Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 178 reacties

Samengevat

Intel ontwikkelde de Compute Stick als een kleine, complete computer met aan boord een Atom-processor en 32GB geheugen. Het voorgeïnstalleerde besturingssysteem is Windows 8.1. We zien deze minicomputer primair als een kleine computer die je achter een monitor in plaats van achter een tv hangt. Ook voor lichte werkzaamheden als surfen, socialemediagebruik, een filmpje op YouTube bekijken en misschien zelfs wat lichte office-werkzaamheden leent het apparaat zich aardig. De tablet-hardware is echter niet bijster snel en het ventilatortje is goed hoorbaar tijdens gebruik. De Compute Stick is een zo goed als onzichtbare computer die zijn werk prima doet. Voor de prijs van ongeveer 160 euro kun je moeilijk een pc vinden die zo compact of compleet is, maar een usb-hub moet je nog wel extra kopen.

Prijs bij publicatie: € 160,-
Verkrijgbaar vanaf: € 119,50

Klein, kleiner kleinst, dat is veelal het devies bij elektronica. Niet alleen worden de chips en andere componenten steeds kleiner, ook de fysieke computer is dat lot beschoren. Kijk maar naar vroege mainframes, die een kamer in beslag namen, of 'laptops' uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Recenter én relevanter zijn grote atx-behuizingen die steeds vaker plaatsmaken voor matx-behuizingen of zelfs mitx-systemen. Dat kan nog kleiner, zoals onder andere Zotac al jaren bewijst met zijn Nanobox, Intel met zijn NUC en Gigabyte met de Brix.

En nog is het niet klein genoeg, zoals we zien aan apparaten als de Raspberry Pi, Arduino's en varianten daarop. Ook zogenoemde gumstick-computers, niet veel groter dan een flinke usb-stick, zijn al geruime tijd te koop. Probleem bij dergelijke 'computers' is echter enerzijds de rekenkracht en anderzijds het gebruiksgemak. Als mediaspelers of micro-pc kunnen ze goed dienstdoen, maar omdat ze een ARM-soc aan boord hebben, zijn ze niet superkrachtig en niet geschikt voor Windows.

Intel Compute StickDaarin is met de Intel Compute Stick verandering gekomen. Intel heeft in deze uit zijn jasje gegroeide usb-stick een Atom-soc ingebouwd, zodat de prestaties vergelijkbaar zijn met die van een tablet of convertible. Bovendien wordt een gewone Windows 8.1-versie voorgeïnstalleerd, zodat iedereen, ongeacht het kennisniveau, met de ICS aan de slag kan. Maakt dat de Intel Compute Stick nu bij uitstek geschikt als een compacte pc voor je moeder of kan de tweaker er ook nog iets mee?

Slechts één usb-poort

Voordat we de Compute Stick in gebruik kunnen nemen, lopen we tegen een probleempje op. Windows 8.1 is nog niet geactiveerd, wat betekent dat je een een taal moet kiezen, een account moet aanmaken en een netwerk moet instellen. Allemaal zaken waarvoor je liefst een muis én toetsenbord gebruikt. Omdat de minicomputer maar één usb-port heeft, zul je voor enkel een toetsenbord moeten kiezen of direct op zoek moeten naar een usb-hubje om ze beide aan te sluiten. Voor de gemiddelde tweaker geen probleem, maar voor de beoogde doelgroep van de ICS misschien een tikje ontmoedigend.

Gebruiksscenario's

Wat kun je nu in de praktijk met deze kleine 'insteekcomputer'? Natuurlijk kun je de pc achter je tv hangen en als mediacenter gebruiken. Daarvoor zijn echter goedkopere alternatieven, zoals de eerder genoemde Raspberry Pi of een Chromecast. Je bent echter wel veel flexibeler met een Windows 8-pc achter je tv; je kunt alles doen wat je van een pc gewend bent. Bovendien heeft de Compute Stick een feature die de Pi niet heeft: een aan-uitknop. Nadeeltje: die aan-uitknop werkt niet om ook je tv aan te zetten. Cec lijkt niet actief op de Compute Stick, dus je mediaspeler met je afstandsbediening aansturen lukt niet.

Intel Compute Stick

We zien de minicomputer echter veel eerder als een kleine computer die je achter een monitor in plaats van een tv hangt. Voor lichte werkzaamheden als surfen, socialemediagebruik, een filmpje op YouTube bekijken en misschien zelfs wat lichte office-werkzaamheden leent het apparaat zich prima. Dan is het een onzichtbare computer die zijn werk prima doet. Voor de prijs van ongeveer 160 euro kun je moeilijk een pc vinden die zo compact of compleet is.

