Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 89 reacties

Samengevat

De Meizu M1 Note is een toestel dat veel biedt voor relatief weinig geld. Zo heeft het een groot en scherp scherm, dat er bovendien mooi uitziet. De camera is voor een toestel uit deze prijsklasse prima in orde, terwijl het ook met de accuduur goed zit. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De grootste problemen zitten in de software, die duidelijk gemaakt is voor Chinese karakters en Chinese gebruikers. Dat de aan-uitknop boven op het toestel zit, is niet handig en daarbij lijkt het toestel op een iPhone 5c, wat het ontwerp weinig origineel maakt.

Prijs bij publicatie: € 249,-
Geteste uitvoering: Meizu M1 Note 16GB Wit

Meizu glipt overal tussendoor. De fabrikant zat niet bij de 'eerste generatie' Chinese smartphonemakers die groot werden rond 2010. Huawei werd de grootste in het westen en ZTE verwierf eveneens enige bekendheid. Van de nieuwere Chinese merken lijkt vooral Xiaomi succesvol te worden, net als het van laptops bekende Lenovo, met als sterkste troef in Nederland Motorola, dat vorig jaar door Google werd verkocht aan Lenovo.

Meizu verwierf in 2007 enige bekendheid als bouwer van een van de eerste iPhone-kloons, die uiteindelijk pas na bijna twee jaar op de markt kwam. Inmiddels is de Chinese fabrikant om meer bekend dan het namaken van andermans producten. Zo tekent Meizu voor de eerste high-end telefoon met Ubuntu en heeft het met zijn high-end-telefoons als vrijwel de enige 15:9-schermen, waar de rest van de telefoonbouwers kiest voor 16:9-schermen.

De eerste Android-smartphone van Meizu die we reviewen is de M1 Note. Het is een toestel zoals diverse fabrikanten ze maken: een grote en relatief goedkope smartphone.

Ontwerp

Hoewel Meizu dus inmiddels verder is dan het namaken van iPhones, is duidelijk waar deze Chinese Abraham de mosterd haalt. De M1 Note heeft wel héél veel weg van een iPhone 5c met de grootte van een iPhone 6 Plus. De gekleurde kunststof behuizing, de rondingen en de manier van ontwerpen doen er allemaal aan denken. Wat ook helpt om de M1 Note met een iPhone te associëren is het ronde icoon van de capacitieve knop onder het scherm. De onderkant geeft het helemaal weg, want die ziet er vrijwel hetzelfde uit.

Nu is de iPhone 5c een curieus voorbeeld, want andere fabrikanten volgen juist de iPhone 6 of iPhone 5s vanwege de luxere metalen behuizingen. Het blijft echter een weinig origineel ontwerp en dat is jammer, want Meizu heeft al eerder bewezen dat het ook originele toestellen kan maken.

De M1 Note is met 15x7,5cm behoorlijk groot en met 8,9mm ook niet bepaald dun. Hij is wel fijn om vast te houden, al kun je gebruik met één hand uiteraard vergeten.

De powerknop zit aan de bovenkant en dat is bij zo'n grote telefoon heel onhandig. Het scherm uitschakelen kan ook door de capacitieve homeknop lang vast te houden. Aanzetten kan dan weer met een dubbeltik op het scherm of met zelf in te stellen gebaren op het scherm.

Meizu M1 Note reviewMeizu M1 Note reviewMeizu M1 Note review

Hardware

De M1 Note is de eerste telefoon die we reviewen met een MediaTek MT6752, met acht Cortex A53-processorkernen op maximaal 1,7GHz. De gpu is een Mali-T760 van ARM zelf. Met een werkgeheugen van 2GB is hij prima bedeeld voor een telefoon in deze prijsklasse.

De M1 Note ondersteunt wel Nederlandse 2g- en 3g-netwerken, maar met 4g is het beperkt. Hij ondersteunt op 4g niet de veelgebruikte 800MHz-band en ook de 900MHz- en 2600MHz-banden ontbreken. Wel heeft hij ondersteuning voor 4g op 1800MHz.

De telefoon heeft bluetooth 4.0 aan boord voor draadloze verbindingen, terwijl hij wifi ondersteunt met de a/g/b/n-standaarden. Wifi-ac ontbreekt dus, maar hij kan wel wifi-signalen ontvangen op 5GHz. Daarmee is hij voor een toestel in deze prijsklasse compleet uitgerust.

Scherm

Het scherm heeft een diagonaal van 5,5" en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het is een ips-lcd uit de fabrieken van Sharp. Het ziet er scherp uit en is in veel gevallen in direct zonlicht nog op zijn minst aardig af te lezen, maar het blinkt daarin niet uit.

