het is al met al een prima lijst met verbeteringen, maar voor gebruikers komt het hoofdgerecht later dit jaar, als Windows 10 verschijnt. Met Windows 10 zal er een hoop veranderen, met een nieuwe interface voor veel apps en systeemmenu's. Wie houdt van experimenteren kan de preview flashen, maar voor dagelijks gebruik is dat momenteel nog niet aan te raden.
Pluspuntje is dat de 640 Glimp ondersteunt, de functie om notificaties weer te geven op het scherm zonder dat de gebruiker dat heeft ingeschakeld. Om Glimp mogelijk te maken schakelt de 640, omdat het een lcd is, de backlight in, wat dus nadelige gevolgen voor de accuduur kan hebben als je die de hele tijd ingeschakeld laat staan. Het gaat om een soort light-versie van Glimp, die alleen de tijd en notificaties kan weergeven.
Camera
De camera van de Lumia 640 kan plaatjes maken met een maximale resolutie van 8 megapixel, terwijl filmpjes maken kan op 1920x1080 pixels bij 30fps. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een 1/4"-sensor met een lichtsterkte van f/2.2.
Microsoft heeft de standaardcamera-app uit Windows Phone gehaald ten gunste van Lumia Camera. Dat wil zeggen, vanuit het Actiecentrum is het wel mogelijk om de standaardcamera te openen, maar hij is nergens te vinden in het hoofdmenu. Lumia Camera maakt relatief vlot plaatjes. De interface is relatief simpel, maar heeft wel voldoende instellingen voor wie zaken als iso en belichting wil aanpassen.
De foto's zijn ruim voldoende. Het focussen gaat redelijk snel en veelal accuraat. De plaatjes bevatten weliswaar minder detail dan bij hogere resoluties, maar de ruis blijft relatief beperkt, kleuren kloppen prima. Bij mindere lichtomstandigheden vallen de plaatjes ook niet tegen. Het toestel weet bij veel lichtomstandigheden nog een redelijk plaatje tevoorschijn te toveren.
De videofunctie is iets minder. Ook daarbij gaat het redelijk met de belichting, maar er is vrijwel geen stabilisatie, waardoor de full-hd-video's nogal schokkerig zijn. Desondanks is full-hd-video in deze prijsklasse nog lang geen gemeengoed. De Lumia 640 schiet met 30fps en neemt monoaudio op.
Selfies schiet de Lumia 640 met de resolutie van het scherm, 1280x720 pixels. Dat is erg matig, ook voor een goedkope telefoon. In de veel goedkopere Lumia 535 schroefde Microsoft bijvoorbeeld een frontcamera met een resolutie van 5 megapixel. Voor de resolutie zien selfies er prima uit, maar tegenover die van andere telefoons ontbreekt het aan detail en ziet je gezicht er al snel pixelig uit.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Accuduur
De accu van de Lumia 640 is zoals eerder gezegd een stuk groter dan die in de 535, en bovendien verwisselbaar - iets dat we graag zien maar wat steeds minder voorkomt. De accuduur van het toestel is desondanks niet top. In onze browsetest kwam hij tot ongeveer 5,5 uur en dat is niet dramatisch, maar ook niet heel goed.
In onze videotest kwam hij met 6,5 uur ook onder aan de middenmoot terecht. De Lumia 735 deed dat dankzij zijn amoled-scherm een stuk beter, met 9,5 uur. Andere Lumia's met lcd's komen ook niet al te hoog uit in deze test.
In stand-by lijkt de situatie een stukje beter. Hij heeft met verschillende accounts die syncen nog wel last van de nodige drain, maar die blijft binnen de perken. Wie zijn toestel niet al te intensief gebruikt, moet tot anderhalve dag kunnen komen. Voor veel gebruikers zal een dag bij intensief gebruik haalbaar zijn, maar dat zal niet in alle gevallen makkelijk gaan. Intensieve gebruikers doen er goed aan te kijken naar een Lumia 735.
De laadtijd valt, net als bij elke andere Windows Phone, lang niet mee. Windows Phones moeten aanstaan tijdens het opladen. De meegeleverde lader helpt evenmin mee; met 5V en 750mA levert hij minder stroom dan, nou ja, welke andere moderne telefoonlader dan ook. Gek genoeg doet de Lumia 535 er met zijn kleinere accu langer over om op te laden, dus er zit vooruitgang in.
/i/2000621202.jpeg?f=imagenormal)
De Lumia 640 heeft op Windows Phone vooral concurrentie van andere Lumia's. De Lumia 635 met 4g is bijvoorbeeld een goedkopere optie met een kleiner en minder scherp scherm, terwijl de Lumia 735 maar iets duurder is en een kleiner amoled-scherm heeft.
Op andere besturingssystemen heeft vooral Motorola de nodige ijzers in het vuur, met de Moto E 2015 en de Moto G 2014. De Asus Zenfone 2 is ook een veelgehoorde optie voor liefhebbers van budgettelefoons.
Conclusie
De Lumia 640 LTE zit stevig in het midden van Microsofts line-up van Windows Phones. Ongetwijfeld een van de beste features is het scherm, dat op alle belangrijke punten ver bovengemiddeld scoort voor deze prijsklasse. Bovendien ondersteunt de telefoon 4g, iets wat lang niet standaard is bij telefoons onder 200 euro.
Het toestel draait de nieuwste versie van Windows Phone 8.1, met een beter instellingenmenu en de mogelijkheid om per app permissies te beheren. Hoewel 8.1 later ongetwijfeld ook naar andere toestellen komt, is het momenteel een licht pluspunt voor wie daaraan hecht.
Windows Phone is een prima besturingssysteem voor veel mensen, maar niet iedereen zal alle apps kunnen vinden die hij of zij zoekt. Mocht je een overstap overwegen, dan is het goed om eerst online te zoeken of alle voor jou belangrijke apps te vinden zijn. Bovendien presteren niet alle apps van derden even snel op het systeem en updates die op iOS en Android al lang uit zijn, laten op zich wachten bij de versies voor Windows Phone. Wie echter veel gebruikmaakt van Microsofts eigen apps, ziet een over het algemeen vloeiend besturingssysteem. De Lumia 640 en concurrentie zoals de Moto E 2015 ontlopen elkaar op dat gebied niet veel.
De Lumia 640 heeft ten opzichte van goedkopere Lumia's 4g, een goed scherm en een betere camera. Ten opzichte van de paar tientjes duurdere Lumia 735 is dat voordeel er niet en het zou kunnen dat veel mensen beter af zijn door iets meer geld neer te leggen en een 735 te kopen.
Dat laat echter onverlet dat het ongelofelijk is hoe goed goedkope toestellen in de afgelopen jaren zijn geworden en de Lumia 640 is daarvan het recentste voorbeeld. De tijd dat je met een goedkope telefoon geen notificaties kon zien in direct zonlicht vanwege matige schermen of dat je nauwelijks een redelijke foto kon maken, ligt duidelijk achter ons.
Eindoordeel