De hardware: afgeslankte tablet

We gaven het al even aan; je kunt de Compute Stick een beetje zien als een afgeslankte tablet, uiteraard zonder scherm of accu, maar een groot deel van de hardware is identiek. In onze benchmarks kunnen we de prestaties dan ook vergelijken met die van een tablet, zoals de Asus F205T. In de Compute Stick vinden we namelijk dezelfde Atom-soc als in die tablet: een Z3735F. Dat is een quadcore-Atom-soc uit begin 2014, met een kloksnelheid van 1,33 tot 1,6GHz en een tdp van 2,2W. Anders dan in tablets vinden we overigens een piepklein ventilatortje op die Atom gemonteerd, dat alleen draait als de soc flink warm wordt.

Intel Compute Stick

De Atom-quadcore wordt gecombineerd met 2GB zuinig ddr3-geheugen en 32GB emmc-opslag. Dat emmc-geheugen is een stuk trager dan een ssd, maar voor huis-tuin-en-keukengebruik voldoende. Op dit geheugen is ook Windows 8.1 voorgeïnstalleerd, waarna nog zo'n 20GB vrije ruimte beschikbaar is. Een verborgen partitie van 6GB herbergt de recovery-partitie. De overige hardware omvat een enkele usb-poort, wifi, bluetooth en een hdmi-poort om de stick in je monitor of tv te steken. Alles wat je verder nodig hebt, is een usb-poort om de Compute Stick van spanning te voorzien.

Warmte en energie

We hebben gekeken naar het opgenomen vermogen van de Compute Stick tijdens het afspelen van een 1080p-videobestand, met h264-codec en een bitrate van 6Mbit/s. Belangrijk detail hierbij is dat het kleine ventilatortje, dat een hoog geluid produceert, hierbij niet aanging. Daarnaast hebben we het maximale opgenomen vermogen gemeten, tijdens het draaien van een kunstmatige belasting. Let wel: dit zijn de vermogens die het apparaatje opneemt van de usb-voedingsadapter.

Video afspelen: FLIR-beeld Intel Compute Stick

Tijdens het afspelen van video en in het worst case scenario hebben we ook warmtebeelden geschoten met onze FLIR. De warme soc is hierbij uiteraard goed zichtbaar. Daarbij loopt de temperatuur op van ongeveer 45 graden idle naar ruim 61 graden onder belasting. We hebben de soc via HWInfo uitgelezen en moesten concluderen dat de temperatuur van de soc zelf idle rond de 55 graden Celsius bedroeg. Onder belasting liep dat op tot maximaal 67 graden Celsius. Het kleine ventilatortje ging daarbij vanaf temperaturen van 58 graden kortstondig draaien om de temperatuur snel enkele graden te laten dalen. Daarna ging het weer uit.

Praktijktests

We hebben ons testprotocol voor Windows-tablets op de Compute Stick gedraaid. Dat zijn niet de zwaarste tests en de resultaten kun je in het Tweakers Testrapport lezen. Omdat we niet direct geloven dat mensen met Photoshop of Lightroom aan de slag gaan op deze pc, hebben we wat alternatieve gebruikstests uitgevoerd. We zijn een beetje verwend met snelle hardware, dus de Compute Stick voelt al gauw traag aan. Desalniettemin hebben we de Stick in de praktijk getest, als simpel pc'tje en als mediaspeler.

Bij gebruik van de Compute Stick in een woonkamer blijkt het apparaat aardig zijn werk te doen. Zo kunnen YouTube-filmpjes zonder problemen afgespeeld worden, maar het valt wel op dat het kleine ventilatorje, hoe stil ook in de metingen, toch een vervelende piep ten gehore brengt. Wanneer we Kodi installeren en tussentijds met instellingen moeten rommelen, valt dat wegens de stille woonkamer des te meer op. Tijdens het afspelen van video blijkt de wifi ook niet zeer krachtig. In de kleine behuizing passen geen grote antennes en met een zwak signaal viel de verbinding soms weg, wat leidde tot stilvallende films. Een NUC die we ter vergelijking hetzelfde werk lieten doen vertoonde deze haperingen dankzij een bedrade verbinding uiteraard niet en maakte bovendien geen hoorbaar of storend geluid.

Voor simpele taken als browsen werkt de stick prima, maar getuige de prestaties van PCMark 8 moet je er niet te veel van verwachten. De eerder genoemde NUC, een Ivy Bridge-model met i3-3217U aan boord, presteert zo'n 70 procent beter.