Het scherm van ons reviewexemplaar bleek aan de onderkant wat last te hebben van backlight-bleeding. Geen enorm probleem, maar het biedt geen verzorgde aanblik. Afgezien van dat detail is het scherm prima, met goede kijkhoeken en genoeg detail om indruk te maken.

Software

De software is opvallend. Het is een door Meizu aangepaste variant op Android met de naam Flyme OS en duidelijk voor Chineestalige gebruikers gemaakt. Het is niet beschikbaar in het Nederlands en de Engelstalige labels passen veelal niet in de daartoe bestemde hokjes. Het instellingenmenu is bijvoorbeeld een splitscreen. Met Chinese karakters past het ongetwijfeld allemaal, maar in het Engels is het gokken wat sommige instellingen doen.

Flyme OS heeft verder wat inspiratie opgedaan bij de skins van Huawei en Xiaomi. Het heeft ondersteuning voor thema's, waaronder zoals gebruikelijk de meest afzichtelijke en sommige aardigere. Het roze Hello Kitty-thema is bijvoorbeeld iets wat sommige mensen zal aanspreken, maar omdat het ook alle iconen vervangt, maakt het de interface niet duidelijker. Wel heeft het opvallende functies, zoals het kunnen 'pinnen' van apps in het multitask-overzicht, een functie die Android zelf pas sinds 5.0 heeft.

Maar er ontbreken ook dingen. Zo zochten we in de software tevergeefs naar de vliegtuigmodus. Er is alleen een toggle, maar geen vermelding in het Instellingen-menu, waar je hem ook zou verwachten. Desondanks werkt het na enige gewenning wel. Zodra er echter een custom rom met stock Android beschikbaar zou komen, zouden we die installeren.

Screenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 NoteScreenshot Meizu M1 Note

Camera

De camera is makkelijk te starten met een gebaar op het scherm als het toestel uitstaat, een functie die onder andere de OnePlus One en andere Chinese telefoons ook hebben. Dat maakt het starten van de camera redelijk snel.

De cameramodule is vermoedelijk een Samsung S5K3L2, een 1/3,06"-sensor met een maximale resolutie van dertien megapixels. Die sensor zit onder meer ook in de Galaxy S4 van Samsung zelf. De frontcamera is een Omnivision OV6570, met een maximale resolutie van vijf megapixels en een f/2.0-diafragma.

Er komen uitstekende plaatjes uit voor een telefoon in deze prijsklasse, ook bij iets minder licht. Het is een camera die bij goed licht veel detail kan vastleggen en bovendien bij minder licht niet gelijk helemaal waardeloos is, mede natuurlijk omdat het een lichtsterke f/2.0-camera is.

Foto gemaakt met Meizu M1 NoteFoto gemaakt met Meizu M1 NoteFoto gemaakt met Meizu M1 NoteFoto gemaakt met Meizu M1 Note

Accuduur

De M1 Note heeft geen kleine accu: met 3140mAh is die behoorlijk groot. De accuduur in de dagelijkse praktijk is goed, maar niet spectaculair; het is wat we inmiddels van grote smartphones verwachten. In de tests deed hij het ook goed. Bij de test van PCMark scoorde hij hoger dan veel high-end toestellen, in onze videotest kwam hij tot bijna negen uur en ook dat is voldoende. De browsetest is vier keer gecrasht en hebben we dus niet kunnen doen.

Al met al kun je stellen dat je met dit toestel de dag goed moet kunnen doorkomen, maar een tweede dag zal voor veel mensen een uitdaging vormen.

Tot slot

De M1 Note is ons als eerste Meizu-telefoon goed bevallen, maar we hadden meer verwacht van een bedrijf dat al jaren bezig is met smartphones. Het scherm is prima, maar de backlight-bleeding op ons exemplaar zag er slordig uit. Flyme OS geeft het toestel een eigen smoel, maar als labels niet in vakjes passen, ziet het geheel er niet doordacht uit.

De Meizu-telefoon gaat vermoedelijk rond de 250 euro kosten, hoewel hij waarschijnlijk ook voor iets minder te krijgen zal zijn. Voor die prijs heb je via import gelijkaardige toestellen van andere Chinese merken. Wie liever voor een bekend merk gaat, kan bijvoorbeeld kiezen uit een Samsung Galaxy Grand 2 4g, HTC Desire 816 of Sony Xperia T3.

Meizu zal het niet makkelijk hebben om zich te onderscheiden van andere merken in deze drukke markt, waar ook grote fabrikanten hebben opgemerkt dat kleinere Chinese bedrijven indruk maken met grotere, goedkopere toestellen. De M1 Note zal niet in één klap veel mensen overtuigen, maar al met al biedt het meer dan voldoende waar voor zijn geld.


