Samengevat
De Meizu M1 Note is een toestel dat veel biedt voor relatief weinig geld. Zo heeft het een groot en scherp scherm, dat er bovendien mooi uitziet. De camera is voor een toestel uit deze prijsklasse prima in orde, terwijl het ook met de accuduur goed zit. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De grootste problemen zitten in de software, die duidelijk gemaakt is voor Chinese karakters en Chinese gebruikers. Dat de aan-uitknop boven op het toestel zit, is niet handig en daarbij lijkt het toestel op een iPhone 5c, wat het ontwerp weinig origineel maakt.
Pluspunten
Eindoordeel
Meizu glipt overal tussendoor. De fabrikant zat niet bij de 'eerste generatie' Chinese smartphonemakers die groot werden rond 2010. Huawei werd de grootste in het westen en ZTE verwierf eveneens enige bekendheid. Van de nieuwere Chinese merken lijkt vooral Xiaomi succesvol te worden, net als het van laptops bekende Lenovo, met als sterkste troef in Nederland Motorola, dat vorig jaar door Google werd verkocht aan Lenovo.
Meizu verwierf in 2007 enige bekendheid als bouwer van een van de eerste iPhone-kloons, die uiteindelijk pas na bijna twee jaar op de markt kwam. Inmiddels is de Chinese fabrikant om meer bekend dan het namaken van andermans producten. Zo tekent Meizu voor de eerste high-end telefoon met Ubuntu en heeft het met zijn high-end-telefoons als vrijwel de enige 15:9-schermen, waar de rest van de telefoonbouwers kiest voor 16:9-schermen.
De eerste Android-smartphone van Meizu die we reviewen is de M1 Note. Het is een toestel zoals diverse fabrikanten ze maken: een grote en relatief goedkope smartphone.
Ontwerp
Hoewel Meizu dus inmiddels verder is dan het namaken van iPhones, is duidelijk waar deze Chinese Abraham de mosterd haalt. De M1 Note heeft wel héél veel weg van een iPhone 5c met de grootte van een iPhone 6 Plus. De gekleurde kunststof behuizing, de rondingen en de manier van ontwerpen doen er allemaal aan denken. Wat ook helpt om de M1 Note met een iPhone te associëren is het ronde icoon van de capacitieve knop onder het scherm. De onderkant geeft het helemaal weg, want die ziet er vrijwel hetzelfde uit.
Nu is de iPhone 5c een curieus voorbeeld, want andere fabrikanten volgen juist de iPhone 6 of iPhone 5s vanwege de luxere metalen behuizingen. Het blijft echter een weinig origineel ontwerp en dat is jammer, want Meizu heeft al eerder bewezen dat het ook originele toestellen kan maken.
De M1 Note is met 15x7,5cm behoorlijk groot en met 8,9mm ook niet bepaald dun. Hij is wel fijn om vast te houden, al kun je gebruik met één hand uiteraard vergeten.
De powerknop zit aan de bovenkant en dat is bij zo'n grote telefoon heel onhandig. Het scherm uitschakelen kan ook door de capacitieve homeknop lang vast te houden. Aanzetten kan dan weer met een dubbeltik op het scherm of met zelf in te stellen gebaren op het scherm.
Hardware
De M1 Note is de eerste telefoon die we reviewen met een MediaTek MT6752, met acht Cortex A53-processorkernen op maximaal 1,7GHz. De gpu is een Mali-T760 van ARM zelf. Met een werkgeheugen van 2GB is hij prima bedeeld voor een telefoon in deze prijsklasse.
De M1 Note ondersteunt wel Nederlandse 2g- en 3g-netwerken, maar met 4g is het beperkt. Hij ondersteunt op 4g niet de veelgebruikte 800MHz-band en ook de 900MHz- en 2600MHz-banden ontbreken. Wel heeft hij ondersteuning voor 4g op 1800MHz.
De telefoon heeft bluetooth 4.0 aan boord voor draadloze verbindingen, terwijl hij wifi ondersteunt met de a/g/b/n-standaarden. Wifi-ac ontbreekt dus, maar hij kan wel wifi-signalen ontvangen op 5GHz. Daarmee is hij voor een toestel in deze prijsklasse compleet uitgerust.
Scherm
Het scherm heeft een diagonaal van 5,5" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het is een ips-lcd uit de fabrieken van Sharp. Het ziet er scherp uit en is in veel gevallen in direct zonlicht nog op zijn minst aardig af te lezen, maar het blinkt daarin niet uit.