Conclusie

Zo lijkt de belangrijkste feature van de Intel Compute Stick, zijn afmetingen, ook zijn grootste troef. Wie absoluut behoefte heeft aan het kleinst mogelijke systeem komt bij de ICS uit. Bedenk wel dat een usb-hubje geen overbodige luxe is en dat het ventilatortje best goed hoorbaar is in een stille kamer. De prestaties zijn wat je van een instaptablet-zonder-scherm mag verwachten, maar het gemak van Windows op een minisysteem maakt het computertje geschikt voor internetsysteempjes waaraan weinig eisen gesteld worden.

Laagste prijzen voor: Intel Compute Stick (Windows 8.1 with Bing)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 3.5 (504)

€ 119,50

€ 124,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 119,50
Pakketpost (tot ¤ 750,-) € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 124,45
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (101)

€ 139,-

€ 139,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 139,-
Pakketpost tot ¤ 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 139,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (587)

€ 139,-

€ 142,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 139,-
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 142,95
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2.5 (6)

€ 167,95

€ 167,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 167,95
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 167,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (178)

1 2 3 ... 6
Heb zelf veel testen met de ComputeStick gedaan. De 2 grootste problemen voor mij zijn Wifi en USB. De gebruikte Realtek Wifi-chip is aangesloten via SDIO (een bus die vaak gebruikt wordt in telefoons/tablets). De bus heeft a) zeer beperkte bandbreedte (Wifi prestaties van de Realtek chip zijn zeer slecht) en b) de bus is niet echt gangbaar en daardoor is driverondesteuning voor Linux matig.

De USB-poort was in onze tests ook slecht. Heb regelmatig last gehad van slechte prestaties of in geval van toetsenbord key-repeat problemen.
Het klopt niet helemaal wat je zegt over dat de SDIO bus traag is. Als deze voorzien is van SDIO 3.0 (met SDR104) dan haalt die een snelheid van 104MByte/s.. dat lijkt me ruim voldoende voor wifi en meer dan usb2.0 doet (480/8=60Mbyte/s). echter ik kan zo niet zien welke sd snelheden ondersteund worden in deze SoC.

[Reactie gewijzigd door flyspy_nl op 6 mei 2015 10:18]

SDIO 3.0 heeft in theorie veel bandbreedte, maar in de praktijk wordt die niet goed benut. Voor een deel door slechte software stacks en mogelijk ook doordat Wifi niet optimaal gebruik voor de bus is. Ik kan mij voorstellen dat de bus optimaal te benutten is met sequential reads in geval van SD-kaartjes. Anandtech heeft ook veel tests gedaan in de loop der jaren met SDIO en zagen hier altijd belabberde prestaties:
http://www.anandtech.com/show/5294/why-smartphonestablets-are-limited-to-36mbps-over-wifi

De Atom in de stick is er eentje geschikt voor tablets / telefoons en gebruikt veel telefoon bussen, er is amper PCI-Express en dat was ideaal voor Wifi geweest. Andere sites zoals Anandtech hebben recent ook de stick getest en zagen net zoals ik zeer slechte Wifi prestaties (15-25Mbps)
http://www.anandtech.com/show/9167/intel-compute-stick-review/3

In mijn eigen tests heb ik vergelijkbare ervaringen. De USB-poort was ook niet goed. Rare performance problemen zoals met een USB-Wifi dongle om goede Wifi te krijgen, key-repeat problemen in Grub / Linux.
Hangt ervan af. Als dat 1 bus is voor alle IO dan is dat dus wel traag (het oude PCI is 133 MBps).
Intel biedt de stick ook officieel met Linux aan, dus ik mag hopen dat de wifi chip gewoon ondersteund wordt. Overigens vind ik het jammer dat ze de Linux versie van de stick niet hebben getest.
Lijkt me typisch een ding wat op Windows 10 moet hobbelen met zijn beperkte resources.
Er staat op de Intel pagina dat hij vanaf Juni ook met Ubuntu te krijgen is:
http://www.intel.com/cont.../intel-compute-stick.html
De Ubuntu versie heeft dan wel minder storage ( 32 GB vs 8 GB ) en minder RAM ( 2 GB vs 1 GB ) dus dat is wel weer jammer. Laten we hopen dat dit zich goed maakt in een lager prijskaartje... ( minder storage, minder RAM, geen OS licentiekosten, ik hoop dan op zo'n $100,- ? )

Misschien dat de WIndows versie ook gewoon te formatteren is, zodat je een Linux distro naar keuze kan installeren....

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Terr-E op 6 mei 2015 13:16]

Deze apparaatjes maken gebruik van de Bay Trail-M SoC's, en die gaan vaak (tot op heden altijd) gepaard met een 32-bit UEFI. Deze geven op Linux erg veel problemen om werkende te krijgen.
Met ubuntu gaat ie in de States 89 dollar kosten.