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud kon eerder commando's invoeren op een Commodore 64 dan lezen en werkt sinds 2008 op de redactie van Tweakers. Hij heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones en mobiel internet te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (89)

Wat betreft 4G, als ik het goed lees, worden dezelfde frequenties gebruikt als een Xiaomi Redmi 2 budget telefoon. Bij Xiaomi is gebleken dat ik in Eindhoven en Amsterdam tussen de 40 en 75 Mbit haal met T-Mobile.
Dit feit kan dus interessant zijn voor T-Mobile klanten.

Ik hoop dat Tweakers ook een keer de Meizu MX 4 kan testen. Die smartphone lijkt een zeer goede Xiaomi Mi4 of Xperia Z3 concurrent te zijn.
Een overzicht van de 4G frequentiebanden per provider:

- KPN: 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7).
- Vodafone: 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7).
- T-Mobile: 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7).
- Tele2: 800 MHz (band 20) en 2600 MHz (band 7).
- Ziggo / UPC: 2600 MHz (band 7).
Bron (Ook de Belgische frequenties staan hier vermeld)

Mensen die deze telefoon i.c.m. Tele2 4G willen gebruiken komen dus helaas bedrogen uit.
Eigenlijk zou er ook een lijst moeten zijn met welke frequenties palen een signaal uitzenden.
Het zou dus goed kunnen dat KPN en Vodafone 1800MHz hebben, maar nauwelijks in gebruik hebben. Doordat ik geen KPN of Vodafone 4G heb, zou ik dit niet kunnen testen, ik weet niet of Tweakers 4G heeft getest in Amsterdam met KPN en Vodafone. Ik vermoed namelijk dat het daar niet/nauwelijks werkt.
Van T-Mobile heb ik in de praktijk gemerkt dat zij juist wel veel doen op het 1800MHz netwerk voor 4G. Maar goed wat niet is, kan altijd nog komen.
U vraagt, wij leveren: Hier een website met kaarten van de gebruikte frequentie per mast en per provider. Samengevat:

- Vodafone: 800 mhz op het platteland en 1800 in stedelijke gebieden
- T-mobile: vrijwel alleen maar 1800 mhz (let op, kaartje is alleen de nieuwe masten)
- KPN: Bijna overal 800 mhz, veel 1800 mhz in de randstad
- Tele2: 800mhz en 2600mhz half om half ongeveer.
Interessant kaartje, meteen gebookmarked.
Vraagje: in mijn omgeving zie ik heel veel T-Mobile en Vodafone masten en maar heel weinig KPN. Toch is ontvangst KPN een stuk beter dan van T-Mobile en Vodafone. Staan alle KPN masten er op? Of gebruikt KPN betere/sterkere zenders?
-- edit, ik zie het al: de icoontjes van Vodafone & T-Mobile zitten bovenop die van KPN. Zitten natuurlijk vlak bij elkaar / zelfde mast.

[Reactie gewijzigd door Rembert op 11 april 2015 00:53]

Je kan bij het Google maps overzicht bepaalde providers verbergen. Tevens kun je als je op een mast klikt het vermogen van de mast zien in dBW. Hoewel bereik/ontvangst natuurlijk van veel dingen afhankelijk is zijn vermogen en gebruikte frequentie wel belangrijke factoren (hoe lager de frequentie hoe beter het bereik, maar hoe lager de bandbreedte)

Als KPN in jouw geval dus op de 800mhz zit (en de Vodafone en T-mobile masten op een hogere frequentie) en/of de mast van KPN heeft meer vermogen, dan zal dit leiden tot een beter bereik dan bij die andere twee providers.

[Reactie gewijzigd door kubuksa op 11 april 2015 11:44]

Bedankt, deze site vind ik erg handig om in de toekomst te raadplegen!
Ik neem aan dat de situatie bij de Oneplus One dezelfde is. Heel jammer dat de Chinezen geen rekening houden met de Nederlandse 4G frequenties. Maar misschien ook wel begrijpelijk.

T-mobile (en ook KPN) heeft bij ons bijna geen bereik. Ik hoop dat Vodafone de frequenties aanpast aan de Chinese telefoons. Of dat T-mobile het netwerk verbetert.
Mijn OnePlus met Vodafone staat vrijwel altijd op 4G LTE.
In Tilburg en streken iig geen enkel probleem.
Ik woon ook in Tilburg (Reeshof) en bij mij op mijn Oneplus thuis echt nooit 4G en eigenlijk sowieso super slecht bereik op Vodafone.
Ik heb zelfs Signal Guard moeten installeren om een alarm te krijgen als ik binnenshuis, maar ook vaak buiten, even geen bereik heb.
Overigens aan de oostkant van de wijk wel vol gas 4G.
De dekking van 4G op 1800MHz is een peulenschil vergeleken met ťchte 4G-dekking op 800MHz. Ik denk dat ongeveer 10% van Nederland 4G op 1800MHz kan ontvangen met Vodafone, met 800MHz meer dan 90%.