Het scherm van ons reviewexemplaar bleek aan de onderkant wat last te hebben van backlight-bleeding. Geen enorm probleem, maar het biedt geen verzorgde aanblik. Afgezien van dat detail is het scherm prima, met goede kijkhoeken en genoeg detail om indruk te maken.
Software
De software is opvallend. Het is een door Meizu aangepaste variant op Android met de naam Flyme OS en duidelijk voor Chineestalige gebruikers gemaakt. Het is niet beschikbaar in het Nederlands en de Engelstalige labels passen veelal niet in de daartoe bestemde hokjes. Het instellingenmenu is bijvoorbeeld een splitscreen. Met Chinese karakters past het ongetwijfeld allemaal, maar in het Engels is het gokken wat sommige instellingen doen.
Flyme OS heeft verder wat inspiratie opgedaan bij de skins van Huawei en Xiaomi. Het heeft ondersteuning voor thema's, waaronder zoals gebruikelijk de meest afzichtelijke en sommige aardigere. Het roze Hello Kitty-thema is bijvoorbeeld iets wat sommige mensen zal aanspreken, maar omdat het ook alle iconen vervangt, maakt het de interface niet duidelijker. Wel heeft het opvallende functies, zoals het kunnen 'pinnen' van apps in het multitask-overzicht, een functie die Android zelf pas sinds 5.0 heeft.
Maar er ontbreken ook dingen. Zo zochten we in de software tevergeefs naar de vliegtuigmodus. Er is alleen een toggle, maar geen vermelding in het Instellingen-menu, waar je hem ook zou verwachten. Desondanks werkt het na enige gewenning wel. Zodra er echter een custom rom met stock Android beschikbaar zou komen, zouden we die installeren.
Camera
De camera is makkelijk te starten met een gebaar op het scherm als het toestel uitstaat, een functie die onder andere de OnePlus One en andere Chinese telefoons ook hebben. Dat maakt het starten van de camera redelijk snel.
De cameramodule is vermoedelijk een Samsung S5K3L2, een 1/3,06"-sensor met een maximale resolutie van dertien megapixels. Die sensor zit onder meer ook in de Galaxy S4 van Samsung zelf. De frontcamera is een Omnivision OV6570, met een maximale resolutie van vijf megapixels en een f/2.0-diafragma.
Er komen uitstekende plaatjes uit voor een telefoon in deze prijsklasse, ook bij iets minder licht. Het is een camera die bij goed licht veel detail kan vastleggen en bovendien bij minder licht niet gelijk helemaal waardeloos is, mede natuurlijk omdat het een lichtsterke f/2.0-camera is.
Accuduur
De M1 Note heeft geen kleine accu: met 3140mAh is die behoorlijk groot. De accuduur in de dagelijkse praktijk is goed, maar niet spectaculair; het is wat we inmiddels van grote smartphones verwachten. In de tests deed hij het ook goed. Bij de test van PCMark scoorde hij hoger dan veel high-end toestellen, in onze videotest kwam hij tot bijna negen uur en ook dat is voldoende. De browsetest is vier keer gecrasht en hebben we dus niet kunnen doen.
Al met al kun je stellen dat je met dit toestel de dag goed moet kunnen doorkomen, maar een tweede dag zal voor veel mensen een uitdaging vormen.
Tot slot
De M1 Note is ons als eerste Meizu-telefoon goed bevallen, maar we hadden meer verwacht van een bedrijf dat al jaren bezig is met smartphones. Het scherm is prima, maar de backlight-bleeding op ons exemplaar zag er slordig uit. Flyme OS geeft het toestel een eigen smoel, maar als labels niet in vakjes passen, ziet het geheel er niet doordacht uit.
De Meizu-telefoon gaat vermoedelijk rond de 250 euro kosten, hoewel hij waarschijnlijk ook voor iets minder te krijgen zal zijn. Voor die prijs heb je via import gelijkaardige toestellen van andere Chinese merken. Wie liever voor een bekend merk gaat, kan bijvoorbeeld kiezen uit een Samsung Galaxy Grand 2 4g, HTC Desire 816 of Sony Xperia T3.
Meizu zal het niet makkelijk hebben om zich te onderscheiden van andere merken in deze drukke markt, waar ook grote fabrikanten hebben opgemerkt dat kleinere Chinese bedrijven indruk maken met grotere, goedkopere toestellen. De M1 Note zal niet in één klap veel mensen overtuigen, maar al met al biedt het meer dan voldoende waar voor zijn geld.