Bron: http://www.itworld.com/ar...stick-will-run-linux.html
In het kader van IOT waar Microsoft naast Intel zwaar op in aan het zetten is, vermoed ik dat de OS licentie kosten nul zullen zijn en dat het verschil in prijs voornamelijk door de mindere hardware komt.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 6 mei 2015 18:28]

Dat vond ik ook al jammer, denk toch al snel aan mediaplayer en/of server toepassingen op zo'n ding. Waarschijnlijk denken een hoop tweakers dan juist aan linux.


Voor desktop gebruik was chrome os of een andere lichte linux distributie toch handiger geweest.
Het is een zeer brakke Realtek RTL8723BS chip. Je kunt iets van drivers vinden aangezien enkele ARM-dongles dezelfde chip gebruiken, maar die drivers zijn brak en ik heb ze niet goed werkend kunnen krijgen. Het leken brakke referentiedrivers van Realtek te zijn (leek op een hoop Windows code) en had veel kernel crashes door NULL-pointer problemen en andere vormen van brakke code. Heb geen succesvolle Wifi connectie kunnen maken.

Normaal zitten voor Linux drivers in de kernel. Als dit niet geval is, is het meestal een indicatie dat de drivers van zeer lage kwaliteit zijn. Vooral drivers van fabrikanten zelf zijn meestal slecht. Dat is hier weer het geval.
Het allergrootste probleem van deze stick is toch zeker de storage. De review geeft zelf al aan dat je maar 20GB over hebt van de 32GB nadat je Windows hebt geinstalleerd. Een beetje Windows 8.1 installatie kan je tegenwoordig wel netjes bijhouden qua updates, schedules etc. maar ga ervanuit dat je na 2 jaar toch nog een C:\Windows hebt van 17 tot 20GB.

De rest van de storage is trouwens user-shared. Veel mensen realiseren zich dat misschien niet op een gewone PC met een 128GB SSD als bootdevice maar als je dus 3 users aanmaakt op deze ICS (admin, moeder, kind), dan ben je ineens al 1.3GB extra kwijt voor de lokale profielen. Daarna komen nog eventueel de extra bitjes voor documenten, plaatjes en films die men tijdelijk op de Desktop plaatst.
even naar de afbeelding kijken, is een microSD kaartslot zichtbaar.. en die dingen komen tegenwoordig al in 128GB formaat. :+
Hier een linkje naar een plaatje met de afmetingen en wat extra info.
Ben ik met je eens.

Hoeveel mensen ken jij die hun userprofiles op dag 1 meteen gaan redirecten naar andere storage dan de systemdisk van Windows? En hoeveel van die mensen zijn gewoon simpele gebruiker die net IE weten te vinden op hun machine?
Een dergelijke stick zal geen basis zijn voor een familiecomputer. Reken erop dat het of als tweede facebookpc voor moeders dient of als htpc. Een stick met bepaalde sterke punten vergelijken met complete computers is daarom in mijn ogen niet zo zinvol.
hou het dan maar bij facebook, want voor htpc komt dit mijlen ver te kort kwa prestaties. zeer baggere gpu prestaties onder het niveau, terug naar het netbook era.
http://www.anandtech.com/...ntel-compute-stick-review
4k bij 30 fps netbook era?? Dacht het niet.
100% gpu load, 8Watt tegen max TDP power consumptie, maar niet lang genoeg laten draaien om te zien of de igpu niet gaat throttlen

ja hoor volgens de benchmark werkt het.... zolang er geen ogen op gezet worden werkt alles.
Je gehele profile even op een andere plaats zetten is best lastig in Windows en eigenlijk niet goed mogelijk. Alleen de folders met bestanden kan je makkelijk verplaatsen.