Een telefoon met enkel en alleen 4G op 1800MHz is ouderwets en moet je zeker niet nieuw kopen. 4G op 800MHz biedt zoveel voordelen (snelheid, dekking, stabiliteit, lage latency, lager accuverbruik), dan kan je beter 100 euro extra uitgeven voor een fatsoenlijke telefoon.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 10 april 2015 11:36]

Als Vodafone zijn frequenties aanpast zal dat niet zijn om chinese budgettelefoons te kunnen ondersteunen. Beetje de omgekeerde wereld.

Vodafone gebruikt nu al de 1800MHz in gebieden waar ze meer capaciteit nodig hebben, dus misschien ga je er op termijn toch dekking mee krijgen.

Zelf heb ik een iPhone 5 die ook alleen de 1800MHz ondersteunt. Gaat eigenlijk prima met T-Mobile en ik merk regelmatig dat het bereik is verbeterd. Volgens mij liggen je beste kansen bij hen.
"Als Vodafone zijn frequenties aanpast zal dat niet zijn om chinese budgettelefoons te kunnen ondersteunen. Beetje de omgekeerde wereld. "

Waarom is dat de omgekeerde wereld? Er zijn frequenties die door alle telefoons worden ondersteund. Dus waarom die niet gebruiken?
Dat het Chinese budgettelefoons betreft doet m.i. niet ter zake. Zoals je zelf ook aangeeft, heeft ook de iPhone 5 beperkingen.

T-mobile heb ik altijd links laten liggen. Wij moesten in het verleden achter in de tuin gaan staan met de telefoon in de hoogte om connectie te kunnen krijgen. Maar mogelijk is de situatie inmiddels verbeterd. KPN geeft bij ons momenteel slecht bereik.

Overigens is mijn mening dat Nederland toe is aan ťťn netwerk wat overal 100% bereik geeft. Ik zie het nut niet in van drie gebrekkige netwerken. De individuele gebruiker wil overal bereik hebben. Wat we nu hebben is een typisch neo-liberaal wangedrocht. Ik ben zeker geen socialist, maar sommige dingen kun je beter centraal regelen.
De frequentieruimte is schaars en duur. De chipset die Nederlandse frequenties ondersteunt is vast niet veel duurder dan die voor de Chinese markt.

De iPhone 5 kwam uit toen de 800MHz nog niet in de specificatie van 4G zat en is maar een jaar verkocht (in tegenstelling tot eerdere modellen). De opvolger (5C met ongeveer dezelfde hardware) ondersteun wel alle frequenties.

Ik ben eerlijk gezegt allang tevreden dat ik met een relatief oude telefoon toch nog 4G kon krijgen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Tux4life op 10 april 2015 15:06]

De chipset is nogal lastig te vervangen voor de gemiddelde gebruiker. En dit is wel een typisch Nederlands probleem. In pak 'm beet BelgiŽ en China hebben ze dit probleem niet.
De chipset is door geen enkele gebruiker te vervangen en dit is helemaal geen typisch Nederlands probleem. Er zijn meer landen in de wereld dan BelgiŽ en China, en 800mhz wordt regelmatig gebruikt
Jammer dat je de ironie in "nogal lastig" niet begreep.

Aangezien wij in Nederland drie netwerken hebben, zou je mogen verwachten dat tenminste ťťn ervan een landelijke dekking biedt voor 4g voor de Chinese telefoons.

Maar helaas: afgezien van dat het alle drie gebrekkige netwerken zijn, die geen van allen 100% dekking bieden, bieden ze ook nog niet eens een redelijke dekking voor de juiste frequenties.
Omdat je niet "zomaar even" frequenties kan veranderen. De telecombedrijven hebben bepaalde frequentieruimte ingekocht en daar zitten ze nu aan vast. Als er een telefoon komt die een andere frequentie wil dan hier gebruikt wordt, dan heb je doodgewoon pech, tenzij deze frequenties alsnog door de telecomautoriteit verkocht gaat worden. En aangezien daar behoorlijk bedragen voor gevraagd worden, moet er een goede economische reden zijn een dergelijke frequentie in te kopen.

Verder is er ook een bepaalde keuze gemaakt in het spectrum. De lagere frequenties worden gebruikt in gebieden waar je meer aan range hebt, omdat het aantal clients lager ligt. In stedelijke gebieden heb je meer aan meer zenders met een meer beperkte range zodat de capaciteit per km2 kan opschroeven. Dit komt de snelheden ten goede als er veel clients actief zijn.
Kijk, waar ik naar toe wil is dat het hele systeem niet deugt.
Ik snap wel dat als je een beperkt aantal concurrenten wilt toelaten op de Nederlandse markt, en je zoveel mogelijk belasting (want iets anders is het niet) wilt binnenharken, je op een frequentieveiling uit komt.

Wie betaalt uiteindelijk de opbrengsten van de frequentieveiling? De eindgebruiker, de burger. Het is een ordinaire lastenverzwaring.

Waarom kunnen wij hier niet dezelfde frequenties hebben als in BelgiŽ, waar Chinese telefoons het prima doen? Daar is geen enkele fysische reden voor.

De overheid had keuzes kunnen maken die de burger dienen. De overheid maakt echter keuzes op basis van belastinginkomsten.
En providers moeten ook wakker worden en kijken waar behoefte aan is.
Wat de overheid doet is veel meer volgens het principe 'de gebruiker betaalt'. Kennelijk is de frequentieruimte veel geld waard. Iedereen heeft evenveel recht op die ruimte, maar niet iedereen gebruikt evenveel. Door de overheid te laten veilen wordt er netjes betaald voor het schaarse goed.

Over je iedeeŽn om een netwerk te creeŽren: Kritieke infrastructuur zou eigenlijk van de overheid moeten zijn, en de exploitatie daarvan zou moeten gebeuren door commerciŽle bedrijven (in dit geval als virtuele providers). Op dit moment is veel infrastructuur echter dubbel uitgevoerd, wat totaal een veel betrouwbaarder netwerk oplevert: de drie (+tele2=vier) netwerken samen zijn veel betrouwbaarder dan een overheidsnetwerk ooit kan zijn.
Als ik dat zo lees, ideale telefoon voor de tweaker. Als de software tegenvalt kan de tweaker dit gewoon zelf erop knallen? Custom rom? Dan heb je voor 250 euro echt een mooi ding, i.c.m. T-mobile.
Dit valt helaas tegen, tot op heden zijn er weinig tot geen custom roms voor Meizu telefoons beschikbaar. Voor mijn MX3 is deze er nooit gekomen zo ver ik weet en ook voor de nieuwe loopt het niet storm.
Ik lees net inderdaad dat de bootloaders gelocked zijn.

Bij de MX4 kan je die zo te zien wel eenvoudig unlocken:
http://forum.xda-develope...rivileges-method-t2993633
Naar wat ik ervan weet is geeft deze beperkt toegang en porten van clockworkmod of twrp gaat niet.
Ik heb m'n Mi3 vervangen met een MX4 Pro, m'n eerste Meizu telefoon. Kort gezegd zijn de camera, accuduur, dunne bezels en met name de audiokwaliteit (ES9018K2M DAC) zijn enorme pluspunten. De software, zeker weggezet tegen MIUI, is een minpunt dankzij het gebrek aan afstemming op niet Chinese gebruikers, en het toestel wordt bij zware games en video vrij warm. Het toestel werkt echter soepel en je krijgt een complete high end telefoon voor een mid-range prijs. Wie hier de irritant wordende iPhone vergelijking wil doen (wat mij bij elk 'vreemd' toestel overkomt): Mensen die m'n telefoon zien noemen allemaal een ander merk als ze raden wat het is, een echt origineel en strak ergonomisch design bij een smartphone hebben kan bijna niet op zo'n grote markt, er is altijd wel iets wat een concurrent ook doet.
Toen ik zojuist de foto's bekeek kon ik die iPhone er ook niet direct uithalen, misschien dat mijn verbeelding te wensen overlaat. En ook al zou dat zo zijn, de prijs is niet zoals die van een iPhone ;)
http://www.raqwe.com/meiz...clone-original-iphone-5c/

Als je werkelijk de gelijkenis niet ziet, dan is er toch wat mis met je ogen denk ik.
Onzin. De hoeken zijn heel anders. De kleur is anders. De hoofdtelefoonaansluiting zit ergens anders. De afmetingen zijn anders.

Heeft Apple nu ook al patent op "het gebruik van felle kleuren" en "het aantal gaatjes waar het geluid door naar buiten komt"? Want afgezien daarvan ziet het er uit zoals 95% van alle telefoons er uit ziet.
Twee karakteristieke ontwerpeigenschappen van de iPhone 5C zie je ook terug bij deze kloon:
- Unibody plastic achterkant die tot de rand van het scherm komt
- Speakergrill en plaatsing Lightning/microUSB-poort

Daarnaast zijn er nog enkele minder unieke ontwerpeigenschappen van de 5C die ook terugkeren bij deze kloon (ronde home button, volumeknoppen in dezelfde kleur, volledig zwarte voorkant, gebruik van felle kleuren).