Zo stick kan je misschien gebruiken voor het afspelen van films en misschien wat internetten op je tv of zo iets. ik denk dat het voorlopig nog niets wordt. Het ding als een lichte laptop gebruiken die in je binnen zak past, gaat ook niet echt, want je mist iets wezenlijks.
Waarom zou je profile willen omzetten? De meeste ruimte bij windows zit in in de winsxs directory die wordt al gauw 20GB
Ja maar die wordt geshared over alle gebruikers, bovendien kan je die kleiner maken met de cleanup tool van windows het profile niet, toch neemt het profile al gauw 5 GB in beslag. Dat komt doordat programmas hun data en cache standard in her profile stoppen
Ik zou mijn userprofiles ook niet willen directen op een microSD kaart. De meeste (goedkope) microSD kaartjes zijn enorm traag.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij zet Windows 8 standaard alle opgeslagen documenten/afbeeldingen e.d. automatisch op de sd-kaart. Iig dat was bij mijn tablet geloof ik zo.
128gb delen met 3 mensen, ik moet er niet aan denken. Ik heb praktisch alles al op mijn D schijf geïnstalleerd, en nog staat er ruim 110gb op mn SSD. Misschien dat ik dringend even wat moet gaan opruimen, maar ik zou niet weten waar eerlijk gezegd.
Mocht je er nog 1 hebben liggen dan ben ik vooral benieuwd naar de prestaties wanneer je bijvoorbeeld een 10-bit anime afspeelt.
Zoals de review al aangeeft, ideaal ding voor erbij, voornamelijk als HTPC. In mijn zusjes geval een vervanger voor haar oude pc die alleen voor exotische codecs wordt opgestart. Ze heeft al een NAS staan en hiermee zou ze dan alles kunnen afspelen. Een mediaspeler die 10-bit encoding zonder gemor kan afspelen ben ik nog niet tegen gekomen. En zo zijn er altijd wel exotische codecs en/of opties die niet lekker spelen via een mediaspeler of Smart TV.
Scheelt voor veel mensen ook de aanschaf van een Smart TV (zo ook mijn zusje). Zometeen maar eens bestellen. Wachter er al een tijd op.

Edit:
Ik lees in meerdere reviews dat de gebruikte chipset geen DTS-HD MA ondersteunt!? Zou toch wel fijn zijn om dat te weten te komen. Al kan ik niet begrijpen waarom MPC-HC geen DTS-HD signaal zou kunnen uitsturen over HDMI omdat de chipset dat niet ondersteunt?
Iemand een valide verklaring?

[Reactie gewijzigd door Die Bruine op 6 mei 2015 09:22]

Was het niet zo dat het ding geen BT en wifi tegelijk toelaat zonder zware lag?
Ik ben eigenlijk benieuwd ofdat Steam in-home streaming degelijk zou werken op dit toestelletje. Zoja zou dit behoorlijk ideaal zijn.
Van de soc heb ik echt geen gedacht of die het aan zou kunnen, maar als je zegt dat de wifi prestaties slecht zijn valt dit sowieso al af...
ik heb al andere reviews gelezen die vermelden dat dit in principe moet werken, maar nog niemand die het effectief getest heeft.

[Reactie gewijzigd door efari op 6 mei 2015 13:15]

Lijkt me best top eigenlijk op de TV; USB-hub + USB-ethernet-kaart. Draadloze keyboard en muis. klaar is kees. En Steam-Stream kunnen gebruiken voor het rekenwerk als je dan toch moet gamen.
Heb zelf veel testen met de ComputeStick gedaan. De 2 grootste problemen voor mij zijn Wifi en USB. De gebruikte Realtek Wifi-chip is aangesloten via SDIO (een bus die vaak gebruikt wordt in telefoons/tablets). De bus heeft a) zeer beperkte bandbreedte (Wifi prestaties van de Realtek chip zijn zeer slecht) en b) de bus is niet echt gangbaar en daardoor is driverondesteuning voor Linux matig.

De USB-poort was in onze tests ook slecht. Heb regelmatig last gehad van slechte prestaties of in geval van toetsenbord key-repeat problemen.
"" tenslotte wordt het apparaatje bij intensief gebruik erg warm tot heet"" Ook mag gezegd worden dat het hier om "één van de éérste modelletjes gaat"" In de loop van het jaar zullen er meer modellen komen met verbeterde functies.

[Reactie gewijzigd door frankie666mic op 24 mei 2015 04:22]

Het eerste wat ik denk is open schroeven (open breken?). Fan eruit en passief gekoeld maken. Waar is de tweakers gedachte? Of moest het test exemplaar weer terug naar Intel?
Nagenoeg alle samples die we krijgen moeten weer terug naar de fabrikant. Hoewel we die samples vaak genoeg openmaken, moet dat wel verantwoord en netjes gebeuren. Dat was in dit geval wat lastiger en bovendien hadden we maar zeer beperkt de tijd met ons testexemplaar voordat ie retour moest.
Het eerste wat mij opviel is dat HWI in haar review (klik voor video) meldt dat de fan helemaal niet in beweging was te krijgen.
De stick is van een heel kleine ventilator voorzien. In onze tests hebben we daar echter geen last van gehad. Ook bij intensief gebruik (een uurtje 3DMark06 gelijktijdig met CPU Burn In draaien) lukte het niet om de fan in werking te krijgen, de stick werd wel warm.
En verderop:
Het kleine fannetje dat is ingebouwd kan mogelijk vervelend worden, al hebben wij dat niet ervaren.
Wellicht is de piep in de fan dus een specifiek probleem van deze sample.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 7 mei 2015 10:31]