Deze combinatie van gelijkenissen doet mij concluderen dat dit een goedkope kloon is.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 11 april 2015 10:39]

Nokia gebruikte al felle kleuren voordat Apple er mee kwam. De plaatsing van de USB poort is bij zo ongeveer alle fabrikanten dezelfde: onderaan het toestel.
Zoals je zelf al aangeeft, de andere eigenschappen zijn niet uniek voor Apple.
Dit is uberhaupt geen kloon, want dit toestel draait op Android en niet op iOS.

Dit is typisch een gevalletje spijkers op laag water zoeken.
Het klopt dat al die eigenschappen ook wel op andere telefoons te vinden zijn, er is alleen geen enkele andere telefoon anders dan de 5C die al deze eigenschappen op deze manier combineert, op de Meizu na. Klaar. Gewoon fysiek bijna hetzelfde. Geeft niet, beter goed gejat dan slecht bedacht, maar ontkennen slaat nergens op.
Kuch, Lumia serie deed het al jaren voordat apple hiermee kwam.
Geeft niet, beter goed gejat dan slecht bedacht, maar ontkennen slaat nergens op (werkt 2 kanten op) ;)
Al zal niemand ontkennen dat ze geen originaliteits-prijs verdienen :P

Viel mij overigens op dat deze aan de achterkant veel meer op de lumia 1520 lijkt dan een iphone (dat is echt niet te zien tenzij je extreem scheel bent).
Elk ontwerpelement zal vast wel een keer ergens anders gedaan zijn.
Dat zijn best onbeduidende verschillen. Kan mij best voorstellen dat een rechter zou vaststellen dat de totaalindruk van de telefoons gelijk is.

En nee, Apple heeft geen patent op het uiterlijk, maar mogelijk wel een modelrecht en mogelijk auteursrecht, voor zover zou worden beoordeeld dat het uiterlijk van de 5c oorspronkelijk is en sprake is van creatieve keuze van de maker. In dat geval kan er dus sprake zijn van inbreuk op dat modelrecht en auteursrecht.
Er kan hier nooit inbreuk zijn op het modelrecht. Daar zijn de verschillen te groot en de overeenkomsten te algemeen voor.
Ik zie binnen een milliseconde het geen iPhone is, en een kloon is het evenmin. Een kloon is een identieke kopie, de titel bij het artikel is dus niet alleen misleidend, deze is gewoon onjuist.

[offtopic]
Ook leuk weer dat reacties weer direct op offtopic gemod worden, terwijl ik gewoon ontopic reageer. Objectief blijven kan tegenwoordig niet meer.
Dezelfde ontkenningsfase als Samsung Galaxy S eigenaren toendertijd in zaten vs de iPhone 3.
Meen je dat nou? @paradoXical
Heb zelf nu een paar maaden een MX4, gekocht voor 350 euro. Ik zit bij T-Mobile, dus 4G werkt prima. Het scherm, de camera, de behuizing en de snelheid van het toestel zijn echt top. Ik krijg ook vaak complimenten over het design van het toestel. De accuduur is helaas niet heel bijzonder, maar ook niet slecht. Zolang je een andere browser, launcher en toetsenbord gebruikt heb je totaal geen last van Flyme OS.

Erg mooi om te zien dat Meizu de pluspunten van de MX4 nu voor een lagere prijs ook beschikbaar zijn. Het ontwerp had inderdaad wel iets origineler gemogen, maar eerlijk is eerlijk, het ziet er alsnog prima uit.
Ik hoop ook dat Tweakers een keer de Meizu MX4 en/of de MX4 Pro kan reviewen, dat zou wellicht nog een tikkeltje interessanter zijn dan de M1 Note.

Leuk om een Meizu review te zien Tweakers!
Ik had dit model bijna besteld, totdat ik er achter kwam dat Meizu standaard de bootloader lockt. Dat wordt dan lastig om custom roms te flashen. Flyme ziet er leuk uit, maar je zit er wel aan vast. Daar dus even op letten...
Sorry maar dat doen 99% van de fabrikanten... dit is ook verplicht anders mogen ze geen Google apps mee leveren.
De apps van Google zijn in het geval van Meizu geen argument, ze gebruiken hun eigen apps.

@spNk: De Playstore staat/stond standaard niet bij Flyme geÔnstalleerd, er stond een appstore van Meizu zelf, vergelijkbaar aan de Chinese store van Xiaomi. Is dit nu anders dan?