Ik heb meerdere revisies van de dongle bekeken. Eerdere versies (MeegoPad T01 en andere Aziatische dongles gebruiken dat ontwerp) hadden geen ventilator. Het ding werd zeer warm en deed heel veel aan throttling. Vergeet niet de dongel verbruikt veel vermogen, bij booten 2-3W, maar onder heftige belasting 7-8W.
De 8.1 installatie die geïnstalleerd is op 11 december is nu 26,5 GB groot.

Hoe gaat dat met deze stick? 32 GB waarvan 6 GB recovery is.
Dus je houdt nu 26 GB over. Hebben ze deze 8.1 getweakt?

Alleen al de WinSxS en Installer mappen zijn samen al 20GB.

Of ben ik juist degene die 8.1 nog moet tweaken? :+
Hou er rekening mee dat de berekening van de grootte van de Windows folder via eigenschappen sinds het invoeren van het WinSxS systeem niet erg betrouwbaar is.
Veel dll's zitten dubbel in verschillende mappen, maar de meeste daarvan zijn links naar elkaar die dus op de schijf niet zoveel plek in nemen.

Zie ook:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn251566.aspx
http://www.techsupportale...ace-winsxs-windows-81.htm
voor meer info
Microsoft heeft de DLL-hell opgelost door voor elke applicatie die je installeert een eigen folder aan te maken in de WinSxS-folder met kopies van de benodigde DLL's voor betreffende applicatie.

Misschien niet de fraaiste oplossing maar het werkt wel. Al druist het wel in tegen het idee van shared libraries natuurlijk.
Of ben ik juist degene die 8.1 nog moet tweaken? :+
Geen idee hoe je met je PC omgaat (en volledig off-topic trouwens) maar mijn corporate laptop van ook een half jaar oud, onder andere dagelijks misbruikt voor Hyper-V tests, bakken met Powershell-modules, alle updates voor Windows en Office 2013 Pro en nog wat meuk, heeft niet meer dan 21GB voor C:\Windows en dat is dan "wel" de x64 Enterprise-editie.
Hiberfile aanstaan? Deze neemt al snel een pas gig in beslag. Swap file uitzetten tenzij echt nodig, backups uit zetten tenzij echt nodig (mag hopen dat iemand een compute stick niet als main pc met belangrijke data gebruikt, daar zijn betere en goedkopere oplossingen voor). Gedownloade installatiebestanden updates verwijderen.
Ga er vanuit dat deze bakjes in WIMboot config draaien; Windows op ~4gig 'basis' met usermode het enige wat iets minder gecomprimeerd is.
- Wat een onzin over dat keyboard/muis dat je daar 2 usb aansluitingen voor nodig hebt. Je gaat natuurlijk draadloos werken, en dan heb je aan 1 usb aansluiting genoeg.
- vergelijking met I3 ook onzinnig. Doe het dan met een Nuc Celeron.

Wat ik van ICS zelf niet begrijp is de verouderde hardware (Q1'14) en de hoge piep (trouwens, de buren van Hardware.info kregen de ventilator niet aan de praat). Zou een nieuwere Atom leiden tot fanless????

[Reactie gewijzigd door BramV op 6 mei 2015 08:27]

Lang niet alle draadloos toetsenborden zijn gecombineerd met een muis. Uiteraard ga je bij dit ding niet voor wired, maar ik heb ook wireless aan mijn pc en dat zijn gewoon twee sticks. Bovendien wil je soms misschien een USB stick aansluiten. Dan is een hub dus niet meer te ontwijken.
Uiteraard zet je er dan een bluetooth dongle in (als er al geen bluetooth op zit) en gebruik je dan een bluetooth muis keyboard.
Ook als je niet draadloos gaat werken, hebben een hoop USB toetsenborden zelf een aantal extra USB poorten ingebouwd zitten. Net als veel monitoren trouwens. Dus het vooruitzicht van een losse USB hub is misschien wat overtrokken.
Ik zie een vergelijking eigenlijk liever met wat andere, oudere maar beter vergelijkbare apparaten, niet zozeer de CPU.

Ik heb bijvoorbeeld zelf een Asus EEE box (B202) die je achter je scherm kon schroeven. Die kocht ik vanwege zijn lage verbruik (max 31W) maar was wel een 'volwaardige' (trage) pc. Hoe verhoudt deze stick zich ten opzichte van zo'n Atom, of mijn Asrock ION 330? Het kan absoluut de moeite waard zijn over te stappen op zo'n stick vanwege het verbruik, mits het nog enigszins te vergelijken is (ik kan/wil een stick niet vergelijken met een tablet, maar met een PC).
omdat dit een normaal processor is kan die toch wel windows 10 straks krijgen toch?
Niet per defintie. Omdat er nog geen duidelijk upgrade-pad is van Windows 7/8.1 naar 10, is het ook voor veel tablet-gebruikers nog niet helemaal duidelijk of ze een nieuw tablet moeten kopen voor Windows 10 of dat ze een upgrade zullen krijgen.

Bijbehorende tablets zijn ook niet allemaal even nieuw; de gebruikte SoC is ook al uit eind 2013 dus mogelijk valt die niet onder het upgrade-traject van Microsoft.
Als je goed naar alle presentaties van Microsoft hebt gekeken weet je dat alle Windows 7/8.1 systemen een Update kunnen krijgen naar Windows 10. Volgens mij zijn de specificaties van dit systeem net voldoende.
Het is toch gewoon een x86 dus dat moet toch werken?
Niet per defintie. Omdat er nog geen duidelijk upgrade-pad is van Windows 7/8.1 naar 10, is het ook voor veel tablet-gebruikers nog niet helemaal duidelijk of ze een nieuw tablet moeten kopen voor Windows 10 of dat ze een upgrade zullen krijgen.
Alleen Windows RT gaat geen upgrade krijgen.
Elke legale win7/8 kan het eerste jaar gratis geupgrade worden naar Windows 10.

Windows 10 heeft verder dezelfde systeemeisen als voorganger.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 6 mei 2015 08:36]

Zou dit een alternatief kunnen zijn voor Thin Clients? Enkel om RDP sessies te starten?
Met alleen WIFI lijkt me dat niet betrouwbaar genoeg voor de meeste professionele situaties.
Dan zit je inderdaad al snel aan een USB-Hub en een USB-NIC. Dan beter een Thin Client waar alles ingebouwd zit.

Echter voor test werkzaamheden voldoet het prima denk ik.
Mwah dat valt wel mee.. Bij ons hebben we op iedere verdieping twee tot vier Cisco 300 series accesspoints hangen, welke in een cluster zitten (totaal 16 AP's over 5 verdiepingen, waarvan 4 wat grotere qua oppervlak). Er is er tot nu toe ooit eentje uitgevallen (door foutieve configuratie niet onderdeel van het cluster) en dat werd niet eens opgemerkt. Ze hoeven niet eens krachtig te zijn om elkaar op te kunnen vangen, ook niet tussen verdiepingen in latency / snelheid zijn bijzonder goed en stabiel. Deze Intel Compute Sticks zouden naadloos passen als thin client, hoewel ook dat scenario beperkt is omdat bij ons toch al veel mensen een BYOD meeslepen.

Zie juist wel veel toepasbaarheid op professioneel vlak om ze als thin client te gebruiken, mits je je wifi dekking en stabiliteit goed voor elkaar hebt. Denk bijv. aan tijdelijke leslokalen, infosystemen bij evenementen etc. Juist waar je nu thin clients gebruikt, kun je nu iets gaan gebruiken wat nog kleiner is en nog minder stroom verbruikt. Maar die USB poort blijft toch wel zonde.. Veel gebruikers willen toch net iets meer kunnen aansluiten dan alleen een muis of toetsenbord..
Zat ik ook aan te denken, wellicht als ze een versie uitbrengen met 2 USB poorten en een bedrade netwerkaansluiting, dan zou het nog wel interessant kunnen zijn. (ook voor PCoIP)
Is het mogelijk om een Linux OS te installeren?
http://www.intel.com/cont.../intel-compute-stick.html

Even naar beneden scrollen: leverbaar in juni 2015 met Ubuntu 14.04LTS. Zie ook rbr320 in 'reviews: Intel Compute Stick: de nieuwe pc van je moeder?'

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 6 mei 2015 07:11]

Ha, interessant! Hoeveel gaat er van de prijs af als er niet tegelijk iets van Microsoft gekocht hoeft te worden?
Windows 8.1 met Bing is 'gratis'
Voor OEMs wel ja.
Intel is OEM, dus het prijsverschil ligt niet aan Windows.
pricewatch: Intel Compute Stick (Windows 8.1)
pricewatch: Intel Compute Stick (Linux)

Het verschil is grofweg 40 Euro maar volgens de specs krijg je op Linux ook 1GB minder RAM en maar 8GB storage.
Windows met Bing is gratis voor OEMs, dus daar zal geen verschil in zitten.
http://arstechnica.com/ga...nux-pc-in-an-hdmi-dongle/

Intel says that Ubuntu will probably be the distribution of choice for the Linux version, though installing an alternate distribution should be just as easy as it is on a regular PC.
Ik vind de prijs van dit apparaatje wel erg hoog.