[Reactie gewijzigd door Rexxar op 10 april 2015 09:21]

Je weet dat de playstore ook onder Google apps valt? Die staat er toch echt op.
Ik had dit model bijna besteld, totdat ik er achter kwam dat Meizu standaard de bootloader lockt. Dat wordt dan lastig om custom roms te flashen. Flyme ziet er leuk uit, maar je zit er wel aan vast. Daar dus even op letten...
Fastboot oem unlock??
"De powerknop zit aan de bovenkant en dat is bij zo'n grote telefoon heel onhandig."
Toch blijf ik erbij dat een powerknop aan de bovenkant het fijnst is. Aan de zijkant word deze gewoon te snel ingedrukt, zowel in je broekzak als in je hand.
Eens voor kleinere telefoons, maar hoe groter hoe onhandiger het is dat ie bovenop zit.
Aangezien je de telefoon toch al met 2 handen moet bedienen, wat is dan het probleem als de aan/uit knop bovenop zit?
Als je de telefoon volledig met 1 hand wilt bedienen, dan kan ik me voorstellen dat de knoppen ook dicht bij je hand moeten liggen.
Als jij je toestel wilt locken vind ik het aan de zijkant toch echt fijner ongeacht de grote. Zolang hij binnen duimbereik zit kun je het makkelijker locken dan alsnog hand twee te gebruiken om ff dat knopje in te drukken. Dan zit ff snel oppakken, kijken en locken er ook niet meer in, heb je altijd een tweede hand nodig.
Helemaal met je eens. Heb prive een BB Z10 met de powerknop boven het toestel: die druk ik echt nooit per ongeluk in.

Zakelijk heb ik een Nokia 735 met de power-knop aan de zijkant vlak onder de volume-toetsen. Ik heb het toestel pas twee weken maar ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik per ongeluk op die power-knop drukte. Nou en zul je misschien zeggen? Stel je eens een telefoongesprek voor waar je het volume wat te zwak (of te hard) van vind. En ipv die volume-knop druk je de power-knop in: het is op zijn zachts gezegd een aparte gewaarwording....
Zal dit toestel in Nederlandse elektronica ketens te koop zijn?
Naar mijn weten is Meizu, CE gecertificeerd en daardoor geschikt om verkocht te mogen worden door winkelketens in de Benelux. Het is de vraag of deze winkels de stap durven te zetten om deze telefoons te importeren. Telefoons worden vaak verkocht in combinatie met een abonnement en moeten dan ook vaak worden getest door providers. Het is daardoor een mix van bedrijven die de telefoons testen voordat het op de Nederlandse markt kan komen. Dat is ook de reden waarom je steeds dezelfde merken voorbij ziet komen.
Bedoel je dat de telefoon een CE markering heeft? Een bedrijf kan namelijk helemaal niet CE gecertificeerd zijn. Een bedrijf kan hooguit een CE markering op zijn product zetten waarmee het verklaart dat het betreffende product voldoet aan de EU regelgeving.
Als je een CE keurmerk erop mag zetten, zonder dat dit wordt geverifieerd, dan bedoel ik dat inderdaad. Het zou wel vreemd zijn als je op elk product een CE keurmerk mag plaatsen zonder goedkeuring.

Of het daadwerkelijk CE certificering heet weet ik niet, maar wellicht wordt het wel door een bepaalde instantie gekeurd voordat het logo geplaatst mag worden.
...maar wellicht wordt het wel door een bepaalde instantie gekeurd voordat het logo geplaatst mag worden.
Je mŗg als fabrikant of leverancier niet zomaar een CE logo erop plaatsen, maar het kŗn wel.

Een keuring door een externe instantie is geen verplichting, al wordt het wel vaak uitbesteed. Niet aan een instantie, maar gewoon aan een bedrijf/adviesbureau dat deze dienst aanbiedt.

Het is in eerste plaats de verantwoordelijkheid van de fabrikant/leverancier om te voldoen aan de eisen, net als een bedrijf ook moet voldoen aan overige kaders binnen wet- en regelgeving. Door een CE markering verklaart een bedrijf te voldoen aan de (veiligheids)richtlijnen.
Voor de goede orde: die hele markering slaat dus nergens op. Elk bedrijf moet uiteraard voldoen aan de Europese regelgeving. Voor sommige productgroepen moet er vervolgens een markering op op de producten worden gedrukt, wat geen enkel bewijs levert dat het product ook daadwerkelijk conform regelgeving is.
Als dat zo is dan zal het niet lang duren voordat ze niet meer verkocht mogen worden, zoals je zag bij de eerste samsung galaxy.
Daar duurde het anders jaren, dus niet echt het goede voorbeeld :p
Ikzelf heb een Jiayu S3 welke opzich wel wat kwa hardware op deze telefoon lijkt, de Jiayu S3 leek mij opzich een interresantere keuze om te reviewen omdat:

- Deze meer werkgeheugen heeft (in de duurdere versie)
- Deze een verwijderbare batterij en SD kaart heeft
- Deze Wel een eigen design heeft
- Deze wel propere support voor NL 4G heeft
- Nog wat goedkoper is ook

Aan de andere kant, kwa soc, batterij en scherm zou er niet veel verschil in zitten.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 10 april 2015 08:14]

Verwisselbare accu is wel veel waard inderdaad! Geheugen kan ik mee leven, ik gebruik dat eigenlijk nooit meer volledig.

Voor mij waren het de afmetingen + toevallige aanbieding via PandaWill die de Meizu als voorkeur gaf. Zodra de Jiayu S4 uit is, ga ik zeker voor die telefoon (i.v.m. wens een 4.5 / 4.7 inch telefoon).
Over de Jiayu S3 ben ik zeer tevreden, en aangezien de S4 niet veel gaat verschillenen (andere kleinere behuizing, lagere resolutie scherm, kleinere batterij en thats it) denk ik dat de S4 ook een goed toestel word.
Jammer van Flyme OS. Maar wat ik niet uit het artikel haal is of dit toestel verkocht gaat worden in Nederland. Zo ja, dan is het een domme zet geweest van Meizu om Nederlands niet te ondersteunen. Of om de interface specifiek op Chinese karakters in te richten. Zo nee en is het toestel alleen in China of Zuidoost-AziŽ te koop, dan zijn de keuzes die Meizu gemaakt heeft weer wel goed te begrijpen.
het ronde icoon van de capacitieve knop onder het scherm
Die knop deed me eerder denken aan de home-knop die je vindt op toestellen met Firefox OS. Maar als we dat pad gaan bewandelen; waar houdt het vergelijken van toestellen op basis van uiterlijk op? Iedereen jat van elkaar, zelfs Apple.
De powerknop zit aan de bovenkant en dat is bij zo'n grote telefoon heel onhandig.
Waarom? Met je wijsvinger moet je makkelijk bij die knop kunnen. Ik heb verschillende grote (5+ inch) telefoons gehad en het pakt echt niet zo ongemakkelijk vast. Dit is een beetje zoeken naar spijkers op laag water.
Iedereen jat van elkaar, maar Meizu is groot geworden met jatten van Apple. Hun eerste telefoons waren directe iPhone-clones. Momenteel hebben ze iets meer eigen inbreng, maar je ziet waar ze momenteel nog steeds het merendeel van de mosterd halen.

Meizu kreeg het zelfs voor elkaar om producten te marketen met "Retina Sound"...
En dat terwijl Retina verwijst naar je netvlies. HD Sound klinkt alleen niet zo fancy :Y) . Slechte marketing, maar de geluidskwaliteit van Meizu is gelukkig wel dik in orde.
Jammer van de incomplete ondersteuning van de 4G banden. Leuk dat ze een aangepaste versie van Android proberen maar ik betwijfel of ze op gelijke hoogte kunnen komen met Xiaomi.

"Maar er ontbreken ook dingen. Zo zochten we in de software tevergeefs naar de vliegtuigmodus. "
Op het plaatje dat jullie er bij plaatsen staat duidelijk een vliegtuig-icoon met daarbij "Airplane m.."
http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000599384.jpeg
Scherp, ik heb op meerde plekken in de instellingen gekeken. De powerbutton lang ingedrukt houden, etc. Dit menu is dus blijkbaar alleen te benaderen door twee keer naar onderen te swipen vanaf de bovenrand van de telefoon.
Hoe kunnen jullie vliegtuigmodus niet gevonden hebben als je hem direct tussen de quicktoggles kan zien staan (tweede van links en van boven)? Niet heel goed gezocht lijkt me dan...

Edit: Volgens mij is het nu aangepast in de review.

[Reactie gewijzigd door thomasie op 10 april 2015 08:04]

Ook kan je de teksten in de labels krijgen door de lettertype grootte kleiner te zetten. Want ik vind de gebruikte lettergrootte wel erg overdreven op die fotos.
Niet om te bashen maar ik vind het wel frappant dat de ergonomie hier wel aangehaald wordt als minpunt maar bij andere grote telefoons niet (meer). Het is een afweging diie je moet maken groot vs super bedienbaar met ťťn hand; elk voordeel heb zun nadeel..
Ik las dit meer als negatief punt omdat deze van glad plastic is. Ik heb de telefoon zelf en ik moet dus opletten, als ik m op een schuin en glad oppervlak leg (bijvoorbeeld boeken op mijn bureau), is het risico dat de telefoon glijd en op de grond valt.
Ik snap niet dat fabrikanten zo veel met de software lopen te klooien. Browsertest die 4 keer crasht! Gebruik gewoon stock android, en zorg voor rappe updates...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True