Voor ¤ 60,- minder heb je een Dell Venue Pro 8 tablet die nauwelijks onderdoet voor dit apparaatje, en dan heb je het dus over een tablet, waar dus ook nog een scherm en accu in zit.
Leuk, maar je bent dan wel beperkt tot het 8" scherm....
Koop je een kabeltje waarmee je hem op je TV kan aansluiten.
En waar wil je dat kabeltje dan op aansluiten? De USB 2 micro poort? Dan zul je toch een USB OTG kabel, en een USB2 naar VGA/HDMI adapter aan moeten schaffen, en is het prijsverschil (en het gebruiksgemak) te niet gedaan.
Wat DLGandalf zegt. MHL to HDMI kabeltje voor 10 euro kopen en klaar. Toetsenbord/ muis sluit je aan via Bluetooth, dus dat is dan ook geen probleem.
Ware het niet dat de Veneu Pro 8 geen MHL ondersteunt..
https://www.youtube.com/watch?v=TEtAEQU3_i8

De enige manier om beeld op je tv te krijgen is via Miracast, of via een USB "videokaart"
https://www.youtube.com/watch?v=PzOX4JOGibE
Hm, daar heb je inderdaad gelijk in. Echter is een Miracast adapter uti China ook slechts ¤ 20,-. Heb je nog draadloos beeld ook!
De meeste tablets ondersteunen MHL, dus gewoon native video signaal uit de USB poort
Toshiba Encore heeft hdmi. Deze stick is echt voor als het gewoon niks mag kosten of totaal geen ruimte mag innemen.
Zou een stick met een low voltage i3 niet haalbaar zijn? Misschien niet voor ¤160, maar is een stuk sneller volgens mij.
Een i3 is qua footprint (breedte of lang) al buiten de behuizing van deze ICS. Met veel hangen en wurgen kom je dan net aan een PC'tje die 6 tot 7 cm breed wordt. Vergeet ook niet dat het ontwerp van een i3 geheel anders is waardoor je dus niet zomaar geheugen erbij kan solderen; je bent "verplicht" om een SODIMM-aansluiting te realiseren.

Waar jij heen wil heet in de wandelgangen een Gigabyte BRIX; die zijn al zeer klein en zelfs als je daar nog wat aansluitingen weg haalt, zijn deze kastjes toch al snel 10 x 10cm. Hierdoor kan je 'm dus alleen met een VESA-bracket achterop je PC monteren (net zoals het plaatje in het artikel maar dan groter).
die gigabyte brix komt met windows en kan je die straks upgraden naar 10?
iemand die ik ken wilde een smart tv functie op zijn tv en vroeg mij voor een oplossing en ik zij toen of razer forge of deze stick maar die stick valt af door die kabaal dus woord het een Gigabyte BRIXdenk ik.
Als er nu Windows 8.1 op draait dan gaat 10 er ook op werken. Drivertechnisch schijnen 8 en 10 ook meer op elkaar te lijken dan 7 & 8. Dus dat zal ook wel gaan.
Nou dan worden we weer lekker genaaid, volgens het nieuws van 7-1 zou het omgerekend 125 euro kostten en met linux 75 euro.
Je hebt gedeeltelijk gelijk. De adviesprijs van 149 dollar is omgerekend inderdaad toen 125 Euro. Vaak zie je toch dat een adviesprijs zonder belasting is (in USA of NL) dus de omrekening had al hoger moeten liggen. Daarnaast is de afgelopen maanden de dollarkoers aanzienlijk gesterkt tegenover de Euro waardoor nu dus de Nederlandse prijs hoger uitvalt.
MSRP in de VS is sowieso zonder belastingen, want die verschillen per staat en soms zelfs per county. Het is daar de norm dat je aan de kassa soms wel 11% meer moet betalen dan er op het prijskaartje staat.

Dan nog is dat $155 en geen ¤155. Voor een gelijk prijsbeleid had het ding hier ¤130 moeten kosten incusief BTW, of het ding had in de VS $175 ex belastingen moeten zijn.

¤155 is ongeveer $184
$155 is ongeveer ¤130

Hoe je het ook wendt of keert, wij betalen in Europa gewoon ¤25 of $30 meer dan wat er in de VS voor moet worden betaald